-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Εχω ενα mini cooper ,τι προτεινετε απο castrol?Mε δεδομενο παντα οτι θα χρησιμοποιηθει και σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες??Το RS με καλυπτει??
Ναι αλλά το 0W40 και όχι το 10W60.
Σε 5-30 ή 5-40 υπαρχει κατι Που να πρεοτεινετε?
-
Ευχαριστω για τις απαντησεις mates!
Αποριες τωρα : Το 300 v racing δεν θελει πιο συχνες αλλαγες απο αυτες που διατιθεμαι να κανω?
Αν πηγαινα για λιπαντικο αυτης της σειρας, το 300v chrono δεν θα ηταν το καταλληλοτερο?
Ποιο προτινετε?Το amsoil SAE 10W-40 ειναι για παρατεταμενη χρηση σε σταματα ξεκινα,σε ολιγολεπτες διαδρομες που δεν θα μας πειραζει να σβησουμε αμεσως τον κινητηρα μολις φθασουμε,παροτι τοχουμε σκισει..
Η αποδοση του σε ενα πολυωρο ταξιδι με πανω κατω την ιδια και σχετικα υψηλη (για τα μετρα του αυτοκινητου μου) ταχυτητα ομως?
Μηπως ειναι αρκετα ειδικευμενο λαδι?Ζηταω να εχει τη μεγιστη προστασια χωρις παραχωριση στις τωρινες επιδοσεις του..Τωρα αν με το νεο λαδι αυξηθουν και αυτες ακομα καλυτερα! Μαλλον ολα τα ζηταω ε?
Η νεότερη σύνθεση του 300V λέγεται ότι είναι ανθεκτικότερη στο χρόνο-χρήση. Ειδικά το 300V 5W40 που στο προτείνω σαν το ιδανικότερο από όλη την γκάμα για μικτή χρήση με κανονικές αλλαγές λιπαντικού.
Το AMSOIL 10W40 High Performance αντέχει σε ό,τι θέλεις. Για χρήση σε πίστα έχω 2 στις 2 αναφορές ότι επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά ακόμη κι από τα 300V. Την μία φορά μάλιστα έβγαλαν 110 συνεχόμενους γύρους στις Σέρρες σε 106 Rallye που σταμάτησε λόγω καταστροφής των εμπρός ελαστικών του.ok,μπορω να πω οτι καταλαβα!
Ομως μιλας για 300V 5W40! Αυτο ποιο ειναι?
Στο site της motul απο 300V υπαρχουν τα power racing 5w30,competition 15/50,le mans 15w60 και chrono 10w40!
Aν μπορεις κανε τον κοπο να μου πεις ονομασια!Μαλλον προς τα motul προσανατολιζομαι!
Τα amsoil μονο μεσω ιντερνετ μπορω να τα παραγγειλω η υπαρχει κανενας αντιπροσωπος στην Αθηνα?
Μενω Πατρα οποτε και παλι ισως ειναι ταλαιπωρια αλλα οκ! -
-
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
υπαρχει το Motul 300V 5-40 αυτο εβαλα πριν 1μιση μηνα...30 Ευρω (πανω κατω) το 2λιτρο...
Ευχαριστω!Φτηνο το καημενο!
Απο που θα μπορουσα να το προμηθευτω στην Πατρα μηπως ξερει κανεις?
Μπορει να μου σταλει απο Αθηνα?Συνεχιζω να αμφιβαλω μιας και βρηκα αυτο : http://www.turbofrogperformance.com/PDF ... 8256%20(GB).pdf οπου δεν αναφερει για αυτοκινητα πολης..
Στο gtc βρηκα αυτο :
Όσα ακολουθούν έγραψε ο χρήστης Miltellas στο TrackDay-Special.Ενημερωθείτε
Η ενημερωμένη και πληρέστερη προσωπική μου λίστα λιπαντικών Group IV/V με τα καλύτερα λιπαντικά είναι (θεωρητικά γιατί στην πράξη κανείς δεν μπορεί να τα δοκιμάσει όλα αυτά):
.
.
9*) **MOTUL 300V όλα (συνιστώ τα 5W40, 10W40 ή το 5W30, μόνο όμως για πιστιάρηδες και όχι για πάνω από 5000χλμ, εναλλακτικά το 15W50) **Ενω μου ανεφερες οτι μπορω να το αλλαζω (το 5w-40) κανονικα..Τελικα τι ισχυει?
Ειμαι μεταξυ αυτου του motul και του amsoil SAE 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil (AMO).
Δεν ξερω απο που μπορω να τα προμηθευτω βεβαια! -
Τα 300V εξακολουθούν να είναι 'ειδικά' λιπαντικά, αν και οι τελευταίες συνθέσεις τους αναφέρονται (λίγο αόριστο αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω) ως ανθεκτικότερα στον χρόνο-χρήση. Δεν περιμένω όμως και μεγάλες διαφορές με πριν. Εξάλλου η ίδια η MOTUL παράγει την εξαιρετική σειρά 8100 για μικτή χρήση (και σε εξαιρετική τιμή).
Σίγουρα το AMSOIL 10W40 HighPerf είναι καλύτερο για overall χρήση και χωρίς να υστερεί σε αγωνιστική χρήση, σύμφωνα με 2 συγκεκριμένες περιγραφές που έχω (προσωπικές γνωριμίες).
Ο αντιπρόσωπος της AMSOIL είναι στην Αθήνα (Αγγελόπουλος - http://www.streetdragfluids.com) και στέλνει ταχυδρομικώς παντού στην Ελλάδα.
Ίσως το ιδανικότερο λιπαντικό για ευρωπαϊκούς-γιαπωνέζικους κινητήρες της AMSOIL είναι το 5W40 European Formula που έχει σύνθεση για μικτή χρήση αλλά όχι racing (κανένα πρόβλημα με την περιοδική χρήση πίστας που κάνουν οι περισσότεροι). Το αντίστοιχο της MOTUL είναι το 8100 5W40 και όχι το 300V που προορίζεται για σαφώς σκληρότερη χρήση.
Οι σειρές της AMSOIL που μπορούν να 'χτυπηθούν' με τα 300V είναι η Series 2000 και η High Performance.
Βέβαια, αν δείτε τί λιπαντικά χρησιμοποιούν πολλοί αγωνιζόμενοι θα δείτε ότι ο χαρακτηρισμός 'racing' στα λιπαντικά αγγίζει τα όρια του τυπικού.Η σύγκριση μεταξύ κορυφαίων λιπαντικών δεν είναι εύκολη, και έχει και πισωγυρίσματα. Η λίστα που έχω παραθέσει στο http://www.trackday-special.gr είναι εξ ολοκλήρου με κορυφαία λιπαντικά Group IV/V. Mε αστερίσκο έχω σημειώσει τις εστερικές συνθέσεις που προορίζονται μεν και για αγωνιστική χρήση αλλά χωρίς προβλήματα στην καθημερινή. Είναι λογικό όμως στην μικτή χρήση οι υπόλοιποες επιλογές να είναι καλύτερες.
Για να καταλάβεις τί εννοώ, τα 300V σε μικτή χρήση είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από τα κορυφαία Group III. Όχι όμως και σε αποκλειστική χρήση πόλης όπου όσο περισσότερα τα καθαριστικά και τα πρόσθετα κρύας εκκίνησης τόσο το καλύτερο. Εδώ τα Group III υπερτερούν των Group V λόγω φιλοσοφίας κατασκευής (γιατί αν θελήσουν να φτιάξουν Group V πόλης θα είναι ασύγκριτο - αλλά και υπερβολικά ακριβό για τέτοια χρήση).
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Εχω ενα mini cooper ,τι προτεινετε απο castrol?Mε δεδομενο παντα οτι θα χρησιμοποιηθει και σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες??Το RS με καλυπτει??
Ναι αλλά το 0W40 και όχι το 10W60.
Σε 5-30 ή 5-40 υπαρχει κατι Που να πρεοτεινετε?
Όλα τα Group IV/V φυσικά.
Για να μην σου πω ότι όλα (ή σχεδόν όλα) τα 5W40 σε Group III είναι ήδη πολύ καλά λιπαντικά, ακόμη και για απαιτητική οδήγηση. -
Τα 300V εξακολουθούν να είναι 'ειδικά' λιπαντικά, αν και οι τελευταίες συνθέσεις τους αναφέρονται (λίγο αόριστο αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω) ως ανθεκτικότερα στον χρόνο-χρήση. Δεν περιμένω όμως και μεγάλες διαφορές με πριν. Εξάλλου η ίδια η MOTUL παράγει την εξαιρετική σειρά 8100 για μικτή χρήση (και σε εξαιρετική τιμή).
Σίγουρα το AMSOIL 10W40 HighPerf είναι καλύτερο για overall χρήση και χωρίς να υστερεί σε αγωνιστική χρήση, σύμφωνα με 2 συγκεκριμένες περιγραφές που έχω (προσωπικές γνωριμίες).
Ο αντιπρόσωπος της AMSOIL είναι στην Αθήνα (Αγγελόπουλος - http://www.streetdragfluids.com) και στέλνει ταχυδρομικώς παντού στην Ελλάδα.
Ίσως το ιδανικότερο λιπαντικό για ευρωπαϊκούς-γιαπωνέζικους κινητήρες της AMSOIL είναι το 5W40 European Formula που έχει σύνθεση για μικτή χρήση αλλά όχι racing (κανένα πρόβλημα με την περιοδική χρήση πίστας που κάνουν οι περισσότεροι). Το αντίστοιχο της MOTUL είναι το 8100 5W40 και όχι το 300V που προορίζεται για σαφώς σκληρότερη χρήση.
Οι σειρές της AMSOIL που μπορούν να 'χτυπηθούν' με τα 300V είναι η Series 2000 και η High Performance.
Βέβαια, αν δείτε τί λιπαντικά χρησιμοποιούν πολλοί αγωνιζόμενοι θα δείτε ότι ο χαρακτηρισμός 'racing' στα λιπαντικά αγγίζει τα όρια του τυπικού.Η σύγκριση μεταξύ κορυφαίων λιπαντικών δεν είναι εύκολη, και έχει και πισωγυρίσματα. Η λίστα που έχω παραθέσει στο http://www.trackday-special.gr είναι εξ ολοκλήρου με κορυφαία λιπαντικά Group IV/V. Mε αστερίσκο έχω σημειώσει τις εστερικές συνθέσεις που προορίζονται μεν και για αγωνιστική χρήση αλλά χωρίς προβλήματα στην καθημερινή. Είναι λογικό όμως στην μικτή χρήση οι υπόλοιποες επιλογές να είναι καλύτερες.
Για να καταλάβεις τί εννοώ, τα 300V σε μικτή χρήση είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από τα κορυφαία Group III. Όχι όμως και σε αποκλειστική χρήση πόλης όπου όσο περισσότερα τα καθαριστικά και τα πρόσθετα κρύας εκκίνησης τόσο το καλύτερο. Εδώ τα Group III υπερτερούν των Group V λόγω φιλοσοφίας κατασκευής (γιατί αν θελήσουν να φτιάξουν Group V πόλης θα είναι ασύγκριτο - αλλά και υπερβολικά ακριβό για τέτοια χρήση).
Να σε ευχαριστησω για την απολυτα κατανοητη απαντηση.
All clear now! -
Τι γνωρίζετε για τα λιπαντικά της Fuchs; Φίλος με audi A4 1.8T με 193 ίππους (αύξηση από τους 163 της μαμάς με επαναπρογραμματισμό από ΜΤΜ) πίνει νερό στο όνομά τους. Επίσης αν ξέρει κάποιος τιμή για τα Αmsoil 5W40 European formula... Ευχαριστώ..
-
H FUCHS είναι κορυφαία γερμανική εταιρία παραγωγής λιπαντικών υψηλής ποιότητας παντός τύπου. Την θεωρώ καλύτερη από όλες τις γερμανικές και εφάμιλλη με τις κορυφαίες γαλλικές (MOTUL-TOTAL/ELF). Η περίφημη Lubritech (εξειδικευμένα λιπαντικά, βιομηχανικά, πρόσθετα κλπ) με την οποία έχει διεισδύσει ακόμη και στην αγορά των ΗΠΑ είναι δική της, όπως και η Silkolene που παράγει Group V και είναι ανταγωνιστική της σειράς MOTUL 300V.
Έχει στην γκάμα της εξαιρετικά Group III (πχ TITAN CARAT MC ή UNIC ULTRA MC 10W40 που είναι 100% Group III και όχι II/III ή κάτι άλλες μη ομολογημένες συνθέσεις) και τα κορυφαία της FUCHS TITAN SUPERSYN SL 0W30 και 5W40 που είναι πολύ προσεγμένα Group III/IV (και όχι 100% Group IV όπως ισχυρίζεται ένας γνωστός -Oilman- από Αγγλία) - εφάμιλλα με τα ELF EXCELLIUM 5W40 (και TOTAL QUARTZ 9000 5W40).
Και με τα εστερικά Silkolene η FUCHS ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, στοχεύοντας τους πολύ απαιτητικούς οδηγούς με αγωνιστική ή ημιαγωνιστική εμπλοκή.Η χαμηλότερη λιανική τιμή των AMSOIL 5W40 EF είναι 14.5Ε.
-
Σε ευχαριστώ πολύ Μίλτο. Πάντα αναλυτικός, τεκμηριωμένος, δεκτικός στην κουβέντα και στη γνώση (έτσι σε έχω κόψει τουλάχιστον ). Εύγε κι από έναν μηχανολόγο (τρομάρα μου )
-
Φίλε Miltella θα πρότεινες ας πούμε το 5W-40 της Amsoil για τον χειμώνα και το 10W40 high performance για το καλοκαίρι για το 1300 αράκι Colt του G47 (και εμένα ) ???
Έως τώρα έχω χρησιμοποιήσει 0W-40 Visco 7000 και Μοbil1 0W-40 και έχω ενα ψυχολογικό να χρησιμοποιήσω 10 W!
Προφανώς θα είναι οκ για το χειμώνα της Αθήνας αλλά τι άλλο έχει να χάσει σε σχέση με το 5W-40 το European της Amsoil?
Αυτό μου με ενδιαφέρει είναι η μέγιστη προστασία κάτω απο οποιοδήποτε σκίσιμο.....ακόμα και αυτού που υπέστει εχθές όπου με 35 βαθμούς θερμοκρασία δούλευε για ένα 40 λεπτο απο τις 4500 και έως το κόφτη........( η στριφτερή διαδρομή έφταιγε τίποτα άλλο )
-
lazarefa σε ευχαριστώ, προσπαθώ αν είμαι αυτά που περιγράφεις. Πείστηκα ότι αξίζει τον κόπο όταν γνώρισα μερικούς καλύτερους από μένα που τους έχω και για δασκάλους. Παραδόξως για τα ελληνικά δεδομένα, γράφουν στο παρόν forum και μερικοί ακόμη 'ψαγμένοι' περί λιπαντικών και λίπανσης με τους οποίους μοιράζομαι κατά καιρούς πηγές και γνώση. Και μην σου φανεί παράξενο που ορισμένοι σπάζονται πολύ από εμάς (συνήθως εμπορεύονται λιπαντικά αλλά δεν είναι και απόλυτο).
Digilef, από τα λιπαντικά που αναφέρεις, το παντός καιρού και συνθηκών είναι το AMSOIL 10W40 High Perf. Ασυνήθιστο για 10W40 αλλά γεγονός. Είναι φτιαγμένο για σκληρή χρήση (παρότι δεν είναι ειδικό λιπαντικό μοτοσυκλέττας έχει και έγκριση κατά JASO MA - προφανώς περιέχει πρόσθετα υψηλής πίεσης που δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στα συνήθη λιπαντικά βενζινοκινητήρων για μικτή χρήση - και δεν μιλάμε για αγωνιστική χρήση). Το τελείως ασυνήθιστο είναι ότι όσον αφορά τον Χειμώνα πρόκειται για 'αποκάλυψη' αφού με ελάχιστο σημείο ροής τους -48C χτυπάει ακόμη και ορισμένα 0W της αγοράς (και σχεδόν όλα τα 5W). Δηλαδή εκεί που τα άλλα 'παγώνουν' αυτό εξακολουθεί να ρέει. Είναι χοντρό 40άρι και θεωρώ καταλληλότερα-συμβατότερα για κινητήρες με κλειστές ανοχές τα 0W40 και 5W40 που αναφέρεις (λόγω και του χαμηλότερου δείκτη αντοχής στην φθορά HTHS των τελευταίων).
Σε σχέση με το 5W40 της AMSOIL είναι ανώτερο παντού εκτός ίσως από την συμβατότητα με 'κλειστές' ανοχές (λόγω παχύτερου ιξώδους και υψηλότερου HTHS) που σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζεται και σε ελαφρά μειωμένη ευστροφία ψηλά ή ελαφρά αυξημένη κατανάλωση βενζίνης υπέρ της προστασίας (αυτό είναι καλό αλλά ποιός το χρειάζεται οπραγματικά αλλά και ποιός το καταλαβαίνει...). Βέβαια, για σκληρή ή αγωνιστική χρήση είναι ό,τι καλύτερο και προστατευτικότερο μαζί με τα εστερικά 300V, RED LINE και Silkolene (και ολίγα ακόμη παρόμοιας κλάσης). Φυσικά μιλάμε για ακραίες καταστάσεις και αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα αυτός που χρειάζεται τόσο 'δυνατό' λιπαντικό.
Υπόψιν ότι μεταξύ της ίδιας κατηγορίας λιπαντικών (πχ Group IV/V) όσο πιο κλειστό το ιξώδες τόσο πιο ανθεκτικό στην χρήση-χρόνο (με τον καιρό το ιξώδες κλείνει προοδευτικά προς τον 1ο δείκτη με το W λόγω φθοράς και μόλυνσης του λιπαντικού). Δηλ. το 5W40 είναι ανθεκτικότερο από το 0W40. Αυτό δεν είναι απόλυτο βέβαια γιατί παίζει ρόλο και η σύνθεση όπως και ο τρόπος παρασκευής του λιπαντικού, αλλά είναι άξιο λόγου.
Εν τέλη το AMS 5W40 είναι σαφώς καταλληλότερο για μικτή χρήση ακόμη και για απαιτητική οδήγηση, αφού έχει σχεδιαστεί για ευρωπαϊκούς κινητήρες (αλλά και για όσους κινητήρες εργάζονται σε ευρωπαϊκές καιρικές συνθήκες) και χωρίς να στερείται ποιότητας αφού είναι πάντα ένα 100% Group IV/V λιπαντικό που καλύπτει και την πιο πρόσφατη πιστοποίηση κατά API SM (το AMS 10W40 είναι API SL) που σημαίνει επιπλέον ότι επιβαρύνει ακόμη λιγότερο τον καταλύτη και το περιβάλλον.
Προσωπικά κι επειδή μπαίνω συχνά σε πίστα, αλλά και γενικώς σανιδώνω από ανελέητα έως... ελεεινά, το γύρισα πρόσφατα από το AMS 5W40 στο AMS 10W40 (παρότι δεν είδα ποτέ κανένα πρόβλημα λειτουργίας - οπτικοακουστικό ή αφής ή διαίσθησης ή ό,τι άλλο).
Το Visco 7000 0W40 που χρησιμοποίησες έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και λογικά και πιθανότατα περιέχει και πολυαλφαολεφίνες (δεν γνωρίζω αν περιέχονται κατά πχ 30% ή 100%, γιατί δεν βρήκα τέτοια πληροφορία από την BP - συνήθως το 100% όταν δεν το λένε για να ακουστεί δεν είναι κιόλας...). Το δε Mobil 1 0W40 δεν χρειάζεται συστάσεις, γιατί πρόκειται για λιπαντικό αναφοράς στην κατηγορία Group IV/V, και γενικώς τα Mobil 1 καθιέρωσαν την κατηγορία αυτή στην συνείδησή μας με την ποιοτική ανωτερότητά τους αυγκρινόμενο με οτιδήποτε. Ίσως να μην είναι ακόμη ο Βασιλιάς των λιπαντικών, αλλά σχεδόν κανείς δεν τολμάει να του αμφισβητήσει το θρόνο στα ίσια (μόνο η AMSOIL το τόλμησε ευθέως και με επιτυχία).
Πιστεύω ότι στην πράξη διυλίζουμε τον κώνωπα, μόνο και μόνο για να αισθανόμαστε ψυχικά νηφάλιοι. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για τα καλύτερα λιπαντικά του κόσμου και εμείς πιθανότατα δεν έχουμε ούτε καν τον δυνατότερο κινητήρα της γειτονιάς μας...
Αλλά και η διύλιση του κώνωπος δεν είναι άλλο ένα αποτέλεσμα μίας συζήτησης πάθους για κάτι που -κακά τα ψέμματα- δε νιώθει απολύτως τίποτα για μας; Αλλά κι ούτε μιλάει για να μας πει: 'Ρε, δεν έχετε με τίποτα άλλο να ασχοληθείτε και μιλάτε συνέχεια για μένα;'
Είναι κι αυτό μία ψυχασθένεια...Με άλλα λόγια (και με ειλικρινή διάθεση να μην αδικήσω κανένα πραγματικά καλό προϊόν):
Όταν σε αυτής της κατηγορίας τα λιπαντικά (Group IV/V) λέμε ότι το ένα είναι καλύτερο του άλλου, είναι σα να λέμε ότι η Renault F1 είναι καλύτερη της Minardi F1, λες και μπορούμε να οδηγήσουμε την Minardi χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό μας στην πρώτη στροφή (αν φτάσουμε και ως εκεί) από το απίστευτο γκάζι της. -
lazarefa σε ευχαριστώ, προσπαθώ αν είμαι αυτά που περιγράφεις. Πείστηκα ότι αξίζει τον κόπο όταν γνώρισα μερικούς καλύτερους από μένα που τους έχω και για δασκάλους. Παραδόξως για τα ελληνικά δεδομένα, γράφουν στο παρόν forum και μερικοί ακόμη 'ψαγμένοι' περί λιπαντικών και λίπανσης με τους οποίους μοιράζομαι κατά καιρούς πηγές και γνώση. Και μην σου φανεί παράξενο που ορισμένοι σπάζονται πολύ από εμάς (συνήθως εμπορεύονται λιπαντικά αλλά δεν είναι και απόλυτο).Digilef, από τα λιπαντικά που αναφέρεις, το παντός καιρού και συνθηκών είναι το AMSOIL 10W40 High Perf. Ασυνήθιστο για 10W40 αλλά γεγονός. Είναι φτιαγμένο για σκληρή χρήση (παρότι δεν είναι ειδικό λιπαντικό μοτοσυκλέττας έχει και έγκριση κατά JASO MA - προφανώς περιέχει πρόσθετα υψηλής πίεσης που δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στα συνήθη λιπαντικά βενζινοκινητήρων για μικτή χρήση - και δεν μιλάμε για αγωνιστική χρήση). Το τελείως ασυνήθιστο είναι ότι όσον αφορά τον Χειμώνα πρόκειται για 'αποκάλυψη' αφού με ελάχιστο σημείο ροής τους -48C χτυπάει ακόμη και ορισμένα 0W της αγοράς (και σχεδόν όλα τα 5W). Δηλαδή εκεί που τα άλλα 'παγώνουν' αυτό εξακολουθεί να ρέει. Είναι χοντρό 40άρι και θεωρώ καταλληλότερα-συμβατότερα για κινητήρες με κλειστές ανοχές τα 0W40 και 5W40 που αναφέρεις (λόγω και του χαμηλότερου δείκτη αντοχής στην φθορά HTHS των τελευταίων).
Σε σχέση με το 5W40 της AMSOIL είναι ανώτερο παντού εκτός ίσως από την συμβατότητα με 'κλειστές' ανοχές (λόγω παχύτερου ιξώδους και υψηλότερου HTHS) που σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζεται και σε ελαφρά μειωμένη ευστροφία ψηλά ή ελαφρά αυξημένη κατανάλωση βενζίνης υπέρ της προστασίας (αυτό είναι καλό αλλά ποιός το χρειάζεται οπραγματικά αλλά και ποιός το καταλαβαίνει...). Βέβαια, για σκληρή ή αγωνιστική χρήση είναι ό,τι καλύτερο και προστατευτικότερο μαζί με τα εστερικά 300V, RED LINE και Silkolene (και ολίγα ακόμη παρόμοιας κλάσης). Φυσικά μιλάμε για ακραίες καταστάσεις και αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα αυτός που χρειάζεται τόσο 'δυνατό' λιπαντικό.
Υπόψιν ότι μεταξύ της ίδιας κατηγορίας λιπαντικών (πχ Group IV/V) όσο πιο κλειστό το ιξώδες τόσο πιο ανθεκτικό στην χρήση-χρόνο (με τον καιρό το ιξώδες κλείνει προοδευτικά προς τον 1ο δείκτη με το W λόγω φθοράς και μόλυνσης του λιπαντικού). Δηλ. το 5W40 είναι ανθεκτικότερο από το 0W40. Αυτό δεν είναι απόλυτο βέβαια γιατί παίζει ρόλο και η σύνθεση όπως και ο τρόπος παρασκευής του λιπαντικού, αλλά είναι άξιο λόγου.
Εν τέλη το AMS 5W40 είναι σαφώς καταλληλότερο για μικτή χρήση ακόμη και για απαιτητική οδήγηση, αφού έχει σχεδιαστεί για ευρωπαϊκούς κινητήρες (αλλά και για όσους κινητήρες εργάζονται σε ευρωπαϊκές καιρικές συνθήκες) και χωρίς να στερείται ποιότητας αφού είναι πάντα ένα 100% Group IV/V λιπαντικό που καλύπτει και την πιο πρόσφατη πιστοποίηση κατά API SM (το AMS 10W40 είναι API SL) που σημαίνει επιπλέον ότι επιβαρύνει ακόμη λιγότερο τον καταλύτη και το περιβάλλον.
Προσωπικά κι επειδή μπαίνω συχνά σε πίστα, αλλά και γενικώς σανιδώνω από ανελέητα έως... ελεεινά, το γύρισα πρόσφατα από το AMS 5W40 στο AMS 10W40 (παρότι δεν είδα ποτέ κανένα πρόβλημα λειτουργίας - οπτικοακουστικό ή αφής ή διαίσθησης ή ό,τι άλλο).
Το Visco 7000 0W40 που χρησιμοποίησες έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και λογικά και πιθανότατα περιέχει και πολυαλφαολεφίνες (δεν γνωρίζω αν περιέχονται κατά πχ 30% ή 100%, γιατί δεν βρήκα τέτοια πληροφορία από την BP - συνήθως το 100% όταν δεν το λένε για να ακουστεί δεν είναι κιόλας...). Το δε Mobil 1 0W40 δεν χρειάζεται συστάσεις, γιατί πρόκειται για λιπαντικό αναφοράς στην κατηγορία Group IV/V, και γενικώς τα Mobil 1 καθιέρωσαν την κατηγορία αυτή στην συνείδησή μας με την ποιοτική ανωτερότητά τους αυγκρινόμενο με οτιδήποτε. Ίσως να μην είναι ακόμη ο Βασιλιάς των λιπαντικών, αλλά σχεδόν κανείς δεν τολμάει να του αμφισβητήσει το θρόνο στα ίσια (μόνο η AMSOIL το τόλμησε ευθέως και με επιτυχία).
Πιστεύω ότι στην πράξη διυλίζουμε τον κώνωπα, μόνο και μόνο για να αισθανόμαστε ψυχικά νηφάλιοι. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για τα καλύτερα λιπαντικά του κόσμου και εμείς πιθανότατα δεν έχουμε ούτε καν τον δυνατότερο κινητήρα της γειτονιάς μας...
Αλλά και η διύλιση του κώνωπος δεν είναι άλλο ένα αποτέλεσμα μίας συζήτησης πάθους για κάτι που -κακά τα ψέμματα- δε νιώθει απολύτως τίποτα για μας; Αλλά κι ούτε μιλάει για να μας πει: 'Ρε, δεν έχετε με τίποτα άλλο να ασχοληθείτε και μιλάτε συνέχεια για μένα;'
Είναι κι αυτό μία ψυχασθένεια...Με άλλα λόγια (και με ειλικρινή διάθεση να μην αδικήσω κανένα πραγματικά καλό προϊόν):
Όταν σε αυτής της κατηγορίας τα λιπαντικά (Group IV/V) λέμε ότι το ένα είναι καλύτερο του άλλου, είναι σα να λέμε ότι η Renault F1 είναι καλύτερη της Minardi F1, λες και μπορούμε να οδηγήσουμε την Minardi χωρίς να χάσουμε τον προσανατολισμό μας στην πρώτη στροφή (αν φτάσουμε και ως εκεί) από το απίστευτο γκάζι της.Aν τον διυλιζουμε πιστευω οτι εσυ εσταξες μια σταγονιτσα γιατι βγηκε ενα συμπερασμα..
Να ρωτησω κατι τελευταιο..
Εγω σε πιστα μπαινω σπανια..(μια στο τοσο στην κεφαλλονια)
και κυριως κανει αποστασεις στη πολη αλλα με αρκετα σανιδωματακια οταν βρω ευκαιρια..
Να παραμεινω στο shell helix ultra η να παω στο ams high perf το οποιο ισως εχει λιγοτερα προσθετα?
θα μου παρεχει την ιδια προστασια στα σταματα ξεκινα και στα cold starts? (τςςςς το αγγλικο!) -
Τα AMS (είτε το 10W40 είτε το 5W40) τα θεωρώ ανώτερο παντού αλλά και το Helix Ultra 5W40 δεν θα σε στεναχωρήσει σε καμία περίπτωση, καθότι είναι πολύ προσεγμένο Group III με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
-
Μια ενδεικτικη τιμουλα για 4 λιτρα?
-
Για το 10W40 14Ε η χαμηλότερη λιανική. Πάρε τηλ στον Αγγελόπουλο και ρώτα τον για τα AMSOIL ό,τι θέλεις. Ξέρει πολύ καλά από λάδια...
-
Ευχαριστω για τις πληροφοριες!
-
Tον πρήξαμε τον άνθρωπο (Miltellas) , ας ρωτήσω όμως κι εγώ κάτι:
Τα (προφανώς) Group III Aral 0W-40 θα μου βγάλουν 10.000 συνολικώς χιλιόμετρα μέσα στον επερχόμενο δριμύ βαλκανικό χειμώνα, έχοντας κι εξ αρχής ένα ελληνικό καλοκαιριάτικο track day στην πλάτη τους;
Τα χιλιόμετρα θα είναι κυρίως αυτοκινητοδρόμου, αλλά θα έχουμε και λίγες 10λεπτες διαδρομούλες πόλης με -15 βαθμούς.
Κινητήρ: VAG 1,8 20V-T.
-
Γεια σας
Για τα shell rimula γνωρίζει κανείς κάτι? -
Tα 0W40 της ARAL όπως και το Longlife 0W30 και 5W30, πιθανότατα και το 5W50, είναι από Group III/IV έως Group IV. Το μόνο κακό είναι ότι δεν το διευκρινίζει. Μόνο στα 0W30 Longlife αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι III/IV και μάλιστα διευκρινίζει ότι είναι PAO από 20%-50%. Όπως βλέπεις ακόμη και το ποσοστό των PAO δεν είναι σταθερό στην συγκεκριμένη σύνθεση. Προφανώς η ARAL δεν διευκρινίζει γιατί παίζει με τις αναλογίες. Είναι λογικό λοιπόν να θεωρήσουμε ότι τα παραπάνω ARAL είναι μίγμα Group III με IV. Για το 5W40 μην ρωτάτε, το ξεκαθαρίζει ότι είναι ορυκτέλαιο, άρα το πολύ Group III.
Άρα τα συγκεκριμένα ARAL είναι πολύ καλό λιπαντικό.
Επειδή ο κινητήρας σου είναι Turbo θα σου προτείνω να τηρήσεις ευλαβικά το προτεινόμενο από τους παρασκευαστές 6μηνο ως ανώτατο όριο για την αλλαγή του λιπαντικού ακόμη και αν δεν έχεις συμπληρώσει τα 10000χλμ. Αν κάνεις 10000χλμ πριν το 6μηνο τότε άλλαξέ τα και πάλι.
Τί θα έκανα εγώ αν το γκάζωνα και συχνά όπως συνηθίζω; Αυτό που κάνω και τώρα. Ανά 3-4 μήνες αλλαγή λιπαντικού ανεξαρτήτως χιλιομέτρων, είτε κάνω 5000χλμ είτε και 10000χλμ (με πολλά χιλιόμετρα τα αλλάζω στους 3 μήνες και με λίγα χιλιόμετρα στους 4 μήνες). Δεν σου το προτείνω κατευθείαν γιατί η τσέπη είναι δική σου και όχι δική μου. Εξάλλου όταν το αλλάζω το λαδάκι έχει πάντα κι άλλη ζωή μπροστά του.
Από κει και πέρα είναι και εμπειρικό το ζήτημα γιατί δεν 'ψήνουν' όλοι οι κινητήρες και οι οδηγοί το λάδι το ίδιο. Αν 'αισθάνεσαι' και ακούς τον κινητήρα σου (και την τουρμπίνα σου) να δουλεύει ρολόι, την κατανάλωση του λαδιού λογική, το χρώμα να μην είναι τελείως μαύρο, να μην περιέχει σωματίδια, και στην αφή να έχει λιπαρή συνοχή, τότε έχεις έναν λόγο να το αφήσεις το λαδάκι σου λίγο ακόμη για να συνεχίσει λιπαίνει το μοτέρ σου (μέχρι ένα λογικό όριο και όχι επ'αόριστον επειδή απλώς εξακολουθεί το λάδι να φαίνεται καλό). Δεν σου λέω να κάνεις χημική ανάλυση για να δεις ακριβώς τί γίνεται γιατί αυτά είναι ψιλά (και άγνωστα) γράμματα για τα ελληνικά δεδομένα, χώρια το ασύμφορο κόστος και την χρονοβόρα διαδικασία. Χώρια που την χημική ανάλυση πρέπει κάποιος να ξέρει και να την διαβάζει σωστά, αλλιώς πολύ εύκολα και αβίαστα βγάζεις λάθος συμπεράσματα.Όλα αυτά τα γράφω για να τα διαβάζουν όλοι.
Περι λιπαντικών γενικώς