Ο χρήστης cavalino gr έγραψε:
koutsan
Αυτή περίπου την εικόνα έχω κι εγώ...αλλά ως άπειρος δε μπορώ να μιλήσω. Με τι βιώματα;; Ό,τι κι αν είχε στο μυαλό του ο Αλέξανδρος, ότι κι αν τον απασχολούσε, είχε δώσει τις προειδοποιήσεις του. Το εξοργιστικό είναι που δεν λήφθησαν σοβαρά υπόψη. Η εκνευριστικά ηλίθια νοοτροπία (εσκεμμένα δε γράφω λογική) του στρατού έχει θρηνήσει θύματα...
Όχι δε λέω πως ο στρατός τον έσπρωξε να κάνει αυτό που έκανε, ούτε του φύτευσε την ιδέα. Ίσως η ιδέα υπήρχε. Ωστόσο ο στρατός τού δωσε την πίεση, τη δυσφορία αλλά και το χρόνο να ωριμάσει αυτή η ιδέα μες στο μυαλό του...και φυσικά τού δωσε και το μέσο! ΑΝ είχε αποφευχθεί το χθεσινό με μια άδεια πχ , θα γινόταν στο μέλλον;; Ποιός ξέρει; Αλλα μετά το στρατό έχεις τη ζωή μπροστά σου να σκεφτείς και να πράξεις αλλοιώς...
Αντιγράφω το κείμενο του του ililias γιατί με εκφράζει απόλυτα:
Όχι, φίλε. Όταν πήγα στο στρατό, όλοι μου οι φίλοι μου έλεγαν για την πίεση, τις αδικίες, τα καψόνια, ...
Εγώ έκανα φίλους απ' όλη την Ελλάδα, ξεκουράστηκα, διάβασα δυο βαλίτσες βιβλία, έμαθα 5 πράγματα που δεν ήξερα (ένα από τα οποία ήταν ότι τα βαρέλια κάνουν περίεργους θορύβους μέρα - νύχτα ), είδα και 5 μέρη που δεν ήξερα.
Παράλληλα έβαψα τις ΠΦ σε ... τρία στρατόπεδα, έγινα αποθηκάριος σε αποθήκη φαρμάκων, τηλεφωνητής, ταχυδρόμος και, στο τέλος, ανέλαβα και ... μια μονάδα επιστράτευσης.
Φαντάρος εκτελών χρέη ... επιλοχία!!!
Ωραίος είναι ο στρατός. Πολύ (αλλά πολύ) καλύτερος από το γάμο. Ξέρεις από την αρχή πότε τελειώνει.
Θα προσθέσω και μερικά δικά μου.
Έχω υπηρετήσει το 1985-1986 για 21 μήνες τότε και για μερικούς μήνες στο ίδιο στρατόπεδο που αυτοκτόνησε ο φίλος σου, εξάλου από το Ναύπλιο είμαι και έμαθα για το γεγονός και εγώ.
Λίγο πριν απολυθώ είχε αυτοκτονήσει πάλι ένα παλληκάρι από την Πάτρα γιατί τον είχε παρατήσει μία γκόμενα.Πήρε μία σφαίρα από μία βολή που έκαναν και το βράδυ τίναξε τα μυαλά του στον αέρα κυριολεκτικά και δίπλα άφησε ένα γράμμα για το λόγο που το έκανε.
Θυμάμαι πολύ καλά όταν ήρθε οι οικογενεία του για να τον παραλάβει.Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση που οι γονείς του αλλά και οι συγγενείς του εκτός από την θλίψη τους έδειχναν και μία ντροπή για την πράξη του παιδιού τους.Ένας ξαδερφός τους που μίλησα τότε μου είπε ότι ήταν ευαίσθητο παιδί ότι τό είχε πάρει πολύ σοβαρά με την γκόμενα και που τώρα που αυτή δεν ήθελε άλλο έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Τώρα θα ήταν περίπου 40 χρονών θα είχε βρεί όσες γκόμενες ήθελε και δεν θα ήταν τζάμπα χαμένος.
Εγώ για τον στρατό θέλω να πω ότι έκτός άπό όλα τα άλλα είναι η πρώτη φορά που ο άντρας βλέπει την πραγματική διαστρωμάτωση την κοινωνίας στην πιο αληθινή της μορφή και αναγκαστικά μετέχει στην λειτουργία της.Βλεπει τον λούμπεν βλέπει και τον 'πριγκηπα' ζει μαζί τους, δεν πρόκειται ποτέ στην ζωή του πια ένας άντρας να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία και μην βιαστούν να με ειρωνευτούν για την ποιότητα της εμπειρίας μερικοί γιατί ακόμα και οι μελλοντικοί βασιλιάδες στα πλαίσια της εκπαιδευσής τους, πάνε σχολείο και στρατό σε ειδικά φτιαγμένα τμήματα που απαρτίζονται από πρόσωπα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας για να καταλάβουν πως λειτουργεί η πραγματική κοινωνία.
Αυτοί που αυτοκτονούν στον στρατό είναι αυτοί που θα το έκαναν και έξω από τον στρατό.
Ο στρατός (και όταν λέμε στρατός δεν εννοούμε μόνο τους αξιωματικούς αλλά και όλους εμάς τους κληρωτούς) τις περισσότερες φορές κάνει πολύ καλό σε αδύνατους ανθρώπους που η τάχα δημοκρατική κοινωνία τους προστατεύει.Στον στρατό δεν τολμάει κανείς να χλευάσει και να εκμεταλευτεί έναν αδύνατο γιατί οι πλειοψηφεία των υπολοίπων επεμβαίνει πάντα για το καλό του αδύνατου.
Μου έρχονται στο μυαλό τώρα πολλές περιπτώσεις παιδιών που ήρθαν αδύνατες προσωπικότητες με σκυμένο το κεφάλι και με την βοήθεια των άλλων έφυγαν πραγματικοί 'άντρες' με όρεξη για ζωή.
Παλιά έλεγαν ότι όταν το αγόρι πάεει στον στρατό γίνεται άντρας.
Είναι κάπως έτσι.
Δεν μιλάμε για το σεξουαλικό κομμάτι αλλά για το κομμάτι γνώση και ενσωμάτωση στην κοινωνία.
Αν καταργήσουν τον στρατό όπως σκέφτονται δεν θα κάνουν κακό στην χώρα από καθαρά στρατιωτική-υπηρεσιακή πλευρά, αλλά για το ότι θα σταματήσουν την λειτουργία ένός πραγματικού σχολείου για την κοινωνική εκπαιδευση των νέων αντρών.