-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το Κοινωνικό Κράτος ήταν έντονο στις ΗΠΑ μέχρι την προεδρία Ρήγκαν.
Αυτός ήταν ο πρώτος που άρχισε το ξηλωμα προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης και των ιδιωτικών νοσοκομείων.Οι απόψεις του Γαβριήλ είναι απλά αυτές της υπερδεξιάς. Που θεοποιει τον ιδιωτικό τομέα αλλά ζει από τις παραγγελίες του Κράτους.
Και τα δυο πιο πανω ειναι λαθος. Οι ΗΠΑ ποτε δεν ηταν 'σοσιαλιστικη' χωρα! Και ποτε δεν θα ειναι. Ενας απο τους λογους που τρεχει εμπρος πιο γρηγορα απο οποιονδηποτε αλλον (φυσικα το τι σημενει εμπρος ειναι διαφορετικο για πολλους αλλα αλλη συζητηση αυτη).
Δευτερον, η υπερδεξια for your information ειναι οι ΚΚΚ και οι Ναζι στις ΗΠΑ. Αυτωνων τις αποψεις οχι μονο δεν υποστιριζω, αλλα ειμαι 100% εναντια. Μην βαζεις λεξεις στο στομα μου χωρις να ξερεις.
Ομως αυτο που λες πιο πανω δειχνει αυτο που εχω πει τοσες φορες. Δηλαδη δειχνει την διαφορα φιλοσοφιας μεταξυ Ευρωπης και ΗΠΑ. Οταν εγραψα πολακις οτι ακομη και η Ευρωπαικη δεξια ειναι αριστερα για εδω, αυτο εννοω.
Ακουτε εσεις οτι ενας πολιτης πρεπει να ειναι υπευθηνος και πρεπει να πληρωνει την ασφαλεια του μονος του και ακουγεται φασισμος αυτο στην Ευρωπη. ΤΟΣΟ σουπερ λεφτ ειστε.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
και ποιες ειναι οι χωρες που θα ηθελες να ζεις, αν επιτρεπετε?
Για μενα προσωπικά, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότιος Αφρική και άλλες
Προσωπικά Θα επέλεγα την Ελβετία. Οι κάτοικοι της απολαμβάνουν πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και στους νόμους, έχει καταπληκτικό κλίμα και μορφολογία εδάφους που συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντα μου, και διαρκή ειρήνη με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονες της.
Συμφωνούμε απόλυτα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ως προς αυτό έχω και μια ενδεικτική προσωπική μαρτυρία: το 1992 (ξέρω, είναι παλιά αλλά δείχνει τη διαφορά αντιμετώπισης), την πρώτη φορά που ήμουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μου είχαν κάνει τεράστια εντύπωση οι άστεγοι (homeless) στο δρόμο, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη. Με το που πήγα από την άλλη μεριά των συνόρων, στην Οταβα, οι άστεγοι, ως δια μαγείας, εξαφανίστηκαν Είτε εξαφανίστηκαν επειδή δεν υπήρχαν καν είτε επειδή υπήρχαν αλλά με κάποιο τρόπο το κράτος τους περιέθαλπε, κάτι δείχνει.Την ίδια εποχή, στην Ελλάδα της άθλιας οικονομικής κατάστασης (πολύ χειρότερη από σήμερα, επί οικουμενικής το κράτος δανειζόταν για να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα 'πακέτα' δεν είχαν φτάσει ακόμα) δεν είχα δει ποτέ άστεγο (ακόμα και σήμερα είναι ελάχιστοι).
Και? Αυτο δηχνει το ποσο συμπονετικοι ειναι οι Καναδοι και ποσο απονοι οι ΗΠΑμερικανοι. Ετσι Νας?
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Ε ναι. Ειναι τελοιο το συστημα του Καναδα. Παει ο καθενας και ζηταει που λες κυρα κομπαρα (πανακριβη) περιθαλψη και ουτε το ονομα του του παιρνουν. Μετα ανοιγουν το βιβλιαρακι με τα βερεσεδια και τα χρεωνουν στο ονομα 'Καναδεζικος Λαος'.
Και αυτο κυριες και κυριοι ειναι το σωστο και τελοιο συστημα. Να πληρωνουν αλλοι για εμας και απο την στιγμη που δεν μου ζητησαν εμενα λεφτα, στα @@@ μου! Τι με νοιαζει? Ας τα πληρωσει ο οποισδηποτε!
Η κουνια παει συνεφο!
Ω ρε μάγκα μου!
Αυτό θα πει ιατρική-ανθρωπιστική επιστήμη...
Από που κι ως που η υγεία είναι δικαίωμα όλων; Άκου κάτι πράματα!
Έτσι έτσι BLAME THE F@CKING CANADA!!!!
Κανα carpet bombing πότε θα κάνετε στους τόσο μισητούς σας γείτονες....Εχει πλακα. Καρπετ μπομινγκ τον Καναδα!
Αυτο που θυμιζει την πικρη (οικονομικα) αληθεια by the way την οποια ή δεν ξερετε ή δεν θελετε να αποδεχθητε ή και τα δυο.
Το ξερετε οτι ο στρατος του Καναδα αυτη την στιγμη απο πλευρας αριθμου και γενικα εξοδων ειναι....σχεδον ανυπαρκτος? Τουλαχιστον για το τι θα επρεπε να ηταν τα εξοδα για να καλυψει την αμυνα ΟΛΗΣ της χωρας.
Γιατι? Γιατι αποφευγει να ξοδευει τρις δολλαρια ο καναδας σε στρατο? Διοτι ειναι σοσιαλιστες και δεν πιστευουν σε πολεμο και αρα κανεις δεν προκειτε να τους επιτεθει διοτι ειναι καλα παιδια? (αν και ειδαμε το ξυλο που θα επεφτε σε διαφορα κτιρια απο τρομοκρατες αλλα τους πιασανε και με βοηθεια του FBI αλλα αλλη συζητηση αυτη)?
Οχι βεβαια. Απλα οι ΗΠΑ και ο Καναδας ειναι τοσο 'αδερφια', λογο κουλτουρας, λογο γειτονιας, λογο ΝΑΦΤΑ, κυριως λογο γειτονιας, που ο Καναδας ξερει οτι εαν καποιος καν κανει χαρτογραφηση του εδαφους του Καναδα, θα φαει ξυλο ανελεητο. Απο οτις ΗΠΑ.
Κοιτα να δεις τυχη ε? Δεν θα ηταν ωραια να ηταν η Ελλαδα γειτονας των ΗΠΑ? Ουτε πανακριβα ΕΦ16 θα χρειαζοσασταν, ουτε Τουρκια διπλα, ουτε τιποτε.
Καποιοες χωρες, ειναι οντως κολοφαρδες εκ γενητης
Some guys have all the luck που λεει και Rod Stewart!
Είναι προφανές οτι έχω πλάκα και κάνω πλάκα...όχι εγώ αλλά οι δημιουργοί του South Park
Όσο για τα υπόλοιπα δεν περιμέναμε εσένα να μας πείς οτι είμαστε άτυχοι που δίπλα μας έχουμε την Τουρκία πάνω μας κάτι άλλους λιγούρηδες...το ζούμε κάθε μέρα
Βέβαια....αν μια μέρα Ελλάδα-Τουρκία γινόταν Αυστρία-Ελβετία...δεν νομίζεις οτι κάποιοι θα χάνανε πααααρα πολλά χρήματα, σίγουρα θα κόστιζε στην ΗΠΑμερικάνικη οικονομία αφού και οι 2 χώρες ξοδεύουν ένα κάρο λεφτά σε ΗΠΑμερικάνικα όπλα...οπότε καλύτερα να μην σκεφτεσαι τέτοιες αδελφοποιήσεις -
βασικα εισαι απασφαλισμενος γιατι πεταγεσαι σε κατι που δεν εχεις ιδεα για τι μιλας..
εχεις ιδεα ρε [syele] απο μαυρη μουσικη; ΣΚΑΜΠΑΖΕΙΣ;τοτε γιατι πεταγεσαι σαν το τρομπονι;
ρουφα ρε μαν κανα βιολοντσελο να πουμε..
θα μας πεις και για α και ου και ποιους θεωρουμε ρεζιλια και γιατι..
τραβα μαθε πεντε πραγματα, ή ρωτα, αλλα τι ερχεσαι και λανσαρεις και υφακι οταν εισαι ασχετος σε κατι;Σε παρακαλώ πολύ να προσέχεις τις εκφράσεις σου
ναι, οι εκφρασεις σε πειραξαν εσενα
εδω τοσες σελιδες εχουν ειπωθει τοσα και τοσα, στο βιολοντσελο χαλαστηκες, που στην τελικη ειχε καθαρα χιουμοριστικο χαρακτηρα
εδω λεγονται αλλα κ αλλα, ειρωνιες, αλλα με τη μασκα του καλου φυσικα δεν πειραζουν κανενα..
ντυσε λοιπον τα λογακια σου ομορφα, βαλε και κασκολ γιατι κανει κρυο,Ασε. Το ξεπερασα ηδη. Δεν γινετε κατανοητο, αρα...
δεν πηγαινε σε σενα ετσι κ αλλιως bro
για το Νικο τα εγραψα, αλλα τα εγραψα full για χαβαλε -
Ο χρήστης kasel έγραψε:
14ο καλυτερο συστημα υγειας στο κοσμο η ελλαδα.καλυτερο και απο πολλες χωρες της ευρωπης π.χ. της γερμανιας.μεγαλυτερη μπουρδα δεν ακουσα μεχρι τωρα.αναρωτιεμαι με βαση τι κριτηρια εγινε η ερευνα.
ειδαμε και τη δημοσια υγεια στην ελλαδα.που περιμενεις κατι μηνες για να παρεις σειρα για εγχειρηση,εκτος αν σταξεις μπολικα φακελακια.
λετε στην αμερικη οτι αν δεν εχεις λεφτα και εχεις προβλημα υγειας εχεις τελειωσει.ενω εδω σε εμας θα σε υποδεχτουν οι γιατροι με ανοιχτες αγκαλες αν δεν εχεις φραγκο.βλεπουμε τα σφαλιστικα ταμεια.βλεπουμε τα νοσοκομεια.ρε παρτε το χαμπαρι,οπου και να εισαι στο κοσμο αν δεν πληρωσεις δεν παιρνεις τιποτα.Ασε. Εκει ουτε καν χρειαστηκε να παω ακομη. Το θεμα υπευθηνοτητα ειναι αρκετο για να δηξει την αληθεια. Για τωρα.
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Προσωπικά οι ΗΠΑ σαν κράτος μ'αρέσει. Τόσο μεγάλο σε έκταση, τόσες διαφορετικές κουλτούρες και φιλές, μια κοινωνία ελευθέρων ηθών σίγουρα δεν γίνεται να μην μου αρέσει. Επίσης μου αρέσει το γεγονός ότι κάποιος που ζει κάτω απο το όριο της φτώχειας μπορεί να έχει αυτοκίνητο, σπίτι, τηλεόραση, κομπιούτερ και ιντερνετ. Αυτό γιατί το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ είναι να βγάζεις κάπου στα 20 χιλιάδες δολλάρια, βάλε και το γέγονος οτι οι τιμές είναι χαμηλές τότε παίρνεις μια γενική εικόνα. Άσε δε που όσο περνάει ο καιρός το εισόδημά σου ανεβαίνει. Κάτι επείσης που θαυμάζω στους Αμερικάνους είναι ότι πολλοί απο αυτούς δουλεύουν απο τα 15 16 τους, για το χαρτζιλίκι τους και όταν γίνουν φοιτητές δεν θα τεμπελιάσουν, θα βρουν δουλειά και μπορεί αρκετοί απο αυτούς να έχουν ισόδημα 20-30k δολαρίων τον χρόνο.Τα μείον είναι οτι οι ΗΠΑ χρειάζονται 'λίγο σοσιαλισμό', για αυτούς που πράγματι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και δεν έχουν τα χρήματα να την αποκτήσουν. Άλλο κακό είναι η αμερικάνικη σημαία. Ωραία σημαία αλλά νταξ ρε αδερφέ δεν χρειάζεται να την βλέπεις παντού και όπου πας.
Υ.Γ. λογικά θα κάνω εντιτ το ποστ μου αργότερα γιατί σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μου διαφεύγουν...
Δεν εχεις δικιο για το σοσιαλισμο στην ιατρικη περιθαλψη. Δεν χρειαζεται να εχει επισημη ιατρικη περιθαλψη για να σε κοιταξει γιατρος, να πας στο νοσοκομειο, να κανεις οιτ θεραπεια θελεις. Αν βεβαιαωμενα δεν μπορεις να την αγορασεις τοτε εχεις το ιδιο δικαιωμα που εχω εγω που πληρωνω και εχω.
Η Αστεροεσσα αντιπροσωπευει τις ΗΠΑ. Ο μεσος Αμερικανος ειναι περηφανος για την χωρα του και το δειχνει με το να εχει υψωμενη την σημαια του. Δεν ειναι μονο στις εθνικες γιορτες.
Νικος
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Προσωπικά οι ΗΠΑ σαν κράτος μ'αρέσει. Τόσο μεγάλο σε έκταση, τόσες διαφορετικές κουλτούρες και φιλές, μια κοινωνία ελευθέρων ηθών σίγουρα δεν γίνεται να μην μου αρέσει. Επίσης μου αρέσει το γεγονός ότι κάποιος που ζει κάτω απο το όριο της φτώχειας μπορεί να έχει αυτοκίνητο, σπίτι, τηλεόραση, κομπιούτερ και ιντερνετ. Αυτό γιατί το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ είναι να βγάζεις κάπου στα 20 χιλιάδες δολλάρια, βάλε και το γέγονος οτι οι τιμές είναι χαμηλές τότε παίρνεις μια γενική εικόνα. Άσε δε που όσο περνάει ο καιρός το εισόδημά σου ανεβαίνει. Κάτι επείσης που θαυμάζω στους Αμερικάνους είναι ότι πολλοί απο αυτούς δουλεύουν απο τα 15 16 τους, για το χαρτζιλίκι τους και όταν γίνουν φοιτητές δεν θα τεμπελιάσουν, θα βρουν δουλειά και μπορεί αρκετοί απο αυτούς να έχουν ισόδημα 20-30k δολαρίων τον χρόνο.Τα μείον είναι οτι οι ΗΠΑ χρειάζονται 'λίγο σοσιαλισμό', για αυτούς που πράγματι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και δεν έχουν τα χρήματα να την αποκτήσουν. Άλλο κακό είναι η αμερικάνικη σημαία. Ωραία σημαία αλλά νταξ ρε αδερφέ δεν χρειάζεται να την βλέπεις παντού και όπου πας.
Υ.Γ. λογικά θα κάνω εντιτ το ποστ μου αργότερα γιατί σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μου διαφεύγουν...
Ε τι να κανουμε. Ειμαστε πατριωτικο κρατος. Αγαπαμε τις και 'ειμαστε καλλοι σε αυτη' ΗΠΑ διοτι αυτη 'ειναι καλη σε εμας'.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Προσωπικά οι ΗΠΑ σαν κράτος μ'αρέσει
Και μένα. Και τους θαυμάζω για όσα έχουν πετύχει. Αλλά δεν είναι ο παράδεισος επί γης και ούτε όλα τέλεια. Και ούτε είναι η #1 χώρα που θα ήθελα να ζω (ούτε καν η #2).
Παραδεισος επι της γης δεν υπαρχει. Ετσι?
Κανεις δεν ειπε οι ΗΠΑ ειναι παραδεισος.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Λογικό Χρήστο αφού είναι η χώρα-τράπεζα της ευρώπης μην πω υφηλίου.
Πόλεμο δεν γνώρισε ποτέ για αυτόν ακριβώς τον λόγο.Εγώ την απεχθάνομαι. Χώρα που δεν έχει συνοχή...να την βράσω. Αλλοι 'ιταλοί', άλλοι 'γάλλοι' άλλοι 'γερμανοί'...
Με αλλα λογια...ξενοφοβια.
Μαλιστα.
-
Προτείνω να απουσιάζουν οι κρίσεις για το ποιόν και την ψυχολογία του συνομιλητή μας. Δεν προσθέτουν τίποτα, παρά μόνο ένταση. Η απλή λύση είναι να μη συμμετέχει κάποιος σε συζητήσεις με άτομα που τα θεωρεί ανάξια συζήτησης.
(Moderator nass)
ΟΠως ποια ατομα π.χ. Nass?
Πλακα εχεις...
Ειλικρινά λέω πως δεν υπαινισσόμουν τίποτα και εννοούσα αυτό που έγραψα και μόνο. Αλλά φαίνεται όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.
BTW, τo 'πλάκα έχεις' είναι προσβλητικό, αν δεν το έχεις καταλάβει.
(Moderator nass)
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
α ρε μλκες.. ελλαδαρα τα γαμαει μονο αρκει να εχεις λεφτα.. αυτη ειναι η μονη μαλακια που μπορει να ξενερωσεις ελλαδα, με τους μισθους, αλλιως ολα τ'αλλα αν τα γραφεις στην πετσα σου περνας τζετε. Δηλαδη ενταξει, οταν ας πουμε εισαι γιατρος ξερω'γω στο δημοσιο, τυχαιο παραδειγμα, και παιρνεις 1100 ευρω το μηνα ενταξει.. γτπ
αν εχεις ομως φραγκα τα γαμε ολε η φαση.. ειδικα καλοκαιρακι, με παραλεες να κατεβαινεις με μπεμπα καμπριο κ δερματινα κ το a/c ανοιχτο και να κανεις βουτιες και το βραδυ πνευμονια.. τρως και κανα σουβλακι κ μπυρες για να ερθεις στα ισια σου, τραβας και μια ξεγυρισμενη ή καθεσαι στο πεζοδρομιο και μιλας μονος σου και δε σ'ενοχλει κανεις////Nice.
-
Μοντς μην ειστε και τοσο αυστηροι. Για hate forum παει πολλες φορες το θεμα.Οταν επεμβαίνουμε δεν σ΄ αρέσει, όταν (νομίζεις ότι) δεν επεμβαίνουμε, δεν σ΄ αρέσει. Μάλλον το επίπεδο moderation σε αυτό το Forum δεν είναι αντάξιό σου (
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Αυτο ειναι 100% λαθος. ΟΛΟΙ μπορουν να εχουν ασφαλεια υγειας στις ΗΠΑ, απο την στιγμη που την πληρωνουν καπως. ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ δεν υπαρχει, διοτι απλα αυτη η χωρα δεν πιστευει στις Σοσιαλιστικες χαζομαρες αλλων. Για ποιο λογο να πληρωνω εγω για την δικη σου ιατρικη καλυψη? Πανε να δουλεψεις να την πληρωσεις.
σοσιαλιστικη χαζομαρα η υγεια και η κοινωνικη προνοια;
λοιπον, καναμε ολοι λαθος με το γαβριηλ. Ο ανθρωπος δεν ειναι καπιταλιστης, δεν ειναι redneck αμερικανος ουτε εχει προβλημα με την Ελλαδα. ειναι απλα ή υπερβολικα παρτακιας, ή -το πιο πιθανο ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ κ εμεις τσιμπαμε σα χαζοι..
αν ομως, λεμε τωρα, ισχυει το πρωτο, δε χρειαζεται φανταζομαι να ρωτησω ποια ειναι η αποψη σου για καποιον που δε μπορει να δουλεψει για το χ,ψ λογο/παθηση.. μαλακας θα'ναι φανταζομαι και πρεπει να πεθανει..
για ποιο λογο να τον ανεχτει η κοινωνια..;Χέει μην κανεις τον σουπερ εξυπνο. Η νομοθεσια εδω δεν ειναι τοσο απλη. Εαν καποιος ειναι αναπηρος, υπαρχουν αλλα care centers για τετοιοες περιπτωσεις.
Εγω παντα μιλαω για ανθρωπους που ΕΧΟΥΝ την δυνατοτητα να δουλεψουν!
Η πλακα ειναι που μιλας εσυ ως Ελληνας που ζει Ελλαδα για αναπηρους που για να ζησει αναπηρος στην Αθηνα/Ελλαδα πρεπει να εχει ελικοπτερο που ουτε μια ραμπα δεν υπαρχει σε ΕΝΑ πεζοδρομιο (ασε που πολλες φορες δεν υπαρχει καν πεζοδρομιο).
Εδω ΟΛΑ εχουν σχεδιαστει με την αναπηρικη καρεκλα in mind. Και πολλες φορες ειναι παρανομο να χρισεις οτιδηποτε store χωρις να κανεις διαφορα facilities για αναπηρους. Απο παρκινγκ μπροστα απο την πορτα, σε τουαλετες για αναπηρους, this and that and the other.
Μιλας για φιλικη προς αναπηρους χωρες? Αν ειναι δυνατον. Θα πεσει και θα μας καψει!
Συμφωνουμε.
Εγω στο ειπα αυτο, επειδη ειπες ' γιατι να πληρωνω εγω για τον αλλο'ΟΚ τοτε. Αφου δεν καταλαβες:
γιατι να πληρωνω εγω για τον αλλο ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ!
Καλυτερα?
-
Πόλεμο δεν γνώρισε ποτέ για αυτόν ακριβώς τον λόγο.Εγώ την απεχθάνομαι. Χώρα που δεν έχει συνοχή...να την βράσω. Αλλοι 'ιταλοί', άλλοι 'γάλλοι' άλλοι 'γερμανοί'...
Μαλιστα.
...............
δεν εννοώ αυτό που εννοείς...αλλά μου την σπάει ότι για να συννενοηθώ στην χώρα μου (Ελβετία) θα πρέπει να γνωρίζω 3 γλώσσες.
-
Ως προς αυτό έχω και μια ενδεικτική προσωπική μαρτυρία: το 1992 (ξέρω, είναι παλιά αλλά δείχνει τη διαφορά αντιμετώπισης), την πρώτη φορά που ήμουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μου είχαν κάνει τεράστια εντύπωση οι άστεγοι (homeless) στο δρόμο, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη. Με το που πήγα από την άλλη μεριά των συνόρων, στην Οταβα, οι άστεγοι, ως δια μαγείας, εξαφανίστηκαν Είτε εξαφανίστηκαν επειδή δεν υπήρχαν καν είτε επειδή υπήρχαν αλλά με κάποιο τρόπο το κράτος τους περιέθαλπε, κάτι δείχνει.
Την ίδια εποχή, στην Ελλάδα της άθλιας οικονομικής κατάστασης (πολύ χειρότερη από σήμερα, επί οικουμενικής το κράτος δανειζόταν για να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα 'πακέτα' δεν είχαν φτάσει ακόμα) δεν είχα δει ποτέ άστεγο (ακόμα και σήμερα είναι ελάχιστοι).
Και? Αυτο δηχνει το ποσο συμπονετικοι ειναι οι Καναδοι και ποσο απονοι οι ΗΠΑμερικανοι. Ετσι Νας?
Συμπεράσματα για 'τους Καναδούς' και 'τους ΗΠΑμερικανούς' δε βγαίνουν από το παραπάνω, πως εσύ τα έβγαλες (βάζοντας τελεία στην παραπάνω πρότασή σου) μόνο εσύ το ξέρεις.
Δείχνει μόνο τη διαφορά του τρόπου λειτουργίας των δύο κρατών στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας και άλλων 'σουπερ λεφτ' ακατανόητων για σένα εννοιών. Και είναι μια πραγματικότητα (ήταν το 1992 σίγουρα, την είδα με τα μάτια μου, και πιθανά να είναι ακόμα) αδιαμφισβήτητη. Από εκεί και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και κάνει τις επιλογές του ελεύθερα. Δε σημαίνει φυσικά πως κάποιες επιλογές είναι 'λάθος' και κάποιες άλλες 'σωστές', αλλά πως κάποιοι άνθρωποι προτιμούν τις μεν και κάποιοι άλλοι τις δε. Απ΄ όλα έχει ο μπαξές.
-
Ο Καναδάς είναι, πάλι, άλλη ιστορία. Ίσως το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο. Μία και μοναδική εμπειρία έχω ο ίδιος, που με πήγαν στο νοσοκομείο για κάτι αρκετά απλό (διάστρεμα από ποδόσφαιρο, όπου είχαν σπάσει μύες και το πόδι είχε γίνει τούμπανο) και με περιποιήθηκαν χωρίς καν να μου ζητήσουν το όνομά μου!! Δε μου κόστισε τίποτα, και τη δε πατερίτσα μου τη χάρισαν (τους την πήγα πίσω μετά από ένα μήνα αφού δεν τη χρειαζόμουν). Τρομερή εντύπωση μου είχε κάνει.
Ε ναι. Ειναι τελοιο το συστημα του Καναδα. Παει ο καθενας και ζηταει που λες κυρα κομπαρα (πανακριβη) περιθαλψη και ουτε το ονομα του του παιρνουν. Μετα ανοιγουν το βιβλιαρακι με τα βερεσεδια και τα χρεωνουν στο ονομα 'Καναδεζικος Λαος'.
Και αυτο κυριες και κυριοι ειναι το σωστο και τελοιο συστημα. Να πληρωνουν αλλοι για εμας και απο την στιγμη που δεν μου ζητησαν εμενα λεφτα, στα @@@ μου! Τι με νοιαζει? Ας τα πληρωσει ο οποισδηποτε!
Η κουνια παει συνεφο!
Αν χάσεις τη δουλειά σου, σου πάρει η τράπεζα το σπίτι (όχι εσένα, γενικά μιλάμε) και πάθεις πνευμονία χωρίς (αρκετά) λεφτά στην άκρη, ποιος θα σε κάνει καλά; Τα επείγοντα; Ειδικά μάλιστα αν χρειαστείς νοσηλεία για κανένα δεκαπενθήμερο...
Στα @@ μας για τη ζωή του διπλανού μας (καλά, εσείς 3 τα έχετε στην ΗΠΑμερική; ); Μα τί λέω; Όταν μετράς τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε άλλες χώρες όσο μερικά χάμπουργκερ παραπάνω, σιγά μη σε νοιάξει για τους συμπολίτες σου.-
Εαν χασεις την δουλεια σου σε μερες εαν θες και την χρειαζεσαι βρισκεις μια αλλη. Εαν μπορεις να ψαχνεις για 5-6 μηνες, θα βρεις αυτην που θελεις. Και ο λογος για το παραπανω ειναι η δυναμη και υγεια της οικονομιας των ΗΠΑ. Περισσοτερο απο καθε αλλη στον κοσμο. ΔΟυλειες να θες στις ΗΠΑ (εαν δεν εισαι επαγγελματιας ταβλαδορος, that is)
-
Λες 'σε παρει η τραπεζα το σπιτι'. Γιατι να στο παρει? Εχεις κανει καμια εξυπναδα και αγορασες σπιτι ακριβοτερο απο οτι μπορουσες να πληρωσεις? Τελος κανεις δεν σου'πε να μπεις σε 30 χρονια δανειο για ενα σπιτι που δεν ειναι δικο σου. Επρεπε να το ειχες σκευθει αυτο οταν υπεγραφες (οτι μια μερα ισως να μην μπορεσεις να ανταπεξελθεις στις δοσεις και το εχασες). Με ποιο δικαιωμα εχει καποιος να νομιζει οτι δεν θα του παρουν το σπιτι αυτοι που τον χρηματοδοτησαν? Δικο του ειναι? Της τραπεζας ειναι.
-
Εαν παθεις πνευμονια, δεν τελειωσαν τα παντα, αυριο. Κατ'αρχην ζεις στην χωρα με τους καλυτερους γιατρους και τα καλυτερα φαρματα και φαρμακοβιομηχανιες. Αρα οι πιθανοτητες αναρωσεις στις ΗΠΑ ειναι υψηλοτερες. Κι ας μην εχεις ασφαλεια. Εαν πας στο Emergencey Room με καποιο προβλημα δεν θα σου πουν 'α! δεν σ'ακουμπαω γιατι δεν εχεις ασφαλεια'.
-
Εαν δεν εχεις ασφαλεια και παθεις κατι, εχεις καλυψη απο τον/την συζηγο. Αυτο που ξεχνατε πολλες φορες ειναι οτι οταν δουλευει ενας, μπορει να καλυψει και τον/την συζηγο στην ιδια καλυψη. Αρα μεσα σε μια οικογενεια, ΕΝΑΣ εαν δουλευει, μπορουν να μοιραζοντε και οι αλλοι. ΟΛΟΙ οι αλλοι μαζι και με τα παιδια.
-
Ετοιχε να χασει την δουλεια του και να παθει την πνευμονια ο συζηγος που ειχε την δουλεια και καλυψη?
Α. Σορρυ, αλλα οταν αποφασισατε ως ζευγαρι οτι ο ενας απο τους δυο δεν δουλευει, ανοιχτηκατε σε γνωστο ρισκο. Οπως και το δανειο. Ξερατε οτι κατι τετοιο θα μπορουσε να γινει. Αρα επρεπε να ειχατε ενα Plan B ως σχεδιο. Ειτε αυτο σημενει λεφτα στην ακρη για αγορα ασφαλειας τις εβδομαδες/μηνες που εχασε την δουλεια του ο μονος συζηγος της οικογενειας ή κατι αλλο. Καποιο αλλο σχεδιο.
Β. Οταν χανει καποιος την δουλεια του υπαρχει ενας ειδικος τυπος ασφαλειας που εχει σχεδιαστει για αυτους ακριβως που, ναι, εχασαν την δουλεια τους, αλλα ψαχνουν καινουργια δουλεια. Αυτος ο τυπος ασφαλειας ειναι μια χαρα απο πλευρας καλυψης, ομως η διαφορα ειναι η τιμη του. Κοστιζει το 1/10ο απο οτι η κοινη ασφαλεια ομως η τιμη ισχυει για τους πρωτους 6 μηνες αφου εχασε καποιος την δουλεια του. Δηλαδη το κρατος σου δινει μια ευκαιρια, απο την στιγμη που ψαχνεις για δουλεια ομως (φυσικα το κρατος δεν θελει καμια αποδειξη οτι ψαχνεις για δουλεια, η τιμη της ασφαλειας ειναι χαμηλη για ολους τους πρωτους εξι μηνες).
- Τελος λες, οτι δεν εχεις λεφτα στην ακρη. Σορρυ αλλα αυτο ειναι προβλημα αυτου που δεν εχει λεφτα στην ακρη. Ας ειχε. Οπως ειπα. ΔΟυλειες εχει εδω. Να αγοραζεις δωρα τα Χριστουγενα ηξερες. Σορρυ, ας προσεχες.
Με αλλα λογια, παρουσιαζεις μια κατασταση πιο πανω με συνδυασμο διαφορων κακων που θα μπορουσαν να τυχουν σε καποιον ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ (και να χασω την δουλεια μου και να παθω πνευμονια και να μην εχω λεφτα στην ακρη και να μου παρει η τραπεζα το σπιτι και να με κλεψουν εξωγηινοι την νυχτα ενω κυμαμαι) που ουτε σε εργο δεν ειναι πιθανη, ΑΛΛΑ ακομη και ετσι σου περιγραφω οτι ακομη και ετσι να τυχεναι παλι δεν ειναι το τελος του κοσμου και θα πεθενες απο πνευμονια στο παγκακι του παρκου, απο την στιγμη που εσυ ή καποιος αλλος στην οικογενεια σου ειστε υπευθηνοι πολιτες και εχετε παρει μετρα να αποφευγθει κατι τετοιο.
Π.χ. στην δικια μας περιπτωση μπηκαμε στο πρωτο μας σπιτι με δανειο οταν ειμουν 25 ετων. Και οι δυο δουλευαμε φυσικα και ειμασταν υγιεις νεοι. Ο πρωτος μας στοχος (και οι οικονομικοι στοχοι τυχενει να ερχοντε κυριως απο μενα στην οικογενεια) ηταν να ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ! Χωρις να στερηθουμε αλλα χωρις να κανουμε και μ@λ@κιες με balance σε πιστωτικες, απληρωτα αλλα δανεια, κτλ. Να μην χρωσταμε σε ΚΑΝΕΝΑ ηταν ο πρωτος μας στοχος. Ενω το δανειο ηταν το κλασσικο 30 ετων fixed rate, μαζεψαμε λεφτα (βοηθεια απο γονεις καμια και ουτε θελαμε) ξεπληρωσαμε το σπιτι μας μετα απο 6 χρονια, οταν ειμουν 31. Τα αυτοκινητα ηταν παντα πληρωμενα χωρις δανεια.
Αρα μειναμε χωρις κανενα χρεος νεοι. Και το λεω αυτο διοτι απο την στιγμη που ξεπληρωσεις το πρωτο σπιτι γρηγορα (και τα αυτοκινητα) τοτε τα λεφτα που κερδιζεις απο την δουλεια μαζευοντα ΠΟΛΥ γρηγορα (απο πλευρας αποταμιευσαιων). Διοτι απλα δεν χρωστας. Ειδικα οταν δουλευουν και οι δυο και δεν υπαρχουν παιδια (ακομη).
Αρα εγω ειμουν υπευθηνος ως πολιτης να σκεφθω την κατασταση και να δουλεψω και σκληρα αλλα και να μην σπαταλαω αδικα ετσι ωστε, εαν υπαρχουν παιδια αυριο να εχω την δυνατοτητα να εχω την συζηγο να μην δουλεψει για τα πρωτα 5-6 χρονια και να εχω κατι στην μπαντα εαν παθει καποιος κατι και τυχει να μην εχω δουλεια εγω εκεινη την στιγμη διοτι απολυθηκα ή κατι τετοιο.
ΓΙΑΤΙ εγω που εκανα ολους αυτους του κοπους να πληρωνω τα σπασμενα του μ@λ@κα που εκανε τις λαθος επιλογες στην ζωη (και μην μου αρχισει κανεις το χιπι τολκ παλι με το οτι εγω γεννηθηκα απο βασιλιαδες γονεις και αλλοι γενιουντε απο ζητιανους και μια ζωη ζητιανοι ειναι, εδω δεν εχει τετοια, ολοι μπρουν να κανουν λεφτα εαν ειναι υπευθηνοι και οχι τεμπεληδες)?
Αρα οι ΗΠΑ ως κρατος σου ζηταει ως πολιτης να εισαι ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ! Αυτη ειναι η δικη σου υπωχρεωση ως πολιτη. Η δικη της υπωχρεωση ως χωρα ειναι να εχει την οικονομια της τουναρισμενη ετσι ωστε η ευρεση εργασιας και καλης εργασιας μαλιστα να μην ειναι ονειρο ζωης αλλα πραγματικοτητα για αυτους που εχουν υπομονη και δουλευουν σκληρα (και αυτο δεν σημενει απαραιτητα δουλευουν σκληρα απο πλευρας χειρονακτικης δουλειας).
Το παραπάνω είναι ένα από τα καλύτερα δομημένα κείμενα του Γαβριήλ στο παρόν φόρουμ (κι έχω διαβάσει κάμποσα).
Έχει λογικά επιχειρήματα, δεμένα μεταξύ τους.
Στο ζουμί χάνει βέβαια, γιατί εκ των πραγμάτων ΔΕΝ είναι όλοι οι άνθρωποι εχέφρονες, ΔΕΝ έρχονται τα πράγματα όπως τα υπολογίζεις (δηλαδή αν βγάζεις 100.000 $ το χρόνο γιατί είσαι καλός στη δουλειά σου, αλλά απολυθείς επειδή βάρεσε κανόνι η επιχείρηση, το να βρεις άμεσα δουλειά των 20.000 $ δεν φτάνει ούτε για τις κουρτίνες του σπιτιού που διάλεξες να πάρεις και σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που τρέχουν εύκολα μπορείς να βρεθείς στο δρόμο χωρίς τα απαραίτητα). Εντούτοις είναι ένα πολύ καλό κείμενο, επαναλαμβάνω. -
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Προτείνω να απουσιάζουν οι κρίσεις για το ποιόν και την ψυχολογία του συνομιλητή μας. Δεν προσθέτουν τίποτα, παρά μόνο ένταση. Η απλή λύση είναι να μη συμμετέχει κάποιος σε συζητήσεις με άτομα που τα θεωρεί ανάξια συζήτησης.
(Moderator nass)
ΟΠως ποια ατομα π.χ. Nass?
Πλακα εχεις...
Ειλικρινά λέω πως δεν υπαινισσόμουν τίποτα και εννοούσα αυτό που έγραψα και μόνο. Αλλά φαίνεται όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.
BTW, τo 'πλάκα έχεις' είναι προσβλητικό, αν δεν το έχεις καταλάβει.
(Moderator nass)
Το 'πλακα εχεις' ειναι προσβλητικο?
Μηπως ειναι θεμα του ποσο μυγιαγκιχτος ειναι καποιος? Ελα τωρα, ας σοβαρευτουμε πλιζ....
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μοντς μην ειστε και τοσο αυστηροι. Για hate forum παει πολλες φορες το θεμα.
Οταν επεμβαίνουμε δεν σ΄ αρέσει, όταν (νομίζεις ότι) δεν επεμβαίνουμε, δεν σ΄ αρέσει. Μάλλον το επίπεδο moderation σε αυτό το Forum δεν είναι αντάξιό σου (
(Moderator nass)Βλεπεις εγω δεν προσβαλομαι. Ευκολα, τουλαχιστον.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Μαλιστα.
...............
δεν εννοώ αυτό που εννοείς...αλλά μου την σπάει ότι για να συννενοηθώ στην χώρα μου (Ελβετία) θα πρέπει να γνωρίζω 3 γλώσσες.
Τοτε συμφωνουμε. Εαν μια χωρα δεν εχει κοινη γλωσσα, ειναι προβλημα.
BTW, το ξερετε οτι για πρωτη φορα πριν μερικες εβδομαδες ψηφιστικη η Αγγλικη ως η official γλωσσα των ΗΠΑ στο Senate?
Περί ΗΠΑ και Αμερικανών (αντε πάλι!!!)