-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
νταααξειιιιΒρες ρε συ να βαλω και εγω ενα σημα Red Line, αισθανομαι 'γυμνος' χωρις παρασημα
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά είμαστε όλοι μια ωραία παρέα, είμαστε.Γαμω τα ατομα ειστε ολοι ρε μαγκες, τελικα ηθελα δεν ηθελα θα μαθω τα παντα για τα λαδια απο εσας εδω, μονο μην μου γκρεμισετε τον μυθο οτι τα Red Line ειναι τα καλυτερα λαδια του κοοοοοοσμου
-
Τα... ποιά;
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Με διαστηματα 30000χλμ και...διαστημικο λαδι να βαλεις θα βγει τηγανολαδο για να μην πω λιπος απο γυραδικο!
Οποιος στο ειπε αυτο απλα δεν ηξερε τι ελεγε, πιστεψε μεΕχεις δικο σου χημειο?
Αυτο ειναι απαντηση στα λεγομενα μου η σχετιζεται με καποιο τροπο με αυτα;
Γιατι διακρινω ειρωνια στον τροπο απαντησης σου κι επειδη εχω ξαναδει το εργο με συγχωρεις αλλα δεν εχω διαθεση να συνεχισω σ' αυτο το στυλ.Φυσικα και διακρινεις μια δοση ειρωνιας,αν και δεν το συνηθιζω, αλλα πες μου εσυ πως να χωρεσει καποιος σε 4 λεξεις τη σοβαροτητα και την εγκυροτητα των κατασκευαστων.Γιατι εσεις (οχι ολοι) αυτο κανετε εδω.Να αρνειστε τους παντες και τα παντα και να ψαχνετε ψυλο στ αχυρα με μαγικα λαδια καταστρεφοντας τα μοτερια σας.
Και να συμπληρωσω και κατι ακομα γιατι ειναι ανωφελο να επαναλαβω τα ιδια και τα ιδια που ειπα σχεδον στην αρχη του θεματος.Οσοι θελετε γυρνατε σελιδες και τα διαβαζετε.Ουτε μαγος ειμαι ουτε κανω τον εξυπνο,απλα βασιζομαι στις τεχνικες οδηγιες των κατασκευαστων,τοσο απλα.Και πιστεψε με ο κατασκευαστης δεν κανει ποτε λαθος και βασιζομενος παντα σε αυτον εχουμε ευχαριστημενους πελατες συντηρωντας υγιεστατα μοτερ.Και το οτι ο κατασκευαστης με τις 'παραλογες' προδιαγραφες κατ εσας,δεν κανει λαθος επαληθευετε στην πραξη και μετα απο αρκετες χιλιαδες χιλιομετρα.Αρα ποιος ο λογος να πειραματιζετε καποιος (σχεδον παντα χωρις αποτελεσμα) μεχρι να σπασει το μοτερ του.
Και αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα αμιγως αμερικανικα λαδια που ψαχνετε απ το νετ η απο παραεισαγωγεις και εμπορους ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,τουλαχιστον της τελευταιας εξαετιας που οι ευρωπαιοι κατασκευαστες θεσπιζουν πολυ ποιο αυστηρες προδιαγραφεςΦυσικα υπηρχαν απο ποιο παλια αλλα ποιος τα εδινε σημασια.Τελεια και παυλα.
Οποιος θελει ακολουθει,οποιος δεν θελει......πειραματιζετε.
Εχετε αναρωτηθει γιατι τα sunocco και αλλα φημισμενα αμερικανικα λαδια (τα οποια δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλα) δεν κυκλοφορουν ευρεως στην ευρωπαικη αγορα καθως επισης δεν μπορουν να μπουν και στα συνεργεια?
Τι να το κανω ενα τετοι λιπαντικο σαν συνεργειο ακομα κι αν το παιρνω σε τιμη του θανατα απο τη στιγμη που δεν ειναι κατοχυρωμενο το λαδι για τις ευρωπαικες νορμες?Ποιος ειναι αυτος που θα μου δωσει την πιστοποιηση?Το καφενειο η το νετ?Η ο εμπορος?Αλλωστε δηλωσα παραπανω δημοσιως οτι ευχαριστως πληρωνω για μια αναλυση πριν και μετα σε λαδι της προτιμησεως του φιλου μας δεν νομιζω να μιλαω θεωρητικα αν και η ολη συζητηση εδω φυσικα και δεν μπορει να μην ειναι καθαρα θεωρητικη.
Δεν εχω λογο να μην το πιστεψω, αλλα αυτο που βλεπω ειναι νοοτροπιες του μπαμπα κωτσιου που εβαζε 20/50 πριν απο 30 χρονια και δεν αλλαζει γνωμη σημερα που να του μιλαει τεχνικος αυτοκινητοβιομηχανιας.
Κοινως....'ασι μας καημενι,που ξερν αυτοι,ουλα τα λαντια του ιδιου εινι'Αυτο που δεν μπορειτε να καταλαβετε ειναι οτι ειναι αλλο πραγμα πριν απο 20 χρονια που επιλεγαμε το ιξωδες με βαση τις κλιματικες συνθηκες (αφου εκει στηριζομαστα στις προδιαγραφες κατα ΑPI kai ACEA) kai einai allo pragma shmera που οι προδιαγραφες απο μονες τους οριζουν κατασκευαστικα και τη δομη του ιξωδες.
Αυτο προκυπτει απο την κατασκευαστικη δομη του καθε κινητηρα του εκαστοτε κατασκευαστη ο οποιος και ζητα τα καταλληλα προσθετα για τον δικο του κινητηρα,γι αυτο και δεν μπορουμε να βαλουμε ενα 5/30 vagελολαδο σε ενα φορντ το οποιο κι εκεινο θελει 5/30.
Για να το καταλαβεις αυτο θα πρεπει να γνωριζεις την φιλοσοφια κατασκευης των μοτερ του καθε κατασκευαστη,οπως χυτευση μπλοκ,κατασκευη και λειανση κυλινδρων,ανοχες ελατηριων κλπ κλπ.
Αν τα γνωριζεις αυτα κι επιμενεις,ε τοτε σηκωνω τα χερια πανω.
Οσον αναφορα το χημειο.......
Το οτι το 'δικο' μας λαδι βγηκε σχετικα καλο δεν αρκουμαστε σε αυτο τη στιγμη που τα αποτελεσματα μπορει να ηταν και καλυτερα.Και οι συγκρισεις να γινονται παντα ομοια και οχι οπως μας συμφερει.
Παιρνεις 2 σουμπαρου μοτερ ιδια με σχετικα πανω κατω στα ιδια χιλιομετρα ο καθενας βαζει το λαδι που του γκ@βλ@νει και μετα απο δυο η τρεις αλλαγες και καμια 15000km στο χημειο.Κι ελα να μου πεις μετα τα καστανα απ το 300V,valvoline vr1 10/60 και λοιπα ομοειδη λιαντικα.Και για να κλεισω,το ο κατασκευαστης του αυτοκινητου σου ζητα προδιαγραφες κατα API δε σημαινει οτι τα 5/30 για τα φορντ,bmw,mercedes κλπ ειναι ψιλορευστα γι αυτα τα μοτερ,δεν βγαζουν παραπανω km κι οταν βγαινουν ειναι σαν τηγανελαιο.
Τελος παντων για να μην μιλαμε επι ωρες αγοραστε ολοι Mobil1 παιδια ειναι τα καλυτερα...
Τελικα αυτο ειναι επιχειρημα και απαντηση προς ολους τους διαφωνουντες?
Ναι φιλε μου,το mobil1 μπροστα στο 300V γαμαει.
Και προκαλω οποιον θελει να τα συγκρινουμε μετα απο 15 000km.Ετσι γινονται οι αναλυσεις και βγαινουν συμπερασμτα.Απο κει και περα για μενα οι τοπ εταιριες λιπαντικων ειναι οι total(τα γαλλικα οχι αυτα που κανει εδω η πετροπακ) η ELF(καλα η εταιρια ειναι αλλοy.Απο τις δυο καρυφαιες γαλλικες με διαφορετικη φιλοσοφια αλλα τρομερη τεχνολογια) η MOTUL ,mobil,valvoline.Ισως ξεχνω τωρα καποια αλλα δεν εχει σημασια,αλλο ειναι το νοημα της κουβεντας.
Βασιστειτε στις προδιαγραφες του κατασκευαστη και επιλεξτε μια επωνυμη εταιρια λιπαντικων και να ειστε σιγουροι οτι θα βγειτε κερδισμενοι.
Και επωνυμες εταιριες δεν ειναι πανω απο καμια δεκα-δεκαπενταρια
Αυτα
-
Μα καλά που είδες οτι τα sunoco δεν καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές;
Κοίτα στη σελ.75 τα links του Μίλτου και θα πάθεις πλάκα όπως έπαθα εγώ.Το εργοστάσιο είναι στο Βέλγιο αν αυτό σου λέει κάτι.
http://www.sunoco.be/uk/automotive.html
Δες το Μπριλάντι και το ζαφίρι. -
Και προκαλω οποιον θελει να τα συγκρινουμε μετα απο 15 000km.Ετσι γινονται οι αναλυσεις και βγαινουν συμπερασμτα
Πρεπει κι εσυ να διαβασες προσεχτικα οσα εγραψα παραπανω, ξερεις κανεναν να βαζει V300 για 15000χλμ η μηπως το εγραψα καπου και δεν θυμαμαι;
Αντιθετα ο ιδιος προτεινω Mobil1 για τοσο αραιες αλλαγες σε φιλο με Impreza κιολας...Συγκρινεις 4x4 με υπεραυτοκινητο, και τα δυο μπορει να εχουν ιδια ιπποδυναμη αλλα το ενα την βγαζει με αλλο τροπο απο το αλλο και για διαφορετικη χρηση, αν πιστευεις πως υπαρχει μετρο συγκρισης μεταξυ τους τοτε ναι κανω λαθος!
Οσο για τους κατασκευαστες επειδη σε ολα τα βιβλια κατασκευαστη μεσα εχει κατι ψιλα γραμματα που λεει 'για ειδικες συνθηκες χρησης, για πολυ ζεστα κλιματα, για συνεχη οδηγηση στην πολη, για συνεχη οδηγηση σε σκονισμενους δρομους κλπ χρησιμοποιουμε το ταδε ιξωδες και κανουμε αλλαγες καθε πολυ λιγοτερα χλμ' απο οτι λεει αρχικα ο καθε κατασκευαστης θυμησου εμεις εδω στην Ελλαδα στο 90% των περιπτωσεων τα εχουμε ολα αυτα.Τελος για τις προδιαγραφες καθε λιπαντικου επιμενω πως δεν ειναι ενδειξη οτι ειναι κορυφαιο οσο περισσοτερες εχει, απο ενα σημειο και περα κι εφοσον καλυπτει καποιες βασικες οι προδιαγραφες αναφερονται σε οικονομια καυσιμου, ρυπους κλπ κλπ κλπ πιστευεις οτι ολα αυτα κανουν το λαδι που τις εχει καλυτερο απο ενα αλλο;
Οταν το ενα εχει ΤΒΝ, HTHS, σημεια αναφλεξης κλπ χαμηλοτερα απο καποιο αλλο ιδιου ιξωδους αλλα καλυτερες προδιαγραφες ποιο πιστευεις οτι θα αντεξει περισσοτερο στο σκισιμο και θα προστατεψει καλυτερα τον κινητηρα σου (οταν φυσικα το αλλαζεις και στα καταλληλα διαστηματα αναλογα την συνθεση του/προορισμο του).Τελος παντων ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του κι ας πραξει αναλογως απλα κι επειδη αναφερθηκες στο αυτοκινητο μου μαθε πως η ιδια η STI αλλα και η Prodrive που ειναι οι βελτιωτες της Subaru εργοστασιακα και μη ενω πωλουν Motul, Valvoline και μερικα αλλα καλα λαδια χρησιμοποιουν αποκλειστικα Motul στα αγωνιστικα ολων των κατηγοριων και εχουν μαλιστα συσκευασιες performance λιπαντικων με το λογοτυπο τους που δεν περιεχουν τιποτα αλλο απο V300 μεσα, ακομη και βασει του σκεπτικου σου θα επρεπε να βαλω Mobil1 η V300;
Παρολ' αυτα θα συμφωνησω περι Γαλλικων εταιρειων κατασκευης λαδιων οτι εχουν μεγαλη εμπειρια και τεχνογνωσια αλλα δεν το συζητω για την Valvoline - καμια σχεση με τις παραπανω - και το οτι θεωρεις τις Αμερικανικες εταιρειες λιπαντικων ασχετες κι ακαταλληλες για τα Ευρωπαικα δεδομενα, αποψεις ειναι αυτες αλλα εξηγησε μου που βασιζεις τα λεγομενα σου, σαν να λες οτι τα Ιαπωνικα αυτοκινητα σκουριαζουν η ειναι ακαταλληλα για τους Ευρωπαικους δρομους (αλλα βγαινουν συνεχως πρωτα σε δεικτες αξιοπιστιας και μαλιστα απο τους Γερμανικους οικους πιστοποιησης οπως TUV)!
Παντα φιλικα και μαθε πως οταν απευθυνομαστε εστω μεσω φορουμ σε καποιον που δεν γνωριζουμε απανταμε τουλαχιστον ευγενικα και μιλαμε με τον ιδιο η καλυτερο τροπο απο τον τροπο που εκεινος μας μιλα, αν θες να εισαι ειρωνικος χωρις να σου εχω δωσει δικαιωμα προβλημα σου αλλα τοτε παιξε με τα κουβαδακια σου αλλου και παντως οχι μαζι μου, το ξαναειπα δεν εχω πρεξη να αναλυσω τα κομπλεξ του καθενος που τα βγαζει σε ενα απροσωπο φορουμ...
-
Φυσικα και διακρινεις μια δοση ειρωνιας,αν και δεν το συνηθιζω, αλλα πες μου εσυ πως να χωρεσει καποιος σε 4 λεξεις τη σοβαροτητα και την εγκυροτητα των κατασκευαστων.Γιατι εσεις (οχι ολοι) αυτο κανετε εδω.Να αρνειστε τους παντες και τα παντα και να ψαχνετε ψυλο στ αχυρα με μαγικα λαδια καταστρεφοντας τα μοτερια σας.
Και να συμπληρωσω και κατι ακομα γιατι ειναι ανωφελο να επαναλαβω τα ιδια και τα ιδια που ειπα σχεδον στην αρχη του θεματος.Οσοι θελετε γυρνατε σελιδες και τα διαβαζετε.Ουτε μαγος ειμαι ουτε κανω τον εξυπνο,απλα βασιζομαι στις τεχνικες οδηγιες των κατασκευαστων,τοσο απλα.Και πιστεψε με ο κατασκευαστης δεν κανει ποτε λαθος και βασιζομενος παντα σε αυτον εχουμε ευχαριστημενους πελατες συντηρωντας υγιεστατα μοτερ.Και το οτι ο κατασκευαστης με τις 'παραλογες' προδιαγραφες κατ εσας,δεν κανει λαθος επαληθευετε στην πραξη και μετα απο αρκετες χιλιαδες χιλιομετρα.Αρα ποιος ο λογος να πειραματιζετε καποιος (σχεδον παντα χωρις αποτελεσμα) μεχρι να σπασει το μοτερ του.
Και αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα αμιγως αμερικανικα λαδια που ψαχνετε απ το νετ η απο παραεισαγωγεις και εμπορους ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,τουλαχιστον της τελευταιας εξαετιας που οι ευρωπαιοι κατασκευαστες θεσπιζουν πολυ ποιο αυστηρες προδιαγραφεςΦυσικα υπηρχαν απο ποιο παλια αλλα ποιος τα εδινε σημασια.Τελεια και παυλα.
Εχετε αναρωτηθει γιατι τα sunocco και αλλα φημισμενα αμερικανικα λαδια (τα οποια δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλα) δεν κυκλοφορουν ευρεως στην ευρωπαικη αγορα καθως επισης δεν μπορουν να μπουν και στα συνεργεια?
Τι να το κανω ενα τετοι λιπαντικο σαν συνεργειο ακομα κι αν το παιρνω σε τιμη του θανατα απο τη στιγμη που δεν ειναι κατοχυρωμενο το λαδι για τις ευρωπαικες νορμες?Ποιος ειναι αυτος που θα μου δωσει την πιστοποιηση?Το καφενειο η το νετ?Η ο εμπορος?Εδω θα διαφωνησω μαζι σου, οι κατασκευαστες αυτοκινητων δεν ειναι και κατασκευαστες λιπαντικων ουτε και ειδικοι στα λιπαντικα, αντιθετα ομως οι κατασκευαστες αυτοκινητων κανουν παμπολες συμβασεις με εταιριες λιπαντικων με στοχο το συμφερων τους και το κερδος
-
Και για να κλεισω,το ο κατασκευαστης του αυτοκινητου σου ζητα προδιαγραφες κατα API δε σημαινει οτι τα 5/30 για τα φορντ,bmw,mercedes κλπ ειναι ψιλορευστα γι αυτα τα μοτερ,δεν βγαζουν παραπανω km κι οταν βγαινουν ειναι σαν τηγανελαιο
Λιγο αντιφατικος μου ακουγεσαι,μα εσυ λες οτι τα Αμερικανικα λαδια δεν κανουν για Ευρωπη και δεν τηρουν προδιαγραφες, πως φερνεις τοτε σαν επιχειρημα το API ( American Petroleum Institute) για να τεκμηριωσεις την θεωρια σου?
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Μα καλά που είδες οτι τα sunoco δεν καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές;
Κοίτα στη σελ.75 τα links του Μίλτου και θα πάθεις πλάκα όπως έπαθα εγώ.Το εργοστάσιο είναι στο Βέλγιο αν αυτό σου λέει κάτι.
http://www.sunoco.be/uk/automotive.html
Δες το Μπριλάντι και το ζαφίρι.Σωστος ο παιχτης
Απλα τη sunoco thn anefera san paradeigma.Κι εκει ηθελα να καταληξω,στο γεγονος οτι οι αμερικανικες εταιριες λιπαντικων που θελουν να καλυψουν τις ευρωπαικες νορμες φτιαχνουν εργοστασια στην ευρωπη,συνηθως βελγιο και ολλανδια.Οσες (τουλαχιστον οι περισσοτερες μικρες αμερικανικες) παραγουν μονο αμερικη ειναι για τα δικα τους κατερπιλαροειδη παλιοτρακερα
Το λεω και παλι,δεν εχω τπτ με τη sunoco και καθε αμερικανικη sunoco,απλα την εφερα ως παραδειγμα,λαθασμενο μεν μιας και δεν ηξερα οτι εχει και στην ευρωπη εργοστασιο (για το λογο φυσικα που ανεφερα ποιο πανω),μπορει να ειναι καλες μεν εταιριες στην αμερικη (οσες δεν διαθετουν ευρωπαικες προδιαγραφες,το τονιζω παλι) αλλα δεν κανουν για τα νεας τεχνολογιας ευρωπαικα αυτοκινητα
-
Μάκη, δεν θέλω να εμπλακώ σε καταστροφικό διάλογο. Είσαι επαγγελματίας και σε σέβομαι και θα συνεχίσω έτσι. Καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις και έχεις δίκιο, αλλά ίσως να μας προσβάλλεις τελικά λίγο εάν δεν σκεφτείς ποιές είναι οι προθέσεις μας. Καβλόγκαζοι χομπίστες είμαστε που ώρες-ώρες την ψάχνουμε σε βαθμό υπερβολής, αλλά και γιατί όχι; Γι αυτό και θα πλανηθούμε σε πολλά μονοπάτια κατά την ευχάριστη πορεία μας εδώ μέσα. Σαν χομπίστες που σεβόμαστε τον εαυτό μας, δεν διστάζουμε να βουτήξουμε και σε βαθιά νερά εκεί που ένας επαγγελματίας δεν θα ρισκάρει, και πολύ καλά θα κάνει (το ίδιο θα έκανα κι εγώ). Εσύ ειδικά που είσαι πραγματικά υπεύθυνος και ποιοτικός στις επιλογές σου, δεν κάνεις κάτι λάθος σε καμία περίπτωση, αλλά αντιθέτως κινείσαι σε επίπεδα που θα με έκανε να σε ήθελα για μηχανικό μου εάν ήταν εφικτό.
Νομίζω ότι θα σε ικανοποιήσει αρκετά εάν σου πώ ότι στις τελευταίες σελίδες δεν έχουμε απομυθοποιήσει όσα έχεις πει στο παρελθόν, ούτε έχουμε απομυθοποιήσει τις επίσημες προδιαγραφές που είναι ο σίγουρος δρόμος για τους 9 στους 10. Αντιθέτως, το τραβήξαμε εξειδικεύοντας αρκετά σε αρκετές περιπτώσεις, υπερβήκαμε όπου χρειάστηκε ακόμη και τις προδιαγραφές (άκρως ενδιαφέρουσα περιπλάνηση), χωρίς να βγαίνουμε εκτός θέματος γιατί και η κατηγορία των Group IV/V λιπαντικών έχει και τους θαυμαστές της και όχι άδικα όπως θα το ξέρεις ήδη κι εσύ (Mobil 1) δεδομένου ότι μπορεί να κινηθεί σε ευρύτατο φάσμα απαιτητικών εφαρμογών με απόλυτη επιτυχία. Επίσης εάν προσέξεις στις απαντήσεις που δίνω σε όσους ρωτούν κινούμαι αναλόγως με το ποιός ρωτάει, για ποια χρήση, σε τί αυτοκίνητο, προτείνοντας ακόμη και Group I λιπαντικό εάν χρειαστεί. Αν δεν αναφέρω κάποια λιπαντικά δεν είναι επειδή δεν είναι καλά, αλλά επειδή απλούστατα δεν είναι εύκολο να το πράξω. Απαντώ συχνά σε ερωτήσεις-πρόκληση για ψάξιμο κι αυτό γιατί έτσι μου αρέσει. Πρόσφατα έμαθα και ερεύνησα για τα πραγματικά ενδιαφέροντα SUNOCO όπως και με την ευκαιρία της παρουσίας σου και της έμμεσης αναφοράς στα Valvoline ανακάλυψα το SYN POWER XL III 5W30 που καλύπτει όλες τις καινούριες προδιαγραφές της VW και παράλληλα έχει και ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Όπως και φαίνεται, μιλάω φιλικά και φυσικά με εκτίμηση, γιατί έτσι αισθάνομαι εξάλλου.
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Φυσικα και διακρινεις μια δοση ειρωνιας,αν και δεν το συνηθιζω, αλλα πες μου εσυ πως να χωρεσει καποιος σε 4 λεξεις τη σοβαροτητα και την εγκυροτητα των κατασκευαστων.Γιατι εσεις (οχι ολοι) αυτο κανετε εδω.Να αρνειστε τους παντες και τα παντα και να ψαχνετε ψυλο στ αχυρα με μαγικα λαδια καταστρεφοντας τα μοτερια σας.
Τι να το κανω ενα τετοι λιπαντικο σαν συνεργειο ακομα κι αν το παιρνω σε τιμη του θανατα απο τη στιγμη που δεν ειναι κατοχυρωμενο το λαδι για τις ευρωπαικες νορμες?Ποιος ειναι αυτος που θα μου δωσει την πιστοποιηση?Το καφενειο η το νετ?Η ο εμπορος?Εδω θα διαφωνησω μαζι σου, οι κατασκευαστες αυτοκινητων δεν ειναι και κατασκευαστες λιπαντικων ουτε και ειδικοι στα λιπαντικα, αντιθετα ομως οι κατασκευαστες αυτοκινητων κανουν παμπολες συμβασεις με εταιριες λιπαντικων με στοχο το συμφερων τους και το κερδος
Εδω εχεις και δικιο και αδικο.Γιατι?
Οι συμφωνιες γινονται εκτος του οτι η Χ εταιρια λιπαντικων πρεπει να πληρει τις νορμες και σε οικονομικο επιπεδο για τα λιπαντικα πρωτης τοποθετησηης στα εργοστασια.Ε δεν μπορει να φυγει το αμαξι με το σασμαν αδειο απο λαδι,πως να το κανουμε.Και δικαιωμα τους να βαλουν οτι θελουν απο τη στιγμη που ειναι εντος προδιαγραφωνΑπο την αλλη κανενα επισημο τεχνικο εγχειριδιο η στο βιβλιο του κατασκευαστη δεν αναφερετε τι μαρκα λαδια να χρησιμοποιουμε,αλλα η επιλογη να γινετε με βαση τις προδιαγραφες.Απο κει και περα η επιλογη της μαρκας ειναι θεμα του οδηγου και η εμπιστοσυνη του στο Χ συνεργειο.
Η skoda πχ που συνιστα valvoline δεν εχει να κανει σε καμια περιπτωση με εγκυκλιο του εργοστασιου αλλα ειναι συνεργασια της εδω βιαμαρ με την σακσον.
-
Και για να κλεισω,το ο κατασκευαστης του αυτοκινητου σου ζητα προδιαγραφες κατα API δε σημαινει οτι τα 5/30 για τα φορντ,bmw,mercedes κλπ ειναι ψιλορευστα γι αυτα τα μοτερ,δεν βγαζουν παραπανω km κι οταν βγαινουν ειναι σαν τηγανελαιοΛιγο αντιφατικος μου ακουγεσαι,μα εσυ λες οτι τα Αμερικανικα λαδια δεν κανουν για Ευρωπη και δεν τηρουν προδιαγραφες, πως φερνεις τοτε σαν επιχειρημα το API ( American Petroleum Institute) για να τεκμηριωσεις την θεωρια σου?
Ειμαι σαφεστατος.
Οι ευρωπαιοι κατασκευαστες θετουν πλεον δικες τους προδιαγραφες.Αυτο ισχυε απο παλια απλα τωρα λογω πολυπλοκοτητας και τεχνολογιων τα πραγματα αρχισαν να σφιγγουν δραματικα.
Αντιθετα οι ιαπωνες θετουν για τα δικα τους αυτοκινητα τις API/ACEA οποτε ναι εκει θα γινετε επιλογη με βαση αυτα τα ινστιτουτα και το ιξωδες αναλογα τις κλιματικες συνθηκες οπως ακριβως οριζουν οι ιαπωνες κατασκευαστες.
Που ειναι το παραλογο?
-
Και προκαλω οποιον θελει να τα συγκρινουμε μετα απο 15 000km.Ετσι γινονται οι αναλυσεις και βγαινουν συμπερασμτα
Πρεπει κι εσυ να διαβασες προσεχτικα οσα εγραψα παραπανω, ξερεις κανεναν να βαζει V300 για 15000χλμ η μηπως το εγραψα καπου και δεν θυμαμαι;
Αντιθετα ο ιδιος προτεινω Mobil1 για τοσο αραιες αλλαγες σε φιλο με Impreza κιολας...Συγκρινεις 4x4 με υπεραυτοκινητο, και τα δυο μπορει να εχουν ιδια ιπποδυναμη αλλα το ενα την βγαζει με αλλο τροπο απο το αλλο και για διαφορετικη χρηση, αν πιστευεις πως υπαρχει μετρο συγκρισης μεταξυ τους τοτε ναι κανω λαθος!
Οσο για τους κατασκευαστες επειδη σε ολα τα βιβλια κατασκευαστη μεσα εχει κατι ψιλα γραμματα που λεει 'για ειδικες συνθηκες χρησης, για πολυ ζεστα κλιματα, για συνεχη οδηγηση στην πολη, για συνεχη οδηγηση σε σκονισμενους δρομους κλπ χρησιμοποιουμε το ταδε ιξωδες και κανουμε αλλαγες καθε πολυ λιγοτερα χλμ' απο οτι λεει αρχικα ο καθε κατασκευαστης θυμησου εμεις εδω στην Ελλαδα στο 90% των περιπτωσεων τα εχουμε ολα αυτα.Τελος για τις προδιαγραφες καθε λιπαντικου επιμενω πως δεν ειναι ενδειξη οτι ειναι κορυφαιο οσο περισσοτερες εχει, απο ενα σημειο και περα κι εφοσον καλυπτει καποιες βασικες οι προδιαγραφες αναφερονται σε οικονομια καυσιμου, ρυπους κλπ κλπ κλπ πιστευεις οτι ολα αυτα κανουν το λαδι που τις εχει καλυτερο απο ενα αλλο;
Οταν το ενα εχει ΤΒΝ, HTHS, σημεια αναφλεξης κλπ χαμηλοτερα απο καποιο αλλο ιδιου ιξωδους αλλα καλυτερες προδιαγραφες ποιο πιστευεις οτι θα αντεξει περισσοτερο στο σκισιμο και θα προστατεψει καλυτερα τον κινητηρα σου (οταν φυσικα το αλλαζεις και στα καταλληλα διαστηματα αναλογα την συνθεση του/προορισμο του).Τελος παντων ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του κι ας πραξει αναλογως απλα κι επειδη αναφερθηκες στο αυτοκινητο μου μαθε πως η ιδια η STI αλλα και η Prodrive που ειναι οι βελτιωτες της Subaru εργοστασιακα και μη ενω πωλουν Motul, Valvoline και μερικα αλλα καλα λαδια χρησιμοποιουν αποκλειστικα Motul στα αγωνιστικα ολων των κατηγοριων και εχουν μαλιστα συσκευασιες performance λιπαντικων με το λογοτυπο τους που δεν περιεχουν τιποτα αλλο απο V300 μεσα, ακομη και βασει του σκεπτικου σου θα επρεπε να βαλω Mobil1 η V300;
Παρολ' αυτα θα συμφωνησω περι Γαλλικων εταιρειων κατασκευης λαδιων οτι εχουν μεγαλη εμπειρια και τεχνογνωσια αλλα δεν το συζητω για την Valvoline - καμια σχεση με τις παραπανω - και το οτι θεωρεις τις Αμερικανικες εταιρειες λιπαντικων ασχετες κι ακαταλληλες για τα Ευρωπαικα δεδομενα, αποψεις ειναι αυτες αλλα εξηγησε μου που βασιζεις τα λεγομενα σου, σαν να λες οτι τα Ιαπωνικα αυτοκινητα σκουριαζουν η ειναι ακαταλληλα για τους Ευρωπαικους δρομους (αλλα βγαινουν συνεχως πρωτα σε δεικτες αξιοπιστιας και μαλιστα απο τους Γερμανικους οικους πιστοποιησης οπως TUV)!
Παντα φιλικα και μαθε πως οταν απευθυνομαστε εστω μεσω φορουμ σε καποιον που δεν γνωριζουμε απανταμε τουλαχιστον ευγενικα και μιλαμε με τον ιδιο η καλυτερο τροπο απο τον τροπο που εκεινος μας μιλα, αν θες να εισαι ειρωνικος χωρις να σου εχω δωσει δικαιωμα προβλημα σου αλλα τοτε παιξε με τα κουβαδακια σου αλλου και παντως οχι μαζι μου, το ξαναειπα δεν εχω πρεξη να αναλυσω τα κομπλεξ του καθενος που τα βγαζει σε ενα απροσωπο φορουμ...
Δεν εχω κανενα κομπλεξ φιλε μου,εξαλλου κοντα ειμαστε μπορουμε να βρεθουμε παρεα με κοψιδια και να τα πουμε.
Μπορει στο (δικο μου) γραπτο λογο να φαινομαι λιγο επιθετικος αλλα πιστεμε δεν ειμαι και δεν μπορεις να με κρινεις απο δω.Τι να κανουμε,η δουλεια μας ειναι μηχ αυτ/των,δεν σπουδασαμε φιλολογια.
Λαβε επισης τον παραγοντα αντιφαση στα καθε φορουμ οπου οσο κατατοπιστικος κι αν ειναι καποιος ο συνομιλητης μας θα καταλαβαινει και θα φερνει ως παραδειγματα αυτα που θελει.
Ποτε σου ειπα εγω για συγκριση με 4χ4 κλπ?
Ημουν σαφεστατος,συγκριση διαφορετικων λιπαντικων με ΙΔΙΑ αυτικινητα και μοτερ.
Τεσπα ετσι δεν βγαζουμε ακρη.Εχω την εντυπωση οτι ημουν σαφεστατος.Απο κει και περα εσεις εχετε το πεπονι εσεις και το μαχαιρι.Γι αυτο παρεα με μια σουβλα και μια ρετσινα ειναι καλυτερα
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Μάκη, δεν θέλω να εμπλακώ σε καταστροφικό διάλογο. Είσαι επαγγελματίας και σε σέβομαι και θα συνεχίσω έτσι. Καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις και έχεις δίκιο, αλλά ίσως να μας προσβάλλεις τελικά λίγο εάν δεν σκεφτείς ποιές είναι οι προθέσεις μας. Καβλόγκαζοι χομπίστες είμαστε που ώρες-ώρες την ψάχνουμε σε βαθμό υπερβολής, αλλά και γιατί όχι; Γι αυτό και θα πλανηθούμε σε πολλά μονοπάτια κατά την ευχάριστη πορεία μας εδώ μέσα. Σαν χομπίστες που σεβόμαστε τον εαυτό μας, δεν διστάζουμε να βουτήξουμε και σε βαθιά νερά εκεί που ένας επαγγελματίας δεν θα ρισκάρει, και πολύ καλά θα κάνει (το ίδιο θα έκανα κι εγώ). Εσύ ειδικά που είσαι πραγματικά υπεύθυνος και ποιοτικός στις επιλογές σου, δεν κάνεις κάτι λάθος σε καμία περίπτωση, αλλά αντιθέτως κινείσαι σε επίπεδα που θα με έκανε να σε ήθελα για μηχανικό μου εάν ήταν εφικτό.Νομίζω ότι θα σε ικανοποιήσει αρκετά εάν σου πώ ότι στις τελευταίες σελίδες δεν έχουμε απομυθοποιήσει όσα έχεις πει στο παρελθόν, ούτε έχουμε απομυθοποιήσει τις επίσημες προδιαγραφές που είναι ο σίγουρος δρόμος για τους 9 στους 10. Αντιθέτως, το τραβήξαμε εξειδικεύοντας αρκετά σε αρκετές περιπτώσεις, υπερβήκαμε όπου χρειάστηκε ακόμη και τις προδιαγραφές (άκρως ενδιαφέρουσα περιπλάνηση), χωρίς να βγαίνουμε εκτός θέματος γιατί και η κατηγορία των Group IV/V λιπαντικών έχει και τους θαυμαστές της και όχι άδικα όπως θα το ξέρεις ήδη κι εσύ (Mobil 1) δεδομένου ότι μπορεί να κινηθεί σε ευρύτατο φάσμα απαιτητικών εφαρμογών με απόλυτη επιτυχία. Επίσης εάν προσέξεις στις απαντήσεις που δίνω σε όσους ρωτούν κινούμαι αναλόγως με το ποιός ρωτάει, για ποια χρήση, σε τί αυτοκίνητο, προτείνοντας ακόμη και Group I λιπαντικό εάν χρειαστεί. Αν δεν αναφέρω κάποια λιπαντικά δεν είναι επειδή δεν είναι καλά, αλλά επειδή απλούστατα δεν είναι εύκολο να το πράξω. Απαντώ συχνά σε ερωτήσεις-πρόκληση για ψάξιμο κι αυτό γιατί έτσι μου αρέσει. Πρόσφατα έμαθα και ερεύνησα για τα πραγματικά ενδιαφέροντα SUNOCO όπως και με την ευκαιρία της παρουσίας σου και της έμμεσης αναφοράς στα Valvoline ανακάλυψα το SYN POWER XL III 5W30 που καλύπτει όλες τις καινούριες προδιαγραφές της VW και παράλληλα έχει και ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Όπως και φαίνεται, μιλάω φιλικά και φυσικά με εκτίμηση, γιατί έτσι αισθάνομαι εξάλλου.
Μιλτο,αν καποιοι πραγματικα ειναι γνωστες σε θεματα λιπαντικων (τουλαχιστον απ οσους συμετεχουν) εστω και ερασιτεχνικα ειναι ο mousatos κι εσυ.
Η διαφωνια δεν ειναι απαραιτητα και καταστροφολογια αλλα το να λεμε ετσι γενικα κι αοριστα οτι πχ ενα 5/30 στα χ χιλιομετρα βγαινει καρβουνο,τετοιες αποψεις τις θεωρω εντελως αυθαιρετες κι εγωιστικες.
Μας παρακολουθει κοσμος που δεν γνωριζει και θελει να μαθει και καταλαβαινεις μετα εξω η ημιμαθεια πως οργιαζει.Απο που βγαινει το παραπανω συμπερασμα?Εχει κανει καποιος επισημος φορεας τεστς που να το αποδικνυει?Η λεμε κατι ετσι για ετσι εμεις νομιζουμε?
Τελος παντως να δειτε που θα γινουμε η καλυτερη παρεα.
Ετοιμαστε τα μαχαιροπηρουνα -
Εδω εχεις και δικιο και αδικο.Γιατι?
Οι συμφωνιες γινονται εκτος του οτι η Χ εταιρια λιπαντικων πρεπει να πληρει τις νορμες και σε οικονομικο επιπεδο για τα λιπαντικα πρωτης τοποθετησηης στα εργοστασια.Ε δεν μπορει να φυγει το αμαξι με το σασμαν αδειο απο λαδι,πως να το κανουμε.Και δικαιωμα τους να βαλουν οτι θελουν απο τη στιγμη που ειναι εντος προδιαγραφωνΑπο την αλλη κανενα επισημο τεχνικο εγχειριδιο η στο βιβλιο του κατασκευαστη δεν αναφερετε τι μαρκα λαδια να χρησιμοποιουμε,αλλα η επιλογη να γινετε με βαση τις προδιαγραφες.Απο κει και περα η επιλογη της μαρκας ειναι θεμα του οδηγου και η εμπιστοσυνη του στο Χ συνεργειο.
Η skoda πχ που συνιστα valvoline δεν εχει να κανει σε καμια περιπτωση με εγκυκλιο του εργοστασιου αλλα ειναι συνεργασια της εδω βιαμαρ με την σακσον.
Αρα λοιπον η SKODA στην Ελλαδα βρηκε πιο συμφερουσα την συνεργασια με την Valvoline
Στην Τσεχια η Skoda μπορει να εκλεισε καλυτερο deal με την Aral πχ, και παει λεγοντας, αρα στα λογια μου ερχεσαι, οι κατασκευαστες αυτοκινητων δεν ειναι ειδικοι στα λιπαντικα, απλα ζητανε καποια standards και αν εκπληρωνοντε συνεργαζονται με την εκαστοτε που τους συμφερει -
Αρα λοιπον η SKODA στην Ελλαδα βρηκε πιο συμφερουσα την συνεργασια με την Valvoline
Ακριβως
Αν και παιζουν κι αλλοι παραγοντες ρολο (ασε που οι αντιπροσωπειες συνηθως δεν τα κοιτανε).>Στην Τσεχια η Skoda μπορει να εκλεισε καλυτερο deal με την Aral πχ, και παει λεγοντας,Συμφωνουμε κι εδω.Αν ομως μιλας για το εργοστασιο (το vag αυτη τη στιγμη βαζει castrol)αυτο δεν μπορει να επιβαλει σε κανενα ελευθερο συνεργειο,αντιπροσωπεια η καταναλωτη τη μαρκα των λιπαντικων που θα επιλεξει.Επιβαλει ομως προδιαγραφες.Τωρα το δυκτιο της σκοντα στην τσεχια μπορει να δουλευει και με fuchs>αρα στα λογια μου ερχεσαι,
περιπου....>οι κατασκευαστες αυτοκινητων δεν ειναι ειδικοι στα λιπαντικα, απλα ζητανε καποια standards και αν εκπληρωνοντε συνεργαζονται με την εκαστοτε που τους συμφερει
Κι ομως ειναι ειδικοι και στα λιπαντικα
Αλλο αν τις πετρελαιοπηγες τις εκμεταλευονται 4-5 εβραιοι.
Να εισαι σιγουρος οτι αν η καθε χωρα μπορουσε να αντλησει πετρελαιο οι αυτοκινητοβιομηχανιες θα παρηγαγαν και λιπαντικα.
Δεν μπορει να μην γνωριζουν απο λαδια και να τεσταρουν οι ιδιοι στα δικα τους εργαστηρια τα λιπαντικα που προκειτε να δωσουν πιστοποιησεις Αυτοι οριζουν τι ιδιοτητες πρεπει να εχει το λιπαντικο για παρει εγκρισηΑλλο πραγμα δεν εχω τη δυνατοτητα να παραγω πετρελαιοειδη κι αλλο το να εχω τεχνογνωσια στη λιπανση.Δηλ πιστευεις οτι η τεχνολογια των κατασκευαστων σταματαει στο σχεδιασμο και την κατασκευη κινητηρων χωρις να ξερουν τι ιδιοτητες πρεπει να εχουν τα λιπαντικα που θα χρησιμοποιηθουν?
-
Ποτε σου ειπα εγω για συγκριση με 4χ4 κλπ?
Εννοω την συγκριση που κανεις μεταξυ Mobil1 - V300, το μεν πρωτο ειναι καλο για καθημερινη χρηση / πολλα αυτοκινητα κι αντεχει χιλιομετρα το μεν δευτερο εχει τρομερα μεγαλυτερη αντοχη στις καταπονησεις των τουρμπο και γενικοτερα κινητηρων με απαιτησεις ειδικα σε θερμα κλιματα και υψηλες θερμοκρασιες λειτουργιας κινητηρα!
Δεν υπαρχει απλα μετρο συγκρισης μεταξυ αυτων των δυο λιπαντικων οταν το target group αγοραστων/αυτοκινητων ειναι διαφορετικο, αν δεις και τα τεχνικα τους χαρακτηριστικα λιγο πολυ το λενε.
Αν βαλεις για 15000χλμ V300 στο δικο μου αυτοκινητο αμφιβαλω αν θα βρεις καν λαδι μετα απο τοσα χλμ (θα εχει γινει βενζινα απο το fuel dilution ) κι ας καιει απο ελαχιστα εως καθολου αλλα ειμαι 100% σιγουρος πως θα με προστατεψει πολυ καλυτερα σε οποιεσδηποτε συνθηκες (εφοσον αλλλαζεται τακτικα) απο το Mobil1 το οποιο απλα οσοι απο μας εχουν βαλει το ξεφτιλισαν κι ας ειναι σχετικα longlife!
Αυτη ειναι η συσχετιση που κανω μεταξυ 4Χ4 κλπ για να κατανοουμστε!Οσο για τις προδιαγραφες των Ευρωπαιων κατασκευαστων και συμφωνω και οχι αφου ναι μεν εως καποιου σημειου πρεπει να το κανουν για σωστη λειτουργια και προστασια των αυτοκινητων τους αλλα απο την αλλη περα απο τις συμφωνιες και τα φραγκα που κονομανε για να παρει εγκριση καποιος κατασκευαστης αυτοκινητων απο αυτους εξυπηρετει την πελατειακη καθαρα σχεση, γιατι δηλαδη οι Ιαπωνες δεν εχουν τοσο μεγαλα προβληματα με τα λαδια μηπως ειναι πισω στην μεταλλουργια η κατασκευη κινητηρων η μηπως δεν μπορουν να θεσπισουν νορμες - μην τρελλαθουμε!
Αλλωστε η Ιαπωνικη αξιοπιστια ειναι παροιμιωδης (αν κι αλλαζουν οι καιροι) οχι η Γερμανικη!
Τελος παντων η συζητηση παει αλλου εκεινο που πιστευω εγω ειναι πως ενα καλο λαδι επιλεγμενο βασει του κινητηρα μας/συνθηκες λειτουργιας ειναι καλο ειτε εχει παρει εγκριση απο τον κατασκευαστη ειτε οχι για να μην πω πως στο 90% των περιπτωσεων τα λαδια με εγκριση κατασκευαστη ειναι συνηθως υποδιεστερα απο αλλα ιδιας μαρκας/ποιοτητας απλα γιατι οσα εχουν εγκριση επειδη απευθυνονται σε συγκεκριμενο κοινο τους ενδιαφερει να εχουν το ελαχιστο των απαιτησεων του κατασκευαστη και τιποτα ισως παραπανω ενω τα 'κανονικα' λαδια πρεπει να ειναι αναλογα της κατηγοριας τους αν καταλαβαινει κανεις τι εννοω! -
Ακριβως
Αν και παιζουν κι αλλοι παραγοντες ρολο (ασε που οι αντιπροσωπειες συνηθως δεν τα κοιτανε).>Στην Τσεχια η Skoda μπορει να εκλεισε καλυτερο deal με την Aral πχ, και παει λεγοντας,Συμφωνουμε κι εδω.Αν ομως μιλας για το εργοστασιο (το vag αυτη τη στιγμη βαζει castrol)αυτο δεν μπορει να επιβαλει σε κανενα ελευθερο συνεργειο,αντιπροσωπεια η καταναλωτη τη μαρκα των λιπαντικων που θα επιλεξει.Επιβαλει ομως προδιαγραφες.Τωρα το δυκτιο της σκοντα στην τσεχια μπορει να δουλευει και με fuchs>αρα στα λογια μου ερχεσαι,
περιπου....>οι κατασκευαστες αυτοκινητων δεν ειναι ειδικοι στα λιπαντικα, απλα ζητανε καποια standards και αν εκπληρωνοντε συνεργαζονται με την εκαστοτε που τους συμφερει
Κι ομως ειναι ειδικοι και στα λιπαντικα
Αλλο αν τις πετρελαιοπηγες τις εκμεταλευονται 4-5 εβραιοι.
Να εισαι σιγουρος οτι αν η καθε χωρα μπορουσε να αντλησει πετρελαιο οι αυτοκινητοβιομηχανιες θα παρηγαγαν και λιπαντικα.
Δεν μπορει να μην γνωριζουν απο λαδια και να τεσταρουν οι ιδιοι στα δικα τους εργαστηρια τα λιπαντικα που προκειτε να δωσουν πιστοποιησεις Αυτοι οριζουν τι ιδιοτητες πρεπει να εχει το λιπαντικο για παρει εγκρισηΑλλο πραγμα δεν εχω τη δυνατοτητα να παραγω πετρελαιοειδη κι αλλο το να εχω τεχνογνωσια στη λιπανση.Δηλ πιστευεις οτι η τεχνολογια των κατασκευαστων σταματαει στο σχεδιασμο και την κατασκευη κινητηρων χωρις να ξερουν τι ιδιοτητες πρεπει να εχουν τα λιπαντικα που θα χρησιμοποιηθουν?
Εκαστος στο ειδος του και ο Λουμιδης στους καφεδες
Την τεχνογνωσια,εμπειρια και διατριβη δεν μπορει ποτε να την αποκτησει η καθε αυτοκινητοβιομηχανια ( αν και ειμαι σιγουρος θα διαθετει τμημα για λαδια), ειναι σαν να μου λες οτι και μοδιστρες ειναι οι αυτοκινητοβιομηχανιες και κανουν σταυροβελονια οταν ραβουν τις ταπετσαριες
Παντος υποθεσεις κανω, αλλα δεν νομιζω οτι ειναι τοσο ευκολα τα πραγματα, δεν ειναι τυχαιες ερευνες χρονων απο εταιριες λιπαντικων να βρουνε 'συνταγες' και τροπους αποδωσεις των προιοντων τους κατω απο παμπολες συνθηκες , Μιλτ εσυ τι λες?
Συμφωνω οτι οι αυτοκινητοβιομηχανιες ομως λογικα θα κατευθυνουν τους λαδαδες ως προς ποιες ειναι οι απαιτησεις τους και τι λαδι ακριβως να φτιαξουν -
Αν βαλεις για 15000χλμ V300 στο δικο μου αυτοκινητο αμφιβαλω αν θα βρεις καν λαδι μετα απο τοσα χλμ (θα εχει γινει βενζινα απο το fuel dilution ) κι ας καιει απο ελαχιστα εως καθολου αλλα ειμαι 100% σιγουρος πως θα με προστατεψει πολυ καλυτερα σε οποιεσδηποτε συνθηκες (εφοσον αλλλαζεται τακτικα) απο το Mobil1 το οποιο απλα οσοι απο μας εχουν βαλει το ξεφτιλισαν κι ας ειναι σχετικα longlife!
Νομιζω το χω ξαναγραψει αλλα σε μενα συμβαινει ΑΚΡΙΒΩΣ το αντιθετο (μιλαω για ιδια ρευστοτητα και τα δυο, 15/50)
Αυτο που λες για fuel dilution, το 300V εχει καλο ή οχι?
-
Fuel dilution είναι το φαινόμενο κατά το οποίο στο λιπαντικό του κινητήρα ανακατεύεται άκαυτη βενζίνη. Ένας τρόπος να το μειώσεις το φαινόμενο αυτό είναι κατά το σβήσιμο να ρίχνεις μια ξερογκαζιά, και πριν ακόμα πέσουν οι στροφές να σβήνεις. Βέβαια δεν κέρω τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό σε άλλα μέρη της μηχανής.
Περι λιπαντικών γενικώς