-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ωραίες λογικές...
Όταν φτάσετε σε καμιά γέφυρα πάνω από γκρεμό ασυντήρητη και ετοιμόρροπη εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους, του χρηματισμού κάποιου υπουργού από εργολάβους, της κακιάς μας της ώρας κλπ με όριο 10 χλμ, εσείς περάστε με 50 γιατί έτσι γουστάρετε. Κανένα πρόβλημα, το πολύ να φάτε το δικό σας κεφάλι.
Όταν βρείτε δρόμο με σκασίματα, ανάποδες κλίσεις, γλιστερό οδόστρωμα και με κακή σήμανση, θα πάτε με 100 αντί για 50 γιατί 'βαριέστε, ασφυκτιάτε και δεν αντέχετε'. Εδώ υπάρχει πρόβλημα γιατί θα παίξετε τα κεφάλια και τρίτων εκτός του δικού σας.η ευθεια της θηβας ειναι τετοιος δρομος και ετοιμαζουν καμερα εκει?μηπως το ιδιο ειναι και η ευθεια της τριπολης?
-
Εγώ έχω πει: αν μπουν οι κάμερες στις στροφές, πάλι γκρίνιες θα ακούγονται.
'Αφού εγώ πάω εκεί με 100 χωρίς πρόβλημα, γιατί μου βάζει 50; Για να τ' αρπάξει'.
Ο Λιάπης μίλησε για εξορθολογισμό των ορίων ταχύτητας. Για να δούμε. Πάντως δρόμος σαν τους ελληνικούς με πάνω από 120 όριο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
:lol: Καλά αν δεν μπορείς να απαντήσεις, ας μην σε στεναχωρώ άλλο.Έχει πλάκα να προσπαθείς να με εκνευρίσεις και να μην τα καταφέρνεις.
Επειδή λοιπόν εγώ δεν μπορώ να σου απαντήσω, μιας και πάσχω από έλλειψη επιχειρημάτων και στοιχείων, κάτσε εσύ στο φόρουμ 24 ώρες το 24ώρο, γράψε τις ιστορίες σου που τις πιστεύεις εσύ και άλλοι 2-3 εδώ μέσα και ας ζήσω εγώ την πραγματικότητα...εκεί έξω, όπου δεν κρύβεται κανένας πίσω από πληκτρολόγια και ειρωνίες μέσω διαδικτύου.
Φιλιά και περαστικά
-
Υπάρχουν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας στην Ελλάδα; Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Έχουν σχέση με την τοποθέτηση καμερών ελέγχου ταχύτητας και την αποτελεσματικότητα τους για την μείωση των τροχαίων; Εγώ λέω όχι. Είναι δύο ξεχωριστά θέματαΕγω πιστευω οτι ναι εχουν σχεση. Καποιος δικος τους θα παρει την δουλεια και αυτοι την προμηθεια. Και αφου γεμισουν ολοι οι λογαριασμοι οι καμερες θα μενουν αχρηστες γιατι το ειδικο φιλμ ειναι ακριβο (!)
Και αυτό το ενδεχόμενο παίζει στην χώρα μας. Ο καιρός θα δείξει. Για την ώρα πάντως, αν κρίνουμε από αυτά που γράφονται σε αυτό το νήμα, κάποιες κάμερες χρησιμοποιούνται, και χρησιμοποιούνται σωστά (π.χ. Μαλιακός).
Οσον αφορα την αστυνομια, ουτε αντιεξουσιαστης ειμαι ουτε εχω κανα προβλημα μαζι τους και φυσικα επιθυμω και εγω την παρουσια τους και την αρωγη τους σε ολες τις εκφανσεις της ζωης μου, ιδιως στους καιρους που ζουμε, της δικτατοριας του θρασους και του 'ισχυρου'.
Το προβλημα μου ειναι με αυτους που διαταζουν την αστυνομια και που την εχουν μετατρεψει σε εταιρεια security και ταξι για τους 'ταπεινους υπηρετες του λαου' και σε κολλεκτορες για να μπαλωνουν την ανικανοτητα και την ιδιοτελεια τους.Πουθενα δεν αναφερω, ουτε το πιστευω, οτι καθενας μας μπορει επειδη το γουσταρει να φτιαχνει τα δικα του ορια και κινειται κατα βουληση βαζοντας σε κινδυνο τους αλλους και συμφωνω απολυτα με αυτο
Εδώ συμφωνούμε πλήρως.
Η ζωη ειναι το μεγαλυτερο αγαθο και το μονο που αξιζει. Κανεις δεν εχει το δικαιωμα να αφαιρει ζωες και καθε βραδυ που μπαινω σπιτι και βλεπω και τους δικους μου αισθανομαι τυχερος.
+1000.
…Φυσικα, το τεκμηριο καταργηθηκε αφου πως θα δικαιολογουσαν οι 'δικοι' μας την τζιπαρα τους που την πηραν με 'μαυρα' (τραβηγμενο αυτο αλλα οχι τελειως αστοχο)…
Πράγματι αυτή η υπόθεση δεν είναι εντελώς άστοχη. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις κυβερνήσεις επειδή αρνούνται να καταργήσουν τα τεκμήρια και όταν τελικά το κάνουν να τις κατηγορούμε επειδή το έκαναν.
…Αυτο που υποστηριζω ειναι οτι οι καμερες ειναι ΤΡΙΧΕΣ (κατσαρες) και υπαρχουν ενα σωρο αλλα πραγματα τα οποια θα πρεπει να διορθωθουν. και κυριως να ξεκινησουμε μαθηματα κυκλοφοριακης αγωγης σε ολες τις βαθμιδες εκπαιδευσης και να βελτιωθει δραστικα η παιδεια.
Οι δρομοι μπορει να ειναι σαν τα μουτρα τους, τα αυτοκινητα που κυκλοφορουν να εχουν τα μαυρα τους τα χαλια αλλα και μονο η συνειδητοποιηση αυτων, μεσω της παιδειας θα εχει αποτελεσμα.
Αλλα, για να εχουμε καλη παιδεια, καλους δρομους, να εξεταζομαστε σε πραγματικες συνθηκες δρομου (οχι σε οπισθογωνια και παρκαρισμα χωρις να ακουμπησουμε πεζοδρομιο) αφου πρωτα εχουμε εκπαιδευτει απο γνωστες σε ελεγχομενο περιβαλλον, να εχουμε μια Τροχαια που θα βεβαιαωνει και τις 'δυσκολες' και πιο επικινδυνες παραβασεις και να εχουμε και χωρους να ξεδινουν οι 'καμμενοι' θα πρεπει να υπαρχει πολιτικη βουληση και αυτο ειναι το ανεκδοτο της χιλιετιας.Το θέμα είναι ότι τα μέτρα πρέπει από κάπου να αρχίσουν. Και άρχισαν από την αυστηρή αστυνόμευση των ορίων ταχύτητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν εφαρμοστούν κάποτε αυτά που γράφεις θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ή θα τα κάνουμε σωστά όλα, ή δεν θα κάνουμε τίποτα. Η διαφωνία μας δεν θα έπρεπε να είναι το γιατί εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα όρια ταχύτητας, αλλά το γιατί δεν διώκονται με την ίδια αυστηρότητα και άλλα πράγματα, όπως η μη χρήση ζώνης, ή παιδικού καθίσματος, και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θυμάμαι όταν είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται με μεγάλη αυστηρότητα τα μέτρα για αυτούς που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Είχαν βγει τότε κάποιοι, όχι για να απαιτήσουν την επέκταση των μέτρων και σε άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία, αλλά ζητώντας την αναστολή των ελέγχων και των επιβληθεισών ποινών. Το σκεπτικό ήταν παρόμοιο. «Ας φτιάξει πρώτα το κράτος τις υποδομές, ας βελτιώσει την κυκλοφοριακή αγωγή και αφού τα κάνει όλα αυτά, ας κυνηγήσει και αυτούς που πίνουν».
Ναι προβληματιζομαι για τον Μεγαλο Αδελφο και ειμαι αντιθετος με την δημιουργια μιας τετοιας κοινωνιας. Εδω κολλαει ο 'αυτοκλητος σωτηρας-προστατης'.
Αργοτερα οταν θα εχουν ολα τα αυτοκινητα GPS (κυκλοφορησε και αρθρο περι αυτου) θα μπορουν να γινουν απιστευτα πραγματα. Μεχρι και να σε ακινητοποιουν. Κουδουνια φορανε μονο τα τετραποδα για να μην τα χασουν. Τετοια 'κουδουνια' δεν θελω.Η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα καλής και κακής χρήσης. Οι υπολογιστές, για παράδειγμα, μας προσφέρουν την δυνατότητα να ανταλλάσουμε τις απόψεις μας σε αυτό το forum, αλλά παράλληλα μπορούν να είναι και μέσο με το οποίο κάποιος μπορεί να παρακολουθεί την αλληλογραφία μας. Αυτό βέβαια δεν μας σταματάει από το να τους χρησιμοποιούμε, και θα ήταν ανόητο να αρνηθούμε τα οφέλη που μας προσφέρουν επειδή φοβόμαστε ότι κάποιοι θα τους χρησιμοποιήσουν για να ελέγχουν την ζωή μας.
Πάρε την Αττική οδό, για παράδειγμα. Έχει άπειρες κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας, αλλά τις χρησιμοποιεί με τον τρόπο που πρέπει με αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί πρόσφατα ως ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης. Με τον ίδιο τρόπο, η τεχνολογία GPS (και σε λίγο καιρό ο Γαλιλαίος) είναι συστήματα που μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται η θέση μας, ή ακόμα και η ταχύτητα μας. Παράλληλα όμως είναι και τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε ένα προορισμό με ασφάλεια, από τον συντομότερο δρόμο, ακόμα και αν δεν έχουμε ξαναπάει ποτέ εκεί. Επίσης, με την χρήση του eCall η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σώσει ζωές. Παρομοίως, οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας, όταν τοποθετούνται εκεί που πρέπει, δηλαδή πριν τα επικίνδυνα σημεία, μπορούν να σώσουν ζωές και η Ευρωπαϊκή εμπειρία μας λέει ότι κάνουν ακριβώς αυτό. Το αν χρησιμοποιηθούν στην χώρα μας σωστά, ή λάθος, θα το διαπιστώσουμε σε ένα λογικό βάθος χρόνου.
…Επειδή λοιπόν εγώ δεν μπορώ να σου απαντήσω, μιας και πάσχω από έλλειψη επιχειρημάτων και στοιχείων, κάτσε εσύ στο φόρουμ 24 ώρες το 24ώρο, γράψε τις ιστορίες σου που τις πιστεύεις εσύ και άλλοι 2-3 εδώ μέσα και ας ζήσω εγώ την πραγματικότητα...εκεί έξω, όπου δεν κρύβεται κανένας πίσω από πληκτρολόγια και ειρωνίες μέσω διαδικτύου…
Forum = Τόπος Δημόσιας Συζήτησης.
όταν θα έχεις να προσθέσεις κάτι στην συζήτηση μας, ευχαρίστως να σε ακούσω. Αν προτιμάς την «πραγματικότητα…εκεί έξω» από το να βρεις μερικά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν την θέση σου, τότε ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείς γιατί ξεκίνησες να γράφεις στο forum και δεν αρκέστηκες στην 'πραγματικότητα' όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, τα πας καλύτερα.
Με αφορμή αυτό πάντως:
…κάτσε εσύ στο φόρουμ 24 ώρες το 24ώρο, γράψε τις ιστορίες σου που τις πιστεύεις εσύ και άλλοι 2-3 εδώ μέσα και ας ζήσω εγώ την πραγματικότητα...
Και αυτό:
Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποια άτομα κρίνουν τα πάντα και τους πάντες, θεωρούν τους εαυτούς τους ως την αφρόκρεμα της αυτοκίνησης και ξέρουν τα πάντα για τη ζωή, χωρίς όμως να τη βιώνουν, αφού είναι κλεισμένοι σε ένα φορούμ..
οφείλω να ομολογήσω ότι η ικανότητα σου να κρίνεις όχι απλώς αυτά που γράφονται στο forum, αλλά την ίδια την ζωή των άλλων, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν τους γνωρίζεις προσωπικά, παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μπορείς να βγάλεις και λαγούς από καπέλα;
-
Μπορώ να βάλω και λαγούς σε καπέλα αν θες...επίσης δεν μπορείς να ξέρεις αν σε γνωρίζω προσωπικά, εγώ ή το κοντινό μου περιβάλλον. Οπότε κράτα μια πισινή
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να συζητάω μαζί σου από τη στιγμή που κρίνεις και βαφτίζεις βάσιμα ή αβάσιμα τα επιχειρήματα των συνομιλητών σου με εντελώς υποκειμενικό τρόπο. Δεν οδηγούμαστε κάπου έτσι.
Υ.Γ:Επειδή το Σ/Κ θα είμαι εκτός και δεν σκοπεύω να πάρω το Laptop μαζί, δεν θα μπορώ να απαντήσω σε οτιδήποτε. Οπότε αφήστε μήνυμα στον γραμματέα μου(kacey ).
-
Αποκλείεται να με γνωρίζεις, αγαπητέ. Γιατί αν συνέβαινε αυτό (αν δηλαδή ήξερες πραγματικά τις δραστηριότητες που κάνω στη ζωή μου), δεν θα είχες γράψει αυτό που έγραψες.
Καλό Σ/Κ και με προσοχή στους δρόμους.
-
Αποκλείεται να με γνωρίζεις, αγαπητέ. Γιατί αν συνέβαινε αυτό (αν δηλαδή ήξερες πραγματικά τις δραστηριότητες που κάνω στη ζωή μου), δεν θα είχες γράψει αυτό που έγραψες.Είσαι εκτελεστής της Μαφίας ή κάτι τέτοιο;
-
-
Παιδιά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που κάνετε αλλά μήπως να μεταφερόταν σε άλλο θέμα γιατί χάνεται το ζουμί του εδώ τόπικ που είναι να ενημερωθούμε για τα (ακίνδυνα) σημεία που έχει επιλέξει το ελληνικό δημόσιο για να στήσει τις κάμερες και να γεμίσει τα άδεια ταμεία του.
-
Αποκλείεται να με γνωρίζεις, αγαπητέ. Γιατί αν συνέβαινε αυτό (αν δηλαδή ήξερες πραγματικά τις δραστηριότητες που κάνω στη ζωή μου), δεν θα είχες γράψει αυτό που έγραψες.Καλό Σ/Κ και με προσοχή στους δρόμους.
Δεν θα αποκαλύψω κανένα στοιχείο για το αν σε γνωρίζω ή όχι, μιας και θέλω να διατηρήσω το στοιχείο του αιφνιδιασμού
Λοιπόν...Ανακεφαλαίωση-επέκταση:
Τάδε έφη ο κ.Λάππας:
Οπότε εγώ συμπληρώνω: Επειδή δεν έχουμε στοιχεία και αποδείξεις, από εδώ και πέρα θα λέμε την εξής φράση... 'οι πολιτικοί δεν τα παίρνουν'. Είναι το δίδαγμα της ημέρας αυτό...
Και μην τολμήσει κανένας να το πει αυτό ξανά...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. -
Ο χρήστης alfista έγραψε:
Παιδιά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που κάνετε αλλά μήπως να μεταφερόταν σε άλλο θέμα γιατί χάνεται το ζουμί του εδώ τόπικ που είναι να ενημερωθούμε για τα (ακίνδυνα) σημεία που έχει επιλέξει το ελληνικό δημόσιο για να στήσει τις κάμερες και να γεμίσει τα άδεια ταμεία του.Υ.Γ. Πλακα-πλάκα πρέπει να έχουν φύγει άπειρες σελίδες για μια κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, χωρίς όμως να αναφέρονται (κατά μεγάλο βαθμό) που τελικά βρίσκονται τα radar...
Y.Γ.2 Δεν προτέινω στους ερμους τους mods να κανουν split και ξεκαθαρισμα στο τοπικ γιατι θα χρειαστούν τουλαχιστον 2 ώρες. Και με τέτοια δουλειά δεν φτανουν με τιποτα τα 2500 ευρώ που παίρνουν για μισθο...
-
Ο χρήστης InsaneDriver έγραψε:
Λοιπόν...Ανακεφαλαίωση-επέκταση:
Τάδε έφη ο κ.Λάππας:
Οπότε εγώ συμπληρώνω: Επειδή δεν έχουμε στοιχεία και αποδείξεις, από εδώ και πέρα θα λέμε την εξής φράση... 'οι πολιτικοί δεν τα παίρνουν'. Είναι το δίδαγμα της ημέρας αυτό...
Και μην τολμήσει κανένας να το πει αυτό ξανά...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.(Την γενίκευση που κάνεις δεν την σχολιάζω καν. Έχει τόσα σφάλματα λογικής που αν ξαναδιαβάσεις το τι έχεις γράψει, μάλλον θα καταλάβεις γιατί δεν στέκει και θα το σβήσεις μόνος σου)
Προηγουμένως αναφέρθηκα σε στοιχεία που θα σου επιτρέψουν να κατανοήσεις το που και το γιατί γίνονται ατυχήματα, πράγμα που προφανώς δεν σε ενδιαφέρει.
Σε ξαναρωτάω λοιπόν. Εάν δεν γνωρίζεις τον αριθμό των ατυχημάτων που έχουν γίνει σε κάποιο σημείο, μπορείς να διαμορφώσεις σωστή άποψη για το αν είναι επικίνδυνο, ή όχι; Εμένα, φερ’ ειπείν, δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη η στροφή όπου έγινε το φοβερό τροχαίο που συγκλόνισε την χώρα στο πέταλο του Μαλιακού, καθώς και η αντίστοιχη στροφή στα Τέμπη. Θα μπορούσα να περνάω από αυτές για ολόκληρα χρόνια με 120, ή και περισσότερα χιλιόμετρα και χωρίς να μου συμβεί τίποτα. Θα μπορούσα επίσης να βρίζω θεούς και δαίμονες επειδή δέχτηκα κλήση σε σημείο που κατά την κρίση μου μπορώ να κινηθώ με τέτοιες ταχύτητες με ασφάλεια. Από την στιγμή όμως που είχαμε τα γνωστά συμβάντα έγινε αντιληπτό ότι είναι σημεία όπου για τον Α, ή Β λόγο υπάρχουν προϋποθέσεις για σοβαρά ατυχήματα. Η επικινδυνότητα τους προφανώς δεν αυξήθηκε από την στιγμή που έγιναν πρωτοσέλιδα. Αυτό που αυξήθηκε είναι η επίγνωση του κινδύνου. Και αυτό δυστυχώς είναι κάτι που λείπει από πολλούς οδηγούς.
-
Το ατυχημα που εγινε στον Μαλιακο, ΔΕΝ ειχε ως αιτιο την ταχυτητα. Αλλα πραγματα το προκαλεσαν, η ταχυτητα ηταν το ευκολο συμπερασμα. ΓΙΑ ΑΥΤΟ τον λογο ΔΕΝ θα επρεπε να χαμηλωσουν το οριο και να το εφαρμοζουν αυστηροτατα αλλα να ελεγχουν και τιμωρουν αυστηροτατα αυτες τις παραβασεις που επαιξαν καθοριστικο ρολο στην προκληση του ατυχηματος. Αλλα ποιο ειναι πιο ευκολο και κυριως πιο αποδωτικο για τα ταμεια μας? Ε?
Και στην τελικη (σε ξαναρωταω), ΠΟΣΑ στοιχεια χρειαζεσαι για να καταλαβεις αν γινονται ατυχηματα στις ευθειες Μεγαρων, Σειριου, Κυλοκαστρου κλπ? Ή τουλαχιστον ποσα ατυχηματα γινονται που εχουν προκληθει απο ταχυτητα σε αυτες τις περιοχες?
-
Για πολλοστή φορά:
…Οι κάμερες στη μέση απέραντων ευθειών όπου δεν υπάρχουν είσοδοι / έξοδοι χωριών και πόλεων κακώς υπάρχουν εκεί. Όταν αντίθετα είναι τοποθετημένες 300 μέτρα πριν από επικίνδυνες στροφές, τούνελ, ή σημεία στα οποία για διάφορους λόγους συμβαίνουν ατυχήματα (π.χ. συχνή ομίχλη, απρόσμενα μποτιλιαρίσματα σε τυφλό σημείο, σημεία εκτεθειμένα σε ισχυρούς ανέμους, σημεία με κακή άσφαλτο κλπ) καλώς κάνουν και μπαίνουν. -
Οκ, και εγω σε αυτο σου απαντησα οτι ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτες τις καμερες, και επειδη τα trends (chic) στην χωρα μας δειχνουν οτι ολα αυτα τα σημεια θα πεσει η παρακολουθηση της αρκουδας, για να προσατευτω θα κυκλοφορω χωρις πινακιδα (και μαλιστα μιλησα μονο για την πισω). Αυτο δεν με κανει αυτοματα τον φονια των δρομων που θα κυκλοφορω περαν καθε λογικης επειδη δεν εχω πινακιδα.
Ειπες για το τελευταιο ατυχημα στον Μαλιακο και για το οτι θα μπορουσες να περνας γρηγορα απο εκει χωρις να κινδυνεψεις. Δεν σε ενοχλει που ενω το ατυχημα ΔΕΝ προκληθηκε απο την ταχυτητα (αλλα απο τον συνδυασμο χαλια ελαστικα+χαλια οδοστρωμα+υπερβαρο), το μονο που εγινε μετα ηταν να μειωθει και αλλο το οριο με αποτελεσμα οποιοσδηποτε θελει να κινηθει με μια ΛΟΓΙΚΗ ταχυτητα να κινδυνευει με (βαρβατη) κληση, ενω τα φορτηγα να συνεχιζουν να ειναι επικινδυνα και να προκαλουν ατυχηματα?
-
Το συγκεκριμένο ατύχημα μπορεί πράγματι να είχε άλλες αιτίες, αλλά στο πέταλο έχουν γίνει εκατοντάδες άλλα που **είχαν **ως αφορμή την υπερβολική ταχύτητα. Η επικινδυνότητα ενός σημείου τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτή από τους οδηγούς μόνο μετά από ένα περιστατικό υψηλού προφίλ που θα απασχολήσει τα ΜΜΕ. Μήπως μέχρι να σκοτωθούν οι μαθητές δεν είχαμε θανατηφόρα ατυχήματα στον Μαλιακό, ή στα Τέμπη; Απλώς, οι απώλειες ζωών γινόντουσαν σε περίοδο μηνών και δεν έφταναν στα κανάλια, ή τουλάχιστον δεν τραβούσαν την προσοχή των οδηγών. Δεν έλειπαν πριν από τα τρομερά εκείνα ατυχήματα οι προϋποθέσεις για να σκοτωθεί κάποιος στο πέταλο. Έλλειπε η επίγνωση του κινδύνου, κάτι που οι αστυνομικοί που περιπολούν εκατοντάδες σημεία των εθνικών δρόμων έχουν σε υπερθετικό βαθμό καθώς σε αυτούς έχει πέσει ο κλήρος να μαζεύουν χυμένα μυαλά από την άσφαλτο.
Και επειδή επιμένεις για το θέμα της πινακίδας, ας το κουράσουμε λίγο ακόμα. Σε άλλο νήμα σε αυτό το forum, αναφέρθηκε περιστατικό στο οποίο κάποιος που προκάλεσε τροχαίο εγκατέλειψε το θύμα του. Από τον Ikar προτάθηκε να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα ίδιου μοντέλου και χρώματος που ο αριθμός πινακίδας τους να ξεκινάει από το γράμμα που πρόλαβαν να συγκρατήσουν οι μάρτυρες. Αν ο οδηγός αυτός ήταν κάποιος μουστερής που ακολούθησε την συμβουλή σου και οδηγούσε χωρίς πίσω πινακίδα, θα ήταν δυνατό να γίνει αυτό; Έχεις κάποια διαβεβαίωση ότι όλοι όσοι θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν την ιδέα σου είναι καλοί οδηγοί και έτοιμοι να επωμιστούν το βάρος των πράξεων τους αν κάτι πάει στραβά; Και για να το πάω ακόμα πιο πέρα, γιατί έχεις την απαίτηση να πιστέψουμε ότι εσύ είσαι καλός οδηγός και ότι αν, ω μη γένοιτο, προκαλέσεις κάποιο ατύχημα θα έχεις την επίγνωση ευθύνης να σταματήσεις και να επωμισθείς τις επιπτώσεις των πράξεων σου; Μήπως επειδή έχεις πολλές δημοσιεύσεις στο forum; Ή, μήπως έχεις οργανώσει κάποια σχολή ασφαλούς οδήγησης (Kacey’s fast n’ safe), οι απόφοιτοι της οποίας κρίνονται περισσότερο ικανοί από τους κοινούς οδηγούς και δικαιούνται να οδηγούν χωρίς πίσω πινακίδα;
-
Θα το προεκτείνω λίγο ακόμα όμως φτάνοντας σε ακραίο σημείο. Καλό θα ήταν να υπάρχει και αστυνομία σκέψης γιατί μπορεί κάποιος να είναι κακός και να μην το ξέρουμε, αλλά ούτε και να το ξέρει ο ίδιος. Έχει δίκιο τελικά ο Καββαθάς.
Κ. Χρήστο Λάππα, όπως αντιλαμβάνομαι τις απόψεις σας (δεν συζητώ ότι είμαι αντίθετος στο να βγάζουμε τις πινακίδες) θα μπορούσα κάλλιστα να φτάσω στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο πολίτευμα είναι είτε το ναζιστικό της Γερμανίας, είτε το σταλινικό της ΕΣΣΔ, είτε το χουντικό στην Ελλάδα, είτε οποιοδήποτε άλλο απολυταρχικό που αστυνομεύει τους πολίτες πριν καν κάνουν την παράνομη πράξη. Αυτό όμως είναι θέμα μεγάλης συζήτησης οπότε το αφήνω στην άκρη.
Θα αναφερθώ όμως σε στοιχεία όπως είπατε κι εσείς με μία γνώση εκ των έσω. Οι στατιστικές της Τροχαίας σε πολλά μέρη της Ελλάδος έχουν δείξει ότι εκεί που αστυνομεύουν την ταχύτητα δεν υπάρχει διαφορά στα ατυχήματα (για πληροφορίες στα κατά τοπους τμήματα τροχαίας), εκτός και αν εννοούμε ότι μείωση είναι να μην γίνει σε αυτή τη στροφή, αλλά στην επόμενη ακριβώς. Μάλιστα κάποιος διοικητής τροχαίας που είχα μιλήσει μαζί του στο παρελθόν (έκανε κάποια εκπαίδευση σε Στρατονόμους) έλεγε ότι για να είμαστε ασφαλείς μέσω της καταστολής χρειάζεται να υπάρχει τροχαία ανά 500m, αλλιώς δε γίνεται τίποτε. Μάλιστα στην Αγγλία έχει αποδειχθεί ότι σε πολλά επικίνδυνα σημεία που έχουν μπει κάμερες το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πατούσαν όλοι απότομα φρένο και τα ατυχήματα γίνονταν για αυτο το λόγο.
Η σωστή παιδεία είναι αυτό που λείπει στην Ελλάδα, όχι η επιβολή προστίμων τα οποία τόσα χρόνια δεν έχουν αλλάξει τίποτε ως προς τα ατυχήματα. Και αν θέλετε να πιστεύετε τις στατιστικές θα πρέπει να ξέρετε να τις ερμηνεύετε, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Γιατί, λοιπόν, έχουμε μείωση των νεκρών ενώ τα ατυχήματα είναι τα ίδια σε αριθμό (στο περίπου), έχει αναρωτηθεί κανείς; Έχει σκεφθεί κανείς ότι η χρήση ζώνης που δεν έχει επιβληθεί, αλλά εχει γίνει βίωμα στα νέα παιδιά έχει σώσει ζωές; Έχει αναφερθεί κανείς ότι τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας με αερόσακους, προεντατήρες, ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης σώζουν ζωές; Πιστεύετε αλήθεια ότι αν τρακάρει κάποιος με 120, με 150 ή 200 αλλάζει κάτι, ειδικά όταν η σύγκρουση είναι μετωπική με κάποιον που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα με άλλα τόσα; Τι αλλάζει στο δρόμο Κορίνθου - Πατρών αν πηγαίνω με 80 και ο άλλος με 80 ή να πηγαίνω με 120 και ο άλλος με 120; ΚΑΙ στις δύο περιπτώσεις θα είμαι νεκρός. Νεκρός δε θα είμαι μόνο αν έχει μπαριέρα στη μέση οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να βγω σε αντίθετο ρεύμα. Ποιος μίλησε όμως για τα ατυχήματα που έχουν σαν κύρια αιτία αυτή; Φταίνε τα +10 Km/h ή είναι εγκληματίες οι πολιτικοί που έχουν περάσει από την Ελλάδα τα τελευταία 61-62 χρόνια; Θα έσωζαν τα -10 Km/h τα παιδάκι στον Μαλιακό; Μάλλον αγνοείτε και εσείς και οι περισσότεροι πολιτικοί (σκόπιμα ή όχι δεν το ξέρω) την φυσική πραγματικότητα και στηρίζεστε σε αφορισμούς και λανθασμένες ερμηνείες των δεδομένων που έχετε μπροστά σας. Είτε με 50, είτε με 150, είτε με 1050 αν πέσει πάνω σε άνθρωπο ένα ξύλο βάρους έστω και 50 Kg το αποτέλεσμα είναι θάνατος και ο λόγος είναι ένα φυσικό μέγεθος που ονομάζεται ορμή και κατ' επέκταση αν χρησιμοποιήσετε το θεώρημα ώθησης - ορμής θα δείτε ότι η δύναμη που ασκείται είναι έτσι κι αλλιώς θανατηφόρα ακόμα και με 5 Km, ειδικά αν ασκείται σε μικρή επιφάνεια όπως συνέβει με τα ξύλινα φύλλα που έκοψαν στα δύο τα παιδάκια (P = F / S).
Ποιός άλλωστε ανέφερε ότι μετά από 2 χρόνια πάλι έγινε τροχαίο όταν κάποια κυρία που φορούσε ζώνες, πήγαινε με το όριο κτλ πήγε να περάσει από δεξιά κάποιον κύριο που κινείτο αργά και αριστερά; Ποιος καταδίκασε και την κυρία και τον κύριο που ήταν παράνομοι; Δε φταίε πάντα η ταχύτητα. Η ταχύτητα είναι υπεύθυνη για πολύ μικρό ποσοστό των ατυχημάτων και μόνο σε περιπτώσεις που την έχει αναπτύξει κάποιος που δεν έχει συναίσθηση της καταστάσεως, που δεν ξέρει πού και πώς να τρέξει. Άραγε δεν σας έχει παραξενέψει ότι οι έλληνες οδηγοί είναι οι ασφαλέστεροι στον κόσμό όταν οδηγούν σε ιδανικές συνθήκες όπως όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι, ενώ ξαφνικά γίνονται επικίνδυνοι στις συνηθισμένες συνθήκες; Άραγε, έχετε διαβάσει την στατιστική που κυκλοφόρησε πριν 1 μήνα, ίσως και λιγότερο, και δημοσιεύθηκε παντού και έλεγε ότι ασφαλέστερος δρόμος της Ευρώπης η Αττική Οδός; Πώς γίνεται να είμαστε ταυτόχρονα πρώτοι και τελευταίοι; Κάτι δεν πάει καλά εδώ έτσι δεν είναι;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και συγγνώμη για το μέγεθος του post.
ΥΓ1. Για στατιστικές στο εξωτερικό όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει και το http://www.google.com στο οποίο μπορείτε να βάλετε τις κατάλληλες λέξεις και να δείτε τα πάντα. Δεν γίνεται να αναφέρουμε εδώ τα διάφορα site / στατιστικές, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω και αυτό με την προϋπόθεση ότι όποιος τις θελήσει θα πληρώσει και το τίμημα, δηλαδή 40
-
@Χρήστος Λάππας, πρωτο μισο ποστ:
Η υπερβολικη ταχυτητα φυσικα και μπορει να προκαλεσει ατυχημα. Το θεμα μας ειναι οτι η υπερβολικη ταχυτητα στην ελληνικη ΕΟ, ΔΕΝ ελεγχεται στα σημεια που μπορει να προκαλεσει ατυχημα, αλλα στα σημεια που θα τρεξουν οι πολλοι (=πολλα εσοδα) ακριβως επειδη ΔΕΝ ειναι επικινδυνο να τρεξεις.
Αν αστυνομευονταν ολες οι παραβασεις που προκαλουν ατυχηματα, ΔΕΝ θα χρειαζονταν ορια του τυπου 50-60, γιατι ΔΕΝ θα γινονται ατυχηματα σαν και αυτα τα δυο που βγηκαν στις ειδησεις. Αν αστυνομευονταν τα προυπαρχοντα των ατυχηματων ορια στα σημεια που κανουν την διαφορα, ΔΕΝ θα χρειαζοταν να μπουν ορια 50-60 στην ευθεια.
...Έλλειπε η επίγνωση του κινδύνου, κάτι που οι αστυνομικοί που περιπολούν εκατοντάδες σημεία των εθνικών δρόμων έχουν σε υπερθετικό βαθμό καθώς σε αυτούς έχει πέσει ο κλήρος να μαζεύουν χυμένα μυαλά από την άσφαλτο....Αν συνεχιζεις να πιστευεις οτι οι αστυνομια διαλεγει που θα αστυνομευσει την ταχυτητα με βαση το που πραγματικα χρειαζεται, τοτε δεν χρειαζεται να το κουραζουμε αλλο, απλα σου λεω οτι δεν ειναι ετσι και το ξερω απο πρωτο χερι (φυσικα δεν μπορω να το αποδειξω, αλλα θα επρεπε να το βλεπεις μονος σου με τα ματακια σου...).
@Χρήστος Λάππας, δευτερο μισο ποστ:
Κατ'αρχας εγω μιλαω για τον εαυτο μου, και για κανεναν αλλο. Οποτε μην με ρωτας τι θα κανει καποιος που θα προκαλεσει ατυχημα, και αν ειναι σωστο να φυγει γνωριζωντας οτι δεν εχει πισω πινακιδα αρα μπορει να την γλυτωσει. Αυτος θελει κρεμασμα, τελεια και παυλα. Ακριβως οπως εχω γραψει και στο αλλο τοπικ που ψαχνουν την κυρατσα με το Grande Punto.
Και για να το πάω ακόμα πιο πέρα, γιατί έχεις την απαίτηση να πιστέψουμε ότι εσύ είσαι καλός οδηγός και ότι αν, ω μη γένοιτο, προκαλέσεις κάποιο ατύχημα θα έχεις την επίγνωση ευθύνης να σταματήσεις και να επωμισθείς τις επιπτώσεις των πράξεων σου; Μήπως επειδή έχεις πολλές δημοσιεύσεις στο forum; ...;
Μηπως επειδη δεν ειναι σωστο να θεωρεις οτι επειδη δεν με ξερεις, αυτοματα σημαινει οτι ειμαι και κοπανος? Εγω ειπα γιατι θα κυκλοφορω χωρις πινακιδα (για να μην πληρωνω κερατιατικα), εσυ γιατι θεωρεις οτι αυτο θα με κανει αυτοματα ΚΑΙ κακο οδηγο, ΚΑΙ καθικι που θα προκαλεσει ατυχημα και δεν θα επωμιστει τις ευθυνες του? Μηπως επειδη οπως ειπε ο απο κατω σου, δεν εχεις καλη προδιαθεση εναντι του συνομιλητη σου και θεωρεις οτι ολοι λεμε ψεμματα και για αυτο πρεπει να αποδεικνυουμε αυτα που λεμε με στατιστικα?
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Θα το προεκτείνω λίγο ακόμα όμως φτάνοντας σε ακραίο σημείο. Καλό θα ήταν να υπάρχει και αστυνομία σκέψης γιατί μπορεί κάποιος να είναι κακός και να μην το ξέρουμε, αλλά ούτε και να το ξέρει ο ίδιος. Έχει δίκιο τελικά ο Καββαθάς.Κ. Χρήστο Λάππα, όπως αντιλαμβάνομαι τις απόψεις σας (δεν συζητώ ότι είμαι αντίθετος στο να βγάζουμε τις πινακίδες) θα μπορούσα κάλλιστα να φτάσω στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο πολίτευμα είναι είτε το ναζιστικό της Γερμανίας, είτε το σταλινικό της ΕΣΣΔ, είτε το χουντικό στην Ελλάδα, είτε οποιοδήποτε άλλο απολυταρχικό που αστυνομεύει τους πολίτες πριν καν κάνουν την παράνομη πράξη. Αυτό όμως είναι θέμα μεγάλης συζήτησης οπότε το αφήνω στην άκρη.
Εσύ σε αυτό το συμπέρασμα φτάνεις από τα λεγόμενα μου; Δηλαδή, ότι η αστυνόμευση των δρόμων όπου πληρώνουμε τεράστιο φόρο αίματος κάθε χρόνο οδηγεί σε «σταλινικού τύπου» καθεστώτα; Αλήθεια, ποια είναι η γνώμη σου για την Αττική Οδό; Εντελώς τυχαία, εκεί υπάρχουν οι περισσότερες κάμερες στην Ελλάδα.
Θα αναφερθώ όμως σε στοιχεία όπως είπατε κι εσείς με μία γνώση εκ των έσω. Οι στατιστικές της Τροχαίας σε πολλά μέρη της Ελλάδος έχουν δείξει ότι εκεί που αστυνομεύουν την ταχύτητα δεν υπάρχει διαφορά στα ατυχήματα (για πληροφορίες στα κατά τοπους τμήματα τροχαίας), εκτός και αν εννοούμε ότι μείωση είναι να μην γίνει σε αυτή τη στροφή, αλλά στην επόμενη ακριβώς. Μάλιστα κάποιος διοικητής τροχαίας που είχα μιλήσει μαζί του στο παρελθόν (έκανε κάποια εκπαίδευση σε Στρατονόμους) έλεγε ότι για να είμαστε ασφαλείς μέσω της καταστολής χρειάζεται να υπάρχει τροχαία ανά 500m, αλλιώς δε γίνεται τίποτε. Μάλιστα στην Αγγλία έχει αποδειχθεί ότι σε πολλά επικίνδυνα σημεία που έχουν μπει κάμερες το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πατούσαν όλοι απότομα φρένο και τα ατυχήματα γίνονταν για αυτο το λόγο.
[Γεγονός: Η Αγγλία είναι ίσως η χώρα που έχει εγκατεστημένες τις περισσότερες κάμερες ελέγχου ταχύτητας στον κόσμο ανά χιλιόμετρο δρόμων.
Γεγονός: Η Αγγλία έχει μαζί με την Ολλανδία τους ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεγονός: Το «σταλινικού τύπου» καθεστώς της Αγγλίας έχει καταφέρει να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τους θανάτους από τα τροχαία. ](http://www.tanea.gr/docs/tee.pdf)
Η σωστή παιδεία είναι αυτό που λείπει στην Ελλάδα, όχι η επιβολή προστίμων τα οποία τόσα χρόνια δεν έχουν αλλάξει τίποτε ως προς τα ατυχήματα.
Εδώ έχεις εν μέρει δίκιο. Έχεις αναρωτηθεί όμως τι σημαίνει οδική παιδεία; Οδική παιδεία δεν είναι μόνο να μαθαίνεις τα σήματα από μικρός, να διδάσκεσαι ότι οι πεζοί ως πιο ευάλωτοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους οδηγούς με σεβασμό και όχι ως εμπόδια, ή να μαθαίνεις να σταματάς όταν το φανάρι είναι κόκκινο. Οδική παιδεία επίσης είναι να κατανοείς το γεγονός ότι οι δρόμοι της χώρας σου δεν είναι τέλειοι, ότι τους μοιράζεσαι με οδηγούς οι οποίοι δεν είναι τέλειοι, και ότι πολλοί από αυτούς οδηγούν οχήματα που δεν είναι τέλεια, άρα θα πρέπει να προσαρμόζεις τις οδηγικές σου ανησυχίες όχι μόνο στις επιταγές της αστυνομίας, αλλά κυρίως της ασφάλειας. Οδική παιδεία είναι και το να μαθαίνουμε στα παιδιά (που σε λίγα χρόνια θα γίνουν οδηγοί) ότι είναι ανόητο να κόβουν για το φωτογραφικό ραντάρ και μετά να πατάνε γκάζι σε σημείο που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει αστυνόμευση. Οδική παιδεία είναι η προσπάθεια να κάνεις τους οδηγούς να κάνουν με την θέληση τους αυτό που τώρα τους αναγκάζεις να κάνουν με τον φόβο των προστίμων, Πιπίνο.
…Έχει σκεφθεί κανείς ότι η χρήση ζώνης που δεν έχει επιβληθεί, αλλά εχει γίνει βίωμα στα νέα παιδιά έχει σώσει ζωές;
Σοβαρά; Και θα μπορούσα να ορκιστώ ότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει σημαντική προσπάθεια από την αστυνομία για την επιβολή της χρήσης ζώνης. Ένα φιλαράκι που έφαγε πρόστιμό πριν από 2 μήνες έξω από την Ερέτρια για αυτή ακριβώς την παράβαση θα χαρεί πολύ να μάθει ότι η αστυνομία δεν επιβάλει αυτό το συγκεκριμένο μέτρο.
Εν των μεταξύ, η «σταλινικού τύπου» Ολλανδία και η ακόμα χειρότερη Αγγλία, ως γνήσια απολυταρχικά καθεστώτα, θεωρούν την συγκεκριμένη παράβαση ως μια από τις σημαντικότερες. Τι να περιμένεις από φασίστες, όμως.
Έχει αναφερθεί κανείς ότι τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας με αερόσακους, προεντατήρες, ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης σώζουν ζωές;
Ναι έχει ήδη αναφερθεί σε αυτό το νήμα και είναι φυσικά σωστό.
Πιστεύετε αλήθεια ότι αν τρακάρει κάποιος με 120, με 150 ή 200 αλλάζει κάτι, ειδικά όταν η σύγκρουση είναι μετωπική με κάποιον που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα με άλλα τόσα; Τι αλλάζει στο δρόμο Κορίνθου - Πατρών αν πηγαίνω με 80 και ο άλλος με 80 ή να πηγαίνω με 120 και ο άλλος με 120; ΚΑΙ στις δύο περιπτώσεις θα είμαι νεκρός. Νεκρός δε θα είμαι μόνο αν έχει μπαριέρα στη μέση οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να βγω σε αντίθετο ρεύμα. Ποιος μίλησε όμως για τα ατυχήματα που έχουν σαν κύρια αιτία αυτή; Φταίνε τα +10 Km/h ή είναι εγκληματίες οι πολιτικοί που έχουν περάσει από την Ελλάδα τα τελευταία 61-62 χρόνια; Θα έσωζαν τα -10 Km/h τα παιδάκι στον Μαλιακό; Μάλλον αγνοείτε και εσείς και οι περισσότεροι πολιτικοί (σκόπιμα ή όχι δεν το ξέρω) την φυσική πραγματικότητα και στηρίζεστε σε αφορισμούς και λανθασμένες ερμηνείες των δεδομένων που έχετε μπροστά σας. Είτε με 50, είτε με 150, είτε με 1050 αν πέσει πάνω σε άνθρωπο ένα ξύλο βάρους έστω και 50 Kg το αποτέλεσμα είναι θάνατος και ο λόγος είναι ένα φυσικό μέγεθος που ονομάζεται ορμή και κατ' επέκταση αν χρησιμοποιήσετε το θεώρημα ώθησης - ορμής θα δείτε ότι η δύναμη που ασκείται είναι έτσι κι αλλιώς θανατηφόρα ακόμα και με 5 Km, ειδικά αν ασκείται σε μικρή επιφάνεια όπως συνέβει με τα ξύλινα φύλλα που έκοψαν στα δύο τα παιδάκια (P = F / S).
Ναι, πιστεύω ακράδαντα (και από ότι φαίνεται έτσι πιστεύουν και όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη) ότι κάποια χιλιόμετρα λιγότερα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Αφενός στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το συμβάν, άρα και στον χρόνο αντίδρασης του οδηγού, και αφετέρου στις επιπτώσεις της σύγκρουσης αν τελικά συμβεί. Χοδρικά θα σου πω ότι η απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος πολλαπλασιάζεται για κάθε 10 χιλιόμετρα που πηγαίνεις ταχύτερα, αλλά αυτό το ήξερες ήδη από τότε που έδινες τα θεωρητικά για δίπλωμα, έτσι δεν είναι Πιπίνο;
Ποιός άλλωστε ανέφερε ότι μετά από 2 χρόνια πάλι έγινε τροχαίο όταν κάποια κυρία που φορούσε ζώνες, πήγαινε με το όριο κτλ πήγε να περάσει από δεξιά κάποιον κύριο που κινείτο αργά και αριστερά; Ποιος καταδίκασε και την κυρία και τον κύριο που ήταν παράνομοι;
Έχει αναφερθεί και αυτό στο forum. Φαντάζομαι ότι εσύ είσαι σε θέση να μας ενημερώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Δε φταίε πάντα η ταχύτητα.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι φταίει πάντα η ταχύτητα.
Η ταχύτητα είναι υπεύθυνη για πολύ μικρό ποσοστό των ατυχημάτων και μόνο σε περιπτώσεις που την έχει αναπτύξει κάποιος που δεν έχει συναίσθηση της καταστάσεως, που δεν ξέρει πού και πώς να τρέξει.
Να υποθέσω λοιπόν, Πιπίνο ότι εσύ όταν οδηγείς έχεις συναίσθηση της καταστάσεως και ξέρεις που και πώς να τρέξεις; Μήπως θα σου ήταν εύκολο να προσδιορίσεις πως ακριβώς φαντάζεσαι αυτούς που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα; Έχουν, ας πούμε, κάποιο χαρακτηριστικό που να διευκολύνει την τροχαία να τους αναγνωρίσει; Κάποια ελιά στο μάγουλο, κάποιο τατουάζ στο μπράτσο, κάποιο μήνυμα χαραγμένο στο κούτελο που να λέει «Προσοχή, δεν ξέρει που και πως να τρέξει»;
Άραγε δεν σας έχει παραξενέψει ότι οι έλληνες οδηγοί είναι οι ασφαλέστεροι στον κόσμό όταν οδηγούν σε ιδανικές συνθήκες όπως όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι, ενώ ξαφνικά γίνονται επικίνδυνοι στις συνηθισμένες συνθήκες;
Αυτό που το είδες γραμμένο παλικάρι μου; Το ότι έχουμε ελάχιστα ατυχήματα σε ένα και μοναδικό δρόμο μας κάνει αυτομάτως τους ασφαλέστερους οδηγούς στον κόσμο;
Άραγε, έχετε διαβάσει την στατιστική που κυκλοφόρησε πριν 1 μήνα, ίσως και λιγότερο, και δημοσιεύθηκε παντού και έλεγε ότι ασφαλέστερος δρόμος της Ευρώπης η Αττική Οδός; Πώς γίνεται να είμαστε ταυτόχρονα πρώτοι και τελευταίοι; Κάτι δεν πάει καλά εδώ έτσι δεν είναι;
...Πάρε την Αττική οδό, για παράδειγμα. Έχει άπειρες κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας, αλλά τις χρησιμοποιεί με τον τρόπο που πρέπει με αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί πρόσφατα ως ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης...
(σελ 37 σε αυτό το νήμα. Αλήθεια, Πιπίνο, έχεις παρακολουθήσει καθόλου το τι έχει γραφτεί σε αυτή την συζήτηση;)
Μια απάντηση στο ερώτημα σου για την Α.Ο. λοιπόν, είναι ότι όχι μόνο ο δρόμος φτιάχτηκε με υψηλές προδιαγραφές, αλλά έχει και πυκνότατο δίκτυο καμερών ελέγχου κυκλοφορίας και ταχύτητας (οι «σταλινικού τύπου» πρακτικές που λέγαμε και πιο πάνω) που επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Πρόκειται για τον αρτιότερα εποπτευόμενο με ηλεκτρονικά μέσα δρόμο της χώρας μας. Φασισμός, σκέτος. Ίσως μάλιστα θα έπρεπε να οργανώσουμε και καμία πορεία διαμαρτυρίας για αυτό.
[quote='pipinos1976']…ΥΓ1. Για στατιστικές στο εξωτερικό όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει και το http://www.google.com στο οποίο μπορείτε να βάλετε τις κατάλληλες λέξεις και να δείτε τα πάντα. Δεν γίνεται να αναφέρουμε εδώ τα διάφορα site / στατιστικές, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω και αυτό με την προϋπόθεση ότι όποιος τις θελήσει θα πληρώσει και το τίμημα, δηλαδή 40
-
Με μια μικρή διαστρέβλωση αυτών που λέω και ΝΑΙ, έχεις δίκιο, το παραδέχομαι, είμαι τιποτένιος.
Θα σου πω πολύ απλά, λοιπόν, πώς η τροχαία (χωρίς τις αγαπημένες σου κρίσεις από το πρόσωπο του άλλου) μπορεί να ξεχωρίζει τον καλό και συνειδητοποιημένο οδηγό από τον απρόσεκτο. Όταν υπάρχει περιπολικό που κυκλοφορεί και όχι στατικό μπλόκο που μετράει υπέρβαση ορίου και γράφει. Γιατί ο παππούς στην αριστερή λωρίδα δεν τρώει ποτέ κλίση, αλλά είναι ο πρόξενος του ατυχήματος, ενώ πηγαίνει αργά, ενώ εσύ που προσπερνάς τον παππού με +10 από το όριο θεωρείσαι πρόξενος ατυχήματος. Αυτό πιστεύω κι εσύ να το καταλαβαίνεις, έστω και όντας τελείως αρνητικός απέναντι σε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη. Είναι πολύ απλό να λέμε κάποιους αφορισμούς μέσω 'χορατών' αλλά τελικά να ξέρεις τι λές, θέλει και νοημοσύνη ξέρεις. Όταν θα δεις κάποιον το βράδυ στην Ε.Ο. με άδειο το δρόμο να πηγαίνει όχι με 80, αλλά με 100 δεν πρόκειται να προκαλέσει ατύχημα. Όταν βλέπεις κάποιον το πρωί με την κίνηση, να προκαλεί χάος κάνοντας σφήνες τι με ενδιαφέρει εμένα που πάει με το όριο; Αυτός θα προκαλέσει σοβαρό ατύχημα. Άρα, η αστυνόμευση γενικότερα είναι η λύση, όχι να την στήνουμε στις πικροδάφνες από πίσω και απλά να γράφουμε για να λέμε ότι κάναμε τη δουλειά μας.
Και όσον αφορά σε εμένα, χωρίς να είμαι οδηγός αγώνων, ξέρω πού να τρέξω γιατί όταν τρέχω, τρέχω σε δρόμο που τον ξέρω και ελέγχω τις συνθήκες. Δε θα τρέξω ποτέ μέσα στον κόσμο, δε θα τραβάω χειρόφρενα στα στενά που τριγυρνάνε παιδάκια, θα το λιώσω όμως το αυτοκίνητο στο χώρο του ΕΚΠΑ τα απογεύματα που δεν υπάρχει κανείς. Θα τραβάω χειρόφρενα γιατί μόνο εγώ κινδυνεύω εκεί. Θα τρέξω στην ευθεία ανάμεσα στα 1α και 2α διόδια της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας όταν έχω μπροστά μου 3 λωρίδες που κινούνται 3-4-5 οχήματα, δε θα τρέξω όμως στον Κορίνθου - Πατρών όταν γυρνάνε όλοι από το Πάσχα και είμαστε κολλητά σε απόσταση 10 m με ταχύτητες 100 Km/h γιατί πολύ απλά ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ δε θέλω να σκοτωθώ και μετά δε θέλω να προκαλέσω ζημιά στον οποιονδήποτε άλλο που δεν τον ξέρω.Για την Αττική οδό, αποδείχθηκε ότι στον καλύτερο δρόμο της χώρας και έναν από τους καλύτερους της Ευρώπης οι Έλληνες οδηγοί τα πήγαν καλύτερα από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι Έλληνες οδηγοί όταν έχουν τα ίδια εφόδια με τους ξένους είναι ισάξιοί τους; Για σένα τι αποδεικνύει δηλαδή; Ότι έτυχε, δεν πέτυχε; Διαλέγεις ποιες στατιστικές να πιστέψεις και να ερμηνεύσεις όπως σε συμφέρουν; Γιατί δε δίνεις την ευκαιρία ίσης αντιμετώπισης μιας μέτρησης παρά την φέρνεις στα μέτρα σου; Επειδή σκοτώνονται στην Κορίνθου - Πατρών είναι τυχαία η Αττική οδός; Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι εκεί δεν σκοτώνονται ενώ εκεί που ο δρόμος είναι χάλια σκοτώνονται;
Τέλος, ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να λές, και με ποιες μετρήσεις άραγε, ότι οι νέοι δεν είναι ενσυνείδητα χρήστες ζώνης ασφαλείας, αλλά τους το επιβάλουν; Ξέρω όλους τους πρώην συμφοιτητές και νυν συναδέλφους που φοράνε ζώνη ακόμα και σε μέρη που ξέρουν ότι δεν τους πιάνει η αστυνομία. Δηλαδή το να φορέσεις ζώνη εντός ΕΜΠ ή ΕΚΠΑ το κάνεις για να μην σε γράψουν; Έχεις ακούσει τίποτε για το άσυλο ή μιλάω στο άερα; Οι νέοι σήμερα φοράνε ζώνη πολύ περισσότερο από ότι η παλαιότερη γενιά. Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά δεν πιστεύω να είσαι και τόσο μακριά που να μην το βλέπεις αυτό. Τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά είναι πολύ καλύτερα από παλαιότερα, αυτό πρέπει να το παραδεχθείς.
Το βράδυ θα ψάξω να σου βρω μια στατιστική που λέει ότι στην Αγγλία παρουσιάστηκε άνοδος στα ατυχήματα παρόλο που αυξήθηκαν οι κάμερες. Αυτό πώς το ερμηνεύεις αν ισχύει; Πρέπει να βάλεις όμως και άλλη μια παράμετρο και εδώ τελειώνω. Στην Αγγλία έχουμε τις περισσότερες πίστες στην Ευρώπη, οπότε όποιος θέλει μπορεί να πάει να εκτονωθεί με πολύ φιλικές τιμές σε άρτιες εγκαταστάσεις. Δεν είναι Ελλάδα που οι πολιτικοί σωτήρες μας δεν φτιάχνουν τίποτε και αναγκάζουν όσους έχουν πάθος με την ταχύτητα να τρέχουν στους δρόμους μιας και οι πίστες είναι κλεισμένες τις περισσότερες μέρες από περιοδικά, αγωνιζόμενους, συντήρηση κτλ
Προς το παρόν ευχαριστώ. Πάω να συνεχίσω τη δουλειά και τα λέμε από βραδάκι ή από αύριο αν δεν προλάβω.
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ