-
Όλα είναι πιθανά! Και ναι είμαι σίγουρος πλέον ότι εσύ θα το κράταγες.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Σε εξαιρετική τιμή έχω επιλέξει σαν ποιοτικότατα τα παραφλού της VALEO. Ειναι η σειρά Protectiv και βγαίνει σε 40, 50 και 100. Για μένα προτίμησα το Protectiv 50, πρώτος γιατί είναι λίγο καλύτερο από το 40 και δεύτερον δεν βρήκα το 100. Το 50 έχει σημείο βρασμού 150C υπό πίεση 2 bar (δηλαδή εντός του κυκλώματος ψύξης πρώτα θα φας το μοτέρ από υπερθέρμανση και ύστερα θα βράσει το VALEO).Γράφει κανένα από αυτά 'no phosphates no silicates' ή κάτι παρόμοιο;
Σε 2,1 ατμ πίεση (δηλαδή καπάκι ψυγείου 1,1) το νερό βράζει στους 121, σε 3 ατμ πίεση (δηλαδή 2 ατμ που εννοεί η valeo) βράζει στους 134 βαθμούς, το ανεβάζει δηλαδή στους 150 (εντυπωσιακό).
-
εγω εχω βαλει ενα ροζ παραφλου της Aral ξερουμε τιποτα για αυτο απο αποψη ποιτητας και σε τι θερμοκρασιες βραζει ??
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
εγω εχω βαλει ενα ροζ παραφλουΠρώτα κοιτάς αν είναι συμβατό και μετά τα χαρακτηριστικά του. Συνήθως τα ροζ (ή κόκκινα) είναι OAT αντιπηκτικά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΑ με τα πράσινα ή μπλε. Δεν πρέπει να ανακατευτούν - θα πάθει ζημιά το σύστημα ψύξης.
-
Δεν έχω διαθέσιμο μπουκάλι VALEO για να το διαβάσω. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έγραφε 150C στα 2bar. Με προβλημάτισες και πρέπει να το ξαναδώ.
Πάντως το Protectiv 40 είναι πρασινομπλέ και το 50 είναι κίτρινο με πράσινη απόχρωση - πιστεύω ότι είμαι ακριβής αν και σύμφωνα με την γυναίκα μου στους τόνους των χρωμάτων είμαι λίγο στο περίπου (πάντα διαφωνούσα). -
έγραφε 150C στα 2bar2 bar υπερπίεση, δηλαδή απόλυτη πίεση 3 bar (ατμόσφαιρες) όταν κοιτάς πίνακες πίεσης/θερμοκρασίας βρασμού.
Είχα ένα 5λιτρο 50άρι valeo, φαινόταν κίτρινο αλλά γινόταν πράσινο στο αμάξι. Δεν έγραφε τίποτε για πρόσθετα και είπα να ρωτήσω μήπως ξέρεις περισσότερα.
Στους -22 C (κατάψυξη) δε καταλάβαινε τίποτα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
εγω εχω βαλει ενα ροζ παραφλου
Πρώτα κοιτάς αν είναι συμβατό και μετά τα χαρακτηριστικά του. Συνήθως τα ροζ (ή κόκκινα) είναι OAT αντιπηκτικά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΑ με τα πράσινα ή μπλε. Δεν πρέπει να ανακατευτούν - θα πάθει ζημιά το σύστημα ψύξης.
δεν ειπα οτι τα ανεβειξα απλα οτι εβγαλα πρωτα τελοιος το ενα και υστερα εβαλα το αλλο.πρωτα ειχε ενα πρασινο προς μπλε και μετα εγω εβαλα το αραλ το ροζ.
πως θα μαθω για το αμαξι μου τι πρεπει να βαζω (fiat punto hgt) ??
-
Βρηκα ενα αρκετα ενδιαφερω site πανω στα λιπαντικα και προσθετα, ειναι απλο και κατανοητο για τον μεσο αναγνωστη.
Προσεξτε τι λεει για τα προσθετικα που ριχνουν στους κινητηρες, μαλλον δεν πρεπει να τα αγοραζουμε και να τα χρησιμοποιουμε απο οτι λεει και αυτος.http://www.centuryperformance.com/engin ... y%20Tested
-
Εγώ βρήκα κάτι ενδιαφέρον στο link που μας έδωσες.
' The best Synthetics I've tested include my favorites - TORCO -, Mobil-1, and Amsoil.'
Πάντως έχω διαβάσει κάποιες μελέτες που με κάνουν να πιστεύω οτι τα συνθετικά δεν είναι ένα φάρμακο για όλες τις 'ασθένειες'.
Π.χ για τα cam lobs (πως είναι στα ελληνικά ρε παιδιά;) μάλλον είναι προτιμότερη η χρήση απλού λαδιού.
Έτσι η προτροπή της toyota για χρήση ορυκτέλαιου στους 1,8 TS φαίνεται λογική:Ο χρήστης hatzidi2 έγραψε:
καλήμερα,εχω διαβάσει τις τελευταίες 20 σελίδες και για να πω την αλήθεια μπερδεύτικα αρκετά, για τον λόγω αυτό παίρνω το θάρρος να ρωτήσω, για τις επιλογες λαδιού που εχω κάνει στο αυτοκινήτο μου, και οπού εχω κάνει βλακεία ρίχτε μου.
Κάτοχος corolla TS + compressor greddy+ανεβασμενο κόφτη στροφάρει 8700 από 8200
από το manuαl βλεπώ οτι το ιξώδες πρέπει να είναι:
για θερμοκρασίες -29 εως 15 προτείνει 5-30
για θερμοκρασίες -18 εως και πάνω από 45 προτείνει 10-30.
για θερμοκρασίες -12 εως και πάνω από 45 προτείνει 15-40.
για θερμοκρασίες -7 εως και πάνω από 45 προτείνει 20-50.επίσης γράφει οτι πρέπει να είναι API SL & ILSAC
εδω να πω οτι η ΤΟΥΟΤΑ στον νορμαλ βάζει 5-40, και εγω τα αλλάζω κάθε 7500 χιλιομετρα ενω αυτοί λένε στα 15000 ή χρόνο.εχω βάλει σε δυο συνεχόμενες αλλάγες motul 300v 10/40,
την επομενη πήγα σε motul 300v 5/40
και τώρα έβαλα τα amsoil amo 10/40.να αναφέρω οτι ανάμεσα στα motul 5/40 και τα amsoil αναγκάστηκα να αλλάξω εκκεντροφορους που μαλλόν είναι γνωστο πρόβλημα για τον κίνητηρα μου, και ελπίζω όχι σε κακή επιλογή λαδιού.
οι θερμοκρασίες που βλέπω στο οργανάκι το οποίο είναι συνδεδεμένο εκει στο φιλτρο λαδιού(ψυχεται και από το κύκλωμα του νερού) είναι 75 με 80 σε κίνηση, στην εθνικη και με χαμηλες ταχυτητες παίζει από 65 μεχρι 75 και στο πολυ σκίσιμο σκαρφαλώνει στο 90+ (ανωτερο που εχω δει 98 μετά το εκοψα), δεν ξέρω μηπως πρεπει να βάλω και κανένα ψυγείο λαδιου.
με ποια λογική δεν ξέρω μου είπε αυτό ο ένας, μετα μου είπε ο αλλός, επειδη εδω μέσα υπάρχει τρομέρη γνώση ελπίζω να μου προτείνετε ποια λάδια κάνουν για το αυτοκίνητο μου
σορρυ για το μεγαλο ποστ.
http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... vac#857282
Τότε του είχα προτείνει mobil delvac 5W40 που είναι ίσως η καλύτερη λύση αφού περιέχει πολλά πρόσθετα για την προστασία των εκκεντροφόρων στους diesel , αλλά εντύπωση μου είχαν κάνει τα site της aral και valvoline που ενώ διαθέτουν συνθετικά , πρότειναν κυρίως ορυκτέλαια 20W50 και 15W40. -
Όλοι οι κινητήρες έχουν πρόβλημα με τους εκκεντροφόρους γιατί το φιλμ του λαδιού είναι λεπτό και προβλήματα στη λίπανση εμφανίζονται αμέσως. Στους ντίζελ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αν δεν αλλάζεις τακτικά τα λάδια γιατί λερώνονται με αιθάλη και γδέρνει τα έκκεντρα - στους ντίζελ μετράς το πόσο λερωμένο είναι το λάδι και το αλλάζεις. Αυτό το τεστ που σου αρέσει (timken) μπορεί να προστατεύει λίγο περισσότερο αλλά κανονικά δεν πρέπει να φτάνει η λίπανση σε τέτοιο άθλιο σημείο.
ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Αν θέλετε να δείτε σε τι κατάσταση είναι ένας κινητήρας, ανοίξτε τη τάπα του λαδιού (στο καπάκι) και κοιτάξτε αν φαίνεται ο εκκεντροφόρος ή βάλτε το δάκτυλο και πιάστε το έκκεντρο (τη μύτη). Προφανώς χωρίς να δουλεύει ή να καίει ο κινητήρας.
Αν υπήρξαν ποτέ προβλήματα στη λίπανση φαίνονται μια χαρά. Δεν μπορείς να ξέρεις πως είναι ο υπόλοιπος κινητήρας αλλά έχεις μια ένδειξη.
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
πως θα μαθω για το αμαξι μου τι πρεπει να βαζω (fiat punto hgt) ??Το δικό μου δεν γράφει τι είδους αντιπηκτικό αλλά μόνο να μην έχει 'phosphates - silicates' (είναι πρόσθετα που προστατεύουν). Εγώ βάζω και δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά δε βάζω νερό βρύσης.
Νομίζω το γράφουν γιατί αν προσθέσεις νερό βρύσης που έχει άλατα τα πρόσθετα μπορεί να ιζηματοποιηθούν (δηλαδή silicate = άμμος) και να κάνουν ζημιά στο υδρολίπαντο κουζινέτο της αντλίας νερού.
Αυτό που προσέχω είναι να μην ανακατέψω διαφορετικά αντιπηκτικά - όλα γλυκόλης είναι αλλά τα πρόσθετα μπορεί να είναι ανόργανα (συνήθως πράσινα) ή οργανικά (συνήθως κόκκινα).
-
εγω το αραιωνω και λιγο με αποσταγμενο νερο.τωρα μεσα εχο πρασινα δεν ξερω μαρκα αλλα εχω ξαναπαρει τα κοκκινα τις αραλ εαν βγαλω τελειως τα πρασινα και βαλο τα αραλ θα εχω προβλημα ??
στο site της αραλ βλεπω οτι τα εγκρινει η Mercedes και εχει και καποες αλλες προδιαγραφες.
και ουτε το δικο μου βιλβιαρακι του αμαξιου γραφει τι να βαζω οποτε τι κανουμε ??
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Βρηκα ενα αρκετα ενδιαφερω site πανω στα λιπαντικα και προσθετα, ειναι απλο και κατανοητο για τον μεσο αναγνωστη.
Προσεξτε τι λεει για τα προσθετικα που ριχνουν στους κινητηρες, μαλλον δεν πρεπει να τα αγοραζουμε και να τα χρησιμοποιουμε απο οτι λεει και αυτος.http://www.centuryperformance.com/engin ... y%20Tested
Πολύ καλό το link. Λιτό αλλά περιεκτικό και ωφέλιμο.
-
Βαλβολινη:
τελικα που θα βρω την redline ΜΤ-90?
Καποιο μαγαζι στη Θεσ/νίκη?Για τα υγρα του ψυγειου:
Τελικα πρεπει να υπαρχει αναλογια αντιψυκτικου και απεσταγμενου νερου? και γιατι? -
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
Για τα υγρα του ψυγειου:
Τελικα πρεπει να υπαρχει αναλογια αντιψυκτικου και απεσταγμενου νερου? και γιατι?50%
Όχι γιατί θα ξεχειμωνιάσεις στον αρκτικό κύκλο αλλά για να έχεις προστασία του συστήματος ψύξης από οξείδωση.
Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζεις το αντιπηκτικό κάθε 2 χρόνια (max).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Για τα υγρα του ψυγειου:
Τελικα πρεπει να υπαρχει αναλογια αντιψυκτικου και απεσταγμενου νερου? και γιατι?50%
Όχι γιατί θα ξεχειμωνιάσεις στον αρκτικό κύκλο αλλά για να έχεις προστασία του συστήματος ψύξης από οξείδωση.
Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζεις το αντιπηκτικό κάθε 2 χρόνια (max).
καλη αναλογια ειναι το 40%αντιψηκτικο και 60% απεσταγμενο νερο...συνηθως τα αντιψηκτικα ειναι πολυ συμπυκνωμενα και εχουν λιγοτερη απαγωγη θερμοτητας απο το νερο ...
βαζω στο ψυγειο 6,5 λιτρων που εχω 4 λιτρα νερο,2 λιτρα κοκκινο παρφλου και ενα μπουκαλακι water wetter της REDLINE. -
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
[
βαζω στο ψυγειο 6,5 λιτρων που εχω 4 λιτρα νερο,2 λιτρα κοκκινο παρφλου και ενα μπουκαλακι water wetter της REDLINE.Το παραφλού,δεν πρεπει να μπαίνει χωρις επιπλέον αραίωση;
-
Το παραφλου μπαινει αναραιωτο.
Το αντιψυκτικο αραιωνεται αναλογα την θερμοκρασια που θελουμε να πιασουμε αλλα ποτε σε πολυ μικρη αναλογια για τους προαναφερθεντες λογους.
Συνηθως τα κιτρινα-πρασινο-μπλε εχουν βαση αιθυλενογλυκολη και ΔΕΝ αναμιγνυονται με κοκκινα σε καμια περιπτωση!!!
Τελος αν θελετε καλυτερη απαγωγη κι απο το νερο αλλα βαζοντας αντιψυκτικο προσθετετε Water wetter της Redline μαζι με το νερο στο μιγμα σας το οποιο και προστατευει το συστημα απο διαβρωση και απαγει καλυτερα τη θερμοτητα. -
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
Βαλβολινη:
Τελικα πρεπει να υπαρχει αναλογια αντιψυκτικου και απεσταγμενου νερου? και γιατι?Δεν έχω βρει RED LINE στην Θεσσαλονίκη. Παράγγειλε κατευθείαν από Λαμπριανίδη (http://www.trade-wind.gr).
Σου προτείνω να χρησιμοποιείς αυτούσιο παραφλού για να μην παιδεύεσαι φτιάχνοντας μίγματα από μόνος σου. Της VALEO πχ είναι παραφλού και το χρησιμοποιείς αυτούσιο χωρίς πρόσμιξη με νερό.
-
Βαλβολινη:
Τελικα πρεπει να υπαρχει αναλογια αντιψυκτικου και απεσταγμενου νερου? και γιατι?Δεν έχω βρει RED LINE στην Θεσσαλονίκη. Παράγγειλε κατευθείαν από Λαμπριανίδη (http://www.trade-wind.gr).
Σου προτείνω να χρησιμοποιείς αυτούσιο παραφλού για να μην παιδεύεσαι φτιάχνοντας μίγματα από μόνος σου. Της VALEO πχ είναι παραφλού και το χρησιμοποιείς αυτούσιο χωρίς πρόσμιξη με νερό.
Μπορεις να παρεις και απο εδω, εχω παρει και εγω στο παρελθων, ειναι γρηγοροι στο service, ας κονομησει και κανενας αλλος, αρκετα εχει κονομησει ο Λαμπριανιδης.
http://www.raceporter.com/
Περι λιπαντικών γενικώς