-
Λοιπον ενα ακομα θεματακι...
Ψαχνωντας αναρτηση ρυθμιζομενη για το αμαξι δεν βρηκα τιποτα να υπαρχει (σιγα μην υπηρχε).
Βρηκα ομως εναν που λεει οτι γνωριζει καποιον που φτιαχνει χειροποιητη αναρτηση ρυθμιζομενη..
Συγκεκριμενα ρυθμιζομενα πιατελα και τα κανει ετσι ωστε να μπει προοδευτικοτερο λεπτο ελατηριο απ οτι τα κλασσικα...
Ετσι θα μπορω να χαμηλωσω οσο θελω και να δωσω οτι κληση θελω...Αποριες> Εχει δοκιμασει η ακουσει κανεις κατι τετοιο?
Το προοδευτικοτερο ελατηριο = λιγοτερο κοπανημα?Θελω να πετυχω κρατημα και ανεση οπως προσφερουν ολες οι ρυθμιζομενες... Αλλο μια κλασσικη bilstein και αλλο μια KW...
Ναι κοστιζει πολυ παραπανω αλλα...
Ακουω γνωμες...
Το αμαξι ειναι ενα accent (οντως θα δωσω πολλα για αναρτηση) και οσοι το εχουν ξερουν τι παιζει με τις αναρτησεις του.... -
Ψαχνωντας αναρτηση ρυθμιζομενη για το αμαξι δεν βρηκα τιποτα να υπαρχει (σιγα μην υπηρχε).
Βρηκα ομως εναν που λεει οτι γνωριζει καποιον που φτιαχνει χειροποιητη αναρτηση ρυθμιζομενη..
Συγκεκριμενα ρυθμιζομενα πιατελα και τα κανει ετσι ωστε να μπει προοδευτικοτερο λεπτο ελατηριο απ οτι τα κλασσικα...
Ετσι θα μπορω να χαμηλωσω οσο θελω και να δωσω οτι κληση θελω...Αποριες> Εχει δοκιμασει η ακουσει κανεις κατι τετοιο?
Το προοδευτικοτερο ελατηριο = λιγοτερο κοπανημα?Θελω να πετυχω κρατημα και ανεση οπως προσφερουν ολες οι ρυθμιζομενες... Αλλο μια κλασσικη bilstein και αλλο μια KW...
Ακουω γνωμες...
Το αμαξι ειναι ενα accent (οντως θα δωσω πολλα για αναρτηση) και οσοι το εχουν ξερουν τι παιζει με τις αναρτησεις του.... -
Ακουω γνωμες...
H Bilstein PSS9 υπάρχει για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο? Πάρε τηλ. την Bilstein και ρώτα τους: 0800 90500
-
Για το πολιτικό Accent δεν παίζει ρε παιδιά PSS9....
-
Ο χρήστης MarWax έγραψε:
Για το πολιτικό Accent δεν παίζει ρε παιδιά PSS9....Δεν το ήξερα, γιαυτό του πρότεινα να πάρει τηλέφωνο και να ρωτήσει
-
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Ετσι θα μπορω να χαμηλωσω οσο θελω και να δωσω οτι κληση θελω...Θα με ενδιέφεραν περισσότερα στοιχεία γι'αυτό, στείλε pm αν θέλεις
Τώρα για το πρόβλημά σου:
Ξέρεις καλά πως, ό,τι ανάρτηση και να βάλεις στο Accent, θα γίνει πολύ καλύτερο.
Αν δεν σκοπεύεις να το βάλεις σε πίστα, γνώμη μου είναι ότι η ρυθμιζόμενη ανάρτηση είναι υπερβολή. Θα βόλευε πολύ για την περίπτωση που θα ήθελες να το ρυθμίσεις για διαφορετικές συνθήκες.
Επομένως κάποια KYB ή άλλα καλά aftermarket, πιθανώς με ένα χαμηλωματάκι θα σου δώσουν αυτά που θέλεις. Για τα προοδευτικά ελατήρια είναι όπως τα λες. Αυτό με την κλίση όμως δεν ισχύει, αν εννοείς γωνίες κάμπερ/κάστερ, εκτός αν κάνεις σοβαρές αλλαγές και στην υπόλοιπη ανάρτηση.
Κοίταξε επίσης (σε κάποιον ειδικό στα Hyundai όμως) για την πιθανότητα αντικατάσταση κάποιων από τα σινεμπλοκ με πολυουρεθάνης.
-
Και όμως στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν εκπληκτική δουλειά!!!
Μιλάω για τον Η.Μαρακάκη που φτειάχνει αμορτισέρ και ελατήρια από 'πρώτη ύλη' και δουλεύουν εκπληκτικά!
Έβαλα πριν από μερικές μέρες στο Xsara χωρίς αλλαγή σε ύψος-σκληρότητα και το αποτέλεσμα σε σχέση με τα 'μαμίσια' η μέρα με την νύχτα!
Παράλληλα με αυτό έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τις 'ρυθμίσεις' και τις 'ρυθμιζόμενες αναρτήσεις'!
Ρυθμίσεις λοιπόν επάνω στο αυτοκίνητο δεν είναι δυνατόν να γίνουν σωστά! Τελεία και παύλα!
Ένα κλίκ στο rebound στο αριστερό αμμορτισέρ δεν είναι το ίδιο και στο δεξί!!! Οι λόγοι πολλοί!
Ο μόνος τρόπος για να ισοσκελισθεί μία ανάρτηση είναι στο ειδικό μηχάνημα!
Και εκεί είναι όλο το μυστικό μιάς σωστής ανάρτησης.
Τα ίδια στοιχεία Αρ-Δε !!!!
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Παράλληλα με αυτό έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τις 'ρυθμίσεις' και τις 'ρυθμιζόμενες αναρτήσεις'!
Ρυθμίσεις λοιπόν επάνω στο αυτοκίνητο δεν είναι δυνατόν να γίνουν σωστά! Τελεία και παύλα!
Ένα κλίκ στο rebound στο αριστερό αμμορτισέρ δεν είναι το ίδιο και στο δεξί!!! Οι λόγοι πολλοί!
Ο μόνος τρόπος για να ισοσκελισθεί μία ανάρτηση είναι στο ειδικό μηχάνημα!
Τα ίδια στοιχεία Αρ-Δε !!!!
Πολύ σωστή παρατήρηση Άρη. Να και κάτι που δεν είχε ακουστεί μέχρι τώρα!
-
Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η αναφορά σε λάθος ρυθμίσεις σε 'after market' αμμορτισέρ.
Μου είπανε ότι μπορεί να υπάρξει μέχρι και 30% διαφορά σε σέτ αμμορτισέρ όσον αφορά το bound-rebound!
4T δεν το σκέφτεστε για ένα συγκριτικό, αν ισχύει!!!
Μηχανήματα υπάρχουν!
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Άρη αρχικά διαφωνώ, αλλά πριν διαφωνήσω τελείως πες μας μερικούς από τους πολλούς λόγους.
Στο θέμα του θρεντ, όντως μπορούν να μπουν σε όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα ρυθμιζόμενα πιατέλα για τα ελατήρια, αφού γίνουν οι σχετικές εργασίες στο μηχανουργείο. Προσέξτε μην σας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Ένα σπείρωμα και 2 παξιμάδια είναι για κάθε γόνατο και βάλε βγάλε.
Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουμε το ύψος. Συνήθως όμως πρόκειται για αγωνιστική λύση. Σπάνια το συναντούμε σε επιβατηγά. (Το micra challenge πάντως, είχε κάποτε ρυθμιζόμενα πιατέλα από την αντιπροσωπεία)Ρυθμιζόμενα αμορτισέρ υπάρχουν, είναι όμως αμφιβόλου αξιοπιστίας κατα τη γνώμη μου. Δεν θα έμπλεκα με αυτά τη στιγμή που υπάρχουν αξιόπιστες και δοκιμασμένες λύσεις όπως τα Bilstein.
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Άρη αρχικά διαφωνώ, αλλά πριν διαφωνήσω τελείως πες μας μερικούς από τους πολλούς λόγους.
Στο θέμα του θρεντ, όντως μπορούν να μπουν σε όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα ρυθμιζόμενα πιατέλα για τα ελατήρια, αφού γίνουν οι σχετικές εργασίες στο μηχανουργείο. Προσέξτε μην σας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Ένα σπείρωμα και 2 παξιμάδια είναι για κάθε γόνατο και βάλε βγάλε.
Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουμε το ύψος. Συνήθως όμως πρόκειται για αγωνιστική λύση. Σπάνια το συναντούμε σε επιβατηγά. (Το micra challenge πάντως, είχε κάποτε ρυθμιζόμενα πιατέλα από την αντιπροσωπεία)Ρυθμιζόμενα αμορτισέρ υπάρχουν, είναι όμως αμφιβόλου αξιοπιστίας κατα τη γνώμη μου. Δεν θα έμπλεκα με αυτά τη στιγμή που υπάρχουν αξιόπιστες και δοκιμασμένες λύσεις όπως τα Bilstein.
Δημήτρη,
Δεν μιλάω για ρυθμίσεις ύψους , που και πάλι θέλεις ειδικό εργαλείο για να βρείς την σωστή ρυθμιση. Αυτό είναι πολύ απλό σχετικά!
Μιλάω για ρυθμίσεις bound - rebound όπου το μόνο σύστημα που ελέγχει τι έχεις είναι στον πάγκο -σε ειδικό μηχάνημα!!! (υπάρχουν δε δύο είδη μηχανημάτων - των δύο ταχυτήτων και της συνεχούς μεταβαλόμενης)
Για να είμαι πιό ξεκάθαρος ένα αμορτισέρ με βαλβίδα ρυθμίσεως rebound πχ δεν είναι δυνατόν τεχνικά να είναι ρυθμίσιμο στο 0% διαφορά σε σχέση με το άλλο αμορτισέρ που φοράς!
Οι λόγοι
- Διαφορετικές τσιμούχες.
- Διαφορετικές βαλβίδες ή ρύθμιση.
- Ο ανθρώπινος παράγων.
- Η κλιμάκωση της βαλβίδας (αν είναι με κλίκ).
- Διαφορετική πίεση του λαδιού μέσα στον θάλαμο.
6 Θερμοκρασία του λαδιού.
Θεωρώ επομένως έως αφελές όποιον λέει ότι 'ρυθμίζει' τις αγωνιστικές αναρτήσεις του στον δρόμο!!
Έγραψα πιο πάνω ότι θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να μετρούσαμε δύο αμμορτισέρ από κάθε εταιρία να δούμε τι απόκλιση υπάρχει στο bound - rebound .
-
Κατεφυγα στα Κονι κιτρινα με HR ελατηρια..
Τα πισω ειναι ρυθμισμενα στη μεση (2η σκαλα) και τα μπροστα αρυθμιστα και μετα απο 1500κμ ρυθμιση ... Εκανα τα 1000 ηδη...
Σε 500κμ θα τα παω και τα μπροστα 2η σκαλα να δουμε...Για την ωρα δεν κοπαναει στριβει παρα πολυ ωραια αν και καμια φορα νιωθεις πισω να αλαφρωνει (ρυθμισεις μπροστα προφανως) ..
Περι ΚΥΒ ποτε δεν τα χωνεψα και δεν εχω ακουσει και τα καλυτερα περι διαρκειας... Φτηνα ομως.. 420 ειχαν τα χρυσαφια ΚΥΒ και 500 τα Κονι...
Αυτα για την ωρα...
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Για να είμαι πιό ξεκάθαρος ένα αμορτισέρ με βαλβίδα ρυθμίσεως rebound πχ δεν είναι δυνατόν τεχνικά να είναι ρυθμίσιμο στο 0% διαφορά σε σχέση με το άλλο αμορτισέρ που φοράς!Οι λόγοι
- Διαφορετικές τσιμούχες.
- Διαφορετικές βαλβίδες ή ρύθμιση.
- Ο ανθρώπινος παράγων.
- Η κλιμάκωση της βαλβίδας (αν είναι με κλίκ).
- Διαφορετική πίεση του λαδιού μέσα στον θάλαμο.
6 Θερμοκρασία του λαδιού.
Άρη, πρώτα από όλα η συμπίεση ονομάζεται bump και η εκτόνωση ok rebound.
Δεν καταλαβαίνω γιατί 2 πχ μπροστινά αμορτισέρ ίδιου κατασκευαστή, ίδιου μοντέλλου κλπ να έχουν διαφορετικά τόσα εσωτερικά μεγέθη, όπως πιέσεις βαλβίδες θερμοκρασίες κλπ.
-
Άρη, πρώτα από όλα η συμπίεση ονομάζεται bump και η εκτόνωση ok rebound.
Δεν καταλαβαίνω γιατί 2 πχ μπροστινά αμορτισέρ ίδιου κατασκευαστή, ίδιου μοντέλλου κλπ να έχουν διαφορετικά τόσα εσωτερικά μεγέθη, όπως πιέσεις βαλβίδες θερμοκρασίες κλπ.
Ok για το bump ! Λάθος από κεκτημένη ταχύτητα
Το θέμα είναι κόστος. Το μηχάνημα που ρυθμίζει την πίεση του λαδιού έχει υψηλή ανοχή για να έχει ταχύτητα παραγωγής.
Κανονικά στον ποιοτικό έλεγχο δικαιολογούν ένα ποσοστό απόκλισης !
Δεν ξέρω πόσο είναι κανονικά και λέω ότι μου είπανε , μέχρι 30%!
Όταν αγοράζεις ένα αμορτισέρ διπλού σώματος , με ρυθμιστή έστω στην μία παράμετρο , ο ίδιος ο ρυθμιστής ναι μεν ρυθμίζει αλλά ο χρήστης δεν ξέρει τι έχει ρυθμίσει!
Οι δε ρυθμιστές με κλίκ δεν είναι τόσο ακριβείας όσο λένε.
Για να έχεις σωστή ρύθμιση πρέπει να το βγάλεις πάλι , να το βάλεις στο αμορτισερόμετρο και να γίνει το fine tuning εκεί.
Έχω δεί να ρυθμίζουν αμορτισέρ και παρότι εύκολο σαν διαδικασία είναι χρονοβόρο.Κάθε φορά για να προσθέσεις πίεση ή να αφαιρέσεις ξεμοντάρεις το αμορτισέρ από το μηχάνημα το βάζεις σε άλλη βάση , πρεσάρεις άζωτο και πάλι τα ίδια!
Άμα θές πάμε μετά τις διακοπές να δείς πώς τα ρυθμίζουνε. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον!
-
Οk , τα ίδια ισχύουν για για τις ακριβές ρυθμιζόμενες αναρτήσεις όπως proflex bilstein με κόστος άνω των 3000 ευρώ, ή αναφέρεσαι σε 'φθηνές' λύσεις (πχ spax) που απευθύνονται σε ΙΧ;
-
Μια και το θεμα αυτο ενδιαφερει πολυ και εμενα, θα μπορουσαν οι φιλοι Castor & Madman77 να γραψουν τα στοιχεια αυτων που κανουν τις 'πατεντες'? (Δεχομαστε και ΡΜ αν δεν θελουν να τα γραψουν δημοσια...)
-
Οk , τα ίδια ισχύουν για για τις ακριβές ρυθμιζόμενες αναρτήσεις όπως proflex bilstein με κόστος άνω των 3000 ευρώ, ή αναφέρεσαι σε 'φθηνές' λύσεις (πχ spax) που απευθύνονται σε ΙΧ;Σαφώς και οι 'high end' αγωνιστικές αναρτήσεις είναι κατασκευασμένες με πολύ καλίτερα υλικά ,και όταν έρχονται ρυθμισμένες έχουν πολύ μικρή έως μηδενική απόκλειση, τι πληρώνεις βέβαια! (μιλάω κυρίως για Proflex,Ohlins,Leda)
Το θέμα της ρύθμισης όμως παραμένει το ίδιο για όλα.
steve σου στέλνω πμ!
-
Αρη.. επειδη απ'οτι καταλαβαινω διαφορετικα εννοεις το 'ρυθμιζω' απ'οτι το εννοω εγω, μπορεις να διευκρινησεις υπο ποια εννοια το λες?
Τι σημαινει οτι καποιες ρυθμιζομενες αναρτησεις 'ερχονται ρυθμισμενες απο το εργοστασιο' ?? Μηπως εννοεις αρχικες τιμες-ορια μεσα στα οποια μπορεις να κυμανθεις?
Φανταζομαι οτι εννοεις κατι διαφορετικο απ'οτι εγω, μιας και δεν καταλαβαινω επισης γιατι λες οτι οι αναρτησεις δεν μπορουν να ρυθμιστουν πανω στο αυτοκινητο. Για διαφορετικη ρυθμιση μαλλον μιλας απο αυτη που εννοω.
Η τελεια τελικη ρυθμιση επιβαλλεται να γινει πανω στο αυτοκινητο μιας και υπολογιζονται ετσι παραγοντες που δεν μπορουν να εξομοιωσουν τα μηχανηματα.Ο Η. Μαρακακης ειναι οντως εκπληκτικο το ποσο οργανωμενη δουλεια εχει φτιαξει. Ξεκιναει απο το μηδεν και αυτο ειναι αξιο προσοχης! Δεν μπορω να φερω προσωπικη αποψη μιας και δεν εχω δοκιμασει ποτε αναρτηση του, αλλα εχω εμπειρια απο αυτοκινητο φιλου.
Παντως υστερα απο μια ξεναγηση στα.. εργαστηρια του, ομολογουμενως εντυπωσιαστηκα.. κυριως απο το οτι ξεκιναει απο το μηδεν. -
Αρη.. επειδη απ'οτι καταλαβαινω διαφορετικα εννοεις το 'ρυθμιζω' απ'οτι το εννοω εγω, μπορεις να διευκρινησεις υπο ποια εννοια το λες?
Τι σημαινει οτι καποιες ρυθμιζομενες αναρτησεις 'ερχονται ρυθμισμενες απο το εργοστασιο' ?? Μηπως εννοεις αρχικες τιμες-ορια μεσα στα οποια μπορεις να κυμανθεις?
Φανταζομαι οτι εννοεις κατι διαφορετικο απ'οτι εγω, μιας και δεν καταλαβαινω επισης γιατι λες οτι οι αναρτησεις δεν μπορουν να ρυθμιστουν πανω στο αυτοκινητο. Για διαφορετικη ρυθμιση μαλλον μιλας απο αυτη που εννοω.
Η τελεια τελικη ρυθμιση επιβαλλεται να γινει πανω στο αυτοκινητο μιας και υπολογιζονται ετσι παραγοντες που δεν μπορουν να εξομοιωσουν τα μηχανηματα.Ο Η. Μαρακακης ειναι οντως εκπληκτικο το ποσο οργανωμενη δουλεια εχει φτιαξει. Ξεκιναει απο το μηδεν και αυτο ειναι αξιο προσοχης! Δεν μπορω να φερω προσωπικη αποψη μιας και δεν εχω δοκιμασει ποτε αναρτηση του, αλλα εχω εμπειρια απο αυτοκινητο φιλου.
Παντως υστερα απο μια ξεναγηση στα.. εργαστηρια του, ομολογουμενως εντυπωσιαστηκα.. κυριως απο το οτι ξεκιναει απο το μηδεν.
ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ..