-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Βρίσκεσαι σε περιοχή με καλό ή κακό σήμα;Mια που αναφέρθηκε να πούμε πως όταν δεν έχουμε καλό σήμα τότε είναι που το κινητό εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεγαλύτερη ισχύ για αναμετάδοση.
-
η ισχύς εκπομπής του κινητού είναι αδιάφορη με την ισχύ του σήματος που δέχεται από την κεραία.
μπορεί να είσαι σε σημείο που το κινητό δέχεται μια χαρά το σήμα, αλλά για να στείλει το δικό του σήμα στην κεραία να πρέπει να φτάσει στην τσίτα.
κινητό ξεκίνητο, τί να το κάνεις; σε τι θα σε ωφελήσει να ξέρεις αν είναι βλαβερό το κινητό σου, όταν την ακτινοβολία από την κεραία, βλαβερή ή όχι, τη δέχεσαι θες-δε θες; και μιλάμε 24/7...
εγώ, όπως το αντιλαμβάνομαι, αν ξεκωλιάζεται κάποιος στο κινητό (βλέπω 16άχρονα με τις ώρες, κυριολεκτικά, στο χέρι και στο αυτί το κινητό) ε, κάποια στιγμή τη ζημιά θα την πάθει. είτε αυτό λέγεται ωτίτιδα είτε όγκος είτε μαλάκυνση εγκεφάλου είτε 'λάλημα'
-
η ισχύς εκπομπής του κινητού είναι αδιάφορη με την ισχύ του σήματος που δέχεται από την κεραία
Η ισχύς εκπομπής ενός κινητού δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβαλλόμενη. Η ισχύς του κινητού ρυθμίζεται και με βάση την ισχύ που λαμβάνει από την κεραία. Η ρύθμιση γίνεται συνεχώς και δυναμικά ώστε να έχουμε την απαιτούμενη ισχύ εκπομπής για καλή και αξιόπιστη επικοινωνία (κυρίως ομιλία στο GSM), οικονομία μπαταρίας και το κυριότερο χωρίς παρεμβολές μεταξύ των διαφόρων συσκευών που βρίσκονται συνδεδεμένες εκείνη τη στιγμή με την εκάστοτε κυψέλη. Άρα, καθώς πλησιάζουμε στην κυψέλη το κινητό μειώνει την ισχύ εκπομπής του για να μην παρεμβάλλεται με τα άλλα κινητά τριγύρω του. Άρα, υπάρχει σχέση μεταξύ σήματος που λαμβάνει το κινητό από την κεραία του σταθμού βάσης και της ισχύος εκπομπής του κινητού. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω των λογικών και φυσικών καναλιών που χρησιμοποιεί το σύστημα GSM, αλλά και τα άλλα συστήματα κινητής επικοινωνίας.
κινητό ξεκίνητο, τί να το κάνεις; σε τι θα σε ωφελήσει να ξέρεις αν είναι βλαβερό το κινητό σου, όταν την ακτινοβολία από την κεραία, βλαβερή ή όχι, τη δέχεσαι θες-δε θες; και μιλάμε 24/7...
Οι κεραίες των σταθμών βάσης εκπέμπουν συνεχώς, αλλά βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες αποστάσεις από τον οποιονδήποτε άνθρωπο και κατ' επέκταση, η ακτινοβολία που δεχόμαστε από αυτές είναι σίγουρα κάτω από τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε. ή τις αντίστοιχες κρατικές οντότητες σε όλο τον κόσμο. Γενικά, απόσταση ασφαλείας για μία κεραία σταθμού βάσης θεωρούνται τα 50-100 m. Από εκεί και μετά μπορούμε να είμαστε ακόμα και μπροστά στην κεραία (θεωρητικά πάντα και δεχόμενοι τα όρια ασφαλείας ως σωστά και τη δράση της ακτινοβολίας όχι συσσωρευτική). Προσωπική άποψη είναι να μην δεχόμαστε όσο γίνεται ακτινοβολίες, αλλά από τη στιγμή που θέλουμε να μιλάμε με το κινητό μας, οι ειδικοί προτείνουν HF και όταν είναι απόλυτη ανάγκη για ομιλία χωρίς HF περιορίζουμε την ομιλία σε 1-2 λεπτά και μετά αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα για την επόμενη συνομιλία. Έτσι, έχουμε μια ελάχιστη ασφάλεια που μας εγγυάται ότι έχουμε και χρήση της συσκευής και ένα στοιχειώδες όριο στην ακτινοβολία που δεχόμαστε. Περισσότερο κινδυνεύουμε, λοιπόν, από το κινητό μας, παρά από τις κεραίες των σταθμών βάσης.
Προσωπική πρόβλεψη και πάλι, στο μέλλον θα δούμε και θα βρούμε και άλλες επιδράσεις των κινητών και των άλλων ακτινοβολιών εκτός από τις γνωστές θερμικές που είναι εύκολα μετρήσιμες αφενός και αφετέρου με την ελάχιστη ισχύ που χρησιμοποιείται σήμερα (ακόμα μικρότερη στο μέλλον), δεν προκαλεί κινδύνους σοβαρούς παρά μόνο σε χρήστες που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους. Οι επιδράσεις αυτές θα είναι κυρίως βιοχημικές όπως αναφέρθηκε και θα αφορούν στην απορρύθμιση του μηχανισμού λειτουργίας των κυττάρων, απορρύθμιση της μετάδοσης σημάτων μεταξύ των κυττάρων και γιατί όχι, επιδράσεις που σχετίζονται σήμερα μόνο με ιοντίζουσα ακτινοβολία και δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα σε RF συχνότητες.
Ευχαριστώ.
-
η ισχύς εκομπής ΕΙΝΑΙ αδιάφορη της ισχύος του σήματος που δέχεται το κινητό. Αυτό είναι ΕΝΑ πράγμα. το ότι το κινητό κρίνει πότε θα ανεβάσει την ισχύ του πομπού στηριζόμενο στην ισχύ του σήματος που δέχεται, αυτό δε κάνει ξαφνικά τα δύο σήματα να έχουν αλληλένδετες τιμές ισχύος. Μπορεί, δε, ο πύργος να ζητήσει από το κινητό 'έ, ψιτ, πιό δυνατά'. Για να στο πω αλλιώς, ΚΛΕΙΝΩ το κινητό μου. η ισχύς που δέχεται η συσκευή, είναι η ίδια με αυτή που είχε όσο ήταν ανοιχτή. Η ισχύς με την οποία εκπέμπει όμως, είναι τώρα 0. Αυτό θέλω να πω με το ότι η ισχύς εκπομπής είναι αδιάφορη της ισχύος του σήματος που δέχεται. Μπορεί ένα κινητό να είναι βλαμμένο (ή πειραγμένο) και να εκπέμπει 24/7 στην τσίτα... software είναι, του το ζητάς και το κάνει. Ή να εκπέμπει με την ισχύ να μεταβάλλεται ημιτονοειδώς με το χρόνο. ελπίζω αυτή τη φορά να έγινα αντιληπτός.
το ότι οι κεραίες βρίσκοναι σε ασφαλείς αποστάσεις... αυτό να το βράσω, από το μπαλκόνι μου μπορώ να σου μετρήσω τις βίδες που έχει ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ και καλά πομποδέκτης στην ταράτσα της διπλανής πολυκατοικίας!
το ότι οι κεραίες εκπέμπουν με ισχύ που την καθορίζουν νόμοι και μπλα μπλα με βάση την ασφάλεια μας, news flash! οι ίδιοι ακριβώς νόμοι ορίζουν και την ισχύ με την οποία θα εκπέμπουν και τα κινητά... ό,τι αμφιβολία υπάρχει για την ασφάλεια της χρήσης του κινητού η ίδια ακριβώς υπάρχει για τους πύργους/κεραίες/repeaters που απαρτίζουν τις 'κυψέλες'. Αυτό είπα και πριν... πως, και να κλείσεις το κινητό σου, είτε είναι ασφαλές είτε όχι να το χρησιμοποιούσες, η κεραίες εξακολουθούν να εκπέμπουν, με την καθορισμένη ισχύ (είναι; ) που ορίζουν ως 'ασφαλή', όπως και των κινητών, που εμείς, εδώ, απορούμε αν είναι τελικά ασφαλή.
-
Ο χρήστης gTsiros έγραψε:
εγώ, όπως το αντιλαμβάνομαι, αν ξεκωλιάζεται κάποιος στο κινητό (βλέπω 16άχρονα με τις ώρες, κυριολεκτικά, στο χέρι και στο αυτί το κινητό) ε, κάποια στιγμή τη ζημιά θα την πάθει. είτε αυτό λέγεται ωτίτιδα είτε όγκος είτε μαλάκυνση εγκεφάλου είτε 'λάλημα'
Ωτίτιδα εξ ακτινοβολίας;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
εγώ, όπως το αντιλαμβάνομαι, αν ξεκωλιάζεται κάποιος στο κινητό (βλέπω 16άχρονα με τις ώρες, κυριολεκτικά, στο χέρι και στο αυτί το κινητό) ε, κάποια στιγμή τη ζημιά θα την πάθει. είτε αυτό λέγεται ωτίτιδα είτε όγκος είτε μαλάκυνση εγκεφάλου είτε 'λάλημα'
Ωτίτιδα εξ ακτινοβολίας;
Η αληθεια ειναι παντως πως ακομα δεν μπορουμε να ξερουμε με ακριβεια ποιες ακριβως θα ειναι οι επιπτωσεις στην ανθρωπινη υγεια απο τη χρηση κινητων, γιατι δεν ειναι αρκετα μεγαλο το διαστημα απο την εναρξη της ευρειας χρησης τους απο τον ανθρωπο.
-
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Η αληθεια ειναι παντως πως ακομα δεν μπορουμε να ξερουμε με ακριβεια ποιες ακριβως θα ειναι οι επιπτωσεις στην ανθρωπινη υγεια απο τη χρηση κινητων, γιατι δεν ειναι αρκετα μεγαλο το διαστημα απο την εναρξη της ευρειας χρησης τους απο τον ανθρωπο.Πολύ σωστό. καλώς ή κακώς ακόμα δεν έχουμε ούτε τη γνώση ούτε τα συστήματα που θα μας επέτρεπαν να προβλέψουμε τη συμπεριφορά τόσο περίπλοκων συστημάτων και αλληλεπιδράσεων. Ακόμα και τα αποτελέσμτα να έχεις, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να τα συνδέσεις με συγκεκριμένα αίτια.
Πάντως επειδή κάπου αναφέρθηκε, όσο επικίνδυνο είναι να μιλάς ακουμπώντας το κινητό στο κεφάλι σου, τόσο (ή και περισσότερο) είναι να μιλάς με hand free ενώ η συσκευή είναι σε μπροστινή τσέπη παντελονιού... Εφάπτεται σε σημεία του σώματος που είναι πολύ κοντά σε εξίσου ευαίσθητες περιοχές (για άντρες και γυναίκες αυτό). Και μάλιστα ιδιαίτερα θερμοευαίσθητες.
ΕΕΠ η ένταση του πεδίου της κεραίας του δικτύου μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την ένταση του πεδίου του κινητού, αλλά συνήθως όταν δεν έχεις και καλό σήμα 'δυσκολεύεσαι' και να στείλεις, ενώ όταν έχεις καλό, δεν δυσκολεύεσαι ούτε να στείλεις.
-
Ο χρήστης gTsiros έγραψε:
η ισχύς εκομπής ΕΙΝΑΙ αδιάφορη της ισχύος του σήματος που δέχεται το κινητό. Αυτό είναι ΕΝΑ πράγμα. το ότι το κινητό κρίνει πότε θα ανεβάσει την ισχύ του πομπού στηριζόμενο στην ισχύ του σήματος που δέχεται, αυτό δε κάνει ξαφνικά τα δύο σήματα να έχουν αλληλένδετες τιμές ισχύος. Μπορεί, δε, ο πύργος να ζητήσει από το κινητό 'έ, ψιτ, πιό δυνατά'. Για να στο πω αλλιώς, ΚΛΕΙΝΩ το κινητό μου. η ισχύς που δέχεται η συσκευή, είναι η ίδια με αυτή που είχε όσο ήταν ανοιχτή. Η ισχύς με την οποία εκπέμπει όμως, είναι τώρα 0. Αυτό θέλω να πω με το ότι η ισχύς εκπομπής είναι αδιάφορη της ισχύος του σήματος που δέχεται. Μπορεί ένα κινητό να είναι βλαμμένο (ή πειραγμένο) και να εκπέμπει 24/7 στην τσίτα... software είναι, του το ζητάς και το κάνει. Ή να εκπέμπει με την ισχύ να μεταβάλλεται ημιτονοειδώς με το χρόνο. ελπίζω αυτή τη φορά να έγινα αντιληπτός.Μόνος σου λες τα πράγματα μία έτσι και μία αλλιώς. Κοίτα τι γράφεις:
η ισχύς εκομπής ΕΙΝΑΙ αδιάφορη της ισχύος του σήματος που δέχεται το κινητό. Αυτό είναι ΕΝΑ πράγμα.
και
το ότι το κινητό κρίνει πότε θα ανεβάσει την ισχύ του πομπού στηριζόμενο στην ισχύ του σήματος που δέχεται, αυτό δε κάνει ξαφνικά τα δύο σήματα να έχουν αλληλένδετες τιμές ισχύος.
Αφού το κινητό κρίνει με βάση ΚΑΙ την τιμή της ισχύος που λαμβάνει, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον σταθμό βάσης, τότε οι τιμές αυτές είναι σχετιζόμενες. Η σχέση αυτή δεν είναι σχέση ευθείας αναλογίας, αλλά δεν παύει να υπάρχει σχέση μεταξύ τους μέσω ενός αλγορίθμου που πολύ σωστά είπες χρησιμοποιείται από τις συσκευές. Ο αλγόριθμος αυτός δεν είναι ό,τι έρθει στο κεφάλι της κάθε εταιρίας, αλλά υπάρχουν προδιαγραφές του αλγορίθμου. Έτσι, αν εσύ είσαι η Α εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν αλγόριθμο που θα κάνει το κινητό να εκπέμπει 100 W ισχύος σε απόσταση 20 m από την κεραία. Θα σου το απαγορεύσει ο σταθμός βάσης να το κάνεις όταν διαπραγματευτεί (πράγμα που γίνεται συνεχώς) με τη συσκευή που κατασκεύασες.
Το επιχείρημα που αναφέρεις για κλειστό και ανοικτό κινητό είναι το λιγότερο φαιδρό. Με κλειστό κινητό δεν τρέχει ο αλγόριθμος που αναφέρεις κι εσύ, άρα ουσιαστικά είναι τόσο χρήσιμο εκείνη την ώρα όσο ενα κουτί σπίρτα που λαμβάνει την ίδια ακτινοβολία. Σκέψου το εξής: Είσαι στο καράβι το καλοκαίρι και ενώ το κινητό σου δείχνει σήμα σχεδόν στο μέγιστο, εκπέμπει με πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ισχύ (αδιάφορο), αλλά πάλι δεν μπορείς να καλέσεις. Γιατί;
Όταν το κινητό λειτουργεί βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τον σταθμό βάσης οπότε ενημερώνει πότε αλλάζει θέση, πότε ανάβει, πότε σβήνει, πότε θέλει να καλέσει άλλο κινητό, πότε θέλει να πραγματοποιήσει μετάδοση δεδομένων κοκ. Αν δε λειτουργεί, είναι φυσιολογικό και να μην ρυθμίζεται τίποτε. Όταν λειτουργεί, λειτουργεί με βάση τις παραδοχές / πρωτόκολλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για το GSM, άρα το software που λες, δεν είναι δυνατόν να αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει, όπως πχ να χρησιμοποιεί 4 time slots για να έχει καλύτερη ποιότητα ομιλίας (αλήθεια, θα μπορούσε να λειτουργήσει και με παραπάνω από 4 time slots όταν έχουμε συνομιλία???). Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζει και την ισχύ και όχι αυθαίρετα όπως υποστηρίζεις. Αν ήταν έτσι, πολλοί θα άλλαζαν το software για να στέλνει ισχύ στο φουλ όλη την ώρα ή για να στέλνει μικρή ισχύ κι ας μην πιάνουν καλά.
Να τονίσω ότι δεν είναι μόνο η ισχύς το κριτήριο, αλλά και η συχνότητα σε σχέση με τις άλλες συχνότητες που έχει η κυψέλη, το πόσα κινητά λειτουργούν εκείνη τη στιγμή, με ποια ισχύ εκπέμπουν, αν λειτουργούν και πόσα και με πόση ισχύ στην ίδια συχνότητα με το δικό μας κινητό, αν κινούμαστε και με ποια ταχύτητα κοκ. Οι παράμετροι είναι πολλές. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ισχύς που λαμβάνουμε και μάλιστα από τις βασικότερες θεωρώντας ότι οι περισσότερες κλήσεις γίνονται με εμάς ακίνητους ή σχεδόν ακίνητους.
Τελειώνοντας τώρα, με το θέμα κεραία σταθμού βάσης. Η κεραία που βλέπεις από το σπίτι σου είναι πολύ ασφαλής. Βρίσκεται ψηλότερα από εσένα, εκπέμπει παράλληλα με το δρόμο και με ελάχιστη γωνία προς τα κάτω, άρα εσύ δε δέχεσαι απολύτως καμία επίδραση από αυτή την κεραία. Τα υπόλοιπα είναι όλα ιστορίες για δαιμονοποίηση και τίποτε παραπάνω. Αν ψάχνεις για τις επιδράσεις, ψάξε στο κινητό σου ή στις άλλες κεραίες τις περιοχής.
Ευχαριστώ.
-
δε μπορώ να σου εξηγήσω κατάλληλα, λυπάμαι, μα δεν μπόρεσα να σε κάνω να καταλάβεις τι σκέφτομαι.
-
Γίνε πιο αναλυτικός ως προς το τι σκέφτεσαι για να καταλάβω τι εννοείς.
Μου λες ότι η ισχύς που λαμβάνουμε είναι άσχετη με το τι στέλνουμε και σου λέω ότι σχετίζονται γιατί έτσι είναι το πρωτόκολλο. Αναγκαστικά πρέπει να σχετιστούν για λόγους αλληλοπαρεμβολής και οικονομίας. Δεν υπάρχει όμως σαφής αναλογία του στυλ λαμβάνω 1 pW, άρα στέλνω 1,5 KW. Κάθε φορά η ισχύς αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και του δικτύου. Αν όμως το κινητό λαμβάνει μεγαλύτερη ισχύ σημαίνει ότι πλησιάζει την κεραία στο 99% των περιπτώσεων. Με διαπραγμάτευση κινητού και σταθμού βάσης η βάση λέει στο κινητό ότι σε λαμβάνω με τέτοια ισχύ, το ίδιο λέει και το κινητό και η βάση μαζί με τη γνώση των συχνοτήτων και των time slots καθορίζει στο κινητό με τι ισχύ θα εκπέμπψει, σε ποια συχνότητα, ποιες χρονοθυρίδες θα πάρει κοκ.
Σε αυτά που γράφω πού διαφωνείς; Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου πάντως. Σου λέω τι ισχύει στην πράξη και πώς δουλεύει αυτή η τεχνολογία. Αν ξέρεις κάτι για τα κινητά που δεν το ξέρω, εξήγησέ μου και πες μου πού θα το βρω κι εγώ γιατί δεν καταλαβαίνω πού διαφωνείς και τι εννοείς με αυτά που γράφεις.
Ευχαριστώ.
-
από τα όσα είπες μέχρι τώρα, τα ήξερα ήδη. Δε μου τα είχε πει κανείς ούτε τα είχα διαβάσει αλλά αν έχεις ασχοληθεί με ασύρματα δίκτυα λιγάκι, μπορείς να μαντέψεις ('educated guess') πως το έχουν φτιάξει το gsm τέλος πάντων, παρατηρώντας και πως δουλεύει. Φαίνεται πως ξέρεις περισσότερα από μένα στο θέμα αυτό.
αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω δεν είναι θέμα τεχνογνωσίας, (στο οποίο δε μπορεί κανείς να φέρει αντιρρήσεις, είναι γραμμένα) μα θέμα του από ποιά μεριά βλέπεις τα πράγματα.
η ισχύς εκπομπής του κινητού ΝΑΙΑΙΑΙΑΙ καθορίζεται από το ρημάδι το 'radio stack' και γενικότερα το κινητό. μπορεί να μην είναι καν software αλλά hard coded στο τσιπάκι του gsm interface μπορεί να το ζητάει ο πύργος μπορεί όχι, δε ξέρω και δε με νοιάζει.
πρώτον: η ισχύς εκπομπής δεν είναι εκ του φυσικού συνδεδεμένη με την ισχύ του σήματος που το κινητό δέχεται. Έδωσα σαν ακραίο παράδειγμα για να δείξω ότι οι δύο τιμές ισχύος είναι ασύνδετες (σα φυσικές οντότητες), το κλείσιμο της συσκευής. η ισχύς εκπομπής έπεσε στο μηδέν (λέω ότι ΕΒΓΑΛΑ ΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ, όχι ότι τερμάτησα την όποια κλήση) ενώ η ισχύς του σήματος που /δεχόταν/ το κινητό είναι η ίδια με πριν.
Το κινητό δύναται να την μεταβάλλει, λαμβάνοντας υπ'όψη του κάποιες παραμέτρους, μεταξύ αυτών και την ισχύ του σήματος που δέχεται. Μπορεί να είναι η πιό σημαντική παράμετρος, οκ, δε μας νοιάζει για αυτό που προσπαθώ να πω. Καταλήγουμε ότι, είτε έχεις κινητό είτε όχι, το σήμα από την κεραία το τρως. ΠΡΙΝ απαντήσεις σε αυτό ότι η ακτινοβολία από τον αναμεταδότη είναι μικρή κτλ κτλ:ένα αυτό που μόλις είπα. πάμε στο επόμενο.
Απορούμε αν το κινητό είναι ρίσκο, hands free κτλ κτλ.
έρχεται λοιπόν εδώ, ο κάθε ένας και λέει ό,τι θέλει σχετικά με το αν είναι επικίνδυνο το πράμα αυτό. Δεν εννοώ ότι πετάει ό,τι του κατέβει, μα ότι πραγματικά, λέμε αυτό που θέλουμε και όχι κάτι που μας επιβάλλει κάποιος άλλος.
θα πω και γω λοιπόν το δικό μου
δεν ξέρουμε τι σόι ζημιά μπορεί να κάνει η τάδε ισχύς ακτινοβολίας επί τόσο χρόνο κτλ κτλ... βάλαμε με κάποια κριτήρια κάποια ανώτερα όρια στο πόσο θα εκπέμπουν τα κινητά και αυτό ήηηηητααααν...
όμως!
το ερώτημα είναι, τελικά: είναι ρίσκο παρ'όλο που βάλαμε όρια;
το κινητό το κλείνεις, έστω. το βγάζεις από τη μέση. (για εδώ πάει το ότι η ισχύς εκπομπής είναι ανεξάρτητη της ισχύος του σήματος που δέχεται το κινητό. η τελευταία εξακολουθεί να υπάρχει κανονικότατα, άσχετα με το αν εσύ κάνεις κλήση, έχεις το κινητό standby, κλειστό κτλ κτλ)
όμως για τον αναμεταδότη που άμα φτύσω τον πετυχαίνω;
και αυτός, λέμε ότι, δουλεύει κάτω από όρια κτλ...
τα όρια αυτά ουσιαστικά αυθαίρετα έχουν τεθεί... δεν ξέρουμε τι σόι ζημιά κάνει η χρήση μικροκυμάτων που κάνουμε, γιατί αν ξέραμε, θα είχαμε βάλει όρια με βάση τη γνώση μας για τη ζημιά που κάνουν και θα ήμασταν κάπως βέβαιοι ότι είμαστε ασφαλείς και το αρχικό ερώτημα του θέματος δε θα είχε νόημα ύπαρξης.μα δεν είμαστε βέβαιοι.
γι'αυτό λέω: μην αναρωτιέστε μήπως το κινητό κάνει ζημιά. είναι αδιάφορο. έχετε τις κεράιες πάνω από το κεφάλι σας και από τη στιγμή που το ρημάδι το κινητό 'έχει σήμα' η κεραία στο κεφάλι σας βαράει, οπότε να το βράσω εγώ το ότι εκπέμπει παράλληλα με το δρόμο. Πώς είναι δυνατό να μου λες ότι η κεραία που βλέπω είναι ασφαλής, όταν αυτή εκπέμπει με σκοπό το σήμα της να φτάσει στο κινητό μου;
το gsm προβλέπει τον χρήστη να κινείται και με αυτοκίνητο, όχι;
-
Να πω την αλήθεια δεν τα κατάλαβα όλα όσα λές, κυρίως λόγω σύνταξης, ελλιπούς χρήσεως σημείων στίξεως και δικής μου κούρασης. Το νόημα το έπιασα αν και λάθος διατυπωμένο.
Στα μισά από αυτά που λες συμφωνώ: όρια που δεν ξέρουμε αν είναι όντως ακίνδυνα, συνεχής ακτινοβόληση που δεν ξέρουμε αν τελικά επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, πώς και κατά πόσο κτλ. Η διαφωνία μου βρίσκεται στον τρόπο εκφράσεως της σχέσης ακτινοβολίας σταθμού βάσης - κινητού. Φυσικός τρόπος συσχέτισης μεταξύ τους δεν υπάρχει. Υπάρχει λογικός τρόπος μέσω του προγράμματος που τρέχει το κινητό τηλέφωνο και καθορίζει τις παραμέτρους λειτουργίας του. Γι' αυτό σου είπα ότι το παράδειγμα που έδωσες είναι άτοπο από τη στιγμή που θα μπορούσες να πεις δεχόμαστε ακτινοβολία από τις κεραίες των σταθμών βάσης, είτε κρατάμε το κινητό στο χέρι μας, είτε το κουτάλι και τρώμε ψαρόσουπα.
Από την άλλη όμως, η ουσιώδης διαφορά είναι στη ισχύ της ακτινοβολίας και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο διαφωνίας. Απο τις κεραίες των εταιριών δεχόμαστε απείρως μικρότερα ποσά ενέργειας από αυτά που δεχόμαστε από τη χρήση της συσκευής μας και από την άλλη μην ξεχνάς και τους πομπούς των ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, ασυρμάτων κτλ που μας βομβαρδίζουν με τεράστια ισχύ εκπομπής (συνήθως παράνομοι όλοι ως προς την ισχύ) και για αυτούς δεν λέμε τίποτε απολύτως. Εντάξει, έχουν χαμηλότερες συχνότητες, αλλά και αυτές ακτινοβολίες είναι και μάλιστα μας χτυπάνε εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον. Προσωπικά, λοιπόν, και παγκοσμίως όμως, δεχόμαστε ότι σε μια λογική απόσταση από την κεραία του σταθμού βάσης δεν υπάρχει κίνδυνος από την έκθεση σε αυτή την ακτινοβολία. Τώρα, αν τα όρια είναι σωστά ή όχι και ποιες είναι οι ασφαλείς αποστάσεις... ο καθένας μας έχει την προσωπική του άποψη που όμως δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Τέλος, το άλλο σημείο διαφωνίας είναι με την κεραία που λες ότι βρίσκεται απέναντί σου. Κεραία μπορεί να δεις να είναι ακριβώς απέναντι από το σπίτι σου (η κατασκευή), αλλά η ίδια η κεραία να είναι στραμμένη αλλού και να μην στέλνει σε εσένα τίποτε από την ακτινοβολούμενη ισχύ. Όταν όμως εκπέμπουν σε 360 deg σε τομείς (θα το δεις από τις πολλαπλές κατακόρυφες κεραίες, αλλά και πάλι μπορεί μέσα σε αυτές να έχουν δημιουργήσει και άλλους τομείς), θα δεις ότι στο 99% των περιπτώσεων βρίσκονται στο ψηλότερο κτήριο, άρα δεν χτυπάνε απευθείας κανέναν, και μάλιστα είναι έτσι ρυθμισμένες που η δέσμη τους να μην χτυπάει τα απέναντι σπίτια - ακόμα και αν βρίσκονται εκτός περιοχής ασφαλείας - καθώς κατεβαίνει προς το έδαφος. Γι' αυτό σου είπα να μην φοβάσαι από αυτή την κεραία. Αυτή που βλέπεις στα 10-20 m κατά 99% δεν χτυπάει εσένα και δεν είναι επικίνδυνη για εσένα. Οι άλλες που σε χτυπάνε από μακρύτερα είναι υπεύθυνες για ό,τι πάθεις.
Αν έχεις αμφιβολίες και διαθέτεις ένα κινητό σειράς S60 της Nokia (προφανώς θα υπάρχουν και σε PPC αντίστοιχα προγράμματα), υπάρχουν προγραμματάκια όπως το Cell Track ή το CellPos (Position) που σου δίνουν πληροφορίες για την ισχύ του σήματος που λαμβάνεις και για τους κωδικούς αριθμούς της κυψέλης. Έτσι, κινούμενος πχ στην ταράτσα σου και μετά στο δρόμο απέναντι από την κεραία θα δεις από ποια κεραία λαμβάνεις και αν είναι αυτή στο απέναντι κτήριο ή όχι.
Ευχαριστώ.
ΥΓ1. Το GSM δουλεύει και για κινούμενους χρήστες, αλλά αξιόπιστα θα το δεις να δουλεύει μέχρι τα 120 Km/h που σίγουρα ήταν στις αρχικές προδιαγραφές του δικτύου. Φυσικά, θα δουλεύει και σε μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά δεν είναι τίποτε εγγυημένο, όπως θα συμβαίνει στο 802.20 - αν και όποτε λειτουργήσει - που θα υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι 240 Km/h.
ΥΓ2. Όπως θα έχεις παρατηρήσει (αν έχεις διαβάσει και άλλες δημοσιεύσεις μου) δεν διεκδικώ γνώση σε τίποτε. Μόνο κάποια πολύ χοντρικά πράγματα αναφέρω (που μπορεί ο καθένας να τα βρει) και μετά χρησιμοποιώ κυρίως τη λογική μου για να φτάνω σε συμπεράσματα. Άλλωστε το GSM είναι ξεπερασμένη τεχνολογία πλέον και αυτή τη στιγμή το ερευνητικό ενδιαφέρον πάει προς 4G, οπότε τις πληροφορίες για το GSM τις βρίσκεις παντού πλέον από αποφοίτους ΙΕΚ μέχρι PHD.
-
Ενα ενδιαφέρον Ελληνικό σάιτ για την φυσική
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ενα ενδιαφέρον Ελληνικό σάιτ για την φυσικήόντως πολύ καλό.
Συχνά διαβάζω κάτι από εκεί αν βαριέμαι να ψάχνω σε βιβλίαεπίσης από το myphone.gr βρήκα αυτό :
http://kyttariki.biol.uoa.gr/MOBILE-PHO ... -07-05.htm
-
μια απορία...:
γιατί δεν κάνουν τα κινητά να ακτινοβολούν, ό,τι ακτινοβολούν, μακριά από το κεφάλι του χρήστη; (να κατευθύνεται η ακτινοβολία στον ημιχώρο χ0)
-
Πιθανότατα για να υπάρχει κάλυψη 360 μοιρών,και να μή χρειάζεται να 'σκοπεύεις' στήν κεραία του αναμεταδότη,μιάς και θα υπάρχει στήν ουσία μία 'τυφλή γωνία' 180 μοιρών απο την περιοχή όπου δεν εκπέμπεται η ακτινοβολία
-
σίγουρα αυτός είναι ο λόγος... αλλά... δύο ενστάσεις...:
-
έχουμε πήξει στις κεραίες!!! τόσο μεγάλη απώλεια θα ήταν, στις περιπτώσεις που δεν έχει δυνατό σήμα το κινητό, να χρειάζεται να στρίψουμε το κεφάλι μας προς την 'άλλη μεριά';
-
είναι προτιμότερο να τρώει ακτινοβολία το κεφάλι μας, ακτινοβολία που μεγάλο μέρος της το απορροφά, από το να χρειάζεται μια στις τόσες να γυρίζουμε το κεφάλι ή να βάζουμε το τηλέφωνο στο άλλο αυτί; Αν γινόταν αυτό, δε θα χρειαζόταν να ανησυχούμε για τους κινδύνους...
έτσι γλυτώνουμε ΚΑΙ μπαταρία (ή καταναλώνοντας τα ίδια ποσά ενέργειας, έχουμε μεγαλύτερη εμβέλεια... κάπου sqrt2 περισσότερη απόσταση; )
-
-
Κρανίου τόπος είναι η περιoχή κοντά στο ορυχείο+εργοστάσιο που βγάζει την πρώτη ύλη(nickel) για τις μπαταρίες του prius. Η εκατοντάχρονη λειτουργία του εργοστασίου έχει μετατρέψει την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο και συνεχίζει ....
http://www.mailonsunday.co.uk/pages/liv ... rtComments -
Ο χρήστης gTsiros έγραψε:
σίγουρα αυτός είναι ο λόγος... αλλά... δύο ενστάσεις...:-
έχουμε πήξει στις κεραίες!!! τόσο μεγάλη απώλεια θα ήταν, στις περιπτώσεις που δεν έχει δυνατό σήμα το κινητό, να χρειάζεται να στρίψουμε το κεφάλι μας προς την 'άλλη μεριά';
-
είναι προτιμότερο να τρώει ακτινοβολία το κεφάλι μας, ακτινοβολία που μεγάλο μέρος της το απορροφά, από το να χρειάζεται μια στις τόσες να γυρίζουμε το κεφάλι ή να βάζουμε το τηλέφωνο στο άλλο αυτί; Αν γινόταν αυτό, δε θα χρειαζόταν να ανησυχούμε για τους κινδύνους...
έτσι γλυτώνουμε ΚΑΙ μπαταρία (ή καταναλώνοντας τα ίδια ποσά ενέργειας, έχουμε μεγαλύτερη εμβέλεια... κάπου sqrt2 περισσότερη απόσταση; )
Τότε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς θα το είχε η εταιρία που 'δεν σας αναγκάζει να γυρίζετε το κεφάλι'
-
-
πάρε συ τότε το κινητό που δε σε κάνει να γυρίζεις το κεφάλι και παίρνω γω αυτό που δε μου το ψήνει.
Θετικές επιστήμες-Τεχνολογία