-
Βασικά το πρόβλημα με τον βωξιτη είναι οτι εξάγεται ως βωξίτης και όχι ως Αudi A8 A2 αεροπλάνο κλπ και άρα δεν κερδίζουμε ιδιαίτερα πολλά. Νομίζω οτι ακόμα και το προφίλ αλουμινίου οι ελληνικές εταιρείες κουφωμάτων το εισάγουν έτοιμο γιατί δεν υπάρχει τεχνογνωσία ή δεν θέλουν να ανπτύξουν τέτοια. Τώρα για το αν μπορεί να υπάρξει αυτοκινητοβιομηχανία με ελληνικά χρώματα αυτό χλωμό. Σημειωτέον οτι η ΕΛΒΟ δεν είναι και καμιά εταιρεία υπόδειγμα σε αυτό που λέμε ποιότητα κατασκευής. Αρκεί να μπείτε στα Mercedes λεωφορεία της Θεσσαλονίκης που τρίζουν σαν στοιχειωμένα και να δείτε τις λαμαρίνες τους που είναι πιο σκουριασμένες και από Fiat του 60. Επίσης η ΕΛΒΟ παίρνει δουλείες γιατί είναι Ελληνική. Xρησιμοποιεί απαρχαιωμένα πατώματα και νομίζω η Mercedes έχει αποφασίσει να διακόψει την συνεργασία μαζί της. Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και για τον δέυτερο μεγάλο κατασκευαστή αμαξωμάτων τον Σαρακάκη ( παλιά κάποιοι τον έλεγαν Σακαράκη στην Θεσσαλονικη εξαιτίας των ιδιαίτερα αναξιόπιστων λεωφορείων που χαλούσαν ιδιαίτερα συχνα ). Και αυτός παίρνει δουλείες γιατί είναι Έλληνας και πουλά 'φτηνά' απαρχαιωμένα τεχνολογικά λεωφορεία βασισμένα σε μηχανικά μέρη της Volvo. Oι Θεσσαλονικείς συνφορουμίστες πρέπει να έχουν δεί τα καινούργια λεωφορεία που άρχισε να παραδίδει στον ΟΑΣΘ. Γνωρίζουν τι έγινε με τον διαγωνισμό? Λοιπόν ΕΛΒΟ-Σαρακάκης συμμαχία αλλά λεωφορείο επίδειξης δεν υπήρχε ( προαπαιτούμενο), τεχνικά πάτωσε ( και πως να ανταγωνιστείς την Mercedes και την Rεnault) ενώ δεν είχε πάρει ακόμα έγκριση τύπου αφού το πάτωμα ήταν ακατάλληλο για ΑΜΕΑ και επικίνδυνο για επιβάτες αφού ήταν πολύ ψηλό πισω οπότε η ΕΕ δεν το ενέκρινε και άρα και το Ελληνικό υπουργείο Μεταφορών. Παρόλα αυτά το λεωφορείο κέρδισε τον διαγωνισμό και σήμερα κυκλοφορεί (!!!). Δεν έχω μπεί ακόμα μέσα αλλά έχω παρατηρήσει το εξής το λεωφορείο βγάζει κάπνα και να σκεφτεί κανείς οτι είναι καινούργιο και αντιρυπαντικής τεχνολογίας! Τι θέλω να πώ? Οτι λείπει η σοβαρότητα από αρκετούς επιχειρηματίες ( όχι όλους γαβριήλ ) για να γίνει κάτι καλό σε αυτή την ρημαδα την χώρα,κάποιοι επαναπαύονται σε αυτό που έχουν και προσπαθούν να το διατηρήσουν χρησιμοποιώντας χρήμα για μίζες και όχι για επενδύσεις. Η λογική του με λίγα να βγάλω πολλά είναι που θα μας φάει α και η μεγαλομανία μας να κατακτήσουμε τον κόσμο από την πρώτη στιγμή. Όσο για το πως θα είναι το ελληνικό αυτοκίνητο. Λοιπόν θα είναι 'κούρσα' με μέγεθος και βάρος Rolls Royce και κινητήρα 2000cc για να μην έχει τεκμήριο
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Γενικά χρησιμοποίησες παραδείγματα, στα οποία εκ των πραγμάτων οι Ελληνικές εταιρείες θα έπρεπε να είναι leaders.Που τελικά 'αποδείχτηκε περίτρανα' ότι δεν είναι
Σε ό,τι αφορά το 'childish', δεν αναφέρομαι βέβαια σε εσένα Syele, αλλά στην τροπή που έχει πάρει η όλη συζήτηση (με άτοπο εκ των πραγμάτων θέμα). Χρησιμοποίησα τον όρο για να τονίσω την απιθανότητα αυτού του debate και όχι για την επιχειρηματολογία σου.
Συγγνώμη αν παρεξηγήθηκε το σχόλιο (λόγω της θέσης του μέσα στην απάντησή μου).Εδώ θα διαφωνήσω Πέτρο.
Σκοπός της συζήτησης με τον Γαβριήλ δεν είναι να συμφωνήσουμε ή να πείσει ο ένας τον άλλο (αυτό άλλωστε είναι αδύνατο όπως έχει δείξει η ιστορία)
Σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων, η απόκτηση γνώσεων εκατέρωθεν (μη γελάσεις), η εξερεύνηση της ισχυρότητας των επιχειρημάτων, η διαπίστωση του τρόπου σκέψης (πάρα πολύ χρήσιμο), η εξάσκηση στη συγκράτηση των νεύρων (άλλο πολύ σημαντικό), η προσπάθεια εξακρίβωσης της σχέσης μεταξύ εντολής εγκεφάλου - γραπτού λόγου - και της αντίληψής του από τους συνομιλητές ως αντιπροσωπευτικό του 'τελικά είπα αυτό που ήθελα να πω και εννοούσα. Δεν με παρεξηγήσανε'. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέματα που τα χαρακτηρίζει 'απιθανότητα' (μου άρεσε αυτό).Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να περνάς στο γραπτό λόγο αυτό που θέλεις να πεις χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δευτερολογίας, γεμάτης επεξηγήσεις και διευκρινήσεις.
Αν έλλειπαν και οι χαρακτηρισμοί...
-
Α, Γαβριήλ και για να μην ξεχνιώμαστε η Τεχνική Ολυμπιακή είναι από τους σημαντικούς 'παίχτες' στην κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ
-
Πράγματι, ως... ψυχοκοινωνιολογικό project, το θέμα είναι μία χαρά (και δεν είναι το πρώτο)
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Άλλο κλασικό ελληνικό παράδειγμα είναι η Γκάντμπουρυ (η μεγαλύτερη αγγλική σοκολατοποιία) που προσπάθησε να εκτοπίσει την ΙΟΝ από την Ελλάδα. Απέτυχε παταγωδώς και τα μάζεψε μέσα σε μία πενταετία, αυτό δε σημαίνει ότι η ΙΟΝ είναι μεγαλύτερη ή πιο επιτυχημένη εταιρεία από την Γκάντμπουρυ (Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΗ!!!!!).H Cadbury είχε μάλιστα υποστεί βαρύτατο πλήγμα στο γόητρό της όταν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε ακατάλληλα λιπαρά για τις σοκολάτες της. Αυτά από τις Αγγλικές εφημερίδες που διάβασα το 2000 στις διακοπές μου στη Μάλτα.
Τέσπα, μετά από αυτό το σουρρεαλιστικό και παράλογο ιντερλούδιο που 'απολαύσαμε', μπορούμε να επιστρέψουμε στο θέμα μας; Κάποιος έθεσε το ερώτημα για το πώς θα έπρεπε να είναι το/α αυτοκίνητο/α που θα μας αποτελέσει/ουν το ξεκίνημα της χώρας μας στον τομέα, αν θυμάμαι καλά...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
OK...one more time!!!
Η λογική που εκφράζεις gavriil είναι αυτή των γιάπις των 80's που δεν ξέρεις γιατι ήσουν μικρός!
Το νόημά της ήταν:Πρέπει να έχω τόσα λεφτά όσα ο Ροκφέλερ!!Και τότε, περισσότερα!Και θα κάνω οτι περνάει απο το χέρι μου,ηθικό ή ανήθικο για να το πετύχω!Απο που το εβγαλες αυτο, μονο εσυ ξερεις! Εαν ειναι αυτη η λογικη που καταλαβες απο τα μυνηματα μου, τοτε....τι να πω?
Μάλλον δεν διαβάζεις πριν απαντήσεις!
Λέω οτι αυτό ΙΣΧΥΕ την δεκαετία του '80!!Οχι οτι το είπες εσυ!!
Καλύτερα?Διαβαζουμε διαφορετικα ποστς? Μου λες οτι δεν την ειπα, αλλα πιο πανω γραφεις οτι την εκφραζω
'Η λογική που εκφράζεις gavriil είναι αυτή των γιάπις των 80's...'
Τι στο καλο?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το αποτέλεσμα ηταν εντυπωσιακό αλλά για λίγο!Εξαγορές,συγχωνεύσεις, ντόρος γύρω απο το ΤΙΠΟΤΑ!!Για 'αέρα' μετοχών,Χρηματιστήριο κλπ!!
Οριστε? Τι διαολο παει να πει το παραπανω? Μπορεις να εισαι λιγο πιο συγκεκριμενος? Οπως βλεπεις, εγω ειμαι 100% συγκεκριμενος. Εφερα νουμερα. Φερνω κι αλλα εαν θες. Μιλαμε και για τα υποκειμενικα (οπως η αντιληψη των πελατων για μια εταιρια) εαν θες. Κανεις δεν ρωτησε ακομη και γιαυτο δεν μιλαω ακομη. Ομως το παρπαανω, μονο εσυ ξερεις τι σημενει.
Πάλι τα ίδια!!
Σημαίνει οτι πολλές φορές η αξία μιας εταιρείας στο Χρησματιστήριο δεν έχει σχέση με την πραγματική (εδω εμείς το λέμε 'παπαγαλάκια').Και οτι πολλοί χρηματιστές και managers εβρισκαν την εύκολη λύση της συγχώνευσης ή της εξαγοράς για να δείξουν οτι έκαναν κάτι!!
Οπως σου εχω ξαναπεί,αυτό έγινε πάλι τα μέσα του '80!!Αλλά ήσουν μικρός τότε και δεν θα μπορούσες να το ξέρεις!!Κουκ ειμαι εντελως σχετικος με τα παραπανω. Επηδει εγιναν το 80 δεν σημενει οτι δεν τα ξερω και επισης δεν σημενει οτι δεν γινοντε τωρα. M&A activity γινετε στις τωρα οσο γινοταν και την δεκαετια του 80.
Για το ποια ειναι η πραγματικη αξια μιας εταιριας. Το γραφεις σαν να μου λες κατι νεο. Εκκατομυρια χρηματοοικονομοι στα μεγαλα χρηματιστηρια ανα τον κοσμο, αυτο κανουν καθε λεπτο της καθε μερας στις αγορες. Προσπαθουν να βρουν ποια ειναι η πραγματικη αξια της εταιριας που αγοραζουν κομματι αυτης. Τι νομιζεις οτι λες? Κατι σουπερ advanced και που κανει την διαφορα στην συζητηση?
Δεν μπορω να καταλαβω what's your point?
Ναι, πολλοι πληρωνουν πολυ περισσοτερο απο οτι θα επρεπε για πολλες εταιριες...Και? Αυτο τι σημενει? Οτι τα νουμερα που σου εφερα δεν ειναι χειροπιαστα? Δεν σου αρεσει το Μετ. Κεφ? Δες τις πωλησεις. ΑΥτες δεν ειναι χειροπιαστες? 'Ή δεν πιστευεις και αυτες? 20 ΔΙΣ πωλησεις εναντι μερικων εκκατομυριων των 'πετυχημενων' Ελληνικων. Και ακομη τις υποστιριζεις ως πετυχημενες?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αντίθετα,υπάρχει μια άλλη επιχειρηματική πρακτική,που αρχίζει και ξαναφαίνεται,που λέει οτι ενας επιχειρηματίας είναι καλός αν καταφέρνει να βάζει σωστούς στόχους και να τους πετυχαίνει!!
Σωστοτατα. Και? Πως αποδυκνυει αυτο λαθος τα δικα μου επιχειρηματα?
Ο στόχος μιας επιχείρησης Γαβριήλ,επιλέγεται με βάση το περιβάλλον στο οποίο κινείται,τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν,την αγορά και το προϊόν (4Ρ's!!).
Ετσι μια εταιρεία επιλέγει να κινηθεί βήμα-βήμα προς την ανάπτυξη.
Το οτι δεν είναι κατευθείαν GM δεν την κάνει αποτυχημένη!!
Και βέβαια ούτε και το ότι το ενεργητικό/πωλήσεις κλπ είναι μικρότερα.Ποτε ειπα εγω οτι πρεπει να εισαι Τζι Εμ για να εισα επιτυχημενη? Αντιθετα ειπα οτι η Ρενω και αλλες ειναι παιχτες (εφερε καποιος το παραδειγμα και με κατηγορισε για το ιδιο).
Καταλαβαινω ακριβως τι σημενει να βαζεις στοχους σε μια εταιρια. Και ξερω για τα 4Ps (αν και ειναι πολυ πιο σχετικα με την στρατηγικη μαρκετιγκ της εταιριας και οχι με τους στοχους - ειναι μερος των στοχων ομως το business plan περιλαμβανει πολυ περισσοτερα απο τα 4Πι).
Αυτο που ειπα εγω ειναι οτι ενας παιχτης στον τομεα του (μερος των τοπ εταιριων σε μεριδιο αγορας) ειναι απαραιτητα πιο πετυχημενος απο εναν οχι παιχτη (non player).
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τα περί κεφαλοποίησης κλπ είναι μπαρούφες και το ξέρεις!!
Οριστε? Εχεις πεσει στον πατο τωρα. Σορρυ. Τα νουμερα που εφερα ειναι μπαρουφες? Σορρυ, τα $15.6 ΔΙΣ πωλησεων της McDonald's Corporation ειναι μπαρουφες για σενα? Τοτε δεν υπαρχει λογος να μιλαω μαζι σου για αυτο το θεμα.
Ακομη και τα μετοχικα κεφαλαια. Μπαρουφες ειναι?Αν είμαι στον πάτο...να κάνουμε παρέα!!Να φέρω μπύρες?!!
Κεφαλαιοποίηση δεν είναι οι πωλήσεις!!!..Εξυπνε!!Η φταίνε πάλι τα Ελληνικά?
Κεφαλαιοποίηση είναι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας!!Το'πιασες τωρα?Αν ναι....βάστα το!!Κουκ ξερω τι σημενει κεφαλοποιηση και στα Ελληνικα και στα Αγγλικα. Εγραψα πιο πανω και για αυτη. Ανεφερα τις πωλησεις της ΜΑκ βασικα λεγοντας 'εαν δεν σου αρεσει το μετ. κεφαλαιο ως μετρο κρισης μιας εταιριας σε οποιαδηποτε βαση, τι εχεις να πεις για τις πωλησεις αυτης?' Σε ξαναρωταω λοιπον. Οι πωλησεις της ΜΑΚ ειναι μπαρουφες? Ας πουμε οτι το μετοχικο της κεφαλαιο ειναι. Και ρωταω και αυτο, το ενργητικο της ειναι μπαρουφες? Τι λες?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ας κάνει άλλη μια βουτιά ο DJ και έλα να μου πεις για κεφαλοποιήσεις!
Ω ναι? Για να δουμε οταν εκανε την μεγαλυτερη βουτια τα τελευταια χρονια:
Σημερα το μετοχικο κεφαλαιο της McDonald's Corporation ειναι $29 Δισ. Και ειναι στραπατσαρισμενη για οσους ξερουν. Περασε τα δυσκολοτερα χρονια της τα τελευταια 2 χρονια. Το μετοχικο κεφαλαιο ειναι το πρωτο που επηρεαζεται σε τετοιες περιπτωσεις.
Οταν ο DJ ηταν στο χαμηλοτερο σημειο της χρονιας, στις 7197 μοναδες δηλαδη, τον Οκτ. του 2002, η μετοχη της Μακ ηταν στα περιπου $17. Ετσι το μετοχικο της κεφαλαιο τοτε ηταν $21.5 ΔΙΣ.
Χρειαζεται να σου εξηγησω τι σημενει και τι δεν σημενει το παραπανω? Αρα σε ρωταω ξανα. Για σενα, με τον Ντάο να ειναι στις 7Κ, τα $21.5 ΔΙΣ μετοχικου κεφαλαιου της ΜΑΚ, ειναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ?
καμμιά σχέση!!!..Διάβασε παραπάνω!!
Διαβασα παραπανω. Ακομη δεν καταλαβαινω τι πας να πεις. Εγραψες:
'Ας κάνει άλλη μια βουτιά ο DJ και έλα να μου πεις για κεφαλοποιήσεις!'
Και πηγα και σου βρηκα την περιφημη βουτια του Νταου και σου εδηξα τι εγινε με τον ΠΑΙΚΤΗ Μακντολαντς. Και το Μετ. Κεφ. της ηταν $21.5 ΔΙΣ> Τι δεν εχει σχεση? Ποιο ειναι το ασχετο? Αποφευγεις τα επιχειρηματα μου ή μου φενετε?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αυτό λοιπόν που αρνείσαι να καταλάβεις (και δυστυχώς οι υπόλοιποι επιμένουν να προσπαθούν) είναι οτι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με άλλες απόψεις εκτός Αμερικής!
Αυτο τι παει να πει τωρα? Οτι ολοι εδω ειναι CEO μεγαλων εταιριων? Σκεφτεσαι τι λες? Εχει και εδω μεσαια ταξη εαν δεν εχεις ακουσει. Αυτοι, δεν κανουν 1 Εκ. $ τον χρονο. Βγαζουν το ψωμι τους και λιγο παραπανω για τα γεραματα.
Ομως οι μεγαλες εταιριες τους εξασφαλιζουν καλη δουλεια και καλη 'οικονομικη' κατασταση λογο του ποσο δυνατες ειναι. Αυτο ειναι το κυριο οφελος ενος κωλωσου για το εθνος. Το ιδιο το εθνος κερδιζει στο τελος. Αρα, τι πας να μου πεις? Οτι οι εξυπνοι Ελληνες δεν θελουν τους κωλωσους διοτι ειναι μαγκες και εχουν αλλου τροπους να 'το λυσουν το προβλημα'? Και τα αμερικανακια ειναι τα προβατα? Αυτο λες?
Λέω οτι μπορεί να γίνεται καλή δουλειά και σε μια εταιρεία που δεν είναι κολοσσός!!...Σκέψου το!!!
Βεβαιως και μπορει να γινετε καλη δουλεια σε μικρες εταιριες. Το μεγεθος αυτης της καλης δουλειας ομως ειναι (σε σχεση με τους παικτες) αστειο. Δηλαδη δεν μπορει να θεωρηθει τιποτε ιδιαιτερο απο τον τομεα τον ιδιο, διοτι αυτες οι εταιριες ειναι non-players. Και αρα οι μεγαλες ειναι οι πετυχημενες, ή οι πιο πετυχημενες. Τωρα?
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το αν υπάρχουν ικανοί Ελληνες managers νομίζω οτι δεν αξίζει να το απαντήσω γιατι απλά δεν ξέρεις τι λές!!
Sorry!
ΟΚ. Εσυ λες οτι εγω δεν ξερω τι λεω. Εγω λεω οτι δεν υπαρχουν διοτι ΑΠΛΑ δεν υπαρχουν τα επιτευγματα τους. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
No comment!!...Next witness please!!..You may step down!!
Και τωρα ειναι σιγουρο οτι αποφευγεις επιχειρηματα μου που απλα δεν εχεις απαντηση για αυτα. Με αλλα λογια, αντι να πεις 'εχεις δικιο', μενεις εγωιστης. ΟΚ.
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Εαν υπηρχαν ικανοι ανθρωποι τοτε θα υπηρχαν και ικανες εταιριες.
Όχι απαραίτητα! Αλλά υπάρχουνε και Ελληνικές ικανές εταιρίες ( ικανές = κερδοφόρες για τους μετόχους/επενδυτές, σημαντικός δείκτης είναι η απόδοση σε σ΄χέση με την Επένδυση....Return on Investment κλπ.)
Η εταιρία που δουλεύω έχει Ελληνική Διοίκηση (πάνω απο το 51% το έχουνε Έλληνες, Πρόεδρος και CEO Έλληνες, πριν μπει στο Χρηματηστήριο είχε 90% Ελληνική ιδιοκτησία), αλλά δεν είναι Ελληνική. Γιατί? Γιατι πολυ απλά ΔΕΝ συνέφερε οικονομικα να έχει έδρα την Ελλάδα λόγω φορολογίας και λαδώματος.....τόσο απλά!
.
Ακριβως. Βλεπεις το ολο μου νοημα δεν ειναι μονο επιχειρηματικο. Γιαυτο τους ονομαζω leaders και οχι επιχειρηματικους leaders και μονο. Δηλαδη?
ΤΟ οτι το περιβαλλον δεν ειναι καταλληλο για να ανθισουν οι Ελληνικες εταιριες, ΠΑΛΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ.
Δηλαδη οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ LEADERS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ικανα ατομα για την πολιτικη ζωη της χωρας και της επιχειρηματικης ζωης.
-
ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΚΡΗ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΛΕΕΙ. ΕΧΕΙ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΜΕ. ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 'ΚΑΤΑΛΗΨΗ' ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΚΙ ΑΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. ΕΙΔΑΛΛΩΣ, ΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΙ Ο ΨΩΡΙΑΡΗΣ ΧΩΡΙΑ.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
- Με τι κριτήρια συγκρίνονται πολυεθνικές με καθαρά εθνικές εταιρείες (π.χ. Μακ-Γκούντυς) και πώς μπορεί να βρεθεί κάποια παράμετρος ώστε να γίνουν συγκρίσιμες;
Οριστε? Τι σε κανει να νομιζεις οτι η Γκουντις δεν ειναι πολυεθνικη οπως η Μακ? Λειτουργει σε Κυπρο και Βουλγαρια. Και συντομα και αλλου.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Ο κύκλος εργασιών και το μετοχικό κεφάλαιό τους είναι προφανέστατα λανθασμένες παράμετροι σύγκρισης; Τα ποσοστά κέρδους από την άλλη, δε σημαίνουν και πολλά πράγματα. Τέλος η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος είναι δύσκολο να αποτελέσει μετρήσιμο παράγοντα και σαφώς δε σημαίνει αυτόματα ότι το ποιοτικό προϊόν συνεπάγεται 'επιτυχημένη' εταιρεία.
Αληθεια? Το μετ. κεφ. και οι πωλησεις και το ενεργητικο δεν ειναι μετρα συγκρισης πετυχημενης εταιριας? Και τι ειναι τοτε κυριε?
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
- Πώς ορίζετε την 'εθνικότητα' (ελληνική, αμερικάνικη κ.λπ.) μιας εταιρείας; γιατί κι εδώ έχουν ειπωθεί πολλά... κουλά. Αυτή που διαθέτει διέυθυνση με ανθρώπους κοινής εθνικότητας (δηλαδή μία εταιρεία με μάνατζερ έλληνα, είναι ελληνική); Ανάλογα με την έδρα της (δηλαδή μία εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο, είναι αγγλική. Α ρε Λάτση λονδρέζε!!!); Ανάλογα με την εθνικότητα των μετόχων της;;;
Κουλος ειναι αλλος.
Η εθνικοτητα μιας εταιριας οριζεται απο
- Που ειναι τα headquarters
- Την executive team
- Το δοιηκιτικο συμβουλιο (board of directors)
- Δευτερον ομως σημαντικο ειναι ποιος κραταει τα πακετα των μετοχων.
ΟΚ τωρα?
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
- Μονοπωλειακή παραγωγή σημαίνει επιτυχία; Όταν αναφέρεται για παράδειγμα ο μπετονίτης, για να συγκριθεί μία ελληνική εταιρεία με μία αμερικάνικη (καλά δε λέμε ότι εκ των προτέρων μία τέτοια συζήτηση είναι παιδική, childish για τους αγγλομαθείς του forum), είναι σαφώς αποπροσανατολιστικό το παράδειγμα, αφού μπετονίτη ως γνωστόν μόνο στην Ελλάδα θα βρούμε!!!
Εκτος εξαιρετικων περιπτωσεων, το μονοπωλειο δεν οριζεται ως κατι επιτρεπτο σε μια καπιταλιστικη αγορα (υπαρχουν εξαιρεσεις για λογους εθνικης ασφαλειας και αλλους).
Αρα, ποιος εχει το μονοπωλειο απο τις εταιριες που εθεσα? Καμια. Μπετονιτη εχει μονο η Ελλαδα. Και? Τι σχεση εχει για τον τομεα και κλαδο. Ο κλαδος λεγετε MINING. Αρα σχετικοτατο. Μπρουμε να βρουμε αλλες εταιριες ομως δεν σου αρεσε η Αλκοα. Ποσα αλλα παραδειγματα θες? Τα νουμερα θα ειναι παρομοια.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
- Μπορεί μία εταιρεία να είναι επιτυχημένη διεθνώς και εντελώς αποτυχημένη σε μία εθνική αγορά;;;
Βεβαιως. Η ΜΑΚ ειναι καλο παραδειγμα με την Ελλαδα. Υπαρχουν πολλα παραδειγματα. Η Ρενω και η Πεζω ενα αλλο. Ηρθαν στις ΗΠΑ και δεν μπορεσαν να επιβιωσουν για διαφορους λογους.
Δε θέλει και ερώτημα (για να σταματήσει το χαζό debate για τα Μακ και τα Γκούντυς), σαφέστατα και μπορεί! Άλλο κλασικό ελληνικό παράδειγμα είναι η Γκάντμπουρυ (η μεγαλύτερη αγγλική σοκολατοποιία) που προσπάθησε να εκτοπίσει την ΙΟΝ από την Ελλάδα. Απέτυχε παταγωδώς και τα μάζεψε μέσα σε μία πενταετία, αυτό δε σημαίνει ότι η ΙΟΝ είναι μεγαλύτερη ή πιο επιτυχημένη εταιρεία από την Γκάντμπουρυ (Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΗ!!!!!).
ΟΚ και?
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Πέτρο συμφωνώ 100% μαζί σου και έχω τις ίδιες απορίες!?!?Διαβασε τις απαντησεις τοτε. Μολις τις εδωσα.
Αυτοκίνητα "Made in Greece"