-
Castrol δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν έχω άποψη.
Μια φορά είχα βάλει 0-40 Βp 7000 σε 106 rallye, ήταν μια χαρά.
Βέβαια το να μιλάμε έτσι γενικά, χωρίς να έχουμε αναλύσεις λαδιών σε συγκεκριμένα μοτέρ, είναι γενικόλογο. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
profoundly(σας τα κανα ζέπελιν? )
οχι ρε, απλά έχουμε και εμείς έναν σε μια ΚαρίναΕ αλλά έχει κάνει μόνο 120κ περίπου.
τώρα τον κακοποιεί η μάνα μου για 350 μέτρα και όταν πάει στην εξοχή. αμφιβάλλω αν ξέρει πότε έγινε τελευταία φορά σέρβις.λέω μήπως του πετάξω κανένα λαδάκι της προκοπής αφού δεν ζητάει τίποτα άλλο το κακόμοιρο. -
Τί άλλο να ζητήσει μωρε Με 120k ακόμα δεν έχει ανοίξει
Λοιπόν, κοίταξα το μανουάλι.
Ακούστε τί λέει!Προδιαγραφές ΑΡΙ SM
συνιστώμενα ιξώδη
20w-50!
15w-40
10w-30
5w-30!Για δές τί μαθαίνει κανείς
Μέχρι και 30άρι σηκώνει (αλλά το εύρος θερμοκρασιών που το δίνει είναι για πολικές συνθήκες )
30αρι δεν νομίζω με την χρήση που του κάνω, και τα χιλιόμετρα που έχει να κατέβω. -
- το 0, αναφέρεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ..... παίζει ρόλο ΜΟΝΟ στην κρύα εκκίνηση μέχρι το λάδι να ζεσταθεί..... εκεί που γίνονται και οι περισσότερες φθορές. ΟΤΑΝ το μοτέρ φτάσει στους 100C, ένα 0-40 και ένα 15-40 έχουν το ίδιο ιξώδες. Το μοναδικό μειονέκτημα του 0/40, σε σχέση με ένα άλλο 10/40, εάν είναι ίδιας ποιότητας είναι ότι το 2ο θα παραμείνει για περισσότερα χλμ μέσα στις ανοχές ιξώδους που καθορίζουν οι διεθνείς οργανισμοί για να πιστοποιηθεί σχετικά με το ιξώδες τους. Κοίτα λίγο τα κινηματικά ιξώδη που δίνουν οι κατασκευαστές λαδιών ...... Γενικά αν ένα αυτοκίνητο δεν καίει το 15-40 ΔΕΝ θα καίει και το 0/40.
Δες ένα 0/30
AMSOIL Signature Series 0W-30 Synthetic Motor Oil (SSO)
Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D445)
10.3
Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D445)
56.6Κι ένα 10/30
AMSOIL 100% Synthetic 10W-30 Motor Oil (ATM) [revised as of 10/07]
Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D-445)
10.7
Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D-445)
62.0The Society of Automotive Engineers, usually abbreviated as SAE, has established a numerical code system for grading motor oils according to their kinematic viscosity. SAE viscosity gradings include the following: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 or 60. Some of the numbers can be suffixed with the letter W, designating their 'winter' or cold-start viscosity, at lower temperature.
Viscosity is graded by measuring the time it takes for a standard amount of oil to flow through a standard orifice, at standard temperature. The longer it takes, the higher the viscosity, and thus higher SAE code.XwY SAE
Multi-grade
The temperature range the oil is exposed to in most vehicles can be wide, ranging from cold ambient temperatures in the winter before the vehicle is started up to hot operating temperatures when the vehicle is fully warmed up in hot summer weather. A specific oil will have high viscosity when cold and a low viscosity at the engine's operating temperature. The difference in viscosities for any single-grade oil is too large between the extremes of temperature. To bring the difference in viscosities closer together, special polymer additives called viscosity index improvers, or VIIs are added to the oil. These additives make the oil a multi-grade motor oil. The idea is to cause the multi-grade oil to have the viscosity of the base number when cold and the viscosity of second number when hot. This enables one type of oil to be generally used all year, and when multi-grades were initially developed, they were frequently described as all-season oil. The viscosity of a multi-grade oil still varies logarithmically with temperature, but the slope representing the change is lessened. This slope representing the change with temperature depends on the nature and amount of the additives to the base oil.
The SAE designation for multi-grade oils includes two grade numbers; for example, 10W-30 designates a common multi-grade oil. Historically, the first number associated with the W (again 'W' is for Winter, not Weight) is not rated at any single temperature. The '10W' means that this oil can be pumped by your engine as well as a single-grade SAE 10 oil can be pumped. '5W' can be pumped at a lower temperature than '10W' and '0W' can be pumped at a lower temperature than '5W'. The second number, 30, means that the viscosity of this multi-grade oil at 100°C (212°F) operating temperature corresponds to the viscosity of a single-grade 30 oil at same temperature. The governing SAE standard is called SAE J300. This 'classic' method of defining the 'W' rating has since been replaced with a more technical test where a 'cold crank simulator' is used at increasingly lowered temps. A 0W oil is tested at −35 °C (−31 °F), a 5W at −30 °C (−22 °F) and a 10W is tested at −25 °C (−13 °F). The real-world ability of an oil to crank in the cold is diminished soon after put into service. The motor oil grade and viscosity to be used in a given vehicle is specified by the manufacturer of the vehicle (although some modern European cars now make no viscosity requirement), but can vary from country to country when climatic or mpg constraints come into play.
- Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαγγελματίες, γιατί δεν κάνουν, αναλύσεις λαδιών στο χημείο.
Τα λάδια μας με ταχυδρομείο στην Αμερική στέλνουμε, αν θέλουμε να έχουμε μια ανάλυση.
ΕΛΕΟΣ .... όχι άλλη παραπληροφόρηση. Κρίμα είναι να 'χαλάσουμε' το τόπικ, σαν αυτό με τις λάμπες xenon.
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oils
http://www.prcclub.gr/Topics/Lubricants/Lubricants.htm
http://www.lubrizol.com/acea2008/RPintroduction.aspμια καλή εκκίνηση για όλους μας, Αν θέλουμε να μπούμε λίγο πιο βαθιά στο θέμα και δεν μένουμε στις αοριστίες, που μπορεί να λέει ο καθένας, είτε από άγνοια, είτε ηθελημένα, ειδικά οι 'έμποροι και μάστορες' που θέλουν να προωθήσουν για δικούς τους λόγους τα προϊόντα τους. Έχω δει πολλλες φορές να βάζουν ακατάλυτα λάδια σε συνεργεία / αντιπροσωπίες .... τις περισσότερες φορές για να βγάλουν από την μύγα ...... Ξ.
-
δεν την κατεχουμε την αγγλικη.
-
κρίμα γιατί η περισσότερη βιβλιογραφία είναι στα Αγγλικά.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
'και ποιος σου ειπε οτι το μηδενικο καψιμο λαδιου ειναι καλο?
η μηχανη πρεπει να καιει λαδια για να λιπαινεται ο κυλινδρος.
αλλαξε λαδια.'Τι είναι πάλι τούτο ? καινούργια κόλπα ?
Ναι. Η επιστήμη προοδεύει. Αν δεν καίει αισθητά δε λιπαίνεται καλά και μπορεί να χαλάσει.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
'και ποιος σου ειπε οτι το μηδενικο καψιμο λαδιου ειναι καλο?
η μηχανη πρεπει να καιει λαδια για να λιπαινεται ο κυλινδρος.
αλλαξε λαδια.'Τι είναι πάλι τούτο ? καινούργια κόλπα ?
Ναι. Η επιστήμη προοδεύει. Αν δεν καίει αισθητά δε λιπαίνεται καλά και μπορεί να χαλάσει.
Δεν σου έγραψε να καίει ‘αισθητά». Το να καίει, 150 γραμμάρια στα 1000 κμ
δεν είναι πολύ, μα κάνει δουλεία. 600 γραμμάρια στα 4000 κμ. !
Τσιγκούνη!!!!.Άρα συμφωνείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας κινητήρας να χαρακτηρίζεται από 'μηδενικό κάψιμο λαδιού' στην πράξη. Όλο και κάτι θα καίει είτε είναι εύκολο κάποιος να το μετρήσει είτε όχι. Δε χρειάζεται να καίει αισθητά για να λιπαίνεται σωστά.
Το 'τσιγκούνη' σε τι αναφέρεται?
Στο άλλο σχόλιο για τα αυτοκόλλητα που είπες ότι κολλάς δεν απάντησες.... -
Κάτι παρόμοιο με τα λάδια το έχω ακούσει και εγώ απο παλιό μάστορα, οτι δηλαδή όταν είναι χαλασμένα τα ελατήρια το μοτέρ αποδίδει τη μέγιστη δύναμη λόγω μείωσης των τριβών.
Το είχα παρατηρήσει και στο R6 μου. Όταν ήταν στα τελευταία του και έκαιγε σχεδόν 1 λίτρο στα 500km είχα πιάσει τη μεγαλύτερη τελική, γύρω στα 285 km/h
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Κάτι παρόμοιο με τα λάδια το έχω ακούσει και εγώ απο παλιό μάστορα, οτι δηλαδή όταν είναι χαλασμένα τα ελατήρια το μοτέρ αποδίδει τη μέγιστη δύναμη λόγω μείωσης των τριβών.Το είχα παρατηρήσει και στο R6 μου. Όταν ήταν στα τελευταία του και έκαιγε σχεδόν 1 λίτρο στα 500km είχα πιάσει τη μεγαλύτερη τελική, γύρω στα 285 km/h
Ο μάστορας είχε να εξηγήσει και την απώλεια συμπίεσης από τα χαλασμένα ελατήρια εμβόλων; Αν είναι, να τα πετάξουμε εντελώς
Το R6... δίχρονο έγινε;
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
και το Casrtol Magnatec 5W40 το έχει 41€/5Λιτρο (με τα μεταφορικά)
εμείς Ελλάδα μπορούμε να πάρουμε?
Δυστυχώς όπως βλέπεις εδώ δεν στέλνει σε τριτοκοσμικές χώρες, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη στέλνει...
μας έχουν πάρει χαμπάρι φαίνεται...
έχει ρωτήσει κανείς για Ελλάδα και έχουν πει τσου?ρχ8-πριχτερ τον 4A-FE έχεις?
τσου δεν είπαν αλλά:
Greece only via airmail
1-10 litre = 38,00 EUR
11-20 litre = 48,00 EURMit freundlichen Grüßen / With kind regards
Marc PorwikMAPODO GmbH
Geschäftsführer: Kerstin Porwik
Gauerter Hauptdeich 3
D-21037 HAMBURG, Germany
TEL.: +49 (0) 40/70 29 64 73
FAX: +49 (0) 40/7 37 59 28 -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
...δεν υπάρχει περίπτωση ένας κινητήρας να χαρακτηρίζεται από 'μηδενικό κάψιμο λαδιού' στην πράξη.Μπορεί να έχεις μηδενική κατανάλωση λαδιού.
(Είναι πιο σωστό να λες ότι το λάδι δεν καίγεται αλλά εξατμίζεται)Όταν ο κύλινδρος δεν έχει σωστό crosshatch που ταιριάζει με τον τύπο των ελατηρίων, δεν συγκρατεί λάδι και δεν λιπαίνει τα ελατήρια συμπίεσης. Μόνο από κατασκευαστικό λάθος (ή όταν ο μηχανικός 'επισκευάζοντας' ένα κινητήρα περνάει μόνο ένα σετ ελατήρια χωρίς να κατεργαστεί την επιφάνεια των κυλίνδρων που έχουν 'γυαλίσει' από τα πολλά χιλιόμετρα).
Τα λάδια που εξατμίζονται δύσκολα έχουν χαμηλή κατανάλωση, πχ σε γενικές γραμμές ένα 15W40 δεν έχει λεπτό βασικό λάδι και δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα όσο το πολύ λεπτό βασικό λάδι ενός 0W40 (παρόλο που είναι και τα δύο 40άρια). Είναι όμως περίπλοκη η κατανάλωση λαδιού και είναι πιο σημαντικό να δοκιμάσεις ποια μάρκα ταιριάζει σε κάθε κινητήρα παρά το ιξώδες. Γύρω στα 100ml/1000km είναι καλά για μακροζωία του κινητήρα, μπορεί να είναι μικρότερη με λάδια που δεν εξατμίζονται (πρόσθετα?).
εντιτ
υγρά φρένων: όταν πλένεις καλά το σύστημα των φρένων με αλκοόλη, μπορείς να βάλεις μετά DOT 5. Για ποιο λόγο να το κάνεις αυτό, δεν ξέρω. -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Ο μάστορας είχε να εξηγήσει και την απώλεια συμπίεσης από τα χαλασμένα ελατήρια εμβόλων; Αν είναι, να τα πετάξουμε εντελώςΤο R6... δίχρονο έγινε;
Το λάδι σφραγίζει τον κύλινδρο και δέν χάνει πίεση.
Το R6 έβγαζε τρελή κάπνα απο το σωλήνα εξαερισμού του κάρτερ. Τελικά τον αποσύνδεσα απο το φιλτροκούτι γιατί λάδωνε το φίλτρο και τα καρμπυρατέρ. Έβαλα ένα μακρύ σωλήνα ωστε να βγαίνει η κάπνα στην ατμόσφαιρα. Όταν περίμενα σταματημένος στο φανάρι, όσοι βλέπανε τον καπνό νομίζανε οτι το μηχανάκι έχει πάρει φωτιά
-
Κι εγώ κάποτε παρατήρησα ότι στα τελευταία του μπορεί να έβαζα λάδι κάθε μέρα αλλά στρόφαρε πολύ καλά κι επιτάχυνε θαύμα. Φορτωμένο ζοριζόταν αλλά άδειο το αυτοκίνητο πέταγε! ... μέχρι που κόλλησαν όλα και ακινητοποιήθηκα ένα βράδυ.... ευτυχώς το περίμενα και είχα επίτηδες προηγηθεί από τους φίλους οι οποίοι με περιμάζεψαν περνώντας από το ίδιο σημείο..
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...δεν υπάρχει περίπτωση ένας κινητήρας να χαρακτηρίζεται από 'μηδενικό κάψιμο λαδιού' στην πράξη.
Μπορεί να έχεις μηδενική κατανάλωση λαδιού.
(Είναι πιο σωστό να λες ότι το λάδι δεν καίγεται αλλά εξατμίζεται)Όταν ο κύλινδρος δεν έχει σωστό crosshatch που ταιριάζει με τον τύπο των ελατηρίων, δεν συγκρατεί λάδι και δεν λιπαίνει τα ελατήρια συμπίεσης. Μόνο από κατασκευαστικό λάθος (ή όταν ο μηχανικός 'επισκευάζοντας' ένα κινητήρα περνάει μόνο ένα σετ ελατήρια χωρίς να κατεργαστεί την επιφάνεια των κυλίνδρων που έχουν 'γυαλίσει' από τα πολλά χιλιόμετρα).
Τα λάδια που εξατμίζονται δύσκολα έχουν χαμηλή κατανάλωση, πχ σε γενικές γραμμές ένα 15W40 δεν έχει λεπτό βασικό λάδι και δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα όσο το πολύ λεπτό βασικό λάδι ενός 0W40
...
Γύρω στα 100ml/1000km είναι καλά για μακροζωία του κινητήρα, μπορεί να είναι μικρότερη με λάδια που δεν εξατμίζονται (πρόσθετα?).Λεωνίδα, ότι και να παίζει με τα ελατήρια κλπ, σε έναν κινητήρα που δε φαίνεται να έχει πρόβλημα είναι δυνατόν να έχουμε ποτέ μηδενική (=όχι απλά μη μετρήσιμη) κατανάλωση λαδιού μέσα σε π.χ. 1000 χλμ? Να μην καταναλώσει δηλαδή ούτε 1 σταγόνα??
Το 'μηδέν' πάντως φαίνεται ότι έχει αποκτήσει πολλές βαθμίδες όσον αφορά την κατανάλωση λαδιού. Π.χ. όταν διαβάζουμε προτάσεις όπως το 'έχω κάνει 100.000 χλμ και δε μου έχει κάψει σταγόνα λάδι' εννοείται ότι πρόκειται για υπερβολές.
-
Το 'μηδέν' πάντως φαίνεται ότι έχει αποκτήσει πολλές βαθμίδες όσον αφορά την κατανάλωση λαδιού. Π.χ. όταν διαβάζουμε προτάσεις όπως το 'έχω κάνει 100.000 χλμ και δε μου έχει κάψει σταγόνα λάδι' εννοείται ότι πρόκειται για υπερβολές.
Δεν πρόκειται για υπερβολές αλλά για ασύστολα ψέματα.
-
Μην ξεχνάτε ότι το λάδι αναμειγνύεται με βενζίνες, υδρατμούς και λοιπά παραφερνάλια, και γι αυτό ακόμα και να έχει καεί καποια ποσότητα αν είναι μικρή συνήθως δεν είναι αντιληπτή
-
Αυτά συμβαίνουν όταν κάνεις μεγάλες διαδρομές, το λάδι ζεσταίνεται καλά και για αρκετή ώρα.
Όταν κάνεις μόνο μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη, η στάθμη του λαδιού ανεβαίνει (ελάχιστα) και θα κατέβει αντίστοιχα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι.
Σε αμάξια που δουλεύουν με πολύ πλούσιο μίγμα και έχει μαζευτεί βενζίνη στο λάδι, αν στάξεις με τον δείκτη λαδιού σε ένα χαρτόνι καταλαβαίνεις αν έχει βενζίνη το λάδι - απλώνει γρήγορα στο χαρτόνι ενώ μια σταγόνα κανονικό λάδι απλώνει αργά.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Εγώ το έχω διαπιστώσει, μην νομίζετε ότι στην ζωή μου τα κάνω όλα τέλια, η ότι δεν έχω πει ‘κοτσάνες’!!!… όσο περνάει ο καιρός τελειοποιούμε, είναι λογικό.
ΑΝΤΩΝΗΣTo θεμα ειναι οτι, οταν απο τους μη γνωστες παρουσιαζεται μια αποψη ως σωστη, μετα αυτοι που πραγματι δεν ξερουν, οδηγουνται σε λαθος συμπερασματα.
Αφου ο αλλος δειχνει να ξερει, ακομα και αν λεει κοτσανες, καποιος που δεν εχει ιδεα, θα τον πιστεψει.
Και τη τελευταια περιοδο εδω μεσα εχουν γραφτει αρκετα ΛΑΘΟΣ πραγματα, που ευτυχως οσοι εχουν τις γνωσεις τα διορθωσαν.
Οπως πχ με το off topic με τα υγρα φρενων οπου γραφτηκαν μεγαλες ανακριβειες (και λιγο περιεργο για εσενα φιλε Αντωνη, λογω μεγαλης εμπειριας την οποια επικαλεισαι συνεχως).
Ελπιζω να μην εχει βαλει ηδη dot 5.
Λιγη προσοχη λοιπον, γιατι το topic ειναι παρα πολυ καλο.Καλέ μου φίλε, η βενζίνη ευτυχώς είναι απόλυτα πτητική, και στης χαμηλές θερμοκρασίες, ευτυχώς!. Έτσι πάντα απουσιάζει από τα λαδιά. Και η ελάχιστη που μπορεί να περάσει, από την σάρωση των ελατηρίων, εξατμίζετε άμεσα, και μέσο του σωλήνα αναθυμιάσεων, πάει στον ‘παπα’ και καίγεται. Την ίδια ποριά ακολουθεί και η υγρασία. Άρα δεν έχουμε προσθετική τάση, προς τα λάδια!.
Εδω εχω να παραθεσω την αποψη του Miltellas απο αλλο club που ειμαι μελος και ας εχει ο καθενας την αποψη του για το τι ισχυει.
Εγω την εχω ηδη.Στο κάρτερ περνάει υγρασία κατά την καύση με την μορφή υδρατμών, με τον ίδιο τρόπο που περνάει μέρος της εξαερωμένης άκαυστης βενζίνης ή έστω των καταλοίπων της καύσεως (στην ουσία μέρος καταλοίπων καύσεως είναι και το νερό σε μορφή υδρατμών πάντα - για ένα λίτρο βενζίνης που καίγεται παράγεται και ένα λίτρο νερό σε μορφή υδρατμών λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του θαλάμου καύσης). Σε κάθε 'πιστονιά' (κύκλο λειτουργίας) το μεγαλύτερο μέρος των καταλοίπων (συμπεριλαμβάνονται φυσικά κι οι υδρατμοί) εξάγεται δια μέσου των βαλβίδων εξαγωγής από την πολλαπλή εξαγωγής, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος περνάει από τις ανοχές στο κάρτερ. Από το κάρτερ η υγρασία (μαζί με τα εξαερωμένα κατάλοιπα) εξάγεται επανακυκλοφορώντας δια μέσου του σωλήνα αναθυμιάσεων προς την πολλαπλή εισαγωγής αλλά ταυτόχρονα επανεισάγεται με την σειρά της εντός του κάρτερ νέα ποσότητα.
Ο κύκλος παραμένει φαύλος έως ότου σταματήσουμε τον κινητήρα. Εφόσον ο κινητήρας είναι αρκετά ζεστός, η υγρασία εξέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της (αλλά όχι ολόκληρη, γιατί παραμένει εγκλωβισμένη στα άνω σημεία του κινητήρα πάνω από το κάρτερ (τα θερμά αέρια έχουν την τάση να ανέρχονται και το πιο ζεστό μέρος του κινητήρα είναι το επάνω μέρος). Δηλαδή, ένα μικρό μέρος της εξαερωμένης υγρασίας παραμένει πάντα εγκλωβισμένη έως ότου ξαναυγροποιηθεί (όταν η θερμοκρασία στο κάρτερ πέσει κάτω από τους 100C) για να αναμιχθεί με το λιπαντικό (από το οποίο θα ξαναδιαφύγει όταν ξανανέβει η θερμοκρασία του λιπαντικού άνω των 100C) όπου τελικά θα παραμείνουν εγκλωβισμένα-απομονωμένα από τα μόρια του λιπαντικού ένα πολύ μικρό μέρος κορεσμένων υδατανθράκων (νεράκι του Θεού που του βγήκε η 'πίστη' ανάποδα). Αυτή η μικροποσότητα θα συμβάλλει με την σειρά της στα οξειδωτικά φαινόμενα που θα υποστεί με τον καιρό το λιπαντικό.
Τα πράγματα για το λιπαντικό ζορίζουν πολύ όταν το κάρτερ δεν ανεβάζει θερμοκρασίες άνω των 100C. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινούμαστε σε κοντινές αποστάσεις με σύντομα διαστήματα λειτουργίας. Τότε μεγάλο μέρος της εξαερωμένης υγρασίας που περνάει στο κάρτερ επαναυγροποιείται πριν προλάβει να εξέλθει από τον σωλήνα των αναθυμιάσεων. Αν οι 'κρύες' περίοδοι λειτουργίας επαναλαμβάνονται συχνά τότε το λιπαντικό ενδέχεται να οξειδωθεί ακόμη και αρκετά πριν το τακτικό service (εδώ παίζει ρόλο και η αντοχή του λιπαντικού στην οξείδωση). Το φαινόμενο αυτό κατά κανόνα συμβαίνει τον Χειμώνα στις μικρές πόλεις ή χωριά όπου το πρωί παίρνουμε το αυτοκίνητο και μέσα σε 5 λεπτά είμαστε στην δουλειά μας. Οι Αθηναίοι ή και οι Θεσσαλονικείς που για να φτάσουν στην δουλειά τους αναγκάζονται να περάσουν από το πρωινό μποτιλιάρισμα την ψιλογλυτώνουν (συγκριτικά). Βέβαια, καλύτερα να φτάνεις σύντομα στην δουλειά σου κι ας αλλάζεις συχνά λάδια, παρά να τρως καθημερινά στη μάπα το μποτιλιάρισμα, αλλά αυτό δεν αφορά την θεματολογία μας... -
Σωστός ο Μίλτος,
μόνο που δεν χρειάζεσαι 100 βαθμούς για να φύγει η υγρασία από το λάδι. Ένα μεγάλο ταξίδι (αρκετή ώρα) με το λάδι στους 70-80 βαθμούς είναι αρκετή για να στεγνώσει η υγρασία.
Περι λιπαντικών γενικώς