-
Ο χρήστης fabiawrc έγραψε:
επισης πηρα και ενα καθαριστικο της sonax που καθαριζει το κινητηρα απο καταλοιπα καυσης τα μπεκ κλπ 6 ευρω.ελπιζω να κανει δουλεια
Το καλύτερο γι αυτή τη δουλειά είναι το PROTEC Fuel Line Cleaner. Δοκιμασμένο! Δεν πωλείται στα καταστήματα-βενζινάδικα παρά μόνο κατ'εξαίρεσιν, το βρίσκεις μόνο σε επαγγελματίες (συνεργεία, καρμπυρατερτζήδες κλπ). Ανά 10-15χιλιάδες χλμ, ένα κουτάκι σε γεμάτο ή και μισό ρεζερβουάρ.
-
Μήπως μπορεί κάποιος να μου δικαιολογήσει αν η ενέργεια που έκανα είναι σωστή ή όχι και αν θα έχω επιπτώσεις. Το αμάξι μου είναι καινούργιο και μέχρι τώρα έχω κάνει 9.000 χιλ. η αντιπροσωπεία της ΤΟΥΟΤΑ δίνει αλλαγή λαδιών στα 20.000 χιλ. Εμένα στο βιβλίο συντήρησης που μου έδωσαν έγραφε γραμμένο με στυλό πάνω στο πρώτο φύλλο να γίνει αλλαγή λαδιών στα 7.500 χιλ. Εγώ σκεφτόμενος συνήθως σαν πονηρός έλληνας γιατί να πάω να μου τα αλλάξουν αυτοί και να τους τα ακουμπήσω πήγα τα άλλαξα μόνος μου ακριβώς τα ίδια λάδια που βάζει η ΤΟΥΟΤΑ. Ερωτώ τι θα γίνει όταν πάω για το κανονικό σέρβις στα 20.000 χιλ. λέτε να μου κάνουν μανούρα.
-
Ξέρεις, οι πέραν των 2 ετών εγγυήσεις δεν είναι για να εξυπηρετούν τον καταναλωτή αλλά τις αντιπροσωπείες. Ειδικά σε αυτοκίνητα με δεδομένη αξιοπιστία όπως τα Toyota εάν δεν έχουν ενγενές πρόβλημα (από την μανα τους δηλαδή, που πάντα βγαίνει στον 1ο άντε στο 2ο χρόνο) τότε μετά την 2ετία και πολύ περισσότερο μετά την 5ετία θα έχεις ακουμπήσει τόσο πολλά στα service των αντιπροσωπειών που θα ήταν καλύτερα να έπαιρνες μίας άλλης μάρκας αυτοκίνητο κι ας είναι δεδομένης αναξιοπιστίας και να έκανες service στον κυρ Μήτσο που θα είναι σίγουρα φθηνότερος αλλά πιθανότατα να είναι και καλύτερος μηχανικός από των αντιπροσωπειών...
Επειδή λοιπόν είναι ζήτημα μακροπρόθεσμης κονόμας, οι αντιπροσωπείες είναι και αυστηρές στα θέματα εγγύησης (αλλά και ελαστικές αν τους συμφέρει). Το πρόβλημα στην περίπτωσή σου έγγυται στο ότι τα άλλξες μόνος σου. Αν πήγαινες σε εξωτερικό συνεργείο και έπαιρνες σφραγίδα μηχανικού θα ήταν καλύτερα, αν και πάλι θα είσαι εκτός εγγύησης σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, αλλά τουλάχιστον δεν θα είσαι εκτός σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2002. Ο Ε.Κανονισμός αυτός είναι φυσικά ισχυρότερος από οποιονδήποτε εσωτερικό κανονισμό οποιουδήποτε κατασκευαστή ή αντιπροσωπεία. Βέβαια, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να τρέξεις σε δικαστήρια αλλά εάν συνεργαστείς με με συνεργείο του συλλόγου μηχανικών (έχουν σχετική πινακίδα στο μαγαζί) τότε θα μπορεί να τρέξει ο σύλλογος. Το γεγονός όμως είναι ότι τα άλλαξες μόνος και αν δεν έχεις καρντάσι μηχανικό να σε πιστεύει δεν θα σου υπογράψει κανείς το βιβλίο service. Σου προτείνω να πας και να το πεις σε μηχανικό του συνεργειου πριν έρθει το επόμενο service και να τον ρωτήσεις εάν βγαίνεις εκτός εγγύησης. Θα σου πει ότι βγαίνεις, θα πεις αμάν δεν το ήξερα, θα σου πει δεν πειράζει αλλά μην το ξανακάνεις ίσως μαζί με άλλες θεωρίες για να σε τρομάξουν λίγο και για να μην σε χάσουν από πελάτη θα συνεχίσεις τα service σου στην αντιπροσωπεία διατηρώντας την εγγύηση.
Για τα λεφτά γίνονται όλα...
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Mobil 1 ESP 5w/30 προδιαγραφες 504.00 507.00 οι οποιες αντικαθιστουν το προηγουμενο 0/30 503.00 506.00 και αλλαγη καθε 15 000 km ΑΝΕΤΑ.
Αν εσυ θελεις να τα αλλαζεις νωριτερα,αυτο ειναι αλλο θεμα.Οσες εταιριες εχουν στην γκαμα τους πλεον το συγκεκριμενο 5/30 καταργουν σταδιακα το 0/30.
Για τον 1.8Τ κανει επισης και το 0/40 503.01 εγω παντως το χρησιμοποιουσα ως την καλυτερη εναλλακτικη λυση σε σχεση με το 0/30.Το ESP 5/30 ειναι απλα τελειο.
Είσαι ωραίος!
Να συμπληρώσω ότι πράγματι η VW504.00 αντικαθιστά και ξεπερνά την VW503.00 όσον αφορά μόνο τα λιπαντικά 5W30 και ίσως να μπορέσουν να προστεθούν κάποια στιγμή και λιπαντικά 0W ή και 10W30. Αν το λιπαντικό είναι 40άρι και πάνω τότε δεν ανήκει -εξ ορισμού- στην προδιαγραφή VW504.00 αλλά μπορεί να ανήκει στην VW502.00 ή και την νεότερη VW503.01 που είναι απαιτητικές προδιαγραφές όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιπαντικών (η διαφορά μεταξύ VW502.00 και VW503.01 έγγυται κυρίως στο ότι η τελευταία είναι για διπλάσια διαστήματα service - δηλ. 30000χλμ αντί για 15000χλμ). Όπως έχω ξαναπεί σας προτείνω να τηρείτε το πολύ έως τα μισά από όσα χλμ προτείνουν οι παρασκευστές λιπαντικών ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Κι αν φοράτε φιλτροχοάνες και σκούπες (ακόμη και αν έχετε απλώς καταργήσει από την εισαγωγή τον πνίχτη) σε πολύ πιο σύντομα διαστήματα οι αλλαγές λαδιών.
Οι προδιαγραφές από την VW505.00 και πάνω αφορούν πετρελαιοκινητήρες μόνο, ενώ κάτω από την VW505.00 αφορούν βενζινοκινητήρες μόνο.
Με όλες αυτές τις προδιαγραφές υπάρχει όμως και το πισωγύρισμα...
Η VW προκειμένου να δώσει έγκριση στους παρασκευαστές λιπαντικών για να αναγράφουν με την άδειά της τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές VWXXX.XX ζητάει χρήματα, που πολλές εταιρίες δεν της δίνουν και έτσι μπορεί να υπάρχουν καλά λιπαντικά στην αγορά που ενώ καλύπτουν κάποιες σύγχρονες προδιαγραφές της VW δεν το αναγράφουν για να μην τους τρέχει η VW. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο από την VW... και αποτελεί σημείο διαμάχης και μεταξύ των παρασκευαστών λιπαντικών (προφανώς θα υπάρχουν 'ευνοημένοι' και 'ριγμένοι' στο καυτό ζήτημα των εγκρίσεων).Γιατί όμως 'τα παίρνουν' οι κατασκευαστές αυτοκινήτων από τους παρασκευαστές λιπαντικών και όχι το αντίθετο;
Γιατί τελικά αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο οι παρασκευαστές λιπαντικών μπορούν να παράγουν συγκεκριμένα λιπαντικά που να καλύπτουν τις προδιαγραφές του οποιουδήποτε κινητήρα παραγωγής, και έτσι σχεδόν όλοι μπορούν να πάρουν σχεδόν όλες τις εγκρίσεις. Ταυτόχρονα η διαδικασία παραγωγής ενός 'νέου' λιπαντικού έχει έξοδα τα οποία με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθούν από τις πωλήσεις. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που με τις εγκρίσεις τους, βοηθούν στις πωλήσεις των παρασκευαστών λιπαντικών που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν αναλόγως. Όπως είναι φανερό κυρίαρχος στο παγκόσμιο αυτό παιχνίδι είναι οι Γερμανοί με πρωτοπόρο την VAG που μας τρελλαίνει με την καταλληλότητα ή όχι των λιπαντικών (παρομοίως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την Ford και με την Opel). Δεν θα δείτε συχνά (μόνο κατ'εξαίρεσιν) ούτε Toyota aprooved, ούτε Nissan, ούτε Honda, ούτε Subaru, ούτε Renault, ούτε PSA (οι τελευταίοι δύο 'παίζουν' μόνο με το γαλλικό TOTAL Group), ούτε FIAT Group ('παίζει' μόνο με την ιταλική Selenia) κλπΈχετε ακουστά για την JASO (Γιαπωνέζικη Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων - και Μοτοσυκλετών) ; Οι περισσότεροι οχι φυσικά!
Και πώς να την γνωρίζετε αφού την σνομπάρουν η ACEA (Ευρωπαϊκή) και κυρίως η API (Αμερικάνικη) επειδή η JASO μπερδεύεται στα πόδια τους; Ειδικά με την API η JASO έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση όταν δεν ενέκρινε κατά JASO λιπαντικά που εγκρίθηκαν κατά API. Και αυτή η προδιαγραφή αφορά κυρίως τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα... Οι κάτοχοι γιαπωνέζικων πώς θα αισθανθείτε αν μάθετε ότι το αγαπημένο σας λιπαντικό είναι εγκεκριμένο κατά API-ACEA αλλά όχι κατά JASO; Και όχι επειδή η JASO δεν ρωτήθηκε (συνήθως αυτό γίνεται) αλλά επειδή η JASO σε δικά της τεστ πράγματι δεν ενέκρινε το λιπαντικό (αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το μάθετε αυτό)...
Περιττό να αναφέρω ότι η JASO είναι πολύ αυστηρότερη στις προδιαγραφές λιπαντικών που εγκρίνει (όπως πάντα οι Ιάπωνες είναι μακράν οι αυστηρότεροι στις προδιαγραφές τους - φαίνεται και από το κάθε προϊόν που εξάγουν).
Ευτυχώς που τα γιαπωνέζικα δουλεύουν μέχρι και με ΑΛΤΙΣ, γιατί αν είχαν κινητήρες VAG (και ακόμη πιο πολύ αν είχαν Ford) με λάθος λάδι πιθανότατα θα έπαιρναν το μοτέρ στο χέρι! Εδώ πλέον αναρωτιέμαι τί θα παίζει πλεόν και με την Mazda (που ανήκει στην Ford και δανείζεται μέχρι και κινητήρες)...Για τα λεφτά και πάλι...
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Είσαι ωραίος!
Να συμπληρώσω ότι πράγματι η VW504.00 αντικαθιστά και ξεπερνά την VW503.00 όσον αφορά μόνο τα λιπαντικά 5W30 και ίσως να μπορέσουν να προστεθούν κάποια στιγμή και λιπαντικά 0W ή και 10W30. Αν το λιπαντικό είναι 40άρι και πάνω τότε δεν ανήκει -εξ ορισμού- στην προδιαγραφή VW504.00 αλλά μπορεί να ανήκει στην VW502.00 ή και την νεότερη VW503.01 που είναι απαιτητικές προδιαγραφές όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιπαντικών (η διαφορά μεταξύ VW502.00 και VW503.01 έγγυται κυρίως στο ότι η τελευταία είναι για διπλάσια διαστήματα service - δηλ. 30000χλμ αντί για 15000χλμ). Όπως έχω ξαναπεί σας προτείνω να τηρείτε το πολύ έως τα μισά από όσα χλμ προτείνουν οι παρασκευστές λιπαντικών ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Κι αν φοράτε φιλτροχοάνες και σκούπες (ακόμη και αν έχετε απλώς καταργήσει από την εισαγωγή τον πνίχτη) σε πολύ πιο σύντομα διαστήματα οι αλλαγές λαδιών.
δηλαδή προτείνεις αλλαγές κάθε 15/7.500; (ούτε σκούπες ούτε φαράσια έχω)
-
αυτό με τις σκούπες... οτι δηλαδή πρέπει να αλλάζουμε πιο γρήγορα τα λάδια πως το εξηγούμε ???
αν είναι έτσι να ξαναβάλω το φιλτροκουτί... με το οποιό κανει και λιγότερο φασαριά !!! και 5-10% λιγότερη κατανάλωση !!!
-
Περνάει πολύ περισσότερη σκόνη στο κινητήρα και πολύ από αυτή καταλήγει στο λάδι.
Οι κατασκευαστές συνιστούν να αλλάζεις πιο συχνά τα λάδια αν οδηγάς σε περιοχές με σκόνη ενώ έχεις το εργοστασιακό φίλτρο, αν έχεις ελεύθερο βγάλε συμπέρασμα. Πάντως η σκόνη στο λάδι δεν φαίνεται με το μάτι, δεν αλλάζει χρώμα.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
αυτό με τις σκούπες... οτι δηλαδή πρέπει να αλλάζουμε πιο γρήγορα τα λάδια πως το εξηγούμε ???Συνήθως οι σκούπες δε φιλτράρουν το ίδιο καλά με τα κανονικά φίλτρα με αποτέλεσμα να περνάνε μικροσωματίδια σκόνης που καταλήγουν τελικά στο λάδι. Η σκόνη στο λάδι συμπεριφέρεται σα γυαλόχαρτο...
Τώρα για περι vag,bmw,mercedes εδώ: (μέσω motul Ιαπωνίας )
http://www.motul.co.jp/eg/fact_sheets/volkswagen.html
http://i4.photobucket.com/albums/y108/m ... vw_oil.jpghttp://www.motul.co.jp/eg/fact_sheets/bmw.html
http://www.motul.co.jp/eg/fact_sheets/d ... ysler.htmlΗ προδιαγραφή VW 504.00 σημαίνει καθαρότερα λιπαντικά με λιγότερα πρόσθετα που υπο προυποθέσεις δηλητηριάζουν τον καταλύτη.
http://theoildrop.server101.com/cgi/ult ... 388#000005 -
καλα οταν πας στην τοyota για σερβις ειναι αναγκη να τους πεις οτι αλαξες λαδια?μην τους το πεις και τρεχεις.φαινεται απο καπου οτι εχεις αλλαξει λαδια?
-
Άρα παλικάρια εγώ πηγαίνω κανονικά για σέρβις στα 20.000 χιλ. γιατί αυτά τα χιλιόμετρα δίνει η αντιπροσωπεία για πρώτο σέρβις, ασχέτως αν τα άλλαξα εγώ για το καλό του αυτ/του μου και νομίζω ότι δεν τρέχει και τίποτα. Θα τους πω ότι δεν είδα αυτά που γράφατε εσείς με στυλό, ότι έπρεπε να έρθω στα 7.500 χιλ. γιατί στο βιβλίο η μάνα αντιπροσωπεία δίνει 20.000 χιλ.
-
και ξαναρωταω εγω παλι.αν δεν τους πεις τιποτα θα καταλαβουν οτι αλλαξες λαδια?
-
Ο χρήστης paulos έγραψε:
Άρα ...... γιατί στο βιβλίο η μάνα αντιπροσωπεία δίνει 20.000 χιλ.Σωστός.....
-
Ο χρήστης paulos έγραψε:
Άρα παλικάρια εγώ πηγαίνω κανονικά για σέρβις στα 20.000 χιλ. γιατί αυτά τα χιλιόμετρα δίνει η αντιπροσωπεία για πρώτο σέρβις, ασχέτως αν τα άλλαξα εγώ για το καλό του αυτ/του μου και νομίζω ότι δεν τρέχει και τίποτα. Θα τους πω ότι δεν είδα αυτά που γράφατε εσείς με στυλό, ότι έπρεπε να έρθω στα 7.500 χιλ. γιατί στο βιβλίο η μάνα αντιπροσωπεία δίνει 20.000 χιλ.E, τότε τί το συζητάμε;
Εκτός και αν κάπου στο εγχειρίδιο αναφέρει ότι για δυσμενείς συνθήκες οι αλλαγές πρέπει να γίνονται συχνότερα (και εφόσον η Ελλάδα θεωρείται χώρα με δυσμενείς συνθήκες για την Toyota). Δες και αυτό για να είσαι σίγουρος. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Περνάει πολύ περισσότερη σκόνη στο κινητήρα και πολύ από αυτή καταλήγει στο λάδι.Οι κατασκευαστές συνιστούν να αλλάζεις πιο συχνά τα λάδια αν οδηγάς σε περιοχές με σκόνη ενώ έχεις το εργοστασιακό φίλτρο, αν έχεις ελεύθερο βγάλε συμπέρασμα. Πάντως η σκόνη στο λάδι δεν φαίνεται με το μάτι, δεν αλλάζει χρώμα.
Και εκτός από αυτό είναι και η υγρασία. Ο 'πνίχτης' στην εισαγωγή προ του φιλτροκουτιού βοηθάει πολύ στην κατακράτηση νερών-υγρασίας. Όταν εμείς έχουμε σκούπα-φιλτροχοάνη-βαρελάκι πρώτα από όλα έχουμε καταργήσει τον 'πνίχτη' που σημαίνει ότι πλέον τα νερά των προπορευόμενων και η βροχή βρίσκει ευκολότερα δρόμο προς το φιλτροκούτι και τελικά περνάει και στον χώρο καύσης όπου ένα μέρος της ατμοποιημένης πλέον υγρασίας περνάει και στα λάδια (μαζί με το ατμοποιημένο νερό που παράγεται ούτως ή άλλως ως αποτέλεσμα της καύσης βενζίνης). Και είναι γνωστό ότι παρουσία νερού το λιπαντικό οξειδώνεται ταχύτερα.
Αυτή η έξυπνη κατασκευή κατακράτησης νερού-υγρασίας προ του φίλτρου που υπάρχει στα σύγχρονα αυτοκίνητα βοηθάει αρκετά ώστε να επιτυγχάνονται τα μακρά διαστήματα αλλαγών λιπαντικού που προτείνονται από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Είσαι ωραίος!
δηλαδή προτείνεις αλλαγές κάθε 15/7.500; (ούτε σκούπες ούτε φαράσια έχω)
Σε γενικές γραμμές ναι. Και αν συχνά πυκνά το πλακώνεις το γκάζι τότε και το 15000χλμ θα το έλεγα υψηλού ρίσκου (κι ας είναι longlife το λιπαντικό). Ας μην αναφερθούμε και στις διαφορετικές καταπονήσεις του λιπαντικού ανά τις εποχές του έτους, το κλίμα της περιοχής κλπ. Γι αυτό και δεν μου αρέσει να μιλώ με απόλυτα νούμερα.
Βλέπεις επίσης ότι και κανένας κατασκευαστής δεν διαχωρίζει τους καταναλωτές-πελάτες τους σε αργούς-κανονικούς-γκαζιάρηδες-πύρκαβλους ώστε να προτείνει διαστήματα αλλαγής κάτι σαν 30000-20000-10000-5000χλμ. Λες αυτό να το αφήνει στην κρίση μας; Ίσως... Απλά και τελικά, ακολουθώντας το προτεινόμενο service (και όχι μόνο για τα λάδια) κάποιοι θα βγάλουν 300000χλμ απροβλημάτιστα και κάποιοι άλλοι θα βγάλουν 250000-200000-150000χλμ. Και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι! ...Όλοι;Αν λοιπόν ακολούθησες το σκεφτικό μου ως εδώ, έχεις VW και επιθυμείς να προχωρήσεις στην αξιοπιστία των διαστημάτων αλλαγής λαδιών που δεν υπερβαίνουν ποτέ τα 10000χλμ ή τους 6 μήνες, θα σου προτείνω να κρατήσεις την προδιαγραφή VW502.00 σε 5W40 επιλέγοντας ένα πραγματικό συνθετικό λιπαντικό (πχ AMSOIL, Mobil 1, Motul 300V και 8100, Silkolene PRO S, Torco SR5, FUCHS Titan Supersyn, Redline κλπ και συνειδητά έχω παραλείψει μεγάλα ονόματα που ή πουλάνε dino synthetics ή δεν μας ξεκαθαρίζουν τι πουλάνε και κάνει το ίδιο) και μετά γκάζωνε το μοτόρι σου όσο γουστάρεις. Βέβαια, αυτή είναι η άποψή μου που βασίζεται σε έναν κάποιο βαθμό κατανόησης της αξίας των λιπαντικών, αλλά σε μηδενικό βαθμό του τρόπου οδήγησης του καθενός σας.
Επιπλέον επειδή δεν γνωρίζω από VW θα επαναλάβω και την πρόταση του G60POWER ως ειδικού επί των VW: Mobil 1 ESP 5w/30 ανά 15000χλμ. Από την επιλογή και μόνο του λιπαντικού είναι φανερό ότι κατέχει καλά το αντικείμενο. -
Δείτε και αυτό για να καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα λένε. Τρομάξτε ή θυμώστε ελεύθερα...
(Σήμερα το βρήκα ψάχνοντας μέσα από τα link του Μουσάτου)
-
Και εκτός από αυτό είναι και η υγρασία.Τα νερά στην εισαγωγή δεν τα θέλεις για να μη σπάσει ο κινητήρας (αν ρουφήξει πολλά), αυτός είναι ο λόγος που το εργοστάσιο έφτιαξε το περίπλοκο σύστημα εισαγωγής για να κρατάει το νερό έξω. Αλλιώς η υγρασία στο μείγμα κάνει το κινητήρα να δουλεύει καλύτερα, μερικοί ψεκάζουν νερό μαζί με το μείγμα - water injection.
-
Σε γενικές γραμμές ναι. Και αν συχνά πυκνά το πλακώνεις το γκάζι τότε και το 15000χλμ θα το έλεγα υψηλού ρίσκου (κι ας είναι longlife το λιπαντικό). Ας μην αναφερθούμε και στις διαφορετικές καταπονήσεις του λιπαντικού ανά τις εποχές του έτους, το κλίμα της περιοχής κλπ. Γι αυτό και δεν μου αρέσει να μιλώ με απόλυτα νούμερα.
Βλέπεις επίσης ότι και κανένας κατασκευαστής δεν διαχωρίζει τους καταναλωτές-πελάτες τους σε αργούς-κανονικούς-γκαζιάρηδες-πύρκαβλους ώστε να προτείνει διαστήματα αλλαγής κάτι σαν 30000-20000-10000-5000χλμ. Λες αυτό να το αφήνει στην κρίση μας; Ίσως... Απλά και τελικά, ακολουθώντας το προτεινόμενο service (και όχι μόνο για τα λάδια) κάποιοι θα βγάλουν 300000χλμ απροβλημάτιστα και κάποιοι άλλοι θα βγάλουν 250000-200000-150000χλμ. Και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι! ...Όλοι;Αν λοιπόν ακολούθησες το σκεφτικό μου ως εδώ, έχεις VW και επιθυμείς να προχωρήσεις στην αξιοπιστία των διαστημάτων αλλαγής λαδιών που δεν υπερβαίνουν ποτέ τα 10000χλμ ή τους 6 μήνες, θα σου προτείνω να κρατήσεις την προδιαγραφή VW502.00 σε 5W40 επιλέγοντας ένα πραγματικό συνθετικό λιπαντικό (πχ AMSOIL, Mobil 1, Motul 300V και 8100, Silkolene PRO S, Torco SR5, FUCHS Titan Supersyn, Redline κλπ και συνειδητά έχω παραλείψει μεγάλα ονόματα που ή πουλάνε dino synthetics ή δεν μας ξεκαθαρίζουν τι πουλάνε και κάνει το ίδιο) και μετά γκάζωνε το μοτόρι σου όσο γουστάρεις. Βέβαια, αυτή είναι η άποψή μου που βασίζεται σε έναν κάποιο βαθμό κατανόησης της αξίας των λιπαντικών, αλλά σε μηδενικό βαθμό του τρόπου οδήγησης του καθενός σας.
Επιπλέον επειδή δεν γνωρίζω από VW θα επαναλάβω και την πρόταση του G60POWER ως ειδικού επί των VW: Mobil 1 ESP 5w/30 ανά 15000χλμ. Από την επιλογή και μόνο του λιπαντικού είναι φανερό ότι κατέχει καλά το αντικείμενο.Τα 5/30 είναι 507.00 για 30Κ ή 2 χρόνια και αυτά τα διαστήματα θα ακολουθήσω γιατί αυτοκίνητο -αυτή τη φορά- πήρα από τη VW κι όχι από εταιρεία λιπαντικών. Το εργοστάσιο τοποθετεί Longlife και αυτά συστήνει από την αρχή.
Λιπαντικά εμπορεύεται και το εργοστάσιο, άρα το συμφέρει να 'πουλάει' περισσότερο και να μειώσει τα διαστήματα αλλαγής λαδιών. Με το δικό σου σκεπτικό, θα πρέπει να αλλάζω ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ λάδια 5/40 σε λιγότερα από 15Κ; Φυσικά και το πλακώνω και; επειδή το πλακώνω θα πρέπει να αλλάζω και πιο συχνά λάδια; αν το κινούσα μόνο στην πόλη τι θα έπρεπε να κάνω; ακόμα πιο συχνά;
Επίσης κανένα εργοστάσιο δεν ρισκράει τη φήμη του να χαλάσουν οι κινητήρες λόγω κακής λίπανσης η συντήρησης. Ότι όλες σχεδόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτείνουν μεταβλητά (ανάλογα τη λυχνία) ή κάθε 30K. Προφανώς δεν έχουν κάνει καμία δοκιμή και το λένε έτσι;
Όσο για το λινκ που παράθεσες και μόνο το γεγονός ότι μιλάει για κινητήρα... diesel στις... ΗΠΑ είναι αρκετό
-
Λιπαντικό για 2 χρόνια ή 30.000 χιλιόμετρα εγω δεν θα άφηνα μέσα στον κινητήρα ανεξάρτητα από το τι λέει ο κατασκευαστής.
7.500 άντε 10.000 χιλιόμετρα και πολλά είναι.
Μακάρι να μην χρειασθεί να το ξανασυζητήσουμε όταν θα χρειασθείς ρεκτιφιέ στα 100.000 χιλιόμετρα!
-
Στην Αμερική με 30$ σε ανάλυση λιπαντικού βλέπεις εκτός από τη φθορά στον κινητήρα και πόσα χιλιόμετρα ζωής έχει ακόμη το λάδι μέσω της μέτρησης του TBN (total base number)....
Περι λιπαντικών γενικώς