-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Τrident1971 το στενο γραμμικο ελατηριο ειναι αυτο που μπορεις να μετρησεις τη δυναμη που μπορει να ασκηθει σε αυτο.
Συνηθως μετραμε σε lb/in2 που εχει επικρατησει να το λεμε σκετο λιμπρες.
Τα στενα ελατηρια εχουν διαμετρο σχεδον τη μιση απο τα φαρδια εργοστασιακα ή χαμηλωματος οπως τα eibach.
Τα φαρδια δεν μπορεις να τα μετρησεις ευκολα γιατι δεχονται διαφορετικη δυναμη υπο φορτιο και συχνοτητα καθε φορα.
Αλλα χοντρικα ξερεις περιπου σε ποσες λιμπρες αντιστοιχουν.
Τα στενα ελατηρια αφου λοιπον συνδυαζονται με αντιστοιχης αποσβεσης της δυναμης του ελατηριου αποσβεστηρες, και το αποτελεσμα ειναι να ειναι πολυ καλυτερο απο τα φαρδια χαμηλωματος και σε κρατημα και σε ανεση(που βεβαια ειναι χειροτερο απο εργοστασιακο σε ανεση αλλα δεν κοπαναει)
ολες οι αγωνιστικες κατασκευες χρησιμοποιουν στενα ελατηρια.
Στα στενα ελατηρια συνηθως εχεις και ρυθμιζομενα σε υψος πιατελα οποτε ρυθμιζεις αναλογα και το υψος της αναρτησης.
Ειναι τα λεγομενα κιτ coilover.
Τωρα γιατι ειναι λαθος ο συνδυασμος αναρτησης που φορας.
Διοτι τα ΚΥΒ αυτα δε δουλευουν σε ολο το μηκος της διαδρομης τους αφου εχεις βαλει eibach χαμηλωματος ενω δεν ειναι κατασκευασμενα να αποσβενουν δυναμεις απο πιο σκληρο ελατηριο οπως το eibach απο μαμα.(αδυναμο rebound)
Επομενως τα αμορτισερ σου θα τα παιξουν πιο γρηγορα συν οτι δεν εχεις ασφαλη λειτουργια αναρτησης γενικα.
Πες μας τη αυτοκινητο εχεις?S3,
ευχαριστώ για το χρόνο σου, εχω Hyundai LC (2001), 1500άρι.
Θελω να διελευκάνω στις παρατηρήσεις σου, οπότε οπλίσου με λίγη υπομονή και παμε:-
Όταν μετα τον τράκο πεταξα τα μαμίσια και έβαλα τα απλά αμορτισερ (Kayaba ExcelG) μαζι με χαμηλωμένα Eibach ψόφησαν πολυ γρήγορα...
-
όταν πηγα να αλλάξω τα ExcelG, επέλεξα ο ίδιος (μαλακιωδώς ή όχι δεν έχει σημασία, δεν ρωτησα καποιον παντως) τα λιγο σκληρότερα της γκάμας (Kayaba UltraSR). Το έκανα γιατι a) ήθελα λιγο σκληροτερα, β) τα επόμενα της γκάμας, τα ρυθμιζόμενα AGX ξέφευγαν πολυ σε κόστος.
Όπως εχω γράψει και παραπανω, ο τυπος που τα τοποθέτησε μου έδειξε ένα σημειο της διαδρομής των παλιών που το γυαλιστερο ατσάλι ειχε γίνει καπως σαν μώβ (καμμια φορά παρατηρείς πηρούνια απο παλιές μοτοσυκλέτες στο τερμα διαδρομής να εχουν γινει έτσι) και ανεφερε οτι λογω σκληρότερων και χαμηλών ελατηρίων το αμορτισέρ λειτουργούσε σε μικροτερη απο την κανονική διαδρομή και για αυτό ψόφησε πιο γρήγορα.
- Ο ίδιος τύπος τωρα ειπε οτι τα νεα αμορτισερ που επέλεξα (Kayaba UltraSR) λειτουργουν καλυτερα με χαμηλωμένα ελατήρια (κατά λέξη 'λειτουργούν κανονικά και με ελατήρια χαμηλώματος') οπότε ΔΕΝ θα έχω τον γρήγορο θάνατο που είχα με τα προηγούμενα.
το (2) το επιβεβαιώνεις και εσύ...
Α) αυτο που θελω να μου πεις ειναι αν κατα τη γνώμη σου και τα νέα αμορτισέρ (3) θα πεθάνουν γρήγορα όπως τα πρώτα, άρα ο τυπος μου έλεγε ότι θα ήθελα να ακουσω και όχι την πραγματικότητα.
β) Πάμε τώρα στα coilover... θεωρητικα παντα, και κατα τη γνώμη σου, τι θα μπορουσε να βάλει κανεις στο Hyundai του 2001 (που δεν ειναι για 'αγωνιστικη χρήση') ώστε να βελτιώσει τα μαμισια και να μην ειναι κάγκουρας, χαμηλωμενη σαύρα ή να κανει το αυτοκίνητο κατσικι ή τραπέζι ή τελος παντων δυσάρεστο στην καθημερινή χρήση? Αν μπορεις να δώσεις και κανα link ακομα καλυτερα.
Γ) Τι εννοεις οτι 'δεν έχω ασφαλή λειτουργία ανάρτησης γενικα'??? Δεν παρεξηγιέμαι, να μαθω περισσότερα θέλω, και το θέμα ειναι και σοβαρό και η γνώση που θα παρω κληρονομείται, δεν ειναι για το Ηyundai μονο.
-
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Γενικώς, για 'πολιτικό' αυτοκίνητο ενδείκνυνται ως επί το πλείστον τα προοδευτικά ελατήρια, μεταβαλλόμενης σκληρότητας (και αυτό αποτελεί απάντηση και στον Trident).
Χονδρικά, για χρήση δρόμου, χρειάζεται κανείς ελατήριο προοδευτικό, 'λογικής' μέσης σκληρότητας, με κατά το δυνατόν περισσότερη διαδρομή (ceteris paribus), αμορτισέρ με αυξημένες (έναντι των νορμάλ) δυνάμεις αντι-συμπίεσης, και ΚΥΡΙΩΣ αντι-έκτασης του ελατηρίου, και λάστιχα με αρκούντως άκαμπτο σκελετό (όχι όμως πολύ βαρύ) και γόμα μαλακιά (ιδίως για ελληνική άσφαλτο), αλλά όχι και ακραία μαλακιά (πέραν της πολύ αυξημένης φθοράς της μαλακιάς γόμας).
Στην προσπάθειά μου να τα κάνω λιανά, βλέπω ότι κι εγώ γενικεύω βλακωδώς και επικινδύνως, όμως...Το ποιο προϊόν είναι τι, δεν είναι ζήτημα μάρκας, αλλά συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών / προδιαγραφών, που συνήθως δύσκολα ανευρίσκονται (ομολογουμένως).
Αν δεν μπορεί κανείς να τις βρει, ή πόσο μάλλον να τις καταλάβει, είναι σίγουρα ασφαλέστερο να αφήνει το αυτοκίνητό του ήσυχο.Coyot ευχαριστώ για την απάντηση... τ ι θα πρότεινες εσύ στην περίπτωσή μου.?
(εκτός απο το να αλλάξω αυτοκίνητο ) -
Δεν ξέρω καθόλου το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αλλά ο χρυσός κανόνας στο 95% των περιπτώσεων είναι τα ελατήρια της μάνας του, και αμορτισέρ βελτιωμένα (προοριζόμενα πάντως για τα μαμά ελατήρια) από κάποιον 'επώνυμο' κατασκευαστή.
Αμέσως καλύτερη λύση είναι αμορτισέρ custom για τα μαμά ελατήρια, από έναν από τους 2-3 πραγματικούς τεχνικούς που υπάρχουν στην Ελλάδα (Μαρακάκης στην Αθήνα, Κυρλαγκίτσης στη Θεσσαλονίκη, for sure).
Μετά το κόστος ξεφεύγει, (και δεν δικαιολογείται από την αξία καθημερινού αυτοκινήτου), όπως ξεφεύγουν και οι απαιτήσεις δοκιμών και ρυθμίσεων (αν δεν εισαι ο Λεμπ, να καθοδηγήσεις σωστά το μηχανικό σου σε επαναλαμβανόμενες δοκιμές πιστας, οι ρυθμιζόμενες coilovers δεν πολυέχουν νόημα).
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
S3,
ευχαριστώ για το χρόνο σου, εχω Hyundai LC (2001), 1500άρι.
Θελω να διελευκάνω στις παρατηρήσεις σου, οπότε οπλίσου με λίγη υπομονή και παμε:-
Όταν μετα τον τράκο πεταξα τα μαμίσια και έβαλα τα απλά αμορτισερ (Kayaba ExcelG) μαζι με χαμηλωμένα Eibach ψόφησαν πολυ γρήγορα...
Λογικο... -
όταν πηγα να αλλάξω τα ExcelG, επέλεξα ο ίδιος (μαλακιωδώς ή όχι δεν έχει σημασία, δεν ρωτησα καποιον παντως) τα λιγο σκληρότερα της γκάμας (Kayaba UltraSR). Το έκανα γιατι a) ήθελα λιγο σκληροτερα, β) τα επόμενα της γκάμας, τα ρυθμιζόμενα AGX ξέφευγαν πολυ σε κόστος.
Όπως εχω γράψει και παραπανω, ο τυπος που τα τοποθέτησε μου έδειξε ένα σημειο της διαδρομής των παλιών που το γυαλιστερο ατσάλι ειχε γίνει καπως σαν μώβ (καμμια φορά παρατηρείς πηρούνια απο παλιές μοτοσυκλέτες στο τερμα διαδρομής να εχουν γινει έτσι) και ανεφερε οτι λογω σκληρότερων και χαμηλών ελατηρίων το αμορτισέρ λειτουργούσε σε μικροτερη απο την κανονική διαδρομή και για αυτό ψόφησε πιο γρήγορα. σωστο!
Τα ultra SR κανουν για χαμηλωμα?Αν οχι θα τα φτυσουν και αυτα γρηγορα σαν τα excel g- Ο ίδιος τύπος τωρα ειπε οτι τα νεα αμορτισερ που επέλεξα (Kayaba UltraSR) λειτουργουν καλυτερα με χαμηλωμένα ελατήρια (κατά λέξη 'λειτουργούν κανονικά και με ελατήρια χαμηλώματος') οπότε ΔΕΝ θα έχω τον γρήγορο θάνατο που είχα με τα προηγούμενα.
Για να δουμε...
το (2) το επιβεβαιώνεις και εσύ...
Α) αυτο που θελω να μου πεις ειναι αν κατα τη γνώμη σου και τα νέα αμορτισέρ (3) θα πεθάνουν γρήγορα όπως τα πρώτα, άρα ο τυπος μου έλεγε ότι θα ήθελα να ακουσω και όχι την πραγματικότητα.
Δεν ξερω οπως ειπα, πρεπει να ψαξεις να δεις αν κανουν για χαμηλωμα τα srβ) Πάμε τώρα στα coilover... θεωρητικα παντα, και κατα τη γνώμη σου, τι θα μπορουσε να βάλει κανεις στο Hyundai του 2001 (που δεν ειναι για 'αγωνιστικη χρήση') ώστε να βελτιώσει τα μαμισια και να μην ειναι κάγκουρας, χαμηλωμενη σαύρα ή να κανει το αυτοκίνητο κατσικι ή τραπέζι ή τελος παντων δυσάρεστο στην καθημερινή χρήση? Αν μπορεις να δώσεις και κανα link ακομα καλυτερα.
Δυσκολο αμαξι! Θεωρητικα αν ψαξεις στο διαδικτυο, θα βρεις 2-3 coilover kit πχ ΤΕΙΝ αλλα θα το θεωρησω υπερβολη ενα τετοιο κιτ(ΤΕΙΝ) για το αμαξι σου και τη χρηση που κανεις.Θα ειναι υπερβολικα δυσχρηστο και κουτσουρο
Γενικοτερα αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι μια ρυθμιζομενη καθυψος αναρτηση ειναι καλυτερη λυση απο ενα ελατηριο χαμηλωματος φαρδυ-προοδευτικο, με χαμηλωμα έως 2 ποντους.Αυτος ειναι ενας λογος που θα επελεγα coilover.
ετσι και διαδρομη ικανοποιητικη αναρτηησης εχουμε και δεν καταπονειται ιδιαιτερα το αυτοκινητο σε ψαλιδια,μπιλιοφορους κλπ, οπως με τα ελατηρια των 3-4 ποντων.
Αλλος λογος ειναι το γραμμικο και οχι προοδευτικο ελατηριο που κατα τη γνωμη μου δεν υπαρχει συγκριση.
Αν οδηγησεις το αυτοκινητο σου σε κατηφορικο στροφιλικι με γραμμικο στενο ελατηριο, θα παραμιλας,δε θα ξαναασχοληθεις μετα με φαρδια τυπου eibach.Παρεπιπτοντως τα eibach ειναι πιο σκληρα απο τα ΗR στανταρ αυτο!Γ) Τι εννοεις οτι 'δεν έχω ασφαλή λειτουργία ανάρτησης γενικα'??? Δεν παρεξηγιέμαι, να μαθω περισσότερα θέλω, και το θέμα ειναι και σοβαρό και η γνώση που θα παρω κληρονομείται, δεν ειναι για το Ηyundai μονο.
Αυτο το ειπα γιατι νομιζα οτι ειχες ακομα τα excel g
Γενικα, ενα μαμα αμορτισερ που δεν δουλευει σε ολο το μηκος της διαδρομης του εχει ως αποτελεσμα αδυναμη επαναφορα, που αυτο μεταφραζεται στο δρομο οτι δεν αποσβενει πληρως τη δυναμη του ελατηριου.δηλαδη αν για καποιο λογο σου πεταξει κωλο, δε θα μπορεις να το επαναφερεις αμεσως, ο κωλος θα σε πηγαινει αριστερα-δεξια μεχρι εκτονωθει και να σταματησει το φαινομενοΗ γνωμη μου ειναι πως ή το αφηνεις με μαμα ελατηρια με ενα καλο-δυνατο αμορτισερ(θα συμφωνησω εδω με κογιοτ) ή φτιαχνεις μια coilover ή αγοραζεις ενα οικονομικο κιτ κατα προτιμηση επισκευαζομενο.
Τους λογους τους ανεφερα παραπανω.
κοιλοβερ δε σημαινει τετραποντα και πενταποντα χαμηλωματα, εγω ειμαι της αποωης αυστηρα εως 2 εκ χαμηλωμα.
http://www.raceinspired.com/p-15194-ksport-gt-pro-coilover-damper-kit-hyundai-accent-2000-2004.aspx
επισης θα προτεινα τον γνωστο κατασκευαστη στη θεσσαλονικη, που φτιαχνει bilstein pss χειροποιητη στα μετρα σου και στις αναγκες σου, επισκευαζομενη. -
-
+1 σε όλα στην Οδηγάρα μου.
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
+1 σε όλα στην Οδηγάρα μου. -
Γνώμη μου είναι να αποφεύγονται οι ακριβές λύσεις στην ανάρτηση. Για αυτό και δεν βλέπω τον λόγο να δώσει κάποιος ένα μηνιάτικο για coilover ειδικά όταν το αυτοκίνητο όλο κοστίζει μόλις κάτι παραπάνω.
-
Ευχαριστω S3 και Coyot.
Blinkys,
ένα μηνιάτικο κόστιζε παλιά.... τωρα ειναι δύο μηνιάτικα...!!! -
Την τελευταία βδομάδα όταν ο πίσω δεξια τροχός έπεφτε σε λακούβα άκουγα έναν υπόκωφο ήχο (σαν κουφ ας πουμε ακούγεται)
Κοιτώντας σήμερα διαπίστωσα αυτόΠρέπει να με ανυσηχεί αυτό το λιπαντικό που βλέπω? (δηλαδή πρέπει να πάω για αμορτισέρ πίσω γιατί ενδεχομένως έχει ζημιά το πίσω δεξιά? )
Ενδεικτικά και μια φώτο απο το πίσω αριστερά αμορτισέρ
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
edit ελπίζω να φαίνονται οι φώτο
-
To ότι έκλασε τα λάδια το αμορτισέρ δεν είναι καλό i think.
-
Πας για 2 αμορτισέρ πίσω μάλλον
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Τα πιάσαμε τα λεφτά μας Χριστουγεννιάτικα
-
Σε ποια τάφρο το ριξες ρε; Προσέχουμε πάντα, το ότι είναι άνετο δεν σημαίνει ότι πέφτουμε όπου βρούμε.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σε ποια τάφρο το ριξες ρε; Προσέχουμε πάντα, το ότι είναι άνετο δεν σημαίνει ότι πέφτουμε όπου βρούμε.Ξερω γω ρε Σάββα
Το χρησιμοποιεί κι η μάνα μου το αμάξι
Εγώ ένα σαμαράκι είχα χτυπήσει κάπως γρήγορα γιατί δεν το είχα δει μέσα στο σκοτάδι αλλα νομίζω χτυπαγε πριν το πάθω αυτό
Υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλαχτεί εντός εγγύησης? -
Άλλαξε και τα ελατήρια.
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Άλλαξε και τα ελατήρια.Ρε Γιάννη δεν πάω να ξαναφτιάξω το αμάξι ρε
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Άλλαξε και τα ελατήρια.τα ελατήρια γιατί; Μια χαρά αντέχουν για πολλές χιλ. χλμ αυτά.
Ορέστη η μάνα σου στην 'έκανε', πες τον πατέρα σου να πληρώσει τώρα, παντρειά ήθελε.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Άλλαξε και τα ελατήρια.
τα ελατήρια γιατί; Μια χαρά αντέχουν για πολλές χιλ. χλμ αυτά.
Να μικρύνει το κενό στον θόλο.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Άλλαξε και τα ελατήρια.
τα ελατήρια γιατί; Μια χαρά αντέχουν για πολλές χιλ. χλμ αυτά.
Ορέστη η μάνα σου στην 'έκανε', πες τον πατέρα σου να πληρώσει τώρα, παντρειά ήθελε.
Ποιος πατέρας μου
Πάλι εκτός προϋπολογισμού θα είμαι -
Ορεστη πριν αλλαξεις αμορτισερ πισω, σκουπισε με ενα πανι καλα αυτο που εχει δακρυσει, και παρακολουθησε το να δεις αν ξαναβγαλει λαδι.
Αν δεν ξαναβγαλει μπορει και να γλιτωσεις την αλλαγη!
Περί Αναρτήσεων