-
Λοιπον μπορει να υπαρχει και πιο απλη λυση τελικα σε ολα αυτα και αν πετυχει, θα πρεπει να χρωστατε στο Σπυρο μεγαλη ευγνωμοσυνη.
Καθιστε λιγο να δοκιμασω κατι που μου εχει υποδειξει και απο βδομαδα(εχουμε Ακροπολις αυριο....)θα σας εχω λεπτομερειες.Απλα σαν παραδοσιακος γκαντεμης το μηχανημα που πηρα ητανε χαλασμενο απο την κουτα........Γελιο θα γινει αν μου αρχισουν τιποτα τρελλα αλλα σημερα μαλλον θα ξερω... -
Αναμένοντας τους πειραματισμούς του MDVQ και επί του θέματος των στασίμων αναφέρω την παρακάτω παρατήρηση που τυχαία αντιλήφθηκα όταν πακετάρισα τα κανονικά μου ηχεία δαπέδου (με σκοπό να τα κατεβάσω κάποτε στην Ελλάδα) και έβαλα άλλα πολύ μικρότερα.
Δωμάτιο ελαφρά στενόμακρο περίπου 5χ4 με τα ηχεία στην μία άκρη και τη θέση ακρόασης σε καναπέ στην άλλη άκρη. Τα ηχειάκια βρίσκονται σε εσοχή περίπου 1 μέτρου βάθους και 3 πλάτους με παράθυρα (baywindow) σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 2 μέτρα, με απόσταση από τις γωνίες γύρω στα 50εκ γυρισμένα ελαφρά προς τη θέση ακρόασης και πάνω στο μέσα περβάζι παραθύρου οπότε σχεδόν ακουμπάνε το παράθυρο. Διαθέτουν τρύπα bassreflex μόνο εμπρός. Δε σχολιάζω την λάθος τοποθέτηση.....
Αν ακούω ακουμπισμένος στην πλάτη του καναπέ, με το κεφάλι δηλαδή περίπου 20εκ από τον πίσω τοίχο ακούω χ μπάσα. Αν κάτσω στην άκρη του καθίσματος όπως πχ για να πιάσω το τηλεκοντρόλ ή το ποτήρι κλπ έχω μπασα χ/2 ή χ/3, δηλαδή χάνονται! Μόλις ξαναπάω πίσω όλα καλά! Όποτε λοιπόν πιάνω το τηλεκοντρόλ ρυθμίζω τον ήχο και μόλις αράξω πίσω δεν ισχύει ο ήχος που ρύθμιζα.... Στο υπόλοιπο δωμάτιο μάλλον ισχύει ό,τι και στην αραχτή θέση το πιο ισχυρό μπάσο!
(πρόσεξα το ύψος του κεφαλιού και ο προσανατολισμός των αυτιών να είναι ακριβώς ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις....)
Τί συμβαίνει, τι θα μπορούσα να κάνω? Μάλλον δε θα κάνω τίποτα γιατί με βολεύουν εκεί που τα έχω τα ηχειάκια και τον καναπέ και είναι προσωρινή η κατάσταση αλλά θέλω να πειραματιστώ δοκιμάζοντας διάφορα που είναι εύκολο μια και είναι μικρά και εύκολα μεταφερόμενα έστω κι αν μετά τα επιστρέψω στην αρχική κακή θέση. Λέω να κάνω τα παρακάτω:
-να ακούσω σε όλα τα σημεία του δωματίου να δω πού χάνονται τα μπάσα, καταγραφή
-δοκιμή με τα ηχεία να μην κοιτάνε προς τα μέσα αλλά ίσια ή προς τα έξω!
-δοκιμή με τα ηχεία πιο κεντρικά ή στις γωνίες ή αλλού σε διάφορα μέρη....
-δοκιμή με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες και με κλειστά όλα (άλλωστε εδώ κάνει ακόμα δροσιά)
-δοκιμή χωρίς το κρυστάλλινο τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ...
Άλλες ιδέες? -
Και καλα τα δικα σου κανουνε αυτα τα κολπα στο ιδιο δωματιο.
Εμενα που τα δικα μου βγαζουνε το καλυτερο μπασο στο δωματιο της κορης μου(αληθεια λεω!!) τι να κανω γα.ω τα κουταλοπηρουνα που τρωω????
Να διωξω τη μικρη απο το σπιτι????!!! -
Και εγω εχω το ιδιο προβλημα με τον onyx !
Αλλα στην μεση του δωματιου εξαφανιζονται τα στασιμα, λιγοστεουν τα μπασα, δηλ γινονται υποφερτα η ακομα και κανονικα θα ελεγα!
Για να γελασω εδω!
Τον καλυτρο ηχο τον εχει το δωματιο της κορης μου, μαλλον επειδη εχει σχετικα υψηλη οροφη, η οποια ειναι ανομοιομορφα κυρτη και ειναι κατασκευασμενη απο ενα ειδος χαρτιου, αλλα ειναι πολυ ανθεκτικο, σκεφτειτε οτι ειναι 50 χρονων παλαιο, σαν το σπιτι και ακομα κραταει την φορμα του και την ασπραδα του!Στα 24 χρονια που μενουμε ποτε δεν το εχουμε βαψει!Το μπασο στο δωματιο αυτο ειναι το ιδιο οπου και να βρισκεσαι!
Σπυρος -
Την γλιτωσε η μικρη του Σπυρου!!!!!!
Την δικη μου να δω τι θα κανω!!! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δηλαδη κατι σαν ισοσταθμηση...αλλα στο πιο hifi????
Ναι με μικρόφωνα κλπ καταγράφεις την ακουστική του συγκεκριμένου χώρου και προβαίνεις στις κατάλληλες βελτιώσεις-ισοσταθμίσεις-αντιήχους και άλλα κόλπα.....
Μια από τις ελληνικές εταιρείες ηχείων διαθέτει και τέτοιο σύστημα....Είναι η αυτόματη παραμετρική ισοστάθμιση σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Τέτοιο σύστημα όντως είχε βγάλει - ως κίνηση εντυπωσιασμού - η Roister, της οποίας όμως τα ηχεία απλώς δεν αξίζουν τα λεφτά τους, έχει βγάλει η Accuphase (το DG-38) και πλέον έχει ενσωματωθεί στους μεσαίους και ακριβούς ενισχυτές AV (Pioneer AX-5 & 10, Yamaha 2400 & Z9, Denon 3805), αλλά και σε πιο hi-end λύσεις AV (Lexicon επί παραδείγματι, ή τα καινούργια συστήματα της Classe). Επίσης, τέτοιο σύστημα έχουν και τα υπογούφερ της Velodyne.
Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν μικρόφωνο, πολυκάναλο παραμετρικό ισοσταθμιστή (ψηφιακό), ενίοτε δε λαμβάνουν υπόψιν τους και τη χρονική υστέρηση.
Δεν είναι λοιπόν κάτι το απίστευτα εξωτικό. Με 1500 ευρώ μπορεί ο καθένας να έχει έναν αρκετά σοβαρό πολυκάναλο ενισχυτή με αυτόματη παραμετρική ισοστάθμιση βάσει των ιδιαιτεροτήτων του χώρου του. Κι αν δεν είναι ικανοποιημένος από τον ήχο των τελικών σταδίων, κοτσάρει έναν καλό και βαρβάτο τελικό και ησυχάζει.
-
Τα στάσιμα κλπ έχουν σχέση με το σχήμα και τις αναλογίες των διαστάσεων. Το μη παράλληλο ταβάνι ίσως να είναι καλό γιατί μπερδεύει τα πράματα ώστε να μην υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα που να θάβεται.... Υπάρχουν και προγράμματα που σου υπολογίζουν τις θέσεις στο δωμάτιο που προβλέπεται να υπάρχει πρόβλημα ανάλογα με θέσεις ηχείων, με τις συχνότητες κλπ. Ισχύει κάτι σε στύλ χρυσού κανόνα κλπ καλό είναι η κάθε διάσταση να έχει κάποια συγκεκριμένη και ιδανική σχέση με τις άλλες. Η σωστή θέση των ηχείων (αποστάσεις από πίσω και από τα πλάγια) και αυτή υπολογίζεται με τον ίδιο κανόνα κλπ....
Καμιά άλλη ιδέα δεν μου είπατε. Είσαστε ικανοποιημένοι με τις δοκιμές που προτίθεμαι να κάνω που είχα δηλώσει στο προηγούμενό μου post? -
onyx !
go on, οι πιστοι ανυπομονουν!
Εγω παντως δεν μπορω να μετακινησω τα ηχεια μου, αν δεν ερθουν 5/6 παλληκαραδες για να με βοηθησουν!
Σπυρος -
Πωπώ!Τόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα με τον χώρο;Τότε γιατί στο καλό παιδευόμαστε και ακούμε συστήματα σε show-rooms αφού δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα;Να δω πως θα ακούγονται τα ηχεία δαπέδου στο 3*4 δωμάτιό μου και μάλιστα τοποθετημένα κατά πλάτος του δωματίου....Ε,ρε γέλια,ή μάλλον κλάμματα...
Onyx!,μήπως να δοκίμαζες να βάλεις κάτι σαν βάση κάτω απ' τα ηχεία για να 'ψηλώσουν';Αν δοκίμαζες και βάσεις με διαφορετικής αποροφητικότητας των κραδασμών (βιβλία,ξύλα κλπ);
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Τέτοιο σύστημα όντως είχε βγάλει - ως κίνηση εντυπωσιασμού - η RoisterΔεν ήταν καθόλου κίνηση εντυπωσιασμού. Ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο για την εποχή του, και σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί), αν δεν απατώμαι με μια ομάδα υπό τον Μουρτζόπουλο. Τώρα αν το ελληνικό μη-μάρκετινγκ απέτυχε να κάνει τη Roister πρωτοπόρο διεθνώς σε αυτόν τον τομέα, είναι άλλη ιστορία.
Όσο για τα ηχεία της Roister, δεν είναι κακά. Απλά συγκεκριμένα μοντέλα είναι καλύτερα από τα άλλα (και αυτά που πουλάνε πολύ ανήκουν στα 'άλλα').
-
Onyx για κανε και καμμια πατεντα με τιποτα ακιδες.
Αυτες καμμια φορα κανουν απιστευτη δουλεια αλλα και πολλες φορες εξαφανιζουν ολα τα μπασα!!! -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Πωπώ!Τόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα με τον χώρο;Τότε γιατί στο καλό παιδευόμαστε και ακούμε συστήματα σε show-rooms αφού δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα;Έλα ντε....? Βασικά μόνο για να απορρίψεις κάποια που δεν σου πάνε καθόλου! Για αυτό τα σοβαρά μαγαζιά σου δανείζουν για 10-15 μέρες τα ηχεία για να τα ακούσεις στο χώρο σου!
Ο χώρος δρα σαν ένα ακόμα στάδιο που επηρεάζει τον τελικό ήχο και φαίνεται ότι τον επηρεάζει πολύ περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε. Είναι και αυτός ένα ηχείο ιδιαίτερα πολύπλοκου σχήματος με πολλών ειδών επιφάνειες σε πολλές διαφορετικές γωνίες κλπ. Ο χώρος αυτός συντονίζεται και ενισχύει ή θάβει συχνότητες και αντανακλά ή όχι άλλες....
Τα ηχειάκια είναι σε πολύ καλό ύψος με τα τουίτερ κοντά στο ύψος του αυτιού οπότε δε θέλω να αλλάξω το ύψος. Χθες τα έβαλα να κοιτάνε ίσια αντί προς τα μέσα αλλά δεν είδα διαφορά. Επίσης τα έβαλα και πιο κοντά αλλά τίποτα αξιοσημείωτο. Θα δοκιμάσω να τα κολλήσω με bluetack είχα δεί σημαντική διαφορά σε άλλα ηχεία σε άλλο χώρο με αυτό.
Επίσης άνοιξα τα παράθυρα ακριβώς από πίσω από τα ηχεία αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι άκουσα διαφορά. Ίσως το χάσιμο μπάσων να ελαττώθηκε και γενικά να ακούγονταν πιο αέρινα που εμένα μου αρέσει (όπως τα δίπολα και τα ηλεκτροστατικά) αλλά ίσως να έφταιγε ο αέρας που φύσαγε κάπως απέξω! Καλό θα ήταν να κάνω μετρήσεις αποστάσεων κλπ και να βρω τα σχετικά προγράμματα αλλά βαριέμαι....αυτό θα το κάνω στην τελική τοποθέτηση των κανονικών μου ηχείων στην Ελλάδα!
Είμαι σίγουρος ότι τα πράματα θα αλλάξουν αν τα φέρω πιο μέσα στο δωμάτιο όπου είχα πριν τα μεγάλα ηχεία. H απόσταση από τα ηχεία όπου χάνονται τα μπάσα θα πάει τότε στον τοίχο πίσω μου οπότε δεν θα με επηρεάζει...αν είναι έτσι απλά τα πράματα....
Ακίδες δεν μπορώ να βάλω τα ηχεία είναι από σκληρό πλαστικό μικρά επαγγελματικά της Bose ίσως για εξωτερικούς χώρους και δεν τα τρυπάω!Να δω πως θα ακούγονται τα ηχεία δαπέδου ..... και μάλιστα τοποθετημένα κατά πλάτος του δωματίου
Καλώς θα τα βάλεις στο πλάτος του δωματίου τα ηχεία ώστε να απέχουν από τις γωνίες.
charmak66: μου θυμίζει κάτι ελληνικό εκείνο το τραγούδι που μου είπες αλλά δεν ξέρω λόγια και καλλιτέχνη, μόνο ρυθμό. Θα μπορούσε να ήταν πχ Χαριτοδιπλωμένος.... Δεν ρωτάς και τους άλλους εδώ μέσα? -
onyx !, να πεταχτώ να βοηθήσω?
-
Η κλασική συνταγή για την τοποθέτηση των ηχείων έχει ως εξής:
- Μετράτε το πλάτος και το μήκος του δωματίου. Το ύψος δυστυχώς δεν μπορείτε να το επηρεάσετε...
- Διαιρείτε το πλάτος και το ύψος με τους πρώτους αριθμούς, δηλ. 3, 5, 7, 11, 13, 17 κ.ο.κ. (αν και στην πράξη για επάνω από 11 θα έχετε πολύ μεγάλο δωμάτιο).
- Κάθε σημείο στο δωμάτιο που αντιστοιχεί σε συντεταγμένες που βγήκαν από τη διαίρεση είναι καλό.
- Φροντίζετε η απόσταση από τον πίσω τοίχο να είναι μέσα στα πλαίσια που προτείνει ο κατασκευαστής.
- Φροντίζετε η απόσταση από τον πλαϊνό τοίχο να είναι διαφορετική από την απόσταση από τον πίσω. Οι κατασκευαστές σπάνια δίνουν νούμερο για αυτό, αλλά με την ευρεία διασπορά των περισσότερων από τα σημερινά ηχεία είναι καλό η απόσταση αυτή να είναι αρκετή.
- Φροντίζετε η απόσταση του ηχείου από το δάπεδο και το ταβάνι να μην είναι ίδια ή πολλαπλάσια με την απόσταση από τους άλλους τοίχους. Επίσης να φέρνει το ηχείο στο σωστό ύψος για τη θέση ακρόασης. Αυτά βέβαια αν το ηχείο είναι βάσης.
- Συμμετρικές θέσεις ως προς το δωμάτιο έχουν καλύτερη εικόνα, αλλά ασύμμετρες θέσεις (δηλαδή με διαφορετική απόσταση δεξιά-αριστερά) έχουν καλύτερο χαμηλό.
- Η διασπορά των πρίμων είναι χαμηλότερη από των μπάσων, γι' αυτό τα ελέγχετε με τη στροφή του ηχείου προς τή θέση ακρόασης. Μη διαστάσετε να τα στρίψετε από εντελώς ευθεία ως να διασταυρώνονται ακριβώς μπροστά από τη θέση ακρόασης για να δείτε τις διαφορές.
- Η οποία θέση ακρόασης, ως γνωστόν, είναι στην κορυφή ισοσκελούς τριγώνου με βάση την ευθεία που ενώνει τα ηχεία. Η περιεχόμενη γωνία ακρόασης πρέπει να είνα από 45 ως 90 μοίρες.
Την απόσταση την μετράμε από το 'ακουστικό κέντρο του ηχείου'. Σε μια κόρνα αυτό είναι εύκολο να βρεθεί (το στόμιο της κόρνας), αλλά σε πολύδρομα ηχεία το κέντρο είναι πολύ θεωρητικό. Στο οριζόντιο επίπεδο υπολογίστε το κάπου δύο πόντους πίσω από το γούφερ. Στο κάθετο επίπεδο κάπου στα μισά της απόστασης του μιντρέιντζ και του τουίτερ ή στο ίδιο το τουίτερ αν είναι στη μέση (διάταξη D'Appolito).
-
Για να τα κανεις αυτα πρεπει η να εχεις λιλιπουτια ηχεια η τεραστιο δωματιο με γερανους!
Σπυρος -
Tα παρακάτω νομίζω είναι πιο εύκολα....για επιλογή δωματίου! Δε λέει για τοποθέτηση ηχείων.
Είναι παρμένα από φυλλάδιο του HiTech περιοδικού που διατίθεται online από το site σε μορφή pdf με τίτλο Ακουστική χώρων.....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Να δω πως θα ακούγονται τα ηχεία δαπέδου ..... και μάλιστα τοποθετημένα κατά πλάτος του δωματίου
Καλώς θα τα βάλεις στο πλάτος του δωματίου τα ηχεία ώστε να απέχουν από τις γωνίες.
charmak66: μου θυμίζει κάτι ελληνικό εκείνο το τραγούδι που μου είπες αλλά δεν ξέρω λόγια και καλλιτέχνη, μόνο ρυθμό. Θα μπορούσε να ήταν πχ Χαριτοδιπλωμένος.... Δεν ρωτάς και τους άλλους εδώ μέσα?Μπερδεύτηκα,μήκος ήθελα να πω και όχι πλάτος.Το δωμάτιο είναι 3*4 και θα τα βάλω κατά πάσα πιθανότητα στην πλευρά των 4 μέτρων.Τραγικό,έ;
Εγώ έχω αναλογία 1:1:1,33 περίπου (υ:π:μ).Αν κατάλαβα καλά πρέπει να πάρω το κομπρεσέρ και να αρχίσω τον επανασχεδιασμό του δωματίο ή πολύ απλά όταν θα ψάχνω το επόμενο σπίτι μου να έχω και το στήσιμο του ηχοσυστήματος κατά νού;
Όσον αφορά το τραγούδι που λέει ο onyx! μήπως έχει κανείς υπ' όψιν του το 'The devil went down to Georgia' των Charlie Daniele Band και ξέρει με πιο ελληνικό μοιάζει (αυτό ισχυρίζεται ο onyx τουλάχιστον);
-
Η διαίρεση του πλάτους (4m) δια 5 μας δίνει 0,8m από τους πλαϊνούς τοίχους και 2,4m απόσταση ανάμεσα από τα ηχεία. Διαιρώντας δια 5 το μήκος (3m) παίρνουμε 0,6m και δια 7 παίρνουμε 0,43m που είναι δύο πολύ καλές αποστάσεις από τους πίσω τοίχους. Επίσης το 3 δια 11 μας δίνει 0,27m, που είναι λογική απόσταση ανάμεσα σε εσένα και στον πίσω τοίχι (πλάτη της καρέκλας κλπ). Η απόσταση ανάμεσα στα ηχεία και στη θέση ακρόασης είναι 2,13 ή 2,36m. Καμμία διάσταση δεν πλησιάζει το ύψος του δωματίου.
Καλό έ; Και μου πήρε μόνο 5 λεπτά υπολογισμού.
-
-
charmak66: Δεν το έλεγα σωστά αλλά εννοούσα ότι σε μικρό δωμάτιο είναι καλύτερα να τα βάλεις εκεί που θα τα βάλεις, στη μεγαλύτερη διάσταση ώστε και να απέχουν από γωνίες αλλά και να έχουν μια ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους.
Ωραίοι οι υπολογισμοί σου TGD.
Τον έφτιαξες τον charmak66.... κι ας μην είναι πολύ σωστό που οι 2 διαστάσεις του δωματίου είναι ίδιες.
Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα διαγώνιας τοποθέτησης (βολεύει με την τηλεόραση στη γωνία ανάμεσα στα ηχεία) που μπλέκει τους υπολογισμούς και κάνει το δωμάτιο να ακούγεται σαν πολύ μεγαλύτερο.....διάβασα κάπου....
Home Hi-Fi