-
Ξεκαθάρισέ μας το εξής: Το αμάξι τραβάει δεξιά όταν επιταχύνεις ενώ κρατάς το τιμόνι ολόισιο ή σου τραβάει και το τιμόνι δεξιά;
Αν είναι το πρώτο, σημαίνει ότι χάνεται η ευθυγράμμιση κατά την επιτάχυνση λόγω τζόγων - κοινώς οι μπροστά ρόδες υπό την επίδραση της δύναμης 'έλξης' του αυτοκινήτου στρίβουν λίγο, ενώ δεν θα έπρεπε. Η σύγκλιση των τροχών η οποία επέρχεται είναι μικρή, γι' αυτό την καταλαβαίνεις κυρίως στις μεγάλες ταχύτητες.
Εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα σε Punto και έφταιγαν τα ψαλίδια. Συγκεκριμένα, οι ελαστικοί σύνδεσμοι μέσω των οποίων στερεώνονται στο πλαίσιο είχαν φθαρεί, οπότε οι τροχοί είχαν τζόγο και χαλούσε η γεωμετρία τους υπό την επίδραση της επιτάχυνσης (αλλά ήταν οκ σε ακινησία, γι' αυτό και οι ευθυγραμμίσεις το έβγαζαν εντάξει).
Κάτι που είχα παρατηρήσει όταν είχα το πρόβλημα ήταν ότι όταν γκάζωνα απότομα με 1η ή 2α κρατώντας το τιμόνι εντελώς ακίνητο, έβλεπα (κρεμασμένος απ' το παράθυρο!) τον αριστερό τροχό να στρίβει αισθητά προς τα δεξιά, αντί να μένει ολόισιος. -
τα αλλαξα αλλα τπτ! μου ειπε ο μηχανικος στην Λαρισα οτι θελουν μεγαλητερα λαστιχα στα μπρατσα για να μην εχει καθολου τζογο γιαυτο τραβαει! δεν ξερω τη να πω! θα το παω σε καναν μηνα! εχω το τιμονι στην ευθεια κ μολις πατησω γκαζι με παει δεξια με αποτελεσμα να κανω το τιμονι αριστερα για να παει ευθεια!!!
-
Ο χρήστης brotherfiat128 έγραψε:
εχω το τιμονι στην ευθεια κ μολις πατησω γκαζι με παει δεξια με αποτελεσμα να κανω το τιμονι αριστερα για να παει ευθεια!!!Ακριβώς όπως τα λες ήταν τα συμπτώματα που είχα. Αυτο αναγκαζόμουν να κανω κι εγώ!
-
τα εχω αλλαξει, εβαλα καινοθρια! σκεφτομαι μηπως ειναι χαλασμενα γιαυτο να τραβανε! τα ελενξαμε τα λααστιχα κ ειναι οκ! ισως ειναι ελατωματικο! δεν ξερω! στο εκανα κ στα πολα κμ ετσι?
-
τα εχω αλλαξει, εβαλα καινοθρια! σκεφτομαι μηπως ειναι χαλασμενα γιαυτο να τραβανε! τα ελενξαμε τα λααστιχα κ ειναι οκ! ισως ειναι ελατωματικο! δεν ξερω! στο εκανα κ στα πολα κμ ετσι?
-
Μου το κανε ΚΥΡΙΩΣ στα πολλά. Από 50 και πάνω άρχιζε να το κάνει σε δυνατές επιταχύνσεις με 2α, ενώ π.χ. από 80 και πάνω το έκανε πολύ έντονα και σε μικρότερες επιταχύνσεις, π.χ. σε κάθε προσπέρασμα.
-
ναι ναι ακριβως οπως τα λες ειναι φιλε μου!!! το ιδιο ακριβως γινεται κ σε εμενα!!!!!!!! παντος το ελενξα κ τωρα κ ειναι οκ! μου ειπε ενας μηχανικος με 128 οπου θα το παω σε κανα μηνα στην Λαρισσα κ εχει κ αυτος 128,οτι θελει ροδελες για να σφηξει πολη το λαστιχο κ να μην κουνιεται καθολου!!!!! λεει πως σηγουρα αυτο ειναι! απο κατι αλλο δεν ειναι παντος ε? τα ιδια ακριβως οπως τα λες μου κανει!!!
-
Στη δική μου περίπτωση αυτό έφταιγε. Μάλιστα το λάστιχο στο σημείο που στερεώνεται το αριστερό ψαλίδι φαινόταν και με το μάτι ότι είχε αποκτήσει ανοχές. Μετά την αλλαγή το τράβηγμα εξαφανίστηκε. Σημείωσε ότι άλλαξα τα δυο ψαλίδια γιατί η Fiat δεν δίνει τις λαστιχένιες ροδέλες χωριστά, αλλά μαζί με ολόκληρο το 'μπράτσο' που λες κι εσυ...
-
εγω αλλαξα τα μπρατσα κ τα 2 καινουρια κ τωρα δεν φενονται να εχουν καπια φθορα... τη να πω! κ εγω αυτο πιστευα οτι ηταν αλλα μαλον ειναι ελατωματικα κ αυτα! δεν ξερω να το εξιγησω αλλιος! η θελουν τα λαστιχα να πιεστουν περισοτερο για να πιανουν καλητερα φαινετε!!!!
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Ξεκαθάρισέ μας το εξής: Το αμάξι τραβάει δεξιά όταν επιταχύνεις ενώ κρατάς το τιμόνι ολόισιο ή σου τραβάει και το τιμόνι δεξιά;Αν είναι το πρώτο, σημαίνει ότι χάνεται η ευθυγράμμιση κατά την επιτάχυνση λόγω τζόγων - κοινώς οι μπροστά ρόδες υπό την επίδραση της δύναμης 'έλξης' του αυτοκινήτου στρίβουν λίγο, ενώ δεν θα έπρεπε. Η σύγκλιση των τροχών η οποία επέρχεται είναι μικρή, γι' αυτό την καταλαβαίνεις κυρίως στις μεγάλες ταχύτητες.
Εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα σε Punto και έφταιγαν τα ψαλίδια. Συγκεκριμένα, οι ελαστικοί σύνδεσμοι μέσω των οποίων στερεώνονται στο πλαίσιο είχαν φθαρεί, οπότε οι τροχοί είχαν τζόγο και χαλούσε η γεωμετρία τους υπό την επίδραση της επιτάχυνσης (αλλά ήταν οκ σε ακινησία, γι' αυτό και οι ευθυγραμμίσεις το έβγαζαν εντάξει).
Κάτι που είχα παρατηρήσει όταν είχα το πρόβλημα ήταν ότι όταν γκάζωνα απότομα με 1η ή 2α κρατώντας το τιμόνι εντελώς ακίνητο, έβλεπα (κρεμασμένος απ' το παράθυρο!) τον αριστερό τροχό να στρίβει αισθητά προς τα δεξιά, αντί να μένει ολόισιος.Να σε ρωτησω, στην δευτερη περιπτωση που αναφερεις (σου τραβάει και το τιμόνι δεξιά) τι μπορει να φταιει;
-
Ο χρήστης B.M-SPORT έγραψε:
Ξεκαθάρισέ μας το εξής: Το αμάξι τραβάει δεξιά όταν επιταχύνεις ενώ κρατάς το τιμόνι ολόισιο ή σου τραβάει και το τιμόνι δεξιά;
Αν είναι το πρώτο, σημαίνει ότι χάνεται η ευθυγράμμιση κατά την επιτάχυνση λόγω τζόγων - κοινώς οι μπροστά ρόδες υπό την επίδραση της δύναμης 'έλξης' του αυτοκινήτου στρίβουν λίγο, ενώ δεν θα έπρεπε. Η σύγκλιση των τροχών η οποία επέρχεται είναι μικρή, γι' αυτό την καταλαβαίνεις κυρίως στις μεγάλες ταχύτητες.
Κάτι που είχα παρατηρήσει όταν είχα το πρόβλημα ήταν ότι όταν γκάζωνα απότομα με 1η ή 2α κρατώντας το τιμόνι εντελώς ακίνητο, έβλεπα (κρεμασμένος απ' το παράθυρο!) τον αριστερό τροχό να στρίβει αισθητά προς τα δεξιά, αντί να μένει ολόισιος.Να σε ρωτησω, στην δευτερη περιπτωση που αναφερεις (σου τραβάει και το τιμόνι δεξιά) τι μπορει να φταιει;
Καμια απαντηση επι του θεματος;
-
Αν στρίβει το τιμόνι μπορεί να έχεις (αρκετά) διαφορετικό κάμπερ δεξιά - αριστερά ή να είναι στραβό το αμάξι και να έχεις διαφορετικό SAI (γωνία βασιλικού πείρου). Φαίνεται στην ευθυγράμμιση.
-
αν παταω το γκαζι τοτε κανω το τιμονι αριστερα για να μην με παει δεξια... αν το αφησω ελευθερο χωρις να το κραταω τοτε ελαχιστα τραβαει το τιμονι δεξια.... δλδ καταλαβενεις οτι εχει τζογο καπου. απο διαφορικο μπορει να ειναι? ειναι καπιος μηχναικος μηπος εδω μεσα?
-
αν παταω το γκαζι τοτε κανω το τιμονι αριστερα για να μην με παει δεξια... αν το αφησω ελευθερο χωρις να το κραταω τοτε ελαχιστα τραβαει το τιμονι δεξια.... δλδ καταλαβενεις οτι εχει τζογο καπου. απο διαφορικο μπορει να ειναι? ειναι καπιος μηχναικος μηπος εδω μεσα?
-
Πάμε πάλι απ' την αρχή.
Μόνο δώσε αν γίνετε σαφής απαντήσεις.Α.Τι αλλάξατε?
Β.Απο ευθυγράμιση ειναι σωστά ρυθμισμένο?(έστω θεωρητικά,κατά τα λεγόμενα του ευθυγραμισά)
Γ.Ανα τακτά χρονικά διαστηματα (δηλ στο εξάμηνο ας πούμε)'πετάει' ημιαξόνια?
Δηλ να ξεκουμπώνει το ημιαξόνιο απ την εσωτερική μεριά του σασμάν,είτε δεξί είτε αριστερό? -
οχι ποτε δεν εχει πεταξει ημιαξονιο!!! 6-7ευθηγραμισεις εχουν γινει κ ειναι μια χαρα το αυτοκινητο απο αυτα, αλαχτηκαν τα ψαληδια, βασεις ζαμφορ κ λαστιχα κ βασεις μηχανης, αμορτισερ κ ελατηρια εχουν αλαχτει. αυτα. διαφορικο μπορει να ειναι η ημιαξονια? αν ναι γιατι? οπιος απαντισει αν γινετε να το εξιγησει. ευχαριστω.
-
Σε τζογόμετρο μπήκε το αμάξι?
Η έστω ελέγχθηκαν με λεβιέ μπαλάκι,συνεμπλόκ,ακρομπαρα για τυχόν τζόγους?
Από τζόγους δηλ γενικά σε όλους τους συνδέσμους είσαι εντάξει?
Λάστιχα κρεμαγίέρας κλπ ΟΛΑ οκ? -
Με λεβιε ελεχθηκαν ολα! δεν πηγε σε τζογομετρο το αμαξι ομως... λαστιχα κρεμαγερας ολα ειναι οκ! η κρεμαγερα ειανι παλια ομως αλλα δεν φενετε να εχει φθορα, ημιαξονια δεν ελεχουν αλαχτει κ ακρομπαρα. αλλα δεν φενετε να εχουν κατι! τη αλλο μπορει να ειναι?
-
Το αμάξι θέλει λαμαρινά,έχει τραβηγμένο θόλο.
Δε φαίνετε με το μάτι,απλά με τη ροπή που δέχετε ανοίγει.Πρίν πας σε λαμαρινά όμως,λύσε τις δύο βίδες του αμορτισέρ και το κεντρικό παξιμάδι να δεις αν παίζει ελεύθερα ο εξωτερικός μπιλιοφόρος χωρίς να βγάλεις έξω το ημιαξόνιο.
Και δεύτερον,επειδή η κόντρα των ψαλιδιών εξαρτάται απ την ζανφόρ,όσο αναφορά το μπρός-πίσω,μέτρησε τις αποστάσεις των τροχών απο τα κέντρα τους εμπρός και πίσω.
Αν τα παραπάνω είναι οκ πας σε λαμαρινά.
-
θα το κοιταξω τωρα! σε ευχαριστω πολυ φιλε μου! μηπως ξερεις ο λαμαρινας που λες ειναι ο φανοποιος ετσι? θα το βαλει σε καλιμπρα για αν δει αν ειναι στραβο καπου? γιατι το αμαξι δεν εχει κοψει θολο ουτε τπτ τετιο. οταν ενωεις εχει τραβηξει θολο, ενοεις οτι ειανι στραβος η οτι ανοιγει οταν παταω γκαζι? σε ευχαριστω!
Περί Ευθυγραμμίσεων....