-
H Suzuki ποτε δεν αρνηθηκε να βαλει τα λαδια που τους πηγαινα οταν ημουν στην εγγυηση, και μαλιστα τα Redline δεν εχουν επισημες πιστοποιησεις.
Θεωρω παντως πως δεν ειναι τυχαιο πως και η suzuki επισημα βαζει λαδια που συσκευαζονται απο την motul, μακραν η καλυτερη εταιρια λιπαντικων απο ολες τις πλευρες -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Πλησιαζει η ωρα του service μου και υπαρχει και ενα ταξιδακι στην Αθηνα την ιδια περιοδο.
Κανω την αλλαγη λαδιων πριν η μετα?Εγώ προτιμώ να κάνω ταξίδια μετά το σέρβις με τα φρέσκα λάδια. Μόνο να κάνεις το σέρβις αρκετές μέρες πριν φύγεις ώστε να έχεις καιρό να διορθώσεις τυχόν λάθη (μη ξεκινήσεις αμέσως μετά το σέρβις και ανακαλύψεις στην εθνική με το αμάξι φορτωμένο ότι δεν έσφιξαν καλά τη τάπα και χάνει λάδια).
-
Kανονισθηκε για πριν, καλυτερα ναμαι ησυχος!
Ευχαριστω! -
Αυτά είναι παρμένα απο το τελευταίο τεύχος του power !
'Το τιμημενο δεξιοστροφο μπλοκ του 4G63, το οποιο κατ' ουσια ειναι 'ιδιο' απο καταβολης του Evo V, στο Evo IX φορεσε μια ολοκαινουργια κυλινδροκεφαλη. Η παλιομαντεμαρα, λοιπον, σχεδιασμενη με 90's νοοτροποια, γεναιοδωρες ανοχες και μια βιτσιοζικη ταση να κατεβαζει παλαβες ποσοτητες βενζινης στα λαδια, ακομη και σε απολυτως stock κατασταση, φορεσε μια τσιλικη κυλινδροκεφαλη με υδραυλικα ωστηρια ακομη πιο βιτσιοζικα απο τα ουτως ή αλλως ψυχεδελικα και 'προληματικα' των Evo V-VIII... Οι εχοντες (ή οσοι ειχαν) Evo ξερουν πολυ καλα τι παιζει με τα ωστηρια 'διπλης ενεργειας' που 'κλειδωνουν' στις υψηλες rpm για να μην 'χανονται' πολυτιμα δεκατα του mm απο την ενεργη ανυψωση των βαλβιδων. Τα εν λογω ωστηρια, λοιπον, με τις λεπτεπιλεπτες βαλβιδουλες τους και το διεστραμμενο εμβολακι τους, ανεκαθεν καραδοκουσαν ποτε θα ξεχασεις να αλλαξεις λαδια για να σε τιμωρησουν, στελνωντας σε στην λαιμητομο (βλ. τμημα ανταλλακτικων της αντιπροσωπειας...).
Στην περιπτωση του Mivec 4G63, λοιπον, εχουμε extra pain in the ass τα νεα ωστηρια, που ειναι ακομη πιο βλαμμενα απο τα προηγουμενα: με ακομη μικροτερες ανοχες ωστηριων - χιτωνιων κυλινδροκεφαλης, πραγμα που σημαινει ακομη μικροτερη παροχη λαδιου στα ωστηρια, και ακομη πιο λεπτεπιλεπτη κατασκευη. Ετσι λοιπον, οτιδηποτε πανω απο πανω απο 5W-30 ή, αντε αν φορας σφυρηλατα, 10W-40, σημαινει οτι δεν θα αργησει η ωρα που θα τ' ακουσεις να κελαηδουν στην κυλινδροκεφαλη. Και μπορει ο tuner σου να σου λεει οτι δεν εχει προβλημα ή το εξουσιοδοτημενο να σου βαζει 10W-60 Racing, αλλα πισω εχει η αχλαδα την ουρα, μετα τα 30-40.000km! Απο την αλλη βεβαια, με το bore wash να καραδοκει και το ψιλο λαδακι σου να γινεται βενζινοσουπα για πλακα, το 5W-30 δεν ειναι για να το κρατας πανω απο 2.5-3.000km στον Mivec...
Και πως θα ζησει ενα τετοιο μοτερ με 5W-30? Φροντιζεις ωστε το μοτερ σου να δουλευει οσο γινεται πιο 'δροσερα': aftermarket θερμοστατης στα νερα, ομοιως και στα λαδια, μεγαλο ψυγειο λαδιου με σωστ παροχη αερα (hint: τουνελ αερισμου...) και επισταμενη παρακολουθηση των θερμοκρασιων. Εδω οι 110c αρχιζουν να βαρανε καμπανακια, εκτος και αν αλλαζεις λαδια πριν και μετα απο καθε trackday...'Επειδή τυχαίνει να είμαι κάτοχος colt czt που η φιλοσοφία του κινητήρα είναι ακριβώς ίδια αναρωτιέμαι κατά πόσο δίκιο μπορεί να έχουν
Είναι αλήθεια οτι αρκετοί αντιπρόσωποι τοποθετούσαν λάδια 15-50 ακόμα και κάποια castrol 10-60 στα mivec turbo μοτεράκια!
Εγώ όπως και τα περισσότερα παιδιά με την βοήθεια του MIltella απο την αρχή είχαμε επιλέξει AMO 10w-40 AMSOIL 5w-40 European formula τώρα τελευταία δοκιμάζουμε και τα 5w-30 HDD της AMSOIL.
Πιστεύευε οτι ακόμα και τα 5w-40 - 10w-40 θα δημιουργούσαν τέτοιο πρόβλημα με δεδομένο οτι το μοτέρ πιέζετε συχνά πυκνά πέραν του μετρίου ?
-
αυτα που λενε στο παουερ τα ειχαν δει ονειρο?
καινουρια κυλινδροκεφαλη στο ιχ?
διαφορετικα ωστηρια με πιο μικρες τρυπες?
μετα τις 30-40000χλμ τι?
110 c τα λαδια...εεε και ???
-
Αν το manual λέει 5W30 δε βλέπω να υπάρχει πρόβλημα με αλλαγές στα 5,000 χλμ.
Δεν γνωρίζω πολλά για τον προηγούμενο κινητήρα του EVO , θυμάμαι όμως ότι δεν είχε πρόβλημα με 5W40 έως 15W50 ,το αντίθετο μάλιστα ,το πρότειναν άνθρωποι που ήξεραν από λίπανση.
Δες εδώ:
http://www.evolutionoz.net/forum/phpBB2 ... l&start=30[/b]το χρήστη rjhug1 , μέχρι το 2006 δούλευε στη Ralliart australia .
-
αυτό το λάδι είναι ή δεν είναι συνθετικό;
γιατί πήγε φίλος με δαύτα σε συνεργείο να τα αλλάξει κ του έλεγαν ότι δεν είναι...εν τω μεταξύ αυτός να τους λέει ότι ρε παιδιά το γράφει πάνω στο μπουκάλι...κι εκείνοι να του λένε ότι δεν είναι και ότι έτσι το γράφουν και να του δείχνουν κάτι τοτάλ του kwlou ότι κ καλά το ημισυνθετικό τους είναι καλύτερο των amsoil ...
-
There's no patch for stupidity.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Πήγαινε σε άλλη αντιπροσωπεία.as soon as possible.
αν είναι δυνατόν...πόσο χαζοί νομίζουν ότι είμαστε;
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Εγω ειμαι παλι , αυτος με το punto που καει λαδια.Λοιπον πηγα στη fiat να αλλαξω λαδια και μου ειπαν οτι δεν γινεται να βαλω αλλα λαδια εκτος απο τα SELENIA γιατι λεει διαφορετικα θα χασω την εγγυηση , ουτε καν μπορω να βαλω τα 10W 40 απο τα SELENIA , μονο τα 5W 40 και μονο SELENIA.Ρε παιδια μηπως με δουλεουν?Εγω το μονο που θελω ειναι να μου γραψουν σε αυτο το κωλοβιβλιο του service οτι εχω αλλαξει λαδια διαφορετικα θα το πηγαινα οπου ηθελα για να του τα αλλαξω.
Όταν λες πήγα στη FIAT...
δεν μας λες κι εμάς ποιοί είναι αυτοί οι εξουσιοδοτημένοι που είναι υπεράνω νόμου??? Το να βάζεις τις προδιαγραφές που συνιστά ο κατασκευαστής το θεωρώ λογικό, όσο για τα selenia
Άλλαξε συνεργείο και να πας τα δικά σου λάδια όπως σε προτρέπουν όλοι.
Άσε που αν κάνεις και μια τηλεφωνική έρευνα στους εξουσιοδοτημένους θα δεις και απόκλιση στις τιμές!!! -
...κατάλαβα!
-
Ο χρήστης digilef έγραψε:
Το τιμημενο δεξιοστροφο μπλοκ του 4G63... ανεκαθεν καραδοκουσαν ποτε θα ξεχασεις να αλλαξεις λαδια για να σε τιμωρησουν, στελνωντας σε στην λαιμητομο (βλ. τμημα ανταλλακτικων της αντιπροσωπειας...).
Ετσι λοιπον, οτιδηποτε πανω απο πανω απο 5W-30 ή, αντε αν φορας σφυρηλατα, 10W-40, σημαινει οτι δεν θα αργησει η ωρα που θα τ' ακουσεις να κελαηδουν στην κυλινδροκεφαλη.Επειδή τυχαίνει να είμαι κάτοχος colt czt που η φιλοσοφία του κινητήρα είναι ακριβώς ίδια αναρωτιέμαι κατά πόσο δίκιο μπορεί να έχουν
Είναι αλήθεια οτι αρκετοί αντιπρόσωποι τοποθετούσαν λάδια 15-50 ακόμα και κάποια castrol 10-60 στα mivec turbo μοτεράκια!
Εγώ όπως και τα περισσότερα παιδιά με την βοήθεια του MIltella απο την αρχή είχαμε επιλέξει AMO 10w-40 AMSOIL 5w-40 European formula τώρα τελευταία δοκιμάζουμε και τα 5w-30 HDD της AMSOIL.
Πιστεύευε οτι ακόμα και τα 5w-40 - 10w-40 θα δημιουργούσαν τέτοιο πρόβλημα με δεδομένο οτι το μοτέρ πιέζετε συχνά πυκνά πέραν του μετρίου ?
Φίλε digilef το συγκεκριμένο περιοδικό πρέπει να το διαβάζουμε όλοι μας συχνότερα γιατί αυτός ο κατακαημένος που κατασκεύασε τη μηχανή στο κάρο αυτό, δεν ξέρει, και προκειμένου να σώσουμε το μοτεράκι μας πρέπει να τους ακούμε
Αυστηρά λοιπόν αυτό που λέει ο κατασκευαστής και μόνο.
Για το δικό μου λέει για τη 2η και για τις επόμενες αλλαγές 10w-30 ή 10w-40.
Εγώ στον 4G63 μου βάζω στο εξής 10w-40 γιατί εως τώρα είχα αφήσει το καλύτερο συνεργείο να βάζει τα castrol rs racing 10w-60 και να μου τα χρεώνει και 74 ευρώ (Τα 5 λίτρα). -
Ο χρήστης Spike έγραψε:
αυτό το λάδι είναι ή δεν είναι συνθετικό;γιατί πήγε φίλος με δαύτα σε συνεργείο να τα αλλάξει κ του έλεγαν ότι δεν είναι...εν τω μεταξύ αυτός να τους λέει ότι ρε παιδιά το γράφει πάνω στο μπουκάλι...κι εκείνοι να του λένε ότι δεν είναι και ότι έτσι το γράφουν και να του δείχνουν κάτι τοτάλ του kwlou ότι κ καλά το ημισυνθετικό τους είναι καλύτερο των amsoil ...
Στο άδειο κεφάλι αυτών των άμυαλων υπάρχει η εξής κατηγοριοποίηση:
0W40, 5W40, 5W30 - συνθετικό
10W40, 15W50 - ημισυνθετικό
15W40, 20W50 - ορυκτέλαιοΑπό κει και πέρα τι άλλο να σχολιάσεις; Είδαν το 10W40 και νομίζουν ότι κατάλαβαν! Κούνια που τους κούναγε...
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
αυτό το λάδι είναι ή δεν είναι συνθετικό;
γιατί πήγε φίλος με δαύτα σε συνεργείο να τα αλλάξει κ του έλεγαν ότι δεν είναι...εν τω μεταξύ αυτός να τους λέει ότι ρε παιδιά το γράφει πάνω στο μπουκάλι...κι εκείνοι να του λένε ότι δεν είναι και ότι έτσι το γράφουν και να του δείχνουν κάτι τοτάλ του kwlou ότι κ καλά το ημισυνθετικό τους είναι καλύτερο των amsoil ...
Στο άδειο κεφάλι αυτών των άμυαλων υπάρχει η εξής κατηγοριοποίηση:
0W40, 5W40, 5W30 - συνθετικό
10W40, 15W50 - ημισυνθετικό
15W40, 20W50 - ορυκτέλαιοΑπό κει και πέρα τι άλλο να σχολιάσεις; Είδαν το 10W40 και νομίζουν ότι κατάλαβαν! Κούνια που τους κούναγε...
ανα γεια σου έτσι του είπε...!!!
είδαν 10-40 και είπαν ότι δεν βγαίνει συνθετικό.
-
Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών του forum και μετα από πολύ σκέψη χρησιμοποιούσα τα motul 0W-30 X-LITE. Τώρα αναγκάστηκα λόγω διαμονής στην Κύπρο και μη ανεύρεσης των motul να χρησιμοποιήσω τα MOBIL 1 0W-40. Παρατήρησα τα εξής. Ο κινητήρας κάνει πιο έυκολο ξεκινημα σε ανηφόρα με όπισθεν χωρίς να ψιλορετάρει όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα. Πιες είναι οι διαφορές τους τελικά; τα MOTUL ήξερα ότι είναι IV -V group. τα mobil σε ποια κατηγορία κατατάσονται; Tο αυτοκίνητο είναι το MAZDA 6 1,8. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
Ο χρήστης Spike έγραψε:
ανα γεια σου έτσι του είπε...!!!είδαν 10-40 και είπαν ότι δεν βγαίνει συνθετικό.
Τα έχουμε μάθει τα μυαλά τους. Και καλά, πες ότι το Amsoil δεν το ήξερε, λογικό αυτό.
Τούτο εδώ το λαδάκι που το φοράνε οι μισοί τρεχαλάκηδες δεν το είχε ξαναδεί ο μάστορας;
-
Ο χρήστης evolander έγραψε:
Το τιμημενο δεξιοστροφο μπλοκ του 4G63... ανεκαθεν καραδοκουσαν ποτε θα ξεχασεις να αλλαξεις λαδια για να σε τιμωρησουν, στελνωντας σε στην λαιμητομο (βλ. τμημα ανταλλακτικων της αντιπροσωπειας...).
Ετσι λοιπον, οτιδηποτε πανω απο πανω απο 5W-30 ή, αντε αν φορας σφυρηλατα, 10W-40, σημαινει οτι δεν θα αργησει η ωρα που θα τ' ακουσεις να κελαηδουν στην κυλινδροκεφαλη.Επειδή τυχαίνει να είμαι κάτοχος colt czt που η φιλοσοφία του κινητήρα είναι ακριβώς ίδια αναρωτιέμαι κατά πόσο δίκιο μπορεί να έχουν
Φίλε digilef το συγκεκριμένο περιοδικό πρέπει να το διαβάζουμε όλοι μας συχνότερα γιατί αυτός ο κατακαημένος που κατασκεύασε τη μηχανή στο κάρο αυτό, δεν ξέρει, και προκειμένου να σώσουμε το μοτεράκι μας πρέπει να τους ακούμε
Αυστηρά λοιπόν αυτό που λέει ο κατασκευαστής και μόνο.
Για το δικό μου λέει για τη 2η και για τις επόμενες αλλαγές 10w-30 ή 10w-40.
Εγώ στον 4G63 μου βάζω στο εξής 10w-40 γιατί εως τώρα είχα αφήσει το καλύτερο συνεργείο να βάζει τα castrol rs racing 10w-60 και να μου τα χρεώνει και 74 ευρώ (Τα 5 λίτρα).Μου κάνει εντύπωση η σιγουριά που τα λένε και τα αναλύουν
Και εγώ στον 4G15 μου 5W-40 βάζω όπως λέει ο κατασκευαστής (και 5W30-10W40 προτείνει με ένα αντίστοιχο διάγραμμα εξωτερικής θερμοκρασίας) με αλλαγές νωρίτερα φυσικά απο τις 10.000 km δηλαδή κάπου στα 7500 km
-
Εγώ βλέπω να λέει 20W-40 για Ελλάδα και 5W-30 για Σιβηρία.
Ακόμα, αν το αμάξι βλέπει σκληρή χρήση (πχ πίστα) και η θερμοκρασία του λαδιού είναι ΣΥΝΕΧΕΙΑ πολύ ψηλή, ίσως χρειάζεται 15W-50 ή πιο χοντρό.
Αυτοί που γράφουν στο power θα πρέπει να μάθουν λίγο καλύτερα τα υδραυλικά ωστήρια γιατί έχουν μερικές ανακρίβειες.
-
Αυτές είναι οι προδιαγραφές που δίνει για τον 4G15
Θεωρείται λάθος την επιλογή AMSOIL 5w-40 European formula
ή ακόμα και 5w-30 HDD της AMSOIL έστω μόνο για τους χειμερινούς μήνες?Να συμπληρώσω οτι με τα 5W-40 οι θερμοκρασίες που βλέπω είναι οι εξής:
100-105 βαθμούς σε εθνική ας πούμε με σταθερά 140-150 km/h 4100 rpm εξωτερική θερμοκρασία περίπου στους 10 κελσίου
...ενώ σε χρήση πίστας Μέγαρα ας πούμε δεν ξεπερνάει τους 115 βαθμούς κελσίου .
Διαθέτει απο κατασκευής του υδρόψυκτο ψυγείου λαδιού !
-
Το 'ψυγείο' λαδιού στην ουσία είναι θερμαντήρας λαδιού, το χειμώνα ζεσταίνει το λάδι και έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς 10-20W40. To καλοκαίρι ή σε σκίσιμο το ψύχει.
Δεν ξέρω τι χαλάει στα ωστήρια αλλά μπορεί να φταίει το λάδι ΑΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ - λερώνουν τα ωστήρια και αρχίζουν να χτυπάνε. Χάνεις και άλογα με ωστήρια που δεν δουλεύουν καλά. Θέλει λάδι που δεν αφήνει κατάλοιπα και ΣΥΧΝΕΣ αλλαγές.
Δεν ξέρω το αυτοκίνητο και δεν μπορώ να σου πω τι είναι καλύτερο. Πάντως από αυτά που συνιστά ο κατασκευαστής φαίνεται ότι ο κινητήρας θέλει μεγάλα ιξώδη. Καλύτερα να ρωτήσεις σε εξειδικευμένα fora.
Περι λιπαντικών γενικώς