Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Σχετικά με τη νηστεία... ναι κατα τη γνώμη μου και κατα τη γνώμη πολλών ιερέων τα παιδιά καλό είναι να μη νηστεύουν και όσοι γονεις επιβάλουν νηστεία στα παιδιά τους κάνουν λάθος. Το να μπει βέβαια η Μεγάλη Εβδομάδα και να στερηθούν για λίγες μέρες κάποιες τροφές δε νομίζω οτι είναι κακό.
H νηστεια ηταν ενα παραδειγμα, για να σου δειξω οτι υπαρχουν ενα σωρο πραξεις που κανει ενας θρησκευομενος ορθοδοξος οι οποιες σου (οχι προσωπικα, γενικα μιλαω) φαινονται φυσιολογικες, πλην ομως αν τις καλοσκεφτεις ειναι ειτε εκδηλωσεις παραλογισμου ειτε εκδηλωσεις φανατισμου. Δεν θελω να αναφερθω συγκεκριμενα για να μην κανουμε περιπτωσιολογια αλλα πιστευω πως γινομαι κατανοητος
Κατηγορηματικά σου λέω πως κάνεις λάθος.
Άνοιξε την Α.Εφημερίδα, και διάβασε τις δημοσιεύσεις του Παπαχατζή.
Εκτός αν δεν θεωρείς εκδήλωση φανατισμού, την εκτέλεση από τους Αθηναίους του 5ου π.Χ. των δύο Περσών ιερέων, που επιχείρησαν να τους προσηλυτίσουν.
Φανατισμός υπήρχε ανέκαθεν και θα υπάρχει, όσο υπάρχουν ιδεολογικά συστήματα και άνθρωποι που ταυτίζονται μαζί τους σε βαθμό μίσους για οτιδήποτε αντιβαίνει σε αυτά.
Και μονο που εξισωνεις την εκτελεση 2 ιερεων που ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΖΑΝ με πογκρομ εκατομμυριων ανθρωπων στο ονομα της Αγιας και Ομοουσιου Τριαδας...
Ενταξει, ωρες ειναι να ακουσουμε οτι οι αρχαιοι Ελληνες κανανε πολεμους στο ονομα του δωδεκαθεου (ή οσοι ηταν τελος παντων)
Εγω παλι μετα απο 14 σελιδες θα συνεχιζα κανοντας το εξης απλο, να διαχωρισω - επιτελους - την πιστη απο την εκκλησια.
Η πιστη δεν (πρεπει να) διαφημιζεται ή (να) λοιδωρειται. Ουτε να επιβαλλεται, ουτε να απαγορευεται. Ειναι μια εσωτερικη φιλοσοφια, μια αναζητηση ασχετη με το κοινωνικο γιγνεσθαι. Στην πραγματικοτητα και μονο να το συζηταμε με εκπλησσει! Ο καθενας αυτες τις κουβεντες τις κανει με τον εαυτο του και μονο. Μονο σ' αυτον θα δωσει λογο καποτε και μονο αυτος τον κρινει. Ετσι πρεπει τουλαχιστον.
Η εκκλησια απο την αλλη (ορθοδοξη ή μη το ιδιο μου κανει) ειναι ενα εταιρικο μορφωμα με σαφεις κερδοσκοπικους προσανατολισμους και με υποπτη ως αποδεδειγμενα κακοηθη επιρροη στην παγκοσμια ιστορια.
Σε κοινωνιες οπως η δικια μας λειτουργησε σαν ξενιστης παρασιτων. Συγκεντρωσε εθνικιστικα, ρατσιστικα, τα πιο συντηρητικα δειγματα της κοινωνιας και τα χρησιμοποιησε σαν εμπροσθοφυλακη στη μαχη της επικρατησης της (της εκκλησιας ετσι? - οχι της πιστης, για να μην παρεξηγιεμαι). Μεγαλη κουβεντα, προϋποθετει χρονο που δεν εχω.
Παραδειγματα παπαδων οπως τα παραπανω υπαρχουν απειρα - απο τον Καντιωτη ως τον Χ,Ψ Ανθιμο και τον Ζ Χριστοδουλο (που δοκιμασε τη νοημοσυνη ολων μας με τα 'περι μελετης' και συνεχιζει να τη δοκιμαζει καθε τρεις και λιγο). Απο την αλλη σιγουρα υπαρχουν καλλιεργημενοι και καλοπροαιρετοι ανθρωποι αναμεσα τους (μειοψηφια, σαφως), οπως το παραδειγμα του Ηλια ή αλλα που εχω εγω.
Βεβαια ο καθενας εχει τους ηγετες που του αξιζει. Και τους θρησκευτικους αναμεσα στους αλλους....
Ενδιαφερον το ποστ σου Ισαακ (οπως παντα σλουρπ σλουρπ ) μονο που το βρισκω εκτος πραγματικοτητας. Ισως περιγραφεις καποιους αθρησκους ή αγνωστικιστες αλλα εφοσον μιλαμε για Χριστιανους Ορθοδοξους η πιστη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Επαναλαμβανω οτι δε μιλαμε για ανθρωπους που πιστευουν γενικα και αοριστα στην υπαρξη θεου, αλλα για Χ.Ο. Υπαρχουν χιλιαδες αποσπασματα απο πατερικα κειμενα, υπαρχουν δεκαδες αποσπασματα απο τις λειτουργιες, υπαρχει η πληρης ομοφωνια ΟΛΩΝ των θεολογων. Εκκλησια και πιστη πανε πακετο, εφοσον μιλαμε για την Ορθοδοξια. Αλλιως εισαι χριστιανος γενικα, αθρησκος ή αγνωστικιστης. ΔΕΝ εισαι ομως ορθοδοξος.
Βεβαια προκαλει γελιο να συμφωνουν μαζι σου ανθρωποι που ειπαν οτι το 99% δεν ειναι φανατικοι ενω εσυ τους τοποθετησες στη σαφη μειοψηφια. Αλλα λαγια και αλλα τραγια. Και υστερα κολλαν σε τσιτατα οτι 'δε διαβαζουμε' Παρ'τη σκουφια σου και βαρα μας...