-
Στη Βιοχάλκο ανήκει και η ΕΛΒΑΛ που επίσης είναι πολύ δυνατή εταιρία.
-
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
BTW για τη Βιοχαλκο...δεν μεταφερει μοναδες παραγωγης (δεν ειναι εφικτο ετσι κι αλλιως)... δεν μειωνει προσωπικο...κλπ
η απορροφηση απο την βελγικη θυγατρικη της γινεται για να εχει μεγαλυτερη και αμεσοτερη προσβαση σε χρημα...και μαλιστα φθηνοτερο....τοσο απο το εκει χρηματιστηριο οσο και απο τις τραπεζες...το κακο για τη χωρα ειναι η εικονα που δημιουργειται προς το εξωτερικο...
Σωπα, μη λες τετοια.
Ειναι που η ανακεφαλαιοποιηση θα καθιστουσε τις τραπεζες ικανες να σπρωξουν χρημα την αγορα σε υγιεις επενδυσεις. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Για μενα εχει σημασια οτι τα εργοστασια εδω θα συνεχισουν να λειτουργουν και να απασχολουν κοσμο οπως και το οτι θα εξαγουν τα προϊοντα τους.
Το ότι φορολογικά έσοδα που μέχρι τώρα εισπράττονταν από το EL 'κράτος' θα εισπράττονται πλέον από το βελγικό, δεν έχει σημασία;
Το κενό ποιος θα το καλύψει άραγε;;Οι θεσεις εργασιας ειναι πιο σημαντικο θεμα... οι φοροι που χανονται π.χ. ας μειωσουν τις σπαταλες σαν κρατος και να ερθει μια η αλλη... ειμαστε μακρυα απο τα να λεμε οτι συμμαζεψαμε τις σπαταλες... μπορουν και καλλυτερα... οταν δε το καταφερουν θα ακουσεις οτι θα πανε τη φορολογια στο 15%.
Αυτό μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο...:
Ένας ανθρωπάκος βρέθηκε σε μία ερημιά να κάνει ωτο-στοπ. Προς μεγάλη του ευχαρίστηση σταματά μια νταλίκα και τον πάρει μαζί του. Λίγο πιο κάτω χτυπάνε καταλάθος ένα σκυλάκι που προσπάθησε να περάσει το δρόμο. Κατεβαίνει κάτω ο νταλικέρης με το δίκαννο βλέπει το σκυλάκι τραυματισμένο 'καϊ καϊ καϊ' να κλαίει και 'κρακ κρακ μπαμ!!!' το σκοτώνει. Ο ανθρωπάκος άναυδος με τα από λίγο τον ρωτάει: 'Καλά αφού θα γινόταν καλά γιατί το σκότωσες;'
'Δεν μπορώ να βλέπω να υποφέρουν!!!' λέει ο νταλικέρης.
Προχωράν πιο κάτω και βλέπουν ένα τροχαίο να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους. Οι επιβάτες όλοι τραυματισμένοι άλλος έσπασε πόδι άλλος χέρι.
Κατεβαίνει ο νταλικέρης με το δίκαννο 'κρακ κρακ μπαμ!!!' τους σκοτώνει όλους. Κοιτάει ο ανθρωπάκος τρομοκρατημένος και δεν ξέρει τι να κάνει 'Α!!! αυτός είναι τρελός δεν πάει άλλο στο επόμενο χωριό που θα φτάσουμε θα κατέβω γρήγορα' σκέφτεται. Την ώρα εκείνη πέφτει μετωπικά πάνω τους μία διερχόμενη νταλίκα. Πετάγονται έξω τραυματισμένοι βαριά και οι δύο και σε λίγο πάει ο νταλικέρης κουτσαίνοντας στον διαβάτη. Τον βρίσκει με σπασμένα πλευρά να κρατάει τα άντερά του και να προσπαθεί να κρατήσει το μάτι του που είχε ξεκολλήσει 'Πω πω σύγκρουση!!!' του λέει και ο ανθρωπάκος τον κοιτάει τρομαγμένος: 'Ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτα ...''ας μειωσουν τις σπαταλες σαν κρατος'...πλάκα κάνεις...τώρα θα τις μειώσουν;;;; Εδώ προτίμησαν να χάσουν το 27% του ΑΕΠ παρά να μειώσουν σπατάλες...Δουλευόμαστε;
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
BTW για τη Βιοχαλκο...δεν μεταφερει μοναδες παραγωγης (δεν ειναι εφικτο ετσι κι αλλιως)... δεν μειωνει προσωπικο...κλπ
η απορροφηση απο την βελγικη θυγατρικη της γινεται για να εχει μεγαλυτερη και αμεσοτερη προσβαση σε χρημα...και μαλιστα φθηνοτερο....τοσο απο το εκει χρηματιστηριο οσο και απο τις τραπεζες...το κακο για τη χωρα ειναι η εικονα που δημιουργειται προς το εξωτερικο...
Σωπα, μη λες τετοια.
Ειναι που η ανακεφαλαιοποιηση θα καθιστουσε τις τραπεζες ικανες να σπρωξουν χρημα την αγορα σε υγιεις επενδυσεις.ρε Πανο εισαι και ενημερωμενος...
η ανακεφαλαιοποιηση εγινε για να κρατηθουν ζωντανες...οχι για να γκαζωσουν...
οι τραπεζες ειναι αποκλεισμενες απο φθηνο διεθνη δανεισμο...αρα τα επιτοκια ειναι απαγορευτικα για τους μεγαλους πελετες τους, τυπου Βιοχαλκο...
βρισκονται υπο την επιβλεψη επιτρόπων και επικειται στρες τεστ για να φανει ποιες τελικα θα επιβιωσουν...προς το παρον διαθετουν μετρητα για δανεισμο μικρης κλιμακας αλλα παρ ολα αυτα οι εγγυησεις που απαιτουνται πλεον τον καθιστουν στους ενδιαφερομενους ανεφικτο..
-
Μια χαρά το ξέρει, το θέμα είναι ότι αυτά τα έλεγαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός για να δικαιολογήσουν την ανακεφαλαιοποίηση.
-
+τραπεζες ο πυλωνας της οικονομιας.
Λολζ
-
Βενιζέλος: Ασύλληπτο να διανοηθεί κανείς νέα οριζόντια μέτρα
Ωχ,ωχ,θα πληρωσει παλι η..πλουτοκρατια με τα 10.000 ευρω/έτος εισόδημα
-
Για το κακο που βρηκε τις τραπεζες φταιει η θυγατερα συνταξιουχου αραγες;
-
Σπαταλες κρατους ενα Παραδειγμα: χρειαζοτανε περιβαλοντικη μελετη για την κατασκευη ακομα και τοιχειου αντιστηριξης σε δρομο στην Ανω Κολοπετινιτσα.... κοστος για ενα κοπυ παστε.... 20000ευρωπουλα.... κατι τετοια για τα λαμογια των υπηρεσιων να τα μοιραζουν στο παρεακι τους.... ψαξε και για αλλα......
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Για το κακο που βρηκε τις τραπεζες φταιει η θυγατερα συνταξιουχου αραγες;Αν κάποιος είπε κάτι τέτοιο καλό θα 'ταν να μας δώσεις σχετικό λινκ.
Σε κάθε περίπτωση τα λεφτά που εισπράττει η άγαμη θυγατέρα (αν αναφέρεσαι σε αυτήν) είναι κλεμμένα.
Τα 'κλεψε (με νόμο πάντα...) ο Πολύδωρας, από τον άνεργο, τον μηδέν-εισοδήματα, τον 580ευρίτη και τα 'δωσε σε αυτήν. -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Για μενα εχει σημασια οτι τα εργοστασια εδω θα συνεχισουν να λειτουργουν και να απασχολουν κοσμο οπως και το οτι θα εξαγουν τα προϊοντα τους.
Το ότι φορολογικά έσοδα που μέχρι τώρα εισπράττονταν από το EL 'κράτος' θα εισπράττονται πλέον από το βελγικό, δεν έχει σημασία;
Το κενό ποιος θα το καλύψει άραγε;;Εκτός αυτού, φοβούμαι πως θα απολυθούν και πολλοί διοικητικοί white collars.
-
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ep ... ampaign=HW
'Στο πλαίσιο εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιρειών, διερευνά προτάσεις συμβούλων προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων', ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της στις 6 Φεβρουαρίου.
Διευκρινίζουν πως δεν τίθεται φορολογικό ζήτημα και σημειώνουν 'μακάρι να είχαμε κέρδη και ας φορολογούμαστε'.
Δηλαδή δεν έφυγαν λόγω φορολόγησης ή προοπτικής αυξημένης φορολόγησης (aka Τσίπρας) ??
Αλλά γιατί οι σωσμένες τράπεζες δεν δίνουν χρήμα? -
Παιδιά, μην ανησυχείτε για τη Βιοχαλκο, τα πράγματα θα διορθωθούν μόλις τους στείλει με email ο dimitris_f το παρακάτω, καυτό, μαχαίρι-στην-καρδιά, κείμενο, που 'χε δημοσιεύσει παλαιότερα:
Ο χρήστης dimitris_f έγραψε:
Εκτος απο τις προαναφερθεισες ιδιωτικοποιησεις (και τις μεταγενεστερες) , εχουμε απο επιχορηγησεις και προγραμματα ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ μεχρι ελαστικοποιηση των εργασιακων σχεσεων , αποσυρση συλλογικων συμβασεων εργασιας και εισαγωγη ατομικων, μειωση των κατωτατων μισθων , μετρα για απολυσεις και αποζημειωσεις σε περιπτωση απολυσης, ευνοικες ρυθμισεις για ανεισπρακτες εισφορες , κτλ.
Σε ολα τα πιο πανω δεν βλεπω καμια 'εχθρικοτητα' , 'φιλικοτητα' βλεπω .Μόλις διαβάσουν τα παραπάνω θα συγκινηθούν, θα συνειδητοποιήσουν τη θαλπωρή και, κυρίως, τη φιλικότητα που επισημαίνει κι ο συμφορουμίτης, με την οποία τους περιέθαλπτε το ελληνικό κράτος και την αχαριστία τους, και με δάκρυα στα μάτια θα τρέξουν να επαναφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα.
ΑΑΑΑΝ τους δεχτούμε φυσικά (θααα...το σκεφτούμε , ίσως τους συγχωρέσουμε...). -
http://www.thepressproject.gr/article/4 ... nimoniakon
Αναγνωριζετε τον εαυτο σας; -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
http://www.thepressproject.gr/article/46754/Oi-fules-ton-mnimoniakon
Αναγνωριζετε τον εαυτο σας;Και Όχι μόνο, όλοι εδώ μέσα μοιάζουμε σε κάποιον τυπάκο από αυτούς, ή μήπως όχι, ? Ρε λές να είμαστε εξωγήινοι εμείς και να διαφέρουμε ?
-
«Μαύρη Δευτέρα» για την ελληνική οικονομία
Των Μιχάλη Καϊταντζίδη και Στέφανου Κοτζαμάνη από το http://www.euro2day.gr
Για «ύποπτο» ρόλο της τρόικας και ανεξήγητη αδράνεια της κυβέρνησης μιλούν ανοικτά βιομήχανοι μετά και την απόφαση αποχώρησης του ιστορικού ομίλου. Τα σχέδια αλλαγής ηγεσίας και «γραμμής» στο ΣΕΒ και ο κίνδυνος «αποβιομηχάνισης».
«Ποιος έχει σειρά;» είναι το ερώτημα που κυριαρχούσε χθες μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων, **μετά την ανακοίνωση της μεταφοράς έδρας της Βιοχάλκο, ενός ομίλου με τεράστιο ειδικό βάρος, καθώς είναι μακράν ο μεγαλύτερος βιομηχανικός παραγωγός της χώρας και υπεύθυνος για το 12% των ελληνικών εξαγωγών! **
Οι λόγοι που ώθησαν τον όμιλο να μεταφέρει την έδρα της μητρικής στο Βέλγιο (στη φωτ. από αριστερά ο ιδιοκτήτης κ. Στασινόπουλος και οι κ. Δασκαλόπουλος και Σαμαράς) λίγο ως πολύ αναλύθηκαν εχθές και έχουν να κάνουν με το μεγάλο κόστος χρηματοδότησης, αλλά και με την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής με κάθε είδους φόρους και τέλη καθώς και τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Αυτό που ανησυχεί την εγχώρια βιομηχανία είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά κι έχουν ευρύτερη επίπτωση στη βιομηχανία, αλλά παρότι έχουν αναλυθεί επανειλημμένα στα μέλη της κυβέρνησης, από τα υψηλότερα μέχρι τα χαμηλότερα κλιμάκιά της, ουδέν έγινε για αλλαγή πορείας.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του ΣΕΒ ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί έναν χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το ζήτημα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια». Φόροι που, ας σημειωθεί, είναι πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Κρατούσα άποψη μεταξύ των βιομηχάνων είναι ότι ο συνδυασμός υπερφορολόγησης στο κόστος παραγωγής και υψηλού κόστους αλλά και η γενικότερη δυσκολία στη χρηματοδότηση δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης, ενώ ως επιστέγασμα έρχεται το αντιεπενδυτικό περιβάλλον.
Προβληματισμός για τον ρόλο της τρόικας
Κύκλοι της βιομηχανίας τονίζουν ότι πέραν των υποσχέσεων τίποτε δεν γίνεται επί της ουσίας για τη διατήρηση της παραγωγικής υποδομής. Και εάν μεν στις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη οι Έλληνες βιομήχανοι εισπράττουν υποσχέσεις (χαρακτηριστική περίπτωση η μείωση των τιμών ενέργειας), οι επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών προκαλούν ερωτήματα.
Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει πλέον με έντονη καχυποψία τους δανειστές. Και έχει λόγο γι' αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που έγινε προ ολίγων εβδομάδων μεταξύ εκπροσώπων από κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις με τον Γεργκ Άσμουσεν, εκτελεστικό διευθυντή της ΕΚΤ και κατά πολλούς διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όταν ετέθη το θέμα των επιπτώσεων που έχει στην πραγματική οικονομία η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα, η απάντηση σύμφωνα με πληροφορίες ήταν «η τρόικα δίνει τις γενικές κατευθύνσεις (guidelines) και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει τα μέτρα που κρίνει πρόσφορα».
Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την περίπτωση των ΕΑΣ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από τα emails που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέκυψε ότι ακόμη και χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας καθορίζουν με λεπτομέρειες το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο αρμόδιος υπουργός ακόμη και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Μάλιστα, η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι την ίδια τακτική ακολουθούν οι άνθρωποι της τρόικας και σε κάθε θέμα που ανακύπτει, επιβάλλοντας πολιτικές η εφαρμογή των οποίων προκάλεσε τη συρρίκνωση ακόμη και επιχειρήσεων που κανονικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται από την ενδημούσα κρίση, καθώς έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό.
Έτσι όλο και πιο συχνά μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων εκφράζεται η άποψη ότι ενδεχομένως η τακτική των ανθρώπων της τρόικας να υπακούει σε έναν σχεδιασμό απαξίωσης της εγχώριας μεταποίησης, ιδίως των εξαγωγικών μονάδων, είτε προς όφελος ανταγωνιστών, είτε για τη διευκόλυνση υποψήφιων αγοραστών.
H εντύπωση αυτή ενισχύθηκε ιδίως μετά τη συνάντηση που είχαν πριν από το καλοκαίρι εκπρόσωποι ενεργοβόρων βιομηχανιών με τον έως πρότινος εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε, στην παρατήρηση Έλληνα μάνατζερ ότι λόγω του υψηλού κόστους φυσικού αερίου μετέφερε τρεις γραμμές παραγωγής από την Ελλάδα σε γειτονική χώρα, ο κ. Τράα τον προέτρεψε να κλείσει και την τελευταία γραμμή που συνεχίζει να λειτουργεί εδώ, αν δεν τον συμφέρει η λειτουργία της, χωρίς να μπει στην ουσία του θέματος!
Μεγαλώνει η λίστα
H μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο εξωτερικό (Βέλγιο), όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τη ΦΑΓΕ και την Coca Cola, είναι ένα ηχηρό σήμα, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγικές μονάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται εντός συνόρων.
Η μετεγκατάσταση γραμμών παραγωγής ανά περίπτωση και είδος μπορεί να είναι περισσότερο δύσκολη ή εύκολη από πλευράς κόστους. Ωστόσο, η διατήρηση όλων των αρνητικών συντελεστών για την εγχώρια παραγωγή, με το πολιτικό προσωπικό να δείχνει αδυναμία ή αδιαφορία στη βελτίωση του κλίματος, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά εκτός συνόρων και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν.
Από όσο γνωρίζει το Euro2day.gr, αρκετοί επιχειρηματίες που κρίνουν ότι το κόστος μετεγκατάστασης της παραγωγικής τους υποδομής μπορεί να αποσβεστεί σχετικά σύντομα, σκέφτονται σοβαρά να τη μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες, ακόμη και στην Τουρκία, καθώς ευνοούνται από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και το ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος ενέργειας.
Σε κρίσιμη καμπή ο ΣΕΒ
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική βιομηχανία θα έχει επιπτώσεις και στην εκπροσώπηση του κλάδου μέσω του κορυφαίου εργοδοτικού συνδέσμου, του ΣΕΒ.
Υπάρχει ογκούμενος αριθμός επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου οι οποίοι ασκούν κριτική στον τρόπο που η υπό τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο διοίκηση αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία.
Η πλέον συχνή κριτική που ακούγεται είναι ότι ο ΣΕΒ κάνει περισσότερο πολιτική, παρά προβάλλει και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η τρέχουσα θα είναι η τελευταία θητεία του σημερινού προέδρου. Έτσι έχουν αρχίσει ζυμώσεις για τη σύγκλιση των επιμέρους απόψεων των μελών του ΣΕΒ σε πρόσωπα κοινής αποδοχής. Ήδη ακούγονται ονόματα όπως του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita, αλλά και του Ευάγγελου Μυτιληναίου του ομώνυμου ομίλου.
Ωστόσο αμφότεροι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσουν να εμπλακούν στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αν και πληρούν τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που θέτουν μέλη του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση της συγκυρίας.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Euro2day.gr ο κ. Μυτιληναίος σε όλες τις σχετικές προτροπές έως και πιέσεις που υφίσταται, απαντά -τουλάχιστον προς το παρόν- αρνητικά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό την παρούσα συγκυρία θα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση στην εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν. Όσον αφορά την υποψηφιότητα Θεοδωρόπουλου, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ορισμένους με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τη σκληρή γραμμή που επιδιώκεται.
Τα προβλήματα της Βιοχάλκο
Επανερχόμενοι στην περίπτωση της Βιοχάλκο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δέχτηκε σημαντικότατο πλήγμα από την ισοπέδωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, με το μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης να είναι η θυγατρική της, Σιδενόρ. Η τελευταία προσπάθησε να υποκαταστήσει τις εγχώριες χαμένες πωλήσεις με εξαγωγές, ωστόσο στο σημείο αυτό είχε την… τριπλή ατυχία να βρίσκεται στην Ελλάδα.
Πρώτον, γιατί κλήθηκε να διαθέσει τα προϊόντα της στην Κεντρική Ευρώπη, έχοντας επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος από τους ανταγωνιστές της.
Δεύτερον, γιατί οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας από τις ανταγωνιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη πιο μεγάλο σε σύγκριση με τις χώρες εκτός Ε.Ε.
Και τρίτον, γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με κόστος χρήματος υπερδιπλάσιο από αυτό των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.
«Με αυτό το κόστος ενέργειας και με τέτοια επιτόκια, εξάγουμε μόνο για τους μεταφορείς και τους τραπεζίτες», είχε δηλώσει στο παρελθόν για τη Σιδενόρ υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου, θέλοντας να τονίσει το γεγονός πως οι εξαγωγές δεν οδηγούν σε ουσιαστικό κέρδος.
Η δύσκολη εξίσωση
Η Βιοχάλκο έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο με ζημιογόνο αποτέλεσμα και με καθαρό τραπεζικό δανεισμό ύψους 1,31 δισ. ευρώ. Οι σχέσεις της με τον τραπεζικό τομέα παραμένει πολύ καλή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο δείκτης κυκλοφοριακής της ρευστότητας είναι ελαφρώς χαμηλότερος της μονάδας και φυσικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας των υψηλών δαπανών για ενέργεια και τόκους.
Πέρα όμως από το πρόβλημα του κόστους (γίνονται κρούσεις για μείωση επιτοκίων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία), τίθεται επιπλέον και το ζήτημα της εύρεσης χρηματοδότησης σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.
Συγκεκριμένα, η Βιοχάλκο όχι μόνο θέλει ρευστότητα για να συνεχίσει να υλοποιεί επενδύσεις, αλλά επιπλέον θα χρειαστεί και κεφάλαια κίνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει για αύξηση των πωλήσεών της σε παλιές και νέες αγορές.
Εκεί -σύμφωνα με την εισηγμένη- εστιάζει και ο λόγος μεταφοράς της έδρας της. Πρώτον, πιθανολογεί μελλοντική άντληση ιδίων κεφαλαίων μέσα από το Euronext Βρυξελλών και δεύτερον θα επιδιώξει ομολογιακές και λοιπές εκδόσεις από φορείς του εξωτερικού.
Κάθε ευρώ νέας ρευστότητας που θα εισέλθει στον όμιλο θεωρείται θετικό στοιχείο και επίσης κάθε μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης (1%) σημαίνει ετήσια εξοικονόμηση κόστους 14 εκατ. ευρώ!
Ζητούμενο βέβαια παραμένει το κατά πόσον οι ξένοι δανειστές-επενδυτές θα επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν και μάλιστα με σχετικά ευνοϊκούς όρους έναν όμιλο που οι περισσότερες παραγωγικές του εγκαταστάσεις βρίσκονται (και θα βρίσκονται) στην Ελλάδα. Κύκλοι μάλιστα της Βιοχάλκο διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν κάτι χειροπιαστό, αλλά εστιάζουν στις κινήσεις που σταδιακά θα αναπτυχθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1135495/mavrh-deftera-gia-thn-ellhnikh-oikonomia.html
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
http://www.thepressproject.gr/article/46754/Oi-fules-ton-mnimoniakon
Αναγνωριζετε τον εαυτο σας;Ο φιλελεύθερος ινστρούχτορας
-
Ας δωσουν λιγο πιστωση χρονου στον αντωνη, θα καταπιαστει και με αυτα τα θεματα, αφου τελειωσει με το δημοσιο, μην παθει τπτ κι ο πανοςςς με τις καθυστερησεις των απολυσεων
-
Δηλαδή οι απολύσεις θα γίνουν για να μη στενοχωριέται ο 'πανοςςς';
Δηλαδή αν απολυθείς εσύ, θα απολύσεις την καθαρίστριά σου για να ικανοποιηθεί κάποιος άλλος;;
Κι όχι για το, αυτονόητο, ότι έχεις μηδέν λεφτά;
Εντυπωσιακός τρόπος σκέψης...Αν είχες διαβάσει το από πάνω ποστ του scandinavian θα καταλάβαινες ότι πλέον είναι πολύ αργά για ο,τιδήποτε, ακόμα και για απολύσεις στο δημόσιο, που 'πρεπε να 'χαν γίνει πριν χρόνια.
Με λίγα λόγια, αντί η κρίση να μας κοστίσει π.χ 150 δις, τελικά θα μας κοστίσει πολλές φορές παραπάνω.
Κι ο λόγος; Μην τυχόν πειραχτεί το δεμόσιο, όταν και όσο έπρεπε...Απ' όταν άρχισε η συζήτηση για απολύσεις στο δημόσιο (το 2% των 660.000 δυ), αρχές Ιουνίου 2013, έχουν απολυθεί από τον ιδιωτικό τομέα: 115 μέρες * 1000 την ημέρα = 115.000 άτομα.
ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ, όχι θα απολυθούν...
Και η ασχολία μας (των ΜΜΕ δηλαδή, αλλά και όσων ασχολούνται) είναι οι 15.000 ή 25.000 απολύσεις στο...δεμόσιο!!! Που ΘΑ γίνουν...
Και γαμώ τις χώρες άμα λάχει να ούμ'...και γαμώ τις δεμοκρατίες... -
Το δημοσιο εχει μειωθει περι το 20% απο την αρχη της κρισης (συνταξιοδοτησεις+αποχωρησεις συμβασιουχων).
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)