-
Το Σάββατο τελικά έβαλα με την βοήθεια του Λαστιχά μου την εισαγωγή του αέρα και την ποδιά.
Πρώτες εντυπώσεις:
Πολύ καλύτερη η αναπνοή του κινητήρα και σε χαμηλές και σε ψηλές στροφές.
Η κατανάλωση μάλλον αυξήθηκε (λογικό αφου περισσότερος αέρας θέλει και περισσότερο καύσιμο).
Ο θόρυβος ειναι (με την βοήθεια και της ποδιάς) ελάχιστα αυξημένος και έχει πιο ευχαριστη χροια. (Για όσους ξέρουν απο TS απο 'γιιιιιιιιιιιιιι' εχει γίνει 'γουουοοοοοοοοοο.....' )
Συμπέρασμα:Αν η κατανάλωση περιοριστεί σε ανεκτό επίπεδο (5-10%) -κατι που θα τσεκάρω στο επόμενο διάστημα- σίγουρα αξίζει η αλλαγή.Η ποδιά κούμπωσε σχετικά καλά στα 6 απο τα 8 σημεία που έχει υποδοχές μια και χρειάζονται και τα πλαινά των θόλων που έχει η 2.0 για να εφαρμόσει τελείως. Όπως υπολόγιζα η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο γρήγορα και κρατά πιο υψηλή μέση μέσα στην Αθήνα.
-
Η δική μου εκδοχή περί italian tune up...
http://mototuneusa.com/break_in_secrets.htmΕφαρμόζεται κατά την περίοδο στρωσίματος...
Ο Βασίλης έγραψε στο αντίστοιχο thread
'Αυτή η θεωρία είναι πολύ παλιά , γνωστή και ως Italian tuning αφού εφαρμόζονταν από μηχανικούς της Alfa Romeo κυρίως.
Η θεωρία βασικά είναι όπως αναφέρεται στο link , με τη διαφορά μόνο στο ότι στους παλιούς κινητήρες και σε αυτούς που έχουν υποστεί ρεκτφιέ ισχύει το heat cycling , γιατί απλά σε αυτούς συνήθως οι μέθοδοι κατασκευής - επεξεργασίας δεν περιλαμβάνεται θερμική επεξεργασία.
Ψάχνοντας γιά τη διαδικασία αυτή είχα ρωτήσει και έναν παλιό μηχανικό που έκανε ρεκτιφιέ σε αγωνιστικά μοτέρ ο οποίος μου είχε πεί ότι αυτή τη διαδικασία ακολουθούσε γιά το στρώσιμο . Ετσι λοιπόν το 1991 αγοράζοντας μιά Α33 1.4 αποφάσισα να την στρώσω με αυτό τον τρόπο αλλά με heat cycling. Σύντομα ανοίγματα με 4η 1/2 των στροφών -κρύωμα (3 ώρες) , 2/3 - κρύωμα (3 ώρες) , max στροφές - κρύωμα (3 ώρες) . Μετά μία γρήγορη διαδρομή με αλλαγές 1η - 2η - 3η στον κόφτη γιά 15 λεπτά. Δεν είμαι σίγουρος αν έπαιξε ρόλο (και πόσο) το στρώσιμο , αλλά δεν ξαναβρήκα το ίδιο γρήγορη 1.4 και να μην καίει σταγόνα λάδι (παρά μόνο στο παρκάρισμα σε κατηφόρα .... boxer γαρ )
Στην Delta φοβήθηκα να το κάνω λόγω turbo ενώ το Y το έστρωσα έτσι (χωρίς heat cycling)
Επίσης έχω και πολλά παραδείγματα από κινητήρες της Honda που είχαν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά.
Mε αυτό το τρόπο πιστεύω ότι ο κινητήρας ''ανοίγει'' πιό γρήγορα και πιθανώς πιό σωστά.Η διαδικασία στο link δεν είναι τυχαία * είναι αρκετά μελετημένη. Εχει φέρει αποτελέσματα σε μένα αλλά και σε πολλούς γνωστούς μου που τη χρησιμοποίησαν.
Να συμπληρώσω ότι :
Το στρώσιμο που λέει ο κατασκευαστής είναι το πιό σίγουρο και θα πρέπει να το ακολουθήσουμε αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε επακριβώς.
Η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρά , το αυτοκίνητο πρέπει να επιβραδύνει με τον κινητήρα οπωσδήποτε και όχι με τα φρένα.
Οι σύγχρονοι κινητήρες δεν χρειάζονται heat cycling επειδή ήδη όλα τα μέταλλα του κινητήρα είναι ήδη ''ψημένα''. Εξαίρεση είναι ίσως αυτοί που έχουν σφυρήλατα πιστόνια.
Πρέπει να γίνει με ορυκτέλαιο και όχι με συνθετικό λάδι που έχει πρόσθετα και καλύτερες λιπαντικές ιδιότητες. Απαραίτητη η αλλαγή λαδιών-φίλτρου αμέσως μετά. Μετά τα 5000 χλμ. αλλαγή σε οποιοδήποτε καλό λάδι.
Ποτέ δεν ταξιδεύουμε με σταθερές στροφές , τουλάχιστον γιά τα πρώτα 5000 χλμ.
Μην ξεχνάμε ότι είναι στρώσιμο μόνο κινητήρα και όχι του υπόλοιπου αυτοκινήτου (φρένα-λάστιχα-κιβώτιο κλπ.) , άρα το 'στρώσιμο' συνεχίζεται.' -
Ευχαριστώ για τις συμβουλές, σίγουρα θα μου φανούν πολύ χρήσιμες!!!Kαι κάτι άλλο...τι ακριβώς κερδίζω με 100 οκτανίων καύσιμο. Έχω διαβάσει για κέρδος 3-4 ίππων, για καλύτερη ροπή χαμηλά κλπ. Ισχύουν όλα αυτά στην πράξη? Πάω για το δεύτερο γέμισμά της και σκοπεύω να της βάλω 100 οκτανίων καύσιμο. Την πρώτη φορά την γέμισα με V-power... (sorry που επιμένω αλλά δεν απαντήθηκε πιο πάνω το ερώτημά μου)! Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
-
Ο χρήστης TIFOSI έγραψε:
Ευχαριστώ για τις συμβουλές, σίγουρα θα μου φανούν πολύ χρήσιμες!!!Kαι κάτι άλλο...τι ακριβώς κερδίζω με 100 οκτανίων καύσιμο. Έχω διαβάσει για κέρδος 3-4 ίππων, για καλύτερη ροπή χαμηλά κλπ. Ισχύουν όλα αυτά στην πράξη? Πάω για το δεύτερο γέμισμά της και σκοπεύω να της βάλω 100 οκτανίων καύσιμο. Την πρώτη φορά την γέμισα με V-power... (sorry που επιμένω αλλά δεν απαντήθηκε πιο πάνω το ερώτημά μου)! Ευχαριστώ για το χρόνο σας!Aν υπάρχει αύξηση της ιπποδύναμης (που δεν πιστεύω) θα είναι τόση μικρή που δεν θα την καταλάβεις. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι ότι γίνεται καλύτερη καύση στον κινητήρα και δεν αφήνει τα κατάλοιπα αυτής των 95 οκτ. Έτσι έχεις καθαρότερο κινητήρα που ισοδυναμεί με λιγότερα προβλήματα και μακροζωία.
Πήγαινε στο ευρετήριο τεχινκών θέματων, στα καύσιμα (http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6989) . Εκεί θα βρεις πολλά θέματα για τις Super Αμόλυμβες που ισχύουν για όλα τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας.
-
Μετα απο 5000χλμ, επιστρεφω με εντυπωσεις και ερωτησεις...! Η 147 1.6Ti μου, ειναι πανεμορφη και... σκληρη! Ναι, τα 17' σε συνδιασμο με τις αναρτησεις της δεν ειναι οτι καλυτερο φιλοι μου. Μπορει να σου εμπνεει ακομα περισσοτερη σιγουρια στις συνεχομενες και γρηγορες στροφες, αλλα στις καθημερινες μετακινησεις κουραζει λιγο. Ολα δουλευουν αψογα (φτου - φτου ), και οι τριγμοι πολυ περιορισμενοι. Τα μπροστινα δερματινα Momo κανουν ολη την φασαρια, και δεν γινεται τιποτα για αυτο δυστυχως! Μονη λυση, να υπαρχει παντα συνοδηγος, οποτε no problem!!! Καποιοι μικροτριγμοι απο την κολωνα του τιμονιου, μηπως καποιος κυριος θελει να με συμβουλεψει για αυτο? Ολα καλα παντως, απιστευτες βολτες (τραβαει αρκετα βλεμματα, ναι !), και μεχρι να ερθει η ωρα της GT, δεν την αλλαζω με τιποτα! Ερωτηση τωρα: μου λειπουν χαμηλες απο το ηχοσυστημα της, και σκεφτομαι την προσθηκη ενος sub. Το εργοστασιακο cd εχει την δυνατοτητα να οδηγησει ενα (ενεργο, λογικα) subwoofer??? Α, και απο που θα βρω το καταλληλο και καλυτερο φιλτρο αερος, το οποιο απ'οτι διαβαζω εδω μονο καλο θα μου κανει? Καλες βολτες!
-
...Και κατι αλλο! Eko Kinitron 100 η Shell V-Power Racing (να μαζευουμε και κανενα ποντο! )?!? Τι λετε?
-
Ο χρήστης alfistis147 έγραψε:
Η 147 1.6Ti μου, ειναι πανεμορφη και... σκληρη! Ναι, τα 17' σε συνδιασμο με τις αναρτησεις της δεν ειναι οτι καλυτερο φιλοι μου.Το πρόβλημα στις TI είναι τα ελατήρια και όχι η ανάρτηση. Αυτά είναι σκληρότερα από αυτα των άλλων 147 με αποτέλεσμα η απόσβεση των ανωμαλιών να γίνεται μόνο στο λάστιχο και στα ελατήρια και πολύ λίγες να φτάνουν στις αναρτήσεις. Με ένα set aftermarket ελατηρίων (έχω δοκιμάσει HR και συμπεριφέρονται πολύ καλά) εκτός από το αισθητικό μέρος της υπόθεσης (-3 πόντους ύψος ) έχεις κερδίσει και σε άνεση, -όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό - διότι οι ανωμαλίες φτάνουν πλέον και στην ανάρτηση και η απόσβεση τους είναι πιο αποτελεσματική...
Το εργοστασιακο cd εχει την δυνατοτητα να οδηγησει ενα subwoofer, don't worry
Αν θέλεις κάτι για φίλτρο πέρνα μια βόλτα από την GT-AR (Αργυρούπολη) και... κάτι θα βρεις
Όσο για τις βενζίνες είμαι κι εγώ μεταξύ των δύο + την ultimate της BP, από θέμα απόδοσης σύμφωνα με test που έχω διαβάσει η Racing είναι κατώτερη από τις άλλες δύο (1.5 με 2 ίππους ) αλλά είναι καλύτερη ποιοτικά λόγω των extra καθαριστικών που περιέχει. Εγώ βάζω ότι κάτσει από τις τρεις με μια μικρή προτίμηση στην Racing. Η οποία είναι και η ακριβότερηΥγ. Αναφέρω ελατήρια HR γιατί μόνο αυτά εχώ δοκιμάσει σε TI, είναι πολύ πιθανό και άλλα να συμπεριφέρονται το ίδιο καλά...
-
παιδια καλησπερα,εχω καιρο να μπω και εχω χασει επεισοδια,θα κατσω ομως να καλυψω τα κενα μου...
εφτασα τα 50000χλμ και νιωθω τα καβουρια στις τσεπες μου,αν δε κανω λαθος ηρθε η ωρα για ιμαντες και σερβις.
Γι'αυτο και θα ηθελα να ρωτησω το ονομα και το τηλ του συνεργειου που λεει ο kyan στο γερακα,κωσταντινε η οποιος το ξερει και εχει την ευγενη καλοσυνη!ποσα να υπολογιζω???
Σημερα ελενξα τα λαδια μετα απο 10000χλμ(ντροπη μου και αισχος μου)και δεν ειχε μεινει τπτ.τα΄χε καψει ολα η καλη μου..
Και τωρα η βομβα¨σκεφτομαι σοβαρα να το πουλησω παιδια προς αναζητηση 4κουνητου με μπολικα αλογακια.δε ξερω πως θα το παρω αποφαση,αλλα τελευταια πολυ σκαει μυτη το διαολακι που ψυθηριζει διωξτο τωρα οσο ειναι νωρις. -
Ο χρήστης 147 GR έγραψε:
Και τωρα η βομβα¨σκεφτομαι σοβαρα να το πουλησω παιδια προς αναζητηση 4κουνητου με μπολικα αλογακια.δε ξερω πως θα το παρω αποφαση,αλλα τελευταια πολυ σκαει μυτη το διαολακι που ψυθηριζει διωξτο τωρα οσο ειναι νωρις.Χθες το ίδιο διαολάκι έσκασε μύτη και σ'εμένα... μόλις είδα την GTV της GTAR ότι είναι προς πώληση...3.5 λίτρα και περίπου 300 bhp ατμοσφαιρικά
-
147GR
τετοια 4 επι 4 βρισκεις τζαμπα σε γνωστη Ασιατικη χωρα!
Μονο που κανει ακριβα η μεταφορα τους στην Ευρωπη και φυσικα η επισκευη τους μετα απο την φωτια που τους βαλανε!
Κριμα που θα πρεπει να αλλαξεις και ονομα μετα σε '4επι4 for ever'!
Σπυρος -
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
Το πρόβλημα στις TI είναι τα ελατήρια και όχι η ανάρτηση. Αυτά είναι σκληρότερα από αυτα των άλλων 147 με αποτέλεσμα η απόσβεση των ανωμαλιών να γίνεται μόνο στο λάστιχο και στα ελατήρια και πολύ λίγες να φτάνουν στις αναρτήσεις. Με ένα set aftermarket ελατηρίων (έχω δοκιμάσει HR και συμπεριφέρονται πολύ καλά) εκτός από το αισθητικό μέρος της υπόθεσης (-3 πόντους ύψος ) έχεις κερδίσει και σε άνεση, -όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό - διότι οι ανωμαλίες φτάνουν πλέον και στην ανάρτηση και η απόσβεση τους είναι πιο αποτελεσματική...
Αν θέλεις κάτι για φίλτρο πέρνα μια βόλτα από την GT-AR (Αργυρούπολη) και... κάτι θα βρειςΥγ. Αναφέρω ελατήρια HR γιατί μόνο αυτά εχώ δοκιμάσει σε TI, είναι πολύ πιθανό και άλλα να συμπεριφέρονται το ίδιο καλά...[/quote]
Φιλε droemmen, διαβασα καλα οτι εχεις δοκιμασει τα H&R σε 147 Ti, σωστα? Αν ναι, ποιον τυπο επελεξες και που τον βρηκες? Χαιρομαι που ακουω οτι θα χαμηλωσει και 3 ποντους, αλλα το πραγματικο ζητουμενο για εμενα, ειναι η βελτιωση της ανεσης Η GT-AR που ακριβως βρισκεται? Thanks a lot, man!
-
Ακούω πολύ καλά λόγια για τον παρακάτω συνδυασμό.
http://www.ebspares.co.uk/news28.htm
Καλό στον δρόμο και άνετο. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν στην Ελλάδα τα μπλέ Eibach και αν μπορείς να τα κάνει κανείς παραγγελία.
-
Ο χρήστης alfistis147 έγραψε:
Φιλε droemmen, διαβασα καλα οτι εχεις δοκιμασει τα H&R σε 147 Ti, σωστα? Αν ναι, ποιον τυπο επελεξες και που τον βρηκες? Χαιρομαι που ακουω οτι θα χαμηλωσει και 3 ποντους, αλλα το πραγματικο ζητουμενο για εμενα, ειναι η βελτιωση της ανεσης Η GT-AR που ακριβως βρισκεται? Thanks a lot, man!Αρχικά να πω ότι η TI που δοκίμασα είναι ενός φίλου με τον οποίο σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο πρωί βρισκόμαστε στην πλατεία της Ηλιούπολης για καφέ, αν σε βολέυει κάποια στιγμή να περάσεις να δοκιμάσεις και το αυτοκίνητο στείλε μου ένα PM και τα λέμε. Για τον τύπο των ελατηρίων θα πρέπει να ρωτήσω τον παραπάνω ιδιοκτήτη οπότε, τα ξαναλέμε όταν μάθω...
Η GT-AR είναι Λαμίας 14 στην Αργυρούπολη (2109910260), -αν ξέρεις από Αργυρούπολη λίγο κάτω από το Carefour-...Τα HR μπορείς να τα βρεις σε αρκετά σημεία, θα ρωτήσω των Φίλιππο (με την TI) από που τα πήρε και σε τι τιμή, οπότε να ξέρεις πόσο περίπου θα κοστίσουν.
Να είσαι καλά και να συνεχίσεις ν'απολαμβάνεις την bella σου...
-
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
Για τον τύπο των ελατηρίων θα πρέπει να ρωτήσω τον παραπάνω ιδιοκτήτη οπότε, τα ξαναλέμε όταν μάθω...Ok τα ελατήρια είναι H&R με αυτόν τον κωδικό ( 29360-1 )
-
Καλησπέρα alfisti,
Συνεχίζω με μία ακόμα ερωτησούλα.
Έχω 16άρες ζάντες, όμως ο εφεδρικός τροχός είναι 15 ιντσών.
Τι γίνεται στην περίπτωση που σκάσει κάποιο λάστιχο;Υποθέτω ότι όταν κάποιος παραγγέλνει το αυτοκίνητο και
επιθυμεί αλλαγή ζαντών, η αλλαγή γίνεται εδώ από την αντιπροσωπεία.Το αυτοκίνητο λοιπόν έχει έρθει με 15άρες οπότε λογικό είναι να έχει εφεδρικό τροχό 15 ιντσών.
Τι λέτε;
-
Ο χρήστης nfil έγραψε:
Καλησπέρα alfisti,Συνεχίζω με μία ακόμα ερωτησούλα.
Έχω 16άρες ζάντες, όμως ο εφεδρικός τροχός είναι 15 ιντσών.
Τι γίνεται στην περίπτωση που σκάσει κάποιο λάστιχο;Υποθέτω ότι όταν κάποιος παραγγέλνει το αυτοκίνητο και
επιθυμεί αλλαγή ζαντών, η αλλαγή γίνεται εδώ από την αντιπροσωπεία.Το αυτοκίνητο λοιπόν έχει έρθει με 15άρες οπότε λογικό είναι να έχει εφεδρικό τροχό 15 ιντσών.
Τι λέτε;
H ρεζέρβα είναι τύπου 'ανάγκης'. Δεν έχει σημασία που είναι 15' στο ύψος είναι ίδια με τις 16άρες (αλλά πιο στενή).
Αυτό ισχύει για τις περισσότερες ρεζέρβες ανάγκης, για λόγους βάρους και κόστους κυρίως.
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
H ρεζέρβα είναι τύπου 'ανάγκης'. Δεν έχει σημασία που είναι 15' στο ύψος είναι ίδια με τις 16άρες (αλλά πιο στενή).Αυτό ισχύει για τις περισσότερες ρεζέρβες ανάγκης, για λόγους βάρους και κόστους κυρίως.
Ακριβώς!
nfil αν επίσης πρόσεξες η ρεζέρβα έχει όριο ταχύτητας τα 80 km/h αυτό γίνεται κυρίως διότι υπάρχει αυτή η αλλαγή στο μέγεθος της ρεζέρβας κατά τ'άλλα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ είχα πάθει λάστιχο με τις 17άρες και έβαλα την ρεζέρβα και έκανα αρκετά χιλιόμετρα (Αθήνα - Λαγονήσι - Αθήνα) χωρίς κανένα πρόβλημα, μέχρι το επόμενο πρωί που έφτιαξα το κανονικό λάστιχο. -
Καλησπέρα σε όλους,
Είμαι περήφανος κάτοχος μιας ολοκαίνουργιας 147 ti.Ακόμα είναι νωρίς για κριτική,θα ήθελα όμως τα φώτα σας σχετικά με το ηχοσύστημα.Υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιωθεί η απόδοσή του?(χωρίς αλλαγη ραδιοCD).Έχει κάποιος υπόψιν του κάποια συγκεκριμένη λύση να προτείνει?Δεν μιλάμε για μπαπα μπούπα,απλά μία βελτίωση στα χαμηλά για να ακούμε καμμιά ωραία τζαζιά(τι να κάνουμε,γερνάμε...). -
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ έγραψε:
Υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιωθεί η απόδοσή του?(χωρίς αλλαγη ραδιοCD).Έχει κάποιος υπόψιν του κάποια συγκεκριμένη λύση να προτείνει?Ακριβως το ιδιο προβλημα εχω και εγω, και τελικα η καλυτερη λυση χωρις πολλα ραβε-ξηλωνε, ειναι η προσθηκη ενος ενεργου subwoofer... Μαλλον θα επρεπε και εσυ, οπως και εγω, να ειχες παρει και το εξτρα ηχοσυστημα της Bose, το οποιο παιζει παρα πολυ καλα...
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους,
Είμαι περήφανος κάτοχος μιας ολοκαίνουργιας 147 ti.Ακόμα είναι νωρίς για κριτική,θα ήθελα όμως τα φώτα σας σχετικά με το ηχοσύστημα.Υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιωθεί η απόδοσή του?(χωρίς αλλαγη ραδιοCD).Έχει κάποιος υπόψιν του κάποια συγκεκριμένη λύση να προτείνει?Δεν μιλάμε για μπαπα μπούπα,απλά μία βελτίωση στα χαμηλά για να ακούμε καμμιά ωραία τζαζιά(τι να κάνουμε,γερνάμε...).Ένας φίλος σε 147 είχε βάλει ενιχυτή και sub, ξήλωσε πόρτες κτλ για αλλαγές στα ηχεία κτλ κτλ κτλ
Αποτέλεσμα; Πριν από κάμποσους μήνες άλλαξε και την πηγή επειδή βαρέθηκε το χοροπηδητό του CD. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ πάντως κάνω υπομονή.
Alfa 147 forum