-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εξ αφορμής του θέματος και όχι κάποιου συγκεκριμένου post καταθέτω τις ακόλουθες σκέψεις μου...
Να διευκρινίσω επίσης ότι φυσικά δεν στρέφομαι εναντίον κάποιου, ούτε θέλω να προκαλέσω προσωπικές κόντρες, ξέρω όμως ότι θα στενοχωρήσω μερικούς από τους φίλους στο forum και θα νευριάσω πολύ περισσότερους αλλά από μικρή ηλικία μου είχαν δημιουργηθεί τα ακόλουθα ερωτήματα :-Πως μπορεί κάποιος να είναι περήφανος για ένα τυχαίο γεγονός; Πχ ότι γεννήθηκε με ελληνική υπηκοοότητα, στο σημερινό γεωγραφικό χώρο που ονομάζεται Ελλάδα και μιλάει ελληνικά και όχι σουαχίλι; Για να δείξω λίγο το παράλογο του πράγματος θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα των γονιών μας, για τους οποίους πολλοί από μας είμαστε περήφανοι. Σε τι έχουμε συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ή της κατάστασης του πατέρας μας ώστε να είμαστε περήφανοι γι αυτόν;....Σε τίποτα, παρόλα αυτά καμαρώνουμε....Αν κάποιoυ ένας γονιός είναι εγκληματίας ή τέλος πάντων περιθωριοποιημένος με τις τρέχουσες κοινωνικές αντιλήψεις πρέπει να ντρέπεται; Τι θα λέγατε σε ένα τέτοιο άνθρωπο; Να ντρέπεται για τους γονείς του; Όχι βέβαια ,όλοι θα του λέγαμε ότι δεν φταίει αυτός για το τί είναι οι γονείς του, δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται μπλα, μπλα.... Τον άλλο δίπλα που είναι περήφανος για τους δικούς του γιατί δεν του λέμε τίποτα;
-Γιατί ψάχνουμε απεγνωσμένα μερίδιο στη δόξα και τη φήμη κάποιων μεγάλων προσωπικοτήτων τους οποίους αποκαλούμε, φουσκωμένοι σα διάνοι, προγόνους μας; Αν ήταν πρόγονοι του γείτονα θα άλλαζε κάτι; Δεν μπορούμε να απολαύσουμε το έργο αυτών των ανθρώπων και τη γνώση που μας προσέφεραν χωρίς σύνδρομα; Δεν ανήκει σε όλους τους ανθρώπους; Γιατί θέλουμε να το οικειοποιήθουμε, γιατί θέλουμε να συνδέσουμε το όνομά μας σώνει και καλά με τον Αριστοτέλη και να προτάξουμε ένα τεράστιο ΕΜΕΙΣ για θέματα που είναι πανανθρώπινα....Αν ο Αριστοτέλης ήταν Αιγύπτιος θα πείραζε κάποιον από σας ; Νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι σε κάτι επειδή είμαστε «πρόγονοι» (ας μην μπω καν στην ουσία αυτής της διαπίστωσης) κάποιου που έζησε πριν 2500 χρόνια σε αυτό το γεωγραφικό χώρο και μιλούσε ελληνικά;...Αν μιλούσε κάτι άλλο ή αν ζούσε κάπου παραδίπλα θα είμασταν λιγότερο περήφανοι;
-Γιατί μπαίνουμε σε εφηβικές λογικές του «ποιος την έχει πιο μεγάλη» όταν αρχίζουμε να συγκρίνουμε πχ φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας με το Nietzsche ή το Descartes με αγοραίους όρους; Θα νιώσουμε πιο καλά αν καταλήξουμε ότι όλη η σύγχρονη φιλοσοφία βασίζεται στον Αριστοτέλη και όχι (ή τέλος πάντων σε μικρότερο βαθμό) στο Nietzsche; Γιατί να είμαστε περήφανοι γι αυτό;...Ένα επιστημονικό πόρισμα είναι στο οποίο σίγουρα θα υπάρχει και αντίλογος...Εμείς ίδιοι θα είμαστε-είμασταν όπου κι αν κατέληγε-καταλήξει...
-Γιατί θέλουμε σώνει και καλά η δική μας γλώσσα, αυτή που μιλάμε δηλαδή (τυχαία φυσικά), να είναι καλύτερη, πλουσιότερη από αυτή των Άγγλων ή των Γερμανών; Κι αν είναι, τι έγινε; Συνέβαλλε κάποιος από μας σε αυτό και δεν το ξέρω; Είμαστε περήφανοι για το τυχαίο γεγονός ότι μιλάμε ελληνικά; Αν μιλάγαμε γαλλικά θα έπρεπε να ντρεπόμασταν ή θα είμασταν κατά τι κατώτεροι ως προσωπικότητες; Kι αν υποτεθεί ότι είμαστε καλύτεροι εξ αυτού του λόγου το πολύ που μπορούμε να αισθανθούμε για το ότι μιλάμε εληνικά είναι τυχεροί, όχι περήφανοι....Υπάρχει τεράστια διαφορά....
‘Εχετε δει άνθρωπο ΠΕΡΗΦΑΝΟ που του έπεσε το ΛΟΤΤΟ;
Τα επιστημονικά πορίσματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολεμικής με ποδοσφαιρικούς όρους και δη από μη γνώστες οι οποίοι κραδαίνουν απλώς μια σημαία (τα τρισέγγονά τους πιθανότατα θα κραδαίνουν μία άλλη, but who cares?)Είσαστε περήφανοι που είστε Έλληνες ή που μιλάτε ελληνικά; Εγώ όχι, θα μπορούσα να μιλάω με το ίδιο «καμάρι» οιαδήποτε γλώσσα και να ζω οπουδήποτε αλλού...Είμαι περήφανος μόνο για ό,τι έχω κάνει ο ίδιος ή έστω έχω συμβάλλει σε αυτό (κι αυτό με μπόλικη περίσκεψη)...Δεν είμαι περήφανος ούτε για τον πατέρα μου, ούτε για το Σωκράτη...Όλοι άνθρωποι είμαστε και σίγουρα δεν μας διαφοροποιούν με όρους ανωτερότητας-κατωτερότητας οι ρίζες μας...Αν είχα γεννηθεί σήμερα στο Μπαγκλαντές θα ήμουν απλά άτυχος....
Μπράβο ρε φίλε!!
Συμφωνώ 100% (..οπότε γλίτωσα και το γράψιμο )...θα ήθελα να πω το εξής
Κάποιος φίλος έγραψε κάτι για το λεξικό του Μπαμπινιώτη. (συγγνώμη αλλά δε θυμάμαι τι ακριβώς)
Το επίσημο λεξικό της γλώσσας μας δεν είναι του Μπαμπινιώτη αλλά το λεξικό με τον τίτλο 'Λεξικό της κοινής νεοελληνικής' του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νικης και πιο συγκεκριμένα του 'Ινστιτουτου Νοελληνικών Σπουδών'.(Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).
Το 1977 τους ανέθεσε ο τότε υπουργός παιδείας, νομίζω ο Ράλλης ήταν, να το γράψουν.
Είκοσι χρόνια κράτησε αυτή η προσπάθειαΥ.Γ..'koutsan' το 'ρε' δε δηλώνει αγένεια αλλά αυθορμητισμό, προϊόν αυτών που έγραψες
-
Ο χρήστης Trelos έγραψε:
Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο και για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται και λίγο δύσκολο.Θα δείξει στην πορεία πάντως αν όντως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Το είχαμε πει σε άλλο θέμα: Ήταν ένα urban legend αυτό (φάρσα). Έχει μεν μια λογικοφάνεια, λόγω της εξαιρετικής δόμησης της αρχαίας Ελληνικής, αλλά οι υπολογιστές δεν έχουν τόσο μεγάλες εκφραστικές ανάγκες.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Αγαπητέ koutsan,ελπίζω να συγχωρέσεις τον... κυνισμό μου, αλλά το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ από το μήνυμά σου είναι πως μας προτρέπεις να αποκυρήξουμε την ιστορία μας (όχι μόνο οι Έλληνες), γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ τη θεωρείς άχρηστη ή/και ανάξια λόγου σε ότι αφορά τη σύγχρονή ζωή μας.
Κάτι που εγώ προσωπικά το βρίσκω λανθασμένο.
Σε ότι αφορά εξειδικευμένα την ερώτηση γιατί να νιώθει κανείς περηφάνια που μιλά ελληνικά, ο λόγος είναι απλούστατος: διότι όλοι (Έλληνες και μη) αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως μια από τις αρχαιότερες και πληρέστερες γλώσσες (αν όχι τη μόνη), η οποία επηρέασε την συντριπτική πλειοψηφία όλως των υπολοίπων γλωσσών... και όχι μόνο.
Δεν προτρέπω κανένα να αποκηρύξει τίποτα...Ούτε τη λέξη 'αποκηρύσσω' χρησιμοποίησα, ούτε για ιστορία μίλησα, ούτε έγραψα τίποτα περί 'άχρηστου ή ανάξιο λόγου'...Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξες υπερκερά κατά πολύ τα γραφόμενά μου και συνεπώς τίθεται υπό τη σκιά της αυθαιρεσίας, δηλ δεν στηρίζεται σε κάτι το οποίο έγραψα αλλά στην προσωπική σου εκτίμηση για το άτομό μου και τις αντιλήψεις μου...
Χωρίς να θέτω σε αμφισβήτηση την ουσία αυτών που έγραψες (χρειάζομαι πολλά χρόνια μελέτης ακόμα ώστε να εκφέρω άποψη σε ένα άκρως επιστημονικό-γλωσσολογικό ζήτημα ) επαναλαμβάνω το ερώτημά μου : Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το τυχαίο γεγονός ότι μιλάμε ελληνικά και όχι κάποια άλλη γλώσσα;Θεωρείς ότι συνεισέφερες κάτι στη διαμόρφωση αυτής της γλώσσας και είσαι περήφανος γι αυτό; Η υπερηφάνεια καλό είναι να προκύπτει από προσωπικά επιτεύγματα για να μην είναι κενή περιεχομένου...Για ποιο επίτευγμά σου σε ό,τι αφορά την ελληνική γλώσσα είσαι περήφανος; Με ποιο τρόπο αναμειγνύεται η προσωπική σου βούληση,επιρροή, συμβολή στο γεγονός ότι μιλάς ελληνικά,γεννήθηκες στην Ελλάδα κτλ κτλ...Για τί ακριβώς είσαι περήφανος; για το ότι ήσουν **τυχερός ** και μιλάς 'μια από τις αρχαιότερες και πληρέστερες γλώσσες; '
Δε νομίζω ότι μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την τύχη μας...Εσύ; -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
δυστυχώς, όπως έγραψα και πριν, δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, παρά μόνο το γενικότερο ρεζουμέ. Αν δεν κάνω λάθος η πρόταση για τη χρήση των αρχαίων ελληνικών στην ανάπτυξη λογισμικού είχε γίνει από την IBM (ή από κάποιον που ηγείτο κάποτε της IMB).
Αυτο που είχα καταλάβει είναι πως η άρχαία ελληνική είχε προταθεί ως καταλληλότερη της αγγλικής για να περιγράψει τις πολύπλοκες και δαιδαλώδεις σχέσεις και εξαρτήσεις που υπάρχουν πλέον μεταξύ πολλών και διάφορων στοιχείων στον κώδικα ενός σύγχρονου (και κυρίως ενός μελλοντικού) λογισμικού.
Ο αστικός θρύλος του Hellenic Quest...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
δυστυχώς, όπως έγραψα και πριν, δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες για το θέμα, παρά μόνο το γενικότερο ρεζουμέ. Αν δεν κάνω λάθος η πρόταση για τη χρήση των αρχαίων ελληνικών στην ανάπτυξη λογισμικού είχε γίνει από την IBM (ή από κάποιον που ηγείτο κάποτε της IMB).
Αυτο που είχα καταλάβει είναι πως η άρχαία ελληνική είχε προταθεί ως καταλληλότερη της αγγλικής για να περιγράψει τις πολύπλοκες και δαιδαλώδεις σχέσεις και εξαρτήσεις που υπάρχουν πλέον μεταξύ πολλών και διάφορων στοιχείων στον κώδικα ενός σύγχρονου (και κυρίως ενός μελλοντικού) λογισμικού.
Ο αστικός θρύλος του Hellenic Quest...
Το έχει κι εδώ:
-
Ο χρήστης tt έγραψε:
Από τα πράγματα που με κεντρίζουν περισσότερο είναι η ιστορία που κουβαλούν οι λέξεις, έως την τελική μορφή που τις χρησιμοποιούμε σήμερα. Παρακολουθώντας κάποιες -λίγες- εκπομπές, έχω μείνει εντυπωσιασμένος από το πώς εξελίχθηκαν λέξεις, προφορές και διαφορετικές χρήσεις ίδιων λέξεων, επηρεασμένες από την ιστορία λαών, τόπων κλπ.
[snip]Πολύ πρόχειρο και απλοϊκό το link (εργασία κάποιου μαθητή, ούτε καν ξέρω ποιας τάξης), αλλά ήταν το 1ο που βγήκε στο Google και νομίζω δεν τα λέει λάθος. Όποιος ενδιαφέρεται ας του ρίξει μια ματιά:
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Κοutsan,
εξαιρετικά τα γραφόμενά σου,με έβαλαν σε σκέψη...Δυο παρατηρήσεις μόνο..
Σε σχέση με το άτομο ως μονάδα,δεχόμαστε a priori ότι 'ο άνθρωπος είναι ον μιμητικό'.Η μίμησις δεν αφορά απαραίτητα το πως θα μιλάμε,πως θα πιάνουμε το κουτάλι κ.ά ,αλλά αφορά και σε κανόνες συμπεριφοράς,αρχές,συναίσθημα,αντιμετώπιση του εαυτού και των άλλων.Τα πρώτα χρόνια της ζωής το ρόλο αυτό τον παίζουν αποκλειστικά οι γονείς,αργότερα σε συνδυασμό με το σχολείο,για να έρθει στο τέλος το αυτόβουλο.Όλα αυτά υπό τη σκέπη πάντοτε των γονιδιακών συνδυασμών,που δύνανται να καθορίσουν τρόπο κίνησης και σκέψης!
Επομένως΄,οι περισσότεροι νιώθουν τον θαυμασμό προς τον πατέρα ή τη μητέρα,διότι εμμέσως ισχυροποιούν το δικό τους εγώ ή πολύ απλά,γιατί νοιώθουν ευγνωμοσύνη για το συναίσθημα που έλαβαν και τον κόπο που έκαναν οι γονείς τους για να τους αναθρέψουν.Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό,ούτε και αφύσικο.
Για την 'εθνική υπερηφάνεια' οι απόψεις σου λογικές,γιατί πράγματι η γνώση είναι κτήμα παγκόσμιο.
Θα μπορούσαν να ισχύσουν,μάλιστα,στο έπακρο σε έναν κόσμο απαλλαγμένο απο πολέμους και επιβουλεύσεις.Κάτι τέτοιο,όμως δεν συνέβη ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία,οπότε...
Το στοιχείο που ισχυροποιεί την δύναμη μιας κοινωνίας,στην δική μας περίπτωση,εθνικής,είναι η συνοχή.Κύριο στοιχείο της συνοχής και ταυτότητας η γλώσσα,και νά γιατί επιμένουν(με) στη χρήση της Ελληνικής..Όταν η γλώσσα αυτή έχει πίσω της μια ιστορία και παραγωγή πνευματικού πλούτου προσδίδει (ψευδώς πιθανόν) μια σημαίνουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη για την κοινωνία που τη χρησιμοποιεί και ισχυροποιεί την πεποίθηση των μελών της ότι δεν είναι 'ασήμαντοι'.
Πολλά ακόμη τα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν την 'εθνική συνείδηση' (βλ. ΗΠΑ) και όλα έχουν ως στόχο την έξωθεν προστασία και τον ομαλό συναγελασμό εντός,στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση των κοινωνιών-εθνών στην υπάρχουσα διμορφωμένη κατάσταση..Συμφωνώ σε όλα ανεξαιρέτως...
Διευκρινίζω :
-Φυσικά και δεν είναι κακό, ούτε αφύσικο να είμαστε περήφανοι για τους γονείς μας...Είναι απλώς παράλογο!! Το έχουμε όμως ανάγκη...Ας έχουμε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας το συλλογισμό μου, μπορεί υπό συνθήκες να βοηθήσει.
-Επίσης ένα κράτος-έθνος έχει ανάγκη από σημεία αναφοράς (γλώσσα, θρησκεία, κοινή πολιτισμική κληρονομιά ) και από σύμβολα (ήρωες, σημαία, εθνικός ύμνος) προκειμένου να αναπτύξει ένα ισχυρό συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στα μέλη του, τα οποία (δυστυχώς κατ εμέ) τα έχουν ανάγκη προκειμένου να εργασθούν προς όφελος της κοινωνίας τους και να την υπερασπισθούν...Η Ελλάδα λοιπόν ως κράτος έχει ανάγκη από 'εθνική υπερηφάνεια'και γι αυτό προσανατολίζει την παιδεία, ή μάλλον την εκπαίδευση, των πολιτών της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μίας έντονης εθνικής συνείδησης , πράγμα το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από την τόνωση του αισθήματος ότι η γλώσσα μας είναι μοναδική, πλούσια, ανώτερη και γι αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι!!! (τα θαυμαστικά είναι όλα δικά μου )
Εγώ όμως **ως άτομο **αρνούμαι να μπω σε αυτή τη λογική, αναλύω τα πράγματα με το ξερό μου το κεφάλι και με τη βοήθεια της όποιας μόρφωσης έχω για να καταλήξω στα συμπεράσματα που διάβασες παραπάνω...
Τα κρατικά εκπαιδευτικά συστήματα ας κάνουν τη δουλειά τους (κατά τρόπο άριστο αν κρίνω από τους γύρω μου) κι εγώ τη δική μου (κοινώς το βιολάκι μου)...Με κάνει να νιώθω καλύτερα -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν προτρέπω κανένα να αποκηρύξει τίποτα...Ούτε τη λέξη 'αποκηρύσσω' χρησιμοποίησα, ούτε για ιστορία μίλησα, ούτε έγραψα τίποτα περί 'άχρηστου ή ανάξιο λόγου'...Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξες υπερκερά κατά πολύ τα γραφόμενά μου και συνεπώς τίθεται υπό τη σκιά της αυθαιρεσίας, δηλ δεν στηρίζεται σε κάτι το οποίο έγραψα αλλά στην προσωπική σου εκτίμηση για το άτομό μου και τις αντιλήψεις μου...Για το άτομό σου όχι (μιας και δεν γνωριζόμαστε), αλλά για τα γραφόμενά σου ναι (τα οποία υποθέτω γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα εξέθεσες δημόσια, για να κριθούν δηλαδή δημόσια).
Σε ότι αφορά την αυθαιρεσία, δεν ξέρω αν λέγεται αυθαιρεσία, αλλά εγώ βάσισα το συμπέρασμά μου στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεις ως δικαιωματικά 'δικό' σου κάτι που προέρχεται από τους προγόνους σου (να υποθέσω ότι δεν πιστεύεις ούτε στην έννοια της κληρονομιάς; ) Απαιτείς αποκλειστικά δική σου συνεισφορά για να νιώσεις περήφανος για κάτι, ή τουλάχιστον έτσι έγραψες κι επαναλαμβάνεις τώρα:
Η υπερηφάνεια καλό είναι να προκύπτει από προσωπικά επιτεύγματα για να μην είναι κενή περιεχομένου'
(btw, ούτε εγώ έγραψα πουθενά ότι εσύ χρησιμοποίησες τις λέξεις 'αποκυρήσσω', 'ανάξια λόγου' ή/και 'άχρηστη'. Απεναντίας τόνισα το ότι εγώ έβγαλα αυτό το συμπέρασμα.)
Επί της ουσίας τώρα, ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και βασίζει την ύπαρξη, την ιστορία και την κυριαρχία του στον πλανήτη όχι μόνο στη μεταλαμπάδευση γνώσης από γενιά σε γενιά (μέρος της οποίας αποτελεί και η γλώσσα, της γνώσης εννοώ) αλλά και στην ταύτισή του (ένταξή του, αν προτιμάς) σε κοινωνίες, τα μέλη των οποίων μοιράζονται κοινά στοιχεία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Με λίγα λόγια αποτελούμε συνέχεια των προγόνων μας και οι απόγονοί μας αποτελούν συνέχεια δική μας. Το σε ποιο βαθμό ισχύει ή πρέπει να ισχύει η ταύτισή μας τόσο με τους προγόνους μας, όσο και με τους απογόνους μας είναι ένα ξεχωριστό, τεράστιο, θέμα.
Χωρίς να θέτω σε αμφισβήτηση την ουσία αυτών που έγραψες (χρειάζομαι πολλά χρόνια μελέτης ακόμα ώστε να εκφέρω άποψη σε ένα άκρως επιστημονικό-γλωσσολογικό ζήτημα ) επαναλαμβάνω το ερώτημά μου : Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το τυχαίο γεγονός ότι μιλάμε ελληνικά και όχι κάποια άλλη γλώσσα;Θεωρείς ότι συνεισέφερες κάτι στη διαμόρφωση αυτής της γλώσσας και είσαι περήφανος γι αυτό; Η υπερηφάνεια καλό είναι να προκύπτει από προσωπικά επιτεύγματα για να μην είναι κενή περιεχομένου...Για ποιο επίτευγμά σου σε ό,τι αφορά την ελληνική γλώσσα είσαι περήφανος; Με ποιο τρόπο αναμειγνύεται η προσωπική σου βούληση,επιρροή, συμβολή στο γεγονός ότι μιλάς ελληνικά,γεννήθηκες στην Ελλάδα κτλ κτλ...Για τί ακριβώς είσαι περήφανος; για το ότι ήσουν **τυχερός ** και μιλάς 'μια από τις αρχαιότερες και πληρέστερες γλώσσες; '
Δε νομίζω ότι μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την τύχη μας...Εσύ;Ελπίζω να έχω ήδη καλύψει την ερώτηση. Η βασική διαφορά μας είναι πως εσύ αισθάνεσαι περήφανος μονάχα για ότι έχει κάνει αποκλειστικά εσύ, ενώ εγώ εντάσσω τον εαυτό μου στον ευρύτερο κύκλο της κοινωνίας και κατ' επέκτασιν της φυλής μου, κάτι που θεωρώ ότι μου δίνει το δικαίωμα να περηφανέυομαι ΟΧΙ ότι τα έχω κάνει εγώ, αλλά ότι μέχρι ένα βαθμό έχω γαλουγηθεί με τις αξίες των προγόνων μου (μεταλαμπάδευση). Και όταν κάποιες ή όλες αυτές οι αξίες τυγχάνουν διεθνούς και διαχρονικής καταξίωσης, τότε έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι περήφανος.
Ή αν προτιμάς λίγο διαφορετική διατύπωση, αν υπάρχουν κάποιοι ζώντες που δικαιούνται να αισθάνονται (έστω κι ελάχιστη) περηφάνεια για τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη του πολιτισμού πάνω στη γη, αυτοί είναι οι Έλληνες.
-
Ok migf1, σαφές...Απλά διαφωνώ μέχρι μυελού οστέων (ίσως λίγο λιγότερο )
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ok migf1, σαφές...Απλά διαφωνώ μέχρι μυελού οστέων (ίσως λίγο λιγότερο )Ωραίος
-
Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα με τον migf1...
-
Όπως και να το κάνουμε ζούμε σε μια εποχή που βασιλεύει το 'Ελα μωρέ τώρα και τι έγινε....'
Η Ελληνική γλώσσα είναι μια από όλες τις άλλες του σωρού μας έκαναν κάποια στιγμή τη χάρη και μας την έδωσαν κάποιοι τύποι ....φοίνικες ή κάπως έτσι οι οποίοι μάλλον κάπου φύτρωσαν μας έδωσαν ένα αλφάβητο και μετά εξαφανίστηκαν....Θα έλεγε κανείς πως ο μόνος λόγος παρουσίας των φοινίκων επάνω στη γη ήταν για να χαρίσουν στους Έλληνες αλφάβητο....Αναδημοσιεύω εδώ ένα παλαιότερο άρθρο του Ενημερωτικού Δελτίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)....
“Hellenic Quest” λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής, που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και τους ισπανόφωνους. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρεία Η/Υ Apple, της οποίας ο πρόεδρος Τζών Σκάλι είπε σχετικώς: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο, που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει νέες ιδέες και που θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.». Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή στις ρίζες του παγκόσμιου πολιτισμού, που είναι το πνεύμα και η γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά «εμπεριέχουν μία φιλοσοφία με ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων».
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία αλλά και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνο την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές». «Νοηματική» είναι η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον», δηλαδή η λέξη και το «σημαινόμενον», δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πραγματική πρωτογενή σχέση.
Τα πιο τέλεια προγράμματα Η/Υ «Ιβύκος». «Γνώσις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν με τις άλλες γλώσσες. Και τούτο, διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή, που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική της απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμο στους Η/Υ είναι τα ελληνικά προσφύματα τηλε-, -λάνδη, μικρο-,μεγα-,σκοπό-,-ι-σμός,συν-,κτλ.Οι Η/Υ θεωρούν την Ελληνική «μη οριακή γλώσσα», δηλαδή ότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια και γι αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η πληροφορική, η ηλεκτρονική, η κυβερνητική κ.α. Αυτές μόνο στην Ελληνική βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
-
Γνωστό παραμύθι. Απ' όσο γνωρίζω από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται η 'είδηση'.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Γνωστό παραμύθι. Απ' όσο γνωρίζω από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται η 'είδηση'.http://www.greekembassy.org/Embassy/content/en/Article.aspx?office=12&folder=140&article=12665
-
Θα έπρεπε να υπήρχε κάποιο link του CNN. Αυτή είναι επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον; Μήπως πρέπει κάποιος να τους πει δυο κουβέντες πριν γίνουμε ρεζίλι;
takinen: πραγματικά θα μου άρεσε να υπήρχε μια τέτοια αναγνώριση του πλούτου και της δομής της ελληνικής γλώσσας, αλλά αυτή η ιστορία κυκλοφορεί εδώ και χρόνια χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους ενδιαφερόμενους. -
αυτο το hoax πάει κι έρχεται...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα έπρεπε να υπήρχε κάποιο link του CNN. Αυτή είναι επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον; Μήπως πρέπει κάποιος να τους πει δυο κουβέντες πριν γίνουμε ρεζίλι;
takinen: πραγματικά θα μου άρεσε να υπήρχε μια τέτοια αναγνώριση του πλούτου και της δομής της ελληνικής γλώσσας, αλλά αυτή η ιστορία κυκλοφορεί εδώ και χρόνια χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους ενδιαφερόμενους.Εννοείς πως τους ρώτησες και δεν σου το επιβεβαίωσαν;
Όσο για την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, φαντάζομαι πως έχουν mail και μπορείς όποτε θέλεις να τους ενημερώσεις.Άσχετο αλλά το robby.gr το είχε αλλά τώρα βγάζει forbidden http://www.robby.gr/cat.rsp?session=d49d0fb4a5b1f725f1b0f1a83c4f6372&parent=2332
-
Για βάλτο στο google.
-
Δεν αντιλέγω πως κάποιες διαφορές από λαό σε λαό, ανάλογα με την κουλτούρα/ιστορία/τρόπο που σκέπτονται, αποτυπώνονται έως ένα βαθμό και στην αντίστοιχη γλώσσα.
Τώρα, από την στιγμή που αν ψάξεις στο ίδιο το cnn και δεις ότι δεν επιστρέφει κανένα αποτέλεσμα για ένα πρόγραμμα που το ίδιο προωθεί(hellenic quest), μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ...εκτός και αν το ίδιο το cnn και η apple υπονομεύουν το ίδια τους τα προϊόντα.
Υ.Γ.: δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε υπαινίσσομαι τίποτα, όπως κάποιοι μπορεί να κάνουν, απλά λέω τα πράγματα με τη δική μου λογική.
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Εννοείς πως τους ρώτησες και δεν σου το επιβεβαίωσαν;
Όσο για την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον, φαντάζομαι πως έχουν mail και μπορείς όποτε θέλεις να τους ενημερώσεις.Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσει κάποιος την πρεσβεία να μας πει πού μπορούμε να βρούμε αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα αγγλικά, των εταιρειών/ειδησεογραφικών καναλιών που εμπλέκονται
Περί ελληνικής γλώσσας.