-
Αν πατε να τα αγορασετε απο τον Ντινο (Μαρτιου στο υψος ακριβως πανω απο την Ν.Εγνατια) πειτε του πως σας στελνει ο Δημητρης με το Subaru και να σας κανει καλη τιμη, ειναι πολυ φιλος και καλο παιδι!
-
Miltellas ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!!!!!
-
8100 5-40:
TBN 10,3mgKOH/g300V 5-40:
TBN 10,9 mg KOH/g
και HTHS viscocity at 150C (302F) 4.51 mPa.S**Το 300V εχει TBN μεγαλυτερο απο το 8100
Επισης μου ειπαν οτι αν το λαδι εχει HTHS >3,5 ειναι πολυ καλο και το 300V 5-40 εχει 4,51!!! **Αρα τελικα το 300V προστατευει το μοτερ καλυτερα απο το 8100, αλλα απλως το μονο μειον ειναι οτι θελει πιο συχνα αλλαγη απο το 8100???
-
Το 300V έχει καλύτερο TBN αλλά μόλις τα καθαριστικά του πρόσθετα εξαντληθούν αρχίζει η κάθετη πτώση του TBN.
Για όσους δεν ξέρουν ΤΒΝ=Δείκτης οξείδωσης (όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερα). Συνήθως από 8 και πάνω είναι αξιοπρεπής δείκτης.Για το 8100 δεν ανακοινώνει η MOTUL το HTHS (τί κακό και αυτό...) άρα δεν θα είναι και κανα φοβερό νούμερο. Σίγουρα πάντως θα είναι >3.5 λόγω προσεγμένης σύνθεσης.
-
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
**Το 300V εχει TBN μεγαλυτερο απο το 8100
Επισης μου ειπαν οτι αν το λαδι εχει HTHS >3,5 ειναι πολυ καλο και το 300V 5-40 εχει 4,51!!! **Καλό είναι να έχει μεγάλο TBN αλλά μην εντυπωσιάζεσαι από ένα άγνωστο λάδι με μεγάλο TBN - μπορεί να προσθέτουν μια βάση και να εμφανίζεται πολύ καλό (χωρίς να είναι) - τo 300V είναι πάρα πολύ καλό λάδι.
Μεγάλα HTHS, κάποιος πιστεύει στα λιπαντικά με μεγάλο ιξώδεςΤο κάθε λάδι είναι καλό εκεί που ταιριάζει.
-
Τελικά εμένα δεν μου απάντησε κανένας. Για ενα Golf GT που μόλις πέρασε τα 2000χλμ προτείνετε αλλαγή λαδιών τώρα ή να τα κρατήσω λίγο ακόμα; (μέχρι τα 5000χλμ περίπου).
Το Castrol Edge 5W30 η Longlife III SLX 5W30 είναι κατάλληλο για αυτό το μοτέρ. Ρωτάω γιατί τα συνεργεία δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, έχουν τόση δουλειά που κάνουν ένα σωρό λάθη, θέλω να είμαι απο πάνω για να δώ τι και πόσο λάδι βάζουν.
Εχετε κάτι άλλο να προτείνετε π.χ. Amsoil ή Mobil 1 ; -
Θα σου πρότεινα να τα αλλάξεις τώρα και να ξεπεράσεις τις απόψεις περί λιπαντικών ρονταρίσματος που πρέπει να μείνουν μέσα κλπ. Πιθανότατα δεν ισχύουν καθότι τα VAG που εξάγονται στις ΗΠΑ έχουν από το εργοστάσιο τα Mobil 1 0W40 ή και 5W30 Extended Performance (μετά από σοβαρά προβλήματα στους κινητήρες της λόγω ανεπαρκούς λίπανσης - κυρίως οι 1.8Τ - και με μηνύσεις που οδήγησαν σε ανάκληση άνω των 300000 VW).
Άλλη το λιγότερο άριστη επιλογή για σένα είναι τα AMSOIL AFL 5W40 European Formula ή τα TSO 0W30 Race Proven (ασυναγώνιστο για 30άρι αλλά ακριβό) ή και το ASL 5W30 High Performance.Πρόκειται για Group IV/V λιπαντικά.
Η συνθετική βάση των κατά τα λοιπά πολύ καλών Castrol Edge 5W30 ή SLX 5W30 είναι υποδεέστερη των παραπάνω.
-
εδω καλα καλα δεν εχουν κυκλοφορησει ευρεως τα group 4 λιπαντικα (Gas-To-Liquid Base oils) kai bghke kai to group 5?
μεχρι τωρα ηξερα group 1 (Convertional Base Oils), group 2/3 (Hydrocracked Based Oils) -
Στα Group V κατηγοριοποιούνται όλα τα μη ορυκτέλαια υγρά λιπαντικά που δεν είναι πολυαλφαολεφίνες (Group IV). Οι εστέρες χρησιμοποιούνται ευρεώς από τον 2 παγκόσμιο πόλεμο στην αεροναυπηγική.
Δεν είναι όλα τα Group V καλής ποιότητος ή καλύτερα κατάλληλα για την εφαρμογή μας. Εξαρτάται από τους εστέρες που χρησιμοποιούνται και τον προορισμό εφαρμογής τους. Με συνδυασμό εστέρων πετυχαίνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν έχεις την ευρεία απόδοση των PAO (πολυαλφαολεφίνες). Γι αυτό και ενώ στην αεροναυπηγική - αεροδιαστημική προτιμώνται οι εστέρες σε βάση PAO, στους κινητήρες εσωτερικής καύσης προτιμώνται οι PAO με προσθήκη εστέρων εκτός και αν το λιπαντικό προορίζεται για συγκεκριμένη εφαρμογή οπότε και ανεβαίνει αναλόγως το ποσοστό χρήσης εστέρων (πχ 300V). Οι αποδοτικότεροι εστέρες για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι οι οργανικοί (εστέρες διβασικού οξέως και εστέρες πολυόλης). Στην αεροναυπηγική οι οργανικοί συνδυάζονται και με άλλους όπως οι φωσφατικοί στέρες.Στα ευρωπαϊκά συνθετικά λιπαντικά (κυρίως) χρησιμοποιούνται και οι πολυεσωολεφίνες (PIO - PolyInetrnalOlefins), άλλοτε αποκλειστικά, άλλοτε μαζί με ορυκτέλαιο, άλλοτε μαζί με PAO, άλλοτε όλοι οι συνδασμοί. Οι PIO είναι χαμηλότερης ποιότητας από τις PAO αλλά ανώτερης από ορυκτέλαια. Οι παρασκευαστές τις PIO τις κατατάσσουν στα Group IV μαζί με τα PAO. Θα μπορούσαν να μπουν στα Group V ως μη PAO, αλλά η μόνη διαφορά με τα PAO είναι ότι τα PIO έχουν τον διπλό δεσμό στο μέσον του μορίου και όχι στην άκρη του (υπαρχουν διαφορές ακόμη και μεταξύ PAO ή PIO αλλά αδυνατώ να τις κατανοήσω - πάντως όλα έχουν σχέση με το κόστος αφού οι καλύτερης ποιότητας PAO είναι το ίδιο ακριβές με τους καλύτερης ποιότητας εστέρες - δύσβατη η περιοχή πλέον για μένα). Εάν σε κάποιο MSDS διαβάσετε στην σύνθεση για Polyolefins συνήθως πρόκειται για PIO ή για PIO+PAO και σε καμία περίπτωση μόνο για PAO, διαφορετικά θα έγραφαν Polyalfaolefins ή Poly-a-olefins ή PAO.
PIO χρησιμοποιεί σε συγκεκριμένα κορυφαία της λιπαντικά η SHELL και η LIQUI MOLY, και δεν θα μπορούσα να το ξέρω εάν δεν διάβαζα τα MSDS τους. Οι περισσότερες εταιρίες δεν ανακοινώνουν τέτοια στοιχεία και είναι ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ τους όσες αναφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες. Όσο πιο διαφανείς είναι οι εταιρίες τόσο πιο αξιόπιστα και ποιοτικά τα προϊόντα τους. -
συγχαρητηρια σε βρισκω πολυ διαβασμενο...
τα liqui moly o σκαζικης - μαραγκος δεν τα φερνει?
σε ποια εταιρεια δουλευεις?
-
Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
συγχαρητηρια σε βρισκω πολυ διαβασμενο...τα liqui loly o σκαζικης - μαραγκος δεν τα φερνει?
σε ποια εταιρεια δουλευεις?
Χομπίστας είμαι φιλαράκι... Έχω ασχοληθεί σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο λόγω γνωριμιών και μόνο και μετά κόλλησα το μικρόβιο. Αλλά ούτε σπούδασα κι ούτε πουλάω λάδια. Αν είχα δυνατότητα και την ανάγκη θα το έκανα πάντως. Υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα. Και καλύτεροι από τους οποίους έχω μάθει. Στην Ελλάδα είμαστε σε νηπιακό στάδιο όσων αφορά την διάδοση της γνώσης για λιπαντικά και γενικότερα για βιομηχανικά προϊόντα.
LIQUI MOLY πουλάνε αρκετοί αλλά δεν ξέρω ποιός τα φέρνει. Θα προσπαθήσω να μάθω.
-
εψαξα και βρηκα οτι τα φερνει οντως ο σκαζικης μαραγκος
μπραβο στο μερακι που εχεις...
εχεις απολυτο ικιο περι γνωσεων γυρω απο τα λιπαντικα...απο τον κανονα ξεφευγουν ελαφρα οι κατοχοι μοτοσικλετων....
να σου κανω και μια ερωτηση
εχω celica TS με 30000κμ
το αμαξι οποτε το οδηγαω του πινω το αιμα
μεχρι στιγμης βαζω αυτα που λεει η τουοτα (τα οποια στην ουσια ειναι texaco) 5-40
skeftomai ev kai kairo gia ta motul 300v
υποψην η τουοτα λεει αλλαγη κα8ε 15.000κμ εγω κανω κα8ε 7500 -
Καλά και τα 300V αλλά θα σου έλεγα να προτιμήσεις τα ομόσταυλα 8100 που είναι και πιο overall λιπαντικό. Ανά 7500χλμ αλλαγή είναι καλά και δεν χάλασε κι ο κόσμος αν ξεφύγεις και στα >10000χλμ. Η βάση PAO δεν σε πουλάει όπως η ορυκτελαϊκή και ακόμη περισσότερο ξαφνικά όπως οι εστέρες που αν ξεπεράσεις τα όριά τους χάνεις μεγάλο μέρος της προστασίας τους. Όλα τα τεστς δείχνουν ότι τα PAO εξακολουθούν να προστατεύουν επαρκώς ακόμη και εκεί που ορκίζεσαι ότι πρέπει να τα αλλάξεις. Γι αυτό και τα καλύτερα λιπαντικά για μέγιστη προστασία σε βάθος χρόνου-χρήσης συνδυάζουν PAO και οργανικούς εστέρες.
-
Ο χρήστης mezzanine έγραψε:
Τελικά εμένα δεν μου απάντησε κανένας. Για ενα Golf GT που μόλις πέρασε τα 2000χλμ προτείνετε αλλαγή λαδιών τώρα ή να τα κρατήσω λίγο ακόμα; (μέχρι τα 5000χλμ περίπου).Εγώ θα τα κρατούσα, αν τα άλλαζα θα έβαζα και 1λτρ. Redline που περιέχει τεράστιες ποσότητες moly.
Δεν ξέρω γι αυτό που λέει ο Μίλτος για τα λάδια των VAG αλλά γνωστός που δουλεύει στην αυτοκινητοβιομηχανία μου λέει ότι λάδια πρώτης τοποθέτησης είναι πιο ακριβά από τα κανονικά λάδια που παραγγέλνουν στο εργοστάσιο (δηλαδή είναι διαφορετικά).
-
Όπου να 'ναι θα πάω για το πρώτο service διετίας το Astra. Είχα αλλάξει πρόωρα (βάσει όσων λέει η εταιρεία) τα λάδια στο έτος, τώρα θ' αλλαχτούν ξανά. Τα λάδια είναι συνθετικά της Opel με τις ακόλουθες προδιαγραφές, όπως ακριβώς αναγράφονται στο μπουκάλι:
Opel Original Teile
Fuel Economy Longlife
5W-30
Super SyntheticGM-LL-A-025
GM-LL-B-025
ACEA A3, B3, B4
API SL/CFMotor Oil - SAE 5W30
ECOService-FlexΧρεώνονται κάπου 10 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν καλά λάδια με ίδια χαρακτηριστικά ώστε να γίνονται δεκτά από την αντιπροσωπεία και πόσο κοστίζουν; Ευχαριστώ.
-
Gia ρίξε μια ματιά εδώ :
http://www.aral-lubricants.de/oilguide/cont_4_8_0.php έχει βήμα βήμα την επιλογή λιπαντικού.
Όποιο και να τους πας, αφού θα καλύπτει τις προδιαγγραφές του κινήτηρα, δεν έχουν δικαίωμα να σου αρνηθούν.
Εγώ δικά μου λάδια τους πάω, δεν έχω συναντήσει πρόβλημα ποτέEπίσης αυτό υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές σου αλλά είναι λίγο διαφορετικό ιξώδες και πιθανό, αρκετά ακριβό.
http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7008887 -
Γειά σας,
Μια που ...μιλάμε για λιπαντικά γενικώς, θα εκτιμούσα πάρα πολύ, κάθε απάντηση στο παρακάτω ...πρόβλημά μου .
Έχω το CR-V της Honda με τα λάδια πρώτης τοποθέτηση και έχω κάνει 7.200 Km. Το βιβλιαράκι λέει αλλαγή στα 10.000 Km.
Φεύγω για ταξίδι, οδικά για Βαρκελώνη.
Τι προτάσεις υπάρχουν, να τα αλλάζω νωρίτερα, εδώ πριν φύγω ; ή στην Ισπανία, που θάχω κάνει 10.000 Km ;
Υπάρχει κάτι που διακινδυνεύω ;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Φιλικά
Μάξιμος
-
Εδώ να τα αλλάξεις και αρκετές μέρες πριν το ταξίδι ώστε να δοκιμάσεις το αυτοκίνητο και να μην έχεις εκπλήξεις όπως τάπα λαδιού που στάζει στη Σερβία.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εγώ θα τα κρατούσα, αν τα άλλαζα θα έβαζα και 1λτρ. Redline που περιέχει τεράστιες ποσότητες moly.
Ποιό RED LINE περιέχει moly; Η χρήση MOS2 (και τα άλλα στερεά λιπαντικά - PTFE και Graphite) έχει κατηγορηθεί για ύπουλες αρνητικές μακροπρόθεσμα εμφανιζόμενες παρενέργειες στους κινητήρες.
Από όσο γνωρίζω η RED LINE δεν χρησιμοποιεί στερεά λιπαντικά παρά μόνο εστέρες για να ενισχύσει την λιπαντικότητα των λιπαντικών της. -
Δεν ξερω καποιο Redline να περιεχει moly, μαλλον λαθος κανεις, ισα ισα που ειναι απο τα καλυτερα - εστερικης βασης - λαδια που μπορει κανεις να βαλει στο αυτοκινητο του ενω οι βαλβολινες της επισης καλυπτουν μεγαλο ευρος αυτοκινητων/απαιτησεων και τουλαχιστο στα Ιαπωνικα κανουν μεγαλη διαφορα στις αλλαγες προς το καλυτερο φυσικα!
Περι λιπαντικών γενικώς