-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Αν δεν το...πάθαινα, δεν θα το πίστευα!Μετά την τελευταία αλλαγή από Selenia 20K σε Amsoil AMO 10/40, είδα διαφορά στο πόσο ήρεμα δουλεύει το μοτέρ! Οχι τραγική , αλλά σίγουρα αντίστοιχη με εκείνη που είδα πηγαίνοντας από τα Selenia Gold στα 20Κ.
Επομένως, τελικά το καλό λάδι, έχει διαφορά και μάλιστα σημαντική, ακόμη και σε απλά μοτεράκια σαν το δικό μου (Υ, 1242 cc , 86hp ) .
Πιστεύω πως στην επόμενη αλλαγή θα φανεί η μεγάλη διαφορά, να καθαρίσει λίγο από τα προηγούμενα κατάλοιπα. Θα την επισπεύσω κιόλας, θα γίνει υπολογίζω στα 7,5Κ χλμ, για να είναι φρέσκο φρέσκο το λαδι που έχω τώρα.
Με κόστος 34€ τα 4 λίτρα, είναι κρίμα να μην βάζουμε ένα καλό λάδι στο μοτέρ. Καλό και το Selenia, αλλά ακόμη καλύτερο το Amsoil.
εγω δεν ειδα διαφορα στη λειτουργια με τα amsoil 5/40, αλλα σταματησε η καταναλωση λαδιου που ειχα με τα valvoline 5/30.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
. Μήπως θα μπορούσες να μάθεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάλυση λαδιού ;Στην elf αναλύουν μόνο τα δικά τους, efl-total, είναι όμως ΔΩΡΕΑΝ. Τα παραδίδεις στον αντιπρόσωπο της περιοχής από όπου τα αγόρασες και τα στέλνει αυτός.
-
Perfect! Υπάρχει ένα λάδι που έχω υπόψη μου από Elf (Excellium Full-Tech 0W30) και όταν το δοκιμάσω θα ρωτήσω, σε μερικούς μήνες όμως. Δυστυχώς όμως έτσι δε μπορεί να γίνει συγκριτική μελέτη με άλλα λάδια...
-
Πάντως τώρα που το καλοσκέφτομαι θεωρώ απίθανο να μη συνεργάζεται με κάποιο εργαστήριο ο Λαμπ.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
. Μήπως θα μπορούσες να μάθεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάλυση λαδιού ;
Στην elf αναλύουν μόνο τα δικά τους, efl-total, είναι όμως ΔΩΡΕΑΝ. Τα παραδίδεις στον αντιπρόσωπο της περιοχής από όπου τα αγόρασες και τα στέλνει αυτός.
Μπορούμε να βρούμε τον αντιπρόσωπο στην Θεσσαλονίκη;
-
http://www.elf.gr/lub/lubgreece.nsf/VS_ ... CDC&LG=GR&' target='_blank' target='_blank
Μια και το 'φερε η κουβέντα , αυτά ήταν τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο ταλαιπωρημένο matiz.
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... Post256572 -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Αν δεν το...πάθαινα, δεν θα το πίστευα!
Μετά την τελευταία αλλαγή από Selenia 20K σε Amsoil AMO 10/40, είδα διαφορά στο πόσο ήρεμα δουλεύει το μοτέρ! Οχι τραγική , αλλά σίγουρα αντίστοιχη με εκείνη που είδα πηγαίνοντας από τα Selenia Gold στα 20Κ.
Επομένως, τελικά το καλό λάδι, έχει διαφορά και μάλιστα σημαντική, ακόμη και σε απλά μοτεράκια σαν το δικό μου (Υ, 1242 cc , 86hp ) .
Πιστεύω πως στην επόμενη αλλαγή θα φανεί η μεγάλη διαφορά, να καθαρίσει λίγο από τα προηγούμενα κατάλοιπα. Θα την επισπεύσω κιόλας, θα γίνει υπολογίζω στα 7,5Κ χλμ, για να είναι φρέσκο φρέσκο το λαδι που έχω τώρα.
Με κόστος 34€ τα 4 λίτρα, είναι κρίμα να μην βάζουμε ένα καλό λάδι στο μοτέρ. Καλό και το Selenia, αλλά ακόμη καλύτερο το Amsoil.
εγω δεν ειδα διαφορα στη λειτουργια με τα amsoil 5/40, αλλα σταματησε η καταναλωση λαδιου που ειχα με τα valvoline 5/30.
Και γω έκανα αλλαγή Selenia 20K -> Amsoil AFL 5-40
Έχω την ίδια εντύπωση για την ηρεμότερη λειτουργία, ειδικά όταν πατάω γκάζι με λίγες στροφές και μεγάλη σχέση στο κιβώτιο.
Ελπίζω να μην είναι απλά η διαφορά του φρέσκου λαδιού ή η ιδέα μου -
Μετά το σάλο που προκάλεσε το quiz λιπαντικών στο forum των 4Τ . elf , total και fina, μπήκαν στην επίσημη λίστα της porsche.
-
Και ένα τεστ ιπποδυνάμεων ...
http://i77.photobucket.com/albums/j68/m ... 008233.jpg' target='_blank
-
Μπορείς να ξαναβγάλεις τη φωτογραφία αφού νετάρεις;
Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ιπποδυνάμεις είναι ΠΟΛΥ κοντά παρά τη διαφορά στο ιξώδες. Πάντως με το λεπτότερο λάδι τα αμάξια μου είναι πιο ήσυχα (δεν σημαίνει ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΘΟΡΕΣ) και εκεί που μέτρησα, καίει λιγότερο.
-
Αν κάνεις δεύτερο κλικ επάνω μεγαλώνει κάπως. Δεν την έβγαλα εγώ, είναι από ένα βιβλίο λιπαντικών , κάπου σε ένα φόρουμ ... ( τη βούτηξα από εκεί) .
Το 10W60 της castrol βγάζει μεγαλύτερη ιπποδύναμη από το 30άρι. και το amsoil.
Πάντως όλα τα 40άρι πλην του Mobil είναι πολύ κοντά. Το BP είναι παρεξηγημένο λαδάκι , μόνο καλά λόγια έχω ακούσει από αυστραλία μεριά αλλά στην Ελλάδα δεν του δίνει κανείς σημασία, κρίμα. -
μπράβο .... στο Μ1 0-40. η αίσθηση που είχα, τελικά μεταφράζεται και σε αριθμούς !!!
-
Η θερμοκρασία του λιπαντικού ήταν ελεγχόμενη στους 95-97 C. Σχετικά χαμηλά θα έλεγα, πάνω από τους 120C αρχίζει η πραγματική πίεση.
Subaru liberty RS turbo. -
Η θερμοκρασία του λιπαντικού ήταν ελεγχόμενη στους 95-97 C. Σχετικά χαμηλά θα έλεγα, πάνω από τους 120C αρχίζει η πραγματική πίεση.
Subaru liberty RS turbo.+1.... Αυτές είναι θερμοκρασίες 'ΚΣ'
-
Και ένα τεστ ιπποδυνάμεων ...http://i77.photobucket.com/albums/j68/m ... 008233.jpg' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Αυτό που μετράει είναι το ταίριασμα ανοχών κινητήρα, ιξώδους και HTHS. Το τελευταίο παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το ιξώδες για το στροφάρισμα και είναι γνωστό ότι το 10W60 της Castrol έχει πολύ χαμηλό HTHS ίσο με 3.7cP (εφάμιλλο με μέσο 40ρι και κοντά σε δυνατό 30ρι). Συνυπολογίστε και τα πολλά αντιτριβικά πρόσθετα που διαθέτει. Ο υπερβολικά (για 60ρι) χαμηλός δείκτης HTHS δείχνει ότι η μοριακή του δομή υποχωρεί σε συνθήκες υψηλής πίεσης (και υψηλών θερμοκρασιών - θυμίζω ότι ο HTHS δίνεται σε θερμοκρασία ίση με 150C) και το λιπαντικό λειτουργεί ως 30-40ρι. Βολική σύνθεση για να ταιριάξουμε ένα λιπαντικό σε μεγάλες ανοχές χωρίς να γίνει ζημιά όταν έχουμε στενές ανοχές. Λιπαντικό που απευθύνεται σε ενθουσιώδεις που δεν ξέρουν τί λάδι να βάλουν στον κινητήρα τους. Αντισταθμιστικά (γιατί ποτέ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα), δεν έχει αντοχή στην σκληρή χρήση, ενώ γενικά χάνει γρήγορα τις ιδιότητές του και ταυτόχρονα το ιξώδες του. Πολλά αντιτριβικά συν πολλά πρόσθετα ενίσχυσης ιξώδους (αναγκαστικά προκειμένου να επιτευχθεί ένα άνοιγμα 50 μονάδων ιξώδους - 10W60) ίσον λιγότερα πρόσθετα ενίσχυσης φιλμ, αντιοξειδωτικά, καθαριστικά κλπ πολύτιμα. Σκεφτείτε δλδ ότι καθώς παλιώνει θα χάνει και σε ιξώδες που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα στροφάρει ακόμη καλύτερα! Αλλά θα προστατεύει και ακόμη χειρότερα.
Μία γρήγορη προσέγγιση σύμφωνα με όσα στοιχεία μπορώ να διαθέτω επί του παρόντος:
Μάρκα-Τύπος: HTHS (PS at 3000rpm-7000rpm) viscosity at 100C (moly)
Mobil 1 5W50: 4.3cP (143.2-280.7PS) 17.4cSt (ναι)
Shell Helix Ultra 5W40: ?? (144.8-278.9PS) 13.8cSt (??)
Castrol 10W60 Racing: 3.7cP (140.5-282.7PS) (πολύ)
AMSOIL AMO 10W40: 4.3cP (141.2-281.4PS) 14.4cSt (καθόλου)
Mobil 1 0W40: 3.7cP (142.9-288.1PS) 14.0cSt (αρκετό)
Royal Purple ??: ?? (140.7-284.5PS) ?? (??)
BP Visco 5W40: ?? (139.8-279.1PS) ?? (??)
Catsrol SLX 0W30: 3.5cP (138.6-282.4PS) 12.2cSt (μάλλον λίγο)Αν και η έλλειψη στοιχείων για το SHELL μας δυσκολεύει αρκετά να ολοκληρώσουμε άποψη (για να αιτιολογήσουμε την χαμηλή ιπποδύναμη θα πρέπει να υποθέσουμε σύνθεση με λίγα αντιτριβικά, ή και με υψηλό HTHS >4), από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν ο δείκτης HTHS και η περιεκτικότητα σε αντιτριβικά πρόσθετα και τον τελευταίο λόγο τον έχει φυσικά και το ιξώδες, όλα αυτά όμως συνδυασμένα με τις απαιτήσεις της σχεδίασης και των ανοχών του κινητήρα. Πχ εάν στην λίστα υπήρχε το AMSOIL AFL 5W40 με HTHS=3.7cP, visc/100C=13.7cSt και με αρκετά αντιτριβικά, λογικά θα βλέπαμε να ξεπερνάει κατά πολύ το ΑΜΟ και μάλλον θα φιγουράριζε παρέα κοντά στο M1 0W40. Το ιξώδες των 30 μάλλον δεν δείχνει να ωφελεί και τόσο το στροφάρισμα στον συγκεκριμένο κινητήρα, όσο ένα 40-50 με αντιτριβικά ή 60 με υπερβολικά χαμηλό δείκτη HTHS συν πολλά αντιτριβικά.
-
Mιλτο γενικοτερα το 5-50 σαν λιπαντικο τι λεει?
Σκεφτομαι να το βαλω στο μοτερ μου..Αξιζει?
Φοραω 5-40 motul x-cess 8100
Να το δοκιμασω? -
Ο χρήστης pilotos έγραψε:
Mιλτο γενικοτερα το 5-50 σαν λιπαντικο τι λεει?
Σκεφτομαι να το βαλω στο μοτερ μου..Αξιζει?
Φοραω 5-40 motul x-cess 8100
Να το δοκιμασω?Και γω αυτά φοράω. Γιατί θες να τα αλλάξεις? Δεν έμεινες ικανοποιημένος?
-
Κοίτα, το 5W50 έχει πολύ ανοιχτό ιξώδες. Στην έκδοση Mobil 1 είναι πολύ καλής ποιότητος αλλά σκέψου και ότι πρόκειται για ειδική έκδοση εκτός ΗΠΑ που απευθύνεται σε κάποιες αγορές της Β.Ευρώπης και κυρίως ανατολικού μπλοκ. Μάλλον κάποιοι κινητήρες υπό κάποιες συνθήκες ωφελούνται από αυτό το συγκεκριμένο ιξώδες, εκτός κι αν απλώς καλύπτει κάποιες ανάγκες του μάρκετινγ της Mobil Europe. Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ καλή εναλλακτική απάντηση σε όσους εξακολουθούν να επιμένουν (κακώς) σε 10W60 επιθυμώντας μέγιστο φιλμ (που στην περίπτωση του Castrol RS αφήνει ερωτηματικό) και καλή κρύα ροή (που ελάχιστα τα καταφέρνουν πχ OMV BIXXOL Special 10W60 -απίθανη κρύα ροή- ή Shell Racing 10W60 και Valvoline Racing -ικανοποιητική ροή) όχι μόνο για τα πρώτα 1000-2000χλμ...
Το Μ1 5W50 είναι καλύτερη λύση από τα 10W60 με απίθανη κρύα ροή για 50ρι που τιμάει το 5W σε 50ρι αλλά και πάλι στους 4C δεν ρέει καλύτερα από ένα πολύ καλό 15W40 (πχ AME).
Εάν από θέμα κατανάλωσης λαδιού με τα 8100 5W40 έμεινες -έστω και σχετικά- ευχαριστημένος θα σου πρότεινα να πάς μία ακόμη ποιοτική κλάση επάνω σε full GrIV/V xW40. Δοκιμασμένες λύσεις σε Alfa Romeo που τις ξέρω καί πρακτικά πλέον από πρώτο χέρι. Τίποτα καλύτερο. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Εάν από θέμα κατανάλωσης λαδιού με τα 8100 5W40 έμεινες -έστω και σχετικά- ευχαριστημένος θα σου πρότεινα να πάς μία ακόμη ποιοτική κλάση επάνω σε full GrIV/V xW40. Δοκιμασμένες λύσεις σε Alfa Romeo που τις ξέρω καί πρακτικά πλέον από πρώτο χέρι. Τίποτα καλύτερο.Όπως??? Τα Χ-cess δεν είναι GrIV/V αλλά Gr III? Για GrIV/V τα είχα!
Α! και μια ερώτηση ακόμη. Για το X-lite 0W-30 τη γνώμη έχεις για το γνωστό παλιό 20vt του group VAG. Προς το παρών είμαι με Χ-cess 5w-40 και αρκετά ικανοποιημένος με καταναλώσεις κτλ... Φαντάζομαι πως απότ ο flash point που έχει δεν θα έχουμε προβλήματα με το Ελληνικό καλοκαίρι!
Καλως μας ήρθες και από εμένα! -
Μίλτο, έχω μερικές απορίες:
- Στον 1.4 16V (101ps), λιπαντικό με ποιά προδιαγραφή μπαίνει; Η VW 502.00 (0/5-40) ή η VW 504.00 (5-30);
- To Divinol 10-40 που βάζει η αντιπροσωπεία είναι καλό;
Χρησιμοποιώ το Mobil 1 0-40 χωρίς καταναλώσεις ως τώρα. Είναι όμως το καταλληλότερο λιπαντικό για το μοτέρ μου; Μήπως να στραφώ στο ομόσταβλο ESP 5-30; Με 'φοβίζει' το κινηματικό ιξώδες του στους 100C που είναι λεπτότερο από το 0-40 όπως επίσης από την χαμηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και θείο (lowSAPS). Από την άλλη βέβαια, το 0-40 λόγω του μεγάλου ανοίγματος του ιξώδους του και μετά από κάποιο αριθμό χλμ. τείνει προς 30. Είμαι σωστός ή κάνω λάθος;
Περι λιπαντικών γενικώς