-
Τα διαστήματα αλλαγής λαδιών έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια.
Είναι λόγω καλύτερων λαδιών ή/και μηχανικών μερών, ή επειδή θέλουν οι κατασκευαστές να εμφανίζουν μεγαλύτερα μεταξύ αλλαγών διαστήματα?
Ελπίζω το 1ο. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας. Αντέχουν τα λάδια 15-20 χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ αλλαγών, που προτείνουν μερικοί κατασκευαστές?
-
Είναι λόγω καλύτερων λαδιών ή/και μηχανικών μερών, ή επειδή θέλουν οι κατασκευαστές να εμφανίζουν μεγαλύτερα μεταξύ αλλαγών διαστήματα?
Ελπίζω το 1ο. Θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας. Αντέχουν τα λάδια 15-20 χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ αλλαγών, που προτείνουν μερικοί κατασκευαστές?
-
-
Απλώς θέλω να προσθέσω σε αυτά που έγραψες και την πίεση των διεθνών οργανισμών στους κατασκευαστές ώστε να μειωθούν τα απόβλητα λαδιών, για οικολογικούς λόγους. Έτσι οι κατασκευαστές προσπαθούν να επιτύχουν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των αλλαγών λαδιών.
-
Κάθε όποτε το λέει ο κατασκευαστής και για τον συγκεκριμένο τύπο λαδιού που δίνει για το κάθε αυτοκίνητο.
-
Αν ειναι καποιος καχυποπτος μπορει να βαλει πολλα με το νου του.. Εμενα αυτο που δε μου αρεσε ειναι οτι οταν πηγαινες και αγοραζεις ενα καινουργιο αυτοκινητο σου λενε αλλαγη λαδιων καθε 20.000 km, αλλα το βιβλιαρακι του κατασκευαστη λεει οτι οταν το αυτοκινητο κινειται μεσα σε πολη και η κινηση του ειναι στυλ ταξι (πορτα - πορτα), τοτε πηγαινεις νωριτερα (καθε 15.000 π.χ.). Πιθανοτατα να εχουν βγει και καλυτερα λαδια. Στην αλφα, βαζουμε ενα της Selenia που ειναι και καλα για Alfa romeo, το οποιο λεει αλλαγη λαδιων καθε 20.000km! Ειναι ευνοητο οτι ποτε δεν το ειδα να γινεται αυτο! οχι τιποτε αλλο! Απλα συνεχεια ημουν με ενα τετοιο τενεκεδακι και συμπληρωνα!
Και για να απαντησω στο ερωτημα σου: Εσενα τι σε χαλαει να πηγαινεις πιο συχνα να τα αλλαζεις ? Better safe than sorry!
(επισης ασχετο: μια ερευνα που ειχε διεξαγει το ΕΜΠ παλαιοτερα στα λαδια και ειχε πει λιγο πολυ οτι ολα ειναι τα ιδια, ισχυει? γιατι αν ειναι ετσι απαντα σε πολλα ερωτηματα!) -
Ο χρήστης tm έγραψε:
(επισης ασχετο: μια ερευνα που ειχε διεξαγει το ΕΜΠ παλαιοτερα στα λαδια και ειχε πει λιγο πολυ οτι ολα ειναι τα ιδια, ισχυει? γιατι αν ειναι ετσι απαντα σε πολλα ερωτηματα!)
Ίσχύει!!! Μιλώντας για λάδια που ανήκουν στην ίδια κατηγορία τιμής, είναι σχεδόν ολόϊδια ως προς τη βάση τους και με παραλλαγές μόνο ως προς τα πρόσθετα.
-
Τι γίνεται όμως και με τον χρόνο αλλαγής?
Στην αντιπροσωπεία και στο βιβλίο λέει 20.000 χιλ, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να αλλάζονται και κάθε 8-10 μήνες ασχετα αν έχουν συμπληρωθεί τα χιλιόμετρα. -
Από χημική άποψη και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα ισχύει ο μέσος όρος των 10000 Km για συνθετικά και 7500 Km για μη ή μίγματα, ώστε να αποδίδουν το 100% των ιδιοτήτων τους σε όλο το φάσμα συνθηκών για το οποίο προβλέπονται. Βασική παράμετρος του 'μέσου όροϋ' είναι ο τρόπος χρήσης του κινητήρα και βέβαια αναφέρομαι στα υπάρχοντα στο εμπόριο λάδια.
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Εσενα τι σε χαλαει να πηγαινεις πιο συχνα να τα αλλαζεις ? Better safe than sorry!Μα τσάμπα τα αλλάζεις εσύ τα λάδια???
Ναι με χαλάει αν ΔΕΝ χρειάζεται. Γι' αυτό άνοιξα αυτή τη συζήτηση. Κάνω 30.000χλμ το χρόνο, με το ρενώ που ο κατασκευαστής έλεγε κάθε 5000, και βάζοντας συνθετικά, υπολόγισε πόσα έδινα το χρόνο μόνο για λάδια!
Τώρα στο καινούργιο (octavia 1.8T) προτείνει κάθε 15000, και δεν λέει πουθενά 'ανάλογα με τον τρόπο χρήσης'. Αλλά έχει μέγιστο χρονικό διάστημα 1 χρόνο.
Αλήθεια, σε άλλα μοντέλα του group με τον ίδιο κινητήρα, προτείνουν το ίδιο?
-
καθε 5000χλμ ουτε παπακι να ηταν
-
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ. ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΛΜ ΔΟΚΙΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ (ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΛΕΓΕ ΜΕ VW - ΔΙΝΟΥΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ. ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗ ΦΗΜΗ. ΠΟΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ;;;
ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ MICRA (ΝΑΙ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ-ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΩΜΑΛΟΣ , ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ)ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΔΙΩΝ ΚΑΘΕ 5.000 ΧΛΜ (ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΛΑΔΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΠΑΣ ΣΤΑ 7.500)!!!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟ, ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΛΑΔΙΑ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ!!!!ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ...ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ...Ή ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Στην αλφα, βαζουμε ενα της Selenia που ειναι και καλα για Alfa romeo, το οποιο λεει αλλαγη λαδιων καθε 20.000km! Ειναι ευνοητο οτι ποτε δεν το ειδα να γινεται αυτο! οχι τιποτε αλλο! Απλα συνεχεια ημουν με ενα τετοιο τενεκεδακι και συμπληρωνα!
Και εγώ στο Punto μου αυτά βάζω, και στο βιβλίο λέει 15Κ ή 1 χρόνο. Παρ' όλα αυτά στην Fiat επιμένουν αλλαγές κάθε 7,5Κ λόγω χρήσης μέσα στην πόλη. Μες όσους υπεύθυνους συνεργείων μίλησα, τα ίδια μου είπαν, παρόλο που το συγκεκριμένο λάδι δίνει και 5Κ (33%) παραπάνω θεωρητικό χρόνο χρήσης σε σχέση με το χρόνο αλλαγής που ορίζει ο κατασκευαστής.
Πάντως, στα 7,5Κ που αλλάζω τα Selenia 20K, έχει μείνει λιγότερη από την μισή ποσότητα λαδιού μέσα στον κινητήρα σε σχέση με την αρχική ποσότητα, άρα πραγματικά πρέπει να συμπληρώνεις άμα θέλεις να πας μέχρι το θεωρητικό όριο των 15Κ.
Τώρα στο καινούργιο (octavia 1.8T) προτείνει κάθε 15000, και δεν λέει πουθενά 'ανάλογα με τον τρόπο χρήσης'. Αλλά έχει μέγιστο χρονικό διάστημα 1 χρόνο.
Ίσως το κλειδί εδώ να είναι η λέξη 'προτείνει'. Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μας πεις πόσα λίτρα λαδιού υπάρχουν τελικά στον κινητήρα μετά από 15Κ με την ίδια αρχική ποσότητα ( χωρίς να προσθέσεις ενδιάμεσα) και αν τελικά αντί να προσθέτεις ενδιάμεσα είναι καλύτερα να αλλάξεις τελείως τότε. Αυτή είναι και η προσωπική μου άποψη, χωρίς παρεξηγήσεις ελπίζω
-
markvag: για το θέμα της εγγύησης, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα παρουσιαστεί στα 2 χρόνια. Αν μετά από 5 χρόνια και 150.000χλμ ο κινητήρας τα έχει φτύσει, δεν νομίζω να σε καλύψει κανένας. Μάλλον θα σου πουν οτι έχεις σκίσει τον κινητήρα, ότι μπορεί να έκαιγε λάδι και δεν συμπλήρωνες, κλπ
cdro: μα τι παραμύθι των ελληνικών αντιπροσωπειών είναι αυτό για την χρήση μέσα στην πόλη? υποθέτω ότι ο κατασκευαστής προτείνει κάποιο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη διάφορε χρήσεις. Δηλαδή αν ταξιδεύεις εθνική και πάς με 160-180 συνέχεια, αυτό δεν είναι σκληρή χρήση?
Για το συμπλήρωμα λαδιών: αν κάποια στιγμή μείνει η μισή ποσότητα μέσα στον κινητήρα, τότε αυτή η ποσότητα λαδιού νομίζω ότι δουλεύει διπλά, άρα έχουν αντοχή για μισά από τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα. Σίγουρα θα αλλάζω τα λάδια πιό συχνά αν βλέπω ότι έχω κατανάλωση λαδιού, και όχι μόνο να συμπληρώνω.
markvag: για το Μίκρα, μπορούμε να μάθουμε τι αλλαγές προτείνουν σε άλλες χώρες? είμαι 99% σίγουρος ότι θα έχουν μεγαλύτερα διαστήματα.
Θυμάται κανείς για την ιστορία που είχα γράψει με το Renault Clio 1.4 (μοντ. '91). Κατά την εδώ αντιπροσωπεία, service κάθε 10.000χλμ. Το είχα πάρει Αγγλία για κάποιους μήνες και όταν το πήγα εκεί για το 1ο service με κοιτούσαν καλά καλά... δεν καταλάβαιναν γιατί τους το πήγα.
-
στο Seicento μου πρέπει να αλλάζω λάδια κάθε 7500 χλμ. Οταν το είχα πρωτοπάρει, ακούγοντας τις συμβουλές διαφορων φίλων που μου έλεγαν ότι τα πρώτα λάδια πρέπει οπωσδήποτε να τα αλλάξω , το πήγα στο συνεργείο στα 3000 χλμ.
Μου τα άλλαξαν αλλά ο υπεύθυνος εκεί μου είπε:
'Να τα αλλάζεις κάθε 7500 χλμ. Σε παλιότερα αυτοκίνητα τα αλλαζαν νωρίτερα αλλά η τεχνολογία έχει αλλάξει. Από εκεί και πέρα εαν θέλεις να τα αλλάζεις νωρίτερα, τα λεφτά είναι δικά σου '
-
Το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να αλλάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επίσης έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι οι αντιπροσωέίες και τα συνεργεία λένε να αλλάζονται συχνότερα μόνο και μόνο για λόγους κέρδους.
Όταν οι εταιρείες αναφέρουν ότι σε σκληρές συνθήκες λειτουργίας πρέπει τα λάδια ν' αλλάζονται πιο συχνά έννούν τα εξής:
α.Μεγάλες θερμοκρασίες και πολύ σκόνη (γιατί μολύνονται τα λάδια από τη σκόνη που περνάει μέσα στον κύλινδρο)
β.Κίνηση μέσα στην πόλη με πολλές μικρές διαδρομές (γιατί τα λάδια δεν προλαβαίνουν να ζεσταθούν και να μείνουν ζεστά για αρκετή ώρα ώστε να εξατμιστεί η υγρασία που μαζεύουν από τη συμπύκνωση των υδρατμών του αέρα)Κατά τ' άλλα τα διαστήματα αλλαγής των λαδιών αυξάνονται γιατί τα λάδια βελτιώνονται και γιατί η κατασκευή των κινητήρων τελειοποιείται (μικρότερες κατασκευαστικές ανοχές, καλύτερη στεγανοποίηση των κυλίνδρων με αποτέλεσμα να περνάνε λιγότερα καυσαέρια στο κάρτερ και τα λάδια να μολύνονται λιγότερο).
Αν θυμάμαι καλά, υπήρξε ένα μοντέλλο της Ford (κουπέ παραγωγής) που θέλει αλλαγή λαδιών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή κάθε ... 100.000 χλμ.
-
παντως τα selenia δεν νομιζω να ειναι και πολυ καλα λαδια, προτεινοντε καθαρα και μονο για λογους οικονομιας
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
cdro: μα τι παραμύθι των ελληνικών αντιπροσωπειών είναι αυτό για την χρήση μέσα στην πόλη? υποθέτω ότι ο κατασκευαστής προτείνει κάποιο διάστημα λαμβάνοντας υπόψη διάφορε χρήσεις. Δηλαδή αν ταξιδεύεις εθνική και πάς με 160-180 συνέχεια, αυτό δεν είναι σκληρή χρήση?
δεν ειναι παραμυθι των ελληνικων αντιπροσωπειων. στο peugeot το αναφερει το βιβλιο του κατασκευαστη. Ενας απο τους λογους προφανως ειναι οτι ο κινητηρας δουλευει και στην κινηση χωρις να 'γραφει' χιλιομετρα. Σιγουρα τα λαδια δεν τα αλλαζω δωρεαν, αλλα προκειμενου να διατηρησω τον κινητηρα μου σε καλη κατασταση και να αποφυγω δυσαρεστες καταστασεις μετα, ειμαι διατεθημενος να αλλαζω πιο συχνα! και οχι επειδη με προετρεψαν απο το συνεργειο.
Τι τα θες, τι τα γυρευεις! απο τη στιγμη που πας το αυτοκινητο σου στο service, το αφηνεις, δεν σε αφηνουν να εισαι απο πανω και να βλεπεις τι κανουν και πως, τοτε χαιρετισματα! εχω ακουσει ΠΑΡΑ πολλα (φανταζομαι και ολοι εσεις). Αν το 20% απ αυτα ειναι αληθεια τοτε την κατσαμε την βαρκα!!
Εξ' αλλου πιστευω οτι τα ανταλλακτικα εχουν ημερομηνια ληξης... θα πρεπει να εχουν κανει ειδικες μελετες και ερευνες ετσι ωστε τα ανταλλακτικα να χαλανε οταν ακριβως πρεπει! απο καπου πρεπει να βγαλουν λεφτα κι αυτοι, ετσι ?? Αλλιως θα επρεπε να γινουν ολοι γιαπωνεζοι και να βγαζουν ανανεωμενες σειρες καθε 3 μηνες -
egw exw akousei mia allh thewria gia thn ayxhsh tou diasthmatos allaghs ta teleytaia xronia: oi antiproswpeies exontas odhgia na meiwsoun ta kataloipa ths xrhshs twn aytokinhtwn (metaxeirismena lipantika kai alla antallaktika) proxwrhsan se ayth thn allagh kai etsi sta 15.000 xlm exeis gia kathe aytokinhto mono 3-4lt petameno ladi to opoio einai paragontas molynshs enw palia sta 15.000 xlm eixes thn 2plasia h 3plasia posothta...
par ola ayta egw allazw ladia kathe 5-6.000 xlm gia na exw to kefali mou hsyxo
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
markvag: για το θέμα της εγγύησης, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα παρουσιαστεί στα 2 χρόνια. Αν μετά από 5 χρόνια και 150.000χλμ ο κινητήρας τα έχει φτύσει, δεν νομίζω να σε καλύψει κανένας. Μάλλον θα σου πουν οτι έχεις σκίσει τον κινητήρα, ότι μπορεί να έκαιγε λάδι και δεν συμπλήρωνες, κλπΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ. ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ, ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5-6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΜΟΤΕΡ ΤΟΥ ΤΑ ΦΤΥΝΟΥΝ...
CDRO: ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ (Η VW ΛΕΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1 ΛΙΤΡΟ ΣΤΑ 1.000ΧΛΜ!!!-ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΛΜ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΟΤΕΡ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙΑ ) ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΟΥ;; ΤΟ ΛΕΩ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ GOLF (ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΨΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ (ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΗΡΕΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ )
Αλλαγές Λαδιών: κάθε πότε ?