Μετά από λίγες μέρες λοιπόν πάλι εδώ, σόρυ για την καθυστερημένη απάντηση .
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Οι 'ταρζανιές' του παρελθόντος ήθελαν χέρια, άντερα, μυαλό, τεχνική και ψυχή. Τα ζητούμενα δηλαδή σε όποιον θέλει να αποκαλείται κορυφαίος οδηγός αγώνων.
Ήθελαν όλα αυτά που λές, αλλά όλα τα παραπάνω δεν αρκούν αν ο εξοπλισμός δεν βοηθάει. Δηλαδή πιστεύεις ότι η έλλειψη προσπερασμάτων οφείλεται στο ότι σήμερα οι οδηγοί δεν έχουν χέρια; Όχι βέβαια. Απλά τα μονοθέσια τους δεν τους επιτρέπουν να κολλάνε στον προπορευόμενο. Αν ήταν θέμα χεριών, θα έπρεπε να φύγουν οι σημερινοί οδηγοί της F1 να παν σπίτια τους, και στη θέση τους να μπουνε οδηγοί από τα ενιαία όλου του κόσμου που σε κάθε αγώνα γίνεται της πόπης απο προσπεράσματα.
Πολλές φορές δεν είναι καν στο χέρι τους να προσπεράσουν, απλά πηγαίνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν ελπίζοντας σε ένα λάθος του μπροστινού.
Πολλές φορές επίσης είναι στο χέρι τους, αλλά δνε το κάνουν και μάλιστα συνειδητά.
Διαφωνώ, δεν θυμάμαι κάποια περίπτωση που κάποιος μπορούσε να περάσει και δεν το κανε. Δεν μιλάμε για περίπτωσεις που η κόντρα ήταν μεταξύ τιμ μειτς και υπήρχαν τιμ όρντερς. Αυτά γίνονταν πάντα. Αλήθεια σε περίπτωση που κάποιος δεν προσπέρασε, πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μπορούσε και δεν ήθελε;
Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό για αυτόν που κυνηγάει και δίνει περισσότερη αξία στην οδηγική προσπάθεια του, καθώς είναι δύσκολο να παλεύει χωρίς αντίκρυσμα.
Θα με συγχωρέσεις αλλά η αναμονή δεν είναι προσπάθεια γενικώς, πόσο μάλλον οδηγική.
Μα φίλε μου δεν πρόκειται περι αναμονής. Ότι μπορεί κάνει ο έρημος ο οδηγός αλλά οι νόμοι της φυσικής το απαγορεύουν. Προσπαθεί να κολλήσει, κλείνει τη διαφορά, και μόλις φτάσει σε μία σχετικά γρήγορη στροφή η διαφορά ξανανοίγει γιατί δεν υπάρχει πρόσφυση.
Γενικά, μπορεί τα ηλεκτρονικά να έχουν κάνει πιο ευκολοδήγητα τα μονοθέσια αλλά εξαιτίας τους απαιτείται πολύ μεγαλύτερη οδηγική προσπάθεια από έναν οδηγό για να αποκομίσει κάποιο πλεονέκτημα. π.χ. παλιότερα ο ατζαμής γλιστρούσε περισσότερο στην έξοδο της στροφής και αμέσως υπήρχε ένα σημείο που ο καλύτερος οδηγός μπορούσε να αποκομίσει πλεονέκτημα. Σήμερα δεν μπορεί να αποκομίσει κάτι στη φάση της εξόδου ή αν μπορεί αυτό είναι ελάχιστό. Γενικά μεγάλη προσπάθεια ανταμοίβεται με μικρότερο κέρδος.
Μικρή προσπάθεια ανταμείβεται με μεγάλο κέρδος σήμερα. Παλιά η μικρή προσπάθεια ανταμειβόταν με μικρό κέρδος και η μεγάλη προσπάθεια με μεγάλο κέρδος.
Ποιο αξίωμα το λέει αυτό; Δεν πρέπει να χες πολλή όρεξη να ασχοληθείς με το ποστ μου ή μου φαίνεται; Κρίμα γιατί δεν με έχεις συνηθίσει σε τέτοιες απαντήσεις.
Απ την άλλη αυτός που καταφέρνει να βρει δύο δέκατα σε σχέση με τον τιμ μέιτ του, δίνει δείγμα της οδηγικής του οξυδέρκειας (γιατί κατάφερε και τα βρήκε ενώ είναι τόσο δύσκολο) αλλά αυτό δεν μας εντυπωσιάζει γιατί πρόκειται μόνο για δύο δέκατα και όχι για 8 (λέμε τώρα) όπως θα γινόταν παλιότερα.
Οδηγική οξυδέρκεια δεν είναι να βρεις 2 δέκατα τρέχοντας ουσιαστικά σε μια ιδανική γραμμή μόνος σου, αλλά να βρεις ποια γραμμή ταιριάζει ανά πάσα στιγμή καλύτερα στιw συνθήκες του μονοθεσίου σου ώστε επιλέγοντάς την όχι μόνο να κερδίσεις δέκατα αλλά και θέσεις (προσπέρασμα). Οδηγική οξυδέρκεια είναι επίσης να φυλάσσεις τα κάυσιμα, τα ελαστικά και τον κινητήρα σου και όχι να επαναπάυεσαι στα πιτ-στοπς, στους κόφτες και στα αυτόματα/ημιαυτόματα κιβώτια.
Απο όλα τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την οδηγική οξυδέρκεια. Τα περισσότερα μπορούμε να τα δούμε και σήμερα αν και πιο σπάνια. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ο γρήγορος γύρος δεν μπορεί να μας δώσει κι αυτός δείγματα.
Απο άποψη οδηγικής διάρκειας τα πράγματα τείνουν να γίνονται πιο δύσκολα, σκέψου αυτό που είχε πει ο Βιλνέβ πέρσι μετά την Κίνα. Δεν περίμενε ότι ο ρυθμός θα ήταν τόσο έντονος για όλο τον αγώνα, ότι δεν ήταν έτσι πριν σταματήσει, ή τέλος πάντων κάπως έτσι το χε πει.
Θα με τρελλάνεις εσύ σήμερα. Αν κουράστηκε ο καυμένος ο Βιλνέβ στη Κίνα τότε όλοι αυτοί που έτρεχαν με χειροκίνητα κιβώτια, προσπερνούσαν συνέχεια ο ένας τον άλλο στη διάρκεια του αγώνα και κουβαλούσαν 1200 με 1400 άλογα στην πλάτη τι έκαναν;
Όταν μιλάμε για οδηγική διάρκεια, συζητάμε για το πόσο πολύ πιέζουν οι οδηγοί κατα τη διάρκεια του αγώνα, τι μέρος του αγώνα ξοδεύουν πηγαίνοντας 100%. Παλιότερα επειδή έπρεπε να σώσουν καύσιμα και να φυλάξουν λάστιχα ξόδευαν μικρότερο μέρος του αγώνα πηγαίνοντας 100%. Με τα πιτ στοπς, τα πολλά σετ ελαστικών και το αυτοκίνητο πιο ελαφρύ λόγω ανεφοδιασμών τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα τα πρόσφατα χρόνια. Δεν είπα ότι ο Βιλνέβ κουράστηκε, αλλά ότι δεν θυμόταν τον αγώνα να πηγαίνει σε αυτό το ρυθμό.
Αλλά και από σωματική καταπόνηση να το δούμε, δεν ξέρουμε πότε ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Αλλά βλέποντας τη φυσική κατάσταση των τότε οδηγών μάλλον σήμερα είναι πιο δύσκολα. Λίγοι οδηγοί του 70-80 θα άντεχαν σήμερα.
Τώρα, σε ότι αφορά τους κορυφαίους με τους καλούς: μέτρα πόσοι οδηγοί εναλλάσσονταν στην κορυφή το αθλήματος πριν το 1994 (κορυφαίοι) και πόσοι μετά ο 1994.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Για παράδειγμα απο 95 μέχρι 2000 είχαμε συνέχεια εναλλαγή στους πρωταθλητές, στη συνέχεια απο 2001 κ μετά (με εξαίρεση το 2003) η Φερράρι είχε πετύχει το τέλειο και δεν άφηνε περιθώρια σε άλλον οδηγό να πάρει το πρωτάθλημα. Το ότι δεν βγήκε άλλος πρωταθλητής δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν πραγματικά καλοί οδηγοί αλλά μάλλον στην παντοκρατορία της φερράρι.
95 με 2000 είναι η ίδια (τεχνολογική) εποχή.
Δεν το κατάλαβα αυτό το εξηγείς; Τι σημασία έχει ότι ήταν ίδια τεχνολογική εποχή;
Απο τα μέσα του 80 μέχρι τις αρχές του 90 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα κατα κύριο λόγο η μάχη ήταν Σένα με Προστ με Πικε και Μάνσελ να παίρνουν από ένα.
Τα μέσα του 80 με αρχές του 90 είναι 6 χρόνια. Άρα 4 champs σε 6 χρόνια.
Κατ αντιστοιχία από τα μέσα του 90 επίσης 4 οδηγοί μοιράστηκαν τα πρωταθλήματα, με τη διαφορά ότι ακολούθησε μια περίοδος που το πήρε ο Σουμάχερ, αλλά όπως είπα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καλοί οδηγοί, αλλά ότι μία ομάδα κυριάρχησε.
Ε όχι και κατά αντιστοιχία!!!! Από τα μέσα του 90 μέχρι σήμερα είναι 15 χρόνια!!!! 4 champs δηλαδή σε 15 χρόνια (που είναι η αντιστοιχία?)
Μίλησες για το πόσους πρωταθλητές είχαμε πριν το 94 και πόσους μετά. Όταν έλεγα αρχές 90 εννοούσα μέχρι το 93 και όχι το 1990. Αλλά ας πάρουμε σαν χρονιά εκκίνησης το 84 που ξεκίνησε να τρέχει ο Σέννα. Είχαμε 5 πρωταθλητές από 84 μέχρι 93, σύνολο 10 χρόνια. Απο τα μέσα του 90 μέχρι σήμερα είναι 10 χρόνια απ ότι ξέρω, 11 αγωνιστικές σεζόν!!! Έχουμε 4 πρωταθλητές σε 11 χρόνια, αντί για 5 σε 10. Να η αντιστοιχία.
ΥΓ. Την κάνω για λίγες μέρες οπότε τα λέμε απο βδομάδα!
Εγώ την κάνω την Κυριακή για μια εδομάδα. Οπότε από την παράλλη τα ξαναλέμε.[/quote]
Εδώ θα είμαι .