-
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
..Το Golf πχ αν δεν βαλεις 100αρα χτυπαει πυρακια.
Αυτό συμβαίνει λόγω του άμεσου ψεκασμού;
( Επειδή η πίεση καυσίμου είναι πολύ υψηλότερη από τα άλλα; )
Δηλαδή είναι χαρακτηριστικό όλων των fsi;
( Οι tsi είναι fsi; )όχι, στον 1.8 tsi γράφει και βλέπω και στην πραγματικότητα ότι δουλεύει άνετα κ με 95αρα.
Είναι καλύτερη βενζίνη (καλύτερα συστατικά όχι μόνο οκτάνια) και έχει περισσότερα καθαριστικά.
Την πουλάνε όμως πανάκριβα, στο εξωτερικό η διαφορά τιμής είναι μικρότερη.τότε βάζεις ΕΚΟ95+ ...σαφώς πιο φτηνή ΚΑΙ με καθαριστικά.
-
-
Η προσωπική υποκειμενική μου αίσθηση είναι ότι με 100άρα (όχι όλες) νιώθω κάπως καλύτερη ροπή. Με κάθε επιφύλαξη.
-
Ειναι απλο .Οταν εχεις σε τουρμπο συμπιεση 8,3 τι να την κανεις την 100ρα.Οταν ομως περιορισεις τον χωρο καυσεως στον χρονο συμπιεσης και ανεβεις πανω απο 10 τοτε χρειαζεται.
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Ειναι απλο .Οταν εχεις σε τουρμπο συμπιεση 8,3 τι να την κανεις την 100ρα.Οταν ομως περιορισεις τον χωρο καυσεως στον χρονο συμπιεσης και ανεβεις πανω απο 10 τοτε χρειαζεται.Αυτή είναι η στατική συμπίεση, σε λειτουργία όμως ανάλογα με τον χρονισμό εκκεντροφόρων μπορεί να ανέβεις....βάλε και μια υπερσυμπίεση και ανεβαίνεις πολύ περισσότερο. Άνετα το αρχικό 8,3 μπορεί να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο του 12.... Βάλε και τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες και μπορείς να υποπτευτείς ότι εκεί ακριβώς είναι που μπορεί να απαιτείται (και όχι απλώς να επιτρέπεται ή να προτείνεται) η χρήση 100άρας.
ο αριθμός οκτανίων κατατάσσει την βενζίνη ανάλογα με την 'ποιότητα' της...
αν το αυτοκίνητο έχει υψηλή σχέση συμπίεσης μπορεί να εκμεταλλευτεί την καλύτερη της ποιότητα... αν όχι απλώς καίς τσάμπα 'καλύτερο' καύσιμοΗ ποιότητα του καυσίμου δεν προκύπτει από ένα μόνο χαρακτηριστικό αλλά πολλά. Τα οποία ιεραρχούνται και διαφορετικά ανάλογα με τη χρήση. Άλλα ζητάς σε αγωνιστικό καύσιμο (πχ μέγιστη απόδοση κι ας μην έχει καθαριστικά) κι άλλα από το κοινό (καθαρό κινητήρα, ήσυχη καύση, λογικές θερμοκρασίες και φθορές).
Η βαθμολογία σε βαθμούς οκτανίου είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό της βενζίνης που δεν δείχνει συνολική ποιότητα αλλά απλά αντικροτική ικανότητα σε συγκεκριμένες τυποποιημένες συνθήκες δοκιμής. Μερικά αυτοκίνητα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό για μεγαλύτερη ισχύ άλλα όχι. Γιατί δεν θέλεις μόνο την ποιότητα αλλά και την καταλληλότητα. Πχ οι Ferrari σώνει και καλά θέλουν την 95άρα, οι 100άρες δεν είναι κατάλληλες άσχετα αν είναι 'καλύτερες'. Όπως και τα 230Volts είναι καλύτερα αλλά δεν κάνουν σε συσκευή που είναι για 120V. -
Ο χρήστης portole έγραψε:
Εχω ενα saab 9-3 2.0t xwd.Τωρα αν ειχε πεσει η οχι η κινηση στο συγκεκριμενο πρατηριο δεν εχω ιδεα,γιατι απλα ημουν περαστικος απο θεσσαλονικη προς ναυπακτο.Απλα ρωταω αν υπαρχει καποιος σοβαρος λογος να βαζω super...περα απο την οικονομικη ενισχυση του πρατηριουχου,ο οποιος μαλιστα επεμενε οτι θα κερδιζω σε επιδοσεις,θα καθαριζονται οι βαλβιδες και αλλα τετοια χαριτωμενα...Κάπου είχα διαβάσει ότι ειδικά η saab εξελίσσει ένα σύστημα μεταβλητού λόγου συμπίεσης. Δεν ξέρω αν έχει περάσει στην παραγωγή. Αν ναι, τότε το ερώτημά σου περιπλέκεται.
-
Το ερώτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν το 9-3 αυτό έχει κινητήρα RM12 όπως τα Gripen. Τότε μάλλον πρέπει να βάζει κηροζίνη ή πετρέλαιο και να παρατήσει τα οκτάνια
-
Γιατί; Μάπα το μοτέρ ;
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το ερώτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν το 9-3 αυτό έχει κινητήρα RM12 όπως τα Gripen. Τότε μάλλον πρέπει να βάζει κηροζίνη ή πετρέλαιο και να παρατήσει τα οκτάνιαΟ μετακαυστήρας με ποιο από τα δύο δουλεύει καλύτερα;
Να βάλουμε κάνα πρόσθετο, ή θα πάρουμε την τουρμπίνα στο χέρι; -
Λογω revo βαζω μονο φθηνη 100αρα η οποια ειναι συνηθως +10λεπτα/λιτρο, βαλε και τη καλυτερη λειτουργια και τα περισσοτερα χιλιομετρα η χρηματικη διαφορα ειναι μικρη.
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Λογω revo βαζω μονο φθηνη 100αρα η οποια ειναι συνηθως +10λεπτα/λιτρο, βαλε και τη καλυτερη λειτουργια και τα περισσοτερα χιλιομετρα η χρηματικη διαφορα ειναι μικρη.για δικαιολόγησέ το αυτό .... ...μιλάμε για μαμά κινητήρες όχι πιεσμένους με προγράμματα φίλτρα και χταπόδια.
πόσα χλμ παραπάνω βγάζεις που να θεωρείται πλεονέκτημα παρότι σε ένα 50αρι γέμισμα πληρώνεις +5 ευρώ; δηλ από την αντλία είσαι μέσα 5 ευρώ (5/1,4=3.5 λίτρα για κάποιον που βάζει απλή 95αρα , με μέση τα 8λ/100 έχεις ~45 χλμ καυσίμου )
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Λογω revo βαζω μονο φθηνη 100αρα η οποια ειναι συνηθως +10λεπτα/λιτρο, βαλε και τη καλυτερη λειτουργια και τα περισσοτερα χιλιομετρα η χρηματικη διαφορα ειναι μικρη.
για δικαιολόγησέ το αυτό .... ...μιλάμε για μαμά κινητήρες όχι πιεσμένους με προγράμματα φίλτρα και χταπόδια.
πόσα χλμ παραπάνω βγάζεις που να θεωρείται πλεονέκτημα παρότι σε ένα 50αρι γέμισμα πληρώνεις +5 ευρώ; δηλ από την αντλία είσαι μέσα 5 ευρώ (5/1,4=3.5 λίτρα για κάποιον που βάζει απλή 95αρα , με μέση τα 8λ/100 έχεις ~45 χλμ καυσίμου )
Μα εγραψα- εχω revo-
Χωρις 100αρα χτυπαει πυρακια* και η καταναλωση ειναι +1 λιτρο/100. Πριν το προγραμμα δουλευε με 95αρα αριστα, οποτε turbo=100αρα ειναι μυθος, τουλαχιστον για τους tsi!
*Οταν ειμαι σε χαμηλες στροφες με μεγαλυτερη απο την σωστη σχεση στο κιβωτιο.
-
Για κάποια μοτέρ υπάρχει σίγουρα διαφορά ανάμεσα σε 95άρα και 100άρα.
Στο δικό μου twincharger δοκίμασα επί ένα διάστημα (κάπου 3 φουλαρίσματα) απλή 95άρα. Το μοτέρ μετά το πρώτο τεπόζιτο οπότε και έγινε το adaptation στον εγκέφαλο χαμηλά δεν τράβαγε, ειδικά φορτωμένο ήθελε ΠΟΛΥ γκάζι και ανταποκρινόταν άμεσα μόνο πάνω απ τις 3000 στροφές. Συνηθισμένος να το οδηγώ με χαμηλές στροφές συχνά, παρατήρησα ότι με τρίτη κάτω απ τις 2500 ήταν σχεδόν 'νεκρό' και χρειαζόντουσαν κατεβάσματα. Στη συνέχεια το γύρισα στην 100άρα και μετά από κάποια χιλιόμετρα το αυτοκίνητο επανήλθε όπως πριν. 3η και 1200 στροφές και επιταχύνει αβίαστα με άγγιγμα του γκαζιού ακόμα και φορτωμένο. Απ ότι φαίνεται ο εγκέφαλος αλλάζει έντονα τις ρυθμίσεις ανάλογα με τα οκτάνια.
Και μην ξεχνάμε τα πρώτα 1.6FSI που απαιτούσαν 100άρα και κάποιοι κάτοχοι έβαζαν μονίμως απλή. Στα 90.000χλμ παίρνουν διάφορα πράγματα στο χέρι ενώ άλλοι που τα δουλεύουν ανέκαθεν με 100άρα δεν έχουν πρόβλημα. Επομένως, τουλάχιστον με τις δικές μου παρατηρήσεις, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η 100άρα είναι 100% το ίδιο με την απλή.Είναι όμως γεγονός ότι τα λεφτά της **ΔΕΝ **τα βγάζει (πολύ μικρή διαφορά γύρω στα 25-30 χιλιόμετρα ανά τεπόζιτο), αλλά απ τη στιγμή που βλέπω ότι ο κινητήρας μου ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα με την 100άρα, θα τα δίνω.
-
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Και μην ξεχνάμε τα πρώτα 1.6FSI που απαιτούσαν 100άρα και κάποιοι κάτοχοι έβαζαν μονίμως απλή. Στα 90.000χλμ παίρνουν διάφορα πράγματα στο χέρι ενώ άλλοι που τα δουλεύουν ανέκαθεν με 100άρα δεν έχουν πρόβλημα.
.Αυτό με το πρόβλημα που λες, απο προσωπική πείρα το λες; Γιατί με ενδιαφέρει το ζήτημα. Υπάρχουν πολλοι FSi που με απλή βενζίνη έχουν ξεπεράσει 150,000 χλμ απροβλημάτιστοι πάντως. Και τί ειδους προλήματα μπορεί να έχεις αν βάζεις απλή βενζίνη εκτός από την μειωμένη απόδοση;
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Και μην ξεχνάμε τα πρώτα 1.6FSI που απαιτούσαν 100άρα και κάποιοι κάτοχοι έβαζαν μονίμως απλή. Στα 90.000χλμ παίρνουν διάφορα πράγματα στο χέρι ενώ άλλοι που τα δουλεύουν ανέκαθεν με 100άρα δεν έχουν πρόβλημα.
.Αυτό με το πρόβλημα που λες, απο προσωπική πείρα το λες; Γιατί με ενδιαφέρει το ζήτημα. Υπάρχουν πολλοι FSi που με απλή βενζίνη έχουν ξεπεράσει 150,000 χλμ απροβλημάτιστοι πάντως. Και τί ειδους προλήματα μπορεί να έχεις αν βάζεις απλή βενζίνη εκτός από την μειωμένη απόδοση;
Στο συνεργείο που έκανα το τελευταίο σέρβις μου το ανέφερε ο μηχανικός που άλλαζε τα λάδια-φίλτρα, αφού με ρώτησε αν βάζω 100άρα του είπα ναι και μου είπε 'μπορεί να μην είναι απαραίτητο για το δικό σου αλλά καλά κάνεις, μετά απ όσα είδα με τα 1600άρια που ζητούσαν 100άρα και τα φούλαραν με απλή'. Μου ανέφερε για θέματα προανάφλεξης που οδηγούσαν σε σοβαρά προβλήματα μετά από κάποιες χιλιάδες χλμ με παράλογα κόστη επισκευής.
Τα FSI από ένα σημείο και μετά έβγαιναν απ το εργοστάσιο με άλλη συμπίεση ώστε να έχουν δυνατότητα να κάψουν απροβλημάτιστα 95άρα. Προφανώς κάποιος σοβαρός λόγος υπήρξε για να γίνει αυτή η κίνηση. -
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Τα FSI από ένα σημείο και μετά έβγαιναν απ το εργοστάσιο με άλλη συμπίεση ώστε να έχουν δυνατότητα να κάψουν απροβλημάτιστα 95άρα. Προφανώς κάποιος σοβαρός λόγος υπήρξε για να γίνει αυτή η κίνηση.
Αυτό που λες δεν το έχω ακούσει. Είσαι σίγουρος γι αυτό; Μπορούμε να έχουμε παραπάνω πληροφορίες, έστω και με πμ, για να μην είμαστε offtopic ;
-
Όχι μόνο αυτό αλλά 'έσκαγαν' επειδή ήταν 'πιεσμένοι'
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Τα FSI από ένα σημείο και μετά έβγαιναν απ το εργοστάσιο με άλλη συμπίεση ώστε να έχουν δυνατότητα να κάψουν απροβλημάτιστα 95άρα. Προφανώς κάποιος σοβαρός λόγος υπήρξε για να γίνει αυτή η κίνηση.
Αυτό που λες δεν το έχω ακούσει. Είσαι σίγουρος γι αυτό; Μπορούμε να έχουμε παραπάνω πληροφορίες, έστω και με πμ, για να μην είμαστε offtopic ;
Τα πρώτα FSI 2003 ή 2004 έγραφαν στην τάπα 98RON, από ένα σημείο και μετά μπήκε το 98/95.
(Μπορεί να μην αληθεύει αυτό με την αλλαγή συμπίεσης, είναι μια υπόθεση πολυδιατυπωμένη αλλά δεν γνωρίζω αν ευσταθεί, κακώς την ανέφερα. Κάποιες φορές πάντως έχω δει σε μερικά specs μετά το 2005 να αναγράφεται 11.5:1 στο compression ratio αντί για 12:1 που ήταν στο λανσάρισμα του κινητήρα. Μπορεί να είναι λάθος. Τίποτα δεν είναι σίγουρο βέβαια με το internet καθώς οι περισσότεροι αντιγράφουν τα στοιχεία ο ένας απ τον άλλο και... βγάλε άκρη).Αντιγράφω από αγγλικό φόρουμ
I would never again put anything less than 98 RON in my MK 5 1.6 FSI engine. When the valves failed last year at the cost of 1500 quid, VW stated to me that cheap fules can affect and damage the valve system.
Ειδικός δεν είμαι σε κάτι για να μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία πάντως
Απλή ή Super Αμόλυβδη