-
Αροδο μεσα στο λιμανι ειναι ψιλοξενερωμα. Ασε που τα ντινκυ (= τεντερ = υπηρετρια) ειναι της πλακος και δεν βολευουν ανθρωπους του 'ειδικου' μου βαρους Αν ειναι για αροδο πας αλλου, σε κολπακι-καβαντζα.
Επισης: πρυματσες = τα σκοινια (καβοι) που χρησιμοποιουνται για να δενεις το σκαφος στο ντοκο (=προβλητα).
-
Πω πω αρχίζω να εμπλουτίζω το λεξιλόγιο μου!!!! Νιώθω όπως όταν πρώτο πήρα το περιοδικό μας που νόμιζα ότι μιλάνε άλλη γλώσσα μέχρι να μάθω την τεχνική ορολογία.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αροδο μεσα στο λιμανι ειναι ψιλοξενερωμα. Ασε που τα ντινκυ (= τεντερ = υπηρετρια) ειναι της πλακος και δεν βολευουν ανθρωπους του 'ειδικου' μου βαρους Αν ειναι για αροδο πας αλλου, σε κολπακι-καβαντζα.Επισης: πρυματσες = τα σκοινια (καβοι) που χρησιμοποιουνται για να δενεις το σκαφος στο ντοκο (=προβλητα).
Αροδο σε κολπάκι όμως... ρίχνεις και ένα αθερινόδυχτο στις πρυμάτσες
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Πω πω αρχίζω να εμπλουτίζω το λεξιλόγιο μου!!!! Νιώθω όπως όταν πρώτο πήρα το περιοδικό μας που νόμιζα ότι μιλάνε άλλη γλώσσα μέχρι να μάθω την τεχνική ορολογία.Να επεκταθούμε και σε άλλη εξελληνισμένη ορολογία πλοίων.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γέλιο που έριξα όταν κατάλαβα την ετυμολογία της λέξης
'βατσιμάνης' ( ο φύλακας στα πλοία που είναι δεμένα αρόδο)..
Ποιός ξέρει απο που βγαίνει
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Πω πω αρχίζω να εμπλουτίζω το λεξιλόγιο μου!!!! Νιώθω όπως όταν πρώτο πήρα το περιοδικό μας που νόμιζα ότι μιλάνε άλλη γλώσσα μέχρι να μάθω την τεχνική ορολογία.
Να επεκταθούμε και σε άλλη εξελληνισμένη ορολογία πλοίων.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γέλιο που έριξα όταν κατάλαβα την ετυμολογία της λέξης
'βατσιμάνης' ( ο φύλακας στα πλοία που είναι δεμένα αρόδο)..
Ποιός ξέρει απο που βγαίνει
watchman
-
Γιατί τα μπιλοζίρια?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Γιατί τα μπιλοζίρια?καλα τώρα φεύγουμε απο την ναυτική ορολογία και πάμε σε αυτή των Ελληνοαμερικάνων 1ης γενιάς ...
Πιάσανε τα μπιλοζιρια και φρεζαρανε τα λέκια (όπως έλεγε κι ενας μπάρμπας μου στο Καναδά)
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Αροδο σε κολπάκι όμως... ρίχνεις και ένα αθερινόδυχτο στις πρυμάτσες
Ή (χειροτερα) πας να φουνταρεις (=ριχνεις αγκυρα) τη δευτερη και τη ριχνεις πανω σε κατι διχτυα (μες στο σκοταδι) και τα ψαρευεις φευγοντας
Οπως κανανε μερικοι μερικοι καποτεΑληθεια εχει κανει κανεις συρτη με ιστιοπλοϊκο;
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αληθεια εχει κανει κανεις συρτη με ιστιοπλοϊκο;
Ναι , τη δένεις στη Μήλο και την θυμάσαι στο Σούνιο
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Αληθεια εχει κανει κανεις συρτη με ιστιοπλοϊκο;
Ναι , τη δένεις στη Μήλο και την θυμάσαι στο Σούνιο
Μερικοί βάζουν και σε γιωτ!!!!!!!!!!!! μέχρι και μετατροπές στις μηχανές κάνουν για να πηγαίνουν με την σωστή ταχύτητα!!!!
-
Κάποιος μίλησε για αγκυροψάξιμο στην Ύδρα... ενδιαφέρουσα δουλειά την οποία έκανα ερασιτεχνικά 2 φορές που χρειάστηκε.... ορατότητα γύρω στα 40 εκατοστά.... (δηλαδή δεν έβλεπα τα τεντωμένα χέρια μου) Σημείωση προς παν ενδιαφερόμενο... αν υπάρχει ακόμα εκείνο το μπλε καΐκι μόνιμα στην Ύδρα (ίσως λέγεται Αγ Παντελεήμων) διαθέτει 1-2 χοντρότατες και ασήκωτες αλυσίδες που φτάνουν σχεδόν μέχρι απέναντι.... Μερικοί που μάλλον από ασχετοσύνη ρίχνουν άγκυρα κάθετη και κρατιούνται από τους άλλους.... είναι γενικά πιο τυχεροί στα αγκυρομαζέματα .... κι ας τους κοροϊδεύουν μερικοί... (η τύχη τους τελειώνει μόλις αλλάξει ο καιρός )
Γενικά το αγκυρομπλέξιμο που όπως και να το κάνουμε είναι συχνά αναπόφευκτο ακόμα και χωρίς να έχουν γίνει λάθη είναι μια διασκεδαστική εμπειρία αν συμβαίνει σε άλλους ή αν είναι με καλό καιρό και υπάρχει κατανόηση.... (ευκαιρία και για γνωριμίες) Αλλιώς.... ειδικά όταν με κακό καιρό έρχεται φορτσάτο νσα πιάσει και το τεράστιο βαπόρι της γραμμής.....Κάποιος είπε ότι βρίσκει θέση παντού... τον θέλω μαζί μου! Αυτό που λέει (χώσιμο και στρίμωγμα) το έκανα παλιά που είχα σχετικά στενό σκάφος (μόνο 2,70) αλλά τώρα όλα είναι πιο φαρδιά... Άσε που κάτι κρουζεράδες (ιδιοκτήτες ή χρήστες σκαφών χωρίς πανιά ημι ή ταχύπλοα ύψους καταστρώματος πολύ υψηλότερου από ιστιοπλοικού, συνήθως πλούσιοι συχνά επώνυμοι ή με επώνυμες γνωριμίες, κακομαθημένοι με παθολογικό μίσος για τα ιστιοπλοικά τα οποία θεωρούν εστία μικρονοϊκών πτωχών ασχέτων..... μου έχει όμως τύχει και μία εξαίρεση!! πρώην ιστιοπλόος, βοήθησε, χαριτολόγησε και όλα μια χαρά....) αυτοί πάνε όλο μαζί και δένονται έτσι ώστε να μην μπορείς να μπεις ανάμεσά τους και φροντίζουν να έχουν το σωστό αλαζονικό ύφος που συνδυάζεται με το αναλόγου απειλητικού ύφους φουσκωτό και με τις σχετικές γνωριμίες..... Γενικά όχι μόνο διαφοράς ύψους αλλά και ενδυματολογικών προτιμήσεων, κοινωνικών συνηθειών, ναυτικών συνηθειών κλπ δεν θέλεις να είσαι και κοντά τους αν δεν είσαι δικός τους.... και ιδίως θέλεις να είσαι μακριά όταν αρχίσει να δουλεύει η γεννήτριά τους βγάζοντας μπόλικο καπνό και πολλή φασαρία..... Γενικά σε πολλά λιμάνια (μάλλον τα πιο κοσμικά) υπάρχει ένα αρκετά εχθρικό στυλ και πολύ τσαμπουκάς και κανένας δεν θέλει να βοηθήσει κανέναν να δέσει ή να αφήσει κανέναν να δέσει επάνω του ή να περνάει από επάνω του. Η χαρά και ευγνωμοσύνη που βλέπω στα μάτια του κάθε ένα άσχετου ή μη που μπαίνει συχνά ταλαιπωρημένος αργά το απόγευμα στο λιμάνι όταν τον εξυπηρετώ με τους παραπάνω τρόπους (που υποτίθεται ότι είναι και υποχρέωση κάθε ναυτικού) είναι αρκετή.... ελπίζω κάποτε να μου το ανταποδώσουν με τον ίδιο τρόπο!
Τα ιστιοπλοϊκά έχουν την σωστή ταχύτητα για συρτή. Τα κακά αυτής είναι ότι πρώτον σου κόβει ταχύτητα (μήπως γίνομαι λίγο υστερικός.... ) και δεύτερον αν την ξεχάσεις μόλις μπεις σε λιμάνι και κάνεις ανάποδα (το όπισθεν στα ναυτικά) έχεις μια ωραία συρτή γύρω από την προπέλα σου... (ή και χειρότερα... δεν έχεις μηχανή!)
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Γιατί τα μπιλοζίρια?
καλα τώρα φεύγουμε απο την ναυτική ορολογία και πάμε σε αυτή των Ελληνοαμερικάνων 1ης γενιάς ...
Πιάσανε τα μπιλοζιρια και φρεζαρανε τα λέκια (όπως έλεγε κι ενας μπάρμπας μου στο Καναδά)
καλά όλα αυτά.... το 'Σιψάντης' ξέρει κανείς από που βγαίνει???
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Γιατί τα μπιλοζίρια?
καλα τώρα φεύγουμε απο την ναυτική ορολογία και πάμε σε αυτή των Ελληνοαμερικάνων 1ης γενιάς ...
καλά όλα αυτά.... το 'Σιψάντης' ξέρει κανείς από που βγαίνει???
Ship Chandler
-
δεν παίζω, είχες σκονάκι!
-
Το ιβιλάϊ ξέρετε τι είναι και από πιά ξένη λέξη προέρχεται?
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Το ιβιλάϊ ξέρετε τι είναι και από πιά ξένη λέξη προέρχεται?είναι μια μπαλίτσα πλεγμένη από λεπτό σχοινί, με σιδερένιο εσωτερικό, αρκετά βαριά και με 'ουρά' μερικά μέτρα, δεμένη στην άκρη του κάβου*. Την πετούν από ψηλά στο ντόκο** σαν οδηγό για να τραβήξουν από την στεριά τον κάβο και να δέσει το βαπόρι στις μπίντες***. Μικρόγραφίες από βιλάι πρέπει να έχετε δει σίγουρα ως μπρελόκ. Δεν γνωρίζω για την προέλευση της λέξης.
*κάβος: χοντρό καραβόσκοινο για δέσιμο στα λιμάνια.
** ντόκος: εκ του αγγλικού dock, ο μώλος (mall)
***μπίντα: σιδερένια κατασκευή φυτεμένη στο τσιμέντο του ντόκου, όπου περνιέται η θηλιά της άκρης του κάβου. -
heaving line = ιβιλάϊ
κατά τα άλλα σε βλέπω διαβασμένο!
-
Βατσιμάνης?........
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Βατσιμάνης?........το είπαμε, εκ του watchman
ο Μαρκόνης τι είναι και από πού προέρχεται η λέξη??? (κύριε Κάστορα κρύφτε το σκονάκι παρακαλώ )
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Βατσιμάνης?........Προσθέτω;
Ντειμάνης ή ντοκουμάνης
Ρεσπέντζα
Αλλουές
Πλεούμενα (πολυεστερικά, φουσκωτά, ιστιοφόρα, καϊκια κλπ).