-
αφου τη ψαχνει ακομα ο koutsan..
-
Ερώτηση: 'Με ποια περιοχή της Ελλάδος συνδέεται το κίνημα του Λαμπικισμού (εύκολο) και τί σχέση έχει με το φαινόμενο του αστρικού ανέμου; (δύσκολο)'
Απάντηση:
Λοιπόν σαν πρώτη είπα να βάλω μια δύσκολη...αλλά ταυτόχρονα και κάποια που έχει σχέση με μένα.
Ο Λαμπικισμός είναι εκλεκτικό φιλοσοφικό κίνημα της περιοχής των Αρχανών Κρήτης. Περί της φύσεως του κινήματος ελάχιστα είναι δημοσίως γνωστά. Ως ιδρυτής του αναφέρετεαι κάποιος Λάμπης (εξ ου και το όνομα του κινήματος).
Το περίεργο είναι η ιστορία που το συνδέει με το δεύτερο μέρος της ερώτησης. Στην περιοχή των Αρχανών υπάρχει μία ταβέρνα η οποία είναι γνωστή λόγω της θυμοσοφίας του ιδιοκτήτη της. Κάποια στιγμή κοντά στο τέλος της δεκαετίας του 80, έβγαλε μια ανακοίνωση για τη λύση μιας διαφορικής εξίσωσης με 'έπαθλο' το δωρεάν γεύμα για 10 άτομα! Στην ανακοίνωση αναφερόταν στην 'λαμπικιστική' ατμόσφαιρα που θα επικρατούσε στο δείπνο. Η εξίσωση που δημοσίευσε είχε σχέση με το φαινόμενο εκροής ύλης από ένα ζωντανό άστρο που είναι ευρέως γνωστό ως το φαινόμενο αστρικού ανέμου.
(Για όσου ενδιαφέρονται η εξισωση είναι: dy/dx = y(a-x)/x(x^2*y^2-b) )Έκτοτε, η εξίσωση αυτή έχει πάρει το όνομα η εξίσωση του φιλοσόφου και η ταβέρνα το όνομα 'η ταβέρνα του φιλοσόφου'. Για την ιστορία να πω, πως ουδείς έλυσε (ακριβή λύση) την εξίσωση,και μόνο συγκεκριμένες αριθμητικές λύσεις υπάρχουν (για συγκεκριμένα α, β).
Η σχέση που έχει με μένα είναι ότι υπήρξε συγγενικό μου πρόσωπο παρόν στην ανακοίνωση αυτή, το οποίο και μου διηγήθηκε με μυθιστορηματικό ομολογώ τρόπο το γεγονός και το οποίο με επηρέασε για τη μετέπειτα επιστημονική μου καριέρα. Μετά από ορισμένα χρόνια, η ιστορία αυτή, καθώς και η προσπάθεια για κάποιες λύσεις της εξίσωσης δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο του καθηγητή Στέφανου Τραχανά 'Διαφορικές εξισώσεις'.
Δυστυχώς περισσότερα για το κίνημα δεν έχω μπορέσει να μάθω (και το είχα ξεχάσει μέχρι πρότεινος).
Επειδή σας δυσκόλεψα με τη πρώτη, ακολουθεί μια πιο εύκολη.**'Ποιά είναι η λέξη που ενώ σε μια συγκεκριμένη θρησκεία θεωρείτε ιερή, παρ' όλα αυτά δεν επιτρέπετε στους πιστούς της να τη προφέρουν και τί σχέση έχει αυτή η λέξη με την Ελλάδα/ελληνική γλώσσα;' **
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
αφου τη ψαχνει ακομα ο koutsan..κοίτα να δεις τι πρέπει να έγινε : Είχα σκάσει να το βρω όλο το απόγευμα στη θάλασσα, γιατί μου αρέσει η βυζαντινή ιστορία.
Πρέπει να είχε καλέσει ο Αλέξιος ο Κομνηνος τους Πατσινάκες για βοήθεια σε κάποιο πόλεμο;; εκστρατεία;; πιθανό στη διάλυση του Σουλτανάτου του Ικονίου;;δε θυμάμαι ακριβώς γμτ!
¨Οντως τα κατέφερε με αυτούς αλλά μετά ζήτησαν παραπάνω και άρχισαν να λεηλατούν και την άραξαν κάτω από τα τείχη της Κων/πολης
Τότε μάλλον θα φώναξε τους Κουμάνους για τους πάρουν ...μέτραΓια πες μια και δεν εμφανίζεται ο 'koutsan' γιατί θα σκάσω
-
μαχη στο λεβουνιο...1091 νομιζω...ο αλεξιος ο Α κομνηνος μαζι με συμμαχους
κουμανους σφαγιασαν μια μεγαλη στρατια πετσενεγγων (οπως θες τους λες)
και τα γυναικοπεδα που τους ακολουθουσαν στην εισβολη που καναν σε αυτοκρατορικο εδαφος... οσοι απεμειναν ενταχθηκαν στον αυτοκρατορικο στρατο και η εκφραση εμεινε οπως την ειπα σε ελευθερη μεταφραση.. -
ψιλοαντέχω ακόμα, δε γέρασα
-
και στη θαλασσα αυτο σκεφτοσουν...?
-
Την ερώτηση τη σκεφτόμουν πάντως, δεν κάνω πλάκα !:oops:
Το άλλο που σκεφτόμουν ήταν ότι πλήρωσα ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό 3,70
-
πολωνος βασιλιας εχασε τη ζωη του σε χωρα της βαλκανικης...ποιος ηταν, ποτε και γιατι?
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
πολωνος βασιλιας εχασε τη ζωη του σε χωρα της βαλκανικης...ποιος ηταν, ποτε και γιατι?Λοιπόν...
Ήτανε σε μία σταυροφορία κατά των Τούρκων τον 15-16ο αιώνα.
.........................
Το βρήκα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Varna
Ήταν ο βασιλιάς Władysław (πως διαβάζεται αυτό τώρα;;; ) ο 3ος της Πολωνίας στη μάχη της Βάρνα (πόλη της ανατολικής Βουλγαρίας). Το 1444.
Λίγο πιο πριν οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να καταλάβουν το Βελιγράδι και μετά την αποτυχία τους υπέγραψαν 10χρονη ανακωχή με την Ουγγαρία. Ωστόσο, οι Κεντροευρωπαίοι με την πολιορκία αυτή ένιωσαν πολύ καυτή την ανάσα των Τούρκων και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να τους αντιμετωπίσουν.
Η εκμηδένιση του στρατού των σταυροφόρων στη Βάρνα (περίπου 50% απώλειες - μεταξύ των οποίων και ο ένας από τους δύο αρχηγούς της σταυροφορίας, ο Πολωνός βασιλιάς) άφησε τους Οθωμανούς χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο στη Βαλκανική, την οποία και σταδιακά κατέκτησαν, φτάνοντας έναν αιώνα αργότερα μέχρι και τις πύλες της Βιέννης.
Μάλιστα, για ν' αντιμετωπίσει την απειλή των Πολωνών και Ούγγρων σταυροφόρων (που είχαν ως σύμμαχο τον πάπα και τη γαληνότατη - τη Βενετία) ο νεαρός και άπειρος σουλτάνος Μωάμεθ ο 2ος (ναι, ο μετέπειτα πορθητής) ανακάλεσε τον πατέρα του στην εξουσία (τον σουλτάνο Μουράτ τον 2ο). Ο Μουράτ είχε παραιτηθεί οικοιοθελώς και περνούσε μία ήσυχη ζωή, όπως την επιθυμούσε πάντα. Αρνήθηκε να αναλάβει την εξουσία και πάλι, ώσπου ο γιος του τον έπεισε λέγοντάς του: Αν είσαι ο σουλτάνος έλα να οδηγήσεις το στρατό σου, αν είμαι εγώ ο σουλτάνος, τότε σε διατάζω να έλθεις να οδηγήσεις το στρατό μου. (κλασσική περίπτωση η αλεπού 100 και το αλεπουδάκι 101... ). Αφού αντιμετωπίστηκε η απειλή από τον ικανότατο πολεμιστή Μουράτ, αυτός ξαναγύρισε στην ήσυχη ζωή του, μακρυά από την εξουσία, την οποία και άφησε στον γιό του. 9 χρόνια αργότερα ο Μωάμεθ απέδειξε, με την άλωση της πόλης, ότι όχι μόνο ήταν πανέξυπνος και ικανότατος διοικητής, αλλά και ικανός στρατηγός.
Με την ιστορία έχω τρέλα!!!
-
good job markvag...
-
Μπας και ήταν Ούγγρος αυτός ο βασιλιάς;;
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Μπας και ήταν Ούγγρος αυτός ο βασιλιάς;;πηρε το τιτλο του βασιλια της ουγγαριας αργοτερα...
-
α μάλιστα!
ευχαριστώ
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Μπας και ήταν Ούγγρος αυτός ο βασιλιάς;;Βασιλιάς της Πολωνίας από το 1434 και της Ουγγαρίας από το 1440 (ξανά θα παραθέσω από wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Włady ... _of_Poland)
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Μπας και ήταν Ούγγρος αυτός ο βασιλιάς;;
Βασιλιάς της Πολωνίας από το 1434 και της Ουγγαρίας από το 1440 (ξανά θα παραθέσω από wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Włady ... _of_Poland)
Ξανα-ευχαριστώ Wikipedia δεν ανοίγω ποτέ, διότι με πιάνει 'ζαλάδα' από τα πολλά link
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Μπας και ήταν Ούγγρος αυτός ο βασιλιάς;;
Βασιλιάς της Πολωνίας από το 1434 και της Ουγγαρίας από το 1440 (ξανά θα παραθέσω από wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Włady ... _of_Poland)
Ξανα-ευχαριστώ Wikipedia δεν ανοίγω ποτέ, διότι με πιάνει 'ζαλάδα' από τα πολλά link
Είναι πάντως ότι πρέπει για να πάρεις σφαιρική γνώση για (πάρα) πολλά ζητήματα...
-
ναι ειναι καλο συστημα...αλλα ακομα ανενημερωτο σε αρκετα πραγματα...
-
σε ποια πολη γινοταν η λατρεια της μελαινης αφροδιτης?
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
σε ποια πολη γινοταν η λατρεια της μελαινης αφροδιτης?Στην Πύλο?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
σε ποια πολη γινοταν η λατρεια της μελαινης αφροδιτης?
Στην Πύλο?
οχι...μικρη πολη αλλα γνωστη στην αρχαια ιστορια...οι πολεμιστες της ντυνονταν με μελανα ρουχα και ειχαν στις ασπιδες ενα μισοφεγγαρο...αυτο σημαινει οτι βαδιζαν προς το θανατο..
η γιορτη αυτη ομως θεωρουνταν ακρως ερωτικη...
Quiz γενικών γνώσεων