-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
παίδες, πείτε αν μπορείτε κανένα κατάστημα που μπορώ να αγοράσω λάδι shell 0-40 W στη Θεσσαλονίκη με καλή εξυπηρέτηση(αυτό με ενδιαφέρει κυρίως). κατά προτίμηση ανατολικά...παίζει ρόλο αν το λάδι έχει βγει από το εργοστάσιο μήνες πριν? πρέπει να κοιτάξω ημερομηνία παραγωγής? τα βενζινάδικα shell έχουν φρέσκα λάδια? να παρω από εκεί, λέτε? πχ το βενζινάδικο shell στο φοίνικα?
Γιατί δεν το αγοράζεις από τον Λαμπ και απλά να το πας σε ένα εξουσιοδοτημένο να στο βάλει; Και πάλι το κέρδος είναι πολύ μεγάλο. Αν θες, επειδή και εγώ θα κάνω μια μεγάλη παραγγελία, πες μου να κανονίσουμε να τα πάρουμε μαζί.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κάνε ένα διάγραμμα και τράβα ίσιες γραμμές, χονδρικά θα βλέπεις τι γίνεται.το Redline 5w20 είναι ποιό ψιλό απο τον Mobil 1 0w40 στους 40 βαθμούς
ναι, το πρώτο είναι γύρω στο 10 και το δεύτερο στο 20.Άρα, το επαναλαμβάνω για τους υπόλοιπους που δεν το 'πιάσαν', ενα 5wXX είναι ποιό λεπτόρρευστο κρύο από ένα 0wYY.
Το πρώτο λοιπόν νούμερο είναι απλά ένδειξη και συγκρίσιμο μόνο όταν ΧΧ=ΥΥ.
-
Σε μια αλλαγή λαδιών και φίλτρου αν βάλουμε λιγότερο λάδι, π.χ. 200 ml λιγότερο, από τη ποσότητα που αναφέρει ο κατασκευαστής είναι καλό ή κακό;
Αν έχουμε ανοίξει ένα μπουκάλι με λιπαντικό και μας έχει περισσέψει κάποια ποσσότητα, αυτό το λιπαντικό μετά από 5-6 μήνες κάνει να το χρησιμοποιήσουμε σαν συμπλήρωμα ή όχι;
-
- εξαρταται.. ποση διαφορα χωριζει το max απο το min
- ΑΝΕΤΑ!
σειρα μου τωρα:
Αφου στο τεφλον δεν κολλαει τιποτα,
πως κολανε το τεφλον στο τηγανι -
Ο χρήστης tm έγραψε:
πως κολανε το τεφλον στο τηγανιΑν σκέφτεσαι να βάλεις κάποιο προϊόν με τεφλόν στο λάδι, σκέψου ότι περνάει από το φίλτρο, το περισσότερο μαζεύεται εκεί και βουλώνει το φίλτρο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
πως κολανε το τεφλον στο τηγανιΑν σκέφτεσαι να βάλεις κάποιο προϊόν με τεφλόν στο λάδι, σκέψου ότι περνάει από το φίλτρο, το περισσότερο μαζεύεται εκεί και βουλώνει το φίλτρο.
δε βαζω τετοια προσθετα, ουτε για αστειο! πλακα εκανα!
σημερα εφερα και το βιλιαρακι...λεει λοιπον - το βιβλιαρακι..
an oil with viscosity of 10W-30 is preferred for improved fuel economy and year-round protection in your Honda. You may use a 5W-40 oil if temperature in your area goes below -20Cλοιπον? τι να του βαλουμε του θεριου?
-
Για να, όχι κολλήσεις αλλά ενσωματώσεις το τεφλόν στο τηγάνι απαιτούνται ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίες. Συνθήκες και θερμοκρασίες που ΔΕΝ υπάρχουν στο χώρο που κυκλοφορεί το λάδι μέσα στον κινητήρα του αυτοκινήτου..... για το λόγο αυτό και πια δεν πολυκυκλοφορούν τέτοια προϊόντα (τους πήρανε χαμπάρι)...
-
να σημειωσω πως τωρα το θεριο δουλευει με BP 7000 Sport (15W-50)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
8100, 5/40 μου δινει ο συμβουλος της μοτουλ για το μοτερ μου
Το βιβλιαράκι τι λέει; κανονικά 10W30 και για κρύα κλίματα 5W40;
Από τους 30 βαθμούς θερμοκρασία και πάνω, το 5W40 είναι πιο χοντρό.
To 10W30 υποτίθεται είναι πιο ανθεκτικό αλλά μερικές (γνωστές) μάρκες βγάζουν λάδι για να οδηγάνε γριές σ' αυτό το ιξώδες.
σημερα εφερα και το βιλιαρακι...λεει λοιπον - το βιβλιαρακι..
an oil with viscosity of 10W-30 is preferred for improved fuel economy and year-round protection in your Honda. You may use a 5W-40 oil if temperature in your area goes below -20Cλοιπον? τι να του βαλουμε του θεριου?
Αυτό που γράφει το βιβλιαράκι είναι παράδοξο.
To 5W40 είναι πιο λεπτό από το 10W30 στους -10, +10, +30. Από εκεί και μετά (σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες) που δουλεύει συνέχεια το λάδι, το 5W40 είναι πιο χοντρό. Μάλλον το συνιστούν για την κρύα εκκίνηση.
Δεν ξέρω τι μάρκα λάδι ταιριάζει στον 'αργόστροφο' κινητήρα σου (9.000 σαλ)
Πάντως ελάχιστες μάρκες έχουν ΔΥΝΑΤΑ 10W30 - το καλό όμως με αυτά είναι ότι δεν χαλάνε εύκολα. Για καθημερινή χρήση θα έψαχνα ένα 5W40 που δεν λερώνει το κινητήρα (καθαρό vtec). Το 15W50 είναι πάρα πολύ χοντρό για καθημερινή οδήγηση και εγώ μόνο στις μέρες του καύσωνα το καταλαβαίνω να λεπταίνει.Για τη πίστα τα πράγματα αλλάζουν.
-
σε ευχαριστω για την πληροφορια!
τι να σου πω.. οτι γραφει εγραψα.. λες πανω απο τις 7,000 να γινεται τιποτα και ολα να λειτουργουν αναποδα, οπως στους πειρατες της καραϊβικης?!
τεσπα, με βλεπω στο παλιο καλο γνωριμο 8100 που εβαζα και στον μακαριτη.. (αιωνιιαααα ηηηη μνηηηηηημηηηη!)
εχω ενα κολλημα με τα μοτουλ, τι να κανωμε.. -
Συμφωνώ ότι είναι παράδοξο.
Ο χρήστης leonp έγραψε:
To 5W40 είναι πιο λεπτό από το 10W30 στους -10, +10, +30. ...Αυτο το συμπέρασμα πως το έβγαλες; Μιλάς για συγκεκριμένα λάδια;
Για καθημερινή χρήση θα έψαχνα ένα 5W40 που δεν λερώνει το κινητήρα (καθαρό vtec). Το 15W50 είναι πάρα πολύ χοντρό για καθημερινή οδήγηση και εγώ μόνο στις μέρες του καύσωνα το καταλαβαίνω να λεπταίνει.
Εγω για καθημερινή χρήση θα έλεγα κάποιο 0w30 ή 5w30 ή 10w30.
Ίσως όμως να κάνω λάθος πως το 10w30 είναι ποιό ψιλό απο το 5w40 (θέλει ψάξιμο... και δεν είμαι τώρα σε καλή φάση για κάτι τέτοιο).Πιστεύω πως για τόσο πολυστροφούς κινητήρες 30άρι (ή και redline 20άρι) βοηθάει την ευστροφία και την ροή του λαδιού.
-
Συγνώμη, ήμουν ασαφής οπότε έκανα edit το παραπάνω post μου (αναμφίβολα στους 100 είναι παχύτερο το 40άρι)
-
Εχω ένα seat Ibiza 1.4 με τους 101 ίππους (2005, 50.000χλμ.). Ποιά είναι η καταλληλότερη προδιαγραφή, η VW 502.00 ή VW 504.00. Από όσο γνωρίζω η 502 αναφέρεται σε λιπαντικά group III/IV, με ιξώδες 5-40 ενώ η 504 και αυτή σε λιπαντικά group III/IV, αλλά με ιξώδες 5-30, χαμηλό TBN όπως και με χαμηλά ποσοστά φωσφόρου και θείου (mid-SAPS) ελέω περιβαλλοντικού κανονισμού Euro IV και DPF. Ξέρω ότι το μοτερ αν και σχεδιασμένο προ δεκαπενταετίας καλύπτει την νόρμα euro IV. Τί προτείνετε;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
) σκέφτομαι, να βάλω τα ίδια ή να βάλω τα Fuchs Titan GT1 5-30 προδιαγραφών BMW.Onyx , ούτε και εγώ είμαι 100% σίγουρος στις επιλογές μου.
Δίχως ανάλυση για φθορές είναι δύσκολο να αποφασίζει κανείς.
Αν ενδιαφέρεσαι θα μπορούσαμε να στείλουμε τα amsoil για ανάλυση.
Όσο για τα fuchs ίσως αυτό σε βοηθήσει λίγο:
http://www.fuchs-oil.ru/images/uploaded ... 0_ru-0.pdf -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
) σκέφτομαι, να βάλω τα ίδια ή να βάλω τα Fuchs Titan GT1 5-30 προδιαγραφών BMW.
Onyx , ούτε και εγώ είμαι 100% σίγουρος στις επιλογές μου.
Δίχως ανάλυση για φθορές είναι δύσκολο να αποφασίζει κανείς.
Αν ενδιαφέρεσαι θα μπορούσαμε να στείλουμε τα amsoil για ανάλυση.
Όσο για τα fuchs ίσως αυτό σε βοηθήσει λίγο:
http://www.fuchs-oil.ru/images/uploaded ... 0_ru-0.pdf' target='_blankΛες να στείλουμε τα δικά μου;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Έχω στην BMW E39 2lt εδώ και 10000 χλμ τα Amsoil AFL 5-40 από τα οποία είμαι ικανοποιημένος..... σκέφτομαι, να βάλω τα ίδια ή να βάλω τα Fuchs Titan GT1 5-30 προδιαγραφών BMW. ....για το καλό του κινητήρα μου ή όχι (άσχετα από λεφτά).Για να κάνω τα πράγματα πιο πολύπλοκα θα κάνω το δίλημμα τρίλημμα!!
Λέω να διαλέξω μεταξύ:
Amsoil AFL 5W-40 9€/lt (το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διατίθεται αλλά υποθέτω θα επανέλθει πιθανόν με προσφορά)
Fuchs Titan GT1 5W-30 7,5€/lt (σε συσκευασία 4λτ)
Motul 8100 X-max 5W-30 9€/lt (σε συσκευασία 5 λτ)
Προς mousatos: πόσο εύκολο είναι να κάνουμε ανάλυση? Παίρνουμε λίγο λάδι (τί ποσότητα?) το βάζουμε σε μπουκαλάκι (ειδικό?) και το στέλνουμε? πόσο θα κοστίσει?
Η δυσκολία είναι να πάρεις από το λάδι που χρησιμοποιείς προτού το αλλάξεις, δηλαδή να αφιαρέσεις με τρόμπα ώστε τα αποτελέσματα της ανάλυσης να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις για την επόμενη αλλαγή (και πότε και τι). -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
που λες ότι δεν υπάρχουν φουλ συνθετικά (και μάλιστα Group IV/V) 10W40... που προστατεύουν σαν 50ρια το Καλοκαίρι και εκκινούν σαν 5W τον Χειμώνα...
Ποια ειναι αυτα?
Κι εσύ το ξέρεις... Οι περισσότεροι το ξέρετε!
Ε πες το ντε! Δεν τα παω καλα με τους γριφους...
Amsoil ?
Yup! Amsoil AMO 10W-40.
Μια ψήφος και από μένα!
-
Αν δεν το...πάθαινα, δεν θα το πίστευα!
Μετά την τελευταία αλλαγή από Selenia 20K σε Amsoil AMO 10/40, είδα διαφορά στο πόσο ήρεμα δουλεύει το μοτέρ! Οχι τραγική , αλλά σίγουρα αντίστοιχη με εκείνη που είδα πηγαίνοντας από τα Selenia Gold στα 20Κ.
Επομένως, τελικά το καλό λάδι, έχει διαφορά και μάλιστα σημαντική, ακόμη και σε απλά μοτεράκια σαν το δικό μου (Υ, 1242 cc , 86hp ) .
Πιστεύω πως στην επόμενη αλλαγή θα φανεί η μεγάλη διαφορά, να καθαρίσει λίγο από τα προηγούμενα κατάλοιπα. Θα την επισπεύσω κιόλας, θα γίνει υπολογίζω στα 7,5Κ χλμ, για να είναι φρέσκο φρέσκο το λαδι που έχω τώρα.
Με κόστος 34€ τα 4 λίτρα, είναι κρίμα να μην βάζουμε ένα καλό λάδι στο μοτέρ. Καλό και το Selenia, αλλά ακόμη καλύτερο το Amsoil.
-
Το είχα γράψει και παλιότερα,όταν φορούσα τα elf έκανα δωρεάν ανάλυση λαδιού. Τα λάδια στάλθηκαν σε εργαστήριο της elf στο Βέλγιο και τα αποτελέσματα συνοδευόταν από τα σχόλια του κ.Κοντούλη της elf Ελλάδος.
Αυτό ισχύει για τον καθένα αρκεί να τα παραδώσει ( και φαντάζομαι να τα έχει αγοράσει) σε έναν επίσημο προμηθευτή της elf.
Εγώ παρέδωσα ένα δείγμα 80ml στον κ.ΛΕΟΝΤΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟ , στην Κομοτηνή. Μου έδωσε να καταλάβω οτι συνεργάζεται και με άλλα εργαστήρια αφού εκπροσωπεί και άλλες εταιρείες. Το τηλ. του είναι 2531030762 . (αν υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία , πείτε μου να τα σβήσω και να τα στειλω με p.m) -
Θα ρωτήσω τηλεφωνικά σε όποιο τηλέφωνο δίνει η Elf για Αθήνα. Μήπως θα μπορούσες να μάθεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάλυση λαδιού, έστω και αν δεν είναι δωρεάν;
Thanks!
Περι λιπαντικών γενικώς