Ο χρήστης gTsiros έγραψε:
Σε μια υποθετική περίπτωση που κάποιος μου πεταχτεί (και όχι 'τρομάξει' και βλακίες) κι εγώ προκειμένου να τον αποφύγω πέσω σε κάποιον τρίτο, τότε για τις ζημιές που θα προκαλέσω και στον βαθμό που είναι αντίστοιχες αυτών που θα πάθαινα, ευθύνεται εξ ολοκλήρου αυτός που μου πετάχτηκε και όχι εγώ.
αφού φταίει αυτός που πετάχτηκε, γιατί να την πληρώσει τη νύφη άλλος; Αν είναι δυνατόν! θα ρίσκαρες άλλους ενώ ο υπαίτιος είναι μπροστά;
κάτι μου λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κοκ θα σου αναλογίζει ευθύνες! και ξέρεις ποιό θα είναι το αποκορύφωμα;; ο αρχικός υπαίτιος θα κουνήσει το κεφάλι, θα σκεφτεί/πει 'ε αφού είναι μαλάκας χαχαχα' και θα φύγει πασάς!
Κοίτα για πολλούς ανθρώπους υπάρχει και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Σου παρουσιάζεται ένας κίνδυνος, αντανακλαστικά προπαθείς να τον αποφύγεις.
Αφ' ετέρου υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Μπορεί να σου πεταχτεί ένας πεζός/ένα μηχανάκι οπότε προκειμένου να σκοτώσεις κάποιον προτιμάς να κάνεις υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο.
Το νομικό σύστημα της Ελλάδας, στο βαθμό που οι ζημιές που προκαλείς είναι ίσες ή μικρότερες από αυτές που απέφυγες ΔΕΝ σου καταλογίζει καμία ευθύνη. Αν προκειμένου να αποφύγεις ένα κίνδυνο δημιουργήσεις ίσο ή μικρότερο, δεν φταις.- Αν το σκεφτείς κάπως είναι πολύ λογικό.
Γενικώς αυτό -αν θυμάμαι καλά- είναι το πρόβλημα 'της σανίδας του Καρνεάδη'.
Βυθίζεται ένα -ξύλινο τότε- πλοίο και υπάρχουν δύο επιζώντες και μια επιπλέουσα σανίδα που μπορεί να αντέξει μόνο έναν.
Αρχικά αρπάζεται ο Α και επιπλέει, ενώ ο Β θα πνιγεί. Ο Α προφανώς δεν τον αφήνει να πιαστεί γιατί θα πνιγούν και οι δύο.
Ο Β πνίγει τον Α για να πάρει τη σανίδα και να σωθεί... (ή αντίστροφα ο Α αφήνει τον Β να πνιγεί για να σωθεί ο ίδιος)
...
Στο τελευταίο που λες έχεις 100% δίκιο. Σηκώνεται και φεύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί...