-
Ο χρήστης Taz5 έγραψε:
Αληθεύει ότι ο trade-wind.gr συσκευάζει τα προϊόντα του στην Ελλάδα;
Με τόσες μάρκες μου φαίνεται κομματάκι δύσκολο. Όποιος ξέρει ας μας βοηθήσει γιατί έχω αγοράσει ήδη μια φορά λάδια από εκεί Torco sr-5και θα ξαναπάρω Redline 5w-40 ή Amsoil 5W-40. Τί προτείνετε?
Η παραπληροφόρηση στο απώγειό της... Φυσικά και ΔΕΝ συσκευάζει τέτοια λιπαντικά στην Ελλάδα. Για τα AMSOIL και MOTUL μαλιστα έχουμε διασταυρώσει και τα (παρα)εισάγει κανονικά (όταν κι εφόσον το μπορεί). Τα δε RED LINE και TORCO μόνο να τα εισάγει γίνεται δεδομένου ότι είναι ο επίσημος εισαγωγέας τους!
Εύχομαι να μην είμαι κι εγώ θύμα παραπληροφόρησης αλλά η φήμη πρέπει να έχει βάση στο εξής γεγονός: Παλαιότερα είχε παραγγείλει από έλληνα παραγωγό λιπαντικών (τον γνώρισα αλλά δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες που μπορεί να παρερμηνευθούν - εξάλλου μπορεί να παίζει και κάτι που δεν γνωρίζω) κάποια λιπαντικά με ένα δικής του έμπνευσης όνομα (που αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι έμοιαζαν με τα μπουκάλια της ARAL και κάποιοι αδαείς ίσως να μπερδεύονταν). Νόμιμα πράγματα πάντως (που τελειώνουν εκεί που αρχίζει το ζήτημα πιστοποιήσεων ή έστω προδιαγραφών των ελληνικών λιπαντικών). Αυτό δεν πρέπει να σας ξενίζει καθότι τα ελληνικά λιπαντικά κυκλοφορούν με πολλά διαφορετικά ονόματα που είτε τα ακούμε πρώτη φορά είτε τα ξέρουμε από χρόνια. Συχνά βγαίνουν και καινούρια ονόματα κατόπιν ειδικής παραγγελίας πελάτη τους. Κι εσείς οι ίδιοι θα μπορούσατε να παραγγείλετε λιπαντικά με την φίρμα σας (φασόν) από ανεξάρτητο παραγωγό (ή μάλλον 'από ανεξάρτητο μάγειρα'). -
Ο χρήστης nik_marin έγραψε:
Καλησπέρα και καλή χρόνια σε όλους.Έχω Βάλλει amsoil 10-40 το μπουκάλι λέει Premium Protection (API SL/CF,CI-4 Plus API SJ, SH, SG MIL-PRF-2104G). Από μια μάτια που έριξα δεν τα βρήκα πουθενά στο ΝΕΤ. Στο trade-wind.gr έχει τα XLO που γράφον XL 10-40 synthetic Motor oil και στο http://www.amsoil.com που έχει και τα AMO τα οποία γραφούν High Performance Motor Oil.
Εγώ ποια έχω βάλλει???
Και κάτι ακόμα ποια είναι καλύτερα(για το CAR μου) : τα SAE 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil (AMO) ή Series 2000 Synthetic 20W-50 Racing Oil (TRO) ???
Τα AMO Premium Protection είναι η νεότερη έκδοση των AMO High Performance (τα έχει αντικαταστήσει και γι αυτό δεν θα βγαίνουν πλέον ως High Performance). Η AMSOIL δεν έχει ολοκληρώσει την ενημέρωση στο site της αλλά αν αρχίσεις να διαβάζεις αυτά που λέει πέρα από την επικεφαλίδα και την φωτό θα δεις ότι το αναφέρει παντού ως Premium Protection (http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx). Το ίδιο ισχύει και με το ARO.
Τα XLO είναι Group III συνθετικά (δηλ. συνθετικά ορυκτελαϊκής βάσης), είναι επισήμως πιστοποιημένα κατά API αλλά φυσικά είναι υποδεέστερα των (ανεπισήμως πιστοποιημένων) Group IV/V της AMSOIL. Αναφέρω το ζήτημα με τις πιστοποιήσεις για να εξηγήσω γιατί τα XLO είναι ελάχιστα φθηνότερα των ΑΜΟ ενώ σαν ποιότητα είναι πολύ υποδεέστερα. Η AMSOIL βέβαια τονίζει ότι μπορεί να είναι ποιοτικώς υποδεέστερα των GrIV/V της αλλά είναι κορυφαία στην κατηγορία τους (τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά το επιβεβαιώνουν αφού κινούνται σε επίπεδα GrIV/V). -
H GM-LL-A-025 είναι για τους βενζινοκινητήρες και πρέπει να έχει HTHS 2.9-3.4 (που καλύπτει μόνο την ACEA A1) και η GM-LL-B-25 είναι για τους ντιζελοκινητήρες και πρέπει να έχει HTHS>3.5 (που καλύπτει την ACEA A3).
Η καλύτερη επιλογή για τους σύγχρονους κινητήρες της Opel είναι 30ρια λιπαντικά που καλύπτουν την ACEA A3 δηλ. λεπτόρευστα λιπαντικά που καλύπτουν αμφότερες τις προδιαγραφές της Opel (ένα 30ρι που καλύπτει την GM-LL-B-025 αυτομάτως καλύπτει και την A). Εάν ένα λιπαντικό δεν αναγράφει κάποια προδιαγραφή δεν σημαίνει ότι δεν την καλύπτει, αλλά μπορεί να μην πληρώνει ο παρασκευαστής για να το πιστοποιήσει επισήμως αφού έχει κάποιο άλλο λιπαντικό στην γκάμα που πλήρωσε για να την καλύψει. Οι παρασκευαστές δεν ρίχνουν κανένα προϊόν τους για να πουλήσουν ένα άλλο εάν αυτό δεν ωφελεί την οικονομική τους πολιτική. -
Παρεπιπτοντως σημερα προτεινα σε φιλο που πηρε Yaris diesel D4-D το νεο DEO 5W/40 παρολο που δεν εψαξα αν προκειται για Group 4-5 λαδι η ποσο καλο ειναι παρα μονο βλεποντας τα πολυ καλα χαρακτηριστικα του!
Εκανα βλακεια; -
Και κάτι ακόμα ποια είναι καλύτερα(για το CAR μου) : τα SAE 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil (AMO) ή Series 2000 Synthetic 20W-50 Racing Oil (TRO) ???
Ή και γενικά ?
και αν δεν κάνω λάθος τα Series 2000 (TRO) είναι και ποιο ακριβά…. -
Ρε παιδιά για το αυτοκίνητό μου (VW GOLF GT) ποια μάρκα λιπαντικών θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη; Ο κατασκευαστής προτείνει (VW 504 00) τα οποία είναι προδιαγραφών 5W-30. Έτσι εγώ κατέληξα στο CASTROL FORMULA SLX LONGLIFE III 5W-30.
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Παρεπιπτοντως σημερα προτεινα σε φιλο που πηρε Yaris diesel D4-D το νεο DEO 5W/40 παρολο που δεν εψαξα αν προκειται για Group 4-5 λαδι η ποσο καλο ειναι παρα μονο βλεποντας τα πολυ καλα χαρακτηριστικα του!
Εκανα βλακεια;Πλην της σειράς XL και ενός μικτού 15W40 όλα τα υπόλοιπα της AMSOIL είναι 100% Group IV/V ή V/IV.
To DEO είναι κορυφή από όποια άποψη κι αν το δεις, είτε για βενζίνη είτε για ντίζελ, αρκεί να ταιριάξει το ιξώδες στο μοτέρ. -
Ή και γενικά ?
και αν δεν κάνω λάθος τα Series 2000 (TRO) είναι και ποιο ακριβά….Τί ρωτάς; Peugeot δεν έχεις; AMO!
-
Ο χρήστης konv έγραψε:
Ρε παιδιά για το αυτοκίνητό μου (VW GOLF GT) ποια μάρκα λιπαντικών θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη; Ο κατασκευαστής προτείνει (VW 504 00) τα οποία είναι προδιαγραφών 5W-30. Έτσι εγώ κατέληξα στο CASTROL FORMULA SLX LONGLIFE III 5W-30.Ένα από τα καλύτερα λιπαντικά για σένα. Γενικά μπορείς να απευθύνεσαι σε 30ρια αρκεί να καλύπτουν την ACEA A3 που σημαίνει ότι παρότι είναι λεπτόρευστα αντέχουν στην σκληρή χρήση. Κι αν καλύπτουν την Α5 δεν πειράζει αλλά σίγουρα καλύτερα να αποφεύγεις αυτά που περιορίζονται στην Α1 αν κυνηγάς το γκάζι (η Α5 είναι ενδιάμεσα στην Α1 και Α3 όσον αφορά την αντοχή στην σκληρή χρήση).
-
Γενικα εγω εχω 'ψιλοκρυωσει' με τους Αμερικανους που δεν πληρωνουν για να παρουν πιστοποιησεις, το θεωρω απαραδεκτο να πουλανε κορυφαια και ακριβα λιπαντικα και να μην τα δινουν σε επισημους οργανισμους για να διασφαλισουν στο κατω κατω και το κοινο-πελατες τους.
Για αυτο και εγω το γυρισα στα motul απο Redline. Πρεπει να παραδεχτω ομως οτι με τα κρυα το redline δουλευε πιο σωστα και στρωτα στο suzuki αποτι το motul. Τα amsoil δεν ειναι ασχημα λιπαντικα, απλα μου την σπαει ο τροπος που τα πουλανε, κατι μεταξυ amway kai herbalife μου θυμιζει, δηλαδη πυραμιδα, και φυσικα το οτι εχουν περισσοτερα προσθετα για diesel κινητηρες παρα για βενζινης. Και οπως μου ειπε ο Frank της motul αλλη λειτουργεια και αλλες στροφες ενας κινητηρας diesel και αλλες ενας βενζινοκινητηρας
Παρεπιπτωντος ο Αγγελοπουλος δεν θεωρειται απο τους Αμερικανους αποκλειστικος αντιπροσωπος αλλα ενας κοινος dealer, φιλος απο Κρητη φερνει ενα κονταινερ amsoil , αγορασμενο μεσα απο amsoil, και αυτον ως authorized dealer τον αναγνωριζουν. Για να δουμε τι τιμες θα ακολουθησει αυτος -
Δεν μας λες και ποιος ειναι ο φιλος σου να αγορασουμε αν χρειαστουμε - παρεπιπτοντως ποιο Σουζουκι εχεις το Ιγκνις γιατι εγω στο Σουιφτ βαζω EFL 5W/40 και τωρα θα βαλω τα Mobil1 0W/40;
Παντως ακομη κι απο τον θορυβο του μοτερ ειδικα τωρα τον χειμωνα οποιος ειναι αρρωστος με το αυτοκινητο του καταλαβαινει ποτε περιπου εχει 'κουραστει' το λαδι η τουλαχιστον αυτο διαπιστωσα εγω οχι μονο στο Ιμπρεζα αλλα και στο Σουιφτ που 'τελειωσε' τα τοσο καλα Amsoil σε 5500χλμ με πολυ βαρυ ποδι βεβαια! -
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Και οπως μου ειπε ο Frank της motul αλλη λειτουργεια και αλλες στροφες ενας κινητηρας diesel και αλλες ενας βενζινοκινητηραςΑυτό το επιχείρημα μπορεί να έχει σωστή βάση αλλά είναι τελείως αστείο όταν αναφέρεσαι σε AMSOIL-REDLINE και απλώς συζητήσιμο (και όχι δεδομένο) όταν αναφέρεσαι σε αμερικανούς παρασκευαστές καθότι στις ΗΠΑ πωλούνται πάρα πολλά βενζινοκίνητα και επιπλέον και πάρα πολλά πολύστροφα γιαπωνέζικα είτε αυτοκίνητα είτε μοτοσυκλέττες, όπως και πολλά ευρωπαϊκά (Mercedes, Porcshe, BMW, VAG), χώρια τα Ford, χώρια τα GM με τους παγκόσμιους κινητήρες τους. Μιλάμε ότι τα αμερικανάκια προχώρησαν στα 20ρια λιπαντικά κι εμείς ακόμη δεν τολμάμε να σκεφτούμε τη χρήση 30ριών. Ο μύθος καλά κρατεί όσον κι αν η ELF, TOTAL, FUCHS, MOTUL που είναι καθαρά ευρωπαϊκές παράγουν εξαιρετικής ποιότητας 30ρια. Αν δεν τα έβαζαν στα πλαίσια της εγγύησης στις αντιπροσωπείες δεν θα πουλούσαν στην Ελλάδα ούτε μπουκάλι (α, ίσως μερικά μπουκάλια για μένα).
Περιττό να σου πω ότι η MOTUL όταν ακούει AMSOIL βγάζει σπυριά και το έχω μάθει από πρώτο χέρι και όχι με email όπου κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μεταδοθεί (ο όποιος εκνευρισμός φιλτράρεται εύκολα). Για μένα σίγουρα δεν αρκεί ως αντεπιχείρημα ποιότητος από τον ανταγωνισμό το ότι η AMSOIL ή η RED LINE δεν αγοράζουν (περί αγοράς πρόκειται στην ουσία) τις πιστοποιήσεις που αναγράφουν (εκτός από την σειρά XL της AMSOIL που έχει κάθε λόγο η εν λόγω εταιρία να θέλει να προσπαθήσει να αποδείξει ότι ΚΑΙ η ορυκτελαϊκή της σειρά είναι ασυναγώνιστη - δεκτή η προσπάθεια). Όποιος παρασκευαστής θεωρεί ότι τα λιπαντικά του είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα μπορεί να προσπαθήσει να μας εξηγήσει τους λόγους που το πιστεύει. Και μόνο η προσπάθεια που θα κάνει για μένα θα μετρήσει θετικά - χωρίς να σημαίνει ότι θα αποδεχτώ την θεωρία του. -
Μα ολα με αγορα ειναι, και η 503.00 προδιαγραφη πχ με αγορα γινεται, δηλαδη οταν λενε πως ενα VW θελει συγκεκριμενη προδιαγραφη 504.00,507.00 και η castrol, valvoline, motul την εχουν γιατι δεν την εχουν οι αλλοι?
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Μα ολα με αγορα ειναι, και η 503.00 προδιαγραφη πχ με αγορα γινεται, δηλαδη οταν λενε πως ενα VW θελει συγκεκριμενη προδιαγραφη 504.00,507.00 και η castrol, valvoline, motul την εχουν γιατι δεν την εχουν οι αλλοι?Για τον ιδιο λογο που και η Motul δεν ειχε μεχρι προσφατα ολες τις προδιαγραφες και για αρκετα λαδια της τις πηρε ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ χωρις αλλαγη συνθεσης, καποτε στο ιδιο θεμα που ελεγα περι προδιαγραφων και οτι ' ο σκοπος ΔΕΝ αγιαζει τα μεσα' κατηγορηθηκα οτι δεν ξερω και οτι το σημαντικοτερο ειναι οι προδιαγραφες, τελος παντων δεν υπαρχει λογος να ανακινουμε τα παλια!
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Ρε παιδιά για το αυτοκίνητό μου (VW GOLF GT) ποια μάρκα λιπαντικών θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη; Ο κατασκευαστής προτείνει (VW 504 00) τα οποία είναι προδιαγραφών 5W-30. Έτσι εγώ κατέληξα στο CASTROL FORMULA SLX LONGLIFE III 5W-30.
Ένα από τα καλύτερα λιπαντικά για σένα. Γενικά μπορείς να απευθύνεσαι σε 30ρια αρκεί να καλύπτουν την ACEA A3 που σημαίνει ότι παρότι είναι λεπτόρευστα αντέχουν στην σκληρή χρήση. Κι αν καλύπτουν την Α5 δεν πειράζει αλλά σίγουρα καλύτερα να αποφεύγεις αυτά που περιορίζονται στην Α1 αν κυνηγάς το γκάζι (η Α5 είναι ενδιάμεσα στην Α1 και Α3 όσον αφορά την αντοχή στην σκληρή χρήση).
Ξέρεις να μου συστήσεις κάποιο άλλο ίδιο ή καλύτερο; Διότι από αυτά τα Α1, Α3 και Α5 που γράφετε δεν καταλαβαίνω τίποτα... sorry!
Και κάτι τελευταίο. Στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή αναφέρει αλλαγή λαδιών κάθε 15.000km. Ποια είναι η γνώμη σου, είναι καλύτερα να τ'αλλάξω στα 7.500 σαν καινούρια μηχανή και να πάω ξανά στην αντιπροσωπεία για αλλαγή στα 15.000; -
Mία ερώτηση προς τους γνώστες ... μετά από αλληλογραφία μου με την Red Line και μετά από σύστασή τους, αγόρασα τα Red Line 5W-30 ...
Το μπουκάλι που βρήκα στον Λαμπριανίδη είναι αυτό
Το μπουκάλι που έχει στο site της η Red Line είναι αυτό
Τι παίζει ; είναι τα ίδια ή διαφορετικά ή άλλαξε η συσκευασία και στο site δεν την έχουν ανανεώσει (γιατί μου είπαν στο μαγαζί ότι είναι φρέσκια εισαγωγή τους) ...
-
Ο χρήστης konv έγραψε:
Ένα από τα καλύτερα λιπαντικά για σένα. Γενικά μπορείς να απευθύνεσαι σε 30ρια αρκεί να καλύπτουν την ACEA A3 που σημαίνει ότι παρότι είναι λεπτόρευστα αντέχουν στην σκληρή χρήση. Κι αν καλύπτουν την Α5 δεν πειράζει αλλά σίγουρα καλύτερα να αποφεύγεις αυτά που περιορίζονται στην Α1 αν κυνηγάς το γκάζι (η Α5 είναι ενδιάμεσα στην Α1 και Α3 όσον αφορά την αντοχή στην σκληρή χρήση).
Ξέρεις να μου συστήσεις κάποιο άλλο ίδιο ή καλύτερο; Διότι από αυτά τα Α1, Α3 και Α5 που γράφετε δεν καταλαβαίνω τίποτα... sorry!
Και κάτι τελευταίο. Στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή αναφέρει αλλαγή λαδιών κάθε 15.000km. Ποια είναι η γνώμη σου, είναι καλύτερα να τ'αλλάξω στα 7.500 σαν καινούρια μηχανή και να πάω ξανά στην αντιπροσωπεία για αλλαγή στα 15.000;Το να σου συστήσω κάτι καλύτερο περιέχει και υποκειμενικότητα, δηλαδή θα είναι κατά την κρίση μου καλύτερο. Εγώ γενικά δεν εμπιστεύομαι την φιλοσοφία της Castrol στον τρόπο προώθησης των προϊόντων της, ειδικά από την στιγμή που προτιμώ τα Group IV/V άρα προτιμώ τους διαφανέστερους εκ των παρασκευαστών.
Αν όμως σου πω ότι το συγκεκριμένο είναι από τα καλύτερα 30ρια σε χαλάει;
Για να μην αγχώνεσαι για το πότε θα τα αλλάζεις κι επειδή ο χρόνος αποδεικνύεται εξίσου φθοροποιός με την χρήση, σου προτείνω να τα αλλάζεις ανά 15000χλμ ή 6μήνες ό,τι έρθει πρώτο. Δηλαδή θα τηρήσεις τα χιλιόμετρα αλλά όχι το χρόνο που σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχεις κάνει 5000χλμ στους 6 μήνες θα τα αλλάξεις. Η καλύτερη χρονική στιγμή για αλλαγές είναι τον Απρίλιο μόλις αρχίζουν οι ζέστες και τον Οκτώβριο λίγο πριν πιάσουν τα κρύα. -
Ο χρήστης AbS έγραψε:
Mία ερώτηση προς τους γνώστες ... μετά από αλληλογραφία μου με την Red Line και μετά από σύστασή τους, αγόρασα τα Red Line 5W-30 ......
Τι παίζει ; είναι τα ίδια ή διαφορετικά ή άλλαξε η συσκευασία και στο site δεν την έχουν ανανεώσει (γιατί μου είπαν στο μαγαζί ότι είναι φρέσκια εισαγωγή τους) ...Δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα αλλά το πιθανότερο (ως λογικότερο) είναι να έχουν αλλάξει ετικέττα. Ούτως ή άλλως έχουν και ελαφρώς διαφορετική σύνθεση για να καλύπτουν την AP SΜ που την αναγράφουν. Το ότι ακόμη δεν ενημερώθηκε η σελίδα δεν είναι παράξενο ούτε και πρωτόγνωρο.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Ούτως ή άλλως έχουν και ελαφρώς διαφορετική σύνθεση για να καλύπτουν την AP SΜ που την αναγράφουν.Τι εννοείς με αυτό ; διαφορετική σύνθεση το ένα με το άλλο αν και τα δύο 5W-30 της ίδιας εταιρίας ; και τι διαφορά έχουν (αν ξέρεις φυσικά);
και ποιό είναι 'καλύτερο' δηλαδή;
-
Είναι ζήτημα ρύπων. Για να πληρεί την API SM ένα λιπαντικό πρέπει να έχει χαμηλότερα επίπεδα ZDDP από ότι η API SL. To ZDDP είναι κατά πρώτο λόγο το βασικό πρόσθετο που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι παρασκευαστές λιπαντικών για την ενίσχυση του λιπαντικού φιλμ. Μόνο που ο φώσφορος και τα θειούχα (τα στοιχεία που διώκονται ως ρυπογόνα) πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα στοιχεία όπως βόριο, μαγνήσιο (ή και με εστερικά πρόσθετα για τις ποιοτικές συνθέσεις) και με οτιδήποτε θα μπορέσει κάποιος παρασκευαστής να επιτύχει εξίσου ή και μεγαλύτερη προστασία χωρίς ZDDP.
Αναγκαστικά στα API SM εμπεριέχεται εξέλιξη και τεχνολογία οπότε εξ ορισμού είναι και καλύτερα με την έννοια ότι περιέχουν περισσότερη τεχνογνωσία και εξέλιξη, γιατί για περισσότερη προστασία δεν μπορούμε να μιλάμε με 100% σιγουριά. Στην ουσία όμως μόνο τα πολύ σύγχρονα (φετινά) μοτέρ θα το απαιτούν σαν προδιαγραφή αλλά και πάλι δεν θα είναι και παντού απαραίτητη προϋπόθεση, οπότε οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε με το ζήτημα. Όσον αφορά την εύλογη περιέργεια εάν το API SM θα συνεχίζει να προστατεύει αποτελεσματικά τον κινητήρα σου, μπορείς να αισθάνεσαι απολύτως ασφαλής ειδικά από την στιγμή που οι ποιοτικοί παρασκευαστές αντικαθιστούν σιγά-σιγά στην Premium γκάμα τους τα API SL με τα SM. Ειδικά όσοι έχουν εξειδικευθεί στην χρήση εστέρων θα το επιτύχουν πολύ εύκολα, και οι υπόλοιποι όμως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα αντιγράψουν όπου και όσο χρειάζεται για να κρατήσουν και το κόστος παρασκευής χαμηλά. Σε όλους τους βιομηχανικούς-βιοτεχνικούς-επαγγελματικούς τομείς υπάρχουν οι πρωτοπόροι αλλά υπάρχουν και κορυφαίοι αντιγραφείς. Οπότε εμείς σαν καταναλωτές δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα το καινούριο.
Περι λιπαντικών γενικώς