-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Ο Αρχιμήδης χάνει την πρωτιά
Οι μαθηματικοί της Θήρας «αιώνες μπροστά από την εποχή τους» -
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=710607&lngDtrID=253
Ελπίζω με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αποκαλυφθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας -
Γνωρίζει κανένας σας μήπως,σε πόσους τόμους υπολογίζονται τα αρχαιοελληνικά γραπτά;
Καί σε πόσα θα ανερχότανε άν δέν είχε χαθεί ούτε αράδα; -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Γνωρίζει κανένας σας μήπως,σε πόσους τόμους υπολογίζονται τα αρχαιοελληνικά γραπτά;
Καί σε πόσα θα ανερχότανε άν δέν είχε χαθεί ούτε αράδα;Αν θυμάμαι σωστά νομίζω ότι ήταν γύρω στους 2500 με 3000 τόμους. Αν δεν είχε χαθεί τίποτα δεν ξέρω, αλλά σαν είχα διαβάσει κάποτε ότι θα ήταν περί τους 80.000-100.000
-
Ανδρέα, όταν κάηκε (την κάψανε...) η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 400.000 τίτλους , οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ελληνων συγγραφέων, φιλοσόφων και επιστημόνων...
Επιπλέον, όταν αγόρασαν τότε από τους Αθηναίους περί τους 40000 τίτλους βιβλίων - πολλά από τα οποία ήταν πρωτότυπα - για μερικές χιλιάδες τάλαντα, αυτά κάηκαν μαζί με τα υπόλοιπα...
Εν ολίγοις, υπάρχουν κάτι (γενικοί) υπολογισμοί, που μιλούν για το 10% της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας ότι έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας... Αλλά εγω προσθετω και αυτο...
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=710607&lngDtrID=253Τέλος, θέτω στην κρίση σας το εξής απλό ερώτημα:
Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, αναγνωρίζεται η αξία, η σπουδαιότητα, το πνεύμα και το επίπεδο εξέλιξης των αρχαίων Ελλήνων, μέσα από αυτό το 10 % της συνολικής γραμματείας που έχουμε στα χέρια μας.
Ρωτω: Αυτό το 10% ήταν ό,τι καλύτερο είχε να δείξει η Α.Ε.Γ.;;;; Είμασταν τόσο τυχεροί , ώστε τα έργα που διασώθηκαν (με τους διαφορους τρόπους) να είναι και τα καλύτερα;; τα ΤΟΡ τη εποχης;;;!! Λέω εγώ , τώρα..... -
Χμμμ,φυσιολογικά τα καλύτερα έργα,θα πρέπει να γραφτήκανε και σε περισσότερα αντίγραφα,οπότε πιθανότερο μου φαίνεται να βρεθήκανε έργα που είχανε περισσότερα αντίγραφα (λόγω στατιστικού χαρακτήρα)
Τί λές και εσύ;
Το καλύτερο όμως είναι ότι οι αρχαίοι συγγραφείς,ήτανε οι περισότεροι μέλη κάποιας σχολής (στωιοκοί,περιπατιτικοί,ατομικοί,ελεάτες,κλπ) οπότε οι γενικές γραμμές τους καταγραφήκανε (μερικές περισσότερο και μερικές λιγότερο αλλοιωμένες) από άλλους τής ίδιας σχολής
Γραπτα τού Λεύκιππου δέν έχουμε βρεί καθόλου
Του μαθητή του (Δημόκριτου) ελάχιστα
Τού συνεχιστή των (Επίκουρου) πάλι ελάχισταΠάνω-κάτω όμως ξέρουμε τί λέγανε όλοι τους
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Ανδρέα, όταν κάηκε (την κάψανε...) η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 400.000 τίτλους , οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ελληνων συγγραφέων, φιλοσόφων και επιστημόνων...απ'ότι έχω διαβάσει βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 1.100.000 τίτλους
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ανδρέα, όταν κάηκε (την κάψανε...) η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 400.000 τίτλους , οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ελληνων συγγραφέων, φιλοσόφων και επιστημόνων...
απ'ότι έχω διαβάσει βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 1.100.000 τίτλους
Ισως το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να βρεί τόν άνθρωπο,είναι τό να χάνονται οι παλιότερες καταγεγραμένες γνώσεις
Κάποιοι μάλιστα κρούουν τών κώδωνα του κινδύνου σήμερα,επειδή οι σημερινές γνώσεις καταγράφονται σε ψηφιακή μορφή,καθιστώντας τήν περισσότερο ευάλωτη απο ποτέ -
Πάνω - κάτω, ξέρουμε από αναφορές που κάνουν άλλοι συγγραφείς σε αυτούς...
Anyway, εγώ δεν νομίζω ότι αυτό το 10% είναι Ο,ΤΙ καλύτερο είχε βγει την εποχή...
Συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις , και για τους τρεις οι οποίοι ακόμα και από τις αναφορές που υπάρχουν καταλαβαίνουμε ότι ήταν τεράστιοι!
Επικούρεια φιλοσοφία ! Καταπληκτική - Είμαι σίγουρος ότι θα σε εκφράζει!Κώστα, το νούμερο είναι μάλλον υπερβολικό, καθότι υπάρχει και έντονη παραφιλολογία στο θέμα της Βιβλιοθήκης. Ας το ψάξουμε όμως λίγο παραπάνω από τις πηγές μας, και το διασταυρώνουμε...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
απ'ότι έχω διαβάσει βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε περί τους 1.100.000 τίτλους
Ισως το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να βρεί τόν άνθρωπο,είναι τό να χάνονται οι παλιότερες καταγεγραμένες γνώσεις
Κάποιοι μάλιστα κρούουν τών κώδωνα του κινδύνου σήμερα,επειδή οι σημερινές γνώσεις καταγράφονται σε ψηφιακή μορφή,καθιστώντας τήν περισσότερο ευάλωτη απο ποτέΑυτο, νομίζω, πρέπει να του δώσουμε καποια επιπλέον προσοχή!
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Χμμμ,φυσιολογικά τα καλύτερα έργα,θα πρέπει να γραφτήκανε και σε περισσότερα αντίγραφα,οπότε πιθανότερο μου φαίνεται να βρεθήκανε έργα που είχανε περισσότερα αντίγραφα (λόγω στατιστικού χαρακτήρα)Τί λές και εσύ;
Αντιστοιχα με την ιδια λογικη απο τη μουσικη των τελων 20ου-αρχων 21ου αιωνα, στατιστικα θα εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να 'διασωθουν' οι δισυλλαβες φιρμες, ενω η παγκοσμια κοινωνια του 45ου αιωνα θα αγνοει τον Θαναση Παπακωνσταντινου ή τα Διαφανα Κρινα φερ'ειπειν.
-
Βρε γέροντα,τί σχέση έχει τό ένα με το άλλο;
Σήμερα υπάρχουν περισσότερα αντίγραφα,λόγω του ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που αυτά γίνονται.
Τότε,όλα τα αντίγραφα τα φτιάχνανε στό χέρι.
Δέν θα ήταν λογικότερο (μόνο βάση τής δικής μου λογικής τα λέω) τα καλύτερα έργα να αντιγράφονται περισσότερο συχνά,μιάς και η δυσκολία αντιγραφής θα καθιστούσε υπερβολική τήν αντιγραφή έργων που θα είχανε μικρότερη αξία; -
Προσπαθω να σου πω οτι 'καλυτερα' δεν υπαρχει. Δημοφιλεστερα, ισως.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Προσπαθω να σου πω οτι 'καλυτερα' δεν υπαρχει. Δημοφιλεστερα, ισως.A,ναί,σε αυτό συμφωνώ και εγώ.
Απλά θέλω να πιστεύω (ίσως και αφελώς) ότι αυτοί που κρίνανε τό καλύτερο πρός αντιγραφή,δέν θα ήτανε του επιπέδου τού φέιμ-στόρυ του σήμερα
Χωρίς να βάζω φυσικά το χέρι μου στή φωτιά. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Προσπαθω να σου πω οτι 'καλυτερα' δεν υπαρχει. Δημοφιλεστερα, ισως.
A,ναί,σε αυτό συμφωνώ και εγώ.
Απλά θέλω να πιστεύω (ίσως και αφελώς) ότι αυτοί που κρίνανε τό καλύτερο πρός αντιγραφή,δέν θα ήτανε του επιπέδου τού φέιμ-στόρυ του σήμερα
Χωρίς να βάζω φυσικά το χέρι μου στή φωτιά.Την περιμενα αυτην την απαντηση. Αυτοι που αποφασισανε τι θα διασωθει, και τι οχι ηταν η εκκλησια (κυριως) και οποιος εχει διαβασει το 'Ονομα του Ροδου' φανταζομαι εχει μια ενδιαφερουσα αποψη για τα κριτηρια.
-
Άσε που πολλές φορές η εκκληcία παραποιούσε τα αρχικά κείμενα. Θυμάστε τον ορισμό της τραγωδίας; Ε, θα θυμάστε και τον παραποιημένο ορισμό της κωμωδίας, που τον έγραψε, όχι βέβαια ο... Αριστοτέλης, αλλά κάποιος μοναχός, αντικαθιστώντας τον γνήσιο (ο οποίος τελικά βρέθηκε). Και ξέρουμε πόσο αγαπούν τη χαρά και την κωμωδία οι γενειοφόρες κατσαρίδες της εκκληcίας...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Την περιμενα αυτην την απαντηση. Αυτοι που αποφασισανε τι θα διασωθει, και τι οχι ηταν η εκκλησια (κυριως) και οποιος εχει διαβασει το 'Ονομα του Ροδου' φανταζομαι εχει μια ενδιαφερουσα αποψη για τα κριτηρια.
Χμμμ,ομολογώ ότι τόν παράγοντα 'εκκλησία' τόν είχα ξεχάσει.
Αυτό που εννοούσα βασικά ήταν οι αρχικές αντιγραφές από τά αρχικά συγγράματα,τα οποία αντίγραφα ,φυσιολογικά,θα πρέπει να τα είχανε παραγγείλει (απο τους αντιγραφείς) ή πλούσιοι άνθρωποι εκείνης τής εποχής,ή άλλοι φιλόσοφοι/δάσκαλοι που θα τα χρησιμοποιούσανε επαγγελματικά
Εκτός όμως τών αντιγραφών,υπήρχανε και οι σχολιασμοί τών αρχαίων απο άλλους συγχρόνους τους.Καί απο τέτοιες πηγές έχουμε πρόσβαση σε κάποιους τών οποίων τα γραπτά χαθήκανε -
skullone έχεις δίκιο. Δεν το ενισχύεις όμως με εκφράσεις όπως 'γενειοφόρες κατσαρίδες'. Το παράδειγμα πάντως που αναφέρεις για τον ορισμό της τραγωδίας είναι από τα πλέον ανώδυνα. Έχουν γίνει πολύ χειρότερα.
-
Ισως αργησει να σου απαντησει ο φιλος . Το θεμα ειναι αρκετα παλιο .
-
http://www.fallschirmjager.net/Bundesar ... omari.html
-
Η Οξφόρδη «μιλά» για τον άνθρωπο που κατέκτησε τον κόσμο
Εκατοντάδες αντικείμενα από την αρχαία Μακεδονία, εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.
Μια έκθεση με περισσότερα από 500 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εκτεθεί ξανά εκτός Ελλάδας, στοχεύει να διαδώσει τη γνώση για το μακεδονίτικο πολιτισμό, τον οποίο έφερε στο προσκήνιο ο Μέγας Αλέξανδρος –ο άνδρας που κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού κόσμου, από την Ελλάδα στην Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και την Ινδία, τον 4ο αι. μ.Χ.
Μια θαυμάσια συλλογή αντικειμένων, από περίτεχνες χρυσές κορώνες, μέχρι φίνες, σκαλιστές προτομές, θα ταξιδέψουν στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης αυτή την άνοιξη, για την πρώτη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις πρόσφατα επεκταθείσες αίθουσες του μουσείου.
Η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», αποτελεί τους «καρπούς» των πρόσφατων ανασκαφών στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων που βρισκόταν στην παραλιακή Κιλικία και αποτελούσε το λίκνο της βασιλικής δυναστείας και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.
Τα τεχνουργήματα της έκθεσης είναι αντικείμενα από τον τάφο του πανίσχυρου βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου και του γιου του, Αλέξανδρου Δ΄ και υπέροχα κοσμήματα και στολίδια από τους τάφους διαφόρων βασιλισσών της Μακεδονίας.
Μερικά από τα πιο αποκαλυπτικά αντικείμενα της έκθεσης είναι διάφορες προτομές. Σε αντίθεση με τα εξιδανικευμένα πρόσωπα της κλασικής Αθήνας, αυτές έχουν αυλακωμένα φρύδια, ρυτίδες και γραμμές γέλιου και μπορεί να δίνουν μια νέα διάσταση στην κατανόηση της ιστορίας της προσωπογραφίας. «Η Μακεδονία του Φιλίππου Β΄, είναι η γενέτειρα και η περίοδος γέννησης της ρεαλιστικής προσωπογραφίας», δήλωσε στη βρετανική Guardian η Dr Αγγελική Κοτταρίδη, επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια των ανασκαφών στις Αιγές.
Ανάμεσα σε αυτά τα γλυπτά κεφάλια, είναι και ένα πορτρέτο του Φιλίππου Β', με ένα εντυπωσιακό πρόσωπο γεμάτο ζωή και σπινθηροβόλα μάτια. Επίσης, θα εκτίθεται μια σειρά από προτομές από τερακότα, σε φυσικό μέγεθος που, σύμφωνα με την κα Κοτταρίδη, είναι «απολύτως μοναδικά». Είκοσι έξι βρέθηκαν, από την ίδια, στον τάφο μιας βασίλισσας της Μακεδονίας, που χρονολογείται περίπου στο 500 π.Χ.
Η Dr Susan Walker, φύλακας αρχαιοτήτων στο μουσείο Ashmolean, θεώρησε ότι αυτά τα αξιόλογα αντικείμενα μπορεί να θεωρηθούν ως πρόγονοι των περίτεχνων ελληνιστικών προσώπων που δημιουργήθηκαν στην Αλεξάνδρεια αιώνες αργότερα και τα οποία με τη σειρά τους επηρέασαν τη ρωμαϊκή «αληθινή» προσωπογραφία.
Η έκθεση θα δείξει πώς ένα εσωστρεφές, μικρό βασίλειο -που μυθολογικά ιδρύθηκε από τους απογόνους του Ηρακλή- επεκτάθηκε σταδιακά «στον υπόλοιπο κόσμο, αναπτύσσοντας σχέσεις στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και δημιουργώντας μια σημαντική σχέση με την Αθήνα», είπε η Walker και συνέχισε: «Για πρώτη φορά θα είμαστε σε θέση να δούμε από πού προέρχονται, να βάλουμε την αρχαιολογία απέναντι στην ιστορία, να δούμε πώς ντύνονταν, πώς πέθαιναν. Είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στην ιστορία της Αθήνας που έχουμε εντελώς υποτιμήσει τους Μακεδόνες».
Για να γίνει πιο ζωντανή η έκθεση, στην παρουσίαση του υλικού θα επιστρατευτεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το βίντεο, το φωτομωσαϊκό και οι τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες:
-Η δυναστεία των Τημενιδών
-Πόλεμος και κυνήγι
-Πριγκίπισσες, Βασίλισσες, Πρωθιέρειες, ο ρόλος της γυναίκας στην Μακεδονική αυλή
-Το Συμπόσιο: κεντρική εκδήλωση της ζωής των Μακεδόνων
-Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β' και το Ανάκτορο
Παράλληλα με την έκθεση, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα οργανώνει ανοικτό σεμινάριο που θα διαρκέσει ολόκληρο το θερινό εξάμηνο.
Η έκθεση θα βρίσκεται στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου.
http://www.clickatlife.gr/story/eikasti ... id=1930579
Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ του πολιτισμού ΜΑΣ