-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Μία ερώτηση γενικής φύσεως και μία εξειδικευμένη:
1. Πόσα χλμ. βγάζει κατά μέσο όρο ένα αμορτισέρ στους Ελληνικούς δρόμους μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση;
2. Τι υπάρχει σε αμορτισέρ για Lancer 1.5L του 2010; Δεν ενδιαφέρομαι για άμεση αλλαγή, αλλά προσπαθώ να βρω κάτι σε aftermarket και οι επιλογές είναι τραγικά περιορισμένες. Ενδιαφέρομαι για ένα πιο σπορ αμορτισέρ, το οποίο θα είναι πιο σκληρό από τα πρώτης τοποθέτησης, αλλά δε θέλω να χαμηλώσω το αμάξι.
Έχω δει τους καταλόγους των Koni, Bilstein και Monroe αλλά καμία από τις 2 εταιρίες δε βγάζει ούτε καν απλά αμορτισέρ για το αμάξι, όχι σπορ. Επίσης η KYB βγάζει το Excel-G (το οποίο μάλλον φοράει ήδη από το εργοστάσιο) το οποίο φυσικά δεν προσφέρει κάποια βελτίωση (ειδικά στην περίπτωση που φοράει ήδη το ίδιο δε θα υπάρχει η παραμικρή διαφορά). Έχω δει ακόμη τον κατάλογο της Gaz Shocks την οποία μου την πρότειναν στο φόρουμ χωρίς φυσικά να βρω κάτι για το συγκεκριμένο Lancer. Είδα ακόμη τα Weitec, αλλά κι αυτών η γκάμα φτάνει μέχρι το Lancer του 2005... Τσέκαρα ακόμη τη Vogtland. Αυτή βγάζει κάτι, αλλά σε κιτ για χαμήλωμα 3,5 εκατοστά που όπως είπα δε με ενδιαφέρει. Τέλος η KW βγάζει τη Variant 2 (http://shop.kw-suspensions.eu/index.php ... &view=list) σε coilover ρυθμιζόμενη, η οποία όμως είναι πανάκριβη...
Μετά απ' όλ' αυτά μένει καμία εταιρία αμορτισέρ ακόμη να τσεκάρω ή απλά η αγορά των αμορτισέρ έχει αποκλείσει το Lancer και δεν πρόκειται να βρω καμία λύση σε aftermarket;
αν στειλεις ενα μεηλ στην gaz και συνεννοηθεις μαζι τους να τους στειλεις μια τετραδα παλια αμορτισερ σου, θα σου φτιαξουν custom ο,τι θελεις ειτε απλο σπορ αμορτισερ, ειτε με αλλο ελατηριο, ειτε coilover.
Πιστεψε με αξιζει τον κοπο!Έστειλα τελικά e-mail στην GAZ. Αυτό που μου πρότειναν ήταν να τους στείλω τα OE αμορτισέρ για να τους ρυθμίσουν την απόσβεση (damping). Οπότε σε αυτό το σημείο πρέπει να ρωτήσω: Υπάρχουν καταστήματα στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη παρέμβαση στα OE αμορτισέρ;
-
Όταν υπάρχουν έτοιμα σετ, και σίγουρα δοκιμασμένα, και σε προσιτές τιμές λόγο παραγωγής και αυξημένης πώλησης, δεν βρίσκω το λόγο, να πας στο περίπου σε κάποιο, που σίγουρα θα είναι ακριβότερος και όχι ένας κατασκευαστής που το όνομα του δεν θα θέλει να θιγεί!.
Βέβαια όλα αυτά αφορούν τα ΙΧ, διότι στα αγωνιστικά τα πράγματα αλλάζουν άρδην.
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Όταν υπάρχουν έτοιμα σετ, και σίγουρα δοκιμασμένα, και σε προσιτές τιμές λόγο παραγωγής και αυξημένης πώλησης, δεν βρίσκω το λόγο, να πας στο περίπου σε κάποιο, που σίγουρα θα είναι ακριβότερος και όχι ένας κατασκευαστής που το όνομα του δεν θα θέλει να θιγεί!.
Α.Αν θυμάσαι τα λέγαμε και σε προηγούμενα posts, για το Lancer του 2010 (CY2A) δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα σετ. Το μόνο που είχα βρει είναι το KW Variant 2 που είναι coilover και πανάκριβο...
Αυτό που προτείνει η GAZ Shocks είναι μετατροπή των αμορτισέρ που φοράει ήδη το αυτοκίνητο. Δεν ξέρω πόσο ακριβή μπορεί να είναι αυτή η μετατροπή, αλλά φαντάζομαι φθηνότερη από τα KW. Βέβαια η αποστολή των αμορτισέρ στην Αγγλία είναι πρόβλημα γιατί χωρίς αμορτισέρ το αυτοκίνητο θα πρέπει να ακινητοποιηθεί και βέβαια το κόστος αποστολής τους θα ανεβάσει τη συνολική τιμή. Γι' αυτό ρωτάω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει τη ρύθμιση / μετατροπή στην Ελλάδα.
-
Πάρε ένα τηλέφωνο την Jam sport.
-
Ο χρήστης Tzakos έγραψε:
Πάρε ένα τηλέφωνο την Jam sport.Θα την έχω υπόψιν μου. Αν και αυτή μακριά μου πέφτει. Βέβαια από Αγγλία πολύ πιο κοντά, αλλά αν υπήρχε κάτι σε Αθήνα θα ήταν ακόμη πιο βολικό.
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Όταν υπάρχουν αίτημα σετ, και σίγουρα δοκιμασμένα, και σε προσιτές τιμές λόγο παραγωγής και αυξημένης πώλησης, δεν βρίσκω το λόγο, να πας στο περίπου σε κάποιο, που σίγουρα θα είναι ακριβότερος και όχι ένας κατασκευαστής που το όνομα του δεν θα θέλει να θιγεί!.
Α.Αν θυμάσαι τα λέγαμε και σε προηγούμενα posts, για το Lancer του 2010 (CY2A) δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα σετ. Το μόνο που είχα βρει είναι το KW Variant 2 που είναι coilover και πανάκριβο...
Αυτό που προτείνει η GAZ Shocks είναι μετατροπή των αμορτισέρ που φοράει ήδη το αυτοκίνητο. Δεν ξέρω πόσο ακριβή μπορεί να είναι αυτή η μετατροπή, αλλά φαντάζομαι φθηνότερη από τα KW. Βέβαια η αποστολή των αμορτισέρ στην Αγγλία είναι πρόβλημα γιατί χωρίς αμορτισέρ το αυτοκίνητο θα πρέπει να ακινητοποιηθεί και βέβαια το κόστος αποστολής τους θα ανεβάσει τη συνολική τιμή. Γι' αυτό ρωτάω αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει τη ρύθμιση / μετατροπή στην Ελλάδα.
Εάν πας ένα εμπρός και ένα πίσω ελατήριο στην ΝΙΚΠΑ Παπαδόπουλος, και πεις στον μηχανολόγο φίλο μου τι θέλεις, μπορεί να σου φτιάξει ελατήριο, και τι αμορτισέρ χρειάζεται αυτό.
Α. -
Το να στείλω το αμορτισέρ να μου το ρυθμίσουν έτσι κουτουρού εκτός του αυτοκινήτου μου χωρίς να μπορώ να το δοκιμάσω και να τους πω δεν μου αρέσει ξανακάντο το βρίσκω τολμηρό. Εκτός αν μιλάμε για ανακατασκευή να στο κάνουν όπως ήταν καινούργιο.
Αυτό που λες αντώνη είναι το σωστό αλλά δυστυχώς ελάχιστοι ξέρουν τι πραγματικά θέλουν. Το να πεις απλά κάτι πιο σκληρό δε σημαίνει πολλά.... πόσο πιο σκληρό, 20%, 50% πόσοι ξέρουν τι θα πει πχ τόσο % πιο σκληρό;; Για αυτό χρειάζεται κάποιος βελτιωτής με εμπειρία και ικανότητα αντίληψης να καταλάβει τι έχει και τι περιμένει ο πελάτης και όχι να δίνει τη χρυσή συνταγή πχ ελατήρια τάδε και αμορτισέρ τάδε σε όλους....
Ναι πολλά αυτοκίνητα μπορεί να έχουν είτε έκδοση είτε σαν έξτρα χαμηλωμένη ανάρτηση (συνήθως 1,5-3 πόντους) αλλά συνήθως αυτό έρχεται σαν ολοκληρωμένο και μελετημένο πακέτο, ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές (και ακόμα κι έτσι μερικές φορές δεν είναι αυτό που περιμένεις...). Επίσης προσφέρονται σε εκδόσεις που προορίζονται για κάποιους προορισμούς πχ χώρες πρώην ανατολικής ευρώπης αναρτήσεις πιο υψηλές γιατί ακριβώς έχουν προβλέψει κυκλοφορία σε χωματόδρομους και καρόδρομους...
Κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζει να περνάει ντούκου είναι η δυνατότητα αλλαγής αντιστρεπτικών που είναι κάτι πολύ πιο ανώδυνο από τα ελατήρια. Φυσικά και αν δεν προσέξεις αλλάζει το ζύγισμα (αν και συχνά αυτός ακριβός είναι και ο σκοπός) αλλά περιορίζει τις κλίσεις ενώ επηρεάζει ελάχιστα την άνεση και πρακτικά καθόλου την διαδρομή της ανάρτησης. Μειονέκτημα, δεν έχει μούρη....
-
Ο χρήστης onyx! έγραψε:
Μειονέκτημα, δεν έχει μούρη....Αλλά μπορεί να βγάζει μούρες
-
Φίλε onyx ! συμφωνώ μαζί σου, όπως άλλωστε και με τον Νάσο.
Οι ΙΧδες είναι το πρόβλημα, που ‘θέλουν’ ενώ δεν ξέρουν τι θέλουν!. Όπως η διαφήμιση με το προζύμη…….
Στα αγωνιστικά κάνω αυτό που εγώ καταλαβαίνω, και μετά δείχνω στον αγωνιζόμενο, πως ‘πάει’ το αυτοκίνητο που του έφτιαξα.
Α. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το να στείλω το αμορτισέρ να μου το ρυθμίσουν έτσι κουτουρού εκτός του αυτοκινήτου μου χωρίς να μπορώ να το δοκιμάσω και να τους πω δεν μου αρέσει ξανακάντο το βρίσκω τολμηρό. Εκτός αν μιλάμε για ανακατασκευή να στο κάνουν όπως ήταν καινούργιο.Αυτό που λες αντώνη είναι το σωστό αλλά δυστυχώς ελάχιστοι ξέρουν τι πραγματικά θέλουν. Το να πεις απλά κάτι πιο σκληρό δε σημαίνει πολλά.... πόσο πιο σκληρό, 20%, 50% πόσοι ξέρουν τι θα πει πχ τόσο % πιο σκληρό;; Για αυτό χρειάζεται κάποιος βελτιωτής με εμπειρία και ικανότητα αντίληψης να καταλάβει τι έχει και τι περιμένει ο πελάτης και όχι να δίνει τη χρυσή συνταγή πχ ελατήρια τάδε και αμορτισέρ τάδε σε όλους....
Ναι πολλά αυτοκίνητα μπορεί να έχουν είτε έκδοση είτε σαν έξτρα χαμηλωμένη ανάρτηση (συνήθως 1,5-3 πόντους) αλλά συνήθως αυτό έρχεται σαν ολοκληρωμένο και μελετημένο πακέτο, ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές (και ακόμα κι έτσι μερικές φορές δεν είναι αυτό που περιμένεις...). Επίσης προσφέρονται σε εκδόσεις που προορίζονται για κάποιους προορισμούς πχ χώρες πρώην ανατολικής ευρώπης αναρτήσεις πιο υψηλές γιατί ακριβώς έχουν προβλέψει κυκλοφορία σε χωματόδρομους και καρόδρομους...
Κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζει να περνάει ντούκου είναι η δυνατότητα αλλαγής αντιστρεπτικών που είναι κάτι πολύ πιο ανώδυνο από τα ελατήρια. Φυσικά και αν δεν προσέξεις αλλάζει το ζύγισμα (αν και συχνά αυτός ακριβός είναι και ο σκοπός) αλλά περιορίζει τις κλίσεις ενώ επηρεάζει ελάχιστα την άνεση και πρακτικά καθόλου την διαδρομή της ανάρτησης. Μειονέκτημα, δεν έχει μούρη....
Γιατί όταν αγοράζει κανείς βελτιωτικό αμορτισέρ το δοκιμάζει πρώτα; Μετά την αγορά και την τοποθέτηση βλέπει τι αγόρασε...
Εν τω μεταξύ φαντάζομαι πως αν αλλαχτεί η σκληρότητα του OE αμορτισέρ δε θα χρειάζονται διαφορετικά ελατήρια. Τουλάχιστον υπάρχουν και αμορτισέρ όπως το Bilstein B6 (http://www.bilstein.de/en-uk/products/high-performance-shock-absorbers/bilstein-b6.html) που υποστηρίζουν ότι δουλεύουν με τα αυθεντικά ελατήρια.
Όσο για τα ποσοστά που λες χωρίς δοκιμή δε σημαίνουν τίποτα. Κανείς δε μπορεί να ξέρει στα τυφλά τι σημαίνει 20% πιο σκληρό εκτός κι αν το έχει δοκιμάσει στο συγκεκριμένο όχημα, γιατί ακόμη και το ίδιο ποσοστό σκλήρυνσης από όχημα σε όχημα μάλλον θα δίνει διαφορετικά ποσοστά στη βελτίωση της συμπεριφοράς και στη μείωση της άνεσης.
Τέλος, έκανες αναφορά στις αντιστρεπτικές θέμα που με ενδιαφέρει. Αλλά σε ένα αυτοκίνητο που έρχεται από το εργοστάσιο με μαλακά αμορτισέρ τι περιθώρια βελτίωσης αφήνει η αλλαγή αντιστρεπτικών εφόσον δεν γίνει παράλληλα αλλαγή και στα αμορτισέρ; Είναι αξιόλογα;
-
Ποιος σου είπε ότι αγοράζεις γουρούνι στο σακί. Εσύ μπορεί να μην ξέρεις και είναι λογικό, μα αυτοί που σου τα πουλάνε γνωρίζουν απόλυτα!. Αρκεί να ξέρεις εσύ τη θέλεις και να τους το δηλώσεις.
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ποιος σου είπε ότι αγοράζεις γουρούνι στο σακί. Εσύ μπορεί να μην ξέρεις και είναι λογικό, μα αυτοί που σου τα πουλάνε γνωρίζουν απόλυτα!. Αρκεί να ξέρεις εσύ τη θέλεις και να τους το δηλώσεις.
Α.Κατά τον ίδιο τρόπο και αυτοί που μετατρέπουν τα εργοστασιακά μπορούν να σε ενημερώσουν για το τι πρόκειται να κάνουν... Αλλά σίγουρα όσο καλά να ξέρει ο πωλητής τι σου δίνει, η περιγραφή με λόγια δε μπορεί να συγκριθεί με τη δοκιμή στο δρόμο. Βέβαια συμφωνώ ότι ένας ενημερωμένος πωλητής μπορεί να σου πει για παράδειγμα από τα τρία διαθέσιμα για βελτίωση αμορτισέρ για το αυτοκίνητό σου το τάδε είναι το πιο μαλακό. Το ότι είναι το πιο μαλακό δε σημαίνει όμως ότι θα είναι αρκετά άνετο για τον οδηγό. Μπορεί όταν το οδηγήσει να μην μείνει ικανοποιημένος. Βέβαια θα έμενε πολύ πιο δυσαρεστημένος αν έβαζε κάποιο από τα άλλα 2...
-
το ιδανικό σε αυτές της περιπτώσεις είναι να γίνετε με καταγραφικό αμορτισερόμετρο, μέτρηση προ. Μετά με ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, μετράς και μετράς…. Ρυθμίζεις και ρυθμίζεις….
Μα όλα αυτά έχουν κόστος για ένα ΙΧ!.
Στα αγωνιστικά το κάνω.
Α. -
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
- Γιατί όταν αγοράζει κανείς βελτιωτικό αμορτισέρ το δοκιμάζει πρώτα; Μετά την αγορά και την τοποθέτηση βλέπει τι αγόρασε...
- Εν τω μεταξύ φαντάζομαι πως αν αλλαχτεί η σκληρότητα του OE αμορτισέρ δε θα χρειάζονται διαφορετικά ελατήρια.
- Τουλάχιστον υπάρχουν και αμορτισέρ όπως το Bilstein B6... που υποστηρίζουν ότι δουλεύουν με τα αυθεντικά ελατήρια.
- Τέλος, έκανες αναφορά στις αντιστρεπτικές θέμα που με ενδιαφέρει. Αλλά σε ένα αυτοκίνητο που έρχεται από το εργοστάσιο με μαλακά αμορτισέρ τι περιθώρια βελτίωσης αφήνει η αλλαγή αντιστρεπτικών εφόσον δεν γίνει παράλληλα αλλαγή και στα αμορτισέρ; Είναι αξιόλογα;
- Ναι έχεις δίκιο, ισχύει αυτό αλλά το βελτιωτικό αμορτισέρ είναι στάνταρ μέσος όρος, το να στο ρυθμίσουν από απόσταση παίζει σε άλλη κατηγορία ρίσκου.... Μπορεί και να κάνω λάθος αν είναι εξειδικευμένος και έχει άποψη ή δεδομένα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και ελατήρια.
- Άλλο το αμορτισέρ και άλλο το ελατήριο, άλλη δουλειά το καθένα. Σε γενικές γραμμές λίγο πιο σφιχτό αμορτισέρ σε μαμά ελατήρια είναι οκ αλλά αν το παρακάνεις θα έχεις πρόβλημα. Πιο σκληρό αμορτισέρ δεν αντικαθιστά μαλακό ελατήριο. Απλά σε κοροϊδεύει σε κάποιες σύντομες και απότομες καταστάσεις αλλά μόνο εκεί ενώ πιθανότατα καταπονείς αυτοκίνητο και μέση χωρίς λόγο. Αν βάλεις σκληρό ελατήριο με μαλακό αμορτισέρ θα έχεις μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση. Ιδανικά θα πρέπει να είναι ταιριασμένα και αν ξεφύγεις λίγο δεν πειράζει, αν το παρακάνεις πειράζει και είναι λάθος.
- Τα Βilstein Β6 δεν υποστηρίζουν απλά αλλά είναι πιο σφιχτά αμορτισέρ φτιαγμένα για νορμάλ ύψος ενώ τα Β8 είναι πιο σφιχτά για χαμηλωμένα. Δεν ξέρω αν άλλες μάρκες έχουν τόσο πλήρη γκάμα για το δικό μου αυτοκίνητο. Εγώ φόρεσα τα Β6 (στην πιο σφιχτή της υποέκδοση mono, έχει mono και twin) με μαμά ελατήρια.
- Ιδίως σε μαλακή ανάρτηση είναι που θα δεις μεγάλη διαφορά με την αντιστρεπτική.
Έτυχε να χαζεύω ανταλλακτικά εργοστασιακά και είδα ότι ανάλογα με την έκδοση, κυβισμό, καύσιμο, ανάρτηση διατίθενται πολλές διαφορετικές αντιστρεπτικές εργοστασιακά. Το κόστος τους είναι απόλυτα λογικό. Απλά δεν ξέρω ποιες είναι οι αναλογίες εμπρός πίσω ώστε να διατηρήσεις ή να αλλάξεις όσο θέλεις το ζύγισμα χωρίς να κάνεις πατάτα. Άραγε ισχύει το ότι αν κρατηθεί ο λόγος χιλιοστά εμπρός /χιλιοστά πίσω ίδιος δεν θα αλλάξει το ζύγισμα ή όχι;;
Πάντως όσο πιο παχιά αντιστρεπτική βάζεις τόσο πιο πολύ θα γλυστράει αυτός ο άξονας (και τόσο λιγότερο θα γέρνει στις στροφές). Προσοχή, ακούς γλυστράει αλλά δε σημαίνει ότι μειώνεις την μέγιστη πλευρική πρόσφυση, αντίθετα την αυξάνεις μειώνοντας τις κλίσεις εφόσον δεν σου χαλάσει τη συνταγή λάθος ζύγισμα εμπρός πίσω.
Όμως τα ίδια χιλιοστά δε σημαίνει και ίδια σκληρότητα γιατί παίζει ρόλο και το μέταλλο και η επεξεργασία του (και ο μοχλός που σε κάποιες περιπτώσεις ρυθμίζεις). Για αυτό καλύτερα αν διατίθενται μένεις στα εργοστασιακά που θα είναι πιο συγκρίσιμα. Δηλαδή θα μπορείς καλύτερα να υποθέσεις για το τί αλλαγή περιμένεις (και έτσι πάμε πάλι στο 1)....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
- Ναι έχεις δίκιο, ισχύει αυτό αλλά το βελτιωτικό αμορτισέρ είναι στάνταρ μέσος όρος, το να στο ρυθμίσουν από απόσταση παίζει σε άλλη κατηγορία ρίσκου.... Μπορεί και να κάνω λάθος αν είναι εξειδικευμένος και έχει άποψη ή δεδομένα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και ελατήρια.
- Άλλο το αμορτισέρ και άλλο το ελατήριο, άλλη δουλειά το καθένα. Σε γενικές γραμμές λίγο πιο σφιχτό αμορτισέρ σε μαμά ελατήρια είναι οκ αλλά αν το παρακάνεις θα έχεις πρόβλημα. Πιο σκληρό αμορτισέρ δεν αντικαθιστά μαλακό ελατήριο. Απλά σε κοροϊδεύει σε κάποιες σύντομες και απότομες καταστάσεις αλλά μόνο εκεί ενώ πιθανότατα καταπονείς αυτοκίνητο και μέση χωρίς λόγο. Αν βάλεις σκληρό ελατήριο με μαλακό αμορτισέρ θα έχεις μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση. Ιδανικά θα πρέπει να είναι ταιριασμένα και αν ξεφύγεις λίγο δεν πειράζει, αν το παρακάνεις πειράζει και είναι λάθος.
- Τα Βilstein Β6 δεν υποστηρίζουν απλά αλλά είναι πιο σφιχτά αμορτισέρ φτιαγμένα για νορμάλ ύψος ενώ τα Β8 είναι πιο σφιχτά για χαμηλωμένα. Δεν ξέρω αν άλλες μάρκες έχουν τόσο πλήρη γκάμα για το δικό μου αυτοκίνητο. Εγώ φόρεσα τα Β6 (στην πιο σφιχτή της υποέκδοση mono, έχει mono και twin) με μαμά ελατήρια.
- Ιδίως σε μαλακή ανάρτηση είναι που θα δεις μεγάλη διαφορά με την αντιστρεπτική.
Έτυχε να χαζεύω ανταλλακτικά εργοστασιακά και είδα ότι ανάλογα με την έκδοση, κυβισμό, καύσιμο, ανάρτηση διατίθενται πολλές διαφορετικές αντιστρεπτικές εργοστασιακά. Το κόστος τους είναι απόλυτα λογικό. Απλά δεν ξέρω ποιες είναι οι αναλογίες εμπρός πίσω ώστε να διατηρήσεις ή να αλλάξεις όσο θέλεις το ζύγισμα χωρίς να κάνεις πατάτα. Άραγε ισχύει το ότι αν κρατηθεί ο λόγος χιλιοστά εμπρός /χιλιοστά πίσω ίδιος δεν θα αλλάξει το ζύγισμα ή όχι;;
Πάντως όσο πιο παχιά αντιστρεπτική βάζεις τόσο πιο πολύ θα γλυστράει αυτός ο άξονας (και τόσο λιγότερο θα γέρνει στις στροφές). Προσοχή, ακούς γλυστράει αλλά δε σημαίνει ότι μειώνεις την μέγιστη πλευρική πρόσφυση, αντίθετα την αυξάνεις μειώνοντας τις κλίσεις εφόσον δεν σου χαλάσει τη συνταγή λάθος ζύγισμα εμπρός πίσω.
Όμως τα ίδια χιλιοστά δε σημαίνει και ίδια σκληρότητα γιατί παίζει ρόλο και το μέταλλο και η επεξεργασία του (και ο μοχλός που σε κάποιες περιπτώσεις ρυθμίζεις). Για αυτό καλύτερα αν διατίθενται μένεις στα εργοστασιακά που θα είναι πιο συγκρίσιμα. Δηλαδή θα μπορείς καλύτερα να υποθέσεις για το τί αλλαγή περιμένεις (και έτσι πάμε πάλι στο 1)....
- Προφανώς μία εταιρία αναγνωρισμένη, ειδικά αν έχει δουλέψει σε συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
2-3. Τα B6 είπα πως υποστηρίζουν ότι δουλεύουν με τα εργοστασιακά ελατήρια! Δες το link που έχω δώσει. Οπότε σίγουρα ισχύει αυτό που λες στο 2; Ότι αν μπουν πιο σκληρά αμορτισέρ δε θα συνεργάζονται με τα stock ελατήρια; Γιατί τα B6 πρέπει να είναι αρκετά πιο σκληρά από πολλά stock αμορτισέρ.
- Η απόδοση των αντιστρεπτικών μετράται σε N/mm και όπως είπες δεν έχει να κάνει με τη διάμετρό της και μόνο. (http://www.circletrack.com/chassistech/ctrp_1004_sway_bar_rating_techniques/). Αλλά από την άλλη η αλλαγή μόνο αντιστρεπτικών έχει και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα με τις αντιστρεπτικές δεν κερδίζεις τίποτα κατά την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση, σε αντίθεση με το αμορτισέρ που δεν περιορίζεται η δράση του μόνο στις στροφές.
-
- Ναι δεν δουλεύουν τυφλά αλλά θα πρέπει να ξέρουν και τα ελατήρια, διαδρομές, φορτίο, τρόπο οδήγησης κλπ.
2-3. Εννοώ αν γίνουν υπερβολές πχ πεσμένα μαμά ελατήρια με πολύ σφιχτά αμορτισέρ. Στη δική μου περίπτωση βρίσκω ότι τα Β6 mono που έβαλα στην λειτουργία τους στους 'δρόμους' της Αθήνας ακροβατούν στο όριο, ίσως θα έπρεπε να είχα λίγο πιο σφιχτά ελατήρια. Σε καλή ΕΟ η σε χωματόδρομο είναι θαύμα και αυτό με ενδιέφερε. - Το κακό είναι ότι όλοι λένε τόσα χιλιοστά, άντε βρες πόσα N/mm είναι η παλιά σου και πόσα η νέα για να αποφασίσεις...
Οι αντιστρεπτικές είναι ελαστικά μέσα όπως τα ελατήρια και λειτουργούν το ίδιο. Δεν κάνουν απόσβεση. Αυτό που κάνεις με τις αντιστρεπτικές για να το κάνεις με τα ελατήρια θα θυσίαζες πολλή άνεση. Αλλά βέβαια έχουν και μειονεκτήματα, όχι αυτό που αναφέρεις, αυτό είναι απλά τρόπος λειτουργίας αλλά το ότι μειώνουν την ανεξαρτησία ανάμεσα στους τροχούς του άξονα άρα σε κάποιες περιπτώσεις η ανωμαλία που συναντάει μια ρόδα μεταφέρεται στην αντίθετη ρόδα οπότε τη νιώθει όποιος κάθεται από πάνω της! (που αλλιώς δεν θα την ένιωθε τόσο).
Και με τα αμορτισέρ κερδίζεις μόνο στις στιγμιαίες αλλαγές και όχι στις παρατεταμένες. Δηλαδή μόνο στην αρχή της επιτάχυνσης/επιβράδυνσης, μόνο στην αρχή της αλλαγής κατεύθυνσης (καλύτερη απόκριση) αλλά όχι στη μέγιστη κλίση στη στροφή κλπ.
- Ναι δεν δουλεύουν τυφλά αλλά θα πρέπει να ξέρουν και τα ελατήρια, διαδρομές, φορτίο, τρόπο οδήγησης κλπ.
-
Γεια σας, έσκασε ένα από τα μπροστινά αμορτισέρ στο αυτοκίνητό μου (Ford Focus MKII, 1.600cc του 2006) και θέλω να αλλάξω και τα 2 μπροστινά. Υπάρχει κάποιο προτεινόμενο μοντέλο για το συγκεκριμένο αμάξι; (Για νορμάλ χρήση, σε πόλη και κοντινά ταξιδάκια)
-
Ο χρήστης sp14 έγραψε:
Γεια σας, έσκασε μια από τις μπροστινές αναρτήσεις στο αυτοκίνητό μου (Ford Focus MKII, 1.600cc του 2006) και θέλω να αλλάξω και τις 2 μπροστινές. Υπάρχει κάποιο προτεινόμενο μοντέλο για το συγκεκριμένο αμάξι; (Για νορμάλ χρήση, σε πόλη και κοντινά ταξιδάκια)Αμορτισερ εννοεις;
-
Ναι, sorry.
[Διορθώθηκε και στο αρχικό μου post] -
Ο χρήστης sp14 έγραψε:
Γεια σας, έσκασε ένα από τα μπροστινά αμορτισέρ στο αυτοκίνητό μου (Ford Focus MKII, 1.600cc του 2006) και θέλω να αλλάξω και τα 2 μπροστινά. Υπάρχει κάποιο προτεινόμενο μοντέλο για το συγκεκριμένο αμάξι; (Για νορμάλ χρήση, σε πόλη και κοντινά ταξιδάκια)Τα κλασικα θα κοιταξεις, bilstein μαυρο ή ΚΥΒ excel g, σιγουρα και πολλες αλλες μαρκες της ιδιας κατηγοριας που δεν ξερω να σου πω.
Περί Αναρτήσεων