-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ωραίοι οι υπολογισμοί σου TGD.
Τον έφτιαξες τον charmak66....Συμφωνώ απολύτως και με τα δύο! Σκέφτηκα την άλλη εκπληκτική λύση:να βγάλω τα έπιπλα στο μπαλκόνι και μείνω εγώ,ο ενισχυτής,τα ηχεία και το player μέσα στο δωμάτιο...Τέλως πάντων,όταν με το καλό πάρω τα ηχεία θα διαπιστώσω από πρώτο χέρι (και αυτί) το πόσο αλήθεια είναι ότι τα ηχεία δαπέδου δεν ταιριάζουν σε μικρούς χώρους,κλπ.
Κανένα νέο πείραμα/ακρόαση κανείς;
-
Μπα, εγώ είχα τα Vandersteen 1 σε χώρο περίπου 3x3 στον οποίο υπήρχε και γραφείο και πιάνο. Και το χαμηλό ποτέ δεν με ενόχλησε. Σημασία έχει να μην πέφτουν οι συχνότητες συντονισμού του ηχείου (bass reflex, κλπ) στις ιδιοσυχνότητες του δωματίου. Και το Vandersteen είχε πολύ χαμηλότερες συχνότητες που 'κόβονταν' από το δωμάτιο. Αντίθετα σε μεγάλο χώρο ακούγονται!
-
Κρατω την ψυχραιμια μου για λιγο ακομα γιατι το περιβοητο μηχανημα που ΘΑ δοκιμαζα γυρισε ΠΑΛΙ χαλασμενο.
Θα σας κρατω ενημερους........ -
TGD: Τo 3χ3 δωμάτιό σου προφανώς είχε μέγα πρόβλημα με τα στάσιμα. Τοσο που έκοβε ΤΕΛΕΙΩΣ τις πολύ μικρές (χαμηλές συχνότητες). Ένα στάσιμο κύμα μπορεί να έχει από 0dB έως +3 ή 6dB (διπλάσια τελος πάντων) ένταση σε σχέση με την απόδοση των ηχείων.
Οι υπολογισμοί με τους μονούς πως προκύπτουν?? Με ενδιαφέρει.
Το δωμάτιο με τα ηχεία μου είναι ΥχΠχΜ 4χ3.5χ4. Στο δωμάτιο έχω πρόβλημα γιατί 'μπουκώνει' και πλέον τα στάσιμα είναι παντού. καλό είναι γενικώς να αποφεύγουμε τις πολύ χαμηλές σε μικρούς χώρους.
Ελάχιστη συχνότητα υπολογίζεται σε σχέση με την μεγάλη διάσταση του δωματίου και τον τύπο v (Hz)=330(m/s) / λ (m) . Για δωμάτιο 4 m πλατους δλδ ν = 82.5 Ηz !!! από κει και κάτω κλάφτε μανες. Δεν μπορείς να κσέρεις τι θα γίνει. Έπιπλα και άλλα απορροφούν ή ανακλούν τις συχνότητες και δεν μπορείς να ξερεις τι θα βγεί.
Δοκίμασε να φιμώσεις με σφουγγαράκια τις οπές ανάκλασης χαμηλού του ηχείου σου. Τα ηχεία μου ( Tannnoy Sensys DC-2) έχουν στην συσκευασία τους και προτείνεται η χρήση τους όταν τοποθετούνται σε μικρούς χώρους. μειώνει την έκταση αλλά δίνει σημαντικά στον έλεγχο. Προσωπικά έχω καλύτερο αποτέλεσμα με την μία οπή κλειστή και την άλλη free!!! Τρεχα γύρευε... -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Τρεχα γύρευε...H πιο σοφη κουβεντα που μπορει να ειπωθει!!!!
-
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Οι υπολογισμοί με τους μονούς πως προκύπτουν? Με ενδιαφέρει.Δεν είναι μονοί, αλλά πρώτοι αριθμοί, δηλαδοί αυτοί που διαιρούνται μόνο με την μονάδα και τον εαυτό τους. Οι οδηγίες είναι από το εγχειρίδιο ηχείων της Vandersteen -το μόνο σωστό εγχειρίδιο που έχω συναντήσει- αλλά στα credits αναφέρονται και άλλοι. Αρα κάτι έχουν βρει, ίσως να έχει σχέση με τη συμβολή των ανακλάσεων.
-
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Δοκίμασε να φιμώσεις με σφουγγαράκια τις οπές ανάκλασης χαμηλού του ηχείου σου.Σε Venturi-λ-3/4 όπως έχει το Vandersteen (κάτι ανάμεσα σε bass reflex και transmission line); Όχι βέβαια.
Προσωπικά νομίζω ότι τα περισσότερα μικρά bass reflex είναι σχεδιασμένα λάθος. Έχουν μια έμφαση στο μεσοχαμηλό (που συχνά ταυτίζεται με τη συχνότητα συντονισμού του δωματιού καθ' ύψος εκεί στα 100-120Hz) κι έναν ακόμα μεγάλο συντονισμό από τις τεράστιες οπές που συνιθίζονται πια (μπας και πείσουν ότι έχει χαμηλό το ηχείο). Κάτω απ' αυτό η αποκοπή γίνεται ακαριαία και στο ενδιάμεσο η φασική συμπεριφορά πάει κατά διαόλου.
Το ηχείο που θέλω εγώ πρέπει να έχει χαμηλό Q (σίγουρα κάτω από την μονάδα και κατά προτίμησε γύρω στο 0,7) ώστε να έχει ένα αργό και απαλό roll-off. Ελάχιστα ηχεία βάσης και μόνο μεγαλούτσικα δαπέδου σχεδιάζονται έτσι πια...
Τώρα που χρειάζομαι ένα μικρότερο ηχείο, σκέφτομαι τα Chario Premium 2000. Έχουν την καμπίνα σαν των Hyper (που ποτέ δεν χώνεψα για τα πρίμα τους) μα τα μεγάφωνα σαν των Constellation. Επειδή το bass reflex κοιτάει κάτω, η φόρτιση είναι σταθερή και δεν επιρεάζεται από την απόσταση από τον πίσω τοίχο, οπότε είμαι αισιόδοξος για την τοποθέτησή τους. Τον άλλο μήνα θα τα έχω δοκιμάσει και θα σας πώ.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Όσο για τα ηχεία της Roister, δεν είναι κακά. Απλά συγκεκριμένα μοντέλα είναι καλύτερα από τα άλλα (και αυτά που πουλάνε πολύ ανήκουν στα 'άλλα').Είχε ο fiestapower Roister (δεν θυμάμαι τώρα ποιο μοντέλο). Τα πούλησε και πήρε τα παλιά του dourou (Infinity A40 αν δεν κάνω λάθος). Διαφορά; Η μέρα με τη νύχτα!
-
TGD: Σε μικρό ηχείο μπορείς να δοκιμάσεις και Harbeth LS5/3a. πολύ καλό! Ίσως το καλύτερο ηχείο στα λεφτά του!!!
Ξερω τι είναι οι πρώτοι. 'Εχω μελετήση την αριθμησιμότητά τους ως αριθμού Ν ακέραιου. ΜΑΓΕΙΑ!!! Απλά μπερδεψα τα γραπτά μου. Ενδιαφέρουσα πρακτική αντιμετώπιση.
Τα σφουγγαράκια δεν τα ανεφερα για χρηση με τα Vandersteen σου...
Γι' αυτά προτείνω καναπέ σε βεράντα Ρετιρέ, με θέα στη Θάλασσα (Τελείως ανηχοϊκό )!!!
Skullone: Τα Emphasis 30 είχε και δεν είναι ΚΑΚΑ απλώς δεν είναι Ηι Εnd... Το κροσοβερ τους ήταν απαραδεκτό και οι μονάδες μετριες. Η Καμπίνα για πέταμα. Τα Status ακούγεται ότι είναι πολύ καλά. Εμένα τα Status 5 δεν μου αρέσουν στ'αυτί. Ίσως τα Status 7 να λένε -
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Σε μικρό ηχείο μπορείς να δοκιμάσεις και HarbethΑναμφίβολα εϊναι πολύ καλό, αλλά είναι το μισό σε μέγεθος από το Chario. Κάποτε είχα τα ProAc Tablette. Τα κράτησα ακριβώς μία εβδομάδα. Συγγνώμη, αλλά εντάξει, να μου λείψει η κάτω οκτάβα, αλλά τα 50Hz και πάνω τα θέλω!
Όσο για τις καμπίνες των Roister Status, ξέρω αυτόν που τις φτιάχνει. Φτιάχνει και τις καμπίνες για τους 'Θεούς' της AudioSpectrum. Έχει σπίτι του ένα πρωτότυπο της AudioSpectrum (με τα κορυφαία μεγάφωνα της SEAS που δεν βγήκε ποτέ σε παραγωγή) και είναι λίγο μικρότερο από το μέγεθος που θέλω, μα δεν μου το δίνει... Κι αν με ρωτήσετε 'με τι ακούει' η απάντηση είναι με Αίολο και Ανάλυσις, οδηγημένα με parallel-SE 845.
Όσο για το Vandersteen 1 (που έχω εξηγήσει γιατί μ' αρέσει τόσο πολύ) το βασικό του πρόβλημα στην τοποθέτηση είναι ότι θέλει τουλάχιστον 1 μέτρο από τους πλαϊνούς τοίχους (στους πίσω δεν είναι τόσο απαιτητικό) και είναι καλό να είσαι τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά γιατί αλλιώς η θέση ακρόασης γίνεται πολύ στενάχωρη (στο ύψος). Αν όμως έχεις 15 τμ και τα βάλεις σωστά δεν έχουν πρόβλημα. Στα 30 τμ είναι βέβαια καλύτερα: στο κάτω κάτω πουλιώνται για τα μικρά σπίτια των αμερικάνων που είναι αρκετά μεγάλα!
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Σκέφτηκα την άλλη εκπληκτική λύση:να βγάλω τα έπιπλα στο μπαλκόνι και μείνω εγώ,ο ενισχυτής,τα ηχεία και το player μέσα στο δωμάτιο...Ναι, κι αυτό γίνεται. Τα βγάζεις όλα έξω. Ρυθμίζεις τον ήχο στο δωμάτιο και μετά βάζεις τα έπιπλα ένα-ένα. Ε, αν περισσέψει και τίποτα το πετάς!
Έχω ακούσει για άνθρωπο ο οποίο νοικιάζει πάντα σπίτια στο ισόγειο (προφανώς πρώτα δοκιμάζει την ακουστική κλπ), αλλά θέλει ισόγειο για να κατεβάση δικιά του γείωση για το στερεοφωνικό!
Πάντως το κόλλησα κι εγώ το μικρόβιο. Τώρα που έψαχνα για σπίτι στον Βόλο απέρριψα 2 γιατί δεν είχαν σωστή διαρρύθμιση για το στερεοφωνικό... Όμως μου φαίνεται ότι τώρα το πέτυχα. Έχω 20 τμ (5x4) οι τοίχοι δεν είναι παράλληλοι και μπορώ να ακούω περίπου στα 3 μ από τη γραμμή των ηχείων!
Μπας και να φέρω τα Vandersteen στον Βόλο και να πάρω κάτι μεγαλύτερο για την Αθήνα;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Ε, αν περισσέψει και τίποτα το πετάς!Η το δινεις σε κανα φοιτητη.... Παντα χρειαζεται!
Έχω ακούσει για άνθρωπο ο οποίο νοικιάζει πάντα σπίτια στο ισόγειο (προφανώς πρώτα δοκιμάζει την ακουστική κλπ), αλλά θέλει ισόγειο για να κατεβάση δικιά του γείωση για το στερεοφωνικό!
Καλή ιδέα... τωρα που Ξαναφτιαχνουμε το σπίιτι μας εδω στα Χανιά θα έχω και αυτο υπ'οψιν (εκτός υπογείων καλωδιώσεων, οικιακού δικτύου, DSL και δεν συμαζεύεται).
Υ.Γ. Τον κεντρικό πινακα Α/V ξεχασα....
-
Το καλυτερο μικρο ηχειο που εχω ακουσει (ισως ημουνα και νεος τοτε και ειχα και χαμηλοτερα στανταρ!!) ειναι το TDL.Αν βρειτε κανενα μεταχειρισμενο αξιζει ο κοπος να το παρετε αφου ομως ενημερωσετε εμενα πρωτα γιατι οπως θα καταλαβατε τα ειχα και τα πουλησα ο ηλιθιος!!!!!
-
δεν τα ξερω τα TDL. Τι μοντέλο είχες? Μετά από μια ηλικία μπορεί να έχει κανείς την πολυτέλεια να κρατά τα παλιά του μηχανάκια. Εγω οχι... Έτσι οτι δεν μου κάνει πια.. αγγελία και αλλαγή.
-
Πσσστ, ξέρετε ότι η AudioSpectrum ξεκίνησε φτιάχνοντας φασόν για την TDL;
Η TDL ήταν η εταιρία που όσο καμμία άλλη προώθησε τη χρήση της γραμμής μεταφοράς. Ήταν πραγματικά καλά ηχεία στην εποχή τους.
-
Ο χρήστης dourou έγραψε:
Ε, αν περισσέψει και τίποτα το πετάς!
Η το δινεις σε κανα φοιτητη.... Παντα χρειαζεται!
Και γω φοιτητής είμαι!
Καλή ιδέα... τωρα που Ξαναφτιαχνουμε το σπίιτι μας εδω στα Χανιά θα έχω και αυτο υπ'οψιν (εκτός υπογείων καλωδιώσεων, οικιακού δικτύου, DSL και δεν συμαζεύεται).
Πρίζες,πολλές πρίζες!Το 'χω απωθημένο!#$@ τα παλιά σπίτια!Δύο πρίζες όλες κι όλες και αυτές σε ακατάλληλα σημεία.Θάνατος στα πολύπριζα!
Αλήθεια με το πολύ ποιοτικό ρεύμα που μας παρέχει η αγαπημένη μας ΔΕΗ τι κάνουμε;Κάτι έχω ακούσει για σταθεροποιητές τάσης,αλλά δεν ξέρω τι και πως.Ups κάνει δουλειά;
-
Κι εδώ φοιτητής, μην ξεχνιόμαστε!
-
Ups κάνει δουλειά;Μπα, δίνουν πριονοτό ρεύμα αντί για ημίτονο και μάλλον χαλάνε τα πράγματα. Η λύση για σοβαρό πρόβλημα είναι μετασχηματιστής απομόνωσης (1:1).
Όσο για πολύμπριζο, εγώ χω ένα παλιό κόκκινο της APC με προστασία από υπέρταση, γιατη η ΔΕΗ μου εχει κάψει 3 φορές το βίντεο... -
Πρίζες,πολλές πρίζες!Το 'χω απωθημένο!#$@ τα παλιά σπίτια!Δύο πρίζες όλες κι όλες και αυτές σε ακατάλληλα σημεία.Θάνατος στα πολύπριζα!KAMIA ΠΡΙΖΑ... θα δω πως αλλά δεν θελω να βλέπω ούτε για δείγμα πρίζα... μάλλον αυτό το καπρίτσιο δεν θα περάσει. Πάντως οι παροχές θα φροντίσω να είναι άπειρες....
Όσο για την ΔΕΗ... είναι ασταθέστατη η τάση του δικτύου και μελετώ δυνατές λύσεις για ενσωματωμένη οικιακή εξομάλυνση (ενίσχυση?)!
Και μετά ξύπνησα... -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Πσσστ, ξέρετε ότι η AudioSpectrum ξεκίνησε φτιάχνοντας φασόν για την TDL;Tgd δεν τα λεμε αυτα τα πραγματα εδω μεσα!!!!!Αποκαλυπτουμε την ηλικια μας
Home Hi-Fi