-
Μιας και λέγαμε για τα μπουζί, ο CDTX αλλάζει συχνότερα από τον DTS;
-
Βασικά για LED μιλάγατε
-
Ο χρήστης NickNT έγραψε:
Για όποιον ξέρει.
Αλλαγή μπουζί σε κινητήρα THP με βάση τα χιλιόμετρα ή τα χρόνια;
Έχω 12950 χιλιόμετρα...Ρωτάω γιατί έχω χάσει την μπάλα με τα συνεργεία... Το τι έχω ακούσει δεν περιγράφεται...
Με τα χιλιόμετρα. Μάλιστα, η Citroen στο αντίστοιχο μοτέρ δίνει διάστημα αλλαγής τα.... 60000 χλμ. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει για τα TSI και κάποια turbo Opel.
Για παράδειγμα, στο τελευταίο service που έκανα (40000 χλμ) σε αντιπροσωπεία πριν κάνα μήνα, ρώτησα αν χρειάζονται αλλαγή μετά από τόσα χιλιόμετρα (καλός μλκ κι εγώ!).
Η απάντηση ήταν ότι τα έλεγξαν και ήταν ακόμη 'καθαρά', όπως προβλέπεται. Μου ανέφεραν όμως ότι σε περίπτωση που διαπιστώσουν εμφανή φθορά, συνιστούν αλλαγή νωρίτερα από το προβλεπόμενο (θα το δούμε πάλι στα 50000χλμ).
Βέβαια, αν ρωτήσεις κάποιον μηχανικό έξω, θα σου πει ότι τα μπουζί θέλουν οπωσδήποτε άλλαγμα κάθε 20000 χλμ. Το ότι δεν τα άλλαξε βέβαια η αντιπροσωπεία, πολλώ δε κατόπιν δικού μου ερωτήματος, κάτι λέει.
Τα THP (πλην των 200hp) - αν δεν κάνω λάθος πάντα - φορούν ένα και μόνο τύπο, NGK, ο οποίος ίσως αντέχει αρκετά (κόστος 40-60 ευρώ, ανάλογα που θα τα πάρεις). Το θεωρώ εντελώς απίθανο να χρειάζεσαι αλλαγή στα 13000χλμ.
Κατά τ'άλλα, κι εγώ δεν εμπιστεύομαι όποιον κι όποιον να βάλει χέρι στον THP, αλλά υπάρχει κόσμος που έχει εκτεταμένη εμπειρία λόγω των 207.
Ο cdtx τι φοράει;
Sent from my HTC One_M8 using smoke signals.
Κάποια 'αντίστοιχα' NGK ιριδίου, αντί πλατίνας. Με κάθε επιφύλαξη.
Για μπουζί
Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μιας και λέγαμε για τα μπουζί, ο CDTX αλλάζει συχνότερα από τον DTS;Νομίζω στα μισά χιλιόμετρα (30000), αλλά επειδή είμαι στην άλλη μεριά του στρατοπέδου (βλ. Citroen), δε ξέρω και πολλά για αυτό το μοτέρ.
Η εντύπωση μου για το πότε αλλάζονται προέρχεται από ένα πρόγραμμα συντήρησης που πέτυχα, που αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο:
Replace the spark plugs (petrol engines): 4 years or 37,500/40,000 miles - except 1.6 THP 200 engines: 4 years or 20,000 miles.
Link: http://www.servicing.peugeot.co.uk/media/deliacms/media/45/4504-09afda.pdf
-
Ακριβώς, κι εγώ αυτό βλέπω. Τεσπα, θα ψάξω να δω τι έχει αλλαχθεί και θα πράξω αναλόγως. Ενημερωτικά, τα ιριδιου του cdtx από την ngk έχουν 20 ευρώ έκαστο. Δεν έχω δει για αντιστοιχία από euqyem πχ, αν και παλιότερα θυμάμαι πως είχε για τον ατμοσφαιρικο κυρίως.
Εεπ, το ds3r φοράει το ίδιο μοτέρ;
-
Σύμφωνα με συγκεντρωμένη 'σοφία' από ίντερνετ (βλ. fora κ.α.), είναι μάλλον κακή ιδέα να βάλεις οποιονδήποτε άλλο τύπο μπουζί στον THP. Για αυτό ανέφερα συγκεκριμένα τα NGK.
Από την άλλη βέβαια, τουλάχιστον τα μισά που διαβάζει κανείς πάνω σε τέτοια θέματα είναι βλακείες και αβάσιμες απόψεις, άρα... Πάντως, για μερικά ευρώ διαφορά, μάλλον δε θα το ρίσκαρα.
Το DS3r φοράει μεν το THP200, αλλά δεν το έχω δει και πουθενά. Για ένα DS4 ξέρω, και δη στη γειτονιά μου, αλλά δεν το έχω δει ποτέ. Νομίζω ότι το μοτέρ αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχεις σε Peugeot.
Και εδώ τώρα αναρωτιέμαι πόσο σώφρον είναι να πουσάρεις τον THP150-6 στα 190-200hp, τη στιγμή που η συντήρηση, τα περιφερειακά, και τα ανταλλακτικά του εργοστασιακού THP200 έχουν σημαντικές διαφορές.
-
το citroen ds3r φοραει τον ep6dts (αυτον που φοραει και το peugeot 207rc/308gt)
το citroen ds4 200hp φοραει τον ep6cdtx (αυτον που φοραει και το peugeot 208gti/308(mk1)gti/rcz 200hp)
-
Σωστά!
-
Ο χρήστης NickNT έγραψε:
Σύμφωνα με συγκεντρωμένη 'σοφία' από ίντερνετ (βλ. fora κ.α.), είναι μάλλον κακή ιδέα να βάλεις οποιονδήποτε άλλο τύπο μπουζί στον THP. Για αυτό ανέφερα συγκεκριμένα τα NGK....
Και εδώ τώρα αναρωτιέμαι πόσο σώφρον είναι να πουσάρεις τον THP150-6 στα 190-200hp, τη στιγμή που η συντήρηση, τα περιφερειακά, και τα ανταλλακτικά του εργοστασιακού THP200 έχουν σημαντικές διαφορές.
Απλά μου φαίνεται περίεργο να μην υπάρχει αντιστοιχία σε άλλες μάρκες. Είναι και ενδιαφέρον που του ταπεινού μου tu5jp4 τα μπουζί κάνουν 2,5 ευρώ το ένα και τα άλλα 20. Μεταξωτά βρακιά κλπ.
Ναι, κι εγώ το ίδιο σκεφτόμουν.
Στο 1 bar δουλεύει;
-
Για μπουζι πάντως (ασχετο με τα THP και τα psaμοτερ) έχω κι εγω μια απορία γιατι ενώ βρισκω τον αντιστοιχο κωδικο της Bosch με 3.5 ευρω το τεμάχιο τα μαμά που ρωτησα που ειπαν 67
Μήπως έχει να κάνει με τα κάθε 60000 που προβλέπει αλλαγή η Renault και είναι ιριδίου τα μανίσια ή κάτι αλλο? -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Είναι και ενδιαφέρον που του ταπεινού μου tu5jp4 τα μπουζί κάνουν 2,5 ευρώ το ένα και τα άλλα 20. ;το ενα εχει αποδοση 69αλογα/λτ και το αλλο 125
σχεδον την διπλασια
περιμενες να ειχαν ιδιας ποιοτητας μπουζι? -
Το δεν το είδες; Αν και γάλλος είναι αυτός, όλα να τα περιμένεις.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Στο 1 bar δουλεύει;Τα 150άρια νομίζω +0.4 ή 0.5 έως +0.6κάτι (overboost), ενώ τα προγράμματα συνήθως ανεβάζουν τα νούμερα σε +0.8 έως 1.2 bar. Δε λέω, αρχικά θεώρησα δελεαστική την ιδέα των 190κάτι αλόγων με χαμηλό κόστος... αλλά, αφ'ενός there is no such thing as a free ride (λέμε τώρα), αφ'ετέρου έχω την αίσθηση ότι με τον καιρό έχει ανοίξει το μοτέρ και με ικανοποιεί ως έχει, ιδίως σε ρεπρίζ από μεσαίες στροφές.
Παρότι διαβάζω για μείωση απόδοσης λόγω 'επικαθίσεων στις βαλβίδες', 'φθοράς εργοστασιακής σκάστρας', 'απώλειας χρονισμού' κτλ, η δική μου εμπειρία δείχνει ότι στα 41000 χλμ το αμάξι είναι αισθητά πιο γρήγορο από ό,τι ήταν στα 25000 χλμ. Εκτός κι αν είμαι τόσο άμπαλος που δε νιώθω μία.
Και, πάνω απ'όλα, έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ πιο ασφαλές και άρα αγχολυτικό (!) να το σκίζω με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και απαράβατη τήρηση του προγράμματος συντήρησης...
...και έτσι, ερχόμαστε στο θέμα των μπουζί: αφού αντικαθίστανται σε σχετικά αραιά διαστήματα, και γενικά υπάρχει μία ασάφεια ως προς την καταλληλότητα άλλων τύπων μπουζί πλην των NGK, νομίζω ότι μπορώ να ξοδέψω 30-40 ευρώ παραπάνω για να μειώσω την αβεβαιότητα. Θέλω να πω, με έβγαλαν ήδη 41500 χλμ χωρίς ιδιαίτερη φθορά. Ε, δε τα βγάζουν τα λεφτά τους;
Δεν αμφιβάλλω ότι τα THP έχουν τα θέματα τους - προφανώς δεν είναι τρελοί όσοι γκρινιάζουν, ιδίως για τις πρώτες φουρνιές. Κι εγώ, ενώ τώρα θεωρώ εξαιρετικό το μοτέρ, αύριο-μεθαύριο μπορεί να βρίζω όλη μέρα αν ακούσω το 'μπαμ'. Αυτό όμως δεν αλλάζει την αίσθηση μου ότι υπάρχει φοβερή παραφιλολογία για διάφορες 'προληπτικές παρεμβάσεις' και 'αλχημείες' στον THP, που τελικά εξυπηρετούν κυρίως τις τσέπες των μηχανικών. Ignorance is bliss.
-
NickNT 207 εχεις?
εντελως μαμα? -
Όχι, έχω Citroen C4 coupe THP, εντελώς μαμά!
-
φανταστηκα θα εχεις πεζω
αν αλλαξεις εξατμιση, με μια πιο ελευθερη, θα πηγαινει αρκετα καλυτερα, ιδιως ψηλα
-
Πίεση του 200αρη εννοούσα....
Πάντως, ακόμα και για τον 150αρη η παραφιλολογία λέει πως πρέπει να αλλάζει αρκετά συχνότερα μπουζι.
-
Αλέξανδρε, δε ξέρω τίποτα από εξατμίσεις. Αν έχεις καμία ιδέα/πρόταση που να ταιριάζει και στα δύο συγγενή αυτοκίνητα, θα ήθελα να το ξέρω, έστω και από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.
drdino, δε ξέρω για τον 200άρη.
Σχετικά με τα μπουζί, τι να υποθέσω ο έρμος; Πάω στην αντιπροσωπεία και τους ρωτάω 'να τ'αλλάξουμε'; Τα τσεκάρουν και μου λένε όχι, δεν υπάρχει λόγος ακόμη. Την προηγούμενη φορά μάλιστα οι ίδιοι μου είχαν πει ότι πιθανόν να τα αλλάξουμε νωρίτερα. Δε ξέρω τι να υποθέσω... ίσως επειδή τα πιο πολλά χλμ τα μαζεύω σε εθνική;
Δε νομίζω πάντως ότι στην αντιπροσωπεία θέλουν να προστατεύσουν τη τσέπη μου τόσο μανιωδώς - π.χ. άλλα πραγματάκια μου πρότειναν να τα αλλάξουμε νωρίτερα. Και γενικά είμαι (ως τώρα) πολύ ικανοποιημένος.
Για ψυχολογικούς λόγους βέβαια, γιατί όχι; Αυτό το καταλαβαίνω, 50-60 ευρώ είναι μόνο. Εδώ το πλένεις και μετά νομίζεις ότι είναι πιο smooth και sweet lovin' στο δρόμο...
-
Ο χρήστης NickNT έγραψε:
Αλέξανδρε, δε ξέρω τίποτα από εξατμίσεις. Αν έχεις καμία ιδέα/πρόταση που να ταιριάζει και στα δύο συγγενή αυτοκίνητα, θα ήθελα να το ξέρω, έστω και από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.εξατμιση που να ταιριαζει και σε c4 και σε 207 δεν υπαρχει, γιατι εχουν διαφορετικη διαδρομη
οι επώνυμες ειναι ακριβες, οποτε αν θες να κανεις κατι θα πας σε εξατμισα
θα σε ενοχλεί αν κανει λιγο θορυβο?
αν οχι, θα μεγαλωσεις λιγο την διαμετρο της σωληνας και θα βαλεις πιο ελευθερα καζανια
επισης μπορεις να αλλαξεις και καταλυτη με ενα πιο ελευθερο , κερδος θα εχεις και απο αυτο -
Μετά από 7 μήνες ο Συγγελίδης έβγαλε στην δημοσιότητα το δίκτυο εξυπηρέτησης.
Τελικά τα κατάφερε και το ξέσκισε το δίκτυο.
Αναζητούσα 3 γνωστούς εμπόρους και επισκευαστές αλλά τελικά έχασαν την εξουσιοδότηση.Ο δικός μου έμπορος έκλεισε την εμπορία και το συνεργείο το έκανε εξειδικευμένο Peugeot/Citroen.
Σφαγή.
PEUGEOT FORUM