- Ως και τις 180.000 ευρώ ανέρχεται η τιμή των αδειών στην ελεύθερη αγορά
Με 1 δισ. ευρώ ετησίως «τρέχει» ο τζίρος των ταξί
H δημιουργία εταιρειών και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κόμιστρα και τα περιθώρια κέρδους
A. ΜΑΡΚΟΥ
Ετήσιο τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ πραγματοποιούν τα περίπου 29.000 νόμιμα ταξί τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για εντυπωσιακό νούμερο, αν αναλογισθούμε ότι ξεπερνά ακόμη και τον κύκλο εργασιών της μεγαλύτερης εισηγμένης στο XA ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικές καθώς με τη σταδιακή δημιουργία ισχυρών και οργανωμένων εταιρειών και κοινοπραξιών ταξί και την προσφορά νέων και περισσότερο ποιοτικών υπηρεσιών, η οποία θα οδηγήσει στην άνοδο των κομίστρων, ο κύκλος εργασιών και τα περιθώρια κέρδους θα αυξηθούν σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπάρχουν σήμερα 13.376 άδειες ταξί στον Νομό Αττικής, 2.000 στη Θεσσαλονίκη και 13.224 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2003 το επάγγελμα «έκλεισε» για διάστημα τριών χρόνων με νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Χρ. Βερελή, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο που θα παρατείνει την περίοδο αυτή κατά τρία χρόνια επίσης. H ζήτηση για το επάγγελμα του αυτοκινητιστή έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική άνοδο των τιμών των αδειών. Σύμφωνα με εξειδικευμένα μεσιτικά γραφεία, η τιμή των αδειών έχει αυξηθεί κατά 80% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας σήμερα τις 180.000 ευρώ. Είναι λογικό όμως αυτό το ποσό; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) κ. Θ. Λυμπερόπουλο, «ο ταξιτζής δεν θα πεινάσει ποτέ», καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που «παρά τις αντιξοότητες, προσφέρει ελευθερία επιλογών στον επαγγελματία ως προς τις ώρες που θα δουλέψει και ένα πολύ καλό μεροκάματο».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές της επαρχίας με στρατόπεδα και πανεπιστήμια όπου η κίνηση είναι μεγάλη, ο μέσος ημερήσιος τζίρος (24ωρο) ενός ταξί φθάνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 200 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 80 ευρώ μπαίνουν στην «τσέπη» του οδηγού. Με δεδομένα τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ο κύκλος εργασιών των ταξί προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 250 εκατ. ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη των 15.000 ιδιοκτητών ταξί. Μάλιστα ακόμη και μετά τη λειτουργία του μετρό στην Αθήνα δεν κόπηκε η δουλειά. Αφενός μειώθηκαν οι διαδρομές στο κέντρο της πόλης, αλλά αυξήθηκαν στα προάστια, λόγω της ανάπτυξης νέων περιοχών πρώτης κατοικίας ιδίως στην Ανατολική Αττική. Υπολογίζεται ότι στο Λεκανοπέδιο πραγματοποιούνται σήμερα καθημερινώς περί τις 500.000 - 700.000 διαδρομές.
- Τα πλεονεκτήματα των κοινοπραξιών
Εναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ψηφίστηκε νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ταξί να συστήνουν εταιρείες ή συνεταιρισμούς κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών. Πλεονέκτημα των κοινοπραξιών αποτελεί το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα από τη μια πλευρά να εκδίδουν τιμολόγια και από την άλλη να αναλαμβάνουν συμβάσεις έργου για την εξυπηρέτηση όλων των μεταφορικών αναγκών που ενδέχεται να παρουσιασθούν σε έναν πελάτη και οι οποίες κοστολογούνται πολλαπλάσια των απλών διαδρομών.
Παρά τα δύο αυτά σημαντικά πλεονεκτήματα, ο θεσμός των κοινοπραξιών, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει αξιοποιηθεί από την πλειονότητα των ταξιτζήδων. Μόνο τρεις από τους 25 συνεταιρισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υπάρχουν στην Αθήνα έχουν μετατραπεί ως σήμερα σε εταιρείες. Οπως επισημαίνει ο κ. Λυμπερόπουλος, βασική αιτία για την αποστροφή των περισσότερων ιδιοκτητών ταξί σε τέτοιες μορφές συνεργασιών είναι η νοοτροπία τους, καθώς μόνον ακούγοντας τη λέξη «εταιρεία» ενοχλούνται. Εξάλλου με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή εφέτος δίνεται ένα ακόμη κίνητρο για τη σύσταση εταιρειών, καθώς αυξάνεται από 3% σε 4% το ποσοστό των αυτοκινήτων επί του στόλου τα οποία μπορούν να έχουν περισσότερες από πέντε θέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να εμπλουτίσουν την γκάμα των υπηρεσιών τους και να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους. Με το ίδιο σχέδιο νόμου απελευθερώνεται επίσης το καθεστώς της ειδικής άδειας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης άδειας ταξί, καθώς για τη χορήγησή της δεν θα αποτελεί προϋπόθεση η κατάθεση μηδενικής φορολογικής δήλωσης.
Το ΒΗΜΑ, 26/02/2006 , Σελ.: D11
Κωδικός άρθρου: B14700D111