Να κάνω κι εγώ μερικά σχόλια επί των παρατάξεων.
Νικητής είναι σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας αξιοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση και τώρα θα φανεί αν μπορεί να λειτουργήσει ως κόμμα εξουσίας. Άσχετα με τις προτιμήσεις του καθενός (και τις δικές μου), όλοι στα δύσκολα κρίνονται. Για να δούμε...Μεγάλο συν είναι για μένα οτι σπάει επιτέλους το ταμπού της αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να έχει μετέπειτα αντιδράσεις. Η διαφορά απ το ΚΚΕ μπορεί να οδηγήσει σε ζυμώσεις.
Χαμένο το ΠΑΣΟΚ φυσικά. Μιλάμε για ιστορικά χαμηλά από το 74. Αυτό δε σημαίνει κατά τη γνώμη μου οτι η παράταξη καταστράφηκε. Τα λόγια του Βενιζέλου έκρυβαν ποικίλα νοήματα. Ο Βαγγέλας κάλεσε τις δυνάμεις του τόπου που πρότειναν κάτι διαφορετικό να αποδείξουν οτι όντως μπορούν να κυβερνήσουν. Είναι σαν να είπε περίπου 'φτιάξαμε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο οικοδόμημα, να δούμε ποιός θα το κάνει κουμάντο'. Εν τέλει το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μάλλον καμία επιθυμία να κυβερνήσει (όπως δλδ ο Καραμανλής το 2009) και ίσως στην προσπάθειά του να μην τα πάει καλά, τελικά το παράκανε.
Η ΝΔ στα δικά μου μάτια είναι ακόμη πιο χαμένη. Η πρωτιά δίνει βουλευτές, αλλά μέχρις εκεί. Δεν είναι ούτε πραγματική νίκη, ούτε εντολή κυβέρνησης. Για ένα κόμμα που ζητούσε ισχυρή λαϊκή εντολή, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. O Samaras βασίστηκε στην επαρχία του κάθε γνήσιου
δεξιού, που δεν έχει να πληρώσει τα χρέη του, τα αγροτικά του πάνε απ το κακό στο χειρότερο, αλλά πάνω από όλα η νουδού.
Το ΚΚΕ, όπως ανέφερε και ο Asimov, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Δεν μπορεί να αλλάξει ένα τόσο άκαμπτο κόμμα, το οποίο πρεσβεύει μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Το γεγονός οτι η Αριστερά ανέβηκε αλλά όχι αυτό, δείχνει κατά τη γνώμη μου οτι ο ευρύτερος κόσμος το αντιμετωπίζει ως σχεδόν γραφικό. Η Παπαρήγα στις δηλώσεις της προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, αλλά κι αυτοί οφείλουν οπωσδήποτε να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Η Χρυσή Αυγή τελικά ακουμπά το 7%. Πρόκειται για κοινωνική (απ τη μεριά του λαού) και πολιτική (απ τη μεριά των κομμάτων) κατάντια. Θεωρώ οτι το αποτέλεσμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στο μεταναστευτικό, αφού στην επαρχία η ΧΑ πήγε καλύτερα...
Ο Κουβέλης τα πήγε αρκετά καλά, αλλά τον περιμένει δύσκολη μέρα σήμερα. Με τη διαλλακτικότητα που είχε προεκλογικά για συζητήσεις με όλους, θα δυσκολευτεί πολύ να κάμψει τις πιέσεις νδ-πασοκ για συγκυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η ΔΗΜΑΡ είναι αρνητική, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Σε γενικές γραμμές είναι προφανές οτι ο κόσμος μπούχτησε με τον επονομαζόμενο μεσαίο χώρο. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα μεσαίος χώρος έχει καταντήσει ο κάθε χαμαιλέοντας, ο οποίος αλλάζει κατά περίπτωση χρώμα...Ο λαός βαρέθηκε το πασοκ και τα ψέματά του, βαρέθηκε τις κωλοτούμπες του Σαμαρά με τα ναι, τα όχι, τα μέσα και τα έξω και την ακατάπαυστη λογοδιάρροια του Καρατζαφέρη.