Ο χρήστης nass έγραψε:
Φαντάζεσαι πχ τη μάικροσοφτ ή την εταιρία του Τσάκου που αναφέρθηκε παραπάνω, στη Σοφοκλέους;
Το ότι μια εταιρία έχει την έδρα της πχ στην Αγγλία δεν σημαίνει ότι είναι Αγγλική!
Και όμως, σύμφωνα με τον gavriil1 σε άλλο θέμα (βαριέμαι να ψάχνω τώρα), η εθνικότητα μιας εταιρίας ορίζεται σύμφωνα με το που είναι το headquarters, που πηγαίνει κάθε πρωί o CEO στη δουλειά του.
Αρα η Ford (πχ.) είναι ΗΠΑμερικάνικη.
Αρα η Tsakos Energy Navigation (ίσως οι μεγαλύτεροι εφοπλιστές του κόσμου) είναι Αγγλική, μια και η έδρα της είναι στο Λονδίνο.
Νασο δεν εχω ιδεα ποια ειναι η παραπανω εταιρια, Τι θες να πεις ομως? Οτι ειναι Ελληνικη με headquarters στην Αγγλια?
Η μεγαλυερη πλακα ειναι οτι το παραπανω και το υπολοιπον μυνημα σου ειναι ειρωνικο ομως ειμαι σιγουρος οτι δεν θα σβηστει απο τους moderators ως ειρωνικη αντιδραση, οπως εγινε με δικο μου ποστ πιο πανω, σβηστικε απο σενα δηλαδη. Σωστα νομιζω? Οχι οτι με πειραζει οπως βλεπεις ομως αναρωτιεμαι και σημειωνω.
Πισω στο θεμα.
Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερες συζητήσεις, δεν υπάρχει χώρος και τρόπος επιτυχίας για μικρότερες εξειδικευμένες επιχειρήσεις.
Φυσικα και υπαρχει. Ομως μια εταιρια που ειναι το 1/100 σε μεγεθος (απο πλευρας market share, revenues, number of employees, κτλ) του μεγαλου στον τομεα, δεν μπορει να θεωρηθει ΣΟΒΑΡΗ σε παγκοσμιο επιπεδο εταιρια. Ανοιγω και εγω μια εταιρια λογισμικου στον γκαραζ μου με 5 αλλα ατομα και πουλαω 100Κ worth of software στην γειτονια μου. Σοβαρη εταιρια ειμαι? Και ας εχω το 50% λογισμικων στην γειτονια.
Δηλαδή, αν είσαι μια μικρή (σε σχέση με τα ΗΠΑμερικάνικα δεδομένα) εταιρία
Ποτε δεν ειπα εγω οτι πρεπει να εισαι μεγαλη σε σχεση με τα ΗΠΑμερικανικα δεδομενα. Ομως κατα μεγαλο ποσοστο πρεπει να συγκριθεις με εταιριες απο ΗΠΑ λογου του οτι οι περισσοτερες σοβαρες εταιριες ανεξαρτητου τομεα ειναι ΗΠΑμερικανικες. Σε πειραζει αυτο ειναι οφθαλμοφανες οπως επισης ειναι οφθαλμοφανες και γιατι σε πειραζει.
Εκτος φυσικα και εαν νομζεις οτι η Φορντ ειναι Γερμανικη εταιρια. Και τετοια παρομοια για τις υπολοιπες.
απόλυτα εξειδικευμένη σε κάτι (και έφερα σαν παράδειγμα τη Danaos, ίσως τη μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο λογισμικού προσανατολισμένου στη ναυτιλία) δεν είσαι επιτυχημένη αν δε συγκρίνεσαι χρηματοοικονομικά (τζίρος / κέρδη) με τη Microsoft και την Oracle (ακόμα και αν έχεις καταλάβει με το σπαθί σου το 90% της αγοράς στην οποία απευθύνεσαι).
Ο τομεας ειναι software. ΟΚ? Εαν ναι, τοτε η Δαναος ειναι σταγονα στον ωκεανο. Ειναι σοβαρη εταιρια στο 'σκακι του τομεα' ο Δαναος? Ειναι απλως θεμα χρονου πριν αγοραστει απο καποια μεγαλυτερη, εαν εχει κατι που αξιζει to be developed further, ή συνενωθει. Εαν δεν αγοραστει, ή θα πεθανει ή κανει κατι που οι μεγαλοι δεν δηχνουν ενδιαφερον για το σιγκερκιμενο niche για καποιο λογο. Υπαρχει μια μικρη περιπτωση η Δαναος να ειναι η επομενη Microsoft παντα. Ομως ολοι καταλαβαινουμε νομιζω οτι κατι τετοιο ειναι πιθανο μονο στην στατιστικη.
Δηλαδή πχ. ο Κορρές (θεωρούνται τα καλύτερα καλλυντικά του κόσμου)
Κατα αρχην εδω οταν μιλαμε για 'τα καλυτερα αβγ στον κοσμο' συνηθως λεμε συμφωνα με ποιον ειναι κατι το καλυτερο, ομως τελος παντων...στο θεμα...
δεν είναι επιτυχημένος αν δε συγκρίνεται σε τζίρο με την Estee Lauder.
Επιτυχια (στα επιχειρηματολογικα) = ποσα λεφτα κανεις, ποσο μεριδιο της αγορας ελενχεις. Period.
Εαν για εσενα ειναι να φτιαξεις το καλυτερο καλλυντικο στον κοσμο ομως να εχεις το 1/10,000 τζιρου των μεγαλων εταιριων και να εχει 0.01% του μεριδιου της παγκοσμιας αγορας του τομεα, τοτε παμε πισω στο θεμα 'λαθος τροπου σκεψης' στην Ελλαδα για το τι σημενει χρηματοοικονομια, επιχειρηματολογια, κτλ, κτλ, κτλ.
Εδω θα μου πεις δεν υπαρχει συμφωνια για το τι σημενει τρομοκρατης, θα συμφωνησουμε στο τι σημενει ΕΠΙΤΥΧΙΑ?
Δέχομαι φυσικά πως πολλά απ΄ όσα λέει είναι αληθή και πως το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και πως η Ελληνική κουλτούρα (και εργοδοτών και εργαζομένων) δε βοηθάει επίσης.
Α! Χαιρομαι.
Σταματώ εδώ διότι έχω μια συνάντηση σχετική με την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας μου στο Λονδίνο. Μήπως όμως να μην πάω, αφού έτσι και αλλιώς αποτυχημένος είμαι και θα είμαι και τον billg@microsoft.com δεν θα τον φτάσω ποτέ
Εισαι τοσο προκατελημενος μερικες φορες, λυπαμαι...