-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
με βαζεις σε σκεψεις γιατι τη περιοδο δε μπορω να πω οτι τη ξερω πολυ καλα...
αλλα για να λες οτι ειναι γνωστοι... εκτος και αμα δε τους ξερω καν...Είναι πολύ γνωστοί...Εξαιρετικά απίθανο έως αδύνατο να μην τους ξέρεις...Ιδιαίτερα ο ένας έχει αποτελέσει μεγάλο θέμα συζήτησης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας
-
στη σικελια...
αντε να βρει καποιος την απαντηση στη δικια σου..εχω νεα ερωτηση...
Πήραν 'το πλοίο' και ήρθαν από τη Σικελία δηλαδή? ..Καλό
Βάλτη να πλανάται,αφού καταστρατηγείται συνέχεια ο 'κανονισμός'...Δεν πέφτουν δα και βροχή οι ερωτήσεις...
-
Αυτός που προήχθη σε υποστράτηγο είναι ο συνταγματάρχης Ψαρρός.
Αλλά δεν ξέρω ούτε ποιός ήταν ο μπατζανάκης του ούτε ποιές αδελφές είχαν παντρευτεί.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
στη σικελια...
Βάλτη να πλανάται,αφού καταστρατηγείται συνέχεια ο 'κανονισμός'...Δεν πέφτουν δα και βροχή οι ερωτήσεις...
οπως ξερεις υπηρχαν μερικοι τοποι συγκεντρωσης μισθοφορων... αυτους νομιζω οτι τους εστειλε ο τυραννος των συρακουσων...δωριεις γαρ...
πως λεγοταν η γυναικα του λεωνιδα και απο ποιο περιστατικο ειναι γνωστη?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αυτός που προήχθη σε υποστράτηγο είναι ο συνταγματάρχης Ψαρρός.Αλλά δεν ξέρω ούτε ποιός ήταν ο μπατζανάκης του ούτε ποιές αδελφές είχαν παντρευτεί.
Βεβαίως
Ήταν όμως το πιο εύκολο σκέλος της ερώτησης ....
Ποιος ήταν λοιπόν ο μπατζανάκης του επίσης πασίγνωστος (και αυτός και ο αδερφός του)?
Για το επώνυμο των συζύγων τους δεν τρέφω πολλές ελπίδεςΔημήτρης Ψαρρός γεννήθηκε το 1893 και σκοτώθηκε το 1944 στο Κλήμα Δωρίδος από τις δυνάμεις του ΕΑΜ που διέλυσαν το 5/42 σύνταγμα του Ψαρρού (για 3η φορά νομίζω)...Ο Ψαρρός μαζί με τον Καρτάλη είχαν δημιουργήσει την ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) την 3η μεαγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση μετά το ΕΑΜ και τον ΕΔΕΣ(στρατιωτικός αρχηγός της ο Μπακιρτζής)... Ο Ψαρρός συνελήφθη μετά τη σύγκρουση και εκτελέστηκε εν ψυχρώ (γι αυτό είπα δολοφονήθηκε και όχι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης)...Αυτός ο θάνατος έχει γίνει αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης (και εκμετάλλευσης από τη δεξιά) μεταξύ αριστερών και (ακρο)δεξιών ιστορικών και μη...
-
με τους βαθμους με μπερδεψες...πηγε το μυαλο μου στον ψαρρο αλλα δε μπορω να θυμηθω συνδυασμο...μαλλον δε το ξερω..
δε το παιρνει το ποταμι?
-
στη σικελια...
οπως ξερεις υπηρχαν μερικοι τοποι συγκεντρωσης μισθοφορων... αυτους νομιζω οτι τους εστειλε ο τυραννος των συρακουσων...δωριεις γαρ...
πως λεγοταν η γυναικα του λεωνιδα και απο ποιο περιστατικο ειναι γνωστη?
Γοργώ κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη.
Το 499 πχ όταν ξέσπασε η ιωνική επανάσταση ο Αρισταγόρας της Μιλήτου πήγε στην Σπάρτη και ζήτησε την βοήθεια τους. Ο βασιλιάς Κλεομένης στην αρχή ήθελε να βοηθήσει τους Ίωνες, αλλά οι Λακεδαιμόνιοι πήραν την απόφαση να μην αναμειχθούν σε μια τόσο μακρινή εκστρατεία. Λέγεται ότι, όταν ο Αρισταγόρας πρόσφερε στον Κλεομένη όλο και περισσότερα χρήματα, η 8/9χρονη κόρη του, Γοργώ, που παρακολουθούσε, συμβούλευσε τον πατέρα της να διώξει μακριά τον ξένο γιατί διαφορετικά αυτός ο άνθρωπος θα τον διέφθειρε.
-
γκουντ γιομπ...
trick question..υπηρχε ενα γυναικειο ονομα το οποιο ειχαν οι σπαρτιατες αλλα δε χρησιμοποιουσαν οι υπολοιποι ελληνες...
-
με τους βαθμους με μπερδεψες...πηγε το μυαλο μου στον ψαρρο αλλα δε μπορω να θυμηθω συνδυασμο...μαλλον δε το ξερω..δε το παιρνει το ποταμι?
Οι 2 σχετίζονται κυρίως γιατί είχαν παντρευτεί 2 αδερφές...Θα βοηθήσω για τον άλλο γιατί είναι εύκολο...Σκοτώθηκε σε κτίριο της Αθήνας στην Πατησίων το 1943
-
με τους βαθμους με μπερδεψες...πηγε το μυαλο μου στον ψαρρο αλλα δε μπορω να θυμηθω συνδυασμο...μαλλον δε το ξερω..
δε το παιρνει το ποταμι?
Οι 2 σχετίζονται κυρίως γιατί είχαν παντρευτεί 2 αδερφές...Θα βοηθήσω για τον άλλο γιατί είναι εύκολο...Σκοτώθηκε σε κτίριο της Αθήνας στην Πατησίων το 1943
σε βομβιστικη επιθεση?η μετα απο επιθεση...δε θυμαμαι καλα...προσπαθω να θυμηθω το ονομα (αν ειναι βεβαια αυτος που λεω)
-
δε το παιρνει το ποταμι?
σε βομβιστικη επιθεση?η μετα απο επιθεση...δε θυμαμαι καλα...προσπαθω να θυμηθω το ονομα (αν ειναι βεβαια αυτος που λεω)
Όχι τον σκότωσαν ιταλοί μετά από κάρφωμα (μάλλον, αλλά αμφισβητείται) στις ιταλικές αρχές κατοχής ...Έγινε μίνι συμπλοκή και καθάρισε και αυτός κάνα δυο...
-
Ιωάννης Τσιγάντες
-
Μαλλον λες την βομβα στην ΕΣΠΟ αλλα ποιον ενοεις δεν ξερω. Ο Στεροδημος παντως δεν ηταν αξιωματικος
-
Αλλά δεν ξέρω ούτε ποιός ήταν ο μπατζανάκης του ούτε ποιές αδελφές είχαν παντρευτεί.
Βεβαίως
Ποιος ήταν λοιπόν ο μπατζανάκης του επίσης πασίγνωστος (και αυτός και ο αδερφός του)?Α, μάλιστα: Ο Ιωάννης Τσιγάντες. Δεν το ήξερα ότι ήταν συγγενής του Ψαρρού.
EDIT: Με πρόλαβε ο ΣΩΤΗΡΙΟΣ.
Για το επώνυμο των συζύγων τους δεν τρέφω πολλές ελπίδες
Τώρα σώθηκες. Κάτσε να το googlίσω
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Βεβαίως
Ποιος ήταν λοιπόν ο μπατζανάκης του επίσης πασίγνωστος (και αυτός και ο αδερφός του)?Α, μάλιστα: Ο Ιωάννης Τσιγάντες. Δεν το ήξερα ότι ήταν συγγενής του Ψαρρού.
EDIT: Με πρόλαβε ο ΣΩΤΗΡΙΟΣ.
Για το επώνυμο των συζύγων τους δεν τρέφω πολλές ελπίδες
Τώρα σώθηκες. Κάτσε να το googlίσω
Αυτός
Ο Ψαρρός είχε παντρευτεί τη Νίκη Καρακάλα και ο Ιωάννης Τσιγάντες την Χρυσάνθη Καρακάλα.
Ο αδερφός του Γιάννη ήταν ο Χριστόδουλος Τσιγάντες που είναι γνωστός κυρίως ως ο οργανωτής και διοικητής του Ιερού Λόχου (καταδρομική μονάδα) στη Μ. Ανατολή (1942-1945).ΠΡΟΣΟΧΗ
Εγκυκλοπαίδειες και άλλα βιβλία όπως πχ η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα (εγνωσμένου κύρους δηλαδή) αναφέρουν ότι ο Χριστόδουλος και ο Ιωάννης Τσιγάντες ήταν δίδυμοι.
Αυτό είναι χοντρό λάθος και οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι και οι 2 έχουν γεννηθεί το 1897. Όμως ο Χριστόδουλος έχει γεννηθεί στις 30 Ιανουαρίου 1897 και ο Γιάννης την 1η Δεκεμβρίου 1897 και δεν ήταν φυσικά δίδυμοι -
οκ βρεθηκε...
εχω ερωτηση πιο πανω...μη ξεχνιομαστε..
-
οκ βρεθηκε...εχω ερωτηση πιο πανω...μη ξεχνιομαστε..
Για επαναλαβε την please.
-
γκουντ γιομπ...trick question..υπηρχε ενα γυναικειο ονομα το οποιο ειχαν οι σπαρτιατες αλλα δε χρησιμοποιουσαν οι υπολοιποι ελληνες...
χμμ μηπως Ταυγέτη?
-
Ο χρήστης ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ( έγραψε:
γκουντ γιομπ...
trick question..υπηρχε ενα γυναικειο ονομα το οποιο ειχαν οι σπαρτιατες αλλα δε χρησιμοποιουσαν οι υπολοιποι ελληνες...
χμμ μηπως Ταυγέτη?
θυμηθηκα την ηθοποιο...
ηταν τρικ...το γοργω το χρησιμοποιουσαν μονο οι σπαρτιατισσες...στην υπολοιπη ελλαδα ηταν ταμπου ονομα (ναι ναι)...
στη μαχη των θερμοπυλων οι περσες εμειναν αναυδοι απο τις ετοιμασιες των σπαρτιατων...μακρια μαλλια ειχαν μονο οι σπαρτιατες...πως ξεκινησε αυτο το 'εθιμο'?
-
γκουντ γιομπ...
χμμ μηπως Ταυγέτη?
θυμηθηκα την ηθοποιο...
ηταν τρικ...το γοργω το χρησιμοποιουσαν μονο οι σπαρτιατισσες...στην υπολοιπη ελλαδα ηταν ταμπου ονομα (ναι ναι)...
στη μαχη των θερμοπυλων οι περσες εμειναν αναυδοι απο τις ετοιμασιες των σπαρτιατων...μακρια μαλλια ειχαν μονο οι σπαρτιατες...πως ξεκινησε αυτο το 'εθιμο'?
Το 547 π.Χ., το Άργος έκανε μερικές κινήσεις για να ξαναπεράσει η γειτονική του Κυνουρία, που ήταν υπό Σπαρτιατική επικυριαρχία, στον έλεγχό του αλλά αντί για ολοκληρωτική μάχη συμφώνησαν με τους Λακεδαιμονίους, να κριθεί το αποτέλεσμα του πολέμου και η κατοχή της Κυνουρίας, με την αναμέτρηση τριακόσιων ανδρών από την κάθε πλευρά. Η σύγκρουσης των εξακοσίων ανδρών ήταν τόσο βίαιη, ώστε μόνο δύο Αργείοι οπλίτες επέζησαν και ένας σοβαρά πληγωμένος Σπαρτιάτης . Οι δύο Αργείοι οπλίτες, Αλκήνωρ και Χρόμιος, έφυγαν για να μεταφέρουν τα νέα της νίκης τους στο Άργος, αλλά ο Σπαρτιάτης Οθρυάδης, που μετά από κάμποση ώρα σε αναισθησία ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, αφαίρεσε με πολύ κόπο τον οπλισμό μερικών από τους νεκρούς αντιπάλους του, τον μετέφερε μέσα στο Σπαρτιάτικο στρατόπεδο όπου και τον έστησε σε σωρό, τον επιλεγόμενο «θρίαμβο», έγραψε πάνω στην ασπίδα του, με το ίδιο του το αίμα τη λέξη 'νενίκηκα' και κατόπιν αυτοκτόνησε, μη θέλοντας να γυρίσει στην Σπάρτη μόνον αυτός. Και οι δύο πλευρές διεκδίκησαν την νίκη και γι' αυτό λίγο αργότερα μία άλλη μάχη έλαβε χώρα, στην οποία οι Αργείοι ηττήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Αργείοι ως ένδειγμα πένθους, έκοψαν τα μαλλιά τους κοντά και απαγόρευσαν στις γυναίκες να φορούν κοσμήματα, ενώ οι Σπαρτιάτες από τότε άφησαν τα μαλλιά τους μακριά.
Quiz γενικών γνώσεων