-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Σε κατηφόρα με αλυσίδες μόνον μπροστά, ανεξαρτήτως πού είναι η κίνηση, θέλει πολύ προσοχή πού θα βρεθεί ο...κώλος!Στα προσθιοκινητα ελαφρα τσιμπημενο το χειροφρενο και θα ειναι στη θεση του...
-
Ο χρήστης garvanitis έγραψε:
Σε κατηφόρα με αλυσίδες μόνον μπροστά, ανεξαρτήτως πού είναι η κίνηση, θέλει πολύ προσοχή πού θα βρεθεί ο...κώλος!
Στα προσθιοκινητα ελαφρα τσιμπημενο το χειροφρενο και θα ειναι στη θεση του...
Μπα, ούτε καν. Αναλόγως την περίπτωση και κυρίως την κατανομή βάρους στο αυτοκίνητο. Η πολύ ελαφριά Lancia Y , παρόλο που είναι κοντή, σβούριζε για πλάκα σε κατηφόρα με χιόνι (φταίνε και τα φαρδιά λάστιχα σε σχέση με το μέγεθός της... ).
Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα.
-
Κοιτα, το οτι απαραιτητη προϋποθεση ειναι να ξερεις καλα το αμαξι σου το θεωρω δεδομενο, αλλιως δεν κανεις τιποτα απο ολα αυτα που ανεφερα (και καλο ειναι να αποφυγεις την οδηγηση). Αλλα ειναι γενικοι κανονες, βλεπεις οχι απλα δεν τα προτεινω τα παραπανω τρικ ως λυσεις αλλα συνιστω να αποφευγονται αν δεν ειναι καποιος σιγουρος οτι θα τα κανει σωστα. Για την κατανομη βαρους ισχυει αυτο που εγραψα παραπανω, ερμα στο πορτμπαγκαζ. Οσο πιο βαρυ στο χιονι τοσο το καλυτερο (χρονια αποδεδειγμενο απο νταλικες και λοιπα βαρια οχηματα - τα διπλωματα με την πρωτη νιφαδα ειναι απο ασχετοσυνη και υπερβολικη σιγουρια).
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
σε παγο χωρις χιονι δεν χρειαζεσαι ουτε καν χιονολαστιχαE?
Θα ξεχάσω και αυτά που ήξερα. Χιονολάστιχα μπορεί να μην χρειάζεσαι, αλυσίδες όμως οπωσδήποτε.
-
Κοιτα, το οτι απαραιτητη προϋποθεση ειναι να ξερεις καλα το αμαξι σου το θεωρω δεδομενο, αλλιως δεν κανεις τιποτα απο ολα αυτα που ανεφερα (και καλο ειναι να αποφυγεις την οδηγηση). Αλλα ειναι γενικοι κανονες, βλεπεις οχι απλα δεν τα προτεινω τα παραπανω τρικ ως λυσεις αλλα συνιστω να αποφευγονται αν δεν ειναι καποιος σιγουρος οτι θα τα κανει σωστα. Για την κατανομη βαρους ισχυει αυτο που εγραψα παραπανω, ερμα στο πορτμπαγκαζ. Οσο πιο βαρυ στο χιονι τοσο το καλυτερο (χρονια αποδεδειγμενο απο νταλικες και λοιπα βαρια οχηματα - τα διπλωματα με την πρωτη νιφαδα ειναι απο ασχετοσυνη και υπερβολικη σιγουρια).-Μάλιστα, για να καταλάβω δηλαδή, εγώ είμαι ο άσχετος (ή έστω...υπερβολικά σίγουρος ) κι εσύ ο σχετικός;
Αν θέλεις να κάνουμε κουβεντούλα, καλώς, αν πάλι θέλεις να ψηφιστείς Βασιλιάς της κίνησης στα χιόνια, από μένα έχεις μία ψήφο για να μην το κουράζουμε...
Επειδή όμως έχω οδηγήσει μπόλικα χιλιόμετρα σε χιόνι , με πολλά και διάφορα αυτοκίνητα, τέτοιες υπεραπλουστεύσεις (τράβα λίγο το χειρόφρενο και είσαι άνετος, δεν πάει πουθενά το αμάξι! ), τις διαβάζω και γελάω.
Το χιόνι θέλει σεβασμό και προετοιμασία. Αν υπάρχουν τα σωστά λάστιχα, ακόμη καλύτερα. Αν δεν υπάρχουν, αλυσίδες-κουβέρτες. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζεσαι ΠΡΙΝ και όχι μόλις δεις τα σκούρα, γιατί μπορεί να έρθουν πριν τα περιμένεις. Τα υπόλοιπα 'τρυκ' είναι επιπέδου καφενείου (χειρόφρενα, χαϊμαλιά, τίμιο ξύλο κλπ κλπ).
-
Για ποιον λογο ξεκινας με επιθεση το ποστ δεν μπορω να καταλαβω...
'Βασιλιαδες' εδω μεσα αυτοαναγορευονται διαφοροι - δεν νομιζω οτι εχω δωσει τετοια δειγματα...
Δεν αμφισβητησα την εμπειρια σου, αλλα αν μου επιτρεπεις με πολλα πολλα χιλιομετρα σε χιονι και παγο με διαφορα αυτοκινητα απο segment A ως νταλικες και λεωφορεια ακομα και μεσα στον Αρκτικο Κυκλο (σε μια παρουσιαση της Scania παλιοτερα), πιστεψε με, κατι θα ξερω...
Δεν μιλησα πουθενα για υπεραπλουστευσεις, ουτε εγραψα οτι το χιονι ειναι 'παιδικη χαρα' (αντιθετα ειπα οτι οποιος δεν μπορει ή δεν ειναι σιγουρος ειναι καλυτερα να το κλειδωσει το αμαξακι του), ΣΑΦΩΣ και θελει ΣΟΒΑΡΗ προετοιμασια αλλα να χαρακτηριζεις 'τρυκ καφενειου' πραγματα τα οποια και διδασκονται σε σχολες ασφαλους οδηγησης εταιριων οπως η Volvo και η Scania σημαινει οτι μαλλον πρεπει να αναθεωρησεις καποιες αποψεις σου.
Το παραπανω δεν εχει καμια προθεση μομφης ή αμφισβητησης στο προσωπο σου, αλλα οταν κατι δεν το ξερεις ή δεν το εχεις εφαρμοσει (για τον οποιο λογο) καλα θα κανεις να του δωσεις λιγη προσοχη πριν το αμφισβητησεις. Για παραδειγμα με το 'τρυκ καφενειου' του φρεναρισματος για να φορτισεις το τιμονι εχω κατεβασει λεωφορειο με 50 ατομα μεσα και εκει τα πραγματα ειναι πραγματικα ΣΟΒΑΡΑ και δεν παιζεις γιατι αλλιως γινεσαι πρωτο θεμα στα δελτια των οχτω...
-
Eπειδή τα περισσότερα χιλιόμετρα στο χιόνι τα έχω κάνει με πισωκίνητο και μάλιστα χωρίς καθόλου ηλεκτρονικά, το να τραβήξω ένα κλικ το χειρόφρενο και να το χρησιμοποιήσω σαν 'αντισπίν' είχε βολέψει πάρα πολύ. Το πρόβλημα λοιπόν ήταν το τιμόνι και το φρενάρισμα. Στην τελική, ακόμα και ανάποδο να χρειαστεί να κάνεις, το τιμόνι θα χρειαστείς και αν δεν έχει επαφή, απλά δεν κάνει διόρθωση.
Προσοχή, δε δικαιολογώ τους άσχετους που δεν ξέρουν τι κάνουν οι αλυσίδες και πού πρέπει να μπουν, απλά προβληματισμό εκφράζω μήπως τελικά η 'ανορθόδοξη' λύση δεν είναι και τόσο... ανορθόδοξη τελικά υπό συνθήκες. Το να πω όμως οτι δε χρεάζονται ούτε καν χιονολάστιχα στον πάγο παραείναι ανορθόδοξο για να μπω στη διαδικασία να το δικαιολογήσω.
Βασικά το ιδανικό είναι αλυσίδες και στους 4 τροχούς, αλλά ποιος μπαίνει στη διαδικασία τωρα...
-
Για ποιον λογο ξεκινας με επιθεση το ποστ δεν μπορω να καταλαβω...'Βασιλιαδες' εδω μεσα αυτοαναγορευονται διαφοροι - δεν νομιζω οτι εχω δωσει τετοια δειγματα...
Δεν αμφισβητησα την εμπειρια σου, αλλα αν μου επιτρεπεις με πολλα πολλα χιλιομετρα σε χιονι και παγο με διαφορα αυτοκινητα απο segment A ως νταλικες και λεωφορεια ακομα και μεσα στον Αρκτικο Κυκλο (σε μια παρουσιαση της Scania παλιοτερα), πιστεψε με, κατι θα ξερω...
Δεν μιλησα πουθενα για υπεραπλουστευσεις, ουτε εγραψα οτι το χιονι ειναι 'παιδικη χαρα' (αντιθετα ειπα οτι οποιος δεν μπορει ή δεν ειναι σιγουρος ειναι καλυτερα να το κλειδωσει το αμαξακι του), ΣΑΦΩΣ και θελει ΣΟΒΑΡΗ προετοιμασια αλλα να χαρακτηριζεις 'τρυκ καφενειου' πραγματα τα οποια και διδασκονται σε σχολες ασφαλους οδηγησης εταιριων οπως η Volvo και η Scania σημαινει οτι μαλλον πρεπει να αναθεωρησεις καποιες αποψεις σου.
Το παραπανω δεν εχει καμια προθεση μομφης ή αμφισβητησης στο προσωπο σου, αλλα οταν κατι δεν το ξερεις ή δεν το εχεις εφαρμοσει (για τον οποιο λογο) καλα θα κανεις να του δωσεις λιγη προσοχη πριν το αμφισβητησεις. Για παραδειγμα με το 'τρυκ καφενειου' του φρεναρισματος για να φορτισεις το τιμονι εχω κατεβασει λεωφορειο με 50 ατομα μεσα και εκει τα πραγματα ειναι πραγματικα ΣΟΒΑΡΑ και δεν παιζεις γιατι αλλιως γινεσαι πρωτο θεμα στα δελτια των οχτω...
Το τρυκ καφενείου ήταν... κάπως υπερβολικό, αφού γενικώς δουλεύει, αλλά ΟΧΙ πάντα και όχι όπως περιγράφεται εδώ μέσα...
Το ξέρω, το έχω εφαρμόσει, αλλά ΔΕΝ δουλεύει σε όλες τις συνθήκες και όπως το παρουσιάζεις υπεραπλουστεύεις. Και επειδή είμαστε σε δημόσιο φόρουμ, μπορεί να το δει κάνας άσχετος και να νομίζει πως με 1-2 σκάλες στο χειρόφρενο, φτάνει και στον Βόρειο Πόλο!
ΥΓ: Το ωραίο είναι πως από την μία λες πως δεν με αμφισβητείς, αλλά στην συνέχεια λες πως...δεν ξέρω για τι μιλάω! Τέσπα, ξαναλέω, και κουλάδι να με πεις, δεν έχω πρόβλημα, αλλά ΑΝ με πεις, οφείλω ν' απαντήσω αναλόγως, σωστά;
-
Ηταν υπερβολικο πραγματι... Ας το αναδιατυπωσω λοιπον για να περιγραφει σωστα:
Στην κατηφορα εχουμε σηκωμενο το χειροφρενο ΔΙΑΡΚΩΣ και ΣΤΑΘΕΡΑ τοσο ωστε να κραταει το αμαξι αλλα οχι να μπλοκαρει τον οποιοδηποτε τροχο. Δεν το εφαρμοζουμε ΠΟΤΕ σε αυτοκινητα που το χειροφρενο πιανει σε μπροστινους τροχους (για παραδειγμα η ΧΜ). Δεν ειναι λυση στο προβλημα ουτε μετατρεπει το αμαξι μας σε τρενο, αλλα απλα το εφαρμοζουμε βοηθητικα. Τελος αν δεν εχουμε σχετικη εμπειρια οδηγησης σε τετοιες συνθηκες ή εστω να υπαρχει καποιος με αυτη στο οχημα ωστε να μας συμβουλευσει τη δυσκολη στιγμη ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Καλυτερα τωρα? Δεν σε αμφισβητω ουτε λεω οτι δεν ξερεις γιατι μιλας, αλλα το να απορριπτεις αβασανιστα καποια μικρα κολπακια που μπορουν να βοηθησουν σε δυσκολες καταστασεις επειδη το φορουμ ειναι δημοσιο και μπορει καποιος να κανει την οποιαδηποτε μ@λ@κια διαβαζοντας το δεν το βλεπω και πολυ σωστο - στο φιναλε ο καθενας ειναι υπευθυνος για τις πραξεις και τις ενεργειες του και δεν απευθυνομαι στον ασχετο, απο το πρωτο ποστ τονισα οτι απευθυνομαι σε αυτον που ξερει τι κανει, ας πουμε σε εσενα που εχεις και μια καποια εμπειρια. Ακριβως δε επειδη εχεις κινηθει σε τετοιες συνθηκες εχεις δει ποιοι και πως καταφερνουν να αποκλεισουν ενα δρομο. Και για το φιναλε, κουλαδι να σε πω δεν προκειται πολυ απλα γιατι δεν εχω παει εστω μια βολτα μαζι σου, δεν εχω αποψη για το πως οδηγας οποτε δεν μπορω και να σε κρινω, ουτε και αυτος ειναι ο σκοπος μου.
@ taurus: Την τεχνικη για το τιμονι (που προϋποθετει φυσικα τα αυτονοητα, χαμηλες ταχυτητες, ισορροπια οχηματος, μαλακες κινησεις κλπ.) την ανεφερα παραπανω αλλα πριν φτασεις στα δυσκολα δοκιμασε την... Το χειροφρενο δεν εχει την εννοια του αντισπιν απλα, σε συνδυασμο με το φορτωμα του πισω αξονα στηριζει το αμαξι.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Βασικά το ιδανικό είναι αλυσίδες και στους 4 τροχούς, αλλά ποιος μπαίνει στη διαδικασία τωρα...Αυτό ακριβώς.
-
Συνηθως στο μαλακο χιονι δεν ειναι απαραιτητες καν. Δεν ισχυει ομως το ιδιο στο παγωμενο χιονι πολυ περισσοτερο στον παγο. Και επειδη ο High Fidelity θελει να το κανουμε το τοπικ σχολειο και μαλιστα αρχιζει και να με πειθει, πρωτα μαθαινουμε να τις βαζουμε και μετα βγαινουμε στα χιονια. Και δεν κλεινουμε τον δρομο γιατι φτασαμε στο αμην, σταματαμε καπου στην ακρη και τις τοποθετουμε.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
σε παγο χωρις χιονι δεν χρειαζεσαι ουτε καν χιονολαστιχα
E?
Θα ξεχάσω και αυτά που ήξερα. Χιονολάστιχα μπορεί να μην χρειάζεσαι, αλυσίδες όμως οπωσδήποτε.
σε παγο χωρις χιονι εχεις απιστευτη προσφυση
-
E?
...φορώντας λάστιχα με καρφιά;
...αλυσίδες;Να ψηφίσουμε;
-
Σε κατηφόρα είναι η σωστή κίνηση. Διαφορετικά δεν έχεις τιμόνι.
Και παλι λαθος κινηση. Τιμονι εχεις ΚΑΙ στην κατηφορα. Στην ευθεια και πριν τη στροφη τσιμπας ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ και βιαια τα φρενα. Το μπλοκαρισμα μεταφερει βαρος στον εμπρος αξονα και ακουει το τιμονι καλυτερα. Προσοχη ομως: ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ (σαν κλωτσια στο πενταλ ας πουμε) διοτι αλλιως πας καρφι εκτος δρομου. Δεν το συνιστω χωρις προπονηση σε ελεγχομενες συνθηκες παντως... Επισης στα πισωκινητα ΠΑΝΤΑ ερμα στο διαφορικο (οτιδηποτε βαρυ στο πορτμπαγκαζ, 100-150kg ειναι αρκετα)
Oποτε για εναν μεσο οδηγο που δεν εχει κανει την συγκεκριμενη προπονηση και δεν εχει ολες αυτες τις γνωσεις δεν ειναι προτιμότερο και ποιο ευκολο να εχει τιμονι και να ειναι απαλος με το γκαζι???
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
E?
...φορώντας λάστιχα με καρφιά;
...αλυσίδες;Να ψηφίσουμε;
kinetic rubber on road 0.8
kinetic rubber on ice 0.15 -
Μήπως θα μπορούσες να εξηγήσεις τι σημαίνει αυτό που γράφεις για να καταλάβουμε και οι λιγότερο μυημένοι;
-
το οτι παραγει μεγαλυτερα ποσα τριβης ο παγος απο τον δρομο
-
το οτι παραγει μεγαλυτερα ποσα τριβης ο παγος απο τον δρομοΉ δεν ξέρεις αριθμητική ή κάνεις πλάκα....
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
το οτι παραγει μεγαλυτερα ποσα τριβης ο παγος απο τον δρομο
Ή δεν ξέρεις αριθμητική ή κάνεις πλάκα....
ναι εκανα ενα μικρο λαθακι
-
Tωρα για να καταλαβω,συζηταμε για το αν υπαρχει προσφυση στον παγο χωρις αλυσιδες/χιονολαστιχα???
Χιονίζει!!! Άσπρη μέρα για τους προσθιοκίνητους...