-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Δεν αναγνωρίζεις στους γονείς ενός παιδιού το δικαίωμα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για λογαριασμό του;
Βασικά αναρωτιέμαι σοβαρά το πόσο δικαίωμα έχουν οι γονείς να κοαθρίζουν τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του παιδιού τους...
ε, κομματάκι το έχουν. Και μόνο το γεγονός ότι μέχρι να φτάσουν 6 και να ενταχθούν στην επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία ο γονιός είναι η μόνη επαφή με 'αντιλήψεις και πιστεύω', αρκεί.
Όχι βέβαια διά της επιβολής (αν και σε ορισμένα πράγματα ΚΑΙ διά της επιβολής), αλλά απλώς και μόνο διά του παραδείγματος όπως λέει και ο hrdoukas.
Δλδ όταν θα δει το παιδί τους γονείς του να πηγαίνουν εκκλησία, ή να κάνουν το σταυρό τους δεν θα τους ρωτήσει; Και τι θα του πούνε; Θα σου απαντήσω όταν γίνεις 18;
Ακόμα και η πιο ορθώς μετριοπαθής απάντηση ('είναι κάτι που πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι και μπλα μπλα μπλα') στο πρόσωπο του γονιού αρκεί για να αποτελέσει παράδειγμα.Ομοίως φυσικά και για το αντίθετο παράδειγμα του άθεου γονιού.
Η βάφτιση από μόνη της (γιατί γι'αυτό μιλάμε) δεν **καθορίζει **ούτε πιστεύω ούτε αντιλήψεις ούτε τίποτα. Ετσι κι αλλιώς για τους περισσότερους είναι κάτι σαν πάρτι σε παιδότοπο. Στην εκκλησία αντί για τον παιδότοπο. Και με παπά.
Οι γονείς βέβαια όσο κι αν θέλουν να κρατάνε ίσες αποστάσεις από τα πάντα (και τα κοάλα) και να αφήνουν το παιδί τους ανεπηρέαστο να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του αντιλήψεις (καλά το είπα; ) στην πραγματικότητα ΔΕΝ μπορούν να το πετύχουν (;) γιατί είτε τους αρέσει είτε όχι **αποτελούν **πρότυπο για τα παιδιά τους και οι συμπεριφορές τους, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, τα επηρεάζει και αυτό είναι το φυσιολογικό. Ετσι είναι η γονεϊκή σχέση στα περισσότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, τι να κάνουμε;
Απο κει και πέρα κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό στη δική μου ζωή θέλω να το μεταφέρω και στο παιδί μου. Δεν έχω την απαίτηση να το καταλάβετε, ειδικά από τη στιγμή που εσείς το έχετε απορρίψει.Εγώ δεν βλέπω να λέει και κάτι περίεργο ή λάθος, παρ' ότι γνωστός για τα χριστιανικά μου αισθήματα
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου. Γιατί είναι σημαντικό να σεβαστείς την δική τους βούληση.
Τη σέβομαι με το να τους επιτρέπω να το απορρίψουν.
Πότε; Όταν πια δεν θα έχεις την δύναμη να τους το επιβάλεις με το ζόρι όπως κάνεις τώρα; Σου επιτρέπω να το απορρίψεις σημαίνει σε ρωτάω αν θέλεις να συμμετέχεις, προφανώς όταν είσαι σε ηλικία που ο νους λειτουργεί κριτικά. Όχι σου επιβάλλω την πίστη και τα τελετουργικά μου με το έτσι θέλω όταν είσαι ακόμα βρέφος, και όταν μεγαλώσεις (και δεν μπορώ να σε ελέγξω πια) σου λέω, 'νταξ, αν δεν θέλεις μην έρχεσαι εκκλησία, δες τι μεγαλόψυχος που είμαι.'
Κοίτα, σε μεγάλο βαθμό κι όμως σημαίνει ακριβώς αυτό.
Δλδ ότι δεν θα προσπαθήσεις ενεργά να μπλοκάρεις ή να 'ποινικοποιήσεις' τις όποιες σκέψεις ή ενέργειες περί του αντιθέτου αν και εφόσον υπάρξουν όταν αρχίσει να λειτουργεί ο νους κριτικά.Και φυσικά το να μην το υποβάλλεις σε κάποια ακραία κατήχηση ή σε μια πλήρη μόνωση τις όποιας αντίθετης αντίληψης.
Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις ή να θεωρείς ως μόνο σωστό το ότι η πίστη ενός χριστιανού γονιού δεν θα έχει κανένα effect στο παιδί του.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Θυμιζω οτι οι νομοι (που πολυ συχνα επικαλεισαι) θεωρουν οτι καποιος κατω των 16 δεν μπορει να συναινεσει σε σεξουαλικη πραξη,
Κάτω των 15.
Συνεχίστε.Τοσο το καλυτερο για εσας τους νεους
Αφενός πρέπει να είσαι εκπληκτικά λουζερ για να κυνηγάς να πηδήξεις 15χρονα, αφετέρου πρέπει να σε κυνηγήσουν και να γ@μησουνε εσένα οι γονείς...
-
Σας υπόσχομαι να εξετάσω το ενδεχόμενο να διακατέχομαι από σαδιστική μανία ρέπουσα προς τον ταλιμπανισμό καθώς και την έμμεση πρόταση του A-Viper7 να μην ξαναψηφίσω αντιστεκόμενος στον πειρασμό να του εξηγήσω γιατί είναι αστείο αυτό λέει.
Ομως, θα ήθελα να εξετάσετε κι εσείς το ενδεχόμενο να είστε σε ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό υποκριτές. Εκτός αν περιμένετε τα 18α γενέθλια των παιδιών σας για συζητήσετε για πολιτική, ηθική, αξίες και οτιδήποτε άλλο σημαντικό ή ασήμαντο που μπορεί να αποτελεί συνισταμένη στη ζωή τους. Και ναι, είναι ακριβώς το ίδιο. Οσο λοιπόν εσείς δεν είστε να διατεθειμένοι να βάλετε τα παιδιά σας στη γυάλα για να προστατέψετε από αυτό που κουβαλάτε στο κεφάλι σας, τις απόψεις και τις ιδεοληψίες σας, τα καλά και τα κακά σας, τις αρετές σας και τα χούγια σας, θα μου επιτρέψετε και μένα να εκθέσω σ'αυτά που θεωρώ εγώ και όχι εσείς, σωστά. Εγώ υποδείξεις για το πώς μεγαλώνουν άλλοι τα παιδιά τους δεν κάνω.Και το να διαμαρτύρεσαι για (ανύπαρκτες) επιβολές (τελικά ρε Χρήστο ποια αόρατη δύναμη υποχρεώνει τον κόσμο να βαφτίζει παιδιά το 2014, ο εντελώς ανυπόληπτος κλήρος;) και παράλληλα να αισθάνεσαι την ηθική ανωτερότητα που σου επιτρέπει να λες αυτό
Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου.
είναι ένα μικρούλι δείγμα αλαζονείας. Να το κοιτάξεις.
-
o angel είναι νιάτο
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
o angel είναι νιάτοεγώ είπα...
-
σου εύχομαι να μην κάνεις κόρη τότε
ειδικά αυτές οι θεούσες είναι κλέψιμο εκκλησίας
-
Εμεις ψαχνουμε εκκλησια για τα βαπτησια της μπομπιτσας..Στην Αγια Φιλοθεη ολος ο Σεπτεμβρης κλεισμενος γμτ..
Ειμαι off topic?
-
Ο χρήστης Geo f1 έγραψε:
Εμεις ψαχνουμε εκκλησια για τα βαπτησια της μπομπιτσας..Στην Αγια Φιλοθεη ολος ο Σεπτεμβρης κλεισμενος γμτ..Ειμαι off topic?
Δε φαντάζεσαι πόσο
-
σου εύχομαι να μην κάνεις κόρη τότεειδικά αυτές οι θεούσες είναι κλέψιμο εκκλησίας
καμία σχέση το μεν με το δε...
Να είσαι 30 και να κυνηγάς 19-30 το καταλαβαίνω...
Αν είσαι 22+ και κυνηγάς
-
Ο χρήστης Geo f1 έγραψε:
Εμεις ψαχνουμε εκκλησια για τα βαπτησια της μπομπιτσας..Στην Αγια Φιλοθεη ολος ο Σεπτεμβρης κλεισμενος γμτ..Ειμαι off topic?
Αν δεν είναι στην Φιλοθέη δεν ???
-
Απλα μας αρεσε ο χωρος εκει...
Τωρα υπολογιζουμε τα κερατιατικα!
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Αν είσαι 22+ και κυνηγάς 22, είπαμε όχι και 19 στη βδομάδα πάνω δεν την αντέχεις
στα 22 όμως μπορείς (και δικαιούσαι ίσως) να εκτιμήσεις και να χαρείς κάποια ιδιαίτερα σφριγηλά πράγματα
αυτό όμως είναι κουβέντα για το άλλο τοπικ
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Σας υπόσχομαι να εξετάσω το ενδεχόμενο να διακατέχομαι από σαδιστική μανία ρέπουσα προς τον ταλιμπανισμό καθώς και την έμμεση πρόταση του A-Viper7 να μην ξαναψηφίσω αντιστεκόμενος στον πειρασμό να του εξηγήσω γιατί είναι αστείο αυτό λέει.
Ομως, θα ήθελα να εξετάσετε κι εσείς το ενδεχόμενο να είστε σε ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό υποκριτές. Εκτός αν περιμένετε τα 18α γενέθλια των παιδιών σας για συζητήσετε για πολιτική, ηθική, αξίες και οτιδήποτε άλλο σημαντικό ή ασήμαντο που μπορεί να αποτελεί συνισταμένη στη ζωή τους. Και ναι, είναι ακριβώς το ίδιο. Οσο λοιπόν εσείς δεν είστε να διατεθειμένοι να βάλετε τα παιδιά σας στη γυάλα για να προστατέψετε από αυτό που κουβαλάτε στο κεφάλι σας, τις απόψεις και τις ιδεοληψίες σας, τα καλά και τα κακά σας, τις αρετές σας και τα χούγια σας, θα μου επιτρέψετε και μένα να εκθέσω σ'αυτά που θεωρώ εγώ και όχι εσείς, σωστά. Εγώ υποδείξεις για το πώς μεγαλώνουν άλλοι τα παιδιά τους δεν κάνω.Και το να διαμαρτύρεσαι για (ανύπαρκτες) επιβολές (τελικά ρε Χρήστο ποια αόρατη δύναμη υποχρεώνει τον κόσμο να βαφτίζει παιδιά το 2014, ο εντελώς ανυπόληπτος κλήρος;) και παράλληλα να αισθάνεσαι την ηθική ανωτερότητα που σου επιτρέπει να λες αυτό
Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου.
είναι ένα μικρούλι δείγμα αλαζονείας. Να το κοιτάξεις.
Αλαζονεία επειδή σου λέω ότι μια τελετή θρησκευτικής μύησης σε μια θρησκεία που υπερηφανεύεται για την ελεύθερη βούληση των μελών της πρέπει να είναι επιλογή του ατόμου όταν φτάσει σε ηλικία κριτικής σκέψης και όχι των γονιών/κηδεμόνων του όταν είναι ακόμα βρέφος;
Δεν σου λέει κανείς να μην πεις στα παιδιά σου πόσο καλός πιστεύεις ότι είναι ο θεός. Ούτε να μην τα παροτρύνεις να ταχθούν μαζί του μόλις μεγαλώσουν. Απλά να τους δώσεις την ευκαιρία να το κάνουν από μόνα τους όταν θα είναι τουλάχιστον 18, με την δική τους ελεύθερη βούληση, στην διαμόρφωση της οποίας αναμφισβήτητα θα έχεις παίξει και εσύ ρόλο.
-
Αν είσαι 22+ και κυνηγάς
στα 30 θες >22, είπαμε όχι και 19 στη βδομάδα πάνω δεν την αντέχεις
στα 22 όμως μπορείς (και δικαιούσαι ίσως) να εκτιμήσεις και να χαρείς κάποια ιδιαίτερα σφριγηλά πράγματα
αυτό όμως είναι κουβέντα για το άλλο τοπικ
ο άντρας στα 23-28 παίζει μπάλα παντού... η χρυσή 5ετία
-
χειρότερο πράγμα από θανατικά θρήσκους είναι οι φανατικά πολέμιοι... γκετ ε λαιφ παίδες
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Αν ρωτήσεις τους παππούδες σου θα σου πούνε αρκετές τέτοιες ιστορίες Κώστα.Κανείς δεν έχει ακούσει καμία... Και πως να ακούσει? Στην ηλικία των παππούδων μου το ποσοστό θνησιμότητας των τέκνων ήταν αυξημένο, το δε ποσοστό που οφειλόταν σε βαφτίσεις (τι άλλο θα σκεφτείτε βρε άτιμοι ) τείνει στο 0 (ολογράφως, μηδέν)
-
θέλετε να σας βρω και να σας ανεβάσω κάνα πίνακα παιδικής θνησιμότητας;
-
θέλετε να σας βρω και να σας ανεβάσω κάνα πίνακα παιδικής θνησιμότητας;Προφανώς και θέλουμε, γιατί τους έχουμε τους επιστήμονες στα φόρα?
δείξε μας το τρομακτικό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας λόγω βαφτίσεων
-
Αλαζονεία επειδή σου λέω ότι μια τελετή θρησκευτικής μύησης σε μια θρησκεία που υπερηφανεύεται για την ελεύθερη βούληση των μελών της πρέπει να είναι επιλογή του ατόμου όταν φτάσει σε ηλικία κριτικής σκέψης και όχι των γονιών/κηδεμόνων του όταν είναι ακόμα βρέφος;
Ε ναι ρε Χρήστο, είσαι ΤΟΣΟ σίγουρος για την υπεροχή του συστήματος αξιών σου και κάνεις υποδείξεις για τη στάση που πρέπει να έχει κανείς απέναντι σε κάτι (και εδώ είναι το ωραίο) που εσύ έχεις απορρίψει, επικαλούμενος τάχα τι; Την ψυχική ισορροπία του υποτιθέμενου παιδιού μου; Την προστασία της ελευθερίας βούλησής του; Αμφιβάλλω αν αυτό είναι που σε ενδιαφέρει
Καθόλου δεν πλήττεται η ελευθερία βούλησης απλώς και μόνο μέσω της βάπτισης. 'Η μάλλον να το θέσω πιο σωστά, πλήττεται στον ίδιο βαθμό που πλήττεται από οποιαδήποτε άλλη απόφαση του γονιού που επιβάλλεται στο παιδί. Και είναι πολλές αυτές οι αποφάσεις, και όποιος λέει το αντίθετο ή δεν είχε ποτέ του παιδιά ή απλώς εθελοτυφλεί.
Το να θέσεις ενα default setting χωρίς να αποκλείεις τη δυνατότητα αλλαγής ρυθμίσεων ΔΕΝ είναι καταπάτηση της ελευθερίας βούλησης. Η δουλειά του γονιού αυτή ακριβώς είναι. Να δώσει μια default ρύθμιση ΚΑΙ να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας για παραμετροποίηση των ρυθμίσεων ή ακόμα και για απεγκατάσταση. Θα το κάνεις κι εσύ στα παιδιά σου αναγκαστικά, ΚΑΙ στο θέμα της θρησκείας και σε ένα άλλο σωρο θέματα αλλά προς το παρόν επιλέγεις να κατηγορείς τους άλλους που το κάνουν.
Θρησκείες και παραλογισμός