-
Ημουν το καλοκαιρι στην Αμερικη και ημασταν μια παρεα απο ομογενεις. Λεγαμε για τα πολιτικα εδω στην Ελλαδα. Ενας που δεν τον ηξερα και αρκετα, λεει μου πηρε καιρο για να καταλαβω ποσο καλα ειναι στην Αμερικη. Τωρα το λεω απο την καρδια μου God Bless America. Αυτος ειναι 30 χρονια στην Αμερικη ειναι 50 χρονων, εκανε καλα λεφτα και γλυκαθηκε. Του τα ειπα μου ειπε τα δικα του, σηκωθηκα εφυγα. Φανταζομαι τι θα λεει στους Αμερικανους για την Ελλαδα. Θα πω σε εναν που τον ξερει καλα, να του στειλει ενα σλιπακι με την Αμερικανικη σημαια αφιερωμενο απο εμενα (αν με θυμαται). Τωρα το σκεφτηκα.
-
Για όσους θυμούνται καλά την εποχή 1980...2001.
Θυμάται κανείς αν αυτή τη περίοδο είχε γίνει δημόσια συζήτηση, για να μπει η Ελλάδα σε κάποιο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα;
Σε εκλογές είχε τεθεί προς τους πολίτες αυτό το ενδεχόμενο;
Ρωτήθηκε ποτέ ο λαός αν θέλει άλλο νόμισμα;
Τα κόμματα το έλεγαν στο κόσμο;
Υπήρχε ενημέρωση του κόσμου ή όλα έγιναν εν΄ κρυπτώ;Ρωτάω, γιατί εγώ το μόνο που θυμάμαι είναι ότι όλα έγιναν κάπως ξαφνικά και τρέχαμε όλοι να πάρουμε κομπιουτεράκια με δυνατότητα μετατροπής από euro σε δραχμές καθώς και πορτοφόλια για κέρματα.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Για όσους θυμούνται καλά την εποχή 1980...2001.Θυμάται κανείς αν αυτή τη περίοδο είχε γίνει δημόσια συζήτηση, για να μπει η Ελλάδα σε κάποιο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα;
Υπήρχε ενημέρωση του κόσμου ή όλα έγιναν εν΄ κρυπτώ;Ρωτάω, γιατί εγώ το μόνο που θυμάμαι είναι ότι όλα έγιναν κάπως ξαφνικά και τρέχαμε όλοι να πάρουμε κομπιουτεράκια με δυνατότητα μετατροπής από euro σε δραχμές καθώς και πορτοφόλια για κέρματα.
Δεν έγινε ξαφνικά αλλά δε μας ρώτησαν κιόλας.
Κακώς που δε μας ρώτησαν -εάν το δεις πολιτικίστικα- διότι η αποδοχή του Ευρώ θα χτύπαγε 80+. Είχαμε φάει πολλή προπαγάνδα υπέρ, είμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με το επερχόμενο Ευρώ και επίσης διέκρινες εύκολα μια ανάγκη του Έλληνα να ταυτιστεί με τους Ευρωπαίους, να είναι πιο κοντά τους.
Αλλά δε μας ρώτησαν ποτέ. -
Ο χρήστης nintza έγραψε:
25 χρονια?δηλαδη απο το 1980?
μμμμ ναι οκ, λες και δε ξερουμε τι δουλειες κανανε ο καραμανλης και ο μητσοτακης στην κατοχη.
το 1953 δεν υποτιθεται οτι 'χαρισαμε' τα χρεη των γερμανων?
δε ξερω, μαλλον δεν βγαινουν τα 25 χρονια που λες,εκτος κι αν κανω λαθος στις πραξεις.Γιατι δεν απαντήσεις ούτε την ηλικία σου ούτε τι ψηφίζεις;
Η κατοχή ήταν γερμανική προφανώς και κάποιοι συνεργάστηκαν η ήταν υπάλληλοι της κατοχικής δύναμης.
Τα χρέη τα χαρίσαμε γιατι μας το είπαν οι αμερικάνοι και Άγγλοι που μας έκαναν κουμάντο τότε και όχι γιατι ήμασταν υποτακτικοι των Γερμανών.
2015-25=1995.παντως οχι τους εμετικους της νδ οπως εσυ.
επισης αν κρινω απο τις φορες που εχεις ψηφισει, πιθανοτατα σου ριχνω αρκετα χρονια.ε ναι, φανταζομαι και ο καραμανλης που πηγε στη γερμανια να ζητησει τις αποζημιωσεις και γυρισε με δανειο (!) ηταν εντολη των αμερικανων.
η οτι τους επιστρεψαμε ατσαλακωτους κατι ναζι εγκληματιες και αυτοι τους αφησαν ελευθερους.
φανταζομαι γι αυτο εγινε εθναρχης ο συνεργατης των ναζι.
γιατι υπαρχουν καθυστερημενοι που τον ψηφιζαν, και ψηφιζουν ακομα και τωρα το σαπιο κομμα του.Και πάλι δεν απαντήσες κανένα ερώτημα. Ντρέπεσαι;
Ps 38 χρόνων ειμαι, αν και δεν ξερω τι στο λέω αφου εσύ δεν πρόκειται να απαντήσεις. -
Ο χρήστης sargus έγραψε:
Δεν έγινε ξαφνικά αλλά δε μας ρώτησαν κιόλας.
Κακώς που δε μας ρώτησαν -εάν το δεις πολιτικίστικα- διότι η αποδοχή του Ευρώ θα χτύπαγε 80+. Είχαμε φάει πολλή προπαγάνδα υπέρ, είμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με το επερχόμενο Ευρώ και επίσης διέκρινες εύκολα μια ανάγκη του Έλληνα να ταυτιστεί με τους Ευρωπαίους, να είναι πιο κοντά τους.
Αλλά δε μας ρώτησαν ποτέ.Ρε παιδιά εγώ γιατί δεν θυμάμαι τίποτα;;;;
Το μόνο που θυμάμαι ήταν η μεγάλη κουβέντα που έγινε για ένα χρόνο περίπου για το πέρασμα στο euro και τις αλλαγές στις τιμές κλπ...κλπ...
Δεν θυμάμαι ποτέ κάποιο κόμμα να φωνάζει κατά του ευρώ ή να διοργανώνεται κάποια συγκέντρωση ή να βγαίνουν οι πολιτικοί σε μπαλκόνια και ΜΜΕ να βροντοφωνάζουν τις απόψεις τους.Το πέρασμα στο ευρώ βρισκόταν στις προεκλογικές θέσεις των κομμάτων;
Ψάχνω και στο google για πληροφορίες εκείνης της περιόδου αλλά δεν βρίσκω τίποτα.
-
Σκουρλέτης: «Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία»
Καλα ακομα στην κοσμαρα τους ειναι αυτοι,προφανως τα πραγματα εξω απο τη συμφωνια=βολεματα,διορισμοι δικων μας παιδιων κλπ.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Ρε παιδιά εγώ γιατί δεν θυμάμαι τίποτα;;;;
Το μόνο που θυμάμαι ήταν η μεγάλη κουβέντα που έγινε για ένα χρόνο περίπου για το πέρασμα στο euro και τις αλλαγές στις τιμές κλπ...κλπ...
Δεν θυμάμαι ποτέ κάποιο κόμμα να φωνάζει κατά του ευρώ ή να διοργανώνεται κάποια συγκέντρωση ή να βγαίνουν οι πολιτικοί σε μπαλκόνια και ΜΜΕ να βροντοφωνάζουν τις απόψεις τους.Το πέρασμα στο ευρώ βρισκόταν στις προεκλογικές θέσεις των κομμάτων;
Ψάχνω και στο google για πληροφορίες εκείνης της περιόδου αλλά δεν βρίσκω τίποτα.
Είναι όπως σου τα λέω γιατί τα θυμάμαι σχετικά καλά.
Αν δεν απατώμαι, μόνο το ΚΚΕ κλασσικά ήταν εναντίον όλης της Ευρώπης -και προφανώς και του ευρώ. Αλλά και αυτοί δεν έκαναν κάποιο αγώνα ιδιαίτερο κατά ούτε απαίτησαν δημοψήφισμα ή κάτι άλλο. -
Ο χρήστης sargus έγραψε:
Αν δεν απατώμαι, μόνο το ΚΚΕ κλασσικά ήταν εναντίον όλης της Ευρώπης -και προφανώς και του ευρώ. Αλλά και αυτοί δεν έκαναν κάποιο αγώνα ιδιαίτερο κατά ούτε απαίτησαν δημοψήφισμα ή κάτι άλλο.Ναι και εγω το ΚΚΕ θυμαμαι να λεει οτι λεει παντα. Αυτο ειναι το κακο. Δεν ειδικευει που θα υπαρχουν προβληματα. Δεν παρακολουθω βεβαια ακριβως τις δηλωσεις τους και ειδικα την 10ετια του 90 δεν υπηρχε ιντερνετ για να ενημερωνομαι οπως τωρα. Ριζοσπαστη δεν αγορασα ποτε μου. Ειχα τον θειο μου που μου τα ελεγε
Αλλα Storm τι να ρωτησουν και τι να νοιαξει τον κοσμο; Περναμε δανεια, περνουσαμε καλα, νομιζαμε πως με το ευρω θα πεσουν οι τιμες, οποτε τα αρνητικα και να τα ελεγαν, τα γραφαμε.
Θα σου πω ομως κατι που το ειπε η Βασω Παπανδρεου το 1992 οταν ηταν επιτροπος στην ΕΕ. Απο τις 100δρχ που παιρνουμε οι 90 πανε στο ελλειμα και στα τοκοχρεωλησια. Το ακουσες αυτο καθολου; Τοτε και θα πεσεις απο την καρεκλα, διαβαζα 'Ελευθερο Τυπο' . Ημουν πιτσιρικας αλλα μου αρεσε να διαβαζω εφημεριδες γιατι ειχα 2 χρονια στην Ελλαδα και η μητερα μου, μου ειχε πει να τις διαβαζω για να μαθω Ελληνικα. Αρθρογραφουσαν σωστα. Οχι οπως τωρα στο ιντερνετ που κανουν 100 λαθη σε 10 γραμμες.
Καποιος φιλος εγραψε πως ψηφισε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλπ. Δεν ειναι κακο να αλλαζεις κομματα. Ακους, διαβαζεις ιδεολογιες και οικονομικα προγραμματα και επιλεγεις. Εγω ενα διαστημα ημουν υπερ των επιχειρησεων. Συνηθως οι νεοι ξεκινουν απο τα αριστερα και πανε δεξιοτερα. Εγω το πηγα κεντρο - δεξια (για λιγο) και μετα κεντροαριστερα.
Απο Αμερικη μου λενε πως το ΔΝΤ θα κανει πατινι τη ζωη και την δικη μας και των ευρωπαιων. Δεν θα μας δειξει κατανοηση και θα το τραβηξει στα ακρα με ολους ειδικα με τους Γερμανους για το Χρεος. -
Ο χρήστης Ken11 έγραψε:
Σκουρλέτης: «Όσο δυναμώνουν οι φωνές στην Ευρώπη, τόσο θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα έξω από τη συμφωνία»
Καλα ακομα στην κοσμαρα τους ειναι αυτοι,προφανως τα πραγματα εξω απο τη συμφωνια=βολεματα,διορισμοι δικων μας παιδιων κλπ.
Προφανώς οι άνθρωποι ζούνε σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν μαγικό κόσμο όπου μέσα στις κεφάλες τους ακούνε 'φωνές από την Ευρώπη'...
Κλασσικό σύμπτωμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο Δαφνί...
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Αν δεν απατώμαι, μόνο το ΚΚΕ κλασσικά ήταν εναντίον όλης της Ευρώπης -και προφανώς και του ευρώ. Αλλά και αυτοί δεν έκαναν κάποιο αγώνα ιδιαίτερο κατά ούτε απαίτησαν δημοψήφισμα ή κάτι άλλο.Ναι και εγω το ΚΚΕ θυμαμαι να λεει οτι λεει παντα. Αυτο ειναι το κακο. Δεν ειδικευει που θα υπαρχουν προβληματα. Δεν παρακολουθω βεβαια ακριβως τις δηλωσεις τους και ειδικα την 10ετια του 90 δεν υπηρχε ιντερνετ για να ενημερωνομαι οπως τωρα. Ριζοσπαστη δεν αγορασα ποτε μου. Ειχα τον θειο μου που μου τα ελεγε
Αλλα Storm τι να ρωτησουν και τι να νοιαξει τον κοσμο; Περναμε δανεια, περνουσαμε καλα, νομιζαμε πως με το ευρω θα πεσουν οι τιμες, οποτε τα αρνητικα και να τα ελεγαν, τα γραφαμε.Εγώ δεν θυμάμαι καμιά μακροχρόνια πολιτική συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος.
Και ούτε το ΚΚΕ θυμάμαι να είχε σηκώσει κάποια 'σημαία' ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και πιθανά να δραστηριοποιηθεί ή και να αποφασίσει αν θέλει ή όχι.Ούτε επίσης θυμάμαι στα προγράμματα των κομμάτων να αναφέρεται ως πολιτική θέση η αλλαγή νομίσματος.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Αλλα Storm τι να ρωτησουν και τι να νοιαξει τον κοσμο; Περναμε δανεια, περνουσαμε καλα, νομιζαμε πως με το ευρω θα πεσουν οι τιμες, οποτε τα αρνητικα και να τα ελεγαν, τα γραφαμε.Εγώ δεν θυμάμαι καμιά μακροχρόνια πολιτική συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος.
Και ούτε το ΚΚΕ θυμάμαι να είχε σηκώσει κάποια 'σημαία' ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και πιθανά να δραστηριοποιηθεί ή και να αποφασίσει αν θέλει ή όχι.Ούτε επίσης θυμάμαι στα προγράμματα των κομμάτων να αναφέρεται ως πολιτική θέση η αλλαγή νομίσματος.
Με μπερδευεις με αυτα που γραφεις. Αν αναφερεσαι στο 2000 που μπηκαμε στο ευρω χαμος γινοτανε. Ολοι ξερανε οτι θα παμε στο ευρω, στην Οικονομικη Ενωση. Το χρηματιστηριο το 1999 πηγε στις 6500 γιατι θα μπαιναμε στο ευρω. Το ΚΚΕ δεν ελεγε συγκεκριμενα απο οσο θυμαμαι, για τα κακα του ευρω. Οπως δεν λεει και τωρα συγκεκριμενα. Λεει για τα κακα του ιμπεριαλισμου, τις μεταρυθμισεις προς οφελος του μεγαλου κεφαλαιου κλπ. Δεν παρακολουθουσα τοτε το ΚΚΕ. Και τωρα δλδ δεν το παρακολουθω για να ξερω τι και πως. Οικονομικα περισσοτερο ασχολουμαι. Οταν μπηκε η Ελλαδα στην τοτε ΕΟΚ εκτος της διαφωνιας του και των γνωστων δηλωσεων ειπε κατι συγκεκριμενο;
Του ΚΚΕ το προγραμμα κοινωνικο - οικονομικο ειναι απλο. Τα μεσα παραγωγης στον λαο, κεντρικα προγραμματισμενη οικονομια απο το κομμα που αναλογα με τις δυνατοτητες της χωρας και τις αναγκες θα καθορισει τι θα παραχθει και οχι τι συμφερει στην ΕΕ να παραχθει απο την Ελλαδα. Η ΕΕ στον αγροτικο τομεα μας εχει ξεδοντασει για να παραγουν αυτοι αυτα που παραγαμε και να μας τα πουλανε. Και μας βαζουν σε εναλλακτικες μορφες καλιεργιας. Εχουμε εμεις παραδοση να καλιεργουμε σιγκαρια, ή ροδονερο ή σπαραγγια; Καπνο, λαδι, βαμβακι, σταφυλια ειχαμε. Και μας λενε πατε σε σαλιγκαρια. Αυτα τα υπεγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτοι χαντακωσια τον αγροτικο τομεα δεχομενοι να παψουμε να καλλιεργουμε οτι οι πατεραδες μας. Να ορτιστε οι νεες καλλιεργειες για πολα κερδη: Αρώνια, Λούπινα, Ιπποφαές, Ρόδι, Στέβια, Αλόη, Σμέουρο, Σταμναγκάθι, Ελαιοκράμβη, ΜανιτάριαΤρούφα, Αγριαγκινάρα, Γκότζι μπέρι, Μπλού μπέρι
Ξερεις τα περισσοτερα απο αυτα τι ειναι; Μοδα. Θα περασει και θα μεινεις με το Σμεουρο στο χερι. Τα βαρια χαρτια ειναι το βαμβακι, το λαδι, το σταφυλι, ο καπνος. Τελος παντων δεν ξερω και πολλα απο αγροτικα. Ουτε απο ΚΚΕ
Ξερω πως το ευρω τον Νοτο τον εκανε μπατιρι. Ειναι μονον για την Γερμανια.
Και με την φοβερα μας κρατανε για να παρουν οτι εχει η ΑΟΖ μας. Μιλαει κανενα κομμα για την ΑΟΖ; ε; Χεσμεντεν ολα. Τι φοβουνται να πουνε πως αυριο οριζουμε την Ελληνικη ΑΟΖ; Αυριο. Οχι οποτε το αποφασισουν Γερμανο - Αμερικανοι. το ΚΚΕ τι ειπε;Αν επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την αδράνεια σκέψης και κατάλληλων αποφάσεων, θα έρθουν απλά να μας το υπενθυμίσουν οι αντίπαλοί μας δίχως κανένα δισταγμό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ. Η ιδιότητα της ΑΟΖ με τα 200 ΝΜ της, να προσφέρει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ακριτικών νησιών σε ελκυστές με μεγάλη δεξαμενή έλξης, δεν είναι βέβαια άσχετη με το θέμα
http://elliniki-aoz.blogspot.nl/2013/12/d-koutsoumpas-genikos-grammateas-kke-gia-ellhnikh-aoz.htmlΔεν φταιω εγω αν μονον το ΚΚΕ τα λεει οπως εχουν και θα γινουν. Περιμενουν οι Συριζο ΝΔ ΠΑσοκ Ποταμι Ανελ Λεβενταδες ποτε τα τσιρακια τους θα τους δωσουν το Ok. Πες μου εναν που να εβαλε στην αναπτυξη την εκμεταλευση της ΑΟΖ. Ολοι λενε για τα λεφτα που θα δωσουν οι ευρωπαιοι 30δις. Εκεινοι ομως θα μας πουνε που να τα ριξουμε. Λενε για τον αγροτικο τομεα κλπ κλπ.
Ακουσες καποιον να λεει για τον θησαυρο μας που μας ξελασπωνει οικονομικα; Εναν πες μου. γμο το κερατο μου που σε αυτον τον τοπο χειροκροτουμε τους ναιναικους των ατλαντοευρωπαιων. -
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Με μπερδευεις με αυτα που γραφεις. Αν αναφερεσαι στο 2000 που μπηκαμε στο ευρω χαμος γινοτανε.
Παραπάνω έγραψα για μία ολόκληρη περίοδο από το 1980 έως το 2001 και όχι για το 2000.
Είμαι 50 ετών και το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ξαφνικά το 2000 έγινε ο χαμός και ξαφνικά μάθαμε ότι θα αλλάξουμε νόμισμα.
Εγώ μόνο αυτό θυμάμαι.Στα άλλα κράτη που μπήκαν στο euro ή θα μπουν έτσι γίνεται; Οι πολίτες το μαθαίνουν τελευταίοι και 12 μήνες πριν αλλάξει το νόμισμα;
Για όσους θυμούνται καλά την εποχή 1980...2001.
Θυμάται κανείς αν αυτή τη περίοδο είχε γίνει δημόσια συζήτηση, για να μπει η Ελλάδα σε κάποιο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα;
-
Τα λεγανε Storm. Λεγανε για την Οικονομικη Ενωση της ευρωπης και το ενιαιο νομισμα που θα ειχαν οσα κρατη θα εμπαιναν. Δεν ξερω αν το ονομα και την ισοτιμια τα ειχαν βγαλει πριν τον χρονο. Μου φαινεται αυτα αποφασιστηκαν στα τελευταια. Ομως ο κοσμος χαρουμενος ελεγε πως τωρα θα μπορουμε να ξερουμε ποσο κανουν τα πραγματα στην Γερμανια γιατι σε ολες τις χωρες ολα θα ειναι σε ευρω και θα μπορουμε να κανουμε ευκολα συγκρισεις στις τιμες. Μας ειπαν πως δεν θα εχουμε μια αδυναμη δραχμη αλλα ενα κοινο ισχυρο νομισμα. Πως δεν θα διατρεχουμε συναλλαγματικους κινδυνους αν καποιο νομισμα ανεβαινε αποτομα. Δεν θα ειχαμε υποτιμησεις (αυτο πληρωνουμε τωρα, γιατι στο ευρω δεν μπορουμε να κανουμε υποτιμηση και κοβουμε μισθους σαν εσωτερικη υποτιμηση, το ευρω εχει δομηκα προβληματα) του νομισματος. Επαιζα χρηματιστηριο τοτε και θυμαμαι που ελεγαν διαφορα. Ενταξει καηκα κλασικα οπως ολοι.
Εμεις στην ΟΝΕ στο ευρω δλδ μπηκαμε με πολιτικη αποφαση. Δεν ηταν τα οικονομικα μας δεδομενα για να μπουμε στο ευρω. Η Γερμανια και η Γαλλια κανανε πλατες και μας βαλανε και γιατι; Για να μας υπερχρεωσουν και να μας αγορασουν. Λοιπον να γραψω καποια οικονομικα με απλα λογια οπως τα ξερω απλα.
Καθε κρατος, ολα δλδ τα κρατη δανειζονται για να μπορουν να λειτουργησουν. Δεν βγαινουν ομως να πουνε δωστε μου 10 δις. Βγαζουν ομολογα δημοσιου 10 ετη, 5 ετη, 20 ετη, 6μηνου, 2ετη κλπ. Διαφορα χρηματοπιστωτικα ιδρυματα, απο τραπεζες ξενες, μεχρι ξενα συντοξιοδοτικα ιδρυματα αγοραζουν αυτα τα ομολογα με ενα επιτοκιο π.χ. 5%. Δλδ αν η ομολογια κανει 100 ευρω, εσυ πληρωνεις 95 ευρω και τα 5 ευρω ειναι το 5% που σου πληρωνει τοκο το κρατος επειδη του δανεισες 95 ευρω.
Εμεις οταν μπηκαμε στο ευρω, καθε τοσο εκδιδαμε ομολογα ελληνικου δημοσιου και περναμε, ποτε 10 δις, ποτε 20 δις, ποτε 5 δις ευρω. Δανεια δλδ μεσω κρατικων ομολογων. Αυτα τα αγοραζαν κυριως Γερμανικες και Γαλλικες τραπεζες. Αυτοι λοιπον περνανε τα ελληνικα κρατικα ομολογα και μας εδιναν χρηματα.
Οταν πτωχευσαμε τα ομολογα αυτα γινανε τοξικα. Κουρελοχαρτα αφου δεν μπορουσαμε να τα ξεπληρωσουμε. Ηρθαν οι σωτηρες μας που οι τραπεζες τους θα χανανε καμια 250δις λεω ενα νουμερο και απο τα λεφτα των πολιτων τους (Γερμανων, Γαλλων, Ολλανδων κλπ) μας δωσανε δανεικα και εμεις υπογραψαμε μνημονιο. Τα λεφτα των Γερμανων, Γαλλων κλπ, πηγανε στις Γαλλικες, Γερμανικες κλπ τραπεζες και εμεις χρωσταμε τωρα στο Γερμανικο Δημοσιο, Γαλλικο κλπ. Οι ξενοι πολιτες πληρωσαν τις ξενες τραπεζες τους. Κανονικα οι τραπεζες εκεινες πρεπε να κλεισουν. Ηρθε και το ΔΝΤ που το ζητησαν οι Γερμανοι και μας δανεισε και αυτο.
Εμεις τωρα αντι να χρωσταμε στις ξενες τραπεζες, χρωσταμε στους ξενους φορολογουμενους. Οι Γερμανοι για παραδειγμα, μεσω ημων με τα λεφτα των γερμανων φορολογουμενων ξεχρεωσαν τις γερμανικες τραπεζες που μας δανεισανε. Αν δεν πληρωσουμε τωρα εμεις, δεν θα χασουν οι γερμανικες τραπεζες. Θα χασουν οι γερμανοι, γαλλοι, ολανδοι κλπ πολιτες. Καταλαβες μαγκα μου οι πολιτκοι ποιανου τα συμφεροντα εξυπηρετουν; Των λαων τους ή των τραπεζων τους;
Και εδω ομως, για να μην κλεισουν οι Ελληνικες τραπεζες που δανειζαν σε εμας με το κιλο για να μην κλεισουν οι τραπεζες, τις ζημιες τους τις πληρωνουμε ολοι οι φορολογουμενοι. Εμεις δλδ πληρωνουμε αυτα που χρωσταμε απο δανεια που πηραμε εμεις (ιδιωτικο χρεος) και για δανεια που πηρε το κρατος απο ξενες τραπεζες (δημοσιο χρεος). Δυο φορες χρεωμενοι ειμαστε.
Ε αν νομιζεις πως θα την γλυτωσουμε με τους σημερινους μισθουν, sorry αλλα καληνυχτα. Οι Αμερικανοι μαγκες. Κοβουν χρημα, δημιουργουν ετσι αναπτυξη και θεσεις εργασιας και πληθωρισμο αλλα δεν στελνουν τον λαο τους στον τακο. Οι Γερμανοι δεν κοβουν χρημα ουτε για πλακα γιατι θελουν μικρο πληθωρισμο. Αυτο δεν φερνει αναπτυξη και ολα τα κρατη ειναι στο ψυγειο της υφεσης. Οι Γερμανοι ομως λογω εξαγωγων δεν εχουν θεμα. Στα @@ τους για τα αλλα κρατη. Καντε λενε οικονομια. Οι εταιροι μας και φιλοι μας Γερμανοι. -
Σωστή ανάλυση.
Τράπεζες η μεγαλύτερη συνομοσια όλων των εποχών. -
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Τα λεγανε Storm. Λεγανε για την Οικονομικη Ενωση της ευρωπης και το ενιαιο νομισμα που θα ειχαν οσα κρατη θα εμπαιναν. Δεν ξερω αν το ονομα και την ισοτιμια τα ειχαν βγαλει πριν τον χρονο. Μου φαινεται αυτα αποφασιστηκαν στα τελευταια.Εγώ επειδή δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα και διαβάζοντας το παρακάτω:
http://www.kathimerini.gr/821303/articl ... nan-1-eyrwξεχώρισα το:
Στις 14 Μαρτίου του 1998, ημέρα Σάββατο, ο Θόδωρος Πάγκαλος μετέβη στο Εδιμβούργο για το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση ήταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων 11 υποψηφίων νέων μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Πριν μπει στη συνεδρίαση, οι ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών αφορούσαν το πώς η Αθήνα θα αντιστεκόταν στις πιέσεις να συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Μετά την -ευτυχή για τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα- κατάληξή της, ο κ. Πάγκαλος εξεπλάγη από σειρά ερωτήσεων για ένα θέμα για το οποίο δεν γνώριζε τίποτα: είχε διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες η είδηση της υποτίμησης της δραχμής και της εισαγωγής της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ).
Το ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν ενήμερος, είναι ενδεικτικό της μυστικότητας με την οποία η τότε κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, με σκοπό να αποτραπούν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το σημαντικό αυτό βήμα στον δρόμο της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη, ωστόσο, πέντε χρόνια νωρίτερα, με τη χώρα στα όρια συναλλαγματικής κρίσης, έμοιαζε με ουτοπία.
Και ξεχωρίζω το παρακάτω στο οποίο γίνεται ολοκάθαρα λόγος για αποσιώπηση από την τότε κυβέρνηση του Σημίτη αλλά από ότι φαίνεται και όλου του πολιτικού συστήματος:
Προτείνω να το ξανασκεφτούμε. Μήπως ο Κώστας Σημίτης είναι ο κύριος αίτιος της κατάστασής μας – η «αρχική της αιτία»; Όχι με το σκεπτικό ότι απέκρυψε χρέος άπαξ με ένα swap κι έβαλε τη χώρα στο ευρώ με πλαστά στοιχεία, όπως είπαν το 2011 οι Γερμανοί κι έσπευσαν να επαναλάβουν αρκετοί Έλληνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός της ΟΝΕ δεν έκανε το 1999 κάτι διαφορετικό από τους Ιταλούς που έδωσαν μαθήματα ωραιοποίησης των δεικτών του χρέους τους και το Βερολίνο δεν είχε τότε αντιρρήσεις στη χρήση της δημιουργικής λογιστικής. Ούτε με το σκεπτικό ότι χειραγώγησε άπαξ τα στοιχεία ώστε να βάλει την Ελλάδα στο ευρώ με υψηλότερη της «δίκαιης» ισοτιμία, γεγονός που σε συνδυασμό με την καλπάζουσα άνοδο του ευρώ από το 2003 και μετά επιδείνωσε ραγδαία την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στη ροή των εξελίξεων που μας έφεραν ως τη δημοσιονομική χρεοκοπία.
Η κρίσιμη παράμετρος ήταν, πιστεύω, ο τρόπος με τον οποίο ο Κώστας Σημίτης διαχειρίστηκε το όλον ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ – **ως ένα γεγονός συμβολικού χαρακτήρα, αντί ως μια ρηξικέλευθη και ριψοκίνδυνη πολιτικοοικονομική αλλαγή για τη χώρα. **Γιατί στην πραγματικότητα περί αυτού επρόκειτο: για συμμετοχή σε ένα πρωτοφανές στην Ιστορία νομισματικό πείραμα με μεγάλα δυνητικά οφέλη και μεγάλους δυνητικούς κινδύνους για την εθνική οικονομία.
Η αρχή του κακού ήταν η διαχείριση του ευρώ ως συμβόλου, η επένδυσή του με μια δοξαστική ρητορεία περί «ισχυρής Ελλάδας» και «συμμετοχής στον πυρήνα της Ευρώπης» και οι απεριόριστες υποσχέσεις πως η συμμετοχή στην ΟΝΕ θα φέρει πλούτο κι ευημερία (απροϋπόθετα;) και θα εξασφαλίσει μια για πάντα την εθνική οικονομία από τις διεθνείς κρίσεις.
Η διαχείριση αυτή απέρρεε από μια κεντρική πολιτική επιλογή του Κώστα Σημίτη η οποία συνδύαζε την** πλήρη αποσιώπηση των κινδύνων που ενέχονταν στο ευρώ, ιδίως για χώρες επίμονα χαμηλής ανταγωνιστικότητας όπως η Ελλάδα, με την υπερπροβολή των θετικών δυνατοτήτων του ενιαίου νομίσματος, έτσι όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέσα στον καθησυχαστικό λόγο που διατύπωναν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ε.Ε. και σχεδιαστές της ΟΝΕ κατά τη δεκαετία του 1990, ώστε να αποκρούσουν την επιφυλακτικότητα των οικονομολόγων απέναντι στο όλο εγχείρημα.**
Μέσα από αυτόν τον διπλό μηχανισμό αποσιώπησης των κινδύνων και προβολής των θετικών δυνατοτήτων, βεβαίως και με την πολύτιμη συμβολή των μίντια, ο Κώστας Σημίτης κατέστησε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο ευρώ όχημα ιδεολογικής ηγεμονίας του ρεύματος που αποκλήθηκε «εκσυγχρονισμός» και του ιδίου ως κύριου εκπροσώπου του, προκειμένου:
α) να ενισχύσει την κυριαρχία του μέσα στο κόμμα του, απέναντι στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές
β) να οικοδομήσει μια νέα ηγεμονία στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας δομώντας ένα μήνυμα που ανταποκρινόταν σε δύο από τις κυριότερες (αντίρροπες) τάσεις που τη διέτρεχαν: αφενός στη στροφή στον ατομισμό και τον καταναλωτισμό, αφετέρου στις συλλογικότερου χαρακτήρα αναζητήσεις υπέρβασης των πολιτικών παθογενειών του παρελθόντος, αφήνοντας όμως εκτός την ουσία του εγχειρήματος.
...
...
...http://www.euro2day.gr/specials/opinion ... miths.html
Είναι φανερό ότι υπήρχε σχέδιο στο οποίο πήρε μέρος όλο το πολιτικό κατεστημένο εκείνης της εποχής είτε σφυρίζοντας αδιάφορα, είτε κοιτώντας επίτηδες σε άλλα θέματα δίνοντας από την πίσω πόρτα λευκή επιταγή στο κυβερνών τότε κόμμα να πράξει όπως επιθυμεί.
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Σωστή ανάλυση.
Τράπεζες η μεγαλύτερη συνομοσια όλων των εποχών.bill συμφωνουμε και σε κατι!
Storm δεν αντιλεγω. Σου ξεκαθαρισα πως δεν παρακολουθουσα το τι ελεγε το ΚΚΕ, αλλα σου ειπα πιθανολογω πως ειχε αρνητικη σταση. Ειναι παγια η σταση του απεναντι στην τοτε ΕΟΚ ποσο παραπανω στην μετεξελιξη της σε ΟΝΕ. Ναι δεν θυμαμαι κανεναν να ειπε πως το ευρω θα μας ισοπεδωσει. Βασικα ημουν 15 χρονια νεοτερος και δεν τα παρακολουθουσα οσο τωρα τα πολιτικα ημουν και μπλεγμενος με μια ιστορια προσωπικη που δεν με αφηνε να μπορω να σκεφτομαι καθαρα. Οχι τωρα σκεφτομαι Anyway. Το εγραψα και εγω πως μπηκαμε στην ΟΝΕ με πολιτικη αποφαση. Εγινε και ενα οικονομικο μαγειρεμα, βοηθησε ενα αμερικανικο χρηματοπιστωτικο ιδρυμα για να κρυφτει το χρεος που ειχαμε και εμφανισαμε πλαστο χρεος και οι Γερμανοι και οι Γαλλοι επειδη θελανε να μας πουλησουν αμαξια και ηλεκτρονικες συσκευες μας βαλανε στο ευρω. Αν μεναμε στην δραχμη δεν θα μπορουσαν να μας δανεισουν. Μας βαλανε στο ευρω, μας δανεισανε τα ευρω τους, με τα δανεικα τους πειραμε προιοντα τους και βγηκαν δυο φορες κερδισμενοι. Ποιοι συμμετειχαν την εποχη εκεινη για την ενταξη στην ΟΝΕ; Σημιτης, Παπαδημος, Στουρναρας. Σου θυμιζουν κατι αυτα τα ονοματα; Μετα ηρθε ο Καραμανλης, βρηκε χρεος π.χ. 200δις και το εκτοξευσε στα 320δις. Μετα ηρθε ο Παπανδρεου κλπ και μετα ο 'αριστερος' Τσιπρας και πηρε αλλα 80 δις δανειο + 120 δις που ειχε παρει ο Παπανδρεου. Και μετα βγαινει ο κοσμος στους δρομους. Αυτο αναμενεται συντομα.
Εχθες το ΔΝΤ ειπε στους ευρωπαιους να κοψουν 100δις απο το χρεος. Οι Ευρωπαιοι ειπαν στο ΔΝΤ δλδ στους αμερικανουν dont think it. Οι αμερικανοι ειπαν στους ευρωπαιους τοτε το ΔΝΤ δεν θα συμμετεχει στο 3ο μνημονιο και βρειτε εσεις τα 23 δις που θα εβαζε το ΔΝΤ. So εχουμε USA VS Germany (Δλδ Ευρωπης). Θα κοψουν οι Γερμανοι 100δις απο το χρεος; Δλδ θα γραψουν οι γερμανοι επιπλεον ζημιες 100δις την ωρα που η vw θα στοιχισει 80 δις; Αν δεν τον κανουν δεν θα συμμετεχουν οι Αμερικανοι. Οι Γερμανοι θελουν να συμμετεχουν οι αμερικανοι στο 3ο μνημονιο για να κανουν τους κακους. Οι γερμανοι δεν θελουν να κανουν τους κακους γιατι ειναι εταιροι μας. Θελουν καποιον εκτος ΕΕ να κανει το κακο μπατσο. Ποιος θα κανει πισω; Οι Αμερικανοι ή οι Γερμανοι; Γνωμη μου. Οι Αμερικανοι δεν θα κατσουν να σκασουν. Δεν κανουν πισω ειδικα μετα απο την πστια που τους εκαναν οι Γερμανοι και αφησαν την VW να πασπατευει τα αυτοκινητα της. Η Γερμανια επρεπε να πιασει την VW. Δεν επρεπε να σφυριζει αδιαφορα. Αυτο εχει πειραξει την αλλη οχθη του ατλαντικου. Θα την φανε οι Γερμανοι και θα πρεπει να βρουνε αλλα 23 δις γιατι το ΔΝΤ θα κουνησει το μαντηλι. Ξεχασα την συνεχεια. Οι Γερμανοι δεν θα δωσουν τα 23 δις του ΔΝΤ και θα κανουν το σχεδιο Σοιμπλε. Μπορει να κανω λαθος. Μπορει λεμε. Δεν ειμαι μαντης.
Α! Εχω και αλλα. Γιατι βαλανε σε μισθους και συνταξεις οριο μετρητων στα 150 ευρω; Ξεμειναν απο λεφτα τα παλικαρια της κυβερνησης. Ζητησαν απο την Μερκελ μια μικρη προκαταβολη αλλα δεν εχουν κανει κατι για να παρουν λεφτα. Μπηκε ο Ντραγκι στη μεση και ειπε το Τσιπρα να δινει ρευστο στα 150 ευρω απο 420 ευρω και τα υπολοιπα να πληρωνονται με καρτες. Με λιγα λογια, σε λιγο αν δεν ψηφισουν τα μετρα, θα παιζουμε κυνηγητο. Δεν αστιευονται πλεον οι ευρωπαιοι. No play, no pay. Παιξτε λοιπον μπαλα, ψηφιστε τα μετρα που θα κανουν τον κοσμος να σας κυνηγαει για να μαθετε να κοροιδευτε. -
Ετοιμαστείτε για κούρεμα καταθέσεων σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο.
Η έξοδος απο εε και ευρώ επεται σε 2-3-4 χρονακια.
Κατα τα αλλα χαιρέκακια που τον ήπιε η vw (όχι οτι δεν έπρεπε με αυτά που κανει) λες και ειναι προς συμφέρον μας ενα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία που μας δανείζει. -
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Ετοιμαστείτε για κούρεμα καταθέσεων σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο.
Η έξοδος απο εε και ευρώ επεται σε 2-3-4 χρονακια.
Κατα τα αλλα χαιρέκακια που τον ήπιε η vw (όχι οτι δεν έπρεπε με αυτά που κανει) λες και ειναι προς συμφέρον μας ενα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία που μας δανείζει.bill την εξοδο την βλεπω συντομοτερα. Οπως και να εχει παντως ειναι στανταρακι. Με το κουρεμα θα το πανε σε δυο φασεις, ή σε δυο επιπεδα. Βασικα φημολογειται στο 8%. Οσοι εχουν καταθεσεις πανω απο 100.000 ευρω (κυριως επιχειρησεις) θα κουρευτουν κανονικα και με τον νομο. Οι καταθεσεις κατω απο 100.000 προστατευονται απο την ΕΚΤ. Για εδω θα εφαρμοστει οτι και στην Κυπρο. Εκτακτη εισφορα ή καποιο αλλο οικονομικο τρικ. Το θεμα ειναι πως με την μειωση στα 150 ευρω τον μηνα σε δημ υπαλληλους και συνταξιουχους, φευγει ρευστο απο την αγορα και παει στις τραπεζες. Πολλοι σημερα με τις αναληψεις δεν εχουν προβλημα γιατι το ρευστο το εχουν σπιτια τους. Με τις πιστωτικες καρτες γινομαστε 100% δεσμιοι των τραπεζων που αυριο με καταχρησικους ορους μπορει σε συναλλαγες ακομη και με χρεωστικη να σου πετανε και μια προμηθεια. Χωρια που τα μηχανακια που κυκλοφορουν δεν ειναι ελεγμενα απο το κρατος.
Χτες πιασανε ταμειακες μηχανες στις οποιες ειχαν βαλει ενα τσιπ με το οποιο ενω στην ταμειακη εμπαιναν π.χ. 1000 ευρω, πατουσες ενα κουμπακι και η ταμειακη εδειχνε εισπραξεις 100 ευρω. Ποιος μου εγγυαται οτι τα μαραφετια για τις καρτες δεν θα ειναι γαργαλεμενα και δεν θα μου υποκλεπτουν το pin με τον αριθμο της καρτας; Στην Ελλαδα ζουμε. Εχει να πεσει καταγγελεια για χρεωσεις καρτων χωρις αγορες....Γιατι δεν τις σφραγιζουν με ειδικη ταινια ουτως ωστε οταν παει το λαμογιο να ανοιξει το μαραφετι για τις καρτες να σκιζεται η ταινια και να φαινεται πως πειραχθηκε; Θα το κανουν οταν πρωτα θα εχουμε θυματα. -
Η μετάβαση (αν υπάρξει) σε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες δημιουργεί και άλλα προβλήματα τα οποία δεν ξέρω αν μπορούν να επιλυθούν. Και τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει ήδη και από τα capital control.
Και αφορά συναλλαγές κάποιας αξίας και όχι συναλλαγές για αγορά 'ψωμιού στον φούρνο'.
Π.χ. Θέλεις να βάλεις κουφώματα αλουμινίου στο σπίτι. Βρίσκεις αλουμινά, τα κανονίζετε, σου βγάζει ένα κόστος π.χ. 4000euro. Πως τον πληρώνεις;
Θέλεις να βάψεις το σπίτι.
Θέλεις να φτιάξεις την κουζίνα.
Φέρνεις υδραυλικό για τοποθέτηση ειδών υγιεινής ή επίπλων μπάνιου.
Θέλεις να βάλεις τέντες βρε αδελφέ!Πως πληρώνεις για όλα αυτά;
Μπέρδεμα. -
Με τραπεζικό έμβασμα.
Συμφωνία-Τρίτο μνημόνιο...