-
Βρε Νικο νομιζα οτι εισαι φιλος αλλα εσυ .......
Εισαι με τα καλα σου Νικολη μου,εγω δεν ξερω που λει ο λογος να το ανοιγω θα κανω και διορθωση χωρου??????
Ασε δε που μου ειπανε οτι αν το κανω το μηχανημα θα αρχισει να βγαζει μυνηματα και τοτε... 'καλα ξεμπερδεματα'(πηρα και τι ειδικο μικροφωνο τρομαρα μου!!!!)Και για να μην σας τα κανω τουμπανο εσεις ποια ισοσταθμηση θα διαλεγατε ?????(καλα ειναι και το αυτι βεβαια αλλα ας αρχισουμε με το πρεπον πρωτα..)
-
Είναι σχετικά απλό βρε (είπαμε, σχετικά). Με το RTA (Real Time Analyser) σου δείχνει στην οθόνη ποια είναι η καμπύλη απόκρισης συχνότητας του συστήματος στο συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει να δείχνει κάτι τέτοιο:
(αν είσαι τυχερός θα είναι πιο επίπεδη η καμπύλη)
Βλέπεις ότι υπάρχουν dips και peaks. Ιδανικά δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο (αν και μια εντελώς επίπεδη καμπύλη μπορεί να είναι σωστή, αλλά όχι πάντα αρεστή ως άκουσμα ). Η συγκεκριμένη καμπύλη είναι από ηχοσύστημα αυτοκινήτου, και γίνεται φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα ειδικά γύρω από την περιοχή του crossover από το mid στο tweeter (γύρω στουςς 2.500 κύκλους).
Αρα μέλημα είναι να μειώσουμε αυτά τα dips και peaks. Πώς το κάνεις? Χαμηλώνεις τις συχνότητες εκείνες στις οποίες υπάρχουν κορυφές, αυξάνεις τις συχνότητες εκείνες στις οποίες υπάρχουν κενά. Βασικά έχω ακούσει από κάποιους ενδοιασμούς για το αν πρέπει να αυξάνεις κάποιες συχνότητες, ή απλά να ανεβάζεις το gain του συγκεκριμένου μεγαφώνου και να κόβεις ανάλογα, αλλά αυτό προϋποθέτει πολλά άλλα πράγματα (που είναι περισσότερο εφικτά στο car audio παρά στο home audio...)
Υπάρχει ολόκληρη θεωρία πίσω από το eq-ing, την οποία δεν είμαι ο κατάλληλος να αναπτύξω, σίγουρα κάποιος άλλος πιο πεπειραμένος θα μπορεί να βοηθήσει... Σίγουρα πάντως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που έχει αρκετά βήματα (RTA, διόρθωση, ακρόαση, RTA, διόρθωση, ακρόαση, RTA, διόρθωση, ακρόαση, κοκ)...
-
Τελικα ....εισαι εχθρος...
-
...και εννοείται ότι περιμένουμε από αυτόν που πήρε το εργαλείο και που θα διαβάσει το εγχειρίδιο σε πολλές γλώσσες (οι μεταφράσεις στα ελληνικά σπάνια είναι αντιληπτές...) καθώς και τα σχόλια άλλων χρηστών, δοκιμαστών κλπ να μας ενημερώσει για το τί βρήκε στο χώρο του και τί έκανε με αυτό και για ό,τι άλλο νομίζει ότι θα μας ήταν ενδιαφέρον ή χρήσιμο!
Υποτίθεται ότι το πήρες για RTA (που επίσης σημαίνει και road traffic accident) οπότε οφείλεις να το χρησιμοποιήσεις και για αυτό και όχι μόνο σαν eq!
Η συγκεκριμένη συσκευή να μας πεις πόσα πράματα μπορεί να κάνει και πόσα μπορεί να κάνει συγχρόνως (δηλαδή που να ισχύουν ταυτόχρονα πχ μπορεί να κάνει και γραφικό αλλά και παραμετρικό eq και να ισχύουν και τα δύο το ένα πάνω στο άλλο?). Μπορεί να παράγει αντι-ήχους?
Στο site της Behringer είχε πάρα πολλά προϊόντα. Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τις διαφορές τους και τις ιδιαιτερότητές τους..... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
1).Υποτίθεται ότι το πήρες για RTA (που επίσης σημαίνει και road traffic accident) οπότε οφείλεις να το χρησιμοποιήσεις και για αυτό και όχι μόνο σαν eq!2)Η συγκεκριμένη συσκευή να μας πεις πόσα πράματα μπορεί να κάνει και πόσα μπορεί να κάνει συγχρόνως (δηλαδή που να ισχύουν ταυτόχρονα πχ μπορεί να κάνει και γραφικό αλλά και παραμετρικό eq και να ισχύουν και τα δύο το ένα πάνω στο άλλο?). .
1)Οχι το πηρα για το εκουαλαϊζερ αλλα εχει και ενα καρο πραγματα πανω συμπεριλαμβανομενου και του RTA
2)Ευτυχως που το ρωτησες εσυ onyx γιατι φοβομουνα οτι αν το ρωταγα εγω θα με αρχιζατε στις καρπαζιες
Αληθεια γινεται αυτο????? -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η συγκεκριμένη συσκευή να μας πεις πόσα πράματα μπορεί να κάνει και πόσα μπορεί να κάνει συγχρόνως (δηλαδή που να ισχύουν ταυτόχρονα πχ μπορεί να κάνει και γραφικό αλλά και παραμετρικό eq και να ισχύουν και τα δύο το ένα πάνω στο άλλο?).Τι εννοείς ακριβώς? Πώς γίνεται να είναι και γραφικό και παραμετρικό?
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Τι εννοείς ακριβώς? Πώς γίνεται να είναι και γραφικό και παραμετρικό?Εννοώ αν μπορείς να έχεις στρώσεις (layers) ενεργών εντολών πχ κάποιες ρυθμίσεις στο γραφικό αλλά και κάποιες επιπλέον στο παραμετρικό κλπ που να ισχύουν όλες ταυτόχρονα και να μην πρέπει να διαλέξεις ή γραφικό ή παραμετρικό ή RTA ή κάτι άλλο.....
Το πώς και αν γίνεται δεν το ξέρω γι'αυτό και ρωτάω! -
Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, θέλεις να επηρεάζεις ανεξάρτητα κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες, και κάποιες άλλες να τις ρυθμίζεις παραμετρικά, δηλαδή να επηρεάζουν και τις εφαπτόμενές τους... Μα, νομίζω, αυτό γίνεται με τη ρύθμιση στενού πλάτους (το λεγόμενο Q) στο παραμετρικό μενού. Απλά στην περίπτωση αυτή υπάρχει το μειονέκτημα ότι οι συχνότητες που μπορείς να ρυθμίσεις είναι λιγότερες (10 αντί για 31?)
-
Νικο επειδη εχω αντιληφθει οτι το κατεχεις το αθλημα(να ειχες και Peugeot ) γραψε μου σε παρακαλω δυο αραδες για την παραμετικη ισοσταθμηση και πες μου εσυ ποια θα προτιμουσες απο τις δυο???
Ευχαριστω προκαταβολικα!!! -
Ο χρήστης MDVQ έγραψε:
Νικο επειδη εχω αντιληφθει οτι το κατεχεις το αθλημα(να ειχες και Peugeot ) γραψε μου σε παρακαλω δυο αραδες για την παραμετικη ισοσταθμηση και πες μου εσυ ποια θα προτιμουσες απο τις δυο???
Ευχαριστω προκαταβολικα!!!Αυτό για το Peugeot τι το ήθελες? Αρκετά ελαττώματα έχω!
Βασικά δεν κατέχω καθόλου το άθλημα της ισοστάθμισης, αλλά μια που ενδιαφέρει κι εμένα (αφού σύντομα θα χρειαστεί να παίξω) θα κάνω μια έρευνα και θα επιστρέψω με αποτέλεσματα (ελπίζω σχετικά σύντομα).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...πχ μπορεί να κάνει και γραφικό αλλά και παραμετρικό eq και να ισχύουν και τα δύο το ένα πάνω στο άλλο?).Και ομως μπορει!!!!!!
Δεν μπορει να εκανα τοσο λαθος......Εκοψα στον γραφικο δυο συχνοτητες που με ταλαιπωρουν στα μεσαια και μετα οταν πηγα στον παραμετρικο και του κατεβασα και εκει καμποσες αλλαξε ΚΑΙ σε αυτον ο ηχος.Για μεγαλυτερη σιγουρια σημερα θα του κοψω μπασα στον ενα και πριμα στον αλλλο και θα σας ενημερωσω.... -
Ο χρήστης MDVQ έγραψε:
Δεν μπορει να εκανα τοσο λαθος..........Οντως δεν εκανα.......Εκοψα τα πριμα(ΟΛΑ!!!) στο γραφικο και μετα εκοψα τα μπασα(ΟΛΑκαι αυτα!!) στον παραμετρικο και ακουγοταν τα ηχεια σαν.... ντενεκες.Μετα με ενα συστημα bypass που εχει επανεφερα τα πριμα στον γραφικο και ..τσιριζε ενω οταν επανεφερα τα μπασα στον παραμετρικο θολωναν τα παντα....
Επισης εχει και καθυστερηση ηχου για μακρυα τοποθετημενα ηχεια καθως και διευρυνση στερεοφωνικης εικονα απο ...απειρο μεχρι..... μονοφωνικο
Οταν ...λεω οταν....μαθω και πως γινεται ο ηχοβολισμος και η διορθωση ακουστικης του χωρου απο το μηχανημα θα σας γραψω ...τα κατορθωματα μου. -
Ακούγεται καλό παιχνιδάκι το μηχανάκι. Με αυτα που λες για το χαοτικό των ρυθμίσεων του θα χάσω τον ύπνο μου. Ειδικά το RTA... λέτε να μπορώ να στέλνω αντίστροφο (real time) θόρυβο στα ηχεία μου για να ισοσταθμίζω την παραμόρφωση των ηχείων(κάτι σαν αυτό που έκανε το UV22 της yamaha στα CD) ΚΑΙ να ακούω με διαρθωμένη την ακουστική του χώρου μου???
Οι γείτονες θα (πρέπει να) μετακομίσουν και ο πατερας μου θα με αποκληρώσει αλλά 111 dB (108 dB ,1%ΤΗD σε μετρήσεις) αξίζουν τον κόπο (και τον χρονο και το χρήμα).
Θα το πάρω που θα μου πάει... -
Έλα τώρα βρε Στέφανε... Σιγά τις εντάσεις που ακούς! Μόλις φτάσεις τα 90 dB, τα πετσιρίκια της γειτονιάς βάζουν τις φωνές! Να πω ότι έλεγες για τίποτα 125 dB... Πάει κι έρχεται!
Εννοείται ότι τον πειράζω!
-
Ερωτηση προς γνωστες:
Ποια ειναι καλυτερη ποιοτηκα συνδεση- RCA
ή - XLR
Αν εχω και τις δυο ποια να προτιμησω????
- RCA
-
XLR φυσικά!
-
Προτιμησε οποια θελεις η μαλλον αυτη που ταιριαζει στα υπολοιπα μηχανηματα!
Τα XLR ειναι για στουντιο και δεν εχεις κανενα απολυτως ακουστικο ωφελος με τα κοντα καλωδια που εχεις!
Σπυρος -
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Προτιμησε οποια θελεις η μαλλον αυτη που ταιριαζει στα υπολοιπα μηχανηματα!
Τα XLR ειναι για στουντιο και δεν εχεις κανενα απολυτως ακουστικο ωφελος με τα κοντα καλωδια που εχεις!
ΣπυροςΣυμφωνώ. Το XLR είναι καλύτερο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις:
- Σε μεγάλες αποστάσεις.
- Σε περιπτώσεις παρεμβολών.
- Στην απίθανη περίπτωση που το σύστημά σου είναι fully balanced και αποφεύγεις τα κυκλώματα μετατροπής. Αυτό σημαίνει ότι το CD πρέπει να βγάζει XLR με διαφορικό σήμα από το DAC (αυτο γίνεται σχετικά συχνά), ο προενισχυτής να έχει πλήρη balanced υλοποίηση (αυτό γίνεται στην πολύ ακριβή κατηγοράι τιμής) και ο τελικός ενισχυτής το ίδιο (αυτό κι αν είναι σπάνιο). Και βέβαια για να δουλέψει σωστά η διαφορική τοπολογία πρέπει οι δύο κλάδοι να είναι 100% συμμετρικοί, πράγμα που σημαίνει ελάχιστες ανοχές και τεράστιο κόστος.
Το XLR συχνά ακούγεται καλύτερο γιατί το σήμα του είναι 6dB επάνω, αλλά αν ανεβάσεις την ένταση και στο RCA δεν θα δεις αλλαγή.
-
Επειδή το pc μου τα έπαιξε, η διόρθωση που έκανα στο πρηγούμενό μου post δεν έζησε... Πάμε πάλι λοιπόν.
XLR φυσικά!
Eίναι πιο όμορφα!
-
MDVQ
Για να κανεις balanced και τα υπολοιπα μηχανηματα, αν δεν ειναι ηδη, ισως χρειαστεις λιγη βοηθεια απο εναν που ξερει απο μετατροπες!
Και για να εισαι απολυτα σωστος, πρεπει να εχεις μερικα χαρακτηριστικα απο τις εισοδους-εξοδους στις διαφορες συσκευες που θα συνδεσεις!
Αν χρησιμοποιησεις μετασχηματιστες, η καλυτερη λυση, αλλα προσεχε δινει τον ηχο της, τοτε θα σου στοιχισει αρκετα!
Υπαρχουν και ηλεκτρονικα κυκλωματα που κανουν την ιδια δουλεια και αυτα καλα, αλλα ισως ποιο πολυπλοκα στην κατασκευη-συνδεση, μια και επαιμβαινεις στα εσωτερικα των συσκευων!
Συμπερασμα, αστα με την συμβατικη συνδεση και θα εισαι και ετσι πολυ ευτυχισμενος!
Χαιρετησματα
Σπυρος
Home Hi-Fi