-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Φυσικά και μπορείς να τηρήσεις την παράδοση χωρίς να ξέρεις την πηγή της. Ενα σωρό προλήψεις πχ. 'χτύπα ξύλο' είναι μέρος της παράδοσης και δεν ξέρουμε την πηγή τους. Ενα σωρό μη σχετιζόμενες με τη θρησκεία παραδόσεις δεν ξέρουμε την πηγή τους αλλά μια χαρά τις κρατάμε (πχ. πολλές σχετιζόμενες με το γάμο ή την κηδεία). Ακόμα και το να πετάμε χαρταετό την καθαρά Δευτέρα, το να πηδάμε τις φωτιές του Αη-Γιάννη, το λουλουδένιο στεφάνι του Μάη, το ΚΑΡΑΒΑΚΙ των Χριστουγέννων, ξέρουμε την πηγή όλων αυτών των εθίμων ? Αυτό δεν μας εμποδίζει να τα τηρούμε.Ασε που οι περισσότερες 'χριστιανικές' παραδόσεις είναι στην πραγματικότητα ειδωλολατρικές... Ξεκινώντας από την ίδια την ημερομηνία των Χριστουγέννων -βλ. χειμερινό ηλιοστάσιο- αλλά παρότι δεν ξέρουμε την 'πραγματική' πηγή τους, τις τηρούμε.
- άπειρο, ως συνήθως!
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
τα χριστούγεννα το Δεκέμβριο, τίνος παράδοση είναι;Οι περισσότερες Χριστιανικές γιορτές έχουν αντικαταστήσει άλλες δωδεκαθειστικές-παγανιστικές, οτιδήποτε.
Τι θέλεις να πεις με αυτό ή τι προσπαθείς να αποδείξεις?Δηλαδή σε ένα παιδάκι που δεν κάνει θρησκευτικά και θα ρωτήσει την μάνα του γιατί την Καθαρά Δευτέρα τρώμε νηστίσιμα τι θα του πει?
Εγω παντως αυτο δεν ξερω να το απαντησω. Και ουτε θα χρειαστει να το απαντησει και η μανα που λες αν εκεινη τη μερα μαγειρεψει παστιτσιο.
Sent from my MT27i using Tapatalk 2
Μωρέ ας κάνει και πατσά και να πάει να το γράψει την Τρίτη στο σχολείο (στο οποίο έστω υποθετικά δεν διδάσκονται θρησκευτικά) στην έκθεση πως πέρασα την καθ. Δευτέρα, εκεί να δεις πως νιώθει ένα παιδάκι άσχημα.
και αναπτύσονται με αναφορές σε όλες της θρησκείες, ακόμα και για αφρικανικές λέει μέσα, σατανισμό, μάρτυρες Ιεχωβά, μασονία κλπ κλπ
ακόμα θυμάμαι τη φωτογραφία στο βιβλίο θρησκευτικών στο κεφάλαιο περί μασωνίας, με κάτι σκαλιά που κατέβαιναν σε μια κατακόμβη και είχε κρανία και κάτι τέτοια αφιερωνόταν δε στο τι περίεργες τελετές μύησης είχαν κλπ.
εεπ, η μασωνία δεν είναι θρησκεία, ούτε ασχολείται με τις θρησκείες. Τουναντίον, δέχεται τη κυρίαρχη θρησκεία του τόπου στον οποίο βρίσκεται η Στοα. Μόνο με την αθεΐα δεν τα πάει καλά Στην ελλάδα ας πούμε, έχουν τη καινή διαθήκη
Έλα τώρα παραδέξου το, ούτε καν άνοιξες το link που παρέθεσα να δεις πως είναι γραμμένα τα σχολικά βιβλία πλεον. Ομολογώ πάντως ότι είχα μείνει με την δική σου εντύπωση και ήταν ευχάριστη έκπληξη αυτό που είδα.
Δικό μου λάθος για την μασωνία, δεν την έχει το βιβλίο στις θρησκείες, κάπως αλλιώς το λένε το κεφάλαιο εκείνο.
Το βρήκα...
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
- Από τη μαγεία του παραμυθιού στην πλάνη της Μαγείας
- Ο Σατανισμός
- Πνευματισμός- Εσωτερισμός- Δεισιδαιμονία - Προλήψεις
- Η Μασονία
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Δηλαδή σε ένα παιδάκι που δεν κάνει θρησκευτικά και θα ρωτήσει την μάνα του γιατί την Καθαρά Δευτέρα τρώμε νηστίσιμα τι θα του πει?
Εγω παντως αυτο δεν ξερω να το απαντησω. Και ουτε θα χρειαστει να το απαντησει και η μανα που λες αν εκεινη τη μερα μαγειρεψει παστιτσιο.
Μωρέ ας κάνει και πατσά και να πάει να το γράψει την Τρίτη στο σχολείο (στο οποίο έστω υποθετικά δεν διδάσκονται θρησκευτικά) στην έκθεση πως πέρασα την καθ. Δευτέρα, εκεί να δεις πως νιώθει ένα παιδάκι άσχημα.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Δηλαδή σε ένα παιδάκι που δεν κάνει θρησκευτικά και θα ρωτήσει την μάνα του γιατί την Καθαρά Δευτέρα τρώμε νηστίσιμα τι θα του πει?
Πρωτα απ'ολα η Καθαρη Δευτερα ονομαζεται ετσι γιατι 'καθαριζει' το σπιτι απο μη νηστισιμα φαγωσιμα εν'οψη νηστειας που κανονικα ξεκινα την Τριτη.
Αρα το να φας παστιτσιο την Καθ.Δευτερα ειναι απολυτα λογικο ακομα και αν εισαι θρησκος.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Πρωτα απ'ολα η Καθαρη Δευτερα ονομαζεται ετσι γιατι 'καθαριζει' το σπιτι απο μη νηστισιμα φαγωσιμα εν'οψη νηστειας που κανονικα ξεκινα την Τριτη.
Αρα το να φας παστιτσιο την Καθ.Δευτερα ειναι απολυτα λογικο ακομα και αν εισαι θρησκος.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί 'καθαρίζονταν' πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».
Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.
Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Όποια όμως κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να διασκεδάσουν κοντά στην φύση http://el.wikipedia.org/wiki/Κ�% ... F%81%CE%B1Εϊδατε που τελικά και θρησκευτικά να κάνεις στο σχολείο δεν τρέχει τίποτα?
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Έλα τώρα παραδέξου το, ούτε καν άνοιξες το link που παρέθεσα να δεις πως είναι γραμμένα τα σχολικά βιβλία πλεον. Ομολογώ πάντως ότι είχα μείνει με την δική σου εντύπωση και ήταν ευχάριστη έκπληξη αυτό που είδα.Προφανώς και δεν το άνοιξα.
Με κοροϊδέυεις; θες να κάτσω να (ξανα) διαβάσω μερικές χιλιάδες σελίδες των βιβλίων θρησκευτικών όλων των τάξεων;Δικό μου λάθος για την μασωνία, δεν την έχει το βιβλίο στις θρησκείες, κάπως αλλιώς το λένε το κεφάλαιο εκείνο.
Το βρήκα...
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
- Ο Σατανισμός
- Η Μασονία
Απ' ότι βλέπω ακριβώς εκεί που το είχε το έχει, με τον ίδιο ακριβώς λανθασμένο τρόπο.
Ούτε θρησκευτικό φαινόμενο είναι, ούτε φιλοσοφική οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα.Την ίδια παραπληροφόρηση με τότε κάνουν.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
τα χριστούγεννα το Δεκέμβριο, τίνος παράδοση είναι;
Οι περισσότερες Χριστιανικές γιορτές έχουν αντικαταστήσει άλλες δωδεκαθειστικές-παγανιστικές, οτιδήποτε.
Τι θέλεις να πεις με αυτό ή τι προσπαθείς να αποδείξεις?αφού το νόημα λοιπόν των 'νέων' θρησκευτικών στα σχολεία είναι να μάθουμε τις παραδόσεις, και να τα παρουσιάσει όλα αυτά για να επιλέξει το παιδί, πως και αυτό ξεχνάνε να το πούνε;
Λέει ας πούμε πουθενά στα βιβλία θρησκευτικών ότι ο χριστός ΔΕΝ γεννήθηκε δεκέμβριο και απλώς είπαν οι χριστιανί να κάνουν τότε τη γιορτή τους για να κουμπώσει με τα παλιότερα έθιμα;
Στα χρόνια μου δεν το έκαναν.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Έλα τώρα παραδέξου το, ούτε καν άνοιξες το link που παρέθεσα να δεις πως είναι γραμμένα τα σχολικά βιβλία πλεον. Ομολογώ πάντως ότι είχα μείνει με την δική σου εντύπωση και ήταν ευχάριστη έκπληξη αυτό που είδα.
Προφανώς και δεν το άνοιξα.
Με κοροϊδέυεις; θες να κάτσω να (ξανα) διαβάσω μερικές χιλιάδες σελίδες των βιβλίων θρησκευτικών όλων των τάξεων;Δικό μου λάθος για την μασωνία, δεν την έχει το βιβλίο στις θρησκείες, κάπως αλλιώς το λένε το κεφάλαιο εκείνο.
Το βρήκα...
- Ο Σατανισμός
- Η Μασονία
Απ' ότι βλέπω ακριβώς εκεί που το είχε το έχει, με τον ίδιο ακριβώς λανθασμένο τρόπο.
Ούτε θρησκευτικό φαινόμενο είναι, ούτε φιλοσοφική οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα.Την ίδια παραπληροφόρηση με τότε κάνουν.
Καλά τα περιεχόμενα όχι ολόκληρα τα βιβλία, τα οποία προφανώς ούτε εγώ διάβασα.
Διάβασα από περιέργεια το κεφάλαιο για τον μασονισμό και μια χαρά τα περιγράφει, μέχρι και τους βαθμούς τους αναφέρει και πότε ιδρύθηκαν κλπ.
Εντάξει είναι αδελφότητα που χρησιμοποιεί σύμβολα, βαθμούς και τελετουργικό, όχι οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα, εδώ δεν τα λένε οι ίδιοι και περιμένεις να ξέρουν όλοι τι είναι -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
τα χριστούγεννα το Δεκέμβριο, τίνος παράδοση είναι;
Οι περισσότερες Χριστιανικές γιορτές έχουν αντικαταστήσει άλλες δωδεκαθειστικές-παγανιστικές, οτιδήποτε.
Τι θέλεις να πεις με αυτό ή τι προσπαθείς να αποδείξεις?αφού το νόημα λοιπόν των 'νέων' θρησκευτικών στα σχολεία είναι να μάθουμε τις παραδόσεις, και να τα παρουσιάσει όλα αυτά για να επιλέξει το παιδί, πως και αυτό ξεχνάνε να το πούνε;
Λέει ας πούμε πουθενά στα βιβλία θρησκευτικών ότι ο χριστός ΔΕΝ γεννήθηκε δεκέμβριο και απλώς είπαν οι χριστιανί να κάνουν τότε τη γιορτή τους για να κουμπώσει με τα παλιότερα έθιμα;
Στα χρόνια μου δεν το έκαναν.
Κοίτα δεν θα κάτσω να ψάξω τα βιβλία γιατί δεν με νοιάζει κιόλας, αλλά με τα περιεχόμενα που διάβασα για όλες τις τάξεις δεν θα μου κάνει εντύπωση να το αναφέρει πουθενά. Αλλά ακόμα και αν δεν το αναφέρει που είναι το πρόβλημα? μήπως θα ήθελαν να γιορτάζουν το ηλιοστάσιο τα πιτσιρίκια αντί για Χριστούγεννα και τους απέτρεψαν?
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
[
Καλά τα περιεχόμενα όχι ολόκληρα τα βιβλία, τα οποία προφανώς ούτε εγώ διάβασα.Διάβασα από περιέργεια το κεφάλαιο για τον μασονισμό και μια χαρά τα περιγράφει, μέχρι και τους βαθμούς τους αναφέρει και πότε ιδρύθηκαν κλπ.
Εντάξει είναι αδελφότητα που χρησιμοποιεί σύμβολα, βαθμούς και τελετουργικό, όχι οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα, εδώ δεν τα λένε οι ίδιοι και περιμένεις να ξέρουν όλοι τι είναιοκ, πες μου σε ποιας τάξης είναι να το δω να σου πω.
Και ο στρατός έχει σύμβολα, βαθμούς, τελετουργικό. Κι αυτό παραθρησκευτική/φιλοσοφική οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα είναι;̀
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Κοίτα δεν θα κάτσω να ψάξω τα βιβλία γιατί δεν με νοιάζει κιόλας, αλλά με τα περιεχόμενα που διάβασα για όλες τις τάξεις δεν θα μου κάνει εντύπωση να το αναφέρει πουθενά. Αλλά ακόμα και αν δεν το αναφέρει που είναι το πρόβλημα? μήπως θα ήθελαν να γιορτάζουν το ηλιοστάσιο τα πιτσιρίκια αντί για Χριστούγεννα και τους απέτρεψαν?μα πως, εμένα μου είπες ότι έπρεπε να κάτσω να τα ψάξω
Τέσπα, ΕΣΥ είπες ότι το νόημα είναι πρωτίστως να μαθαίνουμε για τις παραδόσεις μας, και αυτό εξυπηρετούν τα θρησκευτικά.
Αν είναι να λένε ψέμματα για τις παραδόσεις μας, πως ακριβώς εξυπηρετούν το σκοπό τους;Από τίτλους που λες, εγώ κάτι 'ο λαός σε κρίση, η φωνήτων προφητών ως κραυγή αφύπνισης' βλέπω και κάτι τέτοια
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
[
Καλά τα περιεχόμενα όχι ολόκληρα τα βιβλία, τα οποία προφανώς ούτε εγώ διάβασα.Διάβασα από περιέργεια το κεφάλαιο για τον μασονισμό και μια χαρά τα περιγράφει, μέχρι και τους βαθμούς τους αναφέρει και πότε ιδρύθηκαν κλπ.
Εντάξει είναι αδελφότητα που χρησιμοποιεί σύμβολα, βαθμούς και τελετουργικό, όχι οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα, εδώ δεν τα λένε οι ίδιοι και περιμένεις να ξέρουν όλοι τι είναιοκ, πες μου σε ποιας τάξης είναι να το δω να σου πω.
Και ο στρατός έχει σύμβολα, βαθμούς, τελετουργικό. Κι αυτό παραθρησκευτική/φιλοσοφική οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα είναι;̀
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modu ... 5_KEF4.pdf
προς το τέλος
Κοίτα δεν θα κάτσω να ψάξω τα βιβλία γιατί δεν με νοιάζει κιόλας, αλλά με τα περιεχόμενα που διάβασα για όλες τις τάξεις δεν θα μου κάνει εντύπωση να το αναφέρει πουθενά. Αλλά ακόμα και αν δεν το αναφέρει που είναι το πρόβλημα? μήπως θα ήθελαν να γιορτάζουν το ηλιοστάσιο τα πιτσιρίκια αντί για Χριστούγεννα και τους απέτρεψαν?
μα πως, εμένα μου είπες ότι έπρεπε να κάτσω να τα ψάξω
Τέσπα, ΕΣΥ είπες ότι το νόημα είναι πρωτίστως να μαθαίνουμε για τις παραδόσεις μας, και αυτό εξυπηρετούν τα θρησκευτικά.
Αν είναι να λένε ψέμματα για τις παραδόσεις μας, πως ακριβώς εξυπηρετούν το σκοπό τους;Από τίτλους που λες, εγώ κάτι 'ο λαός σε κρίση, η φωνήτων προφητών ως κραυγή αφύπνισης' βλέπω και κάτι τέτοια
Ψέματα για τις παραδόσεις μας? από που προκύπτει αυτό, για τις παραδόσεις που είναι συνδεδεμένες με τον χριστιανισμό μιλάνε φυσικά, όχι για τα Παναθήναια. Αυτά στην ιστορία φαντάζομαι.
-
[quote='dimik']Μωρέ ας κάνει και πατσά και να πάει να το γράψει την Τρίτη στο σχολείο (στο οποίο έστω υποθετικά δεν διδάσκονται θρησκευτικά) στην έκθεση πως πέρασα την καθ. Δευτέρα, εκεί να δεις πως νιώθει ένα παιδάκι άσχημα.[quote]
Ο,τι θα γραψουν και τα αλλα παιδακια μονο που θα εχει πατσα η ιστορια αντι για μπακαλιαρο. Δε μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το προβλημα...
-
Θα νοιώθει άσχημα γιατί ο γιός ή η κόρη του dimik θα τον κοροιδεύει που οι γονείς του δεν είναι παραδοσιακοί.
Επίσης μπορεί και ένας δάσκαλος ή δασκάλα με τα μυαλά του dimik να πάρει τηλέφωνο να ρωτήσει γιατί δεν φάγατε παραδοσιακή ταραμοσαλάτα ή ακόμα χειρότερα να ρωτήσει το ίδιο το παιδί -
Αααα... Λολ
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/document/file.php/DSGL-A106/Διδακτικό Πακέτο/Βιβλίο Μαθητή/5_KEF4.pdfπρος το τέλος
Τουλάχιστον αφαίρεσαν την γαμάτη εικόνα που είχαν.
Σε όλα τα υπόλοιπα, τις ίδιες πίπες που έγραφαν στα χρόνια μου, γράφουν και τώρα. Με το ίδιο ακριβώς στυλ.
π.χ. Αρχικά σου αναφέρει ότι οι ίδιοι λένε πως δεν είναι θρησκεία, σέβονται τη θρησκεία του κάθε μέλους, και αναγνωρίζουν τον κάθε θεό του κάθε μέλους.
Και μετά συνεχίζει για να σου πει γιατί είναι ψέμματα όλα αυτά, αναφορές σε τυχαίες πίπες για τις τελετές μύησης και ανέλιξης, και ξεχωριστό θεματάκι συζήτησης γιατί η εκκλησία έχει δίκιο ότι λένε ψέμματα οι μασώνοι.
Κλάσικ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως πίσω από έναν υποτιθέμενο ουδέτερο τίτλο (ας μάθουμε για τη μασωνία) τελικά γίνεται απλώς η προπαγάνδα της εκκλησίας γι' αυτή.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modu ... 5_KEF4.pdf
......Η .......... είναι πανάρχαιο κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Συνδέε-
ται με το φόβο του ανθρώπου για το άγνωστο, την ανάγκη του να εξηγήσει ή
να εξευμενίσει τα φυσικά φαινόμενα, την επιθυμία του να εξουσιάσει τη βού-
ληση άλλων ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό ο ........ χρησιμοποιεί τελετουρ-
γίες με τις οποίες απευθύνεται σε μια εξωτερική, απρόσωπη φυσική δύναμηΒρειτε την λεξη και κερδιστε πλουσια δωρα ( μετοχες τραπεζων, οικοπεδα, ακινητα, ομολογα κλπ).
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Θα νοιώθει άσχημα γιατί ο γιός ή η κόρη του dimik θα τον κοροιδεύει που οι γονείς του δεν είναι παραδοσιακοί.
Επίσης μπορεί και ένας δάσκαλος ή δασκάλα με τα μυαλά του dimik να πάρει τηλέφωνο να ρωτήσει γιατί δεν φάγατε παραδοσιακή ταραμοσαλάτα ή ακόμα χειρότερα να ρωτήσει το ίδιο το παιδίΌσο και να το πανηγυρίζεις το 'ουουου έφαγε πατσά την Καθ. Δευτέρα' και το προτεταμένο δάχτυλο είναι η πραγματικότητα την κοινωνίας σήμερα και αυτό δεν λύνεται με γιατροσόφια τύπου καταργούμε τα θρησκευτικά.
Για την ιστορία, στα @@ μου ότι κι αν είχε φάει, κι εγώ έκανα BBQ την Καθ. Δευτέρα στα 15 μου δίπλα σε αυτούς που έτρωγαν ταραμάδες για αυτό εκφράσεις τύπου 'με τα μυαλά του dimik' θα σε παρακαλέσω να τις αφήσεις στην άκρη την επόμενη φοράπρος το τέλος
Τουλάχιστον αφαίρεσαν την γαμάτη εικόνα που είχαν.
Σε όλα τα υπόλοιπα, τις ίδιες πίπες που έγραφαν στα χρόνια μου, γράφουν και τώρα. Με το ίδιο ακριβώς στυλ.
π.χ. Αρχικά σου αναφέρει ότι οι ίδιοι λένε πως δεν είναι θρησκεία, σέβονται τη θρησκεία του κάθε μέλους, και αναγνωρίζουν τον κάθε θεό του κάθε μέλους.
Και μετά συνεχίζει για να σου πει γιατί είναι ψέμματα όλα αυτά, αναφορές σε τυχαίες πίπες για τις τελετές μύησης και ανέλιξης, και ξεχωριστό θεματάκι συζήτησης γιατί η εκκλησία έχει δίκιο ότι λένε ψέμματα οι μασώνοι.
Κλάσικ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως πίσω από έναν υποτιθέμενο ουδέτερο τίτλο (ας μάθουμε για τη μασωνία) τελικά γίνεται απλώς η προπαγάνδα της εκκλησίας γι' αυτή.
Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν α) προέλευση με ιστορική αναδρομή, β)Αρχές της Μασονίας με αυτούσια κομμάτια από το καταστατικό τους και γ) η άποψη της εκκλησίας. Σαν να σου λέει διάλεξε και πάρε. Σε άλλες εποχές θα υπήρχε απλά μια καταδίκη χωρίς πολλά πολλά. Ειδικά το τελευταίο κομμάτι τα λέει όλα....'συνιστά' δεν διατάζει, 'στους πιστούς της' όχι σε όλους, 'γιατί......αποκρυφισμός =/ χριστιανισμού' επεξήγηση. Αν δεν μπορεί ο 16χρονος μαθητής Ά Λυκείου να κρίνει, τότε άστα να παν στο διάολο.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά η Εκκλησία συνιστά στους πιστούς της να
απέχουν από την Μασονία γιατί:
Ο Μασονισμός, εφόσον διαθέτει δική του ηθική, μύηση και τελετουργία με
ειδικό τυπικό, δίνει την εντύπωση μιας μυστικής και κρυφής θρησκευτικής ορ-
γάνωσης. Με την αλληλοϋποστήριξη των μασόνων καταργείται η αξιοκρατία·
με τη λογοκρισία δημοσιευμάτων ή ομιλιών των οπαδών του, περιορίζεται η
ελευθερία σκέψης και δράσης. Κάθε χριστιανός, αν θέλει να ανήκει στην
Εκκλησία του Χριστού, πρέπει να αποφεύγει μια οργάνωση που τη χαρα-
κτηρίζει απόλυτη μυστικότητα. Η ζωή του χριστιανού είναι κρυστάλλινη και
δε συμβιβάζεται με αποκρυφισμό. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Ιεράς Συ-
νόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1933, 1972 και σε ειδικό φυλλάδιο προς
τον λαό το 1982 και το 1996), είναι αδύνατη η συνύπαρξη της ιδιότητας του
χριστιανού με εκείνη του μασόνου.http://digitalschool.minedu.gov.gr/modu ... 5_KEF4.pdf
......Η .......... είναι πανάρχαιο κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Συνδέε-
ται με το φόβο του ανθρώπου για το άγνωστο, την ανάγκη του να εξηγήσει ή
να εξευμενίσει τα φυσικά φαινόμενα, την επιθυμία του να εξουσιάσει τη βού-
ληση άλλων ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό ο ........ χρησιμοποιεί τελετουρ-
γίες με τις οποίες απευθύνεται σε μια εξωτερική, απρόσωπη φυσική δύναμηΒρειτε την λεξη και κερδιστε πλουσια δωρα ( μετοχες τραπεζων, οικοπεδα, ακινητα, ομολογα κλπ).
Είναι σικέ η ερώτηση γιατί η εκκλησία/θρησκεία και ο ιερέας δεν ταιριάζουν λόγω του bold, δεν πάει κανείς στην εκκλησία για να εξουσιάσει την βούληση κάποιου άλλου.
-
Και γω που νομιζα οτι η Θρησκεια αποτελει κατ εξοχην φαινομενο της 'χειραγωγησης' της βουλησης του ανθρωπου.
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Και γω που νομιζα οτι η Θρησκεια αποτελει κατ εξοχην φαινομενο της 'χειραγωγησης' της βουλησης του ανθρωπου.βλέπεις τι χαζομάρεις πιστεύεις όταν δεν έχεις εμπεδώσει καλά το μάθημα θρησκευτικών στο σχολείο;
Οι ΜΑΓΟΙ χειραγωγούν τη βούληση.
η ορθόδοξη εκκλησία την απελευθερώνει.
Περί εκκλησίας [#3]