-
το project room sound κοντεύει να τελειώσει, μου χουν μείνει να βάλω τα πίσω ηχεία, κ αυτό γιατί δε μου φτάνει το καλώδιο
Πειράζει αν βάλω απλό κοινό καλώδιο ? στα υπόλοιπα έχω 2.5ρια -
Mη τρώτε φλασιές με τα καλώδια απ τους παπατζήδες χαιφιδεμπόρους.
Απλό καλώδιο.
Οσο ποιό χοντρό και κοντό τόσο ποιό μικρή η αντίσταση.
Αμφιβάλω αμα οι περισσότεροι τάχα μου ψαγμένοι ξέρουν τι τους γίνετε κι αν καταλαβαίνουν διαφορές.Εμπλουτίστε τη δισκοθήκη σας κι ευχαριστηθείτε τη μουσική.
-
Ο χρήστης κάποιος έγραψε:
ερώτηση...ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος να συνδέσει κανείς tv-dvd;;; rca ή σκαρτ και γιατί;;;Να προσθέσω ότι:
- το S-video περιλαμβάνει και composite (αν δεν είναι συνδεμένο καλά ή έχει σπάσει κάποιο ποδαράκι τότε έχεις απλό composite (ό,τι έχεις και με το μονό RCA)
- To scart ανάλογα με το τί συνδέσεις έχει μπορεί να είναι composite, S-video, RGB. Για το τελευταίο θα πρέπει να ίσως να επιλεχτεί σαν έξοδος στο dvd και να χρησιμοποιηθεί το σωστό scart της TV (συνήθως μόνο το ένα υποστηρίζει RGB). Οπότε δεν αρκεί απλά να το αγοράσεις και να το βάλεις για να έχεις το καλύτερο που μπορεί να σου προσφέρει.
- To hdmi είναι άλλο πράμα, δεν το περίμενα αλλά υπάρχει σαφής διαφορά προς το καλύτερο και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Σημειωτέον χρησιμοποίησα το φτηνότερο καλώδιο που βρήκα (15 ευρώ). Βέβαια βοηθάει και το ότι το DVD κατ'επιλογήν κάνει upscaling σε 720 και 1080 γραμμές)
-
Αν ψήνεστε για καλώδιο μουράτο (για τον ήχο θα γράψω αργότερα) να μια καλή συνταγή, φτηνή και αξιοπρεπής.
Παιρνετε καλωδια UTP CAT5 αυτά που χρησιμοποιούμε στα δίκτυα των υπολογιστών. Βγάζετε το εξωτερικό περίβλημα και κρατάτε τα μικρά που είναι μέσα. Τα πλεκετε ανα τρια και ξανά ανα 3 (δηλαδή 3 τριάδες των τριών) στο μήκος που θέλετε.
Φτηνή λύση ειδικά αν έχετε προσβαση σε καλώδια που περισσεύουν απο ανακαινήσεις δικτύων κλπ.
Δεν είναι δική μου ιδέα, αλλού την έχω διαβάσει αν και δεν θυμάμαι πιά που. Ο τύπος παρέθετε ένα σωρό στοιχεία για να δείξει ότι είναι τουλάχιστον εφάμιλλα ακριβών καλωδίων.
Εφτιαξα και εγώ. Ομολογώ ότι δεν άκουσα διαφορά απο τα προηγούμενα απλά που είχα, αλλά έτσι και αλλοιώς δεν έχω ακούσει ποτέ διαφορά σε καλώδια σε συστήματα πολυυυυ καλύτερα απο τα δικά μου.
Είναι λίγο ταλαιπωρία, αλλά τα αποτέλεσμα γιαυτούς που μπορούν να ακούσουν τέτοιες διαφορές μπορεί να είναι ενδιαφέρον. -
Αν έχεις φτηνό καλώδιο ηχείων και πάρεις καλό (και ακριβό, πάνω από 100-200 ευρώ) καλώδιο θα ακούσεις διαφορά. Όχι μικρή διαφορά, μεγάλη. Όλα είναι στην αντίσταση (αλλάζει η αντίσταση και με τη συχνότητα?).
Τα ηχεία να είναι κοντά στον ενισχυτή, όχι στην άλλη άκρη του σαλονιού.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν έχεις φτηνό καλώδιο ηχείων και πάρεις καλό (και ακριβό, πάνω από 100-200 ευρώ) καλώδιο θα ακούσεις διαφορά. Όχι μικρή διαφορά, μεγάλη. Όλα είναι στην αντίσταση (αλλάζει η αντίσταση και με τη συχνότητα?).Εγώ δεν θα ορκιζόμουν κιόλας
edit: είχα ξεχάσει το ΔΕΝ
-
Το κάθε σύστημα έχει την δική του εσωτερική αντίσταση άσχετα αν ο τερματισμός του συστήματος δίνεται από τον κατασκευαστή.
Αν τώρα η αντίσταση του καλωδίου και το μήκος του ταιριάζει με την όλη σχεδίαση μέχρι το τροφοδοτικό, τότε το σύστημα απογειώνεται, αν δεν ταιριάζει το σύστημα ακούγεται χειρότερα.
Όλα αυτά ανεξάρτητα από την ποιότητα των καλωδίων, και επειδή έχουμε ακούσει ακριβά συστήματα να ' κάθονται ' με ακριβά καλώδια και να πέζουν καλύτερα με το καλώδιο από το πορτατίφ, κατέληξα ότι μόνο με πειραματισμό μπορεί να ' τύχει ' και να πετύχεις τον σωστό συνδυασμό του βρόγχου, σχεδίασης - συνολικής αντίστασης - από το τροφοδοτικό εως το ηχείο και πίσω πάλι.
Αυτές οι παράμετροι πρέπει να ακολουθούν την φιλοσοφία system design, αφού δεν γίνεται, εγώ δεν πετάω τα λεφτά μου σε κάτι που δεν μπορώ να δοκιμάσω.Θυμηθείται την σχεδίαση της Kenwood με την σχεδίαση Σigma drive που προσπαθούσε να συμπεριλάβει την αντίσταση του καλωδίου και του ηχείου σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων σε ένα κύκλωμα που θα ταίριαζε με την συνολική αντίσταση του τελικού ενισχυτή.
Νομίζω ήταν ο τελικός LM-07
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Αυτές οι παράμετροι πρέπει να ακολουθούν την φιλοσοφία system design, αφού δεν γίνεται, εγώ δεν πετάω τα λεφτά μου σε κάτι που δεν μπορώ να δοκιμάσω.Είναι δύσκολο να δοκιμάσεις ΚΑΛΑ καλώδια γιατί πρέπει να τα κόψεις για το σύστημά σου και να δεις αν σου αρέσουν. Ίσως να βρεις κάποια έτοιμα που μπορείς να δοκιμάσεις.
Συνομιλία στο τηλέφωνο (με το μαγαζί) πριν αρκετά χρόνια, μόλις πήραμε κάτι καλώδια:
- Καθόμαστε και ακούμε αυτά τα καλώδια και δεν μου αρέσουν, πολύ ξερά, τα άλλα είναι καλύτερα.
- Τι ακούτε;
- Motorhead.
- Είστε μ@λ@κες
-
Φίλος είναι τρελός και παλαβός με το high end στον ήχο. Πάνε μερικά χρόνια που έχουμε την ίδια συζήτηση για τα καλώδια. Έχει πάντα 3-4 ζευγάρια που το ένα είναι έτσι το άλλο αλλοιώς. Δεν θυμάμαι πιά τα μηχανήματα (λαμπάτοι προ και τελικός, χτισμένο πικαπ κλπ) αλλά τα ηχεία του ήταν τα utopia. Ο ήχος πάρα πολύ καλός. Αγωνίστηκε ο άνθρωπος πολύ ώρα να μου δείξει τη διαφορά που άκουγε. Στεναχωρήθηκα που δεν μπόρεσα να του κάνω το χατήρι και να την ακούσω και γω.
Γιαυτό λέω ότι δεν είμαι ο κατάλληλος για τα καλώδια (μπορώ να ξεχωρίσω διαφορές στα υπόλοιπα επι μέρους στοιχεία, δεν είμαι εντελώς κουφός ) -
Quadra,ποιές κεφαλές είναι καλύτερες και γιατί?
Οι κινητού μαγνήτη (ΜΜ) ή οι κινητού πηνίου (ΜC)?
Και αν οι MC γιατί θεωρούνται καλύτερες οι χαμηλής εξόδου?(το πολύ 0,5v) -
Οι κινητού πηνίου, έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα λόγο χαμηλότερου αναρτώμενου βάρους στο σύνολο, ( βελόνα, στέλεχος, πηνία ) σου θυμίζει τίποτα αυτό από τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων ?
Όμως χρειάζεσαι προ-προ ενισχυτή και εκεί είναι πολύ εύκολο να χαλάσει όλη η σούπα, υπάρχουν και κινητού πηνίου υψηλής εξόδου. -
Οι κινητού πηνίου, έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα λόγο χαμηλότερου αναρτώμενου βάρους στο σύνολο, ( βελόνα, στέλεχος, πηνία ) σου θυμίζει τίποτα αυτό από τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων ?Mάλιστα
Κάτι το οποίο υπερισχύει απ ότι φαίνετε σε σχέση με την τάση που βγάζουν στην έξοδό τους οι ΜΜ.
Και το λέω αυτό γιατί τα phono stage αν δεν κάνω λάθος 'διαβάζουν' τάση και όχι ρεύμα (αμπερ) σε αντίθεση με τις MC.
Η κάνω λάθος?Όμως χρειάζεσαι προ-προ ενισχυτή και εκεί είναι πολύ εύκολο να χαλάσει όλη η σούπα, υπάρχουν και κινητού πηνίου υψηλής εξόδου.
Α να μπράβο,εδώ ήθελα να καταλήξω.
Γιατί οι χαμηλής εξόδου είναι καλύτερες απ της υψηλής εξόδου?
Ποιός ο λόγος να προτιμήσει κανείς τις πρώτες και να εμπλακεί με pre pre ενισχυτή?
Μήπως παίζει και το ρόλο του φίλτρου?
Υπάρχει διαφορά στη δυναμική περιοχή? -
Θα συμφωνήσω με τον 21Quadra στο θέμα των καλωδίων, είναι θέμα ταιριάσματος και με τον ενισχυτή και με τα ηχεία και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν υποθέσεις, πρέπει να δοκιμάσεις το κάθε καλώδιο....
Δεν είναι θέμα απλής αντίστασης γιατί τότε το πιο χοντρό θα ήταν το καλύτερο και τέρμα. Κάθε διαφορετικός σχεδιασμός (πολύκλωνα, παχιά, λεπτά, πλεγμένα, παράλληλα κλπ) έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατά περίπτωση. Και αυτό γιατί ανάλογα με την χωρητικότητα και επαγωγικότητα του καλωδίου συμπεριφέρεται με διάφορους τρόπους σε διάφορες συχνότητες και μπορεί να συνεργάζεται ή να ανταγωνίζεται με το ηχείο ή τον ενισχυτή.... Σε μερικές περιπτώσεις για να αποφύγει λάθος συνδυασμούς ο κατασκευαστής μπορεί να προτείνει κάτι πχ τα ηχεία μου προτιμάνε παχιά πολύκλωνα παράλληλα καλώδια και όχι τα πλεγμένα...
Τώρα το αν ακούγεται η διαφορά και αυτό υπό συζήτηση. Όταν διπλοκαλωδίωσα τα ηχεία μου άκουσα διαφορά (κυρίως σαν να ξεθόλωσαν οι ψηλές) αλλά ήταν και διαφορετικό το καλώδιο (δεν ξέρω δηλαδή μήπως ήταν απλά θέμα καλωδίου ή όχι). Οπότε ναι μεν άκουσα διαφορά αλλά δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να επέλθει με τα καλώδια και με τι κόστος. Δηλαδή μήπως συμφέρει αν αντί να δώσεις 200 ευρώ για καλώδια να τα δώσεις για καλύτερη πηγή και ενισχυτή? Ιδού η απορία.... Από την άλλη σε σοβαρό σύστημα όπου 200 ευρώ δεν φτάνουν για να πάρεις καλύτερη συσκευή ίσως αξίζει να δοκιμάσεις καλώδια.Για καλώδια από CAT5 καλώδιο δικτύων σε διάφορους συνδυασμούς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για καλώδια θα βρείτε στο παρακάτω site.
http://www.tnt-audio.com/clinica/diycables.html -
Ο χρήστης geolib έγραψε:
Γιαυτό λέω ότι δεν είμαι ο κατάλληλος για τα καλώδια (μπορώ να ξεχωρίσω διαφορές στα υπόλοιπα επι μέρους στοιχεία, δεν είμαι εντελώς κουφός )Διαφορές ακούω ανάμεσα στα φτηνά καλώδια για ηχεία και στα (αρκετά) ακριβά. Ανάμεσα στα ακριβά και στα πολύ ακριβά κι εγώ δεν διακρίνω διαφορές.
Φυσικά αν πάρεις ένα καλώδιο και δεν έχει διαφορά στον ήχο, το επιστρέφεις. Εύκολο με τα interconnect αλλά με τα καλώδια για ηχεία που θέλουν κόψιμο είναι μπέρδεμα.
Δυστυχώς τώρα πλέον που δεν υπάρχουν μαγαζιά με στερεοφωνικά, αυτά είναι ουτοπίες.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Όταν διπλοκαλωδίωσα τα ηχεία μου άκουσα διαφορά (κυρίως σαν να ξεθόλωσαν οι ψηλές) αλλά ήταν και διαφορετικό το καλώδιο (δεν ξέρω δηλαδή μήπως ήταν απλά θέμα καλωδίου ή όχι).Εγώ από την άλλη, με διπλοκαλωδιωμένα ηχεία, δεν είμαι σίγουρος αν ακούω διαφορά σε σχέση με απλή καλωδίωση. Ουσιαστική διαφορά είδα μόνο όταν είχα δύο τελικούς, να οδηγούν ξεχωριστά τις υψηλές και τις χαμηλές. Σε αυτή την περίπτωση, αφενός καθάρισαν οι ψηλές, και οι χαμηλές απέκτησαν κι άλλο όγκο, αφετέρου ο ήχος έγινε πιο 'τρισδιάστατος'.
-
Mια ερώτηση περι καλωδίων.
Οι κατασκευαστές ηχείων και ενισχυτών,τι καλώδια χρησιμοποιούν στο εσωτερικό τους και γίνετε τόσος ντόρος περί καλωδίων?
Χρυσά,επίχρυσα και γρανιτένια?
Απλό χάλκινο καλώδιο νομίζω ότι είναι. -
Όσο μεγαλύτερη ( υψηλότερη ) είναι η συχνότητα που διαρρέει ένα καλώδιο, τόσο αυτή ' τρέχει ' στο εγωτερικό μέρος του αγωγού, άρα μιλάμε για επιδερμικό φαινόμενο.
Όσο πιο λεπτό καλώδιο λοιπόν τόσο ευκολότερα περνάει η υψηλή συχνότητα, όμως επειδή ίσως πρέπει να περάσουν και αμπέρ, και ίσως και χαμηλές συχνότητες, οι κατασκευαστές στρίβουν πολλά λεπτά καλώδια σε ένα, περνάνε κια ένα πλέγμα θωράκισης αποφεύγοντας και τους αλληλοεπηρεασμούς και ζητάνε τα δάνεια της Αγγλίας που λέγαμε παλαιότερα για την τιμή ανά μέτρο.
Όσο περισσότερο λοιπόν γράφουν οι ' ειδικοί ' δημοσιογράφοι και όσο τα ' ειδικά ' περιοδικά προβάλλουν το συγκεκριμένο καλώδιο κάνοντας το προϊόν Life Style , ( έλα το βράδυ να ακούσεις τα καινούργια μου καλώδια, θα είναι και ο Γ.Γραμματέας ) τόσο η τιμή ανά μέτρο εκτοξεύεται.Τρία πουλάκια κάθονταν κι ακούγαν Hi-Fi.
Για όλα τα πράγματα υπάρχει μέτρο, στην περίπτωση αυτή, με τα καλώδια, χάνεται πολύ εύκολα, γιατί δεν γίνεται να έχω δώσει εγώ 200-300-600 € το μέτρο και να έρθεις να μου πείς ότι συμμετέχω στην αύξηση των καταθέσεων του αντ/σώπου και να το καταπιώ εύκολα. Θα δώσω μάχη μέχρις εσχάτων να σε πείσω, προσπαθώντας παράλληλα να πείσω και τον εαυτό μου, ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον ήχο.
Αvette ciao rubinetti ( έχετε γειά βρυσούλες, ή κάπως έτσι )
-
Μάκη, αν όλοι έτρεχαν να αγοράσουν MC υψηλής εξόδου πότε και πως θα πουλιώντουσαν τα pre-pre ?
Μην ξεχνάς ότι οι υψηλής εξόδου MC βγήκαν 2-3 χρόνια αργότερα, έπρεπε λοιπόν πρώτα να αποσβεστούν οι επενδύσεις των pre-pre, πολύ εύκολα τραβάνε και ένα μεγάλο τέστ με όλες τις κεφαλές μέσα ( παγκοσμίως ) γιατί μη μου πείς για ανεξάρτητο ειδικό τύπο,για να υπάρχει και η δικαιολογία, βγαίνουν καλύτερες οι MC Low Outpout, μετά οι High Outpout, και τελευταίες και καταϊδρωμένες οι ταλαίπωρες MM, έτσι πουλάμε και τα pre-pre, και τις MC υψηλές εξόδου, οι MM ότι πούλησαν πούλησαν, άσε τις για τα φτωχαδάκια των πικάπ και phono stage των 1000 € όλα μαζί, γιατί ναι, έχουν τεράστιες διαφορές στον ήχο, μόνο που για να ακούσεις την μεγάλη πράγματι διαφορά πρέπει η αξία του συστήματος να κάνει 2 φορές+ όσο κάνει ένα μέσο 1600άρι τουτού.
Τα καλώδια που βάζουν στο εσωτερικό των μηχανημάτων/ηχείων, είναι ανάλογα με την αξία τους και το φιλότιμο του κατασκευαστή.
-
Αvette ciao rubinetti ( έχετε γειά βρυσούλες, ή κάπως έτσι )Σίγουρα το να δώσεις τόσο πολλά λεφτά προϋποθέτει να έχεις δώσει πολλές χιλιάδες σε μηχανήματα ΚΑΙ να θέλεις να δώσεις κι άλλα.
Πάντως εγώ δίνω 50-100 ευρώ για καλώδια (κι άλλα τόσα για interconnect) αν αλλάζει/βελτιώνεται ο ήχος.
-
ρε παιδιά ας ανακεφαλαιώσουμε...
μας λέτε ότι τα ηχεία μας θα μεταμορφωθούν με την επιλογή ποιοτικότερων καλωδίων. Σε μένα είχε δώσει κάτι...'ενισχυμένα' τότε...
έχει νόημα η αγορά νέων καλωδίων ή όχι ;;;
Home Hi-Fi