-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πέτρο μου, γνωστή μου κοπελίτσα πίστευε ότι οι ιστορίες του 'Ηρακλή' της αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς είναι αληθινές. Μην ελπίζεις σε τίποτα, η Ελλάδα ως ιστορική μνήμη σβήνει κάθε μέρα.
Αν καταργηθούν οι παρελάσεις, η 25/3 και η 28/10 θα γίνουν αργίες σαν αυτή της Καθαράς Δευτέρας για τους μαθητές. Πόσοι μαθητές ξέρουν γιατί η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία;
Δεν είναι η μαθητική παρέλαση στρατοκρατικό κατάλοιπο, είναι ένα από τα τελευταία μέσα υπενθύμισης ορισμένων πραγμάτων που αφορούν τον ελληνισμό.Μάνο δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό που περιγράφεις. Οι μαθητές έχουν στην πλειονοτητά τους μαύρα μεσάνυχτα γύρω από την ελληνική ιστορία.
Όσες παρελάσεις και να γίνουν, αυτό δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει πρώτα το εκπαιδευτικό σύστημα, και -για να το διευρύνω περισσσότερο- οι πολιτισμικές συνιστώσες αυτού του τόπου.
Οι μαθητές βλέπουν σήμερα στις παρελάσεις είτε μία ευκαιρία για χαβαλέ, είτε μία δυνατότητα να κάτσουν σπίτι τους, αποχή δηλαδή από το σχολείο καθαρά.Είναι αναμενόμενο να μην γνωρίζουν ιστορία, έτσι όπως τη διδάσκονται. Δεν φέρουν το βάρος της ευθύνης οι διδασκόμενοι, αλλά οι διδάσκοντες [με την ευρεία έννοια, δηλ. εκπ. σύστημα-εκπαιδευτικοί].
-
Ηλίθια δεν είναι, αποβλακωμένα είναι. Η ενημέρωσή τους προέρχεται από την τηλεόραση, από κουτσομπολιά και από χαμηλού επιπέδου περιοδικό τύπο. Για να μάθεις την ιστορία πρέπει πρώτα κάποιος να σου θυμίσει ότι υπάρχει.
-
Pai Mei
Θυμάμαι από παλιά τέτοια ευχολόγια. Η ουσία είναι μία: αν δεν πιάσεις τον άλλο να τον καθίσεις κάτω και να του πεις 10 πράγματα υποχρεώνοντάς τον να τα μάθει, δεν πρόκειται να ασχοληθεί μ' αυτά.
Φυσικά είναι χαβαλές η παρέλαση ή η τελετή στα σχολεία ή τα ποιηματάκια, αφού η ιστορική μνήμη βάλεται από βαρεμένους ακραίους εδώ και δεκαετίες. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ηλίθια δεν είναι, αποβλακωμένα είναι. Η ενημέρωσή τους προέρχεται από την τηλεόραση, από κουτσομπολιά και από χαμηλού επιπέδου περιοδικό τύπο.Και για να τα βγάλουμε από την αποβλάκωσή τους τα βάζουμε να περπατάνε συγχρονισμένα.
Για να μάθεις την ιστορία πρέπει πρώτα κάποιος να σου θυμίσει ότι υπάρχει.
Και ξαναρωτάω μήπως και πάρω καμιά απάντηση:
Γιατί (η παρέλαση) είναι ένα από τα τελευταία μέσα; Πού βασίζεται αυτό; Τα υπόλοιπα μέσα δηλαδή τι έπαθαν;
-
Manosk δεν είναι ευχολόγια. Είναι ο -κατά τη γνώμη μου- απλούστερος και προφανέστερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της ιστορικής αμάθειας των παιδιών.
Η ουσία είναι όντως αυτή που λες.
Δεν διαφωνούμε. Πρέπει να αλλάξουν πρώτα και εκ βάθρων οι δομές του συστήματος εκπαίδευσης. -
catalyst
Τα υπόλοιπα μέσα, εκ του αποτελέσματος κρινόμενα, είναι ή ανεπαρκή ή λανθασμένα ως προς την εφαρμογή τους. Γι' αυτό σήμερα ρωτάς αποφοίτους γυμνασίου για πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν από το δημοτικό και σε κοιτάζουν σαν χάνοι.
Όταν (και αν) λειτουργήσουν ορθά τα άλλα μέσα (εκπαίδευση, τηλεόραση [χοχοχο], τύπος, οικογένεια κλπ), να καταργηθούν όλα τα αναχρονιστικά ή ξέρω 'γω τι άλλο κατάλοιπα.Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας δεν είναι αποβλακωμένοι ή αδαείς περί του ιστορικού παρελθόντος μας, παρά το ότι παρέλασαν 10-15 φορές έκαστος.
Pai Mei
Αν οι ενδιαφερόμενοι για την αποβλάκωση και την αμάθεια των παιδιών έδειχναν για τα προβλήματα αυτά τουλάχιστον όση σπουδή δείχνουν για τους αναχρονισμούς και την κακώς εννοούμενη ελευθερία τους, τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά καλύτερα. Έχουν φτάσει κάποιοι στο σημείο να πολιτικοποιούν την παιδεία, μέχρι και τη μορφή του γραπτού λόγου, λες και αυτά φταίνε για το ότι έχουμε πτυχιούχους που δεν μπορούν να γράψουν δυο αράδες με σωστή σύνταξη. -
manosk έγραψε:
Ηλίθια δεν είναι, αποβλακωμένα είναι. Η ενημέρωσή τους προέρχεται από την τηλεόραση, από κουτσομπολιά και από χαμηλού επιπέδου περιοδικό τύπο.Και για να τα βγάλουμε από την αποβλάκωσή τους τα βάζουμε να περπατάνε συγχρονισμένα.
το ότι τα κάνουν όλα συγχρονισμένα και καθοδηγούμενα απο την τηλεόραση, μέσα με τα χιλια δύο λάθος πρότυπα δεν μας ενοχλέι..??
αυτό κύριοι είναι χειρότερη απο μία 'συγχρονισμένη' κίνηση που τόσο πολύ ενοχλεί...
αυτό είναι σαπουνοποίηση και μαζικοποίηση του μυαλού...
το να συγχρονιστούν 2 φορές το χρόνο και να παρελάσουν για να αποδώσουν τιμές στην ίδια την ιστορία του έθνους μας ενοχλέι???......νομίζουμε ότι 'τα βάζουμε να κάνουν τα στρατιωτάκια'....
και επιτέλους ας δώσουμε λίγη αξία στους ανθρώπους που πρέπει να δίνουμε αξία έστω και 2 φορές τον χρόνο......
-
Δεν γινεται να περνουμε τον καθενα απο το χερακι και στοργικα να του μαθαινουμε την ιστορια θελει/δεν θελει. Μερικοι γεννηθηκαν στοκοι και αδιαφοροι και ετσι θα μεινουν. Για αυτον που αδιαφορει/δεν θελει να μαθει η παρελαση ειναι ακομα ενα βαρετο/ανουσιο πραμα. Για αυτον που ξερει ειναι αχρηστη για να 'μαθει'.
Εδω μερικοι δεν διαβαζουν για να περασουν την ταξη και να εξασφαλισουν το μελλον τους , λες να διαβασουν για να εξασφαλισουν το παρελθον τους?
-
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
Δεν γινεται να περνουμε τον καθενα απο το χερακι και στοργικα να του μαθαινουμε την ιστορια θελει/δεν θελει. Μερικοι γεννηθηκαν στοκοι και αδιαφοροι και ετσι θα μεινουν. Για αυτον που αδιαφορει/δεν θελει να μαθει η παρελαση ειναι ακομα ενα βαρετο/ανουσιο πραμα. Για αυτον που ξερει ειναι αχρηστη για να 'μαθει'.Εδω μερικοι δεν διαβαζουν για να περασουν την ταξη και να εξασφαλισουν το μελλον τους , λες να διαβασουν για να εξασφαλισουν το παρελθον τους?
Η εκπαίδευση αφορά τους πάντες. Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με βάση τις όποιες γονιδιακές διαφοροποιήσεις. Οπότε πρέπει και τους 'μαθητές που δυσκολεύονται κατά τη διαδικασία της μάθησης' να τους εντάξει και να τους εκπαιδεύσει. Και στην ιστορία.
Το πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. -
Δεν ειπα για τους μαθητες που εχουν δυσκολιες! Οχι οχι! Ειπα για τους μαθητες που δεν εχουν δυσκολιες αλλα δημιουργουν
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τα υπόλοιπα μέσα, εκ του αποτελέσματος κρινόμενα, είναι ή ανεπαρκή ή λανθασμένα ως προς την εφαρμογή τους.Αυτά που έχουν εφαρμοστεί, τα κρίνεις ορθά εκ του αποτελέσματος. Αυτά που είναι λανθασμένα στην εφαρμογή τους, ας εξεταστεί αν μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικά (π.χ. οι σχολικές γιορτές, που είναι κάθε χρόνο ίδιες, και στις περισσότερες περιπτώσεις άνευ ενδιαφέροντος). Αυτά που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, πώς τα κρίνεις? Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για πράγματα που θέλουν κόπο και χρόνο, και από τους μαθητές, και από τους εκπαιδευτικούς.
Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας δεν είναι αποβλακωμένοι ή αδαείς περί του ιστορικού παρελθόντος μας, παρά το ότι παρέλασαν 10-15 φορές έκαστος.
Οι παππούδες (περισσότερο) και οι πατεράδες μας (λιγότερο όπως φαίνεται από τη νεοελληνική πραγματικότητα) δεν είναι αποβλακωμένοι ή αδαείς περί του ιστορικού παρελθόντος μας διότι *έζησαν τα γεγονότα *(πολλοί πατεράδες έζησαν κατοχή, παππούδες πολέμησαν) , όχι διότι παρέλασαν. Το ζητούμενο είναι πώς θα κάνουμε όσους δεν έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις να γνωρίσουν το ιστορικό υπόβαθρο των εθνικών γιορτών και να ευαισθητοποιηθούν επ'αυτού.
Το να περπατάνε τα παιδάκια συγχρονισμένα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
-
Για να μην το ζαλίζουμε, το εύκολο είναι να καταργείς πράγματα για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Το δύσκολο είναι να δημιουργείς άλλα στη θέση τους. Εγώ λέω να δημιουργηθούν άλλοι τρόποι ιστορικής μνήμης και να δοκιμαστούν στην πράξη πριν πέσει τσεκούρι.
-
Όταν το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα κρύβει τεράστια κεφάλαια από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και κυρίως αυτά που 'πονάνε' (βλ. 1897, 1919), τα οποία είναι και κρισιμότερα για τη διαμόρφωση του αυριανού έθνους -γιατί από τα λάθη μαθαίνουμε- ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω πώς οι παρελάσεις διαμορφώνουν πιο συνειδητούς -σε σχέση με την ιστορία τους- πολίτες. Π.χ. για ρώτα, όχι τα πιτσιρίκια, αλλά και τους μεγαλύτερους τι ξέρουν για το Γουδί!
Τα πανηγυράκια για τους ήρωες του '21 (αλλά κανείς δε μιλά για τις μαύρες μεταεπαναστατικές σελίδες, με τους εμφύλιους και τις διώξεις αυτών ακριβώς των ηρώων) και για το αλβανικό έπος (που όλως τυχαίως για τα παιδιά εκεί κάπου τελειώνει και ο Β' ΠΠ, λες και από το 41 έως το 45 στην Ελλάδα δε συμβαίνει τίποτε) δεν είναι απλώς παγερά αδιάφορα, αλλά και εντελώς αποπροσανατολιστικά.
-
Petro έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες.
-
Αν και δεν βλέπω τη σχέση με το παρόν θέμα, πιστεύω ότι σε 50 χρόνια θα μνημονεύονται κι αυτά στα βιβλία.
Έτσι λοιπόν η 28η Οκτωβρίου θα πάρει μεγαλύτερο νόημα, αφού εκτός από τους Γερμανοϊταλούς είχαμε και τους γερμανοτσολιάδες. Έστω λοιπόν ότι καθιερώνεται μια γιορτή για τους πεσόντες υπέρ της δημοκρατίας 'για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι' και ενώ οι μαθητές δεν μαθαίνουν κάτι γι' αυτή λόγω της γνωστής αποβλάκωσης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η γιορτή αυτή είναι αναχρονιστική για τους Χ και Ψ λόγους (τέτοιους βρίσκουμε όσους θες). Πώς θα σου φανεί το σκηνικό; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αν και δεν βλέπω τη σχέση με το παρόν θέμα, πιστεύω ότι σε 50 χρόνια θα μνημονεύονται κι αυτά στα βιβλία.
Έτσι λοιπόν η 28η Οκτωβρίου θα πάρει μεγαλύτερο νόημα, αφού εκτός από τους Γερμανοϊταλούς είχαμε και τους γερμανοτσολιάδες. Έστω λοιπόν ότι καθιερώνεται μια γιορτή για τους πεσόντες υπέρ της δημοκρατίας 'για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι' και ενώ οι μαθητές δεν μαθαίνουν κάτι γι' αυτή λόγω της γνωστής αποβλάκωσης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η γιορτή αυτή είναι αναχρονιστική για τους Χ και Ψ λόγους (τέτοιους βρίσκουμε όσους θες). Πώς θα σου φανεί το σκηνικό;Βρε Μάνο μου, εδώ για τους Έλληνες η λέξη 'εμφύλιος' θεωρείται ότι μας πρωτοάγγιξε το 1946, για ποια 50 χρόνια μου μιλάς (πρόσεξε δεν αναφέρομαι κάν στην ιστορία από το '46 ώς τη μεταπολίτευση, γιατί πράγματι είναι ακόμη νωπή για να διδαχτεί σωστά); Η ιστορία μας (ολόκληρη!) γράφτηκε μονόπαντα, ελλιπώς, όντας αρκούντως κακοποιημένη. Ξαναλέω λοιπόν ότι οι παρελάσεις δεν αρκούν για να μπαλώσουν καταστάσεις.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ούτως ή άλλως απεχθάνομαι κάθε είδους παρέλαση (βήμα, στολή, και γενικά 'σαλαμοποίηση') γι' αυτό συμπληρώνω ότι θα ήθελα να καταργηθούν ΤΩΡΑ! Όχι 'να δούμε' και 'όταν αντικατασταθούν από κάτι καλύτερο' γιατί η κατάσταση θυμίζει το χωρισμό κράτους-εκκλησίας, με δικαιολογία ότι οι Έλληνες δεν είναι 'ώριμοι' για τέτοιο χωρισμό.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Η ιστορία μας (ολόκληρη!) γράφτηκε μονόπαντα, ελλιπώς, όντας αρκούντως κακοποιημένη.Αυτό ισχύει παντού, στα σχολικά βιβλία τουλάχιστον.
-
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
Ακριβώς: όποιος δεν γουστάρει να μάθει πέντε πράγματα για την ιστορία της χώρας στην οποία ζει, να πάει και να μην ξανάρθει.
Και οι μετανάστες που μαθαίνουν την ιστορία της χώρας μας καλύτερα από τα Ελληνόπουλα θα πρέπει να μείνουν να κρατάνε τη σημαία στη παρέλαση και να διώξουμε τα Ελληνόπουλα που δεν έχουν παρει καλό βαθμό στο σχολέιο!:hmmm:
Αν δεν σε ικανοποιούν και θεωρείς λανθασμένα ή ανεπαρκή αυτά που διδάσκεσαι και είσαι ανήσυχος χαρακτήρας, ψάξτο μόνος σου με εξωσχολικά βιβλία/άλλες πηγές.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!
Παρακαλείται ο ανήσυχος χαρακτήρας να κάνει ησυχία για να μην ξυπνάει τους υπόλοιπους
zzzΑν καταργηθούν οι παρελάσεις, η 25/3 και η 28/10 θα γίνουν αργίες σαν αυτή της Καθαράς Δευτέρας για τους μαθητές. Πόσοι μαθητές ξέρουν γιατί η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία;
Γιατί τώρα πόσοι ξέρουν τι γίνεται εκείνες τις ημέρες?
Άραγε πόσοι ξέρουν ότι μετά το '21 περάσαμε πολύ σύντομα σε 2 εμφυλίους και ποιοί ξέρουν από τι βόλι πέθανε ο γιος του Κολοκοτρώνη?
Δεν είναι η μαθητική παρέλαση στρατοκρατικό κατάλοιπο, είναι ένα από τα τελευταία μέσα υπενθύμισης ορισμένων πραγμάτων που αφορούν τον ελληνισμό.
Το να περπατάς σε σχηματισμό με συγχρονισμό γυρνώντας το κεφάλι σου προς την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του τόπου **φυσικά **και δεν είναι στρατιωτικό κατάλοιπο!
Το βλέπω καθημερινά να συμβαίνει άλλωστε..................στα στρατόπεδα!Pai Mei
Θυμάμαι από παλιά τέτοια ευχολόγια. Η ουσία είναι μία: αν δεν πιάσεις τον άλλο να τον καθίσεις κάτω και να του πεις 10 πράγματα υποχρεώνοντάς τον να τα μάθει, δεν πρόκειται να ασχοληθεί μ' αυτά.
Φυσικά είναι χαβαλές η παρέλαση ή η τελετή στα σχολεία ή τα ποιηματάκια, αφού η ιστορική μνήμη βάλεται από βαρεμένους ακραίους εδώ και δεκαετίες.Όταν η παπαγαλία εδώ και δεκαετίες έχει γίνει το εφαλτήριο του μαθητή για τη μεταβασή του στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με απώτερο σκοπό την αγορά εργασίας και μόνο, τότε η έλλειψη ιστορικής μόρφωσης είναι γεγονός !!!
Όταν το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα κρύβει τεράστια κεφάλαια από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και κυρίως αυτά που 'πονάνε' (βλ. 1897, 1919), τα οποία είναι και κρισιμότερα για τη διαμόρφωση του αυριανού έθνους -γιατί από τα λάθη μαθαίνουμε- ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω πώς οι παρελάσεις διαμορφώνουν πιο συνειδητούς -σε σχέση με την ιστορία τους- πολίτες. Π.χ. για ρώτα, όχι τα πιτσιρίκια, αλλά και τους μεγαλύτερους τι ξέρουν για το Γουδί!
Τα πανηγυράκια για τους ήρωες του '21 (αλλά κανείς δε μιλά για τις μαύρες μεταεπαναστατικές σελίδες, με τους εμφύλιους και τις διώξεις αυτών ακριβώς των ηρώων) και για το αλβανικό έπος (που όλως τυχαίως για τα παιδιά εκεί κάπου τελειώνει και ο Β' ΠΠ, λες και από το 41 έως το 45 στην Ελλάδα δε συμβαίνει τίποτε) δεν είναι απλώς παγερά αδιάφορα, αλλά και εντελώς αποπροσανατολιστικά.
Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς!
Αν και δεν βλέπω τη σχέση με το παρόν θέμα, πιστεύω ότι σε 50 χρόνια θα μνημονεύονται κι αυτά στα βιβλία.
Έτσι λοιπόν η 28η Οκτωβρίου θα πάρει μεγαλύτερο νόημα, αφού εκτός από τους Γερμανοϊταλούς είχαμε και τους γερμανοτσολιάδες. Έστω λοιπόν ότι καθιερώνεται μια γιορτή για τους πεσόντες υπέρ της δημοκρατίας 'για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι' και ενώ οι μαθητές δεν μαθαίνουν κάτι γι' αυτή λόγω της γνωστής αποβλάκωσης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η γιορτή αυτή είναι αναχρονιστική για τους Χ και Ψ λόγους (τέτοιους βρίσκουμε όσους θες). Πώς θα σου φανεί το σκηνικό;Η ιστορία δεν διδάσκεται όπως θα έπρεπε, ακόμα πάρα πολλοί καθηγητές αποφεύγουν σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας μας!Υπάρχει μεγάλη άγνοια από μαθητές και το χειρότερο από γονείς.Πάρα πολλοί πιστεύουν πως μετά το '21 όλα ήταν μέλι-γάλα και αγνοούν π.χ. ότι το Ελληνικό κράτος με τη σημερινή του μορφή δεν έχει κλείσει ούτε 100 χρόνια!
Η παρέλαση δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον μαθητή το μόνο που θα θυμάται είναι τον καφέ που ήπιε μετά στη καφετέρια,τις φωτογραφίες που έβγαλε με τη γκόμενα και τους συγγενείς και το πανυγηράκι έληξε.- -
Η παπαγαλία είναι πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι που έχουν στήσει το σημερινό σύστημα παιδείας, το σύγχρονο, το απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, με σύγχρονη υπεραπλουστευμένη γλώσσα, με ενισχυτική διδασκαλία, με επιπλέον φροντιστήρια, με αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΑΕΙοποιημένα ΤΕΙ, τί πέτυχαν; Πώς οι παλαιότεροι ξέρουν ιστορία, όχι επειδή την έζησαν (το 1821;;; ), αλλά γιατί τη διδάχθηκαν από το 'ξεπερασμένο' εκπαιδευτικό σύστημα;
Εν κατακλείδι: όσο στα παιδιά της φραπαδούρας δίνεται η δυνατότητα/επιλογή να πάνε 2 μέρες το χρόνο για βόλτα αντί να πάνε για παρέλαση, ένας τρόπος ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης πάει περίπατο.
Να μας πουν εναλλακτικές λύσεις οι προοδευτικοί καθηγητές, οι οποίοι αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. -
Ο χρήστης SAXOGUS2 έγραψε:
..............Μπραβο ρε φιλε, με γλίτωσες από πολύ κόπο
Εν κατακλείδι, σαν Ελληνας πολίτης, δε δεχομαι να δηλητηριάζει κανεις το μυαλό των παιδιών μου με στρατοκρατικα κατάλοιπα. Ο καθένας μας, ευτυχως, κρινεται από την πορεία του στη ζωή κι όχι από την οσφυοκαμψία του σε μια παρατα. Αυτοί που πρωτευσαν στις παρελάσεις, πρωτοι προσκύνησαν (γιατι ετσι τους έμαθαν).
Την περί διατήρησης της ιστορικής μνήμης καραμελα μασησαμε και γευτηκαμε Μαυροκορδατους, Μεταξαδες, δοσιλογους, Παπαδοπουλους, Ιωαννιδηδες και δε συμμαζεύεται. Τυρακι στη φακα, αλλά καιρός να ξυπνησουμε και να μην τσιμπάμε.
Να καταργηθουν οι παρελασεις;