-
Υπάρχει και αυτό το τόπικ:
http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic ... sc&start=0
Εγω τη γνώμη μου την έχω γράψει για το συγκεκριμένο εγχείρημνα εκεί , αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω όσον αφορά την ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία (?!) σε συνδυασμό με αυτά που λέει ο Δημήτριος ( '...Ένας κινητήρας (και μάλιστα ο καλύτερος όλων των εποχών) θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί και εδώ...').
Οπως έγραψα και στο άλλο τόπικ λοιπόν πιστευω πως η 'κατάρα' που καταδιώκει τα 'ελληνικά αυτοκίνητα' είναι αυτή που τα ορίζει ως 'επαναστατικά'.
Ακόμα και το εξώφυλλο του R&D δεν τιτλοφορείται σαν πχ 'επαναστατικό τετρακίνητο' αλλά σαν 'made in greece'. Πιστευω πως στο μέλλον θα πρέπει να αποφέυγονται οι συναισθηματικές αναφορές και χωρίς φυσικά να υπάρχει κάτι μεπτό στη χώρα προέλευσης να μην είναι αυτό ο αυτοσκοπός.
Ενα αυτοκίνητο που το μόνο του προτέρημα είναι πως είναι εληνικό δεν θα είναι βιόσιμο, επίσης κάποιος ή κάποια ομάδα που θέλουν να φορτώνουν την ενδεχόμενη αποτυχία τους ή ακόμα και την ατολμία τους ως προς ένα τέτοιο εγχείρημα στον καταναγκαστικό ορισμό του ελληνικού αυτοκινήτου σαν 'επαναστατικού' θα τους έλεγα να προσγειωθούν και να αντικρίσουν την πραγματικότητα.
Προσοχή δεν λέω πως ένα ελληνικό αυτοκίνητο (όπως και ενα αγγλικό , κινέζικο, ισπανικό κλπ κλπ) ΔΕΝ μπορεί να είναι επαναστατικό ΑΛΛΑ πως δεν πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι επαναστατικό επειδή κάποιοι 'ξέρουν' πως το 'ελληνικό μυαλό' γ@μάει και δέρνει αλλα κάποια σκοτεινά κέντρα ..μπλα...μπλα.....μπλε.....δεν το αφήνουν να ορθοποδήσει
Για το αυτοκίνητο που αναφέρεται στο R&D που ξαναλέω φαντάζει εξαιρετική προσπάθεια, ο Χοιδάς στο άρθρο του πιστευω έχει πέσει στην ως άνω παγίδα.
Παρασυρόμενος ίσως απο την δικιά του εμπλοκή πιστευω αναφέρεται με υπερβολές σε ορισμένα σημεία και θα είναι κρίμα, αν έχω δίκιο, να αποτελέσουν οι υπερβολές αυτές πεδίο απογοήτευσης. -
Εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν τίθεται θέμα τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την σχεδίαση κινητήρων ή άλλων μηχανολογικών εξοπλισμών.
Το θέμα είναι το κατα πόσο είναι οικονομικά βιώσιμη η σχεδιάση και κατασκευή ενός τέτοιου πράγματος. Δηλαδή από την στιγμή που δεν θα έχει οικονομικό όφελος, μάλλον δεν υπάρχει λόγος να γίνει...Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι επαναστατικό κάτι για να πετύχει. Είναι ικανή άλλα όχι και αναγκαία συνθήκη.
Αλλά γενικά ισχύει, ότι αν θες να μπεις σφήνα στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να παρουσιάσεις ένα πολύ αξιόλογο και ξεχωριστό προϊόν.
Εξάλλου, όσα αυτοκίνητα μείναν στην ιστορία ως 'best sellers', είναι επειδή πιάσανε τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Δηλαδή ξεχωρίζανε λόγω κάποιων χαρακτηριστικών τους, που τα καθιέρωσαν και στις προτιμήσεις του κόσμου.
Αυτός είναι ο λόγος κατ' εμέ, που πρέπει οποισδήποτε επιχειρηματίας, οποιασδήποτε εθνικότητας, ξεκινώντας κάτι, να προσφέρει ένα επαναστατικό προϊόν.Νομίζω (από αυτά που διάβασα) ότι το 'κατσίκι' αυτό έχει τα προσόντα (λόγω της ανάρτησής του) να ξεχωρίσει από το ανταγωνισμό.
Επιπρόσθετα τώρα, είναι και 'ελληνικό' (οι εθνικότητες πλεόν σε προϊόντα είναι πολύ σχετικές) και αυτό θα σταθεί αιτία για να εγερθούν και πολλά συναισθηματικής - πατριωτικής φύσεως κίνητρα αγοράς του. -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν τίθεται θέμα τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την σχεδίαση κινητήρων ή άλλων μηχανολογικών εξοπλισμών.Φυσικά και τίθεται θέμα τεχνογνωσίας!
Υπάρχει κάποιο δείγμα γραφής απο ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ή καλύτερα αυτοκινητοβιοτεχνία όσον αφορά την τεχνογνωσία?
Σποραδικά και μόνο δείγματα υπάρχουν που με τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με την τεχνογνωσία της ισπανίας πχ.
Ξαναλέω, το πρώτο βήμα αν θέλουμε να κάνουμε κάτι είναι να αποτινάξουμε την πεποίθηση πως είμαστε εκ προοιμίου καλύτεροι και εξυπνότεροι και να στρωθούμε στη δουλειά.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Φυσικά και τίθεται θέμα τεχνογνωσίας!Υπάρχει κάποιο δείγμα γραφής απο ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ή καλύτερα αυτοκινητοβιοτεχνία όσον αφορά την τεχνογνωσία?
Σποραδικά και μόνο δείγματα υπάρχουν που με τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με την τεχνογνωσία της ισπανίας πχ.
Ξαναλέω, το πρώτο βήμα αν θέλουμε να κάνουμε κάτι είναι να αποτινάξουμε την πεποίθηση πως είμαστε εκ προοιμίου καλύτεροι και εξυπνότεροι και να στρωθούμε στη δουλειά.
Επιμένω στις απόψεις μου, αλλά δεν βλέπω σε ποιο σημείο διαφωνώ μαζί σου. Μάλλον παρανόησες αυτά που γράφω.
Και επίσης δεν είναι και πολύ καλό να απομονώνεις μια φράση του κειμένου μου και να απαντάς με βάση μόνο αυτή.Τέλος πάντων...
Σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία, ναι μεν σε επίπεδο πατεντών και εμπειρίας στην πρακτική τους εφαρμογής υστερούμε σημαντικά, αλλά επειδή όλη η γνώση κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο (μέσα από βιβλιογραφία, διαδίκτυο, πανεπιστήμια, ιδρύματα γενικώς κ.α.), προσφέρεται απλόχερα και σε έμας. Το θέμα είναι ότι αυτή η γνώση είναι θεωρητική. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ χρήμα και χρόνο για την υλοποίησή της και την μετουσίωσή της σε κάτι λειτουργικό. Συνεπώς το τελικό προϊόν θα είναι μη ανταγωνιστικό.
Όταν λέω 'δικών μας' εννοώ απλά τον επιχειρηματία που επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, για να φτιάξει μια βιομηχανική μονάδα και ένα τμήμα σχεδίασης και ερευνών για τα προϊόντα του. -
Σημερα το πρωι ειδα στη ΝΕΤ (ε, που στο σταρ?) τους φοιτητες του δημοσιου ΙΕΚ Επανομης να βολταρουν το αυτοσχεδιο αυτοκινητο τους που φερνει λιγο απο caterham....ρε μπας και εχει δικιο ο Κ.Κ που φωναζει τοσα χρονια, αν και τωρα ειναι πια αργα.
Συγχαρητηρια στα παιδια του ΙΕΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ???