-
Φυσικά και αργούν να ζεσταθούν εξ'αιτίας του υψηλού δείκτη ταχύτητας τα λάστιχα σε σχέση με κάποια χαμηλότερου δείκτη.
Το ενισχυτικό υλικό που έχουν τα λάστιχα υψηλότερου δείκτη είναι μεγαλύτερης πυκνότητας (άρα και ποσότητας) και αντοχής με αποτέλεσμα να χρειάζεται το ελαστικό ίδιας διαμέτρου περισσότερη ενέργεια(θερμότητα) για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με ένα ελαστικό χαμηλότερου δείκτη. Οι διαφορές δεν είναι δραματικές μέχρι τα V αλλά από εκεί και πάνω αυξάνονται δυσανάλογα οι ενισχύσεις που απαιτούνται για να αντέξουν σε συνθήκες τόσο υψηλής ταχύτητας/πιέσεων τα ελαστικά, άρα και γίνονται ακόμα πιο ζόρικα στο ζέσταμα. Φίλος είχε βάλει ελαστικά W σε απλό ατμοσφαιρικό 1.400άρι (με τη λογική όσο καλύτερος δείκτης τόσο καλύτερο λάστιχο) και απλώς δεν ζεσταινόντουσαν με τίποτα. Όταν έβαλε το ίδιο λάστιχο με δείκτη Η, μετά από 10 λεπτά κίνησης το λάστιχο απέδιδε εμφανώς καλύτερα ενώ το W παρέμενε ίδιας απόδοσης εκτός αν κινιόσουν για μισή ώρα με μεγάλη ταχύτητα
Επίσης όσο μεγαλώνει ο δείκτης ταχύτητας σκληραίνει το εσωτερικό περίβλημα (όχι η γόμα) με αποτέλεσμα χειρότερη συμπεριφορά σε λακούβες. Αυτά τουλάχιστον από προσωπική εμπειρία μου. -
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Φυσικά και αργούν να ζεσταθούν εξ'αιτίας του υψηλού δείκτη ταχύτητας τα λάστιχα σε σχέση με κάποια χαμηλότερου δείκτη.
Το ενισχυτικό υλικό που έχουν τα λάστιχα υψηλότερου δείκτη είναι μεγαλύτερης πυκνότητας (άρα και ποσότητας) και αντοχής με αποτέλεσμα να χρειάζεται το ελαστικό ίδιας διαμέτρου περισσότερη ενέργεια(θερμότητα) για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με ένα ελαστικό χαμηλότερου δείκτη. Οι διαφορές δεν είναι δραματικές μέχρι τα V αλλά από εκεί και πάνω αυξάνονται δυσανάλογα οι ενισχύσεις που απαιτούνται για να αντέξουν σε συνθήκες τόσο υψηλής ταχύτητας/πιέσεων τα ελαστικά, άρα και γίνονται ακόμα πιο ζόρικα στο ζέσταμα. Φίλος είχε βάλει ελαστικά W σε απλό ατμοσφαιρικό 1.400άρι (με τη λογική όσο καλύτερος δείκτης τόσο καλύτερο λάστιχο) και απλώς δεν ζεσταινόντουσαν με τίποτα. Όταν έβαλε το ίδιο λάστιχο με δείκτη Η, μετά από 10 λεπτά κίνησης το λάστιχο απέδιδε εμφανώς καλύτερα ενώ το W παρέμενε ίδιας απόδοσης εκτός αν κινιόσουν για μισή ώρα με μεγάλη ταχύτητα
Επίσης όσο μεγαλώνει ο δείκτης ταχύτητας σκληραίνει το εσωτερικό περίβλημα (όχι η γόμα) με αποτέλεσμα χειρότερη συμπεριφορά σε λακούβες. Αυτά τουλάχιστον από προσωπική εμπειρία μου.thanx
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Το ενισχυτικό υλικό που έχουν τα λάστιχα υψηλότερου δείκτη είναι μεγαλύτερης πυκνότητας (άρα και ποσότητας) και αντοχής με αποτέλεσμα να χρειάζεται το ελαστικό ίδιας διαμέτρου περισσότερη ενέργεια(θερμότητα) για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με ένα ελαστικό χαμηλότερου δείκτη. Οι διαφορές δεν είναι δραματικές μέχρι τα V αλλά από εκεί και πάνω αυξάνονται δυσανάλογα οι ενισχύσεις που απαιτούνται για να αντέξουν σε συνθήκες τόσο υψηλής ταχύτητας/πιέσεων τα ελαστικά, άρα και γίνονται ακόμα πιο ζόρικα στο ζέσταμα.
...
Επίσης όσο μεγαλώνει ο δείκτης ταχύτητας σκληραίνει το εσωτερικό περίβλημα (όχι η γόμα) με αποτέλεσμα χειρότερη συμπεριφορά σε λακούβες. Αυτά τουλάχιστον από προσωπική εμπειρία μου.Δεν είμαι ειδικός, οπότε όσα λέω παρακάτω αποτελούν εικασίες μου.
Ο δείκτης ταχύτητας δείχνει μέχρι ποια ταχύτητα μπορεί να αντέξει το ελαστικό χωρίς να υποστεί φθορά (υπό συγκεκριμένες συνθήκες).
Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα του ελαστικού, τόσο μεγαλύτερη η παραμόρφωση του (λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων). Επομένως, για να αντέχει σε μεγαλύτερες ταχύτητες πρέπει να μειωθεί η παραμόρφωσή του. Αυτό επιτυχγάνεται με σκληρότερα πλαϊνά και επιπλέον φύλλα στο σκελετό εις βάρος της άνεσης (rolling resistance, ride comfort).
Δε γνωρίζω αν έχουν διαφορετική γόμα. Πάντως αν όντως έχουν, τότε εικάζω ότι ένα ελαστικό με μεγαλύτερο δείκτη ταχύτητας θα έχει πιο μαλακή γόμα (σε όφελος του handling και σε βάρος της φθοράς).
Εκεί που διαφωνώ μαζί σου είναι σε αυτό που λές ότι 'Το ενισχυτικό υλικό που έχουν τα λάστιχα υψηλότερου δείκτη είναι μεγαλύτερης πυκνότητας και αντοχής με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια (θερμότητα) για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με ένα ελαστικό χαμηλότερου δείκτη.' Το ενισχυτικό υλικό μεγαλύτερης πυκνότητας έχει ως αποτέλεσματα τη μικρότερη παραμόρφωση του ελαστικού και όχι τη μικρότερη ανάπτυξη θερμοκρασίας πάνω του. Και φυσικά αυτά ισχύουν σε θερμοκρασίες κοντά στις αντίστοιχες τελικές (210, 240 κλπ) και όχι στις συνήθεις ταχύτητες 50-100 km/h.
Με λίγα λόγια, ο δείκτης ταχύτητας είναι δείκτης ασφαλείας και όχι απόδοσης.
Θα ανοίξω ένα νέο θέμα να το συζητήσουμε διεξοδικότερα, επειδή πιστεύω ότι η σύνδεση του δείκτη ταχύτητας ελαστικού με το πόσο γρήγορα φτάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο. Αν έχετε κάποιο link από site του εξωτερικού, είναι ευπρόσδεκτο.
-
Είχα διαβάσει παλιότερα άρθρο του περιοδικού R&D (νομίζω) από φίλο μηχανολόγο, το οποίο είναι αδύνατο να βρω τώρα. Έγραφε πως τα υψηλού δείκτη ελαστικά προσπαθούν αρχικά να αντισταθούν στην άνοδο της θερμοκρασίας τους και μετά να αντέξουν την αυξημένη θερμοκρασία αν/όταν αυτή επιτευχθεί. Εξ'ορισμού δηλαδή ζεσταίνονται δυσκολότερα λόγω της φιλοσοφίας κατασκευής τους. Φυσικά το άρθρο ανέλυε πάρα πολλές παραμέτρους, αν μπορεί κάποιος να το βρει και να το ποστάρει θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.
Ορίστε δυο πολύ σύντομα σχετικά αποσπάσματα που βρήκα στο tires.lifetips.com αν και δεν το αναλύουν επαρκώς:'As a tire is driven faster and faster, it generates heat, which can deform the tire structure. High-speed tires are designed to resist these deformities at the speeds they are rated for. Resisting deformities means controlling heat buildup. The only way to do that is through innovative belt design, which all tires have as appropriate to the speeds they are built to handle.'
'High tire speed ratings are well and good, but the average driver should question whether the trade off of comfort and noise level is worth the additional speed potential. With increased performance comes decreased comfort.'
-
Καλημερα και απο εμενα. θα ηθελα τη γνωμη σας. Εχω ενα leon Ι 1,6 και ηρθε η ωρα να αλλαξω τα bridgestone turanza που εχω απο το 2004. Θελω να δοκιμασω κατι σε πιο μαλακο απο το bridgestone αλλα να εχει και καποια ενισχυση στο πλάι. Η διασταση μου ειναι 205/55/16. Εχω βρει ενα συγκεκριμενο μοντελο της dunlop (spsport fastresponse) και της yokohama.Αν καποιος ξερει κατι γι αυτα ή εχει καποια αλλη προταση που να πληρει τις απαιτησεις μου ας την καταθεσει.
Το δευτερο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης.. Ασχετα με το τι ελαστικο θα επιλεξω εχω ακουσει οτι ειναι καλο στα πρωτα χιλιομετρα τα καινουρια λαστιχα να τα προσεχουμε ωστε να στρωθουν σωστα και οχι με πιεση. Εγω το Σαβ/κο αυτο θα κανω ενα ταξιδακι περιπου 600 χιλιομετρων (με την επιστροφη). Θα ηταν καλυτερο για το στρωσιμο των ελαστικων να τα βαλω πριν το ταξιδι και να τα στρωσω τωρα με ομαλη οδηγηση ή καλυτερα να τα αλλαξω μετα και να τα στρωσω στην πολη? -
Για το στρώσιμο, ουσιαστικά θέλουν μερικούς θερμικούς κύκλους (δλδ ζέσταμα κρύωμα, ζέσταμα-κρύωμα).
-
Eίμαι ανάμεσα σε 2 για Smart Roadster:
-Michelin Pilon Exalto
- Pirelli P zero Nero
Tι προτείνετε?
-
Ο χρήστης harmem έγραψε:
Καλημερα και απο εμενα. θα ηθελα τη γνωμη σας. Εχω ενα leon Ι 1,6 και ηρθε η ωρα να αλλαξω τα bridgestone turanza που εχω απο το 2004. Θελω να δοκιμασω κατι σε πιο μαλακο απο το bridgestone αλλα να εχει και καποια ενισχυση στο πλάι. Η διασταση μου ειναι 205/55/16. Εχω βρει ενα συγκεκριμενο μοντελο της dunlop (spsport fastresponse) και της yokohama.Αν καποιος ξερει κατι γι αυτα ή εχει καποια αλλη προταση που να πληρει τις απαιτησεις μου ας την καταθεσει.
Το δευτερο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης.. Ασχετα με το τι ελαστικο θα επιλεξω εχω ακουσει οτι ειναι καλο στα πρωτα χιλιομετρα τα καινουρια λαστιχα να τα προσεχουμε ωστε να στρωθουν σωστα και οχι με πιεση. Εγω το Σαβ/κο αυτο θα κανω ενα ταξιδακι περιπου 600 χιλιομετρων (με την επιστροφη). Θα ηταν καλυτερο για το στρωσιμο των ελαστικων να τα βαλω πριν το ταξιδι και να τα στρωσω τωρα με ομαλη οδηγηση ή καλυτερα να τα αλλαξω μετα και να τα στρωσω στην πολη?Εγώ προτείνω Michelin Pilot Exalto ή Conti Premium Contact2
Επίσης κατ'έμέ δεν πρέπει να κάνεις το ταξίδι με τα καινούργια γιατί θα τα 'ανάψεις' υπερβολικά -
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Το δευτερο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης.. Ασχετα με το τι ελαστικο θα επιλεξω εχω ακουσει οτι ειναι καλο στα πρωτα χιλιομετρα τα καινουρια λαστιχα να τα προσεχουμε ωστε να στρωθουν σωστα και οχι με πιεση. Εγω το Σαβ/κο αυτο θα κανω ενα ταξιδακι περιπου 600 χιλιομετρων (με την επιστροφη). Θα ηταν καλυτερο για το στρωσιμο των ελαστικων να τα βαλω πριν το ταξιδι και να τα στρωσω τωρα με ομαλη οδηγηση ή καλυτερα να τα αλλαξω μετα και να τα στρωσω στην πολη?Εγώ προτείνω Michelin Pilot Exalto ή Conti Premium Contact2
Επίσης κατ'έμέ δεν πρέπει να κάνεις το ταξίδι με τα καινούργια γιατί θα τα 'ανάψεις' υπερβολικάEβαλε ενας φιλος τα conti και μετα απο 2 μηνες επεσε σε μια λακουβα και εβγαλε off 2 λαστιχα. Eιναι πολυ καλα αλλα με πολυ μαλακα πλαϊνα και πολυ ευαλωτα σε σκισιματα.
-
με απλα continental σε clio εχω κι εγω σκισει λαστιχο σε λακουβα,ειναι οντως πολυ μαλακα..
τα sport contact ομως δεν καταλαβαινουν απο τετοια,το πελμα τους ομως απο γλιστριματα και σπιναρισματα φθειρεται αρκετα γρηγορα..Επισης μου χει τυχει κατι παρα πολυ κουλο με Michelin Pilot Exalto
Ημουν στο δρομο απο Πολιτεια προς Πεντελη και σε ενα σημειο στην ακρη του δρομου ειχε 'κοπει' η ασφαλτος και δημιουργουσε κοφτερη λακουβα..Ενω την ηξερα απο χαζεμαρα τη πατησα και το αυτοκινητο κοπανησε της πουτανας.. κατεβαινω κατω δε βλεπω να χει σκασει το λαστιχο και συνεχιζω..
Μετα απο 2 μερες ομως συνειδητοποιησα(κοιτωντας την πιεση των ελαστικων) οτι απο το χτυπημα ειχε κοπει η ζαντα,παρολα αυτα το λαστιχο ειχε παραμεινει αθιχτο Πεταξα τη ζαντα και προληπτικα και το λαστιχοΜια αλλη φορα που εφυγα πανω σε ενα πεζοδρομιο (παλι με Michelin Exalto) κοπηκε κομματι απο τη ζαντα ,εσπασα το φτερο/προφυλακτηρα,διελυσα ημιαξονια,παρολα αυτα το λαστιχο δεν επαθε τιποτα και παρεπεινε πληρως φουσκωμενο(εκτος απο ενα μικρο κομματι του προφιλ που εφυγε) Το λαστιχο αυτο το εχω ακομα ως ρεζερβα!
Μετα απο αυτα θεωρω τα exalto αλεξισφαιρα λαστιχα και γενικα πολυ καλη επιλογη για απλο λαστιχο..
-
Παντως το φιλαρακι μου που εσκισε 2 λαστιχα σε λακουβα φοραει conti sportcontact2. Για το Μichelin exalto pe2 εχω ακουσει καλα λογια. Δεν ξερω μονο αν εχει ενισχυση στα πλαϊνά. Στο site της michelin δε λεει κατι αλλα στο http://www.elastika-online.gr λεει οτι το exalto pe2 εχει προστασια πλαισιου.
Παντως αν δειτε το site http://www.tyretest.com οπου ψηφιζουν οι χρηστες των ελαστικων το καλυτερο αυτη τη στιγμη ελαστικο ειναι το Dunlop sp sport Fast Response και με πολλη καλη βαθμολογια υπαρχει και το michelin exalto 2. Επισης στις μετρησεις του περιοδικου autobild στη Γερμανια το Μαρτιο του 2008 το dunlop fastresponse 205/55/16 V πηρε 5/5 ενω την ιδια βαθμολογια πηρε και στην Ισπανια. Γενικα το συγκεκριμενο ελαστικο εχει παρει αριστα σε πολλες μετρησεις που εχω δει στο internet και μαλλον ψηνομαι για το dunlop. Αν οχι τοτε Michelin exalto pe2. -
Ο χρήστης harmem έγραψε:
Παντως το φιλαρακι μου που εσκισε 2 λαστιχα σε λακουβα φοραει conti sportcontact2. Για το Μichelin exalto pe2 εχω ακουσει καλα λογια. Δεν ξερω μονο αν εχει ενισχυση στα πλαϊνά. Στο site της michelin δε λεει κατι αλλα στο http://www.elastika-online.gr' target='_blank λεει οτι το exalto pe2 εχει προστασια πλαισιου.
Παντως αν δειτε το site http://www.tyretest.com' target='_blank οπου ψηφιζουν οι χρηστες των ελαστικων το καλυτερο αυτη τη στιγμη ελαστικο ειναι το Dunlop sp sport Fast Response και με πολλη καλη βαθμολογια υπαρχει και το michelin exalto 2. Επισης στις μετρησεις του περιοδικου autobild στη Γερμανια το Μαρτιο του 2008 το dunlop fastresponse 205/55/16 V πηρε 5/5 ενω την ιδια βαθμολογια πηρε και στην Ισπανια. Γενικα το συγκεκριμενο ελαστικο εχει παρει αριστα σε πολλες μετρησεις που εχω δει στο internet και μαλλον ψηνομαι για το dunlop. Αν οχι τοτε Michelin exalto pe2.Μαζί σου, αλλά έχε υπόψη σου πως στην Γερμανία έχουν διαφορετικές συνθήκες (άλλη ποιότητα ασφάλτου, πιό πολύ κρύο κλπ) οπότε μην βασιζεσαι απόλυτα στα τεστ αυτά, είναι ενδεικτικά (δλδ ένα μέτριο λάστιχο είναι μέτριο τελεία και παύλα) αλλά όχι απόλυτα σωστά
Πάντως φίλος μου με SportContact2 (με Mazda και αυτός σε 205/55/16) στα 15.000 χλμ βλέπει ανεξήγητα γλιστρίματα -
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Πάντως φίλος μου με SportContact2 (με Mazda και αυτός σε 205/55/16) στα 15.000 χλμ βλέπει ανεξήγητα γλιστρίματα
και γιατί να μην φταίει η άθλια ελληνική άσφαλτος δηλ;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Πάντως φίλος μου με SportContact2 (με Mazda και αυτός σε 205/55/16) στα 15.000 χλμ βλέπει ανεξήγητα γλιστρίματα
φταιει παντως και η ζεστη,τα λαστιχα αυτα λειτουργουν πιο καλα σε κρυες συνθηκες..
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
φταιει παντως και η ζεστη,τα λαστιχα αυτα λειτουργουν πιο καλα σε κρυες συνθηκες..
Οταν στα πρωτα 15.000 χλμ στην ίδια άσφαλτο δεν γλυστράνε και μετά αρχίζουν τότε κάτι δεν πάει καλά.
Επίσης η ζέστη σίγουρα τα επιβαρύνει αλλά δεν είναι μονο η ζέστη -
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Οταν στα πρωτα 15.000 χλμ στην ίδια άσφαλτο δεν γλυστράνε και μετά αρχίζουν τότε κάτι δεν πάει καλά.
Επίσης η ζέστη σίγουρα τα επιβαρύνει αλλά δεν είναι μονο η ζέστηκοιτα εγω οπως εγραψα και πιο πανω,εχω παρατηρησει οτι(τα δικα μου τουλαχιστον με δεικτη Y)θελουν ζεσταμα γιατι μεχρι να ζεσταθουν δεν υπαρχουν..
Απο κει και περα τα εχω 25000 χλμ,απο πανω τους εχουν φυγει κομματια απο διαφορες ταρζανιες και σιγουρα γλιστρανε πιο πολυ απο οτι οταν ηταν καινουρια,ομως ακομα εχουν πολυ καλο κρατημα και γενικα τα θεωρω κορυφαια και ακουραστα..
οσο για τις λακουβες εχω πατησει αρκετες με 1,5 τονο αμαξι (και σχεδον 90 κιλα η χαρη μου ) και ποτε δεν ειχα προβλημα,απο την αλλη ομως προσεχουμε και λιγο!!!οχι οπου βλεπουμε λακουβα παμε και ο,τι παρει ο χαρος
του φιλου σου ειναι σε καλη κατασταση??γιατι εμενα ενας φιλος μου σε 10-κατι χιλ. χλμ τα εχει κανει για πεταμα..Εδω που τα λεμε και τα δικα μου πεταμα θελουν,αλλα ποιος πληρωνει??
-
του φιλου σου ειναι σε καλη κατασταση??γιατι εμενα ενας φιλος μου σε 10-κατι χιλ. χλμ τα εχει κανει για πεταμα..Εδω που τα λεμε και τα δικα μου πεταμα θελουν,αλλα ποιος πληρωνει??
Ναι σε πολύ καλή κατάσταση, απλώς έχουν αρχίσει να γλιστράνε
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
παραξενο
-
Μετά από 2 χρόνια περίπου και 41500χλμ, ήρθε η ώρα να αλλάξω και γω λάστιχα στο civic μου (μέχρι τώρα με michelin primacy). Οι υποψήφιοι είναι 3, πάντα σε διάσταση 225/45/R17:
- Continental ContactSport 3
- Michelin Pilot Sport
- Goodyear F1 Assymetric
Έχω ακούσει τα καλύτερα και για τα 3. Mε μια πρώτη ματιά παίζουν σε παραπλήσια τιμή (680,700,700), αλλά θα ρωτήσω και αλλού γιατί οι τιμές παίζει να είναι τσιμπημένες (είναι?). Τα goodyear είναι όντως αρνητικό που είναι made in china? 2 λαστιχάδες μου το παρουσίασαν ως βασικό μειονέκτημα. Γενικά κλίνω προς τα continental, αν και τα pilot sport είναι σταθερή αξία. Ποια πιστεύετε ότι θα βγάλουν περισσότερα χλμ?
Όποια βοήθεια για να αποφασίσω ευπρόσδεκτη
-
παραξενο
Και εμένα πριν τα αλλάξω τα sc2 μετά από 40.000km+ ενώ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση γλιστρούσαν αρκετά! Το ESP σε μερικούς δρόμους δούλευε υπερωρίες ακόμα και με 2α στο κιβώτιο με νορμάλ γκάζι!
Βέβαια μετά από αρκετά χλμ και ζέσταμα η κατάσταση βελτιωνόταν παρόλα αυτά η αλλαγή ήταν αναγκαία!
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια....