-
Κοινό λιπαντικό κινητήρα (10W40). Η σχεδίαση στο σασμάν του όπως και οι ροπές που αντιμετώπιζε δεν απαιτούσε λίπανση από λιπαντικό με πολλά ειδικά πρόσθετα. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό.
Το Honda S2000 δεν απαιτεί βαλβολίνη στο σασμάν του (αρκείται σε λεπτόρευστο λιπαντικό κινητήρα 5W30 ή μάλλον -για να είμαι πιο ακριβής- σε ελαφρά ενισχυμένη έκδοση για τέτοια χρήση όπως προτείνει και η ίδια η Honda δηλ. GL-1 75W85 ή 5W30), ούτε και ορισμένα τζιπ όπως το Isuzu Trooper 2.3 (10W40). Τα διαφορικά τους όμως απαιτούν βαλβολίνη και μάλιστα πολύ υψηλών πιέσεων δηλ. GL-5. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Τα διαφορικά τους όμως απαιτούν βαλβολίνη και μάλιστα πολύ υψηλών πιέσεων δηλ. GL-5.Η βαλβολίνη (GL4 ή 5) είναι ανάλογη του είδους των γραναζιών (σχήμα) που έχει το σαζμάν ή διαφορικό. Ανάλογα με τα γρανάζια επιλέγονται τα πρόσθετα του λιπαντικού. Ίσια δόντια (ακόμα και ελικοειδή) δεν θέλουν πρόσθετα υψηλής πίεσης, δηλαδή σχεδόν όλα τα σαζμάν. Τα περισσότερα μοντέρνα διαφορικά θέλουν πρόσθετα υψηλής πίεσης γιατί τα γρανάζια 'γλυστράνε' μεταξύ τους.
Μίλτο είσαι ο γκουρού των λιπαντικών.
http://www.upmpg.com/drivetrain/gearlube/index.html -
Λεωνίδα, από μόνος μου είμαι... τίποτα! Όλοι έχουμε τα όριά μας. Για μένα άλλοι είναι οι 'γκουρού των λιπαντικών'... Προσπαθώ πάντως.
Συνεχίζοντας...
Τα σασμάν που περιέχουν μπρούτζινα μέταλλα (δηλ. κράματα χαλκού) δουλεύουν απαιτώντας αυστηρά και μόνο GL-4 και κάτω. Η GL-5 φθείρει τα μπρούτζινα. Πάραυτα, υπάρχουν GL-5 συμβατές με GL-4 (που σημαίνει απλά ότι είναι GL-5 μεν αλλά 'φιλικές' προς τα μπρούτζινα). Τα κύρια πρόσθετα υψηλής πίεσης που φθείρουν τα μπρούτζινα είναι το χλώριο και το θείο. Αυτές οι GL-5/4 εξακολουθούν να περιέχουν χλώριο-θείο αλλά συμπεριέχουν και αναστολείς προσθέτων που αλληλεπιδρούν χημικά πάνω στα κίτρινα μέταλλα ώστε να μην οξειδώνονται από τα χλώριο-θείο. Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε όλες τις συνθήκες η απενεργοποίηση των 'βλαβερών' προσθέτων, γι αυτό και οι κορυφαίοι παρασκευαστές παράγουν στην γκάμα τους και αποκλειστικά GL-4 βαλβολίνη υψηλής ποιότητος με προσεγμένη σύνθεση που αντέχει εξίσου καλά με τις GL-5 τις υψηλές πιέσεις. Το μόνο κακό εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πραγματικά καλές (δηλ. ανθεκτικές σε σκληρή χρήση) σκέτες GL-4 75W90. -
Οντως Μιλτο ξερεις πολλα πραγματα που ακομη κι ενας χημικος που δεν εχει ασχοληθει με το αντικειμενο δεν γνωριζει και βεβαια η ταυτοχρονη ενασχοληση κι αγαπη σου για το αυτοκινητο βοηθα να ειναι και εφαρμοσιμα οσα λες!
Μπραβο σου! -
-
Καλησπέρα
Προχθές άλλαξα τα λάδια στο terios. Αυτή την φορά δεν τα άλλαξα στην αντιπροσωπεία, αλλά προτίμησα ένα τοπικό συνεργείο. Έβαλα τα BP visco 7000 15-50 με το σκεπτικό να παρατείνω το διάστημα μεταξύ των αλλαγών. Το συγκεκριμένο λάδι μου το συνέστησαν φίλοι, και είναι συνθετικό.
Όμως ο τύπος του συνεργείου (ο οποίος είναι και γνωστός μου) προτείνει να μην βάζω ακριβό λιπαντικό όπως το visco 7000, αλλά ένα φθηνότερο έτσι ώστε να αλλάζω πιο συχνά. Συγκεκριμένα πρότεινε αλλαγή κάθε 5000 Km max, και το λάδι που μου πρότεινε ήταν το hafa 10-40. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας. -
JIM THEO ευχαριστω για την απαντηση στο pm...
Ρε παιδια με το 300V 5-40 που εχω απο τα 1225χλμ. με λιγο σκισιμο μεχρι τα 5000χλμ. που ειμαι σημερα και εχει καψει το 1/8 της βεργας...
Εχω ξενερωσει λιγο με αυτο το γεγονος... :?
Ενταξει ειναι λεπτο λαδι για το καλοκαιρι αλλα δε περιμενα να τσιμπησει τοσο νωρις-ευκολα...
Να συμπληρωσω επειγοντως ή δε χρειαζεται ακομα...??? (Αλλα 2000χλμ. θα τα κρατησω αυτα τα λαδια...)Αλλα δε μου παει να βαλω 10-40 στην επομενη αλλαγη, (περιπου στα μεσα Οκτωβριου) αφου το κρυο στην περιοχη μου ερχεται νωρις... και θα χρειαστει 5-40 για τα κρυα ξεκινηματα του χειμωνα...
Θα τσιμπαει και το 8100 5-40 τοσο ευκολα ή δυσκολοτερα???
Γιατι εκαψα λαδι??? Ιαπωνικο ειναι ρε γ@μωτο οχι FSI!!!!!!!!!!
Mηπως φταιει το vvti ή τo oτι ηταν τα χλμ. στρωσιματος του μοτερ και τσιμπαει περισσοτερο σε αυτα??? (Suzuki Ignis Sport) -
Μην αλλάξεις λάδι, βάλε αυτό που λέει ο κατασκευαστής σου.
Είναι αναμενόμενο το κάψιμο στο ροντάρισμα σε όλα τα αυτοκίνητα. -
Απάντηση απο τον Λαδα !!! με καθυσήχασε λίγο λέγοντας μου ότι
το 300V και με το Rallye σε mororway βγάζει 15000χλμ, θα το κρατήσω 7.500
και μετά λέω να πάω σε Mobil1 0-40 μια και καλή. Είναι γεγονός ότι ο ήχος στο μοτέρ με τα 300V έχει γίνει πιο σφηχτός και αισθάνεσαι ότι δεν το λιώνεις μετά τις 6000σαλ. ΑΑΑ....εμένα δεν τσιμπάει με τα 300V ούτε γραμμάριο λάδι.... τσιμπάει όμως παραπάνω Βενζινα !!! μου είχε τσιμπίσει λίγο λαδάκι με elf ldx 5-40.Εχω ακούσει ότι τα mobil1 έχουν πολύ καλα καθαριστικά και κάπου είχα
δει pic στο νετ απο μοτέρ MX5 με mobil1 μετά απο 140.000χλμ και ήταν πεντακάθαρο .....
John,
Thanks for the mail.
The Motul 300v Chrono 10w-40 is good for 15,000km.
Regards
Guy.
Opie Oils
ORDER ONLINE at http://www.opieoils.co.uk
or CALL GUY or SIMON on 01209 215164Silkolene, Fuchs, Motul, Mobil, Castrol, Amsoil, Brembo, Purolator
Filters, Denso Spark Plugs, Splitfire Gauges, DNX Exhausts and more....... -
Ο χρήστης gthd έγραψε:
Καλησπέρα
Προχθές άλλαξα τα λάδια στο terios. Αυτή την φορά δεν τα άλλαξα στην αντιπροσωπεία, αλλά προτίμησα ένα τοπικό συνεργείο. Έβαλα τα BP visco 7000 15-50 με το σκεπτικό να παρατείνω το διάστημα μεταξύ των αλλαγών. Το συγκεκριμένο λάδι μου το συνέστησαν φίλοι, και είναι συνθετικό.
Όμως ο τύπος του συνεργείου (ο οποίος είναι και γνωστός μου) προτείνει να μην βάζω ακριβό λιπαντικό όπως το visco 7000, αλλά ένα φθηνότερο έτσι ώστε να αλλάζω πιο συχνά. Συγκεκριμένα πρότεινε αλλαγή κάθε 5000 Km max, και το λάδι που μου πρότεινε ήταν το hafa 10-40. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας.Τα Visco 7000 είναι η κορυφαία σειρά της BP.
Αν θέλεις φτηνότερο και σε HAFA σου προτείνω το HAFA EUROMAX 5W40 που είναι το καλύτερο 40άρι της HAFA και το αλλάζεις ανά 7500χλμ και το μοτέρ σου θα βγάλει απροβλημάτιστα εκατοντάδες χιλιάδες χλμ. Το HAFA MACH 2 10W40 είναι υποδεέστερο και γενικώς μέτριο λιπαντικό. Φυσικά είναι εξίσου κατάλληλο για τον κινητήρα σου και σωστά ο μηχανικός σου πρότεινε αλλαγή ανά 5000χλμ.
Η HAFA είναι παλιά γαλλική εταιρία παρασκευής λιπαντικών.Ρε παιδια με το 300V 5-40 που εχω απο τα 1225χλμ. με λιγο σκισιμο μεχρι τα 5000χλμ. που ειμαι σημερα και εχει καψει το 1/8 της βεργας...
Εχω ξενερωσει λιγο με αυτο το γεγονος... :?
Ενταξει ειναι λεπτο λαδι για το καλοκαιρι αλλα δε περιμενα να τσιμπησει τοσο νωρις-ευκολα...
Να συμπληρωσω επειγοντως ή δε χρειαζεται ακομα...??? (Αλλα 2000χλμ. θα τα κρατησω αυτα τα λαδια...)
...
Θα τσιμπαει και το 8100 5-40 τοσο ευκολα ή δυσκολοτερα???Γιατι εκαψα λαδι??? Ιαπωνικο ειναι ρε γ@μωτο οχι FSI!!!!!!!!!!
Mηπως φταιει το vvti ή τo oτι ηταν τα χλμ. στρωσιματος του μοτερ και τσιμπαει περισσοτερο σε αυτα??? (Suzuki Ignis Sport)Η κατανάλωση που αναφέρεις είναι μικρή για 5000χλμ. Από την στιγμή που η στάθμη βρίσκεται μεταξύ min-max δεν επείγεται το συμπλήρωμα, αν και στο προτείνω για να φρεσκάρεις το λιπαντικό με λίγο φρέσκο μέχρι να το αλλάξεις τελείως.
Το ότι έχεις γιαπωνέζικο δεν σημαίνει ότι δεν θα κάψει λιπαντικό. Το λιπαντικό εξατμίζεται αναπόφευκτα από την στιγμή που λιπαίνει τα τοιχώματα και τα έδρανα του θαλάμου καύσης. Όσο πιο πολύ πιέζουμε τον κινητήρα, όσο πιο πολύστροφος είναι, όσο πιο υψηλές οι θερμοκρασίες τόσο πιο εύκολο είναι να 'κάψει' λάδι, πάντα σε φυσιολογικές ποσότητες (έως 300ml/1000χλμ δεν συνάδουν με πρόβλημα ανοχών του κινητήρα).Πέρα από αυτό, αν θέλεις μειωμένη τάση του λιπαντικού για εξάτμιση κοιτάς για λιπαντικό με Flash Point άνω των 220-225C. To MOTUL 8100 5W40 έχει FP 228C (ενώ το 300V 5W40 έχει 216C). Αν θέλεις να επιμείνεις σε 300V μπορείς να δοκιμάσεις το 10W40 που έχει FP 226C.
Επίσης, όπως σωστά ειπώθηκε, στην περίοδο του ρονταρίσματος η κατανάλωση λιπαντικού είναι συνήθως αυξημένη. Και υπόψιν ότι ροντάροντας τον κινητήρα σου με λιπαντικό Group IV/V καθυστερεί περισσότερο η ολοκλήρωση του ρονταρίσματος (αυτό για μένα είναι καλό γιατί γίνεται ομαλότερα η διαδικασία 'συγχωρώντας' καλύτερα και τις ατσαλιές' του οδηγού).
Απάντηση απο τον Λαδα !!! με καθυσήχασε λίγο λέγοντας μου ότι...
...
Opie OilsORDER ONLINE at http://www.opieoils.co.uk
or CALL GUY or **SIMON **on 01209 215164Silkolene, Fuchs, Motul, Mobil, Castrol, Amsoil, Brembo, Purolator
Filters, Denso Spark Plugs, Splitfire Gauges, DNX Exhausts and more....... -
Ευχαριστω πολυ ρε Miltellas, γιατι ανησυχησα πραγματικα...
Τετοια ατομα σαν και εσενα χρειαζονται σε περιοδικα και εκπομπες αυτοκινητων...Εισαι ο Ρομπεν των Λαδιων
RESPECT...
-
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
Τετοια ατομα σαν και εσενα χρειαζονται σε περιοδικα και εκπομπες αυτοκινητων...
Σε πληροφορώ ότι ΔΕΝ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σε καμία περίπτωση. Όποιος έχει τη γνώση είναι επικίνδυνος. Η μόνη περίπτωση να χρειαστούν κάποιον που γνωρίζει στην TV θα είναι για να βρούνε τρόπο να τον ξεφτυλίσουν τόσο ώστε να μην ξανατολμήσει να ανοίξει το στόμα του. Γιατί η πραγματική γνώση δεν έχει καμία σχέση με το μάρκετινγκ. Όμως ανέκαθεν τη γνώση την θέλουν όλοι μόνο για να κονομήσουν ή 'έστω' για να αυξήσουν την εξουσία τους.
Με άλλα λόγια αν υπάρξει άλλος ένας Μιλτος-Μουσάτος-Λεωνίδας-Δημήτρης κλπ Νο2 αλλά κακεντρεχής ή εγκάθετος είναι πολύ εύκολο να παραπλανηθούμε, να μαμηθεί το τόπικ και τελικά να χαθεί η μπάλλα τελείως!
Κάνε τους υπόλοιπους συνειρμούς μόνος σου για να καταλάβεις ότι και μόνο που τα λέμε εδώ μέσα ανενόχλητοι είναι κατόρθωμα ή και τύχη...Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
-
Το motul chrono μπορεις να το αφησεις δηλαδη 15.000 χλμ στον κινητηρα?
Το 300v power αναλογικα ποσο μπορεις να το αφησεις δηλαδη?
Εγω ηξερα μεχρι τωρα για μικροτερα νουμερα.. -
Ο Guy εννοεί 15000χλμ με χρήση εθνικής σε συνθήκες Αγγλίας. Τέλειοι δρόμοι χωρίς τόση σκόνη και ανηφοροκατηφόρες. Στην Ελλάδα επίσης οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και η καταπόνηση στα γκάζια μεγαλύτερη.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με τα νούμερα του oilman. Το θέμα δεν είναι όμως εκεί. Όταν μιλάς με έμπορο δεν πρέπει και να ξεχνάς ότι ένας έμπορος όταν σου προτείνει το λάδι του για καλύτερο (που πράγματι είναι όπως και ολόκληρη η γκάμα των Guy και Simon - πλην ίσως εξαίρεσης) δεν μπορεί να σου μιλάει για μικρότερα διαστήματα αλλαγών από της αντιπροσωπείας με τα ορυκτέλαια (Group II/ΙΙΙ ή III)...
Στην περίπτωσή μας κρατάς το ότι το 300V το αλλάζεις με κανονικές αλλαγές όπως θα έκανες και με τα λιπαντικά των αντιπροσωπειών. Λέει η αντιπροσωπεία 15000χλμ; Ε και μεις λέμε 15000χλμ! Εμείς ξέρουμε με ποιόν μιλάμε αλλά ο έμπορος δεν ξέρει πάντα. Ο νοών νοήτω, και ο Johnkyr το εννόησε μία χαρά και είπε ότι θα το αλλάξει στα 7500χλμ.Άρα, όταν μιλάς με γνώστη που είναι έμπορος πρέπει να διαβάζεις και πίσω από τις γραμμές. Έτσι θα βγαίνεις μόνο κερδισμένος από αυτόν.
-
Τετοια ατομα σαν και εσενα χρειαζονται σε περιοδικα και εκπομπες αυτοκινητων...
Σε πληροφορώ ότι ΔΕΝ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σε καμία περίπτωση. Όποιος έχει τη γνώση είναι επικίνδυνος.
Και όμως Μίλτο σε χρειαζόμαστε...Μας έβαλες στο τριπάκι για τα ΑMSOIL και το ψάξαμε...Βρήκα και παράγγειλα μια κούτα τα AFL 5W40 σε 'αμερικάνικες' τιμές
Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.trade-wind.gr/index.php?co=products&prod_id=479
Θα σε ενδιαφέρει για group buys!!! -
Ευχαριστώ Κατερίνα. Η τιμή του 5W40 είναι απίθανη όπως και των υπόλοιπων (ειδικά το Racing TRO 20W50 που ανήκει στην κατηγορία των πιο ειδικών αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε καθαριστικά πρόσθετα για μικτή χρήση). Διευκρίνηση: Στο site αναφέρει το 5W40 ως API SL αλλά αρχές του 2006 παράγεται σε API SM. Ποιό από τα δύο είναι; Για ρίξε μία ματιά...
Δεν θα ήταν άσχημα να γίνει κάτι αντίστοιχο από τιμές και στα πολύ καλά TORCO και στα αντι-300V εστερικά RED LINE... Πάντως μέχρι τώρα ο Λαμπριανίδης έχει φέρει την αφρόκρεμα των λιπαντικών και σε συνδυασμό με τις τιμές κλέβει την παράσταση (αρκεί να μην μας φέρει ως αντιστάθμισμα παλιές-κακοσυντηρημένες παρτίδες - γίνονται και τέτοια στο εμπόριο). Λείπουν τα FUCHS-Silkolene και τα απίθανα ορυκτέλαια των Shaeffers και LE για να γίνει ο απόλυτος εισαγωγέας κορυφαίων λιπαντικών -για όλα τα γούστα του κάθε τρελλαμένου και μη- στην Ελλάδα. -
LE έφερε αλλά μου φαίνονται ακριβά σε σχέση με τα amsoil π.χ .
Ααααα δεν το πιστεύω!! έφερε και άλλες μάρκες!!
-
Υπερβολικά ακριβά. Ειδικά η φημισμένη βαλβολίνη της είναι αδικαιολόγητα ακριβή.
-
Ευχαριστώ Κατερίνα.Ε όχι και Κατερίνα!!!!
Κωνσταντίνος-Αριστείδης λέγομαι
Τέλος πάντων ομολογώ ότι το nick μου είναι ελαφρώς παραπλανητικό..είμαι άντρας
Θα σε ενημερώσω για τις προδιαγραφές μόλις παραλάβω αύριο την παραγγελία και τσεκάρω τις ετικέτες...γενικώς
Νομίζω πάντως ότι κάποιοι μας κλέβουνε -
Σορρυ Κωσταντινε Αριστειδη αλλα...
Πολυ παραπλανητικο η αληθεια είναι!
Περι λιπαντικών γενικώς