-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
To όριο ταχύτητας στην Ελλάδα είναι τα 120. Από αυτήν την άποψη (και στα πλαίσια του πνεύματος του κειμένου) η παράθεση ρεπρίζ 120-140 δεν έχει νόημα. Βεβαίως και είναι σημαντικό να γνωρίζεις το 80-120 με 4η ή το 80-110 με 3η και (γιατί όχι,ειδικά για αυτοκίνητο πόλης) το 10-30 με 2α.
Είμαι της άποψης ότι στο 95% των περιπτώσεων φταίει ο οδηγός και σε ένα 5% ο δρόμος. Με εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις (όπως λάδια στο δρόμο ή τρελός που πετάει πέτρες στα διερχόμενα οχήματα) ο οδηγός ΟΦΕΙΛΕΙ να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.
Στις επισημάνσεις σου δεν έχεις λάθος, νομίζω, αλλά παραβλέπεις μια ουσιαστική παράμετρο που αφορά τον 'δρόμο'. Αυτός πρέπει να είναι κατασκευασμένος με τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που θα προστατέψουν τον μέσο (ναι, καλά εκπαιδευμένο!) οδηγό από το τυχόν σφάλμα. Για να μην παρεξηγούμαι, συμφωνώ ότι η ευθύνη βαρύνει οποιονδήποτε 'τολμήσει' να πιάσει τιμόνι, αλλά:
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κομμάτια Εθνικής χωρίς διαχωριστική μπάρα, και μάλιστα όχι τις δολοφονικές λάμες που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ελλιπής φωτισμός ή σηματοδότηση. Ο οδηγός προφανώς οφείλει να προσαρμόζεται, αλλά και το κράτος οφείλει με τη σειρά του να του παρέχει το ελάχιστο της ασφάλειας που δικαιούται.
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Δεν θα ξεχάσω ένα κείμενό του που ξεκίναγε με την φράση (περίπου): 'στο φανάρι δίπλα μου σταμάτησε ένας θλιβερός νέος με μιά απαστράπτουσα SLK...' και άρχισε να λέει τα γνωστά 'που να ξέρει αυτός απο αυτοκίνητα' κτλ.Απο τότε έχω μια φοβία ότι θα σταματήσω δίπλα στον ΚΚ και θα με καρφώσει με ένα βλέμμα υποτιμητικο...
Κατά τη γνώμη μου αυτό το θέμα (thread) θα έπρεπε να έχει 'πεθάνει' προ πολλού. Αφού όμως επαναβίωσε προσφάτως, θα πω τα εξής (σε συνέχεια και ίσως μερική αναθεώρηση της προηγούμενής μου αναθεώρησης στο θέμα):
Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λέει εδώ και χρόνια ο ΚΚ και τον εκτιμώ αφάνταστα (ως επαγγελματία, γιατί προσωπικά δεν τον γνωρίζω).
Τελικά όμως, έχει νόημα να δίνουμε τόσο μεγάλη βάση και να συζητάμε τόσο καιρό για το τι λέει ο Καβαθάς και ο κάθε επίδοξος ΚΚ (πολλοί προσπαθούν αλλά λίγοι ίσως έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις του)? Και διερωτώμαι, γιατί μπορεί όπως είπα να είναι έμπειρος κλπ, αλλά από την άλλη δεν παύει να είναι άνθρωπος και έτσι να πέφτει σε 'παγίδες' όπως συναισθηματισμούς, γενικότητες, αφορισμούς και άλλα αντίστοιχα. Θεωρώ τουλάχιστον άδικο (έως απαράδεκτο και ρατσιστικό) να με υποτιμά έτσι, θεωρώντας με άσχετο. Γιατί δηλαδή το παληκάρι με την SLK να μην ξέρει από αυτοκίνητα? Και στο κάτω κάτω, γιατί θα πρέπει όλοι όσοι οδηγούν (ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο που έχουν) να είναι άψογα καταρτισμένοι στον τομέα αυτόν?
Εντάξει, λέει και για τους 'άλλους Ελληνες', αλλά το τι έχουμε ακούσει εμείς οι νέοι γενικώς δε λέγεται...
Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τους άλλους, όπως και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει εμάς τους ίδιους. Ας την έχει και να τη χαίρεται το παληκάρι. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να διαθέσω τόσα χρήματα για αυτοκίνητο, αν είναι κάτι που αγαπάω. Μπορεί να το θέλω για να ρίχνω τις γκόμενες (ακολουθώ άλλο θέμα του forum ), είναι όμως δική μου επιλογή και δεν πρέπει να την κατακρίνει κανείς.
Δεν αντιλέγω, αν έχει κάποιος ένα καλό αυτοκίνητο, θα πρέπει να το γνωρίζει και να το εκτιμά. Μα αυτό δεν πρέπει να ισχύει και γι'αυτόν με ένα παλιό, φτηνό αυτοκίνητο? Ο σεβασμός πηγάζει εκ των έσω και δεν πρέπει να έχει μέτρα και σταθμά.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα αυτοκίνητα ΔΕΝ κάνουν τον άνθρωπο. Η προσωπικότητα του ανθρώπου φαίνεται μέσα από άλλα, σαφώς πιο σημαντικά πράγματα.Και ξαναγυρνάω από την άλλη (ο δικηγόρος του διαβόλου έρχεται και φεύγει, έπεσε πολύ δουλειά σήμερα) για να πω ότι, εντάξει, ο μηδενισμός δεν είναι καλό πράγμα, ούτε και η νοσταλγία πέραν ενός ορίου, ούτε καν η συνεχής επανάληψη (κουράζει περισσότερο απ'ό,τι μαθαίνει), αλλά από την άλλη δώστε στον άνθρωπο και το ελαφρυντικό ότι προσπαθεί τόσα χρόνια χωρίς αντίστοιχο αντίκρυσμα, άρα το μόνο που έχει απομείνει είναι να τα γράφει μέσα από τις στήλες του.
Καταλάβατε λοιπόν γιατί δεν πρέπει να κάνουμε τόσο μεγάλη συζήτηση επί του θέματος?
Φιλικά, Ν.Ο.
(= Νικόλας Ολύμπιος, πάντα ήθελα να το κάνω αυτό! )
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
To όριο ταχύτητας στην Ελλάδα είναι τα 120. Από αυτήν την άποψη (και στα πλαίσια του πνεύματος του κειμένου) η παράθεση ρεπρίζ 120-140 δεν έχει νόημα. Βεβαίως και είναι σημαντικό να γνωρίζεις το 80-120 με 4η ή το 80-110 με 3η και (γιατί όχι,ειδικά για αυτοκίνητο πόλης) το 10-30 με 2α.
Είμαι της άποψης ότι στο 95% των περιπτώσεων φταίει ο οδηγός και σε ένα 5% ο δρόμος. Με εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις (όπως λάδια στο δρόμο ή τρελός που πετάει πέτρες στα διερχόμενα οχήματα) ο οδηγός ΟΦΕΙΛΕΙ να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.
Στις επισημάνσεις σου δεν έχεις λάθος, νομίζω, αλλά παραβλέπεις μια ουσιαστική παράμετρο που αφορά τον 'δρόμο'. Αυτός πρέπει να είναι κατασκευασμένος με τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που θα προστατέψουν τον μέσο (ναι, καλά εκπαιδευμένο!) οδηγό από το τυχόν σφάλμα. Για να μην παρεξηγούμαι, συμφωνώ ότι η ευθύνη βαρύνει οποιονδήποτε 'τολμήσει' να πιάσει τιμόνι, αλλά:
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κομμάτια Εθνικής χωρίς διαχωριστική μπάρα, και μάλιστα όχι τις δολοφονικές λάμες που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ελλιπής φωτισμός ή σηματοδότηση. Ο οδηγός προφανώς οφείλει να προσαρμόζεται, αλλά και το κράτος οφείλει με τη σειρά του να του παρέχει το ελάχιστο της ασφάλειας που δικαιούται.
Βεβαίως και οι δρόμοι δεν είναι όπως θα έπρεπε. 'Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος' όμως αν όλοι μας το λαμβάναμε αυτό ως ανάγκη πρώτον να δώσουμε το 110% των δυνατοτήτων μας για να καλύψουμε αυτήν την ανεπάρκεια και δεύτερον να ζητήσουμε (και τελικά, βεβαίως, απαιτήσουμε) την βελτίωση της κατάστασης. Δυστυχώς όμως σε γενικές γραμμές δεν ακολουθούμε αυτήν την ιεράρχηση...
Γιατί γκρινιάζει ο Καββαθάς;