-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η παπαγαλία είναι πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι που έχουν στήσει το σημερινό σύστημα παιδείας, το σύγχρονο, το απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, με σύγχρονη υπεραπλουστευμένη γλώσσα, με ενισχυτική διδασκαλία, με επιπλέον φροντιστήρια, με αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΑΕΙοποιημένα ΤΕΙ, τί πέτυχαν; Πώς οι παλαιότεροι ξέρουν ιστορία, όχι επειδή την έζησαν (το 1821;;; ), αλλά γιατί τη διδάχθηκαν από το 'ξεπερασμένο' εκπαιδευτικό σύστημα;
Εν κατακλείδι: όσο στα παιδιά της φραπαδούρας δίνεται η δυνατότητα/επιλογή να πάνε 2 μέρες το χρόνο για βόλτα αντί να πάνε για παρέλαση, ένας τρόπος ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης πάει περίπατο.
Να μας πουν εναλλακτικές λύσεις οι προοδευτικοί καθηγητές, οι οποίοι αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.Μάνο μη γελιέσαι, ούτε οι γονείς μας έμαθαν ιστορία. Προπαγανδίστηκαν γερά απλώς και έμαθαν το ποιηματάκι τους. Τώρα αν εκεί μέσα τύχαινε να υπάρχουν και πέντε ουσιαστικές αράδες, απλώς επιβεβαιώνεται ο κανόνας 'ουδέν κακόν αμιγές καλού'.
Y.Γ. Έχω προλάβει τις εποχές που λέγαμε ποιηματάκια εις τας εθνικάς εορτάς κουνώντας χέρια και πόδια ('μην είν' οι κάμποι...') ενώ από πίσω μας κρέμονταν απειλητικά ανάμεσα στα σημαιάκια μηνύματα εθνικοπατριωτικά του στυλ 'ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ', 'ΖΗΤΩ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ' κ.α.
-
H παρέλαση είναι ουσιαστικά ένα κοινωνικοπολιτικό έθιμο [με έντονες στρατιωτικές αποχρώσεις] και τίποτα περισσότερο. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς σε αυτό. Και θεωρητικά ακόμα, τι θα μπορούσε να διδαχθεί κανείς παρελαύνοντας; Σωστό βήμα; Σωστό συγχρονισμό;
Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι παρελαύνουν ενδεχομένως πιο συνειδητά από τους μαθητές, έχουν για αυτό το λόγο πιο ενισχυμένη ιστορική μνήμη; Δεν νομίζω.Η ιστορική μνήμη δεν επιτυγχάνεται ούτε με παρελάσεις, ούτε με σχολικές γιορτές.
Επιτυγχάνεται μόνο με μελέτη. Προσωπική, ακαταπόνητη και αμερόληπτη.
Και μακριά από την πολιτική προπαγάνδα, που είναι ριζωμένη σε απελπιστικό βαθμό στα σχολικά εγχειρίδια.
Και προσοχή: η ιστορική μνήμη δεν είναι επιλεκτική μνήμη. Είναι γνώση όλων των σελίδων της ελληνικής ιστορίας. -
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Η ιστορία μας (ολόκληρη!) γράφτηκε μονόπαντα, ελλιπώς, όντας αρκούντως κακοποιημένη.
Αυτό ισχύει παντού, στα σχολικά βιβλία τουλάχιστον.
Ισχυε σίγουρα.
Στα καινούρια βιβλία όμως, οι μπούρδες περί κρυφού σχολειού , αγίας λαύρας και πράσινα άλογα έχουν εκλείψει εντελώς.
Yπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, για τη γαλλική επανάσταση, για τη διακύρηξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, για τα δικαιώματα της γυναίκας, ενώ υπάρχουν παράλληλες αναφορές για τα γεγονότα και την ευρωπαϊκή κοινωνία εκείνη την εποχή
Γίνεται 'στα γρήγορα' και όσο πρέπει μια αναφορά στα γεγονότα τα πολεμικά και καταπιάνονται με κοινωνικές προεκτάσεις .
Θα δουμε που θα βγάλει. Για αρχή είναι καλό πάντως. Μιλάμε για τη νεώτερη ιστορία μας πάντα.Ενδεικτικά αποσπάσματα
'Το 1454, ιδρύεται η Πατριαρχική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη που παραµένει σε όλη τη διάρκεια της οθωµανικής κυριαρχίας πνευµατική εστία, όπου φοιτούν πολλοί νέοι.
Από τα τέλη του 16ου αιώνα, πληθαίνουν τα σχολεία κυρίως στα αστικά κέντρα των ελλη-νικών περιοχών. Σηµαντικά εκπαιδευτικά κέντρα είναι η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονί-κη, η Αθήνα, η Χίος, η Πάτµος.
Στην πρώτη βαθµίδα της εκπαίδευσης δάσκαλοι, συνήθως ιερείς, διδάσκουν ανάγνωσηκαι γραφή µέσα από εκκλησιαστικά βιβλία, στα σχολεία των κοινών γραµµάτων. Εκείφοιτούν κυρίως αγόρια, ενώ τα κορίτσια είναι λιγοστά. Τις ανάγκες για ανώτερη µόρφωσηκαλύπτουν τα σχολεία των ελληνικών µαθηµάτων, όπου διδάσκονται κυρίως τα αρχαίαελληνικά γράµµατα.''Οι κοτζαµπάσηδες του Μοριά πουήταν συνηθισµένοι «να άρχουν»,
βλέποντας την ολόψυχη αφοσίωση του λαού στον Υψηλάντη […] άρχι-σαν αµέσως κι' απ’ την πρώτη στιγµή, ν' αντιδρούν συστηµατικά και µ' όλα τα µέσα και δεν εννο-ούσαν µε κανένα τρόπο να τον α-ναγνωρίσουν Αρχιστράτηγο, όπωςείχαν κάνει οι άλλοι Έλληνες, καινα τον αφήσουν να οργανώσειστρατιωτικά και πολιτικά τον τόπο,[…] Ο Υψηλάντης, έπειτα µάλιστααπό την αποθεωτική υποδοχή που του έκαµαν στα Βέρβαινα, 10.000 στρατός και λαός και την αναγνώ-ρισή του απ’ όλη την άλλη Ελλά-
δα, κατάπληκτος µε την αντίδραση των κοτζαµπάσηδων του Μοριά,που δεν περίµενε ούτ' εφανταζόταν, έφυγ' από τα Βέρβαινα δυσαρεστηµένος, κι' έφτασε στο Λεοντάρι, σκοπεύοντας να πάει στηνΚαλαµάτα.»**'«Τα Βέρβαινα ανεστατώθησαν µόλις εγνώσθη ότι έφυγεν ο
Υψηλάντης. […] Πλήθος πολύ εξεχύθη εις τους δρόµους,
αποτελούµενον από στρατιώτας και ανθρώπους του λαού,
και ήρχισε να κραυγάζη κατά των προκρίτων. […] Αι
κραυγαί του πλήθους ήσαν φοβεραί.- Θέλουµε τον αφέντη µας. Ήλθε να µας σώση και αυ-
τοί τον διώχνουν. Σκότωµα στους κοτσαµπάσηδες.
Και έτρεχαν να εύρουν το σπίτι όπου ευρίσκοντο οι πρό-
κριτοι.»'*
- Θέλουµε τον αφέντη µας. Ήλθε να µας σώση και αυ-
-
Και οι παρελάσεις να καταργηθούν, και οι εθνικοί εορτασμοί να καταργηθούν, και η σημαία και η ορθογραφία, και η γλώσσα γενικότερα και οτιδήποτε τέλος πάντων μας διαφοροποιεί ως έθνος. Μην μας πουν και οπισθοδρομικούς.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Μάνο μη γελιέσαι, ούτε οι γονείς μας έμαθαν ιστορία. Προπαγανδίστηκαν γερά απλώς και έμαθαν το ποιηματάκι τους. Τώρα αν εκεί μέσα τύχαινε να υπάρχουν και πέντε ουσιαστικές αράδες, απλώς επιβεβαιώνεται ο κανόνας 'ουδέν κακόν αμιγές καλού'.Y.Γ. Έχω προλάβει τις εποχές που λέγαμε ποιηματάκια εις τας εθνικάς εορτάς κουνώντας χέρια και πόδια ('μην είν' οι κάμποι...') ενώ από πίσω μας κρέμονταν απειλητικά ανάμεσα στα σημαιάκια μηνύματα εθνικοπατριωτικά του στυλ 'ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ', 'ΖΗΤΩ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ' κ.α.
Είμαστε συνομήλικοι (του 71 εγώ) αλλά δεν θυμάμαι να με κοίταζε κανένας φοίνικας, γεράκι ή αετός απειλητικά. Πιο επίφοβο ήταν να πέσει κανένα από εκείνα τα τεχνουργήματα στο κεφάλι μου.
Στάσου βρε, όταν ήμασταν 10 ετών και λέγαμε ποιηματάκια ήταν η εποχή της 'Αλλαγής'. Ποια εκκλησία και ποιος στρατός; Ο κίνδυνος τότε ήταν μήπως τυχόν η Αυριανή κοτσάριζε το όνομα του πατέρα σου στις λίστες των προγραφών της και δεν μπορούσες ούτε άδεια για μικροπωλητής να πάρεις. -
Ερώτηση κρίσεως: σε ποια χώρα διδάσκεται 'σωστά' η ιστορία;
(διότι ειπωθηκε ή/και υπονοήθηκε πως είναι ελληνικό φαινόμενο, αν το εννόησα καλώς δλδ) -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Και οι παρελάσεις να καταργηθούν, και οι εθνικοί εορτασμοί να καταργηθούν, και η σημαία και η ορθογραφία, και η γλώσσα γενικότερα και οτιδήποτε τέλος πάντων μας διαφοροποιεί ως έθνος. Μην μας πουν και οπισθοδρομικούς.Συγνώμη, αλλά επειδή αυτό το 'τσιτάτο' περί 'προοδευτικών που θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας' επαναλαμβάνεται συχνά σε συζητήσεις μας, θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω ποιοι είναι αυτοί από εμάς -τους συζητητές- που σκέπτονται έτσι. Μην πετάμε στον αέρα εκφράσεις και χαρακτηρισμούς εύκολα...
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Και οι παρελάσεις να καταργηθούν, και οι εθνικοί εορτασμοί να καταργηθούν, και η σημαία και η ορθογραφία, και η γλώσσα γενικότερα και οτιδήποτε τέλος πάντων μας διαφοροποιεί ως έθνος. Μην μας πουν και οπισθοδρομικούς.
Συγνώμη, αλλά επειδή αυτό το 'τσιτάτο' περί 'προοδευτικών που θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας' επαναλαμβάνεται συχνά σε συζητήσεις μας, θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω ποιοι είναι αυτοί από εμάς -τους συζητητές- που σκέπτονται έτσι. Μην πετάμε στον αέρα εκφράσεις και χαρακτηρισμούς εύκολα...
Χρονοβόρα ιστορία... απλωμένη σε πολλά & διάφορα τόπικς και σε βάθος χρόνου.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Και οι παρελάσεις να καταργηθούν, και οι εθνικοί εορτασμοί να καταργηθούν, και η σημαία και η ορθογραφία, και η γλώσσα γενικότερα και οτιδήποτε τέλος πάντων μας διαφοροποιεί ως έθνος. Μην μας πουν και οπισθοδρομικούς.
Συγνώμη, αλλά επειδή αυτό το 'τσιτάτο' περί 'προοδευτικών που θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας' επαναλαμβάνεται συχνά σε συζητήσεις μας, θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω ποιοι είναι αυτοί από εμάς -τους συζητητές- που σκέπτονται έτσι. Μην πετάμε στον αέρα εκφράσεις και χαρακτηρισμούς εύκολα...
Χρονοβόρα ιστορία... απλωμένη σε πολλά & διάφορα τόπικς και σε βάθος χρόνου.
Προσωπικά δεν έχω εντοπίσει τους 'Κουίσλινγκ' του 4tforum, αλλά τέλος πάντων, αν δεν υπάρχει διάθεση 'εμπορίου πατριωτισμού' πάμε παρακάτω, γιατί νομίζω ότι γενικά κουβέντα μπορούμε να κάνουμε μία χαρά -και ακόμη καλύτερα αν διαφωνούμε.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
[snip]
αν δεν υπάρχει διάθεση 'εμπορίου πατριωτισμού' πάμε παρακάτω, γιατί νομίζω ότι γενικά κουβέντα μπορούμε να κάνουμε μία χαρά -και ακόμη καλύτερα αν διαφωνούμε. -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Ερώτηση κρίσεως: σε ποια χώρα διδάσκεται 'σωστά' η ιστορία;
(διότι ειπωθηκε ή/και υπονοήθηκε πως είναι ελληνικό φαινόμενο, αν το εννόησα καλώς δλδ)Στα σχολεία, πιθανόν σε καμία! Αυτό είπα κι εγώ πιο πάνω.
-
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
δηλαδή όποιου δεν του αρέσει φεύγει ε;
εεεεεεεεεεγινεπαίζουμε όλοι μαζί
μέσα έξω στην αυλή
με παρέα το σκυλίΑκριβώς: όποιος δεν γουστάρει να μάθει πέντε πράγματα για την ιστορία της χώρας στην οποία ζει, να πάει και να μην ξανάρθει.
΄Αλλο πράγμα να μην σου αρέσουν κάποια πράγματα που θα διδαχθείς μέσω της εκπαίδευσης και άλλο να μην θέλεις να διδαχθείς καθόλου/τίποτε από Ιστορία. Αν δεν σε ικανοποιούν και θεωρείς λανθασμένα ή ανεπαρκή αυτά που διδάσκεσαι και είσαι ανήσυχος χαρακτήρας, ψάξτο μόνος σου με εξωσχολικά βιβλία/άλλες πηγές.
γτπ..
ρε ξεκόλλα το μυαλό σου να πούμεποιος είσαι εσύ ρε που θα πεις στον καθένα τί θα κάνει και τι θα μάθει;
επίσης εσένα σου μάθανε όταν δε σου αρέσει κάτι να φεύγεις;
γιατί εγώ που δεν έχω ιδανικά και δεν είμαι καν έλληνας έμαθα ότι πρέπει να κάθομαι και να παλεύω γι'αυτά που θέλω να αλλάξω.
ο καθένας ό,τι γουστάρει ας μάθει. ας σέβεται το διπλανό του και ας είναι ένα σωστό και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας και ας μην ξέρει ούτε το 21..
στην πέτσα μου προσωπικά -
Ισα ρε προοδευτικε
-
Αν είναι ας καταργήσουμε και τις επετείους μας! Άκους εκεί να καταργηθούν οι παρελάσεις! Δηλαδή όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τις ζωές τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι, δεν αξίζουν έναν φόρο τιμής?
-
Βεβαίως, αλλά κάτι πιο ελαφρύ. Μια κατάθεση στεφάνων, μια προμήθεια ενημερωτικού υλικού (πόστερ, φυλλάδια), ένα γερό τραπέζωμα σε κρατικούς αξιωματούχους και μερικές εκπομπές στην τηλεόραση. Να ξεκουραστούν και τα παιδάκια που τους έχουν βγει τα μάτια στο διάβασμα της νέας γραμματικής.
-
edit
-
Ηρεμία ρε σεις!!!
-
skye
Τσαμπα μου φωναζεις, αλλού πηγαινεΟ χρήστης Asimov έγραψε:
Εν κατακλείδι, σαν Ελληνας πολίτης, δε δεχομαι να δηλητηριάζει κανεις το μυαλό των παιδιών μου με στρατοκρατικα κατάλοιπα. Ο καθένας μας, ευτυχως, κρινεται από την πορεία του στη ζωή κι όχι από την οσφυοκαμψία του σε μια παρατα. Αυτοί που πρωτευσαν στις παρελάσεις, πρωτοι προσκύνησαν (γιατι ετσι τους έμαθαν).
Την περί διατήρησης της ιστορικής μνήμης καραμελα μασησαμε και γευτηκαμε Μαυροκορδατους, Μεταξαδες, δοσιλογους, Παπαδοπουλους, Ιωαννιδηδες και δε συμμαζεύεται. Τυρακι στη φακα, αλλά καιρός να ξυπνησουμε και να μην τσιμπάμε. -
Όποιος skye δεν γνωρίζει την ιστορία του, θα επαναλάβει τα λάθη της. Και σίγουρα ένας τέτοιος άνθρωπος, αδαής και χαμένος, δεν πρόκειται να είναι χρήσιμος στους γύρω του, ούτε στον εαυτό του.
Το 21 και το 40 ήταν ιστορικές στιγμές που ο Ελληνισμός ενώθηκε ανεξαρτήτως παράταξης, πολιτικής ή ιδεολογικής. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να τα γνωρίζουν οι νέοι - ειδικά αφού τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε μόνο διαρκή διχασμό με ανυπολόγιστη ζημιά στη συλλογική και ατομική πρόοδο των Ελλήνων. -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
skye
Τσαμπα μου φωναζεις, αλλού πηγαινεΕν κατακλείδι, σαν Ελληνας πολίτης, δε δεχομαι να δηλητηριάζει κανεις το μυαλό των παιδιών μου με στρατοκρατικα κατάλοιπα. Ο καθένας μας, ευτυχως, κρινεται από την πορεία του στη ζωή κι όχι από την οσφυοκαμψία του σε μια παρατα. Αυτοί που πρωτευσαν στις παρελάσεις, πρωτοι προσκύνησαν (γιατι ετσι τους έμαθαν).
Την περί διατήρησης της ιστορικής μνήμης καραμελα μασησαμε και γευτηκαμε Μαυροκορδατους, Μεταξαδες, δοσιλογους, Παπαδοπουλους, Ιωαννιδηδες και δε συμμαζεύεται. Τυρακι στη φακα, αλλά καιρός να ξυπνησουμε και να μην τσιμπάμε.συγνώμη..
πήρα φόρα ο μ@λάκας..
δε φωνάζω πάντως, είναι απλά το στυλ μου έτσι που μιλάω.. δεν το κάνω επίτηδες..
Να καταργηθουν οι παρελασεις;