-
Ο χρήστης Sotos_Leon20VT έγραψε:
Kai na katalixo... oti to Type-R isos afti tin stigmi mazi me to Focus RS (apo oti diavazo mono xoris na exo odogisi) einai oti kalitero stin brostini kinisi
Φιλε με θυμασαι ;
Γιατι δεν βαζεις στην ομαδα και ενα αλλο αξιολογο τουτου που ακουει στο ονομα : Seat Leon CupraR ;
Παρενθεση : αφου του προσθεσεις την αναρτηση PSS9 και το προγραμμα της Revo (δηλ. + 1 εκατομυριο) οπου με 11 εκατ. δρχ. εχεις 280 αλογα, 40 κιλα ροπης και την αναρτηση PSS9. Τα φρενα της Brembo? ok + 300 χιλ.δρχ.
Τι λετε ;
Τεκμηρίωση please
Γιατί θεωρείς ότι είναι ένα σασί που αξίζει τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου;
Και με ποιον τρόπο τα coilovers θα δίνουν το κάτι περισσότερο (για οδήγηση στο δρόμο) απ'τα μαμίσια αμορτισέρ/ελατήρια;
-
Παίρνοντας υπόψη τον μπούσουλα του Κουμπάρου, θα ήθελα να περιγράψω την ιδανική (για μένα πάντα) συμπεριφορά ενός προσθιοκίνητου σπορ αυτοκινήτου.
Την πρόσφυση σαν απόλυτο μέγεθος τη θεωρώ δυνητικά περιοριστική των παραγόντων που συνολικά ονομάζουμε 'handling'. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί νομίζω, είναι τι κάνει το αυτοκίνητο όταν βρίσκεται στα απόλυτα όρια της πρόσφυσης, δηλαδή στο σημείο που το λάστιχο παύει να παρέχει πρόσφυση στην κατεύθυνση που ορίζει το τόξο της στροφής. Εννοείται ότι αυτό το όριο καλό είναι να είναι κατά το δυνατόν υψηλότερα, σε απόλυτες τιμές g, αν και αυτό δεν το θεωρώ ουσιώδες.
Όταν λοιπόν μπούμε σε μια οποιαδήποτε στροφή, τη στιγμή που έχει φορτιστεί η μπροστινή ανάρτηση, το ιδανικό προσθιοκίνητο θα πρέπει να κρατήσει τους μπροστινούς τροχούς ακριβώς πάνω στο τόξο στροφής, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση προς τα έξω (προς την εφαπτομένη του κύκλου). Το πίσω μέρος τώρα, θα πρέπει να παρουσιάσει την ανάλογη ενδοτικότητα, αποφορτίζοντας τον εξωτερικό τροχό, ώστε το αυτοκίνητο να ντριφτάρει πάνω στο τόξο στροφής. Αυτό προϋποθέτει βέβαια χαρακτηριστικά παθητικής (τουλάχιστον) τετραδιεύθυνσης του πίσω άξονα, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσες διατάξεις δίνουν τέτοια χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι θα προτιμούσα και οι δύο πίσω τροχοί να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το έδαφος. Κανείς δεν πρόκειται να με πείσει ότι η σταθερότητα του πίσω άξονα είναι η ίδια όταν το αυτοκίνητο στρίβει σαν τρίκυκλο. Η σπουδαιότητα αυτής της παραμέτρου θα φανεί παρακάτω.
Η παράμετρος του 'ζυγίσματος' έχει να κάνει με το ρυθμό που ο κάθε άξονας αντιδρά υπό πίεση. Παραπάνω αναφέρθηκα στην 'φόρτιση' της μπροστινής ανάρτησης. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ένα 'κούτσουρο' που φορτίζει τον μπροστά εξωτερικό τροχό ελάχιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, αποκλείεται να έχει σωστό 'ζύγισμα' για να μη μιλήσουμε για προβλεψιμότητα. Οι κλίσεις πρέπει να είναι περιορισμένες, αλλά υπαρκτές και αναλογικές.
Μέσα στη στροφή τώρα, θα πρέπει η συμπεριφορά του 'διαβήτη' που περιέγραψα προηγουμένως να είναι ανάλογη με το ποσοστό του γκαζιού που δίνουμε. Ευθέως ανάλογη! Και για όσους δεν κατάλαβαν, εννοώ ότι το αυτοκίνητο θα πρέπει να συμπεριφέρεται όπως θα περιμέναμε από ένα πισωκίνητο: περισσότερο γκάζι = περισσότερη 'υπερστροφή'!
Τα (απότομα) φρένα ή το άφημα του γκαζιού μέσα στη στροφή, θα πρέπει να αποσταθεροποιούν τον πίσω άξονα σε τέτοιο βαθμό ώστε να 'ισιώνουν' οι τροχοί, εκατοστό παραπάνω! Τα ανάποδα μπορεί να είναι θεαματικά αλλά στοιχίζουν και σε χρόνο και σε λάστιχα! Εδώ είναι που παίζει ρόλο η επαφή του πίσω εσωτερικού τροχού με το οδόστρωμα. Το ομαλό φρενάρισμα στη στροφή πάλι θα πρέπει απλώς να επιβραδύνει το αυτοκίνητο, διατηρώντας το πεισματικά στην ιδανική τροχιά.
Στην περίπτωση που βρεθεί ένα εμπόδιο στη στροφή (π.χ. μια λακούβα, σε άλλες χώρες βέβαια, όχι στην Ελλάδα που είναι ανύπαρκτες!), ή έχουμε υποτιμήσει/υπερεκτιμήσει την καμπυλότητα της στροφής, το αυτοκίνητο θα πρέπει να μπορεί να αλλάζει στιγμιαία κατεύθυνση χωρίς να αποσταθεροποιείται. Αυτό προϋποθέτει τόσο ένα γρήγορο τιμόνι, όσο και γρήγορο turn-in. Εδώ θα πρέπει να βρεθεί η ιδανική γραμμή ανάμεσα στην άμεση αντίδραση και στην προοδευτικότητα που λέγαμε πιο πάνω.
Το τιμόνι είναι καλό να είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε έννοια torque steering. Θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με άμεση όμως πληροφόρηση γύρω από τη θέση της ευθείας και μικρομετρική ακρίβεια στις υψηλές ταχύτητες. Αν με ρωτάτε θα προτιμούσα να μην είναι καθόλου υποβοηθούμενο, ή ίσως μόνο σε ταχύτητες κάτω των 20km/h.
Τα τελευταία θέματα, της άνεσης και της ευαισθησίας σε αλλαγή συνθηκών δεν θα με απασχολήσουν πολύ, γιατί θεωρώ αυτονόητο ότι το αυτοκίνητο δεν θα πρέπει να είναι έρμαιο ταλαντώσεων σε συνεχόμενα σαμαράκια, π.χ., και βέβαια δεν θα πρέπει να αλλάζει συμπεριφορά αν βάλω καταλάθος λίγο μικρότερη πίεση στα λάστιχα μπροστά ή πίσω.
Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι, ελπίζω όχι! Περιμένω εναγωνίως τα σχόλιά σας!
Πως είπατε; Ποιό είναι αυτό το ιδανικό αυτοκίνητο κατ'εμέ; Δυστυχώς δεν υπάρχει... Αυτό που οδηγώ είναι αρκετά κοντά και σίγουρα θα γίνει καλύτερο στο μέλλον. Νομίζω όμως ότι αρκετά αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν έτσι όπως περιγράφω, με μερικές μελετημένες παρεμβάσεις!
-
Θα μιλήσω γι'αυτό που έχω: Renault Clio II Phase II 1.2 16v Dynamique
Πρόσφυση: 10
Χαρακτηριστικά θα πω ότι καταφέρνει σε μέτριο οδόστρωμα να ξεκινήσει με την πρώτη στον κόφτη χωρίς να σπινάρει ΚΑΘΟΛΟΥ. Το έχω κάνει με συνοδηγό μέσα, αλλά και σε μια κοντρίτσα που βάλαμε προ καιρού με τα παιδιά από το Ηράκλειο. Τα Continental PremiumContact 185/55R15 82H που φοράει (από τη μάνα του), σε συνδυασμό με την πολύ προσεκτικά μελετημένη ανάρτησή του, με έχουν εντυπωσιάσει.
Ζύγισμα: 10
Απολύτως ουδέτερο, με τις αντιδράσεις του κυρίως να προκαλούνται από τον ίδιο τον οδηγό. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ανεκτικό στις απότομες μεταφορές φορτίου. Ωστόσο, όπως γράφω παρακάτω, η υπερστροφή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του.
Ρυθμισιμότητα: 10
Ανάλογα με την περίπτωση, αρκεί το άφημα του γκαζιού ή προσεκτικό τσίμπημα των φρένων για να κλείσει την τροχιά του ή να διώξει γλυκά την ουρά του, βοηθώντας πολύ στην τοποθέτηση ή στην αποφυγή αγοράς αγροτεμαχίου. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι το πόσο θα διώξει την ουρά καθορίζεται από το πώς και πόσο θα φρενάρει ο οδηγός πάνω στη στροφή.
Προβλεψιμότητα: 9
Ανεξαρτήτως συνθηκών, δεν αιφνιδιάζει ποτέ τον οδηγό του. Το φρενάρισμα πάνω στη στροφή, ανάλογα με την ένταση του φρεναρίσματος, την ταχύτητα που έχει το αυτοκίνητο και το πόσο κλειστή είναι η στροφή, είτε οδηγεί σε κλείσιμο της τροχιάς είτε σε υπερστροφή, η οποία όμως ελέγχεται πολύ εύκολα.
Προοδευτικότητα: 10
Έχω ντριφτάρει με ταχύτητες που μόνο μια-δυο φορές στο παρελθόν αποτόλμησα και οι αντιδράσεις του ήταν πολύ γλυκές και προοδευτικές. Δεν είμαι κανένας μεγάλος χεράς, απλά το Clio είναι άψογα στημένο και επιτρέπει 'ηρωισμούς'.
Αμεσότητα: 9
Χάρη στην εξαιρετική ακαμψία του πλαισίου, δεν υπάρχει καμία απολύτως υστέρηση στην εκτέλεση των εντολών του οδηγού, ενώ η γραμμικότητα της απόκρισής του είναι αξιοθαύμαστη. Δεν βάζω 10, γιατί το (σωστά ζυγισμένο και όχι υπερβολικά ελαφρύ) τιμόνι θα ήθελα να είναι πιο γρήγορο.
Πληροφόρηση: 9
Πάντα γνωρίζεις πού κοιτάνε οι ρόδες σου, τι κάνει το αυτοκίνητο, πότε θα διώξει μούτρα ή ουρά και με τι ρυθμό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στις χαμηλές ταχύτητες η αίσθηση του τιμονιού είναι λίγο τεχνητή. Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με τα μυστικοπαθή τιμόνια των Fiat Stilo και Punto, γι'αυτό και του δίνω τόσο υψηλή βαθμολογία.
Άνεση: 10
Άψογη απορρόφηση των κραδασμών και των ανωμαλιών του οδοστρώματος, ενώ και το ταξίδι είναι πολύ ήσυχο, ακόμα και με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.
Ευαισθησία σε αλλαγές συνθηκών: 10
Ό,τι ακριβώς ισχύει για το στεγνό ισχύει και για το βρεγμένο, απλά πρέπει να προσέχεις το ενδεχόμενο της εκδήλωσης υδρολίσθησης. Είναι, φυσικά, ασφαλέστατο.
-
Φιλε Vasilios,
θεωρω γενικοτερα το αμαξι (Leon CupraR +PSS9 +Revo ECU) και σαφως το σασι ειδικοτερα, απο τα καλυτερα στην αγορα, διοτι ειμαι συνεπιβατης σε αυτο το αμαξι που κατεχει κολλητος, και στις διαφορες κοντρες που γινονται κατα καιρους με S2000 & TypeR η εισοδος-εξοδος-σταθεροτητα μεσα στη στροφη και στην ευθεια ηταν σε καθε περιπτωση αισθητα ανωτερες.
Ειδικα το S2000 θελει χερια οχι μαλακιες, ο κωλος του ειναι πολυ παιχνιδιαρης, και δεν πρεπει να τραμαζεις οταν το οδηγεις στο οριο.
Ρυθμιζομενη η PSS9 στο 1 (το σκληροτερο) το αμαξι ειναι καρτ. Η λεξη κλισεις ειναι σχεδον ανυπαρκτη. Και ομως, το σασι δειχνει οτι συνεργαζεται αψογα καθως ουτε ψαρεματα στις εξοδους των στροφουν εχουμε ουτε δεν μπορει να βαλει τα αλογα κατω, (ασχετα αν το traction control βαραει ακομα και στην 4η ταχυτητα! , εμμ, 40 κιλα ροπης ειναι αυτα! )
Καλα, για τις ιδιες τις κοντρες δεν πολυ ασχολειται μαζι τους, καθως η διαφορα ροπης κυριως ειναι η διπλασια.
-
Εν συντομια(δεν λατρευω το γραψιμο στον υπολογιστη...)
α)Το προβλημα με τον ορο 'το καλυτερο προσθιοκινητο' ειναι οτι δεν μπορει να χαρακτηρισει το καλυτερο αυτοκινητο συνολικα.Κατι που δεν θα ισχυε αν γραφαμε για το 'καλυτερο πισωκινητο'..και αυτο δηλωνει οτι τα προσθιοκινητα αυτοκινητα ειναι ενας συμβιβασμος α priori.Προσοχη ,δεν συνεπαγεται οτι ενα προσθιοκινητο ειναι ενα κακο αυτοκινητο αλλα ειναι απο μονο του δηλωτικο ενος μεγαλου συμβιβασμου.
β)Λογω του παραπανω ενα καλο προσθιοκινητο ειναι ενα ΦΘΗΝΟ προσθιοκινητο...Ποιος μας αναγκασε να μοιραζεται ο ιδιος αξονας το στριψιμο αλλα και την επιταγχυση??????
ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!!
γ)Τα προσθιοκινητα φτιαχτηκαν οχι για να ειναι σπορτιφ αλλα ευκολοσυντηρητα ευκολοοδηγητα φτηνα στη κτηση,λειτουργικα εργαλεια(πλεονασμος!!!!)
δ)Η αναγκη μας εκανε να συζηταμε για κατι εκ προιμιου αναποδο !!!
ε)Μην παρεξηγηθω δεν μιλαω για επιμερους τεχνικα τρικ που μπορουν να σωσουν την κατασταση αλλα για τη βασικη δομη.Ενα προσθιοκινητο δεν μπορει εξ ορισμου να δωσει υπερστροφη ισχυος δεν μπορει να απομονωσει το τιμονι απο ανεπιθυμητες ροπες,δεν μορει να εχει ορθη κατανομη μαζων...
Επισης απο οσο γνωριζω κανενας δεν εχει τολμησει το αναποδο κινητηρας πισω κινηση μπροστα!!!!!!!(ωπ ωπ παναγια μου)
Τελος υπαρχουν αρκετα προσθιοκινητα που κανουν καλα τη δουλεια τους ,με τα προβληματα τους μεν αλλα αξιομαχα δε.Οπως το παλιο μινι τα 106 οι ελαφριες φθηνες (οποτε παλιες χεχε )Αλφα ,μην περιμενουμε ομως τελειοτητα, καλλιτεχνια ,αψογα υπερσχεδιασμενα τευτονικα τεκνα... (ειρωνια δις)Υ.Γ.1 Δεν ειμαι ντετερμινιστης του στυλ τελειοτερο,το ιδανικο....να αγαπαμε τα αυτοκινητα με τα ελλατωματα τους
Υ.Γ.2 Δεν απαντησα πληρως αλλα ανεφερα απλως ενα point για τη κουβεντα....
Υ.Γ.3Παντως ειναι σπουδαια η προσπαθεια (καπως σισυφικη)των μηχανικων να στησουν γρηγορα προσθιοκινητα..... -
Το 306 race νομίζω πως πρέπει να είναι το καλύτερο για την ελλάδα.Ένα μεγάλο ραλύ, το ίδιο παιχνιδιάρικο, κάνει επίσης ότι σκεφτείς,και είναι πιο 'σιγουρο' στα πολλά.Κρίμα που δεν κυκλοφορήσαν αρκετά
Γενικά, τα χόντα πρέλιουντ, με τα διάφορα 'κόλπα' πρέπει να προταγωνιστούν, όπως τουλάχιστον λέει και ο setright -
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
Πάντως περίμενα από τα παιδιά με τα Rallye να έχουν αφηνιάσει, τι γίνεται και δεν εμφανίστηκαν ακόμα δεν ξέρω... Βαγγέληηηηηη!!!!!! Νίκοοοοοοοο!!!!!Φιλε Vasilie.. Εγω δεν απαντησα γιατι δεν εχω να πω κατι.
Για το πιο ειναι το καλυτερο μπροστοκινητο, σιγουρα δεν μπορω να απαντησω. Εχω να οδηγησω πολλα ακομα για να εχω ολοκληρωμενη και τεκμηριωμενη αποψη.
Οσο για το πιο εχει το καλυτερο πλαισιο, που για εμενα εκει ειναι ολο το θεμα, με ποια ιδιοτητα να απαντησουμε? Ποιοι και ποσοι απο εμας μπορουμε να κρινουμε ΣΩΣΤΑ ποσο καλο ειναι ενα πλαισιο?
Και σιγουρα οι αδυμαμιες του πλαισιου δε φαινονται με ενας αδυναμο κινητηρα.
Αυτο που σιγουρα μπορω να πω, ειναι οτι το 106 δεν εχει το θεϊκο πλαισιο που του προσδιδαν τα περιοδικα. Ειχα γραψει ενα -μεγαλο- γραμμα να στειλω σε καποιο περιοδικο γυρω απο αυτο το θεμα, αλλα.. τι θα καταλαβω? Το πολυ πολυ να με κατηγορησουνε οτι λεω εξυπναδες.Παντως, θεωρω οτι μεσα στα ΚΑΛΑ προσθοκινητα αυτοκινητα μια θεση κατεχει και το 106, και το 205, και το Williams, και το 306. Καθως επισης δεν πρεπει να ξεχναμε και την Elan.
Στιβαρα πλαισια εχουν -ή ακουγεται οτι εχουν- τα 307, focus, mini ... Και οτι εχει καλο πλαισιο, ειναι μια καλη βαση -η βασικη προϋποθεση, πανω απ'όλα τ'αλλα- για ενα καλο αυτοκινητο.Το ξερω οτι δεν απαντησα στο ζητουμενο, αλλα...
-
Και μιας και διαβασα και τη 2η σελιδα των απαντησεων -δεν προσεξα οτι υπηρχε και 2η σελιδα- ειδα οτι η γνωμη μου ως προς τα προσθοκινητα που αξιζουν συμπιπτει με τη γνωμη αλλων συνομιλητων. Με λιγα λογια, μιλαμε για καποια αυτοκινητα οροσημα, που η αξια τους ειναι αδιαμφισβητητη.
Θα διαφωνησω ομως σε κατι με το φιλο Soto_Leon20VT...
Πως συμπαιρενουμε οτι ενα αυτοκινητο (σαν αυτοκινητο ομως, κι οχι σαν υπολογιστης) εχει τη δυνατοτητα να περασει την δυναμη του στο δρομο, απο τη στιγμη που οπως λες 'το traction control βαραει ακομα και στην 4η ταχυτητα' ...
Νομιζω οτι σωστο συμπερασμα για πλαισιο, αναρτησεις κλπ μπορει να βγει μονο αν εξετασουμε τις δυνατοτητες τους χωρις τη βοηθεια αλλων παραγοντων.
Το ιδιο ισχυει και για την 147GTA ας πουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ.. Δεν υποννοω οτι δεν ειναι καλα αυτοκινητα. Απλα πιστευω οτι με τα ηλεκτρονικα βοηθηματα σε λειτουργια δεν βγαινουν ασφαλη συμπερασματα για το ζητουμενο μας. -
Λοιπον, κατ' εξοχην ειμαι εχθροσ των προσθιοκινητων αυτοκινητων.
θεωρω πωσ η οδηγηκη απολαυση που προσφερουν, ειναι μιδαμηνη, συγκρινομενη με αυτη που προσφερουν τα 4Χ4 ωσ ενα βαθμο, και κυριωσ τα πισωκινητα. Παρολα αυτα λογω τησ ιδιοτητασ μου (ειμαι στο χωρο του αυτοκινητου) εχς οδηγησει ολα τα 'mainstream hot hatches' 106 gti, 306 gti race, punto gt και hgt, mini cooper s, και Civic type R. κανενα απο αυτα, εκτος απο το type r, δεν με εντυπωσιασε.
Πριν κανενα διμινο, οδηγησα το Octavia RS Abt. μπορω να πω πως απλα εμεινα εκπληκτος. ι μουρη βιδωμενη στο δρομο, ελαχιστη υποστροφη ευκολα ελεγχομενη με στιγμιαιο αφημα του γκαζιου και απλα εκπληκτικο κρατημα. 0-100 μιλαμε για λιγοτερο απο 6.7 δ/λ, φρενα απιστευτα και γενικα φοβερο συνολο. Δυο μηνες μετα, ωρισκομαι στην ευχαριστη θεση να σας πω πως αγορασα ενα και ειμαι πολι ευχαριστημενος. πολι διασκεδαστικο και καθε φορα ποθ μπενω μεσα ιμε με ενα χαμογελο...και δεν ειναι οτι μου λειπουν οδηγηκεσ εμπειριες, για να χαιρομαι με οτιδηποτε.Πολλοι ισως πειτε πως το ιποστηριζω γιατι το εχω. η διαφορα ειναι πως το εχω, ακριβωσ επειδη πιστεβω ποσ ειναι το καλυτερο.
Συγχωρηστε τα ορθογραφικα αλλα εχω συνηθησει να γραφω με αγγλικοθσ χαρακτηρες.
Υ.Γ. και σε εμφανισι ινε φοβερο
-
Ο χρήστης Nikos_bugsR έγραψε:
Θα διαφωνησω ομως σε κατι με το φιλο Soto_Leon20VT...
Πως συμπαιρενουμε οτι ενα αυτοκινητο (σαν αυτοκινητο ομως, κι οχι σαν υπολογιστης) εχει τη δυνατοτητα να περασει την δυναμη του στο δρομο, απο τη στιγμη που οπως λες 'το traction control βαραει ακομα και στην 4η ταχυτητα' ...
Νομιζω οτι σωστο συμπερασμα για πλαισιο, αναρτησεις κλπ μπορει να βγει μονο αν εξετασουμε τις δυνατοτητες τους χωρις τη βοηθεια αλλων παραγοντων.
Το ιδιο ισχυει και για την 147GTA ας πουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ.. Δεν υποννοω οτι δεν ειναι καλα αυτοκινητα. Απλα πιστευω οτι με τα ηλεκτρονικα βοηθηματα σε λειτουργια δεν βγαινουν ασφαλη συμπερασματα για το ζητουμενο μας.Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου.
Πραγματι, 40 κιλα ροπης ειναι παρα πολυ δυσκολο να περασουν στο δρομο με φουλ γκαζι. Δεν νομιζω οτι υπαρχει αμαξι που να μπορει να το κανει αυτο ακομα και με μπλοκε. Εδω ειναι που τα αυτοκινητα ξεχωριζουν, ακομα και το focus RS (Το καλυτερο FWD), σιγουρα σπιναρει στις εξοδους αν του αυξησεις τη ροπη στα 40 κιλα.
Νομιζω οτι για το Leon CupraR με 1000 ευρω εχεις και το μπλοκε. Παντως το σιγουρο ειναι οτι οσο τα αλογα και η ροπη ανεβαινουν, τα καλουδια που θα σου προσφερουν και το αναλογο handling ανεβενουν εκθετικα στο κοστος!
-
Ας πω κι εγώ την (εντελώς υποκειμενική) άποψή μου.
Για μένα ένα καλό αυτοκίνητο (και δεν ξεχωρίζω το που μεταδίδεται η κίνηση) είναι κάποιο που θα δίνει στον οδηγό την δυνατότητα ελέγχου του σε κάθε περίπτωση (μέσα στα όρια της λογικής, όχι με 100 σε φουρκέτα-εκεί δεν σε σώζει τίποτα). Γι'αυτό δεν θεωρώ καλά (από οδηγική άποψη) αυτοκίνητα όπως το Golf, την 316 και μερικά άλλα που έχουν μονοδιάστατα υποστροφική συμπεριφορά, χωρίς να δίνουν το περιθώριο στον οδηγό να παρέμβει. Το ίδιο ισχύει και για αυτοκίνητα με μονοδιάστατα υπερστροφική συμπεριφορά (απλά δεν μυ έρχεται κανένα).
Η σωστή οδική συμπεριφορά θα πρέπει να είναι μια τάση προς την ελαφρά υπερστροφή, που να εκδηλώνεται προοδευτικά. Διότι όταν φεύγει το μπροστά μέρος δεν έχεις τιμόνι (και μπορεί να βρεθείς εκτός δρόμου), ενώ όταν φεύγει το πίσω (παρόλο που διορθώνεται πιο δύσκολα) έχεις τιμόνι και είναι πιο πιθανό να κάνεις τετ α κε (και να μείνεις πάνω στον δρόμο) παρά να βρεθείς στο χαντάκι...Το βασικό όμως είναι να μπορείς να παρέμβεις στο πως θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο.
Επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι και η άνεση. Ας μην το παραβλέπουμε.
Και να μην ξαχάσω τον δυνατό και ροπάτο κινητήρα που θα αναδείξει το πλαίσιο.Γι'αυτούς τους λόγους διάλεξα το 206 1,6. Το μόνο που θα ήθελα είναι να ήταν λίγο πιο γλυκό στην αποσταθεροποίηση του πίσω μέρους, αλλά (πέραν του ότι μιλάμε για πταίσμα) δεν φταίει πάντα αυτό (και το έχω μόνο 5 βδομάδες...που να κλείσουμε και χρόνο )
-
Ο χρήστης Nikos_bugsR έγραψε:
Φιλε Vasilie.. Εγω δεν απαντησα γιατι δεν εχω να πω κατι.
Για το πιο ειναι το καλυτερο μπροστοκινητο, σιγουρα δεν μπορω να απαντησω. Εχω να οδηγησω πολλα ακομα για να εχω ολοκληρωμενη και τεκμηριωμενη αποψη.Το πρόβλημα ξεκινά από την δική μου αρχική περιγραφή του θέματος, που έδωσε σε πολλούς την λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για θέμα-ψηφοφορία για το ποιό είναι το καλύτερο προσθιοκίνητο.
Η πραγματική διάσταση του θέματος είναι ποια συμπεριφορά προσθιοκίνητου προτιμά ο καθένας και για ποιο λόγο. Βέβαια αν υπάρχει κάποιο υφιστάμενο μοντέλο που να καλύπτει τις ανησυχίες του, μπορεί κανείς να το αναφέρει.
-
Ο χρήστης gto250swb έγραψε:
α)Το προβλημα με τον ορο 'το καλυτερο προσθιοκινητο' ειναι οτι δεν μπορει να χαρακτηρισει το καλυτερο αυτοκινητο συνολικα.Κατι που δεν θα ισχυε αν γραφαμε για το 'καλυτερο πισωκινητο'..και αυτο δηλωνει οτι τα προσθιοκινητα αυτοκινητα ειναι ενας συμβιβασμος α priori.Προσοχη ,δεν συνεπαγεται οτι ενα προσθιοκινητο ειναι ενα κακο αυτοκινητο αλλα ειναι απο μονο του δηλωτικο ενος μεγαλου συμβιβασμου.
Δεν μιλάμε για το καλύτερο αυτοκίνητο συνολικά, αυτό θα ήταν ουτοπικό. Μιλάμε για την καλύτερη προσθιοκίνητη συμπεριφορά, όπως την καταλαβαίνει καθένας.
Όλα τα αυτοκίνητα είναι προϊόντα συμβιβασμού...
β)Λογω του παραπανω ενα καλο προσθιοκινητο ειναι ενα ΦΘΗΝΟ προσθιοκινητο...Ποιος μας αναγκασε να μοιραζεται ο ιδιος αξονας το στριψιμο αλλα και την επιταγχυση??????
ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!!Όχι βέβαια... Πρόκειται για διαφορετική σχεδιαστική επιλογή. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα δεν είναι εδώ ο χώρος για να συζητηθούν.
γ)Τα προσθιοκινητα φτιαχτηκαν οχι για να ειναι σπορτιφ αλλα ευκολοσυντηρητα ευκολοοδηγητα φτηνα στη κτηση,λειτουργικα εργαλεια(πλεονασμος!!!!)
Φαίνεται ότι οι αγωνιστικές Xsara και 306 Maxi είχαν διαφορετική γνώμη όταν κατατρόπωναν τους τετρακίνητους αντιπάλους τους στις ασφάλτινες ειδικές των rallye. Έπρεπε να αλλάξει ο κανονισμός για να γίνουν λιγώτερο ανταγωνιστικά.
δ)Η αναγκη μας εκανε να συζηταμε για κατι εκ προιμιου αναποδο !!!
Βλέπε και παραπάνω. Δεν πείθομαι ότι ένα πισωκίνητο (ή ακόμα και τετρακίνητο) έχει απαραίτητα καλύτερο handling από ένα προσθιοκίνητο.
ε)Μην παρεξηγηθω δεν μιλαω για επιμερους τεχνικα τρικ που μπορουν να σωσουν την κατασταση αλλα για τη βασικη δομη.
Ενα προσθιοκινητο δεν μπορει εξ ορισμου να δωσει υπερστροφη ισχυος δεν μπορει να απομονωσει το τιμονι απο ανεπιθυμητες ροπες,δεν μορει να εχει ορθη κατανομη μαζων...
Το πρώτο είναι αδύνατο βέβαια, τα άλλα δύο όμως είναι θέμα σχεδιασμού.
Τελος υπαρχουν αρκετα προσθιοκινητα που κανουν καλα τη δουλεια τους ,με τα προβληματα τους μεν αλλα αξιομαχα δε.Οπως το παλιο μινι τα 106 οι ελαφριες φθηνες (οποτε παλιες χεχε )Αλφα ,μην περιμενουμε ομως τελειοτητα, καλλιτεχνια ,αψογα υπερσχεδιασμενα τευτονικα τεκνα... (ειρωνια δις)
Εσύ ποια θεωρείς 'καλλιτεχνικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα'.
Υ.Γ.2 Δεν απαντησα πληρως αλλα ανεφερα απλως ενα point για τη κουβεντα....
Και πολύ καλό point μάλιστα...
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
Εσύ ποια θεωρείς 'καλλιτεχνικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα'.??
Αξιζει μαλλον ενα αλλο topic για μια συζητηση ,πανω στον ορισμο ενος masterpiece στο χωρο του αυτοκινητου αλλα και της τεχνης...
Μπορω να αναφερω μερικες 'αιχμηρες' φρασεις,που παρουσιαζουν και λογοτεχνικο ενδιαφερον...
'the painting is an attempt to establish a **meaningful relationship **between a **primary form **and the objects types''Fuctional expression.....????'
Α, κι ενα αποσπασμα απο ενα βιβλιο αξιο να το εχει καπoιος στο 'πνευματικο οπλοστασιο' του.'art always serves beauty,and beauty is the joy of possessing form,and form is the key to organic life since no living thing can exist without it,so that every work of art including tragedy,witnesses to the joy of existence...'
Boris Pasternak 1958
'Doctor Zhivago'
Αυτο το καταραμενο joy of existence....(απο βιβλιο και με την καταλληλη εγγλεζικη προφορα ακουγεται σαν ψαλμος...)
Μπορει ενα αυτοκινητο να γινει τεχνη...'key to organic life'?????
Φιλτατε λοιπον θα με αναγκασεις να σου επιστρεψω το ερωτημα για να σε ρωτησω εγω με τη σειρα μου, ολες οι σχεδιαστηκες φιλοσοφιες μπορουν κατα τη γνωμη σου να οδηγησουν στην καλλιτεχνια.???
Ειναι τοσο ευκολη η αποστροφη 'αλλη σχεδιαστικη φιλοσοφια...'??Υ.Γ. Για το θεμα 306Μαxi vs WRC ,ηταν ευστοχο αλλα επιφυλασομαι για ανταπαντηση
-
Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά κριτήρια κάποιο υποστηρίζουν ότι κάποιο αυτοκίνητο είναι καλύτερο από κάποιο άλλο χωρίς να το έχουν οδηγήσει ποτέ Άρα θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του Nikos_bugsR και τα λεγόμενα του The_Dude, ας μιλαμε για αυτοκίνητα που έχουμε οδηγήσει και ας τεκμηριώνουμε τις αποψεις μας.
Φίλε Sotos_Leon20VT δεν ξέχασα το Cupra, απλά (για να ενισχύσω και τα παραπάνω) δεν το έχω οδηγήσει ποτέ. Έχω μπεί μόνο στα Μέγαρα συνοδηγός σε ένα 'μικρό' 180άρι που δεν νομίζω ότι έχει σχέση. Επίσης, νομίζω ότι μιλάμε για 'μαμά΄αυτοκίνητα και όχι για κάπια όπως το δικό σου που με PSS9 και πολλά λεφτά σε after market mods.
-
Φιλε MarWax στα μεγαρα εχεις μπει με το δικο μου 180αρι!!
Απλα εβαλα προγραμμα της Seat Force τωρα - καμια σχεση με πριν- καμια σχεση φυσικα σε αισθηση και με το cupraR. Το cupraR που αναφερθηκα ειναι αυτο του Θοδωρη στο GTC.
Εχεις δικιο που λες οτι θα πρεπει να συγκρινουμε τα παντα μαμα. Απλα η μεταμορφωση με την PSS9 ηταν τοσο μεγαλη, ειδικα οταν το οδηγουσα στα μεγαρα το τιμονι ηταν πραγματικα ξυραφι!!
-
ena tha pw.....ALFA ROMEO G T A 3.200cc 250hp v6
den xriazonte leptomeries (gia osous kseroune katalavenoune ti ennow) -
Ηχητικο και οπτικο κοσμημα ...
-
Enas alla Leon..ma fisika ti allo apo ena rallye!!!An sou dothei i efkeria na to odigiseis..min distaseis...einai monadiko...korifaia odigisi..sport..kratima teleio...k apo dinami..!!!
-
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω απόσπασμα από ξένο περιοδικό. Μπορείτε να μαντέψετε σε ποιο αυτοκίνητο αναφέρεται; (όσοι διαβάζουν το περιοδικό, ας μην αποκαλύψουν το 'μυστικό'!).
'Their snub noses snuck into the corner with complete correspondence to the steering wheels' movements, no more, no less, no delay, no response-graph distortion. Their equally snub tails followed through with a point-to-the-apex attitude, quelling any sniff of understeer, interacting transparently. Easing off the power just tucks the nose in a little more, by exactly the amount eased off. There's no momentous build-up of yaw forces; we're not into pulse-pounding lift-off oversteer here. I can't think of a heated supermini with cleaner, purer, more involving handling.'
Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή περιγραφή ενός τέλεια στημένου προσθιοκίνητου.
Το "καλύτερο" προσθιοκίνητο!